Občas se mi zdá, že jsem Batman... ale pak se probudím a jsem zase Bruce Wayne.



Můj blogísek: Entertainment Deeply - O popkultuře slovem i obrazem
Moje sbírka zahraničních komiksů: Collectorz.com


Komiks a já

Jako dítě jsem hodně četl. Nechuť k přehrabování se v pískovišti a vůbec pobíhání po venku mě přivedla ke spoustě zajímavého čtení pro děti, později pro mládež, a také ke spoustě přebytečných kilogramů, kterých jsem se zbavoval až v pubertě. Vedle klasické literatury (Foglarovky, Malý Bobeš, Děti z Bullerbynu, …) jsem se také dostal k prvnímu komiksu. A tím byl, ostatně jako u mnoha mých vrstevníků, Čtyřlístek. Milované ‘veselé obrázkové čtení‘ pozvolna plnilo mou poličku, rodiče, babičky, dědečkové mi vždy donesli nové číslo a já ho celé okamžitě zhltnul jako malinu. Z éry Čtyřlístku nejraději vzpomínám na příběhy Anči a Pepíka Lucie Lomové. Ti byli naprosto bezkonkurenční a kresba převyšovala vše ostaní včetně známé čtyřky z Třeskoprsk.

Potom se na stáncích PNS znenadání objevila již zdálky zářící hvězda v podobě prvního čísla Mickey Mause. Okamžitý favorit sice úplně nenahradil Čtyřlístek, ale rozhodně jej odsunul na vedlejší kolej. Příhody černého myšáka a později i jeho parťáka Kačera Donalda si zasluhovaly mou nejvyšší pozornost. Tady už se šetřilo i ze svého a každý nový výtisk jsem netrpělivě očekával před trafikou žmoulaje hromadu drobných z prasátka. Občas jsem se také dostal ke starým vydáním Rychlých šípů a jako milovník foglarovek, a těch šípáckých obzvlášť, jsem se rád nechával unášet dobrodružstvími těch největších správňáků všech dob. Do toho přišli želví nindžové (při návštěve rodiny na Slovensku jsem sehnal i nindža korytnačky), Jurské parky, okamžitě po zakoupení rozpadnuvší se Hvězdné války nebo vojáci z G.I. Joe. Miloval jsem stripy Peanuts v (Rudém) právu (Garfielda ne, nebavil, nudil). Přestože jsem občas odebíral i ABC mladých techniků a přírodovědců, nikdy jsem nepřišel na chuť žádnému ze zde otišťovaných komiksů.

Naprostý zlom však přišel s objevením Asterixe. Na poli obrázkové literatury pro mne něco dosud nevídaného se přelilo v totální oddanost, chrabří Galové měli mou plnou pozornost. Dokonce jsem si tehdy na zájezdě v Řecku zakoupil díl, který u nás ještě nebyl k dostání. Samozřejmě jsem z toho nic nevyčetl, ale kresba byla boží. Podobné zjevení jsem pak ještě zažil u prvních čísel Hergého Tintina.

Tou dobou jsme ve škole také pročítali první čísla herního magazínu Score, ve kterém se časem objevila komiksová rubrika s články, jež informovaly o tom, co frčí ve světě. Ano, psali je Ti, jejichž jména se vyslovují pouze šeptem. Zde jsem zjistil, že existuje nějaký Lobo, že Batman a Superman nehrají jen ve filmech a že Čtyřlístek je pro děti. Tak to šlo nějakou dobu jen o chlebu a vodě (Asterix a Tintin) a ukázky ve Score ve mně vyvolávali divoké snění, co kdyby. A pak to přišlo. Den D, vlastně “C“, a na krámy doslova vyhřezlo první číslo Crwe. A v něm Lobo. A Batman. A taky ten divný Pérák (kterého jsem docenil až po letech). Teď už nešlo šlápnout zpět. Crew za Crwí, den za dnem, pročítání zajímavostí ze světa komiksu s názornými ukázkami, jak to má všechno vypadat. Superhrdinové, nekompromisní brutalita, drsný humor. Ta hovada nám vzala dětství. Čtyřlístky, Myšáci a Kačeři letěli do sběru (byl jsem neznaboh). Můj první komiksový book, který jsem zakoupil za těžce usmolené peníze (dvěstěpětadevadesát vočí) nesl název Sin City. Mám jej dodnes. Modré Crwe i sešitovky na pokračování, vše jsem požíral po nemalých soustech, jednomu by se z toho udělalo nevolno. Na pultech knihkupců se objevily Zázraky. Nikdy jsem tu knihu neotevřel (byla zalitá v přebalu), nikdy jsem neviděl ty úžasné Rossovy záběry. Ten litr jsem do toho tenkrát prostě investovat nechtěl.

Po prozření a uvědomění si nevýdělečnosti ukončilo vydavatelství Crew vydávání sešitovek, Modrých Crwí a nakonec i té pravé domácí rudé pochutiny. Jako kdyby vám přesekli aortu mačetou. Ale přesto, komiks zde zakořenil, uchytil se a dnes sklízíme šťavnaté plody. Mise splněna. To už mi bylo okolo sedmnácti a vzhledem k pro mne neúnosným cenám komiksových booků a pozvolna se rozvíjejícímu zájmu o opačné pohlaví (komiksy tenkrát nebyly sexy) jsem na obrázkové čtení zcela zanevřel. Celá sbírka Crwí (ano, i první číslo) a všech komiksů (ano, i první vydání Asterixů) putovala do místního antikvariátu za pár korun (doslova). Jediné, co jsem v knihovničce ponechal, bylo Millerovo Sin City, to byla (a stále je) srdcovka. Vrátil jsem se opět ke 'klasické' četbě (Pratchett, Gaiman, Palahniuk, Welsh, …) a komiks jsem nechal u ledu.

O pár let později jsem zakoupil první book se Sandmanem. Pak druhý, třetí. Za slušné peníze, z už vlastní výplaty, jsem opět našel ztracenou lásku v obrázcích a bublinách. Zůstal jsem zatím jen u Gaimanovy série (autor Amerických bohů přece nemůže zklamat) a nenápadně pokukoval po trhu, co že se to všechno, po dobu mé nepřítomnosti, objevilo. Nakoupil jsem pár čísel znovu oživeného magazínu Crew a cítil, že se schyluje k velkému třesku. V kině jsem shlédl Temného rytíře a bezprostředně poté jsem zakoupil Millerův Rok jedna a Návrat Temného rytíře. Vesmír se otřásl.

Šlo to rychle. Miller, Moore, Ennis, Loeb, Morrison. Bisley, Mignola, Kieth, McKean, Sale. To jen pro začátek. Doplnil jsem vzdělání ze znovu zakoupených Crwí (při vzpomínce na tehdejší odevzdání prvního čísla do antiku mě bodalo u srdce, tentokrát to už 66 Kč nebylo), našel zálibu v historii komiksu skrze Aargh! a začal se oblíkat do spandexu (to poslední není úplně pravda:). Dnes jsou komiksy téměř všude a je in mít strip v každém periodiku. Není problém si u nás nedostupný komiks nechat doručit přímo ze zahraničí. I já se tak třeba po letech konečně podívám do dnes již u nás zcela vyprodaných Zázraků (a budu jim i rozumět, leta jsem piloval jazyk a už vím, co znamená slovo Marvels:). Vybírám si, neženu se za kvantitou, dávám na ohlasy ostatních čtenářů, nasávám recenze i tipy a pomalu rozšiřuji svou sbírku.

Komiksu třikrát zdar! A koukejte číst také knihy bez obrázků, ať nezakrníte :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:06Macanudo #02
    Vždycky mě rozpláče... Z-25, robot citlivý
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:05Macanudo #01
    Macanudo je moje nová láska...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:05Arzach (paperback)
    Objížďka bezva, ale jinak abstraktní šmíra s velmi jemným humorem, který to trochu táhne nahoru.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:04Berlín #02: Město kouře
    Jason Lutes mi onehdá zpříjemňoval pobyt v nemocnici. Ze startu je to trochu tužší záležitost, autor našlapuje ztěžka a hledá téma, v závěru první knihy se to ale konečně rozjede tím správným směrem a ta druhá už se pak jenom veze. Moc pěkný příběh, nejspíš si jej pořídím do sbírky. I když co já vím, třeba se mi to jenom zdálo... ta sedativa tenkrát zabírala docela rychle.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:04Berlín #01: Město kamene
    Jason Lutes mi onehdá zpříjemňoval pobyt v nemocnici. Ze startu je to trochu tužší záležitost, autor našlapuje ztěžka a hledá téma, v závěru první knihy se to ale konečně rozjede tím správným směrem a ta druhá už se pak jenom veze. Moc pěkný příběh, nejspíš si jej pořídím do sbírky. I když co já vím, třeba se mi to jenom zdálo... ta sedativa tenkrát zabírala docela rychle.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 03:50Hellboy, kniha první
    Tohle je ta nejkrásnější komiksová publikace, která u nás dosud vyšla. No jó, dobře, jsem tak trochu fanoušek... ale stejně mám pravdu ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš4.3.2014 19:06Incal (pevná vazba)
    Kapis: Moji právníci se ti v nejbližších dnech ozvou.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:30Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    V tomto komentáři se budu vyvarovat zbytečných vulgarit a nepatřičného výraziva.

    Proč ta sova včera houkala,
    hů a hů a hů,
    na mě se tak divně koukala,
    hů a hů a hů.

    Ta na tebe, má lásko,
    něco ví a nepoví,
    proto včera tolik houkala,
    hů a hů a hů.


    Scott Snyder, kurva.
    Greg Capullo, pičo.
    Valte si to sehnat,
    než vám uhnijí nehty!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:29Batman #01: Soví tribunál (pevná vazba)
    V tomto komentáři se budu vyvarovat zbytečných vulgarit a nepatřičného výraziva.

    Proč ta sova včera houkala,
    hů a hů a hů,
    na mě se tak divně koukala,
    hů a hů a hů.

    Ta na tebe, má lásko,
    něco ví a nepoví,
    proto včera tolik houkala,
    hů a hů a hů.


    Scott Snyder, kurva.
    Greg Capullo, pičo.
    Valte si to sehnat,
    než vám uhnijí nehty!
  • Kaluž
    Tak čekal jsem ledacos, ale že to bude taková tuctová hovadina mě nakonec trochu zaskočilo. Superhrdinové z Marvelu převlečení za zombie jsou pořád ti samí superhrdinové z Marvelu, takže veškeré oslavné ejakulace byly zbytečně předčasné. Kirkman neKirkman, tohle si klidně mohl lajsnou kdejaký nýmand s marveláckou základkou, originálního nebo, chraň Stana Lee, zábavného na tom není zhola nic. A navíc i ten Sean Phillips jede v nějakém ultra light režimu, protože kresba vypadá jako výblitky druhořadého mazala. Osobně Phillipsovy obrázky řadím ke špičce komiksového umění (Fatale, Criminal, Incognito... to jsou kurva perly), ale tohle je ryzí digišunt. Horor to není, komedie taky ne... mám takový pocit, že je něco shnilého nejen na stránkách tohoto postapokalyptického paskvilu, ale i ve všeobecném vkusu hodnotícího čtenářstva. Ale abych furt jenom netrousil síru a neházel exkrementy, to finále s Galactusem celkem ušlo a myslím, že se mi dokonce lehce zvedl i koutek, což by vypovídalo o jisté míře užitého šprýmu. O třeskutém černém humoru, při němž by mi v hurónském smíchu vyhřezly střeva, se však opravdu hovořit nedá. Škoda.
  • Kaluž
    Totální labůžo, Miller byl tenkrát něco jako bůh a Mazzucchelli mu úspěšně sekundoval (viz Batman: Rok jedna). Prvních šest sešitů jede na hyperkreativní vlně nejvyššího stupně, to je scénář jako víno! Bohužel, závěrečný sešit to bez skrupulí sráží na kolena, čímž se rázem ocitáme někde ve vodách průměru. Ano, mám na mysli tu superhrdinskou "výpomoc" souseda od vedle. Skoro jako kdyby tehdy někdo z vedení Marvelu zařval: „Tak to ne, kurva, co si ten Miller o sobě myslí?! My tady disponujem suprčupr portfoliem vysvalených übertatarů a on si furt jede tu svou emo polívčičku se slepým právníkem. Zavolejte mu někdo, ať tam připrcne Kapitána Ameriku a kdyby se cukal, tak mu tam nasolte i Spider-Mana, však ony ho ty humory přejdou...“ Jsem rád, že se Frank na toho Spíďu vysral. Vedle Hulkových Tichých výkřiků zatím to nejlepší z UKK... ale všechno jsem nečetl, takový masochista zase nejsem. Prokousávat se všema těma absurditama, to už chce pořádné koule ve spandexu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:16Ragemoor (limitovaná edice)
    „Zámek Ragemoor je pevností...obráncem...strážcem...i vězením!“ (zámek Ragemoor je zkrátka protřelá svině)

    Mladý kastelán Herbert to v životě nemá jednoduché. Zatímco ostatní strážci hradních bran se musí potýkat maximálně s uječenou drobotinou přeřvávající historický výklad a pubertálními výrostky odlamujícími zdivo, Herbertův úděl je ve srovnání s nimi na úrovni výjevu z obrazu Hieronyma Bosche. Žádné administrativní patálie s památkovým ústavem, žádné bolševické restituce, žádná zvířátka pana Krbce. Herbertův zámek by se dal asi nejlépe vystihnout slovy plukovníka Kurtze: „The horror... the horror...“

    Honza Strnad to vzal trochu hopem, ale ke škodě to rozhodně není. Příběh odsýpá, vše podstatné je obsaženo a korunu sázenou brilianty všemu nasazuje černobílá kresba mistra Corbena, s jehož obrázky mám povětšinou silný a striktně heterosexuální vztah. Jak zmiňuje prostopášník andre, digitální mazanice tomu trochu ubírají na kráse, osobně mám větší slabost pro Corbenův klasičtější přístup. I když třeba toho Hellboye taky jede v paintbrushi, tam mu to ale barvama přečmárá Stewart, takže ve výsledku je to úplně jiné kafe... na ohrnování nosem to ale vyloženě není, Ragemoor je díky Corbenovi nacucaný steak z pravé svíčkové. Byť prohnilé do morku kostí. V Comics Centru mi ke knize přibalili golfové rukavičky a krabici, co mi zabírá půlku knihovny. Takže rarita, volové. Hewlett Packard a Eda Allan by měli radost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.2.2014 18:14Ragemoor
    „Zámek Ragemoor je pevností...obráncem...strážcem...i vězením!“ (zámek Ragemoor je zkrátka protřelá svině)

    Mladý kastelán Herbert to v životě nemá jednoduché. Zatímco ostatní strážci hradních bran se musí potýkat maximálně s uječenou drobotinou přeřvávající historický výklad a pubertálními výrostky odlamujícími zdivo, Herbertův úděl je ve srovnání s nimi na úrovni výjevu z obrazu Hieronyma Bosche. Žádné administrativní patálie s památkovým ústavem, žádné bolševické restituce, žádná zvířátka pana Krbce. Herbertův zámek by se dal asi nejlépe vystihnout slovy plukovníka Kurtze: „The horror... the horror...“

    Honza Strnad to vzal trochu hopem, ale ke škodě to rozhodně není. Příběh odsýpá, vše podstatné je obsaženo a korunu sázenou brilianty všemu nasazuje černobílá kresba mistra Corbena, s jehož obrázky mám povětšinou silný a striktně heterosexuální vztah. Jak zmiňuje prostopášník andre, digitální mazanice tomu trochu ubírají na kráse, osobně mám větší slabost pro Corbenův klasičtější přístup. I když třeba toho Hellboye taky jede v paintbrushi, tam mu to ale barvama přečmárá Stewart, takže ve výsledku je to úplně jiné kafe... na ohrnování nosem to ale vyloženě není, Ragemoor je díky Corbenovi nacucaný steak z pravé svíčkové. Byť prohnilé do morku kostí. V Comics Centru mi ke knize přibalili golfové rukavičky a krabici, co mi zabírá půlku knihovny. Takže rarita, volové. Hewlett Packard a Eda Allan by měli radost.
  • Kaluž
    Spiderman. spiDerMAN. SpyderMan. Špilas-Man. Mám pokračovat? :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.9.2013 14:32Divočina (limitovaná edice)
    „Fuj, ti lvi jsou ale hovada.“ (Smečka z Bagdádu by mohla vyprávět)

    Úplně první co mě napadlo po dočtení tohodle kousku bylo něco ve smyslu: Jak konec, kurva?!. No to si snad dělá kozy! Je to jako kdyby před finální památnou monstrbitvou ve třetím díle filmového Pána prstenů došlo k zatmívačce a vypravěčův voiceover nám v pár holých větách dovyprávěl jak to celé dopadlo. Poslední čtyři stránky Divočiny ve mě evokují klasickou seriálovou upoutávku "uvidíte v příštím díle", namísto očekávaného nápisu "POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ" je zde ovšem slůvko "KONEC", jenž jaksi definitivně popírá jakékoliv rozvedení příběhu. Tohle se teda moc nepovedlo.

    Tak jsme si zaprskali a teď k tomu podstatnému - veškeré dění, které předchází onomu narychlo odbytému finále, rozhodně stojí za pozornost natolik, že jsem ochoten odpustit a ve výsledném hodnocení přimhouřit oko. Divočina je totiž opravdu navýsost promyšlená a inteligentní sci-fi, která má hlavu i patu na svém místě. Příběh plynule odsýpá a je zcela prost zbytečných zákrut či dějových kotrmelců, přičemž udržuje čtenářovu mysl v permanentním zájmu, jinými slovy, nenudí ani vteřinu. A jako bonus je to nakresleno tak, že se mi z toho nezvedá kufr. V regionálních končinách věc nevídaná. Někteří to tady už přirovnávali k Saudkovi, já tam, obzvlášť v městských pasážích, vidím i toho Moebia, ale jinak je to čistý Podprocký. Ten chlápek má styl. Jednodušší obrázky střídá s propracovanou a bohatou šrafurou (porod Bestie!), zvěř má uvěřitelné anatomické proporce, v metropoli nešetří na detailech. Ve scénáři se najde místo i pro humor (byrokratický systém, umělecká vernisáž) a navíc má komiks velice slušný lettering.

    Mrzí mě, že do toho pan Podprocký nešel s intenzivnějším nasazením a ponechal obrázky černobílé, respektive šedivé. Protože pokud něco tomuhle scifíčku chybí (mimo závěru), tak jsou to právě barvy. Měl jsem možnost vidět kolorované ilustrace, což mě namlsalo natolik, že jsem si téměř nedokázal představit jinou variantu. Škoda, nakonec nám zůstala jen ta vynikající obálka. Na druhou stranu chápu ekonomické pohnutky, celobarevný špalek by minimálně zdvojnásobil výslednou cenu, což by v tuzemských podmínkách neznámý komiks neznámého autora prakticky odsoudilo k automatické recyklaci (nebo Levným knihám). Divočina mě v rámci československé tvorby velmi mile překvapila, rozhodně bych v našich luzích a hájích uvítal více takto osobitých autorských počinů. A nezdráhal bych se opět využít donátorských služeb, samy se ty komiksy nevydají.

    Nejlépe si to stejně zhodnotil sám autor:
    „Tahle performance, tedy vlastně happening, je přece jenom příliš naturalistická. Není mi jasné, jak má divák takový počin vnímat! Taková koncepce prostě přestává fungovat! A navíc ty zbytečné asociace s holokaustem, a vůbec, celkově chaotická povaha výpovědi je až nemístná!“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.9.2013 14:28Batman: Kameňák a další příběhy
    Muž, který se směje
    „Co se to sakra děje s mým městem?“

    Jakožto předělávka prvního Jokerova příběhu (Batman #1, 1940) je to velmi povedené. Brubaker scénář Billa Fingera nijak neznásilňuje, jen si sem tam přidá nějakou tu novotu, aby si moderní čtenář vše náležitě vychutnal a neohrnoval nos (třeba nad nízkým počtem mrtvol) nebo vypustí postavu Robina (protože dneska už ho nikdo nemá rád). Kostra příběhu je víceméně totožná, což dokazuje, že i po více než sedmdesáti letech od svého vzniku má původní jednoduchý scénář čím zaujmout. Jsou věci, které se nemění: v zimě sněží, v létě pálí slunce, papír hoří, dřevo plave a Joker byl, je a bude nevyzpytatelný zmrd. A já si vždy rád přečtu o tom, jak mu Batman naseká na prdel. Co trošičku kazí dojem je neučesaná kresba Douga Mahnkeho. Kdo si oblíbil jeho vycizelovanou čistou linku v Masce, bude možná zklamán, zde mu to totiž občas ujede, Joker dokonce vyfasuje "skleněné oko" a to digitální fialové pozadí, použité při závěrečném střetu, je docela peklo.

    Kameňák
    „Neklepal někdo?“

    DOKONALÝ. Žádné jiné slovo nedokáže tento komiks charakterizovat lépe. Alan Moore a Brian Bolland jsou bohové a my jsme pouze jejich loutky, hračky, děvky... vyberte si. Četl jsem ten příběh už mnohokrát a pořád mě totálně strhává. Dráždí, ročiluje i příjemně stimuluje. Když Barbara otevře dveře, zatajuji dech společně s ní. Když se Gordon projíždí ve vozíku panoptikem hrůzy, přicházíme o rozum oba. Když se Joker s Batmanem smíchy popadají za břicho, řehtám se taky. A přece jedna novinka. Do sítnice mám vpálenu tu divokou duhovou paletu osmdesátých let, takže mě nový koloring mile překvapil (a taky mě do oka okamžitě trknul ten přikreslený Penguin za stolem v zaplivané nálevně). Je to šprýmař, ten Bolland. Kameňák patří k povinné četbě. Pokud ještě někdo bude remcat, že pětikilo je moc, na příštím Crweconu se přihlásí o facku.

    No a pak je tam ten kratičký příběh o té obrýlené kurvě co by ráda sejmula Batmana. To se nedá napsat jinak, taková svině se v mainstreamových komiksech často nevidí. Pokud máte všech pět pohromadě, budete během její mrazivé výpovědi skřípat zuby. „Tak mě napadlo, že unesu nějakou malou holčičku, připoutám ji na řeťezy a nechám ji tam plakat ve tmě, dokud neumře hladem. Račte pochopit, že nejsem nějaký úchyl nebo něco podobného, ale udělám prostě cokoli, čím bych její utrpení zhoršil a navíc zkazil život i celé její rodině.“ Tohle se Bollandovi vážně povedlo. V knize je otištěna kolorovaná verze, původně kraťas vyšel v devadesátých letech černobíle ve slavné minisérii Batman: Black & White a rozhodně šlo o jeden z jejích nejlepších kousků. Mimochodem, letos v DC Comics rozjeli eponymního černobílého nástupce, venku je již první číslo a údajně stojí za to.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.9.2013 14:23CREW² #36
    „Mám čichový halucinace nebo vy prérijní negři fakt smrdíte hůř než prdel mrtvýho čokla v srpnu?“ (jsou to docela hulváti, tihle indiáni)

    Anitu jsem jen tak přeletěl očima, tohle vážně číst nehodlám, už podle obrázků to vypadá na pořádnou chujovinu. Rex Mundi? Neskutečná nuda. Ale opravdu neskutečná. No a pak ty slavné Skalpy. Skalpy jsou to jediné, kvůli čemu tahle Crew nestojí po krk ve sračkách. Úvodní indiánská představovačka s parádním cliffhangerem navrch. Jason Aaron vládne ostrým jazykem, střemhlav buduje hutnou atmosféru a srbský masič Guéra to dochucuje bezvadně špinavou kresbou. Tahle drsná krimi série je momentálně jediný důvod, proč investovat do nové Crwe. Jockova titulka je luxusní. Vůbec, obálka oproti minulému číslu prokoukla, ubylo ejakulačních šplíchanců, sladila se forma a pokud se Crew jednou vzdá toho ohyzdného červeného obdélníku rámujícího logo časáku (případně konečně změní ten nicneříkající podtitul na údernější "KOMIKS KURVADRÁT") nebudu mít pomalu co vytknout. Bez publicistiky to ale bohužel nemá šťávu a když vezmu v potaz, že dva ze tří komiksů stojí za prasklý vřed a ten třetí si pak koupím v booku, jaksi pro mě tenhle magazín pozbývá na atraktivitě. Příště bude Hellblazer, tak tu "mystickou sérii z alternativní historie" snad ještě jednou překousnu, ale potom, kdo ví?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.8.2013 17:33Maska Omnibus 2
    „Strkanec! Odrážka!
    Kopanec do slabin!
    Zakroucení bradavkou!
    Krkanec! Natržený ucho!
    Facan dráhou z autodráhy!
    Koukněte na mě!

    Jedu jak dráha!
    Hadí voči! Obří červotoči!
    Dvě švestky!
    Zakloubíme vykloubený kloub!
    Sud ožralejch opic
    s plně automatickým verkcajkem!

    Běžte! Bojujte jako opilci!
    Metejte výkaly! Rozpoutejte peklo!
    Jsi v dimenzi zraku! V dimenzi zvuku!
    V dimenzi langust! Červů! Kuchařek!
    Pravých háků! Direktů! Zvedáků!
    Právěs vstoupil do zóny záchoda!“


    (Vladimir 518 feat. Hugo Toxxx - Ultra násilí)

    Asi takhle, mimo dvojici Arcudi/Mahnke by se do Masky nikdo srát neměl. Dorkinův příběh ušel, nic světoborného, ale dalo se to zkousnout. Následující crossover je ovšem sranec. Strašlivý sranec. Škoda papíru i slov. Jižní spojku trošku vytahuje kresba, ale jinak je to upocené až hanba. No a Fingermanův kroužek divadelních dementů jsem sotva dočetl. Takhle nudná nebyla ani hodina deskriptivní geometrie na prumce. Ani ty mimózní slovní přestřelky mezi dvojicí vyšetřujících detektivů nefungovaly, přitom to bylo jediné místo, kde se dal budovat nějaký humor. Jediné co v tomhle špalku stojí za přečtení je tak Arcudiho kraťas. To je řežba jako víno a ty obrázky! Suma sumárum, v porovnání s prvním omnibusem je to tuze nevtipné, hnusně nakreslené, bez tempa a vkusu. A jen kvůli těm osmi výtečným stránkám tomu dám dva bodíky, jinak bych to rovnou zapíchl.

    Pánové pode mnou jsou buť šprýmaři nebo chovanci ústavu pro choromyslné. Jinak si jejich nadšené ohlasy nedokážu vysvětlit.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.8.2013 17:32Smrt: Nejlepší čas tvého života
    „...celé umění - možná i celý život - je jen sprejování vlastního jména na zeď v naději, že ho někdo uvidí i po vaší smrti. A děti jsou tu proto, aby na vás někdo vzpomínal, až tu nebudete.“ (ten Gaiman má zase recht)

    Jak píše pan prezident pode mnou, je to trošku vyčpělé. Nejvíce se mi zamlouval první sešit - Foxglove je na propagačním turné, povídá si se svým agentem, pohodové dialogy, žádná omáčka okolo. No a pak se do toho začne míchat ta teatrální brunetka s ankhem na krku a děj víceméně zabředne do stereotypu - postavy sní/halucinují a řeší věčné otázky života a smrti. Líbila se mi postava "nezúčastněného pozorovatele" Vita, budhistického supermodela. Zdánlivě bezvýznamný človíček do počtu, aby řeč nestála, funguje jako exemplární příklad nekonečné nicoty a mrhání času (je to Gaiman?). Nakreslené je to pěkně, Bachalo s Buckinghamem sladili styl, takže jednoho od druhého rozeznáte jen stěží. Šílená vize smrti od Sienkiewicze potěšila oko a rozdrásala duši.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.8.2013 17:31BubbleGun #06
    „Na to zapomeň, ty sračko! Bez boje se nevzdám!“ (Captain Laser ví jak jednat se Smrťákem)

    Neoddiskutovatelnou peckou šestého Bubláčka je Captain Laser, Rudolf Schimera si vyhrál s obsahem i stavbou a i když je to undergoundová mazanice, nemá v tomhle čísle konkurenci. Markýz s Danem Mihálikem předestřeli svou temnou vizi Gothamu, aby ji pak zabili dětinskou pointou (ale uchechtl jsem se, to zas jo), neporazitelný Lukáš Divácký mě opět rozsekal svými chutnými jednohubkami Co se vleče, neuteče a Morče (chci tu grafickou novelu, Lukáši, a hned!), divoká dětská představivost očima Viktora Svobody (Na střílenou) měla moc pěkný závěr, svérázný Detektiv Kučera Dana Černého pobavil stejně jako mikrobiologická srandička Michala Kováčika (Twist) a Vhrstiho Komiksoví lupiči mě ve finále dokonce přiměli k hlasitému smíchu - tomu říkám vtipná hra s médiem. Zbytek opět spíš do počtu, trochu zbytečně nafouklé vydání by rozhodně zasloužilo zkrouhnout o pár nevýrazných kousků (jmenovat nebudu, ale dívám se na tebe Bounty). Takhle se na ty čtyři bohužel nedostanem. Obálka nic moc (z kresby Tomáše Chluda je mi nevolno) a za nešťastně zvolené považuji ty rušící zvukové efekty na vnějších okrajích stran. Tohle by možná fungovalo u většího formátu, ale u takového minisešitku to akorát zasírá místo. Článeček o komiksových coverech hudebních alb je fajn, jen mi ve výčtu chybí zmínka o luxusním obalu k desce Follow the Leader (Korn), kterou má na svědomí Todd McFarlane a nutno podotknout, že je to mnohem vypiplanější artwork než jeho tehdejší obálky ke Spawnovi.

    - „Takže vy mi chcete říct, že jsem jenom figurka z nějakýho posranýho čtení pro děti...?!“
    - „Přesně tak.“
  • Kaluž
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.8.2013 17:28Živí mrtví #08: Zrozeni k utrpení
    Robert kurva Kirkman. Doufám, že je to všem jasné.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2013 13:53Ultimátní komiksový komplet #004: Wolverine
    „V tom, co dělám, jsem nejlepší. Ale to, co dělám, není nic hezkýho“ (Ne, Logan opravdu není popelář)

    Vykopávka s Wolverinem. Mimo v Crwi otištěných jednohubek a crossoveru s Hulkem jsem dosud nic pořádného s Rosomákem nečetl. Nikdy jsem se nijak zvlášť nepídil po příbězích s tímhle rozčepýřeným dřevorubcem a nejširší povědomí o něm mám z filmů s Hughem Jackmanem. Abych nebyl za ignoranta (a za blbce), rozhodl jsem se dát Loganovi šanci. Takže když trafikantka do výlohy nahodila nový výtisk komiksového kompletu a já zmerčil jméno Franka Millera na titulce, bez váhání jsem vysolil ty závratné peníze a odnášel si domů svou první sólovku s Kanaďanem. A co čert nechtěl, ona je to dokonce úplně první sólovka samotného Wolverina.

    V úvodu nám, neznabohům, jakýsi Talián osvětlí pozadí příběhu, kdo je to Mariko a proč ji chce Logan dělat lásku do všech otvorů. A už to začíná. Lovení medvědích kožešin v kanadském pohoří pak přesun do Japonska, tuny textu o cti, loajalitě a hodnotách, jedna tuze ošklivá Japonka (nebo Japonec, těžko říct) a spousta živelné akce. Do toho Logan čtenářům neustále připomíná, co je zač a jaké má nadstandardní schopnosti. Jo, číst v osmdesátých letech komiksy muselo být občas peklo. Claremontův scénář naštěstí nikde nedrhne a dává smysl, pokud si navíc libujete v japonských reáliích, budete spokojeni. Frank se tady ještě rozkresluje (o rok později v Roninovi už to má ale v malíku), nejvíc mu samozřejmě sluší akční scény plné samurajů, mečů, šurikenů a adamantiových pazourů, zkrátka nefalšovaného kydlení s východní příchutí. Co to ale dost sráží jsou přiteplené osmdesátkové barvy. Hlavně fialová. Až jsem měl při čtení nutkání špulit rtíky. Rozesmál mě předposlední panel příběhu - Loganovo oznámení o svatbě (asi spoiler, ale stejně to nikdo nečte) si prohlíží banda nějakých barevných retardů a až okénko s textem mi připomene, že jde o členy úspěšné glam metalové skupiny X-Men.

    Talián v úvodníku zmiňuje, cituji: „Není nejmenších pochyb, že v tomhle příběhu jsou Claremont a Miller na samém vrcholu svých sil.“, což vypovídá o tom, že buď kecá a o vlastní devadesátileté babičce by vám bez mrknutí oka napovídal, že je to pořád rajda a lepší prostitutku nenajdete a nebo ten úvodník prostě napsal v roce 1982 a letos ho akorát přetiskli. Příjemný průměr, nic zásadního a nic z čeho bych měl cukání v koutku.
  • Kaluž
    „Cos to hulil, Hulku?“ (jo, Namor má recht, tohle my suchozemci říkáme pořád)

    Peter David je kujón. Zatímco všichni ostatní se tváří ve svých superhrdinských spektáklech nadmíru osudově a teatrálně, David na to háže bobek a jede si svou šprýmovní taškařici s Hulkem po svém. A že to místy nedává smysl? O to víc je to větší prdel. Takhle vtipnou superhrdinskou masáž jsem nečetl od výplachu Dříve známí jako Liga Spravedlnosti (palec nahoru za výtečný překlad Jirky Pavlovského). Já si říkal, že toho Eisnera nemají tihle pánové jen tak z hecu.

    „Řeknu vám, co se tu stalo. Jedním slovem: komouši.“ (tak o tom tady nikdo nepochybuje, Phile)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2013 13:47Captain America #03: Smrt
    Tak jsem si to konečně sfoukl komplet a tamtamy nelhaly, vážně je to vcelku libová chuťovka. Steve je sympaťák, bukva Bucky správně otravný sidekick, Winter Soldier emo terminátor jak se patří, Nick Fury BOSS s koulema a Agentka 13 smyslně prcuchtivá. Akorát to trio úhlavních záporáků stojí za starou bačkoru. Kdyby Red Skull nebyl takový kokot, dávno už mohl mít pod palcem půlku světa. Holt, srovnání s Hitlerem je na místě. A ta finální rozepře mezi Skullem a doktorem Faustem je tak pitomě okatá až hanba. Ale jako jo, superhrdinský mainstream je to pěkný a kresba ujde (obzvlášť když se v retrospektivách dostane k tužce Michael Lark). Líbila se mi jednohubka z alternativního vesmíru House of M, rád bych si toho přečetl víc a ten Civil War event taky asi nebude úplně k zahození. Jakožto marvelácký analfabet jsem si důkladně přečetl ty nekonečné litanie ve druhé knize popisující historii postavy a jsem docela rád, že jsem se dostal až k téhle sérii. To jsou někdy kvanta neskutečných hoven. Ale takový už je úděl maskovaných strážců pořádku pro masy. Ed Brubaker je borec, nejvíc mu ale stejně sednou ty detektivky plné špinavých ulic, bezpáteřních kriminálníků a zkorumpovaných policistů.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2013 13:47Captain America #02
    Tak jsem si to konečně sfoukl komplet a tamtamy nelhaly, vážně je to vcelku libová chuťovka. Steve je sympaťák, bukva Bucky správně otravný sidekick, Winter Soldier emo terminátor jak se patří, Nick Fury BOSS s koulema a Agentka 13 smyslně prcuchtivá. Akorát to trio úhlavních záporáků stojí za starou bačkoru. Kdyby Red Skull nebyl takový kokot, dávno už mohl mít pod palcem půlku světa. Holt, srovnání s Hitlerem je na místě. A ta finální rozepře mezi Skullem a doktorem Faustem je tak pitomě okatá až hanba. Ale jako jo, superhrdinský mainstream je to pěkný a kresba ujde (obzvlášť když se v retrospektivách dostane k tužce Michael Lark). Líbila se mi jednohubka z alternativního vesmíru House of M, rád bych si toho přečetl víc a ten Civil War event taky asi nebude úplně k zahození. Jakožto marvelácký analfabet jsem si důkladně přečetl ty nekonečné litanie ve druhé knize popisující historii postavy a jsem docela rád, že jsem se dostal až k téhle sérii. To jsou někdy kvanta neskutečných hoven. Ale takový už je úděl maskovaných strážců pořádku pro masy. Ed Brubaker je borec, nejvíc mu ale stejně sednou ty detektivky plné špinavých ulic, bezpáteřních kriminálníků a zkorumpovaných policistů.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.7.2013 13:46Captain America #01
    Tak jsem si to konečně sfoukl komplet a tamtamy nelhaly, vážně je to vcelku libová chuťovka. Steve je sympaťák, bukva Bucky správně otravný sidekick, Winter Soldier emo terminátor jak se patří, Nick Fury BOSS s koulema a Agentka 13 smyslně prcuchtivá. Akorát to trio úhlavních záporáků stojí za starou bačkoru. Kdyby Red Skull nebyl takový kokot, dávno už mohl mít pod palcem půlku světa. Holt, srovnání s Hitlerem je na místě. A ta finální rozepře mezi Skullem a doktorem Faustem je tak pitomě okatá až hanba. Ale jako jo, superhrdinský mainstream je to pěkný a kresba ujde (obzvlášť když se v retrospektivách dostane k tužce Michael Lark). Líbila se mi jednohubka z alternativního vesmíru House of M, rád bych si toho přečetl víc a ten Civil War event taky asi nebude úplně k zahození. Jakožto marvelácký analfabet jsem si důkladně přečetl ty nekonečné litanie ve druhé knize popisující historii postavy a jsem docela rád, že jsem se dostal až k téhle sérii. To jsou někdy kvanta neskutečných hoven. Ale takový už je úděl maskovaných strážců pořádku pro masy. Ed Brubaker je borec, nejvíc mu ale stejně sednou ty detektivky plné špinavých ulic, bezpáteřních kriminálníků a zkorumpovaných policistů.
  • Kaluž
    Takže, abych zjistil co je ten Max zač, musím zafinancovat vydavatele a zkoupit všemožné limitované edice než je stihnou rozkrást distributoři nebo objednat další paperback v originále. Hmm, cenová politika hovoří jasně. Je to trošku škoda, Kamilovi to překládání celkem šlo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.6.2013 13:16Parchanti #1: Vsaďte si (paperback)
    Po výtečném Snapshotu jsem dal konečně šanci i Parchantům a musím uznat, Diggle s Jockem jsou vážně kabrňáci. Černobílá sice Jockovi sluší více, ale napínavý akční výplach plný brutálních vražd a vládních konspirací jde téhle dvojici od ruky. Parádní jednohubka, k leháru v rozpáleném počasí u vody jak dělaná.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.6.2013 13:05CREW² #35
    „Chci, aby ho celej Gotham nesnášel a zvracel z něj! Chci, aby se jim hnusil tak, že ho budou chtít zlynčovat! A pak ho zmasakrovat...“ (Jokerova láska k Batmanovi má vyloženě netradiční rysy)

    Crew v novém, lesklém kabátku se docela vydařila. Publicistika se ořezala na nezbytný úvodník, jeden komiks na pokračování a výživná, dekadentní jednohubka jako bonus navrch. Mysteriózní Rex Mundi mě zatím nijak zvlášť nenadchl. Zmínka o Šifře mistra Leonarda již předem odsoudila komiks k pohrdavému nezájmu a docela odpudivá kresba tomu zrovna nepřidala. Zatím se to tváří jako laciná povídačka, ve které figuruje tajemná krypta pod kostelem se středověkými rukopisy, o jejichž existenci samozřejmě "nikdo neví". Uvidíme, kam se to posune, moc tomu ale nedávám. To crossover Batman vs Lobo je úplně jiná liga. Masakrální kydlení intergalaktického zabijáka v šílené verzi Gothamu musí zatrhnout Temný rytíř v masivním brnění. Ujetému scénáři Alana Granta sekundují geniální čmáranice Simona Bisleyho. Komiks, ve kterém zaklepou bačkorama Nightwing s Robinem, nemůže být špatný. Absolutní guilty pleasure. Snad jen ten překlad plný z prstu vycucaných novotvarů občas zatahá za koule. A za to epileptické zprznění Bisleyho monstrcoveru bych zodpovědným osobám nechal utrhnout ruce a vypíchnout oči. Příště Skalpy a Jason Aaron v české premiéře. Překládá Štěpán "kurvadopičenasrat" Kopřiva, takže se máme nač těšit.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.6.2013 13:02Aargh! #12 (varianta A)
    Zvolil jsem obálku Michala Suchánka čistě ze sexistických důvodů, Tomáš Chlud na svém coveru žádné dmoucí poprsí bohužel nemá. Nový Aargh! je opět na úrovni. Vypiplaný grafický design Tomáše Kučerovského mě nepřestává udivovat a archeologické texty Tomáše Prokůpka nikdy nenudí. Tihle Brňáci zkrátka umí. Fanouš pobavil jako vždy, i přestože tentokrát chyběly obnažené kozičky (jsem si vědom, že teď už mě upjaté čtenářky tohoto komentu proklínají do pátého kolena). A mám silné podezření, že Danovi Černému ty kraťasy koloruje samotný Dave Stewart, to je čirá fantazie. Vrcholem dvanáctého čísla je pro mě Úsměv Philipa Paqueta. Těch sedm černobílých stran beze slov mě dohnalo téměř k slzám. Buď jsem dostal krámy nebo je autor prostě borec. Starý dobrý Řehoř Brown parafrázující Kafku se Schulzem je silně explozivní nálož svérázného humoru. Robert Sikoryak si mě tímhle stripem podmanil. U Blátivého muže Lenky Šimečkové mě zamrazilo, zvrácený horor smrštěný na pouhé čtyři strany. Lucie Lomová nás obdarovala groteskním Dárečkem a nesmím opomenout ani barevnou halucinogenní krasojízdu Josepha Lamberta (Podzim). Osvětový text o dějinách vlámského komiksu poučil a třešinkou na už tak výtečném čísle jsou pak zajímavé rozhovory s autory obou aktuálních obálek. Tenhle sborník je dlouhodobě to nejlepší, co můžete na ryze tuzemském komiksovém trhu sehnat. Škoda, že nám jej servírují jen jednou do roka.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.6.2013 12:59Komiksfest! 2012
    Další várka galerijního bukkake. Až si jeden říká, že je tam toho Fanouše škoda. Zaujaly Zapomenuté stavby Tomáše Kučerovského, z toho projektu bych rád viděl více. Mírně pobavila Jarmila Marešová Novinkami z lesa, i když... nakonec to bylo docela o hovně. Jinak jeden článek o finském komiksu, který vám toho moc neprozradí a něco málo o Jamesi O'Barrovi, největším smolaři na světě. Každý rok si říkám, že bych se zajel podívat na ten slavný Komiksfest! osobně, pak si ale koupím tenhle katalog a jsem rád, že jsem zůstal doma a raději si přečetl něco pěkného od Ennise nebo Millara. Nevím jak se k tomu staví místní štamgasti, ale dle počtu komentářů okolo tam asi stejně moc komiksových jedlíků nechodí.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.6.2013 12:57BubbleGun #05
    „...chcaním do vody se nic nevyřeší“ (Erik má recht)

    Pátý Bubláček a hrůzný Thomas Ott na coveru. Úvodní Cizinec ve městě (Roland Havran & Robert Hladil) má výtečný spád a skvělou pointu, s kresbou už to bohužel tak slavné není. Existencionální stripy Venduly Chalánkové vynikající, obzvlášť ten s názvem Po práci mě rozsekal. Lukáš Divácký opět perlí ve dvojici kraťasů - Láska mory přenáší a Bratři jak se patří. Až toho Lukáš bude mít na kontě víc, ocenil bych souborné vydání jeho prací. Specifickým humorem i výtvarným podáním se totiž přibližuje světovým undergroundovým špičkám. Držím mu místo v knihovně hned vedle Anderssonova Kontejneru. Peter Nemček oslňuje kresbou (dupka!) v působivé povídce Domáci pán a vrcholem je samozřejmě Kakalíkův Erik. Přečetl jsem to rovnou několikrát za sebou, jestli mi neunikla nějaká jemná nuance a pokaždé jsem smíchy explodoval. Zbytek obrázkové tvorby je jen do počtu, publicistika i rozhovory velmi podařené.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2013 18:37BubbleGun #04: Zkrat speciál
    Rozsáhlý text o historii československých fanzinů je vskutku zajímavý, sám jsem netušil, že podzemní vydavatelská činnost byla až takhle rozmáchlá. Rozhovor s brněnským duem komiksových workoholiků také pobavilo. Z otištěných komiksů bych vypíchl snad jen Herberta horolezce (Bára Jílková), epizodu Vetřelec z cyklu Divoký srdce (Tomáš Putna & Kamil Tatar), krutou podivnost Chci zemřít mladý (Noah Van Sciver) a závěrečné dvojkombo Co je štěstí (BeeSee + Andrej Wsól/Pavel Talaš). To zaujalo především Wsólovým výtvarným pojetím a rozdílností v zakončení. Ostatní kousky jsou zase spíše tematická cvičení na protažení zápěstí. Dvojitá obálka od Vaška Šlajcha moc pěkná.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2013 18:35BubbleGun #03
    „Chci to dělat s JFK! Ou-lej-ou-vej!!“

    Tak děvčata nám naservírovala parádní kousky. Margreet de Heer pobavila svou tour po Amsterdamu, Jennifer Camper se od Ameriky naučila pár nových způsobů, jak si promnout broskvičku, Ina Korneliussen ve výtečném komiksu beze slov nastínila jak vypadá den blbec v životě obyčejné dívky, Bára Jílková se s kámoškou vydala na cestu k "pěknýmu pobřeží" a ostřílené divoženky Mary Fleener a Trina Robbins představily to nejlepší z amerického podzemí. Zbytek by se dal označit za takové to neškodné pseudointelektuální "umění", které nesmí chybět v žádném tuzemském sborníku. Akorát Melissa MacAlpin by mohla omezit přísun drog. Velmi povedený Bubláček, článek o ženském undergroundu přínosný (a klidně mohl být obsáhlejší).
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:19Criminal #1: Každý je zločinec
    Po celou dobu vydávání komiksů u nás se na krimi žánr docela házel bobek (čest vyjímkám - Sin City, Fell, 100 Bullets), najednou prásk a máme tady takové perly. Blacksad a Criminal. Dva zástupci toho nejlepšího, co nám toto specifické komiksové zákoutí může nabídnout. Brubakerovy hrátky z podsvětím jsou syrové, uvěřitelné a vkusným brakem políbené. Propletený povídkový systém tomu náramně svědčí, je to jako sledovat košatou zápletku nějakého televizního krimi seriálu. Postavy jsou charakterově prokreslené a protože to jsou vesměs záporáci, nebudete je mít rádi. Phillipsovy obrázky mi šmakují, některé sekvence připomínají filmové záběry (automobilové honičky), tlumené studenější barvy navozují atmosféru šestákových gangsterek. Je to labůžo pro oko, připomíná mi to kresbu tematicky spřízněného Michaela Larka (Gotham Central). Deluxe vydání je přímo ukázkové, kvalita nejvyšší úrovně. Jen doufám, že to u nás půjde na odbyt (český čtenář je mrcha nevděčná) a v dohledné době se dočkáme i druhého dílu. A pokud půjde vše jako na drátkách, BB/Art by nám pak mohl rovnou naložit série Incognito a Fatale.

    Mimochodem, s Kapisem máme společného komiksového dealera, takže nás možná co nevidět zavřou. Jo, Criminal je jen pro ty nejdrsnější :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:17CREW² #34
    Morrisonovy Thargoviny jsou výtečné a i Macomix s žárovkou celkem pobavil. Což už se bohužel nedá říct o zbytku obrázkového obsahu. Když se vyhnu ošklivým vulgarismům, napadají mě slova jako hnůj, mrva, kompost, případně exkrement. Sláine vypadá jako potracené dítě pokryté hnisajícími vředy. To je humus, tydlencty vyleštěné "videoherní artworky", scénář nula. Crew údajně kdesi v útrobách přechovává i jakousi "úžasnou trilogii", pevně doufám, že nikdy neprojde konečníkem. Soudce Dredd si odskočil v Bistru, rovnou jim tam i vymaloval, hezké barvy, kresba skoro jako od Bollanda, ale nápad čpí po čtrnáct dní nemyté kundě. Trojice tuzemských příspěvků je pak vystřižená z nějakého pochybného fanzinu. Už jsem to psal jednou, tohle mi v Crwi nevoní - když do výkladní skříně světového komiksu, která českému čtenáři představila smějícího se Batmana, zuřícího Hellboye, kouzelného Sandmana, drsného Blacksada nebo cynického Constantina napasujete tenhle "underground", je to jako byste vedle vozů Buggati Veyron, Ferrari Testarossa a Hummer H3 postavili bicykl (v tomhle případě Pionýra s defektem). Raději bych uvítal rozšíření publicistiky. Ta je většinou fajn a narozdíl od komiksu, napsat zajímavý článek co má hlavu, ocas a patu dneska umí každý blbec.
    Příští číslo však bude pecka. Duo Grant/Bisley vám vystřelí mozek z palice. To vám garantuji. Redaktorům přeji, aby jim novodobý vydavatelský plán vyšel a Crew šla zase na dračku. Osobně se na Aaronovy Skalpy velmi těším. Aktuální číslo ale raději mažu z paměti.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:15BubbleGun #02
    „Kasparov, pičo!“ (Zbyšek, první šachový hooligan)

    Rozhovory zajímavé, komiksové příspěvky slušné. Unseen a jeho stripy mi vykouzlily úsměv na rtech, obzvlášť ten s šukáním ovce byl výživný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:15Fanouš: Továrna zkázy
    „Takže aligátoři v kanálech jsou blbost... hm?“
    „Jsou.“

    „Proč je vždycky těch zombíků tolik!?“

    „Zombíželva! A není sama!“

    Hlášky. Kresba. Fanouš. Dan Černý. Zombie. A krásné dívky. Ty Černého ženské ve mě evokují kresbu Franka Cho v Liberty Meadows - akční cartoon a do toho skoro realistická sexy roštěnka (starostova sekretářka s dopisem). Taková buchtička hned oživí mrtvolně zatuchlou scénu. Záludný Hemisfér vypadá jako Tom Waits v zombie úpravě s přišitým úsměvem kočky Šklíby. Nádhera. Mé pocity trefně vystihl komentátor J.Connor v příspěvku níže. Parádní záležitost a těšinger na další album.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:13BubbleGun #07
    Moje první setkání s Bubláčkem a hned silné dilema jak zhodnotit a neurazit. Zda přimhouřit oko nad amatérským obsahem nebo to strhat až na půdu. Zkusím vysadit ty nadšení vzbuzující drogy, co si při psaní komentáře užíval Kapis a juchal tak nad každým otištěným komiksem. Takhle, zhruba dobrá polovina obrázkové náplně je odpad a to buď po stránce scénáře, kresby nebo obojího dohromady. Beru, jsou to na koleně dělané komiksy z řad nadšenců a mají zde své místo. Prstem ukazovat nebudu a vypíchnu jen to, co se dle mého vyloženě povedlo - pobavil Karel Osoha v dvoudílném Vy víte, že tam jsou, Karel Šimák mě protáhl působivými Pěti lety uprostřed velké války, Vhrsti mě dostal ultimátní kung-fu bitkou na Mostě, Fanouš Dana Černého mě rozsekal jako vždy, úchylná anekdota Výlet z hlavy Václava Roháče pohladila po duši, Radoslav Repický svým crossoverem Buny vs Zombies vs Aliens doslova zabil, Lenka Šimečková v Sídle navodila pravou hororovou husinu, Gastrohorror Lukase Divackeho je gurmánská chuťovka, mrazivá je i Klauniáda dvojice Ninjer/Pak a David Lottmann se nebál přitlačit na pilu v kraťasu Tichá noc, hrůzná noc. A ke všemu jsem si odnesl i pár tipů na hororové pamlsky. Ve výsledku palec nahoru.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.4.2013 18:25Svět komiksů 2012/01
    Mohli by to tisknout na jemnější papír, při vytírání zadku to docela škrábe. Kdyby Kája Saudek viděl, v jaké společnosti se ocitlo jeho jméno, nejspíš by se mu zvedl kufr. Tahle parodie si nezaslouží ani jednu hvězdičku.
  • Kaluž
    „Víš, co mě někdy napadá? Že si ženský vymyslely manželství a tak, jen aby mohly pohodlně tloustnout a být čím dál ošklivější.“ (vidíte, to mě nenapadlo... no uvidíme, přinejhorším podám reklamaci)

    James Corrigan, 36 let, je „osamělý a emocionálně narušený ztroskotanec.“ Denně volá matce (a když nevolá, volá matka jemu), při hovoru s opačným pohlavím se mění v koktající karikaturu a jeho psychotické představy a fantasmagorické sny by i ostřílenému Freudovi zavařili mozek. Zkrátka, nesympatický potrat na přesdržku, kterého vám občas bude líto.

    /A/ tenhle maskot podivínství se jednoho dne rozhodne vyhledat svého odcizeného otce. Ne, že by mu otce nekdo ukradl, prostě jeden z těch případů, kdy to táta zabalí dřív než by jeden čekal. A jako mávnutím kouzelného proutku náhle rozebíráme bohatou mezigenerační historii Corriganovic famílie. Titulní Jimmy tak není jediným protagonistou, nahlédneme pod pokličku komplikovaných vztahů mezi jeho otcem, dědou i pradědou, projdeme si několika traumatickými okamžiky a možná dojde i na odpuštění. A také budeme svědky Supermanova úmrtí.

    /TAKŽE/ Chris Ware je neskutečný hračička. Geometrická strohost jeho stylu kresby je nadmíru efektivní, piktogramy sype rovnou z rukávu, posloupnosti láme co to jde, stránku bez mrknutí oka zaplní i pětadvaceti panely a nemá problém do nejmenšího detailu rozkreslit třeba běžnou snídani nebo nepříjemnou defekaci. Obrázky plné šílenství, architektonických skvostů a citového strádání. Ten chlap je prostě magor. Nejvíce mě rozhodily vzpomínky z dětství Jimmyho dědečka, jež eskalují během Světové kolumbovské výstavy. Čistý emocionální hardcore ze sklonku 19. století. Autor se v postskriptu čtenářům přiznává, že román je zčásti autobiografického ražení a při jeho tvorbě si foukal na osobní bolístky. Kam se hrabe O'Barr, tomu říkám komiksová autoterapie.

    /A TAK/ mi nezbývá, než vám Jimmyho Corrigana doporučit. Ale bacha, není to pro každého. Rozjezd je trošku těžkopádný a pokud neovládáte pokřivené vnímání času a prostoru, ztratíte se v tom jako muňka v pubickém ochlupení. Tohle už je komiks pro starší a pokročilé. A připravte si k četbě nůžky a lepidlo. Budou se vám hodit.

    „Mami! Mám ti od něj vyřídit, že si to fakt užil!“
  • Kaluž
    „Podívej, jak vypadáš! Nikdy jsem neviděla něco tak odpornýho. Jseš vadnej, nebo co? Jdu se najíst jinam.“ (další traumatizující polední přestávka nebohé Susie Derkinsové)

    Netuším, jak to ten Watterson dělá, ale ten chlap mě neustále dohání k slzám. Kdyby Satan, Hitler a Darth Vader společně osouložili Matku Terezu, znetvořeným plodem jejich lásky by byl nejspíš Calvin. Andílek s duší temnou jako moře při havárii tankeru. A zde je na tom malý Calvin psychicky hůře než kdykoli předtím - jeho chorá mysl trpí představami, že na něj útočí jeho vlastní bicykl nebo zmutovaní sněhuláci. Tady pomůže už jedině lobotomie. Sestři, podejte mi kladívko.

    „Jakej je rozdíl mezi slimákem a deseticentimetrovým oživlým šušněm z nosu?“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2013 23:26V hlavní roli Snoopy
    „Wo ist der výčep?“

    Byla to temná a bouřlivá noc. Světoznámý hokejista seděl na trestné lavici. V tom mu přišel dopis od šéfbígla a nad obzorem proletěl kondor. „Proklínám tě, Rudý Barone!“, křičelo na ptáka stíhací eso z první světové války. Zpoza rohu se vyloupl bíglskaut se svými svěřenci a velitel cizinecké legie okamžitě zavelel k ústupu. „Ignorantia legis neminem excusat“, utrousil přihlížející advokát. Vzápětí jej však do hlavy trefil tenisový míček. Ve vysílačce to zachrčelo a slaboučký hlásek opuštěného astronauta zamumlal: „Volám Houston.“ Byla to temná a bouřlivá noc.

    Děkuji tímto panu Onuferovi za obsáhlou sondu do Schulzova světa kreslených podivínů a za jeho výtečný překlad. Bavil jsem se vskutku královsky. A doufám, že kompletní vydání buráčkovských stripů jsou už za rohem.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.3.2013 18:17Drsná škola
    Azalin: A teď si představ, že jsou mezi námi tací, co dají 699 Kč za 24 stran. K popukání, že? Počítám, že i do kina chodíš pouze na filmy, které mají stopáž nad dvě hodiny...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.3.2013 19:26Živí mrtví #07: Ticho před bouří
    „Proč nehraješ taky, táto? Dal bys jim pěkně na frak! Aha. Já zapomněl. Promiň.“ (vtipálek Carl si nebere servítky)

    Název Ticho před bouří napovídá, že se opět trochu budeme plácat na místě. Takže zatímco si Guvernér bere oddechový čas, ve věznici se vesele šuká, rodí, kecá a Kirkman si neodpustí ani své oblíbené krájení končetin. S takovou za chvíli všichni dopadnou jako černý rytíř ze Svatého Grálu. Ale příště... příště to už bude to pravé masakrálně ořechové s krvavou zombie polevou. Máme se nač těšit.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.3.2013 19:25Joker
    „Nikdy se nikomu neomlouvej za to, jak vypadáš.“ (první pravidlo Jokerova klubu rváčů)

    Joker je venku a dělá bugr. A všichni víme, jak to dopadne. Bohužel, gothamský král zločinu je tady tentokrát za suchara, kterému někdo ukradl vražednou spontánnost a trefné hlášky. Naštěstí slabší scénář zastiňuje luxusní kresba. Pro fanoušky Batmana povinnost, pro ostatní jen tuctová jednohubka.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.3.2013 19:24Superman: Rudá hvězda
    „Po prezidentských volbách Brainiac spočetl, že v České republice žije téměř deset milionů komunistů. Hned jsem to zkontroloval. Měl pravdu.“ (i Superman si všiml, že něco není v pořádku)

    Tady zase padla spousta cizokrajných výrazů a Orwell lítal vzduchem, že se nestačil divit, ale (ne)jednoznačný záměr autora zcela pochytil pouze komentátor Josh. Co dodat, Mark Millar je borec, který klasickou látku přetavil v ryze absurdní, ale tuze zábavnou kokotinu s jemným přesahem. Jeden z nejlepších Elseworlds příběhů.

    Fry: Ty seš taky takový náš Bizardo :)

    A díky Martine D. Antoníne, konečně jste rozseknul tu palčivou otázku, kvůli které mnozí neměli klidné spaní :)
  • Kaluž
    Další setkání s komiksovými Avengers. Po ultimátním nářezu od Millara se mi do nemytých pracek dostal Bendisův Rozpad. Tušil jsem, že to bude trošičku odlišné, teplejší, ale nakonec je to celkem milé překvapení. Rozklad týmu je sice z prstu vycucaný a restartuje se za každou cenu (to už je ale kolorit mainstreamového komiksu - umírá se jen jako a jednou za čas se začíná od nuly, viď nový Spider-Mane?), ale když se v závěru hraje na nostalgickou strunu, tak Bendisovi rozumím. Ne, že bych do detailu znal obsáhlou komiksovou minulost týmu Avengers, ale tohle pomrkávání po fanoušcích série a odkazy na eventy dob minulých mám v oblibě. A když se při tom vzpomínání střídají kreslíři, má to ještě větší grády (za všechny vypíchnu fantastickou dvoustránku Erica Powella).

    Po dějové stránce nic zásadního (tedy v očích marvelovského ignoranta), nějaká ta magie, osudová úmrtí, na návštěvu zavítá i spousta hrdinů ze sousedství (parádní celky) a dokonce na nás dýchne samotný Stan Lee. Kresba Davida Finche se mi velmi zamlouvala, epickým bitvám rozhodně slušela. Retro koláž s Wandou Maximoff je vkusná a když se ze stránek vyloupne Jack Kirby s přijetím nových členů Avengers, srdíčka pamětníků se rozbuší. Vyznění je pak podobné jako u rozlučky se Supermanem (Co se stalo s Mužem zítřka?). Jedna historická fáze se uzavírá a nová začíná. A tak se nám to líbí, jinak by to do nás přece soudruzi z Marvelu/DC po stopadesátéšesté neládovali.


    Azalin, Lenny, erik: Nechcete se, jakožto znalci, trochu rozepsat (třeba na blogu) o nadcházejících knihách? Co od toho čekat, co na sebe navazuje nebo se doplňuje? Nechce se mi pokaždé googlit a zjišťovat, o čem je který event. Mám pár osobních tipů, ale je možné, že se v tom balíku úkrývá více zajímavých titulů. Zvažuju toho Hulka (Silent Screams), může to být příjemné retro, ale také nebetyčná sračka (Eisnerem se dneska ohání každý).
  • Kaluž
    „Nastal čas, abychom si získali veřejnost, co, Summersi?“
    „Musíme udělat mnohem víc, Logane. Musíme ji ohromit.“

    Vypadá to, že plán se vydařil. Většina komiksového národa byla opravdu ohromena a vzala trafiky útokem. A to bych se nesměl označovat za fandu do komiksů, kdybych také ždibíček neokusil.

    Podobně jako komentátor Killingjoke jsem si prostudoval marvelovský The Ultimate Graphic Novel Collection seznam a dopředu vyzobal relativně zajímavé kousky k přečtení. Vybíral jsem spíše podle autorů jednotlivých děl. Nebudu vám nic nalhávat, marvelovské universum nemám nijak zvlášť zmapované, komiksy, ve kterých se to barevnými okostýmovanými superhrdiny jen hemží čtu zřídkakdy a když už se dostanu k nějaké té superhrdinské události, tak většinou z konkurenční stáje vydavatelství DC. Tamnější hrdinové jsou mi prostě více sympatičtější, temnější (mrk, mrk). Ale prioritním hlediskem výběru je vždy autor scénáře a kresby, nikoliv vydavatelský dům nebo protagonista. Takže kdyby Alan Moore napsal scénář komiksu, ve kterém létající Adolf Hitler ve spandexu pročesává Evropu a vraždí tisíce židovských dětí, možná by to stálo za přečtení (nebo alespoň přemýšlení, zda se Moore už totálně nezcvoknul). Jedinou vyjímkou porušující toto kritérium jsou komiksy se Spider-Manem. Ne, že bych proti němu něco měl, postava je to zajímavá a občas i zábavná, ale neskutečně mě sere Peter Parker.

    Mezi zakroužkovanými tituly se tak objevují díla pánů Whedona, Bendise, Millera, Busieka, Kirkmana, Gaimana nebo Millara. Ultimátní komiksovou premiéru si u mě tedy odbyl právě Whedon a jeho Kuledrásající X-Meni (volný překlad). Někteří se tady zmiňujete o jedněch z nejlepších X-Menů, které jste kdy četli. Teď jen nevím, zda jste jich četli málo a nemáte přehled nebo jsou všechny tak průměrné a plytké. Nebudu se v tom sáhodlouze nimrat (úvod už je natažený až hanba), tohle mi zkrátka nesedlo. Dějově bych to ještě zařadil někam k mainstreamovému průměru (takových komiksů jsou celá kvanta), ale nad ošklivě vyprázdněnou kresbou bez kulis se mi už otevírá žabikuch v kapse. Cassaday je celkem svéráz a na jeho obrázky je nutné být správně naladěn, protože tenhle maník kreslit umí (viz Planetary). V příběhu vidím nějaké styčné plochy s filmovou adaptací (léčba mutantů), u té jsem se však bavil o poznání více (možná i proto, že se tam Logan nenavlíká do žlutého kostýmku).

    Trošku mě zarazilo vysoké hodnocení místních veteránů (u mladších mě to ani tak nepřekvapuje, zdravím Hanka McKroje), já tam ty kvality nevidím. Na druhou stranu, můj verdikt klidně berte s rezervou, týmovky se superhrdiny nejsou mým denním šálkem brokolicového vývaru. I přes řadu výhrad si pokračování nejspíš nenechám ujít, už kvůli tomu, že Emma Frostová je zákeřná žárlivá svině a jsem zvědav, zda s ní někdo vytře podlahu.

    „Jsme bouchači! Kanci a zabijáci, nemám pravdu?“
    „Vole, jo!“
    „Sem s muťáky!“
    „Vole, jo!“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2020 09:21Naposled
    Po slupnutí doporučuju přečíst tenhle výživný rozhovor s autorem, rozšíříte si tím interpretační rádius a objevíte detaily, které vám mohly uniknout:
    http://www.du9.org/en/entretien/the-inner-worlds-of-charles-burns/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.12.2019 08:20Essex County
    Hawwwran: Já mám hardback ze zahraničí. A notně vymazlenej, viz: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html

    Fimi: Roughneck je dražší, protože je větší (184 x 254), kdežto CC si to zase střihlo v tom svým zmenšovacím formátu (169 x 239). A papírově, vazebně i tiskařsky je to v původním vydání slušná kvalitka, takže s tím sázením opatrně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:24Rváč
    maco: Ne. Ale pomalu se nám tu ten Kanaďan roztahuje, takže možná časem... http://comicsdb.cz/autor/4140/jeff-lemire
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.6.2016 07:58Jirka #01
    „...byl i u moře a na táboře.“ Kapisi, ty seš kokot :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2016 09:19Karel IV. - Cesta na císařský trůn
    Zrovna včera jsem tím listoval, Richarde a nevěřil vlastním očím. Děje se něco velmi divného v zemi Koruny české... až je mi z toho do pláče.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kaluž
    jayjay86: Mě třeba pořád baví Asterix s Obelixem či Tintinova dobrodružství ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.11.2015 07:19Aargh! #01
    Kapis: Šicí stroj už doma máme, co tam máš dál? :)

    Jinak k prvnímu Aarghu! mám takovou perličku... kdysi v dávnověku byla v části místního (dnes již bývalého) kina zřízena videoherna pro chudé, kteří si zde za malý poplatek mohli užít nejnovější kousky na konzolích PlayStation. Občas jsme tam s přáteli zašli, abychom se společně ponořili do virtuálních světů a dali si po čuni v nějaké té bojovce. Provozovatel tam měl i pultík s herním bazarem a nějakým tím tematicky zaměřeným časopisem. A právě tam jsem narazil na první číslo zbrusu nového magazínu s poutavou obálkou. A teď to přijde. Vyžádal jsem si časopis a po pár letmo prolítnutých stránkách jej zase vrátil prodejci s myšlenkou, že takovou černobílou sračku si domů nevezmu. Kluci z nablýskané Crwe tady holt byli o něco dříve a za tu dobu si mě už stihli důkladně rozmazlit. Když teď ale koukám na tu sběratelskou hodnotu, něco mi říká, že jsem ten nos tenkrát ohrnovat neměl :)
  • Kaluž
    Že vy to kupujete hlavně kvůli tomu obrázku na hřbetě, co?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.12.2013 00:39Criminal #1: Každý je zločinec
    Ogre: Já tam žádnou omáčku nenašel...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.12.2013 22:46Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    DEGu, bez těch masturbačních povzdechů by to nešlo...?
  • Kaluž
    Dane, na černobílý 4:3 filmy rovnou kakám. Ovšem když dojde na takovou zremasterovanou Casablancu... :)
  • Kaluž
    Lépe bych to nenapsal, DEGu :)
  • Kaluž
    erik: Perfektné, veľmi ďakujem :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:20Hellboy #08: Temnota vábí (paperback)
    Za Hellboye bych dal i zlaté prase (a levé varle). Je mi z vás ouzko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:09Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Krvinko, Diana by tě hnala :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 12:20Wolverine a Hulk
    Azalin: Tak třeba crossovery Batmana s Lobem (pravda, u toho novějšího s jiným scenáristou), samozřejmě parádní Maxx, batmanovské Arkham Asylum: Madness, Secrets nebo Ghosts (úplně nejlepší kresba, co jsem od něj viděl - Gordon s třímetrovým rozpětím ramen a půlmetrovou ofinou na hlavě!). Ještě bych si od něj chtěl přečíst Zero Girl a Scratch.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 04:34Pindárna
    Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
    Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
    Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
    A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:04Srazy, cony, festivaly
    OLOMOUCKÉ BUBLINY #56

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    SUPER SPELLSWORD SÁGA: LEGENDA O NEKONEČNU
    Nikkarin

    Ostravské Bubliny se svým oblíbeným pořadem tentokrát hostují v Olomouci! Při příležitosti vydání Nikkarinova nového komiksu jsme se rozhodli navštívit autora přímo v jeho domovině (nikdo nás nezval, prostě jsme se vetřeli) a poklábosit o jeho životě a díle. Vyrážíme v neděli 10. listopadu vlakem ze Svinova, předběžně plánujeme oběd, pivínko a pokec v mistrově oblíbené putyce. Návrat pak v odpoledních hodinách.

    Povinná výbava: výtisk Super Spellsword Ságy k případnému zprznění malůvkou či podpisem.

    Kdy?
    neděle 10. listopadu 2019

    Kde?
    My Meal (Tř. Míru 260/32, Olomouc)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2630450846976808/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 12:17Srazy, cony, festivaly
    Lenny: Určitě to přehodnoť, budeme rádi ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 10:21Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #55

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    GHOST WORLD / MRTVEJ SVĚT
    Daniel Clowes

    Tentokrát si Bubliny řízneme Jokerem s Joaquinem Phoenixem. Startujeme tradičně v Minikině od 18:30, projekce filmu začíná ve 21:35. Buďte tam!

    Kdy?
    pátek 4. října 2019 (od 18:30)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/381610172534467/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2019 10:02Srazy, cony, festivaly
    Jako každý rok po Crweconu máme zrobenou rezervačku v nedaleké restauraci Pinta (Argentinská 18), místa je dost, určitě se tam vlezem všichni, tak se pak zastavte. Dobré jídlo i pití included :)

    http://www.pinta-restaurace.cz/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 06:47Srazy, cony, festivaly
    Kapis: To je dobře, zdivočelého Kapise tam nechceme. Tož se doval :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:07Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Dlouho ses nám tam neukázal, Kapisku, tak kdybys měl cestu kolem, stav se. Příští týden budem debatovat na Hlavní třídě ve Sbeerce.
    Link: http://www.facebook.com/events/405405290309403/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:00Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #52

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    Uzrál čas na pecku největší! Skalpy jsou v českém překladu komplet venku, série čítá deset knih a je jen na vás, zda se do ní zakousnete a zhltnete ji na posezení nebo jen okoštujete první knihu. Na Bublinách pak ovšem počítejte s masivními spoilery, takže čím víc si toho načtete, tím líp pro vás. Howgh!

    "Povinná četba"
    SKALPY
    Scénář:
    Jason Aaron & R. M. Guéra

    Kdy?
    pátek 28. června 2019 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1144561105746497/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:25Pindárna
    Scarface: Jinak nějaká ta rozkládačka byla i v Superman: Unchained... tomu chlápkovi zkrátka standardní formát nestačí :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:23Pindárna
    Scarface: To bylo v All Star Batman and Robin od Millera, Jim Lee se na tom tenkrát vyřádil :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:37Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #45

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    PUNISHER MAX: KINGPIN
    Jason Aaron & Steve Dillon

    Aaron, Dillon, Castle. Tohle nemůže dopadnout blbě.

    Kdy?
    pátek 30. listopadu 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2176791585970994/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:09Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #43

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Batman: The Dark Prince Charming
    (česky Batman: Můj Temný princ)

    Enrico Marini

    Batman se znovu střetává s Jokerem, tentokrát však v netradičním a výtvarně opulentním podání italského autora Enrica Mariniho. Buon appetito!

    Kdy?
    pátek 5. října 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2129782173906312/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 12:34Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #41

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Dobrodružství Jeronýma Moucherota
    François Boucq

    Prázdninové odpočinkové čtivo...

    Kdy?
    pátek 27. července 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/622922684749432/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2018 20:58Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #40

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Netvora
    Marjorie Liu & Sana Takeda

    Epická fantasy série ze stáje Image Comics (česky vychází u nakladatelství CREW), v níž dvojice autorek představuje svou vizi matriarchální společnosti inspirované Asií 19. století. V kulisách zuřící války mezi magickými bytostmi a řádem čarodějek sledujeme příběh mladičké hrdinky, jež je v záhadném mentálním svazku s mocným démonem. Ten se stává zdrojem obrovské síly a zároveň velkou výzvou k jejímu pochopení a ovládnutí. Redaktor webu Kotaku označil objemný první sešit série za „nádherný komiks o rasismu, válce a otroctví“. Tak uvidíme, zda mu dáme za pravdu.

    Kdy?
    pátek 29. června 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1697543610335242/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2018 08:54Povinná četba
    ROYAL CITY

    Tuhle nádheru nám u nás zatím nikdo nevydá, takže budete muset sáhnout po originálu. Ale stojí to za to!

    „Royal City je další vypulírované existenciální drama hodné Pulitzera a v současnosti jej považuji za zdaleka nejlepší komiksovou sérii na trhu (Sága tiše šoupe nohama v koutě).“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/04/royal-city.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:42Povinná četba
    ESSEX COUNTY

    Paseka nám tuhle nádheru příští rok vydá v českém překladu, tak si ji rovnou připište do nákupního seznamu.

    „Jeff Lemire, Essex County. Pětisetstránkový špalek slupnutý na jedno posezení. I tak by se dala definovat kniha, která je již nyní mnohými považována za moderní klasiku. Jedná se o veskrze intimní studii několika generací dvou rozvětvených rodin, jejímž svazujícím činitelem je téma osamělosti a odloučení.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/03/essex-county.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #38

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Jednou budeš Arab
    Riad Sattouf

    Autobiografická výpověď mladého autora, jenž své dětství strávil v zemích Blízkého východu, zachycená ryze dokumentárním stylem a říznou satirou bez politicky korektních příkras. Dle mého skromného názoru se jedná o nejlepší komiks loňského roku.

    Kdy?
    pátek 13. dubna 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/219404548611371/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.1.2018 02:30Srazy, cony, festivaly
    Specielně pro Kapise (a případné nováčky z okolí):

    OSTRAVSKÉ BUBLINY #36

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    All-Star Superman
    Grant Morrison & Frank Quitely

    První Superman v Bublinách a rovnou ten od komiksového mága Granta Morrisona. Dvanáctidílná série All-Star Superman je v odborných kruzích považována za jeden z nejlepších příběhů muže z oceli, na kontě má tři ceny Willa Eisnera a dvě Harveyho trofeje. Takže ten nový rok vykopneme celkem slušnou peckou!

    Kdy?
    pátek 2. února 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1828019080823188/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.4.2017 17:23Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #27

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Ryby: Útok z hlubin
    Džundži Itó

    A je to tady, dámy a pánové! Uzrál čas na obrázkové čtení až z dalekého Japonska neboli pravou a nefalšovanou mangu! Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří. Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru! K četbě doporučuji saké a porci suši.

    Kdy?
    pátek 28. dubna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/239258233212473/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:19Srazy, cony, festivaly
    KOMIKS SLEZ #11

    Kdy?
    sobota 25. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Hostinec U Dřeváka (Brno, Dřevařská 22)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/176621139498757/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:18Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #26

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Planetary
    Warren Ellis & John Cassaday

    Po Plutoně si dáme další netradiční a velmi originální kousek ze superhrdinského podhoubí. Warren Ellis v Planetary představí trojici paranormálních vyšetřovatelů, kteří cestují po světě a odhalují záhady a tajemství skrytá pod rouškou všehomíra. Je to něco jako Akta X, kdyby k nim psal scénáře Alan Moore. Takže pecka!

    Kdy?
    pátek 31. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    U Skákavého poníka (Ostrava, Přívozská 34)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1825706031022455/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.1.2017 04:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #24

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Swamp Thing - Bažináč #1
    Alan Moore, Stephen Bissette

    V novém roce to rozstřelíme rovnou velikánem největším (a nejvousatějším), na řadu přichází Alan Moore a jeho Bažináč neboli Swamp Thing. První kniha nedávno vyšla znovu, tentokrát v barevném vydání, takže ti, kteří dosud neměli tu čest se se zeleným monstrem z bažin blíže seznámit, mají příležitost rovnou naskočit do téhle výtečné hororové série plné nečekaných zvratů, magických zákoutí a psychotropních zážitků. Takže odpalte čouda a hurá do toho!

    „He isn't Alec Holland. He never will be Alec Holland. He never was Alec Holland. He's just a ghost. A ghost dressed in weeds.“

    Kdy?
    pátek 27. ledna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1358748720853902/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:30Povinná četba
    Lumberjanes
    Máte-li doma malé skautíky, pak by se jim mohla zamlouvat tahle publikace... pokud malými skautíky nedisponujete, pořiďte ji sobě, budete z ní mít radost jako malý skautík (nebo skautice) ;)

    http://www.mdscomics.net/pratelstvi-az-za-hrob/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2016 20:28Sběratelský klub
    spagr: A co kdybyste se, vy kujóni, složili na jeden výtisk a ten si pak rozstříhali? Ušetříte čas i toner ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:27Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #23

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    BEST OF 2016

    Tak a rok je zase v čudu. Povinnou četbu tentokrát vynecháme a dáme si takovou malou bilanční oddechovku. Zajímalo by mě, který komiks vás letos nejvíce uhranul, potěšil, pobavil nebo rovnou položil na lopatky. Zkuste zapátrat v paměti (nebo databázi) a vezměte s sebou publikaci, jež u vás osobně vévodí roku 2016. Schválně, jestli se shodnem ;)

    P.S.: Kdo přibalí i perníčky, má u mě významné plus :)

    Kdy?
    pátek 30. prosince 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1323055804391899/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.10.2016 21:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #21

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Gotham Central #1: Při výkonu služby
    Greg Rucka, Ed Brubaker & Michael Lark

    Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tenhle komiks!

    Kdy?
    pátek 28. října 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/311937622511697/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:02Povinná četba
    How to Talk to Girls at Parties
    Fábio Moon a Gabriel Bá si vzali do parády kratičkou povídku Neila Gaimana a přetavili ji do úžasné komiksové adaptace. Okoštujte ;)

    http://www.mdscomics.net/musis-s-nimi-jen-mluvit/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.9.2016 04:45Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #20

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Transmetropolitan #1: Zpátky v ulicích
    Warren Ellis & Darick Robertson

    Po letních oddechovkách tady opět máme komiksovou nálož nejvyšší jakosti. Transmetropolitan je kyberpunková odysea odehrávající se v dystopii utopené Americe 23. století, jejíž protagonistou je především egocentrismus do sebe zahleděné společnosti. Vysloužilý novinář Spider Jerusalem se proti své vůli vrací do Města, špinavé stoky plné sexu, násilí, drog a přebujelého konzumerismu, v níž je kanibalismus či dětská prostituce součástí každodenního života. A vy půjdete v jeho šlépějích, takže si koukejte zocelit nervy, protože tohle čtení není pro bábovky. Legendární scenárista Warren Ellis (The Authority, Planetary) a kreslíř Darick Robertson (The Boys, Punisher) vrážejí zapálenou cigaretu do oka budoucnosti.

    Kdy?
    pátek 30. září 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino Kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/581547995366163/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.8.2016 04:57Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #19

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Donžon: Kačerovo srdce
    Joann Sfar & Lewis Trondheim

    Humoristická fantasy oddechovka z Francie do parných letních dní jako dělaná. Banda antropomorfních zvířátek v čele s kačerem Herbertem paroduje zažitá schémata klasických her na hrdiny a vydává se na cestu do neprobádaných končin temných kobek. Zapalte louče, nabruste sekery a vyrazte spolu s nimi!

    Kdy?
    sobota 27. srpna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1117353238322746/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2016 10:25Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Opovaž se! Tě doživotně vyloučím :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2016 02:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #18

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Myší hlídka: Podzim 1152
    David Petersen

    Léto je tady, dáme si něco lehčího, ať se nám z toho moc nezavaří mozkovny. Myší hlídka Davida Petersena je to pravé osvěžující čtení na cesty do sluncem zalitých končin, fantasy pohádka pro malé i velké, jejímiž protagonisty jsou udatní hlodavečci bojující se zlem tam venku i se zrádným nepřítelem z vlastních řad. Pokud si tuhle nádheru neužijete, pak nejspíš nemáte srdce (nebo vkus).

    Kdy?
    pátek 29. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/162803424137209/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.6.2016 18:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #17

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Torpedo
    Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet & Alex Toth

    A máme tady zase Evropu! Tentokrát padla volba na španělský krimi komiks, jehož protagonistou je chladnokrevný nájemný zabiják Luca Torelli zvaný Torpedo. Luca je rodilý Sicilián hledající štěstí v americkém New Yorku za dob velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. O nekompromisní násilí, drsné hlášky, krásné ženy v ohrožení a temnou atmosféru navozenou uhrančivou černobílou kresbou zde nebude nouze. Vstup pouze od osmnácti let nebo v doprovodu rodičů.

    Kdy?
    pátek 1. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/990530514396561/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš1.5.2016 17:21Povinná četba
    The Fade Out
    Kamera, klapka, akce!

    http://edblok.blogspot.cz/2016/04/the-fade-out.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 14:57Srazy, cony, festivaly
    OK, tak jinak... přetáhni Majlinga k tuzemským autorům ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 05:07Srazy, cony, festivaly
    Hele, s tím Rudem je to vážně nějaký divný... titul je v kategorii "Český comics", ale jeho autor pak visí ve chlívku "Zahraniční scenárista/kreslíř". Proč tedy není Rudo umístěn v kategorii "Zahraniční comics"? Ne, že by mě to nějak vytáčelo, ale když už pro něj budu hlasovat jakožto pro nejlepší titul českého rybníčku, rád bych stejně ocenil i jeho autora, což je v konkurenci Mignolů, Vaughanů a Brubakerů prakticky nemožný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:40Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #15

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Sochař
    Scott McCloud

    Tentokrát tady máme vyloženou lahůdku! Sochař je žhavou novinkou amerického komiksového výtvarníka, scenáristy a teoretika Scotta McClouda (Jak rozumět komiksu). Z anotace knihy: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o zoufalých a neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života a o skrytých silách dřímajících pod povrchem.“ Já jen dodám, že je to pecka, co vás chytne za srdce a rozmáčkne ho jako malinu. Kapesníky mějte po ruce, riziko, že vás tenhle komiks dojme k slzám, je nebezpečně vysoké.

    Kdy?
    pátek 29. dubna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/704243739715526/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2016 07:15Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: O existenci stránek Comics Price Guide samozřejmě vím, ALE tam se nepočítá s aktuální dostupností daného komiksu na trhu. Já třeba ty dražší kousky nakupuji výhradně u ověřených prodejců, kteří se hodnocením sešitů opravdu zabývají (někteří si za to nechávají připlatit) a je na ně spolehnutí. Viz třeba ten MyComicShop či Mile High Comics. Ovšem, že v mnoha případech také ověřuji dostupnost komiksu přes eBay apod., ale tam nikdy nemám tu záruku skutečného stavu, musím to s prodejcem konzultovat individuálně, nechat si poslat fotografie a nakonec doufat, že to řádně zabalí, aby se to cestou nepoškodilo... zkrátka je to někdy opruz. Co se těch komiksů na Aukru týče, tak čistě dle těch náhledů bych to tipoval na něco mezi Good/Very Good stavem, ale těžko soudit bez náhledu dovnitř. U některých kusů tam prodejce zmiňuje zásah propiskou či fixem, jinde zas ťuklý růžek... je potřeba si to před příhozem důkladně projít a ověřit si skutečný stav. Za tyhle peníze to stejně bude kupovat jedině sběratel či fanoušek, takže riziko, že by tímhle prodejem natáhl někoho, kdo se v tom nevyzná, je téměř nulové.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2016 20:17Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: Hele a na těch 10 - 15$ jsi přišel jak? Jsem se na to trošku mrknul a většina těch starších Avengerů se běžně prodává za desítky až stovky dolarů (dle stavu). Teď si k tomu přičti poštovné, DPH, případně CLO a seš pomalu na těch částkách, za který to borec pouští. Věrohodnost jeho nabídky spíše podráží fakt, že se nijak zvlášť nezmiňuje o skutečném stavu sešitů... všude zmiňuje "velmi dobrý stav", přičemž z fotografií je patrné, že stav se u jednotlivých výtisků docela liší. To už je pak ale na případném zájemci, aby si vyžádal podrobnější fotodokumentaci. To je vůbec věčný problém tuzemských prodejců... někteří jsou schopni i úplný salát udat jako "jednou čtené" :)

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+144&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+112&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+100&pubid=&PubRng=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.3.2016 04:20Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #14

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Drak nikdy nespí
    Džian Baban, Vojtěch Mašek & Jiří Grus

    Mistr bojových umění a kung-fu legenda Bruce Lee ožívá v komiksové inkarnaci Jiřího Gruse. Tak tuhle větu byste na přebalu knihy hledali marně. Drak nikdy nespí je totiž převyprávěním středověké legendy o založení města Trutnova. Jasně, takhle na papíře to zní docela suše, ale ono se to určitě rozjede. Plnotučných komiksů z české produkce je stále jako šafránu v pouštní krajině, takže by byla škoda tuhle knihu zcela ignorovat. Navíc když to celé stojí na ilustracích jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků.

    A tentokrát si dáme opět dvojprogram. Do kin se chystá dlouho očekávaný snímek, ve kterém si Batman se Supermanem dají po čuni. Náročné fanoušky černobílých existenciálních dramat o rumunských pastevcích koz to zajisté nijak nevzruší, ale předpokládám, že my ostatní si na tom s chutí smlsnem. Pokud někdo přijde v kostýmu, budem dělat, že ho neznáme.

    Kdy?
    čtvrtek 24. března 2016 (od 17:00)

    Kde?
    Cinema City / The Pub

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/755147657952652/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.3.2016 08:01* Připomínky a návrhy
    „Mimochodem komiksy od CC se tu s železnou pravidelností objevují docela pozdě, prosím o nápravu, dík.“
    „Ale tak mně je to fuk, já nic neposlal, ani posílat nebudu...“

    LOOOOOL! :D

    ...já bych toho Walomeho poslal do prdele. Ať si to prcá do tabulky v Excelu :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:16* Připomínky a návrhy
    Jsem vám tam zase prdnul nějakou almužnu... ať má Draco na plíny ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.2.2016 13:19* Připomínky a návrhy
    felis: To mi připomíná, že by nebylo od věci tam zase něco přisolit... :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.2.2016 04:45Povinná četba
    baatcha: Na Invisibles určitě mrkni, je to pecka ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.2.2016 17:16Pindárna
    jayjay86: Najednou mám neodolatelné nutkání si ty kozačky objednat :)
    Tyhle dobové inzerce vždycky měly svoje kouzlo. Mimochodem, když už jsme u toho Simpsona, tak aktuálně v internetovém éteru visí pilot zbrusu nové kriminálky, která pečlivě rekonstruuje dění odehrávající se na pozadí jednoho z mediálně nejprovařenějších případů moderní doby. Okoštujte, stojí to za to ;) http://youtu.be/b9Qoo8vh-Ms
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.2.2016 07:35Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Fell
    Warren Ellis & Ben Templesmith

    Výživná detektivka, ve které nikdo a nic není tím, čím se zdá být. Krátké úderné kapitoly ze života schopného detektiva, jenž se za vyřešením vražd žene s razancí zuřícího pitbula, jsou doprovázeny znepokojivou kresbou navozující všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdné bary, výslechové místnosti... Templesmith má atmosféru noir v krvi. Tohle byste si vážně neměli nechat ujít.

    Kdy?
    pátek 26. února 2016 (od 18:00)

    Kde?
    U Peciválů

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/926913330719978/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.2.2016 16:51Povinná četba
    baatcha: Nejsi. Je to perla, která krásně vystihuje samotnou podstatu obrázkového čtení. Zkušenému čtenáři z toho skáče srdce radostí. Morrison je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.1.2016 13:02Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Liberty Meadows: Ráj
    Frank Cho

    Humoristický strip z prostředí zvířecí kliniky, jehož protagonisty jsou sexistické prase Dean, záludný sumec Khan, rozpustilý jezevčík Oscar, hypochondrický žabák Leslie, vynalézavý medvídek Ralph, ostýchavý veterinář Frank a v neposlední řadě čarokrásná psycholožka Brandy. Frank Cho absurdním vtipem a situačním humorem rozhodně nešetří, o zábavu tedy budete mít postaráno. A navíc kreslí jako ďábel, obzvlášť ženský.

    Kdy?
    pátek 29. ledna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/467603990111585/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.12.2015 16:52Povinná četba
    jayjay86: Chtěl jsem ti sem nahodit pár tipů, ale za toho netopýřího šaška si to dohledej sám ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.12.2015 10:27Srazy, cony, festivaly
    Draco: Jenom kundy a jeden hungry gay :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 844 (cca 335636 Kč)
Mám: 971 (cca 314127 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 1
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0