• Turlogh
    Turlogh9.6.2009 12:44Usagi Yojimbo #06: Kruhy
    Nemám ve zvyku psát ke komiksům komentáře, a už vůbec ne k těm, se kterými mám něco společného, ale u této knihy si to neodpustím. Dle mého skromného názoru se totiž jedná o jeden z vrcholů série Usagi Yojimbo.
    (a teď pozor, začínám lehce spoilovat)
    Hned první příběh, "Most", přináší poměrně zdařilou variaci na tisíckrát viděné klišé 'Někdo za mnou stojí? Ne, jenom se mi něco zdálo.' Za toto drobné scenáristické překvapení si Sakai rozhodně zaslouží pochvalu. Následující "Duel" patří k emočně velmi silným příběhům, především díky nejednoznačně vystavěné konfliktní situaci, která Usagimu nedovolí vyjít z problému jako jednoznačně kladný hrdina. Poslední stranu sešitu pak - v kontextu daném příběhem - považuji za jednu z nejpůsobivějších stránek, jaké kdy v komiksu vůbec vznikly. "Dcera mého pána" je roztomilým 'úletem', který ukazuje, jak si Sakai umí se svým světem a svým hrdinou pohrát, a jak lze více méně bez podvádění napsat fungující příběh, který porušuje všechna zavedená pravidla. Titulní "Kruhy" pak nabízejí všechno, co by člověk od dobrého dobrodružného příběhu mohl očekávat - epický děj, překvapivé zvraty, návrat hodných i zlých 'starých známých', plné hrsti akce. Nechybí ani několik překvapivých, i když trošku předvídatelných odhalení, která jsou důležitá především v tom, jak rozvíjejí a posouvají kupředu hlavní dějovou linii série. (Pozn: Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že je série UY pouhým sledem epizodních historek, není to pravda; série skutečně MÁ hlavní dějovou linii a širší kontext, v rámci kterého se všechny postavy neustále vyvíjejí a posouvají vpřed.)

    Abych to tedy shrnul: Ať už k tomu došlo jakkoliv (pouhou náhodou, nebo nečekaným vzedmutím Sakaiho kreativního úsilí), v Kruzích se sešly mimořádně silné příběhy, díky kterým tato kniha - přinejmenším pro mě - výrazně vyčnívá dokonce i nad rámec celkově nadprůměrné úrovne série Usagi Yojimbo. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti žádného fanouška dobrého (nejenom komiksového) čtení.
  • Turlogh
    Jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy v comicsu viděl. Skvělá zápletka a příběh, spousta humoru, gejzír scénáristických i kreslířských nápadů. Fakt stojí zato.
  • Turlogh
    První, trošku nejisté, pokusy o rozjetí série Conanových příběhů v comicsové podobě. Sympatická je snaha držet se co nejvěrněji Howardova originálu a chronologie. Kresba trošku přeplácaná.
  • Turlogh
    Turlogh26.1.2007 08:28O půlnoci zemřu
    to MdS: Zakladni pravidlo comicsu je juxtapozice, ty sokovany hnidopichu.
  • Turlogh
    Turlogh4.1.2006 16:32Pindárna
    Co bych to tutlal, ano, je to pravda. Proste uz nas to nebavi. Ta akce vesmes nikoho nezajima a na to, aby se delala poradne, by nas muselo byt bud 5x vic, nebo bychom museli mit 5x vic casu. Takze jsme si rekli, ze radsi vubec nez napul.
  • Turlogh
    Turlogh4.1.2006 10:53Pindárna
    presne to jsem tim chtel rict. ;-)
  • Turlogh
    Turlogh3.1.2006 14:49Pindárna
    to mara: tak nevim, jak mam tuhle "vyhruzku" chapat, ale myslim, ze ani nebude potrebna...
  • Turlogh
    Turlogh12.12.2005 16:12Pindárna
    Me teda v Hellboyovi daleko vic bavi ty mytologizacni prvky nez nejaci nackove. Proto s tebou souhlasim v predposledni vete, ze totiz kratasy byvaji opravdu casto dost dobre, daleko lepsi, nez dlouhe pribehy (a leckdy i atmosferictejsi, kdyz uz jsme u toho). Nemyslim si ale, ze by z toho kruhu nebyla cesta ven. Postavy i pribehy se prece muzou vyvijet. To je jako kdybys tvrdil, ze kdyz ve dvaceti nastoupim jako delnik k pasu na trideni plechovek, musim tu praci delat do konce zivota. :-)
  • Turlogh
    Turlogh12.12.2005 13:16Pindárna
    Pokud jde o Hellboye, tak se Zackem docela souhlasim. Ja jsem ho naopak cetl v docela velkych casovych odstupech, a to bylo mozna jeste horsi. Pokazde jsem si u toho rikal: "Sakra, strasi mi ve vezi? Tenhle dil jsem uz prece cetl, jak to, ze jsem si ted koupil jako novinku?" :-) A kdyby se me nekdo zeptal, o cem ktery dil byl (nemluve o tom, ze si za nic na svete nemuzu zapamatovat jejich nazvy a kolik jich vlastne celkem je), u kazdeho bych rekl to same: "Nooo... byl tak nakej nacista a nake monstrum, nekdo po nem chtel, aby pouzil svou ruku, pak dal tomu monstru pres drzku a slo se domu."
  • Turlogh
    Turlogh2.12.2005 14:26Pindárna
    to DEmnoG: kdyz si prohlidnes datumy u prispevku, zjistis, ze jsou tu mistama az ctvrtletni prodlevy. A tech prispevku je tu dohromady 5 a pul. Tak proto. Pokud chce nekdo neco konkretniho rict, rekne si to u daneho comicsu. Pokud se chce nekdo hadat a urazet, udela tak tamtez. :-) <br>
    Auditko jako takove mi nevadi, ale radsi bych jeho prostor vyuzil napriklad pro nejakou "knowledge base", FAQ, "wanted", bug-reportovaci formular a pod.
  • Turlogh
    Turlogh2.12.2005 09:57Pindárna
    to Slaine: ...a z toho tri admini, super. To se muzeme takhle vykecavat i na internim auditku (kde je mimochodem v tuto chvili 2x vic prispevku)
  • Turlogh
    Turlogh2.12.2005 08:59Pindárna
    Vite, k cemu se v divadelnictvi pouziva slovo "rebarbora"? :-) To, ze tady budete tlachat 3 me nepresvedci o tom, ze to na tomhle auditku zije. ;-)<br>
    Ad Vendeta: Je to jedna z Moorovych starsich veci a trosku je to na ni podle me videt, ale zas tolik to nevadi. Je to temne, depresivne, mistama mozna az moc prepolitizovane a prefilozofovane, ale kazdopadne hodne sugestivni. (Pozor - nasleduje spoiler!!!) Ten brainwashing, ktery tam dostane hlavni hrdinka, je hodne hutnej. Moore se opet jednou ponoril do nejzatuchlejsich hlubin lidske duse.
  • Turlogh
    Turlogh22.11.2005 16:40Pindárna
    Zack jako obvykle prehani. Jenom jsem chtel projevit ucast s jeho problemem, protoze vim, ze mu na tom serveru behaji daleko dulezitejsi veci nez comicsdb (ktera je skutecne zalohovana) a on se mi odvdeci takovouhle osklivou pomluvou...
  • Turlogh
    Turlogh23.6.2005 12:17Pindárna
    to MdS: nespletl jsi si stranky?
  • Turlogh
    Turlogh18.5.2005 08:23Pindárna
    to DEmnoG: ano, my vime. To bude tim, ze to zrejme zatim nikdo z nas nema. Pridaval jsem to jenom nahrubo, aby to tu aspon bylo.
  • Turlogh
    Turlogh17.5.2005 09:53Pindárna
    to MdS: budoucnost comicsdb je velice ruzova, nepodlehej panice. :-)
  • Turlogh
    Turlogh25.3.2005 16:58Pindárna
    procpach si to myslis?
  • Turlogh
    Turlogh7.3.2005 12:01Pindárna
    to MdS: Vedu v patrnosti, mozna casem preneseme debatu na toto tema do mailu, OK?
  • Turlogh
    Turlogh2.3.2005 12:49Pindárna
    Dve cisla me asi nevytrhnou, ale diky za ochotu. :-)
  • Turlogh
    Turlogh2.3.2005 11:06Pindárna
    ...jinak, detske comicsy od Egmontu jsou prave ted v reseni. Nasazet je do databaze bude tezka nocni mura a uz ted se kvuli tomu obcas nad ranem budivam zpoceny a s krikem. ;-) Jestli s tim nekdo dokazete pomoct (stacilo by mozna i zapujcit comicsy nebo poslat info na maila), dejte vedet.
  • Turlogh
    Turlogh2.3.2005 11:03Pindárna
    Nakolik do toho vidim ja, tak Kacer Donald je primy nastupce Mickey Mouse, prejmenovalo se to nekdy zacatkem roku 1996. Serie jako Donald Duck, Duck Tales a pod. vychazely zacatkem 90. let, vetsinou jenom kratce a maji s touto "hlavni linii" urcity casovy prekryv.
  • Turlogh
    Turlogh20.1.2005 20:36Pindárna
    Posledni Slainova veta je jedina rozumna vec, ktera tu za poslednich nekolik tydnu zaznela. ;-)
  • Turlogh
    Turlogh20.1.2005 08:22Pindárna
    (cim vic o tom premyslim, tim silnejsi mam pocit, ze to chce jeste tri udivene tecky)<br>
    ...
  • Turlogh
    Turlogh20.1.2005 08:21Pindárna
    Z me strany jenom jedna poznamka:<br>
    Priznam se, ze by me ani ve snu nebylo napadlo, ze potom, co jsem tam cely den pobihal, zarizoval, nosil veci, mluvil do mikrofonu, rval v predsali, usmernoval lidi, atd., atd., (fakt jsem nesedel ani 5 minut za cely den) atd.,... Fakt by me NEBYLO napadlo, ze ve mne PO TOMHLE VSEM nekdo NEPOZNA organizatora...
  • Turlogh
    Turlogh4.1.2005 13:55Pindárna
    to Zack: Doporucovat cloveku, ktereho nebavili Marvels, Earth X? :-)))
  • Turlogh
    Turlogh15.12.2004 08:09Pindárna
    Jeste jednou ad drevokocur: Ja jsem po puvodu teto mystifikace patral a jedna z teorii pravi, ze pry se to takhle kdysi objevilo v nejake ucebnici cestiny, jako priklad v kapitole "Rozdilna slova v cestine a slovenstine". :-) Sam jsem tu knihu samozrejme nevidel, takze to klidne muze byt taky jenom folklor. A pokud jde o ten preklad - to co rika Ogre je zajimave. Madarsky neumim, takze jsem si to nespojil, ale stejne tak je to doslovny preklad nemeckeho slova pro veverku a to my pripada pravdepodobnejsi, protoze kdyz pripustime, ze tato mystifikace vznikla v Cechach, vliv nemciny je tu spis ocekavatelny.
  • Turlogh
    Turlogh14.12.2004 08:41Pindárna
    Jo, hellspawn je dobrej. Asi mu tak zacnu rikat... :-)<br>
    to Slaine a drevokocur: Nekdy se nemuzu rozhodnout, jestli to vy Cesi (a Moravaci) rikate proto, protoze vite, ze to Slovaky drazdi (vcetne te udivene grimasy, kdyz se vam nekdo snazi vysvetlit jak je to doopravdy), nebo tomu opravdu uprimne verite...
  • Turlogh
    Turlogh12.12.2004 16:24Pindárna
    to Saiffer: Vdaka... K dokonalosti ma este hooooodne daleko, ale robime, co sa da. :-)
  • Turlogh
    Turlogh7.12.2004 16:58Pindárna
    to Saiffer: Nakolik to dokazu posoudit (a ze jsem se o to trochu zajimal), Egmont vydava dotisky Asterixu naprosto chaoticky podle toho, ktery jsou prave vyprodany (povsimni si, ze v pripade jednicky se jedna uz o ctvrte vydani). Takze jestli si chvili pockas, asi se objevi, ale zrovna 22-ka je tak mlada, ze to asi jeste chvili potrva a prekvapuje me, ze ji nedokazes koupit.
  • Turlogh
    Turlogh11.11.2004 16:39Pindárna
    Tak se mi zda, maro, ze se tady naprosto, ale absolutne mijime, proto k tomu reknu uz jenom jedno: Kasli na to! :-)
  • Turlogh
    Turlogh11.11.2004 14:46Pindárna
    Ad vyhledavani: Kvuli tomuhle se sem prijde driv nebo pozdeji rozcilit Zack, takze tohle vysvetlovat nebudu. :-)
  • Turlogh
    Turlogh11.11.2004 14:45Pindárna
    to mara a DEmnoG: Ja bych rekl, panove, ze nepochopeni je na vasi strane. :-) Ja jsem prece prece DEmnoGa nenapadl kvuli zadne skupine comicsu, o kterych by rekl to nebo ono. Jenom jsem polozil jednoduchou otazku: Jestli BBart vydaval sracky, CO neni sracka?
  • Turlogh
    Turlogh11.11.2004 09:34Pindárna
    to DEmnoG: Poucte nas, mistre, co z evropske tvorby nejsou prumerne nebo podprumerne sracky.
  • Turlogh
    Turlogh17.10.2004 09:06Pindárna
    to mara: To vis, zazraky na pockani, nemozne do tri dnu a blesk je nas pomalejsi bracha. :-)
  • Turlogh
    Turlogh7.10.2004 14:56Pindárna
    to Zack: ty netvore. ;-) [by me fakt zajimalo, co bys tam asi tak napsal...]<br>
    to willis: nenasel, protoze tu neni. Diky za pripominku, brzo dohodime.
  • Turlogh
    Turlogh17.9.2004 12:18Pindárna
    to DEmnoG: To je dotaz spise na Zacka, ale podle mne je filosofie asi takova, ze se to zacne prezentovat a strkat na jine stranky az kdyz v ty DB neco opravdu bude.<br>
    to Ogre: Tak som rad, ze sa ti to pacilo, a ze me nezbijes. :-) Nie, BB art o tom neuvazuje. Veta "dobre by sa to predavalo" je v pripade evropskych serii neprekonatelny oxymoron.
  • Turlogh
    Turlogh13.9.2004 13:21Pindárna
    to ole: Je to ve fazi setreni. :-) Kdyz cokoliv zjistime, samozrejme to tam napiseme. <br>
    Berte to ale vsichni klidne jako prosbu o pomoc: Pokud vite o nekterem comicsu neco, co v DB neni, nebo vam nektery udaj pripada nespravny, dejte nam vedet.
  • Turlogh
    Turlogh10.9.2004 16:23Pindárna
    to MdS: nic proti, ale myslim, ze to bude zbytecna prace. Vetsina veci, ktere tu nejsou, tu nejsou proto, ze je jeste nikdo nemel cas pridat, ne proto, ze o nich nevime...
  • Turlogh
    Turlogh8.9.2004 13:21Pindárna
    to Ogre: diky, napodobne :-)
  • Turlogh
    Turlogh7.9.2004 17:22Pindárna
    to Slaine: Pokud jde o DB, moje ucinkovani zde je naprosto nezavisle na mem fungovani v jakychkoliv redakcich ci firmach, stejne jako na mem vkusu, svetonazoru, nabozenskem vyznani ci telesnych mirach. To jenom tak na okraj.<br>
    A kdyz uz zabihame do takovych intimnosti, vec se ma tak, ze mi zrovna na ten minuly - prevelice comicsove hojny - tyden vysla dovolena. Staci to jako vymluva, pane Dohliziteli?
  • Turlogh
    Turlogh7.9.2004 09:42Pindárna
    to Slaine: Fakt? ;-)
  • Turlogh
    Turlogh6.9.2004 17:02Pindárna
    to Slaine: Neboj, neumreli jsme (aspon ne vsichni). DB se bude plnit dal. To kolisave tempo je dane casovymi moznostmi administratoru. A nahodou, novinky se snazime sledovat pomerne peclive, tak aspon neco, ne?
  • Turlogh
    Turlogh9.8.2004 16:31Pindárna
    ...kdyz uz tady z toho delame filantropicky krouzek, tak se taky pridam. Pokud jste nekdo z Prahy a touzite po comicsech od CC, zkuste antikvariat v Dlazdeny (na leve strane pri pohledu od Masarycky, ten s klikou hrozne vysoko :-). V sobotu jsem tam zahlidl dva Hellboye, Darkness a tusim jeste par veci.
  • Turlogh
    Turlogh9.8.2004 13:56Pindárna
    Hadanka pro ty, co se nudi a i o prazdninach chodi na tyto stranky:<br>
    Prave do databaze pribyla serie Polarni hvezda. Zkuste prijit na to, co ma tato serie spolecne se Sandmanem. :-)))
  • Turlogh
    Turlogh5.8.2004 10:33Pindárna
    to DEmnoG: Nerad ti oponuji, ale sebekriticky musim priznat, ze tam porad neni ANI ZDALEKA vsechno. :-)
  • Turlogh
    Turlogh27.7.2004 07:38Pindárna
    to Slaine: Duvody jsou zrejme - vetsina vydavatelu se nakladem nechlubi. Doby, kdy se to (snad povinne?) psalo do tiraze, jsou uz davno pryc. Dneska ti to nikdo neprozradi, ani kdybys mu unesl akvarijni rybicku a vyhrozoval ji smrti.
  • Turlogh
    Turlogh22.7.2004 18:56Pindárna
    to ole: OK.
  • Turlogh
    Turlogh22.7.2004 13:23Pindárna
    ad problematika "ole": Nektere veci proste nejsou tak jednoduche jako dva plus dva. Lidi neustale vyrabeji informacni sum a komplikuji veci, ktere by nemuseli. Ja osobne jsem videl tohoto konkretniho Punishera uvadeniho jako vol. 3, vol. 5 i jako samostatnou uplne mimo stojici maxiserii. Wolverina uvadi vetsina mych zdroju jako vol. 1 a vol. 2 zacina az rokem 2003. Ti, kdo ji pocitaji jako vol. 2 prisuzuji vol. 1 Millerove ctyrdilne miniserii... <br>
    Upnout se na jeden zdroj a vykrikovat kategorickym tonem neco o hadani a uvadeni na pravou miru mi pripada trosku... no nic. Tohle je podle mne jeden z pripadu, kdy neexistuje zadna "prava mira".<br><br>
    ad Z pekla: Delame si tady s Davidem nemistni legraci. (a pritom to ma byt seriozni databaze :-) Ja Z pekla mam, samozrejme, ze to tam brzy doplnim.
  • Turlogh
    Turlogh21.7.2004 16:35Pindárna
    to Wittgenstein: Z pekla? Co to je, nejaky fanzin nebo samizdat? Jestli bude, tak az po kompletnim Ctyrlistku, Kacerovi Donaldovi a Smoulech. ;-)
  • Turlogh
    Turlogh1.7.2004 08:04Pindárna
    to ole: jak sis mozna vsiml, kde to slo, tak tam cisla originalu jsou. Taky nejsme dedove vsevedove, kdyz v comicsu absolutne schazi jakakoliv tiraz, tak to neni snadne. Nektere veci mam treba v polstine, tak jsem to dohledal tam, nektere serie nejsou moc velke a daji se na netu prohledat a natipovat. Kdyz mas ale z jakehokoliv kontextu vytrzeneho Batmana a vis, ze tech Batmanu vychazeji v originale ctyri rady, kazda k dnesnimu dni tak nekde u cisla 600, to se to pak dohledava fakt, ale fakt blbe...<br><br>
    Samozrejme, pokud nekdo zmercite v DB neco, o cem vite, jaky ma puvod, dejte vedet. Budeme vdecni a hned (jakmile si to overime :-) to tam doplnime. Verte, ze mi chceme, aby byla DB co nejkompletnejsi a nejinformativnejsi. (sakra, to je dlouhe slovo ;-)
  • Turlogh
    Turlogh17.6.2004 11:50Pindárna
    Azteck: Ja tu konkurenci zas tak neprozivam. Za prve, prijde mi, ze tohle tady je prilis male smetiste pro nekolik kohoutu a za druhe, prijde mi, ze to vlastne neni vubec zadne smetiste a tudiz se neni o co prat. :-) Ja mam spis tendenci nazivat v pokoji a spojenymi silami smerovat k spolecnym cilum. Lidi maji ale ruzne predstavy o tom, CO je tim spolecnym cilem a spousta z nich tam chce radsi dojit sama (a pokud mozno pred vsemi ostatnimi)...<br><br>
    P.S.: A jestli mas pocit, ze NIC nedelam, nebudu ti to rozmlouvat. :-)
  • Turlogh
    Turlogh17.6.2004 09:13Pindárna
    Azteck: Ach jeee, kolik blahosklonnosti. :-) Tenhlecten pristup "kdo dela neco kolem comicsu a neni z Kacka je moje konkurence a musi zemrit", to je na Kacku nakazlivy, nebo se tam podle toho delaji prijimacky? :-)))
  • Turlogh
    Turlogh16.6.2004 09:23Pindárna
    from admins to Mikaa: Diky za doporuceni. Mame je samozrejme ve zreteli, urcite na ne dojde, ale je nas malo a plnime to postupne za chodu, takze trpelivost. <br><br>
    to all: Samozrejme, az casem (tzn. az tu bude takovych 500-600 comicsu :-) uvidite, ze nam tady chybi neco zasadniho, nevahejte a piste. Zack sice zrusil kolonku "Co pridat", ale to neznamena, ze to sem nemate psat. Budeme vdecni za kazdou pomoc, taky jsme jenom lidi a nase archivy nejsou stoprocentni.
  • Turlogh
    Turlogh14.6.2004 14:15Pindárna
    Filip: Znam, ale clovek obcas zapomene. :-) <br>(...a pis mi spravne nick! ;-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0