Občas se mi zdá, že jsem Batman... ale pak se probudím a jsem zase Bruce Wayne.



Můj blogísek: Entertainment Deeply - O popkultuře slovem i obrazem
Moje sbírka zahraničních komiksů: Collectorz.com


Komiks a já

Jako dítě jsem hodně četl. Nechuť k přehrabování se v pískovišti a vůbec pobíhání po venku mě přivedla ke spoustě zajímavého čtení pro děti, později pro mládež, a také ke spoustě přebytečných kilogramů, kterých jsem se zbavoval až v pubertě. Vedle klasické literatury (Foglarovky, Malý Bobeš, Děti z Bullerbynu, …) jsem se také dostal k prvnímu komiksu. A tím byl, ostatně jako u mnoha mých vrstevníků, Čtyřlístek. Milované ‘veselé obrázkové čtení‘ pozvolna plnilo mou poličku, rodiče, babičky, dědečkové mi vždy donesli nové číslo a já ho celé okamžitě zhltnul jako malinu. Z éry Čtyřlístku nejraději vzpomínám na příběhy Anči a Pepíka Lucie Lomové. Ti byli naprosto bezkonkurenční a kresba převyšovala vše ostaní včetně známé čtyřky z Třeskoprsk.

Potom se na stáncích PNS znenadání objevila již zdálky zářící hvězda v podobě prvního čísla Mickey Mause. Okamžitý favorit sice úplně nenahradil Čtyřlístek, ale rozhodně jej odsunul na vedlejší kolej. Příhody černého myšáka a později i jeho parťáka Kačera Donalda si zasluhovaly mou nejvyšší pozornost. Tady už se šetřilo i ze svého a každý nový výtisk jsem netrpělivě očekával před trafikou žmoulaje hromadu drobných z prasátka. Občas jsem se také dostal ke starým vydáním Rychlých šípů a jako milovník foglarovek, a těch šípáckých obzvlášť, jsem se rád nechával unášet dobrodružstvími těch největších správňáků všech dob. Do toho přišli želví nindžové (při návštěve rodiny na Slovensku jsem sehnal i nindža korytnačky), Jurské parky, okamžitě po zakoupení rozpadnuvší se Hvězdné války nebo vojáci z G.I. Joe. Miloval jsem stripy Peanuts v (Rudém) právu (Garfielda ne, nebavil, nudil). Přestože jsem občas odebíral i ABC mladých techniků a přírodovědců, nikdy jsem nepřišel na chuť žádnému ze zde otišťovaných komiksů.

Naprostý zlom však přišel s objevením Asterixe. Na poli obrázkové literatury pro mne něco dosud nevídaného se přelilo v totální oddanost, chrabří Galové měli mou plnou pozornost. Dokonce jsem si tehdy na zájezdě v Řecku zakoupil díl, který u nás ještě nebyl k dostání. Samozřejmě jsem z toho nic nevyčetl, ale kresba byla boží. Podobné zjevení jsem pak ještě zažil u prvních čísel Hergého Tintina.

Tou dobou jsme ve škole také pročítali první čísla herního magazínu Score, ve kterém se časem objevila komiksová rubrika s články, jež informovaly o tom, co frčí ve světě. Ano, psali je Ti, jejichž jména se vyslovují pouze šeptem. Zde jsem zjistil, že existuje nějaký Lobo, že Batman a Superman nehrají jen ve filmech a že Čtyřlístek je pro děti. Tak to šlo nějakou dobu jen o chlebu a vodě (Asterix a Tintin) a ukázky ve Score ve mně vyvolávali divoké snění, co kdyby. A pak to přišlo. Den D, vlastně “C“, a na krámy doslova vyhřezlo první číslo Crwe. A v něm Lobo. A Batman. A taky ten divný Pérák (kterého jsem docenil až po letech). Teď už nešlo šlápnout zpět. Crew za Crwí, den za dnem, pročítání zajímavostí ze světa komiksu s názornými ukázkami, jak to má všechno vypadat. Superhrdinové, nekompromisní brutalita, drsný humor. Ta hovada nám vzala dětství. Čtyřlístky, Myšáci a Kačeři letěli do sběru (byl jsem neznaboh). Můj první komiksový book, který jsem zakoupil za těžce usmolené peníze (dvěstěpětadevadesát vočí) nesl název Sin City. Mám jej dodnes. Modré Crwe i sešitovky na pokračování, vše jsem požíral po nemalých soustech, jednomu by se z toho udělalo nevolno. Na pultech knihkupců se objevily Zázraky. Nikdy jsem tu knihu neotevřel (byla zalitá v přebalu), nikdy jsem neviděl ty úžasné Rossovy záběry. Ten litr jsem do toho tenkrát prostě investovat nechtěl.

Po prozření a uvědomění si nevýdělečnosti ukončilo vydavatelství Crew vydávání sešitovek, Modrých Crwí a nakonec i té pravé domácí rudé pochutiny. Jako kdyby vám přesekli aortu mačetou. Ale přesto, komiks zde zakořenil, uchytil se a dnes sklízíme šťavnaté plody. Mise splněna. To už mi bylo okolo sedmnácti a vzhledem k pro mne neúnosným cenám komiksových booků a pozvolna se rozvíjejícímu zájmu o opačné pohlaví (komiksy tenkrát nebyly sexy) jsem na obrázkové čtení zcela zanevřel. Celá sbírka Crwí (ano, i první číslo) a všech komiksů (ano, i první vydání Asterixů) putovala do místního antikvariátu za pár korun (doslova). Jediné, co jsem v knihovničce ponechal, bylo Millerovo Sin City, to byla (a stále je) srdcovka. Vrátil jsem se opět ke 'klasické' četbě (Pratchett, Gaiman, Palahniuk, Welsh, …) a komiks jsem nechal u ledu.

O pár let později jsem zakoupil první book se Sandmanem. Pak druhý, třetí. Za slušné peníze, z už vlastní výplaty, jsem opět našel ztracenou lásku v obrázcích a bublinách. Zůstal jsem zatím jen u Gaimanovy série (autor Amerických bohů přece nemůže zklamat) a nenápadně pokukoval po trhu, co že se to všechno, po dobu mé nepřítomnosti, objevilo. Nakoupil jsem pár čísel znovu oživeného magazínu Crew a cítil, že se schyluje k velkému třesku. V kině jsem shlédl Temného rytíře a bezprostředně poté jsem zakoupil Millerův Rok jedna a Návrat Temného rytíře. Vesmír se otřásl.

Šlo to rychle. Miller, Moore, Ennis, Loeb, Morrison. Bisley, Mignola, Kieth, McKean, Sale. To jen pro začátek. Doplnil jsem vzdělání ze znovu zakoupených Crwí (při vzpomínce na tehdejší odevzdání prvního čísla do antiku mě bodalo u srdce, tentokrát to už 66 Kč nebylo), našel zálibu v historii komiksu skrze Aargh! a začal se oblíkat do spandexu (to poslední není úplně pravda:). Dnes jsou komiksy téměř všude a je in mít strip v každém periodiku. Není problém si u nás nedostupný komiks nechat doručit přímo ze zahraničí. I já se tak třeba po letech konečně podívám do dnes již u nás zcela vyprodaných Zázraků (a budu jim i rozumět, leta jsem piloval jazyk a už vím, co znamená slovo Marvels:). Vybírám si, neženu se za kvantitou, dávám na ohlasy ostatních čtenářů, nasávám recenze i tipy a pomalu rozšiřuji svou sbírku.

Komiksu třikrát zdar! A koukejte číst také knihy bez obrázků, ať nezakrníte :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 04:56Černá díra
    Konečně jsem si přečetl TOHO Burnse. Nebavilo mě to, bylo to roztahané a nezáživné, ale nakonec to do sebe zaklaplo a je mi jasné, proč je to v té škatulce "best of". Ona je to vlastně úplně civilní existenciální báchorka o hledání vlastní identity a tematicky je to prakticky téměř totožné s Ghost Worldem Daniela Clowese. Jenomže tam, kde Clowes použil humor a nadhled, přičemž dokázal chytit i za srdíčko, tam se Burns plácá v temnotách, mlží hororovými motivy a vůbec se mu to celé nějak rozpadá pod rukama. Obzvlášť v první půli, jakoby si sám nebyl jistý, kterým směrem ten příběh táhnout... stejně jako ty jeho bezprizorní potácející se postavy. U Ghost Worldu jsem se často řehtal na celé kolo a v závěru pak musel zamáčknout slzu dojetí, kdežto tady s poslední stránkou zaznělo jen cynické 'meh'. A to je málo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:37Elektra: Atentát
    Jeden z nejúchvatnějších komiksů letošního roku. Sakra že jo!

    „Komiks, ve kterém se snoubí ten nejjadrnější béčkový scénář s úchvatnou výtvarnou stylizací. Výbušná energie prýštící z každé stránky, ať už po okraj naplněné textem či zběsilými tahy štětcem, se jako tsunami valí celou knihou a na každičkém panelu je vidět, že se Miller se Sienkiewiczem tenkrát oddávali skutečně divokým tvůrčím orgiím.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/12/elektra-atentat.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2016 07:08Vykopávka
    Psát článek o publikaci, o které již předem víte, že v týhle republice svým obsahem zaujme jen okrajovou část čtenářstva, je tak trochu zvláštní... nicméně budu rád, když se díky němu fanouškovská základna Maxe Anderssona zase o pár ujetých duší rozroste, protože jeho Vykopávka si pozornost rozhodně zaslouží.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/11/vykopavka.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.10.2016 05:17Dívka jménem Patience
    „Kokot jeden zkurvenej...“

    Je to docela fajn sci-fi romance. Clowes si to pohlídal a dokázal odvyprávět funkční a smysluplný časový propletenec, ve kterém není nouze o zábavné momenty. Ale mám s tím příběhem jeden podstatný problém. Jeho mužský protagonista je naprostý píčus.

    Je to ten typ lidského cizopasníka, kterej celý život čeká, že se všechno nějak spraví samo od sebe, aniž by sám hnul prstem. Zoufalej hovnař, co spoléhá na to, že zas jednou bude líp. A když už se tenhle mamrd rozhoupe k nějakýmu činu, posere všechno, na co sáhne. Cokoliv tohle hovado v tý knize udělá, udělá ryze ze sobeckýho důvodu a je mu fuk, že tím zničí životy všem ostatním. Zkrátka kokot jeden zkurvenej.

    Pokud se vám tenhle komentář zdá zbytečně vulgární, tak Patience raději ani neotvírejte. Jalový vulgarismy z tý knihy doslova tečou. Sere mě, že Trystero nesáhlo raději po tom Ghost Worldu... tenhle smrtící kosmický chronotrip mu totiž nesahá ani po kotník.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.10.2016 05:16MY3
    No já nevim... mně to přišlo jako řádná chujovina. Taková podivně stylizovaná cyber alegorie bez nějakýho hlubšího smyslu. Ten Quitely to tady navíc dost odflákl, takže to tentokrát nebude ani na ten průměr.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.10.2016 05:10První kniha hřbitovní
    Kniha hřbitovní je stejně fádní a zbytečná jako komiksová adaptace Koraliny. Žádný posun, pouze otrocký přepis vybavený ilustracemi. Já tohle nemám rád, pokud už něco interpretuji, snažím se to oživit a využít všech dostupných předností daného média, nikoliv jen vzít kostru původního celku a osadit ji obrázky. Moc hezky si s tím třeba poradili autoři adaptací Gaimanových povídek (obzvlášt Fábio Moon a Gabriel Bá v How to Talk to Girls at Parties) nebo Mike Carey v Nikdykde. Tam bylo vidět, že šlo o mnohem víc, než jen o ilustrovanou verzi předlohy. Russellovi to zkrátka nějak nejde, dělá ty adaptace moc natvrdo. A stejně obyčejná je i kresba všech zúčastněných výtvarníků. Svůj účel plní a je tam pár dobrých nápadů (nejlépe se s tím porval Galen Showman v Náhrobku pro čarodějku), ale chybí tomu odpich a v důsledku jde vesměs opravdu jen o sekvence ilustrující děj bez nějaké širší invence. Přirovnal bych to asi k Mýtům nebo Luciferovi, tam se taky z obrázků často neposadíte na zadek a prim hraje spíše ten scénář. Určitě bych Knihu hřbitovní doporučil těm, co Gaimanovu předlohu dosud nečetli, je docela možné, že jim to sedne o něco víc než mně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:00A
    Máte-li doma drobotinu, které se chystáte vysvětlit, jak moc důležitá je ochrana základních demokratických práv a svobod, pak je tenhle komiks přímo pro vás. Jedna z nejkrásnějších publikací letošního roku!

    „Ve své podstatě se jedná o čistou protitotalitní agitku, jakých jsme tady v různých formách měli už spousty. Nejhlasitějším autorem byl v tomto směru dozajista Alan Moore se svým majstrštykem V jako Vendeta, ovšem Pavel Čech zde nyní přichází s něčím, co s podobnou intenzitou osloví i čtenáře předškolního věku.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/10/a.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #03
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #02
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 19:59Spirála #01
    Lehce úsměvné a řádně ujeté hororové jednohubky, které spojuje motiv jednoho geometrického útvaru, jsou tím pravým ořechovým pro všechny příznivce netradičních nočních můr. Po pár kapitolách to trochu působí jako sled formálních cvičení na zadané téma, ale stejně jsem vždycky zvědavý, jakou nechutnost na mě ten japonský mizera vyplivne v dalším příběhu. Je to lehké, je to stravitelné a konzumuje se to takřka samo, rozhodně doporučuju!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2016 09:11Fax ze Sarajeva - Příběh o přežití
    „Sarajevo... 25. září 1993. Souvislý příkrov dýmu zahaluje kdysi krásné město jako ve scéně z Dantova pekla...“

    Komiksových románů zabývajících se válečnou tematikou u nás v posledních letech vyšlo mnoho. Málokterý z nich však poskytuje natolik intenzivní popis událostí jako Fax ze Sarajeva.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/07/fax-ze-sarajeva-pribeh-o-preziti.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.6.2016 09:22Parker: Lovec
    „Parker je ten nejikoničtější zločinec, jaký byl kdy stvořen, a rozhodně můj nejoblíbenější.“

    - Ed Brubaker

    „Kniha Parker s podtitulem Lovec je nejkrásnější komiksová publikace letošního roku. Pokud o tom pochybujete, nejspíš jste ji ještě nečetli.“

    - Kaluž

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/06/parker-lovec.html
  • Kaluž
    Jedenáctý Hellboy s podtitulem Ďáblova nevěsta a další příběhy je již nějakou dobu na pultech knihkupců. Pokud jej ještě nemáte doma, neotálejte a skočte si pro něj, i přes pár drobných výhrad je to po čertech dobrý čtení.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/06/hellboy-dablova-nevesta-dalsi-pribehy.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2016 12:31Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Myší hlídka je okouzlující publikace s rozkošnými obrázky a srozumitelným příběhem o cti, odvaze a přátelství. Nejvíce ji určitě ocení dítko školou povinné, ale samozřejmě není vyloučeno, že se u ní bude stejně kochat i čtenář s nějakým tím křížkem na hřbetě. Pokud ve vás stále dřímá duch nevyzrálého škvrněte, případně máte slabost pro roztomilé chlupaté hlodavce v pláštících, nešlápnete s touhle knihou vedle.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/06/mysi-hlidka-podzim-1152.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2016 11:51Superman: Země jedna #1
    „Podle mě je k sežrání.“

    Tož dobrý to bylo... taková příjemná revitalizace pro omladinu. Nic zásadního, ale ani nic, z čeho by mi vytekl mozek ušima. Ústřední záporák je sice taková generická mrdka vystřižená přímo z cirkusového představení pro caparty a prakticky tady zase jen supluje klasický šmejd z vesmíru, ovšem s citem vystavěná charakterizace postav a celkové dějové poselství je sympatickým mrknutím nejen na letité fanoušky, ale i na Supermanem nepolíbené nováčky. A to se vždycky cení. Přehledná kresba Shanea Davise navíc dosahuje vyšších příček na škále výtvarné jakosti, takže je to i velmi atraktivní potěcha pro oko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.5.2016 03:14Čajovna u malajského medvěda
    „Všechny ty pytle průserů i štěstí se díky kouzlu metafory proměnily v příběh.“

    Až se zase jednou na té dlouhé životní cestě budete cítit opuštění, vezměte do ruky tuhle knížku. Připomene vám, že v tom zdaleka nejste sami.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.5.2016 00:52Sojčák
    Temný, plíživý horůrek s působivým gradováním a echt našlapanou pointou. Sfouknete to za chvilku, ale rezonovat to ve vás bude ještě pár dní po dočtení.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.5.2016 11:59Hilda
    „Hár: Nejstarší z poslední generace obrů a taky zdaleka nejvyšší. V jeho prastarém plnovousu vznikl celý vzkvétající mimozemský ekosystém. Mnohá z těch nejprapodivnějších stvoření obývajících tento svět se na Zemi poprvé objevila, právě když vypadla z jeho vousu.“ (jo, tohle bude můj nejoblíbenější obr)

    Už jsme to doma s prckem sfoukli dvakrát a nejspíš z toho bude trvalka. Nejvyšší čas pořídit si vlastní výtisk, ať ten zapůjčený příliš neochňapkáme. Kaluž junior doporučuje!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.5.2016 11:54Muži hněvu
    O zklamání se nedá hovořit ani v nejmenším, ale není to ani žádná nálož. Aaron ty jižanský ksindly umí mnohem líp. Tohle je taková svižná, prvoplánová a lehce vyčpělá "ennisovka" na první dobrou, nic víc. A tak je to dobrý, protože si to naštěstí ani na nic víc nehraje. Navíc Garney to tam má slušně zmáknutý, obzvlášť v ksichtech, takže žádná tuctovka. Já myslím, že odrostlejšího čtenáře to určitě neurazí. Kdo chce Aarona se vším všudy, jde rovnou do Skalpů nebo Bastardů... http://edblok.blogspot.cz/2015/06/southern-bastards.html?m=0
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.5.2016 11:53Zaklínač #02: Liščí děti
    „Včílkaj sme zaražení a nehnulí jak havíř ve zřúcanej šachtě bez rumu a rajcovných obrázků pro ukrácení dlúhé chvíle.“ (já toho trpaslíka miluju)

    Tohle mi sedlo o něco více než předchozí Skleněný dům, dějově je to sevřenější a i ty dialogy už tady odsýpají mnohem svižněji. Querio se navíc trochu víc trhnul z mignolovského sevření a ukázal, že to zvládne i bez berliček. A to se vždycky cení. Časem si tenhle kousek nejspíš pořídím do sbírky, dobře vypointovaných paranormálních historek se slušným obsazením v zajímavých kulisách není nikdy dost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.5.2016 11:52Zaklínač #01: Skleněný dům
    Lehkonohá tuctovka, nic zásadního. Čte se to celkem samo, akorát ty dialogy trochu klopýtají a kdyby se o něco prostříhaly, o nic zásadního bychom nejspíš nepřišli. Kresba je fajn, Querio umí budovat atmošku v mignolovském stylu a i ty barvy příjemně ladí. Jakožto okrasný přívěsek k videohře to funguje na výbornou, skuteční labužníci však raději dají přednost literární předloze od Sapkowského.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2016 13:39Sochař
    erik: Jakej Busiek, prosím tě? Ty už to máš taky nějak pomotaný... že tys při tom četl ještě něco jinýho? :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:47Joker: Oslava 75. výročí
    „Je to jenom člověk, který spadl do nádrže s chemickým odpadem. Je to jenom člověk jako ty, z kostí, masa a krve.“

    Hoďte se do gala, popadněte pugét a vyražte na velkolepou oslavu životního jubilea. Pozvánka na takovou událost se totiž neodmítá!

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2016/04/joker-oslava-75-vyroci.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 04:37Sochař
    „Nejlepší grafický román, který jsem v posledních měsících četl.“

    KALUŽ
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.3.2016 15:55Drak nikdy nespí
    Prsknu to sem rovnou bez obalu. Obrázky Jirky Gruse moc nemusím. Ne vždycky mi jeho rozjuchaná figurální cvičení sednou (Voleman), občas se však i u něj blýskne na čerstvější závan talentu (Nitro těžkne glycerínem, Ve stínu šumavských hvozdů) a to pak oči jenom přecházejí. A přesně to je případ i jeho nejnovějšího obrazového alba Drak nikdy nespí. Monumentálně vystavěný komiks plný živých ilustrací je zde v přímém kontrastu s velmi komorní výpravou. Během čtení mi párkrát do myšlenek vtrhnul Franta Vláčil a jeho úžasná adaptace Markéty Lazarové. Chvíle ticha a němých pohledů protíná zurčení potoka nebo šum havraních křídel, to vše pak střídají epické prostřihy na scenérie s mnohdy až hororovou atmosférou.

    Problém je akorát v tom, že Džian Baban ani Vojta Mašek nejsou Vláďa Vančura. Takže tam, kde Grus jede na plný výkon a mastí to akvarelem hlava nehlava, scénář jen přicmrndává a není schopen udržet nejen tempo, ale i čtenářovu pozornost. Je mi fuk, nakolik to vychází z nějaké legendy či poznámky v kronice, tady jde jednoduše o to, že pánové sice měli k ruce výrazného kreslíře schopného zadaptovat prakticky cokoli, ale už pro něj nebyli schopni sestavit scénář, který by gradoval, napínal nebo, nedej Bože, strhnul. Takže pak dochází k takovým lapsům, jako ve chvíli, kdy scénu přetrhne nesourodý flashback do rytířova dětství (str. 97) nebo když se z ničeho nic vynoří jeho spoutaný sluha jenom proto, aby zase vzápětí zmizel (str. 129). Pro příběh samotný to nemá žádnou podstatu a v důsledku to pouze rozbíjí jeho už tak letargické tempo.

    Obzvlášť silný je úvod, v němž sledujeme dvojici rytířových podržtašků, kterak si dávají pauzu během náročné cesty uprostřed divoké a s naprostou precizností vymalované přírody. Znenadání jednoho z nich zaujme krásná dívka skotačící v nedalekém houští, nadržený poustevník se vydá za ní jako smyslů zbavený a před jistou smrtí jej v poslední moment zachrání až jeho druh. Mignolovská poetika se zde mísí s jiráskovským citem a říkal jsem si, že tohle je přesně ten komiks, který má našlápnuto k tomu, abychom o něm horlivě diskutovali ještě řadu let. Proto mě docela udivuje, do jakých prazvláštních zákrut se děj posléze ubírá. Drak po zbytek knihy plní pouze roli jakési mlhavé metafory a my tak musíme přihlížet manipulativnímu jednání odnikud se vyloupnuvšího páru fanatiků, případně nekonečnému nářku a bědování mužů zírajících do temné rokle.

    Děj ztrácí onu úvodní ladnost a my se tak rezignovaně necháváme unášet pouhým obrazem. S čímž si kupodivu vystačíme až do úplného závěru, protože Grus to do nás pere jako o život. Dělení a struktura jednotlivých panelů spolu souzní v dokonalé harmonii a na některé stránky lze zírat i dlouhé minuty. Moc se mi kupříkladu líbila nenucená návaznost panelů na str. 12 či lyrická atmosféra budování dračí pasti (str. 115) a samotný souboj s ohnivým monstrem by zasloužil zarámovat a vyvěsit v galerii. Čehož se v budoucnu nejspíš dočkáme, protože zrovna tuhle činnost mají čeští autoři komiksů docela v oblibě. Nakonec však ani famózní ilustrace nezamaskují, že jde vlastně jen o lehce úsměvnou báchorku o drakovi a o "zapouštění kořenů". Což by ani nevadilo, Hellboy má takových báchorek plný ranec, kdyby však jen tahle nebyla tak nešikovně odvyprávěná.

    Ovšem to technické provedení a formát, děcka, to je něco u nás nevídaného. Je vidět, že se radní v Trutnově plácli přes kapsu (respektive jsme to zčásti cálovali my, do projektu se nalévali peníze z nadačního fondU MKČR) a mysleli při tom i na nás, obyčejné smrtelníky či chudé studenty, jelikož celou tu parádu vydali v nákladu překračujícím jakékoliv příčetné standardy. Když jsem pak v knihkupectví viděl tu finální cenovku, málem mě omývali. A já už si připravoval minimálně litr. Máte-li rádi vykreslenou ruku mistra Gruse, případně nepohrdnete nějakou tou fantasy povídačkou odehrávající se v tuzemských středověkých kulisách, nešlápnete s touhle publikací vedle. Vy ostatní si to za ty prachy klidně pořiďte alespoň na výzdobu knihovny, protože na kochačku je to přímo dělaný. Ke čtení to ale bohužel moc není.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:05Flash: Znovuzrození
    „Žiju mezi minulostí a budoucností. Přesně v singulárním bodu přítomnosti.“ (nemá to ten Rychlonožka jednoduché)

    Je to superhrdinská monstrpecka s vymazlenou kresbou nejvyšší jakosti (Ethan Van Sciver je borec z kategorie "Jim Lee"), ovšem pokud se s podobně zaměřeným žánrovým komiksem teprve seznamujete, případně jste nikdy neslyšeli jména Wally West, Jay Garrick, Bart Allen, Jesse Quick, Max Mercury, Barry Allen či Eobard Thawne, vůbec s tím neztrácejte čas. Tohle je vyloženě příklad čtiva cíleného na oddané fanoušky rychlonožky v šarlatovém kostýmu. Nečekejte žádnou polopatickou vysvětlovačku, Geoff Johns vždy pouze načrtne vývoj uplynulých událostí a už vás zase háže do zběsilého víru akce. Ta formální zkratka zde funguje na výbornou, ale znovu opakuji, musíte mít už něco načteno, abyste ji vůbec zaregistrovali a docenili. Proto mi moc nejde na rozum výskyt tohodle booku v českém překladu. Ale budiž, i mistr vydavatel se občas utne. Těch deset místních fandů do Flashe prodeje sice nevytrhne, ale přesto, radost máme velikou. Což mi připomíná, že je nejvyšší čas si zase naservírovat nějakou chuťovku od Marka Waida... ten to s Bleskem uměl jako málokdo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 02:59Deadpool: Drákulova výzva
    Tohle je regulérní kokotina. Upřímně, měl jsem problém to vůbec dočíst, čekal jsem rychlou svižnou jednohubku a dostal jsem na třináct(!) sešitů nataženou nudu. Já to těm děckám neberu, ale aby se u tohodle typu humoru ukájel dospělej chlap mi nějak nejde na rozum. Zlatej Lobo se svýma intergalaktickejma kraťasama. Pokud chcete násilí, humor a popkulturní odkazy, dejte si raději něco od Millara, tohle je nízkotučná břečka.

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 02:58Drsná škola
    Spektakulární divočina, ryzí frajeřina, vysokofrekvenční nářez a kolosální magma. Je fuk, jak to pojmenujete, tohle je hard boiled popičovka par excellence. Když už jsme teda u těch cudzích slov. Miller za tři, Darrow bez dvou za dvacet.

    Ty, hele, jirino, když se v anotaci píše „strhující akční jízda plná násilí, krve a robotů“, nečekal jsi nějakou katolickou onanii na téma "Bůh je láska", že ne? ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 02:54Darebák
    Tak jo. Vzhledem k tomu, že se tenhle one-shot tváří jako ne moc povedený pilot k předem típnuté sérii, uchází mi podstata existence českého vydání v tomhle obskurním monstrformátu. Scénář působí jako taková ta na oko drsňácká devadesátková divočina, samej sráč a zmrd, nic moc objevnýho a je vidět, že i ten Bisley to tam seká, jak mu to zrovna přišlo pod ruku. Jako volovina na pokračování do měsíčníku pro pány to ještě ujde, ale jako prestižní bichle v přepáleným formátu to akorat zasírá místo v knihovně. Není holt všechno zlato, co se Millerem třpytí.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:38130 #03: Čas hvězdoplavců
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:37Zámek a klíč #04: Klíče království
    „Zabiju tě někdy jindy. Slibuju.“

    Joe Hill to dokázal a sepsal knihu, ze které jsem se konečně posadil na prdel. Čtvrtý svazek to už od Wattersonem líznutého začátku hrne na výbornou, absolutním narativním vrcholem knihy je pak kapitola s názvem Únor, v níž autoři dokonale zužitkovali formu zkratkovité montáže. Ovšem v posledních dvou sešitech to ještě nabere takový grády, že jsem v hltání popcornu snad trhnul rekord. Bravo!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:36Děsivé radosti
    „Pane poručíku, já se asi pobleju.“

    Nejdřív jsem to tomu Michalovi chtěl ztrhat, ale pak jsem si přečet tu poslední fošnu a dávám masám za pravdu, Děsivé radosti jsou debut jako víno. Zatímco první dvě povídky jsou spíše jenom takovým fádním figurálním cvičením v práci s dialogy, třetí zásek disponuje hustou satirou i nefalšovaným napětím. Kresebně tomu není moc co vytknout, na české poměry je to skutečně takový malý zázrak a ve fúzi se schopnějším scenáristou bychom se časem mohli dočkat skutečných perel. Teď jen neustrnout a tvořit dál... one-hit wonderů je tahle krajina plná.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:35Komiks v Brně
    Nuda v Brně. Tomáš Kučerovský, Dan Černý a Pavel Čech jsou jediní, kterým se uvnitř mého nitra podařilo vzbudit nějakou emoci, případně vyčarovat úsměv na rtech. Příspěvky všech ostatních stojí víceméně za vyliždupku. A to mám přitom tu Sabrinu tolik rád...
  • Kaluž
    „Volá nás kanál.“

    Je to retardovaný a je to skvělý. Akorát po třicítce to už nemá ty grády jako když je vám patnáct a uchcáváte si nad každou hovadinou. Scénář to táhne a dokáže pobavit i po letech, horší je to s kresbou, kterou by se štítili otisknout i v BubbleGunu. Je to holt underground jako kráva. Ale ty barvy tomu docela seknou. Kéž by to tady vycházelo v dobách, kdy jsem hltal ninja korytnačky od Egmontu, to by byl náser! Dneska je to jen kus historie, za kterou je fajn se ohlédnout, na pravidelný odběr to však nevidím.

    Já to nezatracuji, ty komiksy znám a je to prdel, akorát už to po letech u mě nemá ten tah na branku. To nadšení, s jakým to kluci tenkrát dělali, je každopádně vidět v každým panelu. Furt se něco děje, všechno má svou za vlasy přitaženou (v rámci takto rozpustilého žánru však zcela přípustnou) logiku a i v tý kresbě se občas blýskne na lepší kusy. Jak píšu, před dvaceti lety bych z toho sral krevetí nudličky a škrtil každou korunu na další výtisk. Dnes to kvituji s povděkem a pobaveným úsměvem na rtech. Tam venku jsou ale přece jen komiksy, které si mou pozornost zaslouží mnohem víc.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:32Pupíky #01: Nejseš nějaká namyšlená?
    Tak Pupíky přečteny... svoje kvality to má, je to hezky nakreslený i vybarvený, ALE děsně se mi příčí charaktery těch dvou slepic. Navíc to vlastně celou dobu vypadá, že být píča je cool a trendy a to mě na tom sere asi nejvíc. Často to zajde dál, než je zdrávo, čímž se prakticky stírá rozdíl mezi jemnou satirou a explicitní šikanou. Chápu, že je to karikatura, ale vzhledem k tomu, že takových mrdek je v reálu na každým školním dvorku dvanáct do tuctu, nepřijde mi to moc vtipný. Ale taky je docela možný, že tomu vůbec nerozumím, protože ráno nevstávám o dvě hodiny dřív, abych si na ksicht nahodil fasádu.
  • Kaluž
    „Poslední z mého rodu zemřel včera. Nemám vnuka.“

    Tak jsem si přečetl svého čtvrtého Wolverina (Claremonta, Millara a Kietha nyní doplnil Paul Jenkins) a musím přiznat, že se mi tenhle origin docela zamlouval. K vyloženému natržení zadnice to má sice daleko, ale zase to příjemně odsejpá, Jenkins do nás v první třetině obratně láduje nejedno překvapení, psychologie postav má uchopitelnou logiku a Kubertova tužka mi tady sedla mnohem více než v Gaimanově Šestnáctsetdvojce. Wolverina mám nastudovaného spíše z filmů, takže nemám zase takový přehled, ovšem tahle jednohubka mi celkovou mozaiku opět o něco doplňuje a navíc je vážně povedená. Teda až na ten strojený lettering... to je těžký humáč.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:26130 #02: Hodní, zlí a oškliví
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:26130 #01: Odysea (2. vydání)
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:25130 #01: Odysea
    Tentokrát jsem se trochu obšírněji rozepsal o tuzemské komiksové sérii pojednávající o životě v nevlídné postapokalyptické budoucnosti plné fyzikálních anomálií a paranormálních jevů... a taky po zuby ozbrojených sviní, co vám jdou každou chvilku po krku. Bratři Strugačtí by měli z Nikkarina radost.

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/130.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2015 10:24CREW² #47
    Tohle je ta nejchutnější Crew za poslední roky... Gaiman s parádní kresbou od Zulliho, představovačka neotřelé krimi série a nový Blacksad! U mě spokojenost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.10.2015 10:03Lex Luthor: Muž z oceli
    Četl jsem již v originále, ale předpokládám, že překlad tomu na kráse neubral...

    „Luthor je po všech stránkách vyzrálý komiks pro odrostlejší publikum. Úsměvných dialogů z úst pestrobarevných superpostaviček, které dávají po čuni šmejdu z vesmíru, se tady nedočkáte. Ne, tohle je mrazivá sonda do duše Supermanova úhlavního oponenta. Zábavná a svým grafickým provedením nadmíru působivá.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/04/luthor.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2015 12:23Hellboy #10: Paskřivec a další příběhy
    „Titulní Paskřivec je něco, co mi při prvním setkání vyrazilo dech. Richard Corben je vedle Mignoly tou nejpovolanější osobou na pozici ilustrátora komiksů s Hellboyem. Tečka. Nikdo jiný nedokáže obrazovou formou vystihnout tíseň, strach, bezmoc a hrůzu lépe, než tenhle zasloužilý sedmdesátník z amerického Missouri. Každý strom, každá větev, křoví, polorozpadlá barabizna či zatuchlý kostel jsou nasáklé atmosférou, která by se dala porcovat jateční cirkulárkou. Ať už se ve tvářích postav zračí čirá beznaděj nebo skutečný hněv, vždy je to podáváno v poctivých detailech. A to máme "jen" kresbu, teď si představte ten Mignolův scénář!“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/08/hellboy-paskrivec-dalsi-pribehy.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2015 10:21Rudo
    Rudo je v podstatě vyvážený sitcom s jízlivostí South Parku a hravostí raných komedií Woodyho Allena, u něhož předtočený smích zaznívá v každém druhém panelu. Máte-li hokej ve vztazích a sociální interakce jsou pro vás španělskou vesnicí, tahle kniha vám trn z paty nevytrhne. Ale zaručeně vás pobaví a ubezpečí, že na tom ještě nejste úplně nejhůře.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/07/rudo.html

    Perlička bokem:
    Na letošním hudebním festivalu v Trenčíně (Pohoda) jsme měli v plánu navštívit inscenaci Rudo v provedení samotného autora předlohy (o které jsem nikdy předtím neslyšel) a herců. Když se po zabrání lukrativních míst v první řadě a minutách netrpělivého čekání objevil na pódiu postarší chlapík s mikrofonem v ruce, polilo nás jemné horko. Ten chlapík byl totiž Fedor Gál, který publiku přijel představit nový dokumentární film o romském holocaustu a nám došlo, že sedíme v nesprávném stanu. Lukrativní místa jsme opustit nemohli, stan byl nabitý k prasknutí a při sebemenším náznaku úniku by nás určitě nařkli z antisemitismu nebo rasismu. Takže jsme zůstali až do konce. K smíchu tam toho moc nebylo, ale kupodivu ta debata byla zajímavá a v jistém smyslu i docela přínosná. Ruda jsem si později po letmém prolistování zakoupil v literárním stanu (všechny vypadají stejně!) alespoň v papírové podobě. A byla z toho láska po prvním přečtení. Ale to už víte :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.6.2015 09:19Mýty #07: Arabské noci (a dny)
    „Před chvilkou jsem se dočetl, že Mýty u nás vyhrály ocenění za nejlepší sérii v hlasovací anketě Fabula Rasa. Proto předpokládám, že pár spokojených čtenářů, jež pravidelně hltají Willinghamovy knihy, se u nás už najde. A je to jenom dobře, protože pokud si nějaká komiksová řada opravdu zaslouží udržet trvalou pozornost, je to právě tato. Lezou-li vám slaďoučké princezny a krásní princové krkem a průhledné pohádkové zápletky vás začínají nudit k smrti, zkuste se zakousnout do Mýtů. Dětem na dobrou noc je číst nebudete, ale vás by mohly setsakra bavit.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/06/myty-arabske-noci-dny.html

    Kapis: Ty obálky jsem tenkrát postoval já :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.5.2015 16:51Criminal #2: Poslední z nevinných
    Pokud bych si z letošní produkce tuzemských vydavatelů měl pořídit jediný komiksový titul, volba by padla na Brubakerův Criminal. Jednoduše proto, že je mému vkusu žánrově nejblíže a taky proto, že nám jej BB/art servíruje na stříbrném podnose v ultimátní deluxe edici. Ve stínu téhle bichle se krčí i takové pecky jako Sága, Skalpy či chystaný Hellboy od Corbena. Takže nasaďte kuklu, popadněte cihlu a koukejte co nejdříve vyrabovat výlohu nejbližšího knihkupectví.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/06/criminal-posledni-z-nevinnych.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.5.2015 09:41Gunsmith Cats #01
    „Sonodovi se do obrázků podařilo otisknout nejen jeho fanatický zápal do zbraní, ale i cit pro přesnou perspektivu, díky kterému je každý panel pastvou pro oči. Z příběhového hlediska to není žádné terno, grafická stránka to však táhne kupředu s vervou rozjetého čtyřválce opatřeného turbodmychadlem. Odložte tedy na chvíli stranou všechny ty Spiegelmany, Talboty a Burnse a ponořte se do černobílého světa Gunsmith Cats.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/05/gunsmith-cats.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.5.2015 09:37Sága #01
    „Slovo Sága se v současném komiksovém podhoubí velmi často skloňuje v superlativech. A není to náhoda. Vaughanův opus totiž s přehledem splňuje všechna kritéria, která by měl mít každý dobrý obrázkový příběh. Nehraje si na žádné „vysoké umění“, děj i kresba mají čitelné kontury a čtenáře nešikanuje jediný méněcenný dialog. Motivy i činy všech zúčastněných mají své opodstatnění a každý panel má pevnou oporu ve scénáři. Sága má jediný cíl – chytit za srdíčko a rozmáčknout ho jako malinu.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/05/saga.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.5.2015 09:37Zámek a klíč #03: Koruna stínů
    „Koruna stínů není tak sofistikovaná jako Hlavohrátky a nepřináší ani výrazný dějový posun. Na zlatém podnosu vám však servíruje vydatnou porci děsu a citového vypětí. Pokud vás série Zámek a klíč chytla už dříve, nechoďte okolo horké kaše a koukejte si společně s Kulišákem co nejdříve zanotovat úryvek známé písně z repertoáru Simona & Garfunkela. A až půjdete spát, strčte si pod polštář baterku, může se vám hodit.“

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2015/03/zamek-klic-koruna-stinu.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.2.2015 04:10Ultimátní komiksový komplet #045: Věční
    Tenhle kousek mě velice mile překvapil! Lehce netradiční marvelácká jednohubka vyprávějící o bytostech, které jsou v potravním řetězci mnohem výše nad obligátními superhrdiny a dávají jim to řádně sežrat. Nečekejte ale žádné naleštěné rubanice, jedná se spíše o syrovou konverzačku s místy notně retardovanými sci-fi motivy, díky vyšperkované kresbě je ale pořád na co koukat a čte se to vyloženě jedním dechem. Lidstvo je na pokraji definitivní zkázy, přičemž tzv. věční se pokoušejí udělat vše možné pro jeho záchranu. A protože se to dějově odehrává někde po zavedení registračního zákona (viz Civil War), Stark s Pymem, kteří ani netuší která bije, jsou z nově objevených nadlidí patřičně nervózní a je docela humorné přihlížet tomu, jak se je furt snaží nějak legitimovat. Se sérií Věční (The Eternals) v 70. letech přišel Jack Kirby, jenže po čase mu to v Marvelu típli, protože si jel svoje a zcela ignoroval profláklé hrdiny. Čuráci nevděční. K původním komiksům jsem se nedostal, ale Gaimanovi se Věčné podařilo revitalizovat a zároveň napasovat do světa superhrdinů tak, aniž by se mi z toho dělalo šoufl. Tohle mi sedlo o něco více než toporní hrdinové z jeho Šestnáctsetdvojky.

    Půjčím si z knihy pár slov o původu: „Věční jsou odnoží lidstva vytvořenou záhadnými obřími bytostmi známými jako nebešťané, které před tisícovkami let prováděly genetické experimenty na primitivních předcích lidí. Výsledkem byli nejenom lidé, ale také věční přebývající na vrcholku hory - nesmírně mocné bohům podobné bytosti, jež inspirovaly řecké mýty - a jejich odvěcí nepřátelé devianti - geneticky nestabilní rasa žijící v hlubinách Země, jejíž žádní dva členové nejsou stejní.“ Taky tam cítíte ten jemný odér filmů 2001: Vesmírná odysea nebo Prometheus? Já si při četbě navíc vybavil i letité scifíčko Den, kdy se zastavila Země, kde mají v merku planetární systém jistí pozorovatelé a zdejší majestátní kolosy celkem připomínají smrtícího Gorta.
  • Kaluž
    Tož dobré to bylo... takové svižnější politické drámo s občasnou přesdržkovou a mírně vyhaslým závěrem. Vzhledem k rozsáhlému eventu rozsypaném po mnoha dalších sériích se mi ani nezdálo, že bych byl o něco ochuzen. Millar si napsal svoje, mělo to hlavu i patu, McNivenova kresba příjemně odsejpá a pokud okolo toho v Marvelu navíc vysadili stosešitové křoví, je mi to upřímně zcela u prdele. Za mě Civil War cajk. Jo a do protokolu zapište, že Maria Hillová je blbá píča. Děkuji, ctihodnosti.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2020 09:21Naposled
    Po slupnutí doporučuju přečíst tenhle výživný rozhovor s autorem, rozšíříte si tím interpretační rádius a objevíte detaily, které vám mohly uniknout:
    http://www.du9.org/en/entretien/the-inner-worlds-of-charles-burns/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.12.2019 08:20Essex County
    Hawwwran: Já mám hardback ze zahraničí. A notně vymazlenej, viz: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html

    Fimi: Roughneck je dražší, protože je větší (184 x 254), kdežto CC si to zase střihlo v tom svým zmenšovacím formátu (169 x 239). A papírově, vazebně i tiskařsky je to v původním vydání slušná kvalitka, takže s tím sázením opatrně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:24Rváč
    maco: Ne. Ale pomalu se nám tu ten Kanaďan roztahuje, takže možná časem... http://comicsdb.cz/autor/4140/jeff-lemire
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.6.2016 07:58Jirka #01
    „...byl i u moře a na táboře.“ Kapisi, ty seš kokot :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2016 09:19Karel IV. - Cesta na císařský trůn
    Zrovna včera jsem tím listoval, Richarde a nevěřil vlastním očím. Děje se něco velmi divného v zemi Koruny české... až je mi z toho do pláče.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kaluž
    jayjay86: Mě třeba pořád baví Asterix s Obelixem či Tintinova dobrodružství ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.11.2015 07:19Aargh! #01
    Kapis: Šicí stroj už doma máme, co tam máš dál? :)

    Jinak k prvnímu Aarghu! mám takovou perličku... kdysi v dávnověku byla v části místního (dnes již bývalého) kina zřízena videoherna pro chudé, kteří si zde za malý poplatek mohli užít nejnovější kousky na konzolích PlayStation. Občas jsme tam s přáteli zašli, abychom se společně ponořili do virtuálních světů a dali si po čuni v nějaké té bojovce. Provozovatel tam měl i pultík s herním bazarem a nějakým tím tematicky zaměřeným časopisem. A právě tam jsem narazil na první číslo zbrusu nového magazínu s poutavou obálkou. A teď to přijde. Vyžádal jsem si časopis a po pár letmo prolítnutých stránkách jej zase vrátil prodejci s myšlenkou, že takovou černobílou sračku si domů nevezmu. Kluci z nablýskané Crwe tady holt byli o něco dříve a za tu dobu si mě už stihli důkladně rozmazlit. Když teď ale koukám na tu sběratelskou hodnotu, něco mi říká, že jsem ten nos tenkrát ohrnovat neměl :)
  • Kaluž
    Že vy to kupujete hlavně kvůli tomu obrázku na hřbetě, co?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.12.2013 00:39Criminal #1: Každý je zločinec
    Ogre: Já tam žádnou omáčku nenašel...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.12.2013 22:46Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    DEGu, bez těch masturbačních povzdechů by to nešlo...?
  • Kaluž
    Dane, na černobílý 4:3 filmy rovnou kakám. Ovšem když dojde na takovou zremasterovanou Casablancu... :)
  • Kaluž
    Lépe bych to nenapsal, DEGu :)
  • Kaluž
    erik: Perfektné, veľmi ďakujem :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:20Hellboy #08: Temnota vábí (paperback)
    Za Hellboye bych dal i zlaté prase (a levé varle). Je mi z vás ouzko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:09Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Krvinko, Diana by tě hnala :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 12:20Wolverine a Hulk
    Azalin: Tak třeba crossovery Batmana s Lobem (pravda, u toho novějšího s jiným scenáristou), samozřejmě parádní Maxx, batmanovské Arkham Asylum: Madness, Secrets nebo Ghosts (úplně nejlepší kresba, co jsem od něj viděl - Gordon s třímetrovým rozpětím ramen a půlmetrovou ofinou na hlavě!). Ještě bych si od něj chtěl přečíst Zero Girl a Scratch.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 04:34Pindárna
    Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
    Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
    Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
    A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:04Srazy, cony, festivaly
    OLOMOUCKÉ BUBLINY #56

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    SUPER SPELLSWORD SÁGA: LEGENDA O NEKONEČNU
    Nikkarin

    Ostravské Bubliny se svým oblíbeným pořadem tentokrát hostují v Olomouci! Při příležitosti vydání Nikkarinova nového komiksu jsme se rozhodli navštívit autora přímo v jeho domovině (nikdo nás nezval, prostě jsme se vetřeli) a poklábosit o jeho životě a díle. Vyrážíme v neděli 10. listopadu vlakem ze Svinova, předběžně plánujeme oběd, pivínko a pokec v mistrově oblíbené putyce. Návrat pak v odpoledních hodinách.

    Povinná výbava: výtisk Super Spellsword Ságy k případnému zprznění malůvkou či podpisem.

    Kdy?
    neděle 10. listopadu 2019

    Kde?
    My Meal (Tř. Míru 260/32, Olomouc)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2630450846976808/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 12:17Srazy, cony, festivaly
    Lenny: Určitě to přehodnoť, budeme rádi ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 10:21Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #55

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    GHOST WORLD / MRTVEJ SVĚT
    Daniel Clowes

    Tentokrát si Bubliny řízneme Jokerem s Joaquinem Phoenixem. Startujeme tradičně v Minikině od 18:30, projekce filmu začíná ve 21:35. Buďte tam!

    Kdy?
    pátek 4. října 2019 (od 18:30)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/381610172534467/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2019 10:02Srazy, cony, festivaly
    Jako každý rok po Crweconu máme zrobenou rezervačku v nedaleké restauraci Pinta (Argentinská 18), místa je dost, určitě se tam vlezem všichni, tak se pak zastavte. Dobré jídlo i pití included :)

    http://www.pinta-restaurace.cz/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 06:47Srazy, cony, festivaly
    Kapis: To je dobře, zdivočelého Kapise tam nechceme. Tož se doval :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:07Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Dlouho ses nám tam neukázal, Kapisku, tak kdybys měl cestu kolem, stav se. Příští týden budem debatovat na Hlavní třídě ve Sbeerce.
    Link: http://www.facebook.com/events/405405290309403/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:00Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #52

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    Uzrál čas na pecku největší! Skalpy jsou v českém překladu komplet venku, série čítá deset knih a je jen na vás, zda se do ní zakousnete a zhltnete ji na posezení nebo jen okoštujete první knihu. Na Bublinách pak ovšem počítejte s masivními spoilery, takže čím víc si toho načtete, tím líp pro vás. Howgh!

    "Povinná četba"
    SKALPY
    Scénář:
    Jason Aaron & R. M. Guéra

    Kdy?
    pátek 28. června 2019 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1144561105746497/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:25Pindárna
    Scarface: Jinak nějaká ta rozkládačka byla i v Superman: Unchained... tomu chlápkovi zkrátka standardní formát nestačí :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:23Pindárna
    Scarface: To bylo v All Star Batman and Robin od Millera, Jim Lee se na tom tenkrát vyřádil :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:37Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #45

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    PUNISHER MAX: KINGPIN
    Jason Aaron & Steve Dillon

    Aaron, Dillon, Castle. Tohle nemůže dopadnout blbě.

    Kdy?
    pátek 30. listopadu 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2176791585970994/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:09Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #43

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Batman: The Dark Prince Charming
    (česky Batman: Můj Temný princ)

    Enrico Marini

    Batman se znovu střetává s Jokerem, tentokrát však v netradičním a výtvarně opulentním podání italského autora Enrica Mariniho. Buon appetito!

    Kdy?
    pátek 5. října 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2129782173906312/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 12:34Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #41

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Dobrodružství Jeronýma Moucherota
    François Boucq

    Prázdninové odpočinkové čtivo...

    Kdy?
    pátek 27. července 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/622922684749432/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2018 20:58Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #40

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Netvora
    Marjorie Liu & Sana Takeda

    Epická fantasy série ze stáje Image Comics (česky vychází u nakladatelství CREW), v níž dvojice autorek představuje svou vizi matriarchální společnosti inspirované Asií 19. století. V kulisách zuřící války mezi magickými bytostmi a řádem čarodějek sledujeme příběh mladičké hrdinky, jež je v záhadném mentálním svazku s mocným démonem. Ten se stává zdrojem obrovské síly a zároveň velkou výzvou k jejímu pochopení a ovládnutí. Redaktor webu Kotaku označil objemný první sešit série za „nádherný komiks o rasismu, válce a otroctví“. Tak uvidíme, zda mu dáme za pravdu.

    Kdy?
    pátek 29. června 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1697543610335242/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2018 08:54Čtenářský koutek
    ROYAL CITY

    Tuhle nádheru nám u nás zatím nikdo nevydá, takže budete muset sáhnout po originálu. Ale stojí to za to!

    „Royal City je další vypulírované existenciální drama hodné Pulitzera a v současnosti jej považuji za zdaleka nejlepší komiksovou sérii na trhu (Sága tiše šoupe nohama v koutě).“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/04/royal-city.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:42Čtenářský koutek
    ESSEX COUNTY

    Paseka nám tuhle nádheru příští rok vydá v českém překladu, tak si ji rovnou připište do nákupního seznamu.

    „Jeff Lemire, Essex County. Pětisetstránkový špalek slupnutý na jedno posezení. I tak by se dala definovat kniha, která je již nyní mnohými považována za moderní klasiku. Jedná se o veskrze intimní studii několika generací dvou rozvětvených rodin, jejímž svazujícím činitelem je téma osamělosti a odloučení.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/03/essex-county.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #38

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Jednou budeš Arab
    Riad Sattouf

    Autobiografická výpověď mladého autora, jenž své dětství strávil v zemích Blízkého východu, zachycená ryze dokumentárním stylem a říznou satirou bez politicky korektních příkras. Dle mého skromného názoru se jedná o nejlepší komiks loňského roku.

    Kdy?
    pátek 13. dubna 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/219404548611371/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.1.2018 02:30Srazy, cony, festivaly
    Specielně pro Kapise (a případné nováčky z okolí):

    OSTRAVSKÉ BUBLINY #36

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    All-Star Superman
    Grant Morrison & Frank Quitely

    První Superman v Bublinách a rovnou ten od komiksového mága Granta Morrisona. Dvanáctidílná série All-Star Superman je v odborných kruzích považována za jeden z nejlepších příběhů muže z oceli, na kontě má tři ceny Willa Eisnera a dvě Harveyho trofeje. Takže ten nový rok vykopneme celkem slušnou peckou!

    Kdy?
    pátek 2. února 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1828019080823188/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.4.2017 17:23Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #27

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Ryby: Útok z hlubin
    Džundži Itó

    A je to tady, dámy a pánové! Uzrál čas na obrázkové čtení až z dalekého Japonska neboli pravou a nefalšovanou mangu! Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří. Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru! K četbě doporučuji saké a porci suši.

    Kdy?
    pátek 28. dubna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/239258233212473/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:19Srazy, cony, festivaly
    KOMIKS SLEZ #11

    Kdy?
    sobota 25. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Hostinec U Dřeváka (Brno, Dřevařská 22)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/176621139498757/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:18Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #26

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Planetary
    Warren Ellis & John Cassaday

    Po Plutoně si dáme další netradiční a velmi originální kousek ze superhrdinského podhoubí. Warren Ellis v Planetary představí trojici paranormálních vyšetřovatelů, kteří cestují po světě a odhalují záhady a tajemství skrytá pod rouškou všehomíra. Je to něco jako Akta X, kdyby k nim psal scénáře Alan Moore. Takže pecka!

    Kdy?
    pátek 31. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    U Skákavého poníka (Ostrava, Přívozská 34)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1825706031022455/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.1.2017 04:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #24

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Swamp Thing - Bažináč #1
    Alan Moore, Stephen Bissette

    V novém roce to rozstřelíme rovnou velikánem největším (a nejvousatějším), na řadu přichází Alan Moore a jeho Bažináč neboli Swamp Thing. První kniha nedávno vyšla znovu, tentokrát v barevném vydání, takže ti, kteří dosud neměli tu čest se se zeleným monstrem z bažin blíže seznámit, mají příležitost rovnou naskočit do téhle výtečné hororové série plné nečekaných zvratů, magických zákoutí a psychotropních zážitků. Takže odpalte čouda a hurá do toho!

    „He isn't Alec Holland. He never will be Alec Holland. He never was Alec Holland. He's just a ghost. A ghost dressed in weeds.“

    Kdy?
    pátek 27. ledna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1358748720853902/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:30Čtenářský koutek
    Lumberjanes
    Máte-li doma malé skautíky, pak by se jim mohla zamlouvat tahle publikace... pokud malými skautíky nedisponujete, pořiďte ji sobě, budete z ní mít radost jako malý skautík (nebo skautice) ;)

    http://www.mdscomics.net/pratelstvi-az-za-hrob/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2016 20:28Sběratelský klub
    spagr: A co kdybyste se, vy kujóni, složili na jeden výtisk a ten si pak rozstříhali? Ušetříte čas i toner ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:27Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #23

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    BEST OF 2016

    Tak a rok je zase v čudu. Povinnou četbu tentokrát vynecháme a dáme si takovou malou bilanční oddechovku. Zajímalo by mě, který komiks vás letos nejvíce uhranul, potěšil, pobavil nebo rovnou položil na lopatky. Zkuste zapátrat v paměti (nebo databázi) a vezměte s sebou publikaci, jež u vás osobně vévodí roku 2016. Schválně, jestli se shodnem ;)

    P.S.: Kdo přibalí i perníčky, má u mě významné plus :)

    Kdy?
    pátek 30. prosince 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1323055804391899/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.10.2016 21:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #21

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Gotham Central #1: Při výkonu služby
    Greg Rucka, Ed Brubaker & Michael Lark

    Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tenhle komiks!

    Kdy?
    pátek 28. října 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/311937622511697/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:02Čtenářský koutek
    How to Talk to Girls at Parties
    Fábio Moon a Gabriel Bá si vzali do parády kratičkou povídku Neila Gaimana a přetavili ji do úžasné komiksové adaptace. Okoštujte ;)

    http://www.mdscomics.net/musis-s-nimi-jen-mluvit/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.9.2016 04:45Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #20

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Transmetropolitan #1: Zpátky v ulicích
    Warren Ellis & Darick Robertson

    Po letních oddechovkách tady opět máme komiksovou nálož nejvyšší jakosti. Transmetropolitan je kyberpunková odysea odehrávající se v dystopii utopené Americe 23. století, jejíž protagonistou je především egocentrismus do sebe zahleděné společnosti. Vysloužilý novinář Spider Jerusalem se proti své vůli vrací do Města, špinavé stoky plné sexu, násilí, drog a přebujelého konzumerismu, v níž je kanibalismus či dětská prostituce součástí každodenního života. A vy půjdete v jeho šlépějích, takže si koukejte zocelit nervy, protože tohle čtení není pro bábovky. Legendární scenárista Warren Ellis (The Authority, Planetary) a kreslíř Darick Robertson (The Boys, Punisher) vrážejí zapálenou cigaretu do oka budoucnosti.

    Kdy?
    pátek 30. září 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino Kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/581547995366163/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.8.2016 04:57Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #19

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Donžon: Kačerovo srdce
    Joann Sfar & Lewis Trondheim

    Humoristická fantasy oddechovka z Francie do parných letních dní jako dělaná. Banda antropomorfních zvířátek v čele s kačerem Herbertem paroduje zažitá schémata klasických her na hrdiny a vydává se na cestu do neprobádaných končin temných kobek. Zapalte louče, nabruste sekery a vyrazte spolu s nimi!

    Kdy?
    sobota 27. srpna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1117353238322746/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2016 10:25Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Opovaž se! Tě doživotně vyloučím :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2016 02:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #18

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Myší hlídka: Podzim 1152
    David Petersen

    Léto je tady, dáme si něco lehčího, ať se nám z toho moc nezavaří mozkovny. Myší hlídka Davida Petersena je to pravé osvěžující čtení na cesty do sluncem zalitých končin, fantasy pohádka pro malé i velké, jejímiž protagonisty jsou udatní hlodavečci bojující se zlem tam venku i se zrádným nepřítelem z vlastních řad. Pokud si tuhle nádheru neužijete, pak nejspíš nemáte srdce (nebo vkus).

    Kdy?
    pátek 29. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/162803424137209/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.6.2016 18:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #17

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Torpedo
    Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet & Alex Toth

    A máme tady zase Evropu! Tentokrát padla volba na španělský krimi komiks, jehož protagonistou je chladnokrevný nájemný zabiják Luca Torelli zvaný Torpedo. Luca je rodilý Sicilián hledající štěstí v americkém New Yorku za dob velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. O nekompromisní násilí, drsné hlášky, krásné ženy v ohrožení a temnou atmosféru navozenou uhrančivou černobílou kresbou zde nebude nouze. Vstup pouze od osmnácti let nebo v doprovodu rodičů.

    Kdy?
    pátek 1. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/990530514396561/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš1.5.2016 17:21Čtenářský koutek
    The Fade Out
    Kamera, klapka, akce!

    http://edblok.blogspot.cz/2016/04/the-fade-out.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 14:57Srazy, cony, festivaly
    OK, tak jinak... přetáhni Majlinga k tuzemským autorům ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 05:07Srazy, cony, festivaly
    Hele, s tím Rudem je to vážně nějaký divný... titul je v kategorii "Český comics", ale jeho autor pak visí ve chlívku "Zahraniční scenárista/kreslíř". Proč tedy není Rudo umístěn v kategorii "Zahraniční comics"? Ne, že by mě to nějak vytáčelo, ale když už pro něj budu hlasovat jakožto pro nejlepší titul českého rybníčku, rád bych stejně ocenil i jeho autora, což je v konkurenci Mignolů, Vaughanů a Brubakerů prakticky nemožný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:40Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #15

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Sochař
    Scott McCloud

    Tentokrát tady máme vyloženou lahůdku! Sochař je žhavou novinkou amerického komiksového výtvarníka, scenáristy a teoretika Scotta McClouda (Jak rozumět komiksu). Z anotace knihy: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o zoufalých a neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života a o skrytých silách dřímajících pod povrchem.“ Já jen dodám, že je to pecka, co vás chytne za srdce a rozmáčkne ho jako malinu. Kapesníky mějte po ruce, riziko, že vás tenhle komiks dojme k slzám, je nebezpečně vysoké.

    Kdy?
    pátek 29. dubna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/704243739715526/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2016 07:15Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: O existenci stránek Comics Price Guide samozřejmě vím, ALE tam se nepočítá s aktuální dostupností daného komiksu na trhu. Já třeba ty dražší kousky nakupuji výhradně u ověřených prodejců, kteří se hodnocením sešitů opravdu zabývají (někteří si za to nechávají připlatit) a je na ně spolehnutí. Viz třeba ten MyComicShop či Mile High Comics. Ovšem, že v mnoha případech také ověřuji dostupnost komiksu přes eBay apod., ale tam nikdy nemám tu záruku skutečného stavu, musím to s prodejcem konzultovat individuálně, nechat si poslat fotografie a nakonec doufat, že to řádně zabalí, aby se to cestou nepoškodilo... zkrátka je to někdy opruz. Co se těch komiksů na Aukru týče, tak čistě dle těch náhledů bych to tipoval na něco mezi Good/Very Good stavem, ale těžko soudit bez náhledu dovnitř. U některých kusů tam prodejce zmiňuje zásah propiskou či fixem, jinde zas ťuklý růžek... je potřeba si to před příhozem důkladně projít a ověřit si skutečný stav. Za tyhle peníze to stejně bude kupovat jedině sběratel či fanoušek, takže riziko, že by tímhle prodejem natáhl někoho, kdo se v tom nevyzná, je téměř nulové.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2016 20:17Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: Hele a na těch 10 - 15$ jsi přišel jak? Jsem se na to trošku mrknul a většina těch starších Avengerů se běžně prodává za desítky až stovky dolarů (dle stavu). Teď si k tomu přičti poštovné, DPH, případně CLO a seš pomalu na těch částkách, za který to borec pouští. Věrohodnost jeho nabídky spíše podráží fakt, že se nijak zvlášť nezmiňuje o skutečném stavu sešitů... všude zmiňuje "velmi dobrý stav", přičemž z fotografií je patrné, že stav se u jednotlivých výtisků docela liší. To už je pak ale na případném zájemci, aby si vyžádal podrobnější fotodokumentaci. To je vůbec věčný problém tuzemských prodejců... někteří jsou schopni i úplný salát udat jako "jednou čtené" :)

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+144&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+112&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+100&pubid=&PubRng=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.3.2016 04:20Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #14

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Drak nikdy nespí
    Džian Baban, Vojtěch Mašek & Jiří Grus

    Mistr bojových umění a kung-fu legenda Bruce Lee ožívá v komiksové inkarnaci Jiřího Gruse. Tak tuhle větu byste na přebalu knihy hledali marně. Drak nikdy nespí je totiž převyprávěním středověké legendy o založení města Trutnova. Jasně, takhle na papíře to zní docela suše, ale ono se to určitě rozjede. Plnotučných komiksů z české produkce je stále jako šafránu v pouštní krajině, takže by byla škoda tuhle knihu zcela ignorovat. Navíc když to celé stojí na ilustracích jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků.

    A tentokrát si dáme opět dvojprogram. Do kin se chystá dlouho očekávaný snímek, ve kterém si Batman se Supermanem dají po čuni. Náročné fanoušky černobílých existenciálních dramat o rumunských pastevcích koz to zajisté nijak nevzruší, ale předpokládám, že my ostatní si na tom s chutí smlsnem. Pokud někdo přijde v kostýmu, budem dělat, že ho neznáme.

    Kdy?
    čtvrtek 24. března 2016 (od 17:00)

    Kde?
    Cinema City / The Pub

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/755147657952652/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.3.2016 08:01* Připomínky a návrhy
    „Mimochodem komiksy od CC se tu s železnou pravidelností objevují docela pozdě, prosím o nápravu, dík.“
    „Ale tak mně je to fuk, já nic neposlal, ani posílat nebudu...“

    LOOOOOL! :D

    ...já bych toho Walomeho poslal do prdele. Ať si to prcá do tabulky v Excelu :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:16* Připomínky a návrhy
    Jsem vám tam zase prdnul nějakou almužnu... ať má Draco na plíny ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.2.2016 13:19* Připomínky a návrhy
    felis: To mi připomíná, že by nebylo od věci tam zase něco přisolit... :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.2.2016 04:45Čtenářský koutek
    baatcha: Na Invisibles určitě mrkni, je to pecka ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.2.2016 17:16Pindárna
    jayjay86: Najednou mám neodolatelné nutkání si ty kozačky objednat :)
    Tyhle dobové inzerce vždycky měly svoje kouzlo. Mimochodem, když už jsme u toho Simpsona, tak aktuálně v internetovém éteru visí pilot zbrusu nové kriminálky, která pečlivě rekonstruuje dění odehrávající se na pozadí jednoho z mediálně nejprovařenějších případů moderní doby. Okoštujte, stojí to za to ;) http://youtu.be/b9Qoo8vh-Ms
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.2.2016 07:35Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Fell
    Warren Ellis & Ben Templesmith

    Výživná detektivka, ve které nikdo a nic není tím, čím se zdá být. Krátké úderné kapitoly ze života schopného detektiva, jenž se za vyřešením vražd žene s razancí zuřícího pitbula, jsou doprovázeny znepokojivou kresbou navozující všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdné bary, výslechové místnosti... Templesmith má atmosféru noir v krvi. Tohle byste si vážně neměli nechat ujít.

    Kdy?
    pátek 26. února 2016 (od 18:00)

    Kde?
    U Peciválů

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/926913330719978/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.2.2016 16:51Čtenářský koutek
    baatcha: Nejsi. Je to perla, která krásně vystihuje samotnou podstatu obrázkového čtení. Zkušenému čtenáři z toho skáče srdce radostí. Morrison je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.1.2016 13:02Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Liberty Meadows: Ráj
    Frank Cho

    Humoristický strip z prostředí zvířecí kliniky, jehož protagonisty jsou sexistické prase Dean, záludný sumec Khan, rozpustilý jezevčík Oscar, hypochondrický žabák Leslie, vynalézavý medvídek Ralph, ostýchavý veterinář Frank a v neposlední řadě čarokrásná psycholožka Brandy. Frank Cho absurdním vtipem a situačním humorem rozhodně nešetří, o zábavu tedy budete mít postaráno. A navíc kreslí jako ďábel, obzvlášť ženský.

    Kdy?
    pátek 29. ledna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/467603990111585/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.12.2015 16:52Čtenářský koutek
    jayjay86: Chtěl jsem ti sem nahodit pár tipů, ale za toho netopýřího šaška si to dohledej sám ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.12.2015 10:27Srazy, cony, festivaly
    Draco: Jenom kundy a jeden hungry gay :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 844 (cca 335636 Kč)
Mám: 971 (cca 314127 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 1
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0