• Landauer
    Landauer17.10.2023 14:17Kačer Donald 2023/02
    Absolutně nechápu, co tohle má být za akci. Časopis je samozřejmě super a dovedu si představit, že v polské verzi nemá chybu. Ale v české je to bída. Je parádní, že tu najdeme dlouhý komiks od Carla Barkse Midasův dotek z roku 1961, ve kterém poprvé vystupuje Magika von Čáry. Ale ten překlad!!!!!??? Naprosto zabitá kadence dialogů včetně několika vtipů. Na straně 44 na čtvrtém panelu v originále kačírci říkají, "Oh, me! Let's hope we hit on cartful of goose feathers!" Což se fakt nepřekládá jako, "Ach, pane! Doufejme, že se trefíme do TOHO vozíku plného husího peří." Absolutně zabitej vtip, kdy kačeři skutečně spadnou do vozíku plného husího peří. Nehledě na překlad výrazu Oh, me! jako Ach, pane. A to je jen jeden příklad za všechny. Člověk má dojem, že to protáhli google translátorem verze 2015. Je to hrozná škoda, protože to nejen naprosto ruinuje skvělé příběhy, navíc halloweensky tematické, ale ničí i pověst geniálních a nápaditých překladů, kterými tato série vždy oplývala. Kupříkladu Magika v převleku za Ginu Luluduckitu (přeloženou jako Gina Lulukačica) mluví s cizokrajným přízvukem a zatímco dříve by se David Litvák a Pavel Weigel na tomhle vyřádili, nyní tu máme jen jedinou (!) rozpačitou bublinu ve slovenštině, u které člověk neví, jestli je to redakční chyba, nebo jestli se překladatel rozhodl být na jednu bublinu kreativní. Nehledě na to, že dneska už nikdo neví, kdo byl Gina Lolobrigida a spíš by se hodil ekvivalent Kačlet Jogurtsson nebo něco podobně aktuálnějšího. Zkrátka mám pocit, že jak z hlediska distribuce, tak z hlediska českého překladu a české typografie se na tuhle sérii totálně sere a Poláci ji u nás vydávají bůh ví proč. Kdo tu záhadu rozlouskne, vyhrává u mě jednu knížku s Kňourem a Mníkem zdarma.
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 13:31Kačer Donald 2023/01
    Zevrubné listování a povídání o shánění zde https://youtu.be/K1u97-NlF0s
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:09Čolák & Doláč: Návrat hukanů
    O Čolákovi a Doláčovi:
    https://youtu.be/NbYSDbpvRgI
  • Landauer
    Landauer27.4.2023 22:32Čolák & Doláč: Návrat hukanů
    Rozhodně je to návrat ke kvalitě. Začátek je poněkud zmatený, střihy rychlé, chybí kusy děje a ostřílený čtenář tuší, že to autor nemá šanci vybrat. A on to vybere! Příběh v druhé půlce začne dávat smysl, doplní mezery v předchozí části a ve výsledku je z toho parádní neotřelá jízda, narvaná až po okraj tuny gagů. Lehkost, nadhled a spontánní energie teče z Návratu hukanů proudem a vrací se ke kvalitám druhého dílu rozevláté série Čolák a Doláč - Na stopě. Gejzír nápadů korunují třeskuté nepovedené záběry po skončení příběhu. Je to zkrátka nabité, jak sviňa, prvoplánové gagy i running joky fungují a celé to šlape. Měl jsem obavy ještě na třetí stránce, ale když jsem si za polovinou musel podruhé dýchnout ventolinu, abych se smíchy neudusil, věděl jsem, že Čolák a Doláč jsou doopravdy zpět!
  • Landauer
    Sebrané sešity první komiksové série z roku 1990, která vznikla na základě úspěchu televizního seriálu Duck Tales. A jak už to u zkomiksovaných seriálů často bývá, je to bída. Na komiksech nedělal snad nikdo z lidí, kteří běžně komiksy s kačery kreslí a píšou a na jejich práci je velmi znát, že to byla jen rutinní zakázka. Chtěl bych tu zdůraznit, že kačeří komiksy, které u nás vycházely v časopise Mickey Mouse a později Kačer Donald nemají s Duck Tales nic společného - jsou to dva rozdílené vesmíry. A je mi záhadou, proč Egmont (Albatros) po takové době musel vydat zrovna tohle. Nabízí se jen jediné vysvětlení - aby si Albatros udržel licenci, která si nejspíš klade podmínku vydat aspoň jednou za rok "něco", sáhnul po tom nejlevnějším 30 let starém šitu, co byl k mání. Mám trochu obavu, že totéž udělal i vloni s publikací Kačeří příběhy - Velká kniha zábavy a letos s Rychlou rotou. Je smutné, kam jsme to s kačery v ČR dopracovali. I v Lotyšsku nebo Srbsku je situace o dost lepší.
  • Landauer
    Po třech a půl milionech letech jsme se dočkali. První album Král podzemí se totiž tvářil jako pilot nové komiksové série se vší parádou a v závěru lákal na druhý díl To je ale smůla. Tenkrát jsme s kamarádem prošmejdili každý kout antikvariátů, knihoven, kupknihuctví, trafik, půd, sklepů, sběrných dvorů, ale ke vší smůle jsme Smůlu nenašli. Ba co víc, nebyli jsme jí ani na stopě. A tak v nás stále intenzivněji rostlo podezření, že nejspíš ani nikdy nevyšla. Nicméně jiskřička naděje stále ještě občas zažhavíkovala, aby postupně zcela nenávratně vychladla a upadla v zapomnění. A pak najednou na letošním ComiConu, co to nevidím! Jan Tatarka osobně prodává limitované vydání této komiksové podoby yettiho! A už je samozřejmě v mé knihovnické jeskyni.
    A to je asi ten největší a nejlepší zážitek z tohohle komiksu. Nemyslím to nijak špatně. Jsem neskutečně rád, že Smůla vyšla i kdyby to byl naprostý odpad, protože Čolák a Doláč je moje srdcovka a tahle epizoda zapříčinila velkou honbu za záhadou mého dětství. Skutečně to bylo jako hledání lochnessky, které letos, po tolika letech, kdy už jsem dávno pátrání vzdal, skončilo tak grandiózním filmovým finálem. S Honzou jsme se pak samozřejmě zlili. Ale co se týče příběhu, je to jednoznačně nejslabší album trilogie. Scénář jako by ani nevěděl, jestli má vyprávět tohle, nebo tamto, a zapomíná, co vlastně bylo na začátku. Pak snad dostal chuť na pivo, takže najednou skončí a jde do hospody a čtenáře nechá na holičkách se spoustou nedopovězených dějových špagátků. Ani gagy nejsou kdo ví co. Ano, pár dobrých se tu najde, ale to je zoufale málo. Je zkrátka vidět, že tenhle příběh vznikal v hektické atmosféře sametové nejistoty a protože ho vydával Oděvní průmysl Prostějov, přirovnání, že byl šit horkou jehlou sem sedne jako ulité. Je to zkrátka spíš srdcovka, yetti, kterého člověk konečně dostihl a neměl by mu v srsti hledat zip. A že první díl Král podzemí nebylo jen štěstí začátečníka dokázal Jan Tatarka o tři roky později ve zdaleka nejlepší čolákodoláčovce Na stopě.
  • Landauer
    Landauer20.2.2018 21:33Rumcajs se vrací #02
    Začalo to jako blbinka, vypadá to jako blbinka, ale vylouplo se z toho překvapení roku! Rumcajs fakt mimořádně zaválcoval a podle mě se jedná o jeden z nejlepších scenáristických počinů v dějinách planety Čechy (včetně tuzemské televizní tvorby). V tomto sešitu se s nesníženou kvalitou pokračuje v napínavém příběhu, který by sváděl k laciné parodii, ale Michal jde mnohem dál. Nikdy jsem s Rumcajsem a Cipískem nesoucítil víc. Skvělé dialogy, prokreslené postavy, napínavý příběh a jako koření brutální akce... Už píšu oslavnou klaviaturu v F moll!
  • Landauer
    Landauer3.1.2018 00:1060. Kačer Donald
    Autoři dle pořadí komiksů: Carl Barks, Daniel Branca, Daniel Branca, Romano Scarpa a na závěr opět Carl Barks. Průvodní narozeninový komiks má na svědomí Vicar. Takže hvězdná sestava :-) Všichni už jsou bohužel posmrti.
  • Landauer
    Scarpa holt není ani Barks ani Rosa, ale příběhy jsou určitě nadprůměrný všechny a přirovnání k Super komiksu není úplně trefný. Nedávno jsem si Super komiks koupil a většina těch příběhů v něm je dost pod úrovní toho, co je tady. Mickeyho taky moc nemusím a je pravda, že závěry všech příběhů jsou poněkud rozpačitý, ovšem čtivý jsou všechny. Nejvíc mě ale v týhle knížce potěšil doprovodný text, kterej dává nakouknout pod pokličku tvorby Disneyových komiksů hlavně v Evropě. Konečně člověk nakoukne za kulisy fenoménu, kterej se v našich trafikách objevuje nepřetržitě už od roku 1990, protože až do teď jsme o těhle komiksech a jejich autorech nevěděli v podstatě nic.
  • Landauer
    Je to prostě super! Dočkal jsem se! Don Rosa tu vyšel v samostatný knížce, která navíc nedopadla vůbec špatně. Pevná vazba, hromady bonusů, překlad na úrovni (i když šotek si zařádil a pár failů pro nerdy se tam taky najde), formát ok, cena ok. Je vidět, že se vydavatelé přes klacky pod nohama, co jim tam naházel Disney opravdu snažili. A to se cení. A je super, že to není jen naházená změť komiksů bez ladu a skladu, která by sice děckám stačila, ale náročnější čtenáře by nechala chladnými. Pokud vezmu poměr cena/výkon, je to za 5*! A moc se těším na další knížky.
  • Landauer
    Landauer30.5.2017 22:00Rumcajs se vrací #01
    Tak to se mimořádně povedlo! Michal možná není výtvarný virtuoz, ovšem rozhodně, co se scénářů týče, je génius, a námět, který mohl snadno svádět k laciné parodii, pozvedl na opravdu velkolepý a dramaticky výživný příběh. Je to scenáristicky brilantní!!! A takových scenáristů je tu jak šafránu. Víc Michala Opitze!!! Moc se těším na další dva sešity.
  • Landauer
    Jeden z nejlepších Čtyřlístkovských komiksů vůbec! Ukazuje, jak byla Ljuba Štíplová talentovaná spisovatelka, která dokázala nabídnout skvělej příběh s nečekanou pointou a navíc ještě vytěžit maximum z prostředí, ve kterým se odehrává. Jen nechápu, proč celej komiks přeobkreslili, převybarvili a hlavně proč předělali fenomenální obálku? Tohle je šílenej downgrade!!! Je to fakt mnohem horší, než kdyby prostě naskenovali originály a vytiskli to z nich. Jako... proč? PROČ? Totálně mi uniká důvod. Tohle je prostě hnusnější (včetně obálky) a dražší. Pohádkovou útulnost původních vydání nahradil chlad počítačových barev.
  • Landauer
    Skvělá knížka! Recenze a rozhovor s autorem zde: http://www.youtube.com/watch?v=pfynVRxER58&t=1514s
  • Landauer
    Landauer27.9.2016 17:57Kouzelný míč
    Souhlas s Kapisem. Výbornej komiks. Mistrovství autorů mimo jiné spočívá v tom, že mě fotbal absolutně, ale absolutně nebaví! Mám se k němu jako ke gay pornu, finančnímu úřadu nebo pendrekovejm cukrovinkám, čili beru na vědomí, že tu něco takovýho je, ale je mi to totálně u kaštanů. A představa, že by mě bavil komiks o tomhle sportu, byla až do objevení tohohle majstrštyku nepředstavitelná. Přesto je to boží komiks i pro lidi, kterejm je fotbal šumák a to je teda na smeknutí mega klobouku.
  • Landauer
    Vydařená jednohubka... Nic složitýho, prostě zase zachraňování zeměkoule, ale je to velmi dobře čitelný a slušný scénář nese na podnose skvělá kresba Gabriela Hardmana. Jsou tu sice ještě dva další kreslíři, ale jejich provedení patří mezi USA mainstream comics standard.
  • Landauer
    Je to vtipný, fakt se vyplatí počkat si na pozdější reakce. Reakce od lidí mimo Petrův universe. Napřed totiž chodí megaturbochvály a pak konečně objektivní názory. Černá sanitka je super námět, ale... jestliže scénáře jsou na úrovni Silver Age... mudafakšit... Ne, fakt to nejde ošulit počítačovými efekty... Co tak na to koukám na stránku připadá 20% obšleh, 50% kompovejch efektů, 10% kompovejch SFX a zbytek snad původní kresby. Kuáááá, já už do řiti chci taky nějakou kvalitu! Kdy se jí dočkám? Je to tu jen obšlehávání, vykrádání, kopírování, honění ega (Jirka Král)... Chci do řiti už normální českej komiks! Neobšlehující, neartovej, nemasturbující... Kdy to bude?
  • Landauer
    Teď jsi mi to nandal, Nikkarine :-( Teď jsi mě svlíknul jak párek. No je to tak! Vždyť já jenom žárlím, závidím a jsem z toho úplně na hadry! Táhne mi na 25 a ještě jsem nevyhrál v klikací soutěži :-( Škoda, že nemám tolik kamarádů a příbuzných jako Petr nebo ty. Ach jednou tak vyhrát fabulu rasu, to bych si tak přál. Mno... ok... myslím, že nás brzo smažou za spamování a trollení a hejtění, skorojihlaváku :-D
  • Landauer
    Nikkarine, stydím! Ovšem copak Petr, ale jmelí? Teda... ty jeho mrtvé duše fanoušci? Bože, jak ti jsou milí! Kolik myslíš, že jich je? Stovky nicků děleno pěti? Šesti? Všechno okolí Jihlavy... Nic proti Jihalvě, tady v Chebu chodím na výbornýho jihlavskýho Ježka, ale to už zanáším. Nicméně držím Petrovi palce, aby tu svoji cenu, co mu kamarádi naklikají, zase vyhrál a zase byl nejlepším kreslířem a scenáristou a koloristou a zázrakistou a vůbec všeobecně istou všech dob a já myslím, že tu máme slavíkovsky zaděláno na Karla Gotta českého komiksu... Nebo minimálně zaděláno.
  • Landauer
    Nikkarine, zaslouží? Jako když si někdo koupí sportovní pohár v krámě a pak s ním mává nad hlavou, jako kdyby uběh deset maratónů, tak si ho taky zaslouží? Nikkarine! Ale víš co, stejně jenom žárlíme na Petrovu božskost, na jeho nepřekonatelnou kresbu a mistrovství, při němž by zbledl i Michelangelo.
  • Landauer
    baatcha: Blíží se cena Petra Kopla, též známá jako Fabula rasa, a tak se tu tradičně objevuje hromada mrtvých duší s podobnými ID, vynášející Petrovu tvorbu do stratosféry, hvězdičkující ostošest a tlačící z básnických střev opěvné ódy na našeho Mistra. Čili nechtěl jsem říct nic jiného, než: jaro je tady! :-)
  • Landauer
    Landauer20.4.2016 09:14Sek a Zula
    Ricarderon: Na tomhle komiksu jsem se jako dítě školkou povinné učilo číst, takže jsem pln sentimentu a ta drsnost mi nějak k tomu pravěku sedí. Jako dítě jsem to nějak nevnímal. Jo, je to drsný, je tam dost černýho humoru a tak, ale prostě pravěk :-) ženy se namlouvají ránou kyjem do hlavy, hadi se rozřezávají pilou vejpůl, drzí ukeacní papouškové jsou sežráni a prohnané želvy končí smrtí horší než z filmů Lucia Fulciho.
  • Landauer
    Doppelganger: Opatrně s tou kritikou, nebo si tě Petrovi assasini najdou. Pšt! Nekritizovat, hodit pět hvězdiček a mlčet. Nic jsem neřek. Sláva Zázraku! The best comics ever!
  • Landauer
    Mno... tak jsem si to přečet.... a začalo to slibně... velmi slibně.... úžasnej drsnej a hustej rozjezd.... ale pak to šlo do kopru a možná ještě kousek za kopr, tam, kde se skladuje už jenom... mno dobrá, zas tak daleko asi ne, ale ten kopr necháme. Druhej sešit byl ještě libovej akorát s nic moc kresbou. Nevím, proč měl kreslíř tenzi udělat z Cyclopse vychrtlýho důchodce a z Wolwerina troglodyta s tasemnicí. A pak přijde třetí sešit s naprosto fenomenální kresbou! Škoda ho! Škoda toho výtvarníka na takovou šitku, do který se to celý zvrhlo! A ještě jeden vykřičník! Naprosto boží libová ilustrace! A děj taky ještě jde. Pak přichází intermezzo Generation Hope... užvaněná nuda, city, emoce, holčička zabíjela sice padouchy, ale zabíjela... ááááá! No to je trága! Všichni jsou z toho vyprdlí, ona trousí srdceryvný cáry keců, jak kdyby sto let žila v jeskyni na kořínkách (sorry, Pavle). Ždímárna vazkých emocí made in USA. Hnus! A nuda k tomu! A ten její kyd hnoje na konec: "Budu muset zabít ještě někoho?" a pak jako že silnej výjev, jak jsou zbylí X-indli z toho vyprdlí, slzej a jako že se cejtěj provinile a jsou vyděšený, co jí maj říct.... ááááá! Papundekl jak umakart! Hnus! Nuda! Šit! Za kopr s tím! Pak pokračujem konečně v ději... sešit Schizma č. 4... To zase docela ujde. A jo! Dvoustrana Cyclops vs. sentinel je boží. A pak zase intermezzo Generation Hope plný slintů, keců kolem a nudy! Nudy jak výměšek plejtváka! Děj žádnej. Jen kecy. A emoce. Šit! A vůbec jsem nepochopil tu modrou... Tak je nahatá nebo není? Rukávy ani límec to nemá, vypadá fakt totálně nudisticky, jen jakýsi kosočtverec kolem pupíku a na prsech trojúhleníky (který by stejně nezakryly ani čtvrtinu bradavky), ale po primárních pohlavních znacích ani památky! Labia v čudu, všecko! Tak nevím. Vypadá jak nahá figurína z vitríny. A pak zase pokračujeme v ději. Mno... po těch kecech kolem by jeden řek, že ten mega sentinel bude větší borec. Že aspoň někoho kuchne, že tam někdo zařve... A ono nic... Celý se to pak rozplizne do ničeho. No nebudu spoilerovat, ale jak dobře to začalo, tak to fakt šíleně debilně skončilo... A pak je tam ještě jeden seŠIT a to je fakt zase na kopr. Obrození se to jmenuje. Zase kecy, kecy, Cyclops a Wolwerine přemlouvají X-meny, kdo s nima půjde. Ten jde s Cykem, ta s Wolwiem atd. a to je všecko. Prostě nuda. A celý to rámuje alegorickej souboj u ohně! Bože! Neksutečně trapný! Fakt... Lacinější alegorie byly už jenom kdysi na vozech. I když... ale jo. Děs! A nuda! A příšerná kresba k tomu. Takže Schizma nic moc. Možná kdyby vynechali ty "bonusy", tak by to hodilo lepší dojem, ale kdo ví... ten konec je fakt strašně primitivní a chudej... na to jak velkolepě to začalo... A co to udělali s Wolwerinem? To není on! To je buď jeho dvojník a pravýho kuchnul Cyk, nebo mu někdo nenápadně něco píchnul do mozku. A i ten Magneto... fakt divný! Ale třetí sešit je fakt boží.
  • Landauer
    Fajn fantasy. Docela jsem si to užil. Je to svižný, vtipný a moc hezky nakreslený. A člověk ani moc nemusí vědět, co bylo před tím a potom. Prostě tři rozhádaní superhrdinové se udobří díky solidnímu dobrodružství. Mě to bavilo a jsem spokojen.
  • Landauer
    Martin D. Antonín: Potíž je, že Tyfová Mary je jméno skutečný postavy z přelomu 19. a 20. stol. a takhle se u nás už dlouhá léta překládá. Je to něco jako Jack Rozparovač. Taky bysme asi koukali, kdyby se v českým překladu postavě pojmenovaný podle J. Rozparovače říkalo Jack the Ripper. Bylo by to by to divný. Výtka Ricarderona je docela na místě.
  • Landauer
    erik: ale jasně, že je to šit. To tu nikdo nezpochybňuje :-) Ale zásadně důležitej šit a neobyčejně zábavnej, když má člověk trochu nadhled a zařadí si to do souvislostí (studená válka, Amerika rules! (fakt mě překvapilo, jak byla americká propaganda podobná tý sovětský, pecka)). Jasně, že dneska to neobstojí ve srovnání s promakanejma komiksama, kde už se stírá hranice mezi zlem a dobrem, kde jsou postavy a jejich vztahy komplikovanější a kreba propracovanější atd. On problém je taky v samotným hodnocení. Tenhle šit má stejnou známku jako např. Watchmen? WTF? Jenže takhle se to nedá vnímat. Hvězdičky hážou do jednoho pytle a to není fér. Hodnotím teda spíš pocit, jakej z toho mám (a to tu asi dělá většina hodnotitelů) - vlnu nadšení, euforie, radost z toho, že to tu vyšlo a že si můžu užít ten pravěk. A klidně dál trolluj, na rozdíl od jinejch trollů má to, co píšeš hlavu a patu a nefakuje to všechno v okruhu 40 km (což je maximální vzdálenost horizontu, než se projeví zakřivení Země).
  • Landauer
    erik: vnímáš to špatně... to není komiks na běžný čtení, je to artefakt! Tady si člověk prostě vychutnává dobu, nuance, rochní se v pocitu toho, že ví, co bylo dál, jak se to pak všechno vyvinulo a jak to vypadá dneska a tenkrát ty lidi, když tohle dělali a četli, jak o tom neměli tucha a prostě.... jo! Pět hvězdiček! A dám je i původní trilogii Star Wars i když má už dneska lamí triky a smrdí sedmdesátkama a osmdesátkama na sto honů. Dám je i Alienovi, i když je technologie řídicího panelu lodi Nostromo dneska k smíchu. Dám je i Návratu do budoucnosti, i když se absolutně netrefil do toho, jak bude vypadat rok 2015 (ne, fuckt to není mix osmdesátek a feťáckýho snu! díkybohu! a jackson je mrtvej, takže nemůže dělat pořady o vaření). A patřej i týhle klasice.
  • Landauer
    Landauer24.6.2015 22:33Aargh! #14 (varianta A)
    Zase úžasná přehlídka úžasných komiksů. Tradičně jsou některé lepší, jiné horší, ale žádný rozhodně nepadá pod průměr. Hrozně se mi líbila Kašna Kateřiny Čupové a samozřejmě vždy skvělý Vladimír Tučapský. Bohužel další kousky si už tak nevybavuju, protože o oba výtisky, které jsem měl, jsem přišel. Budu si muset někde sehnat nový, ale rozhodně si pamatuju, že i tohle číslo ve mně nechalo mocný dojem a těším se na další Aargh!
  • Landauer
    Landauer24.6.2015 22:21ZOOOM #03: Miloslav Havlíček
    Mimořádné portfolio mimořádného malíře. Zarážející je především neuvěřitelný výtvarný rozsah Miloslava Havlíčka: od ilustrace přes komiks až k abstrakci a koláži. Hrozně se mi líbí, jak nechává vyniknout plochu a na ní strukturu povrchu a barev. Barevné ilustrace dýchají dynamikou a elánem a je prostě radost o takové obrázky opřít oči. Velmi inspirativní knížka.
  • Landauer
    baatcha: JO!
  • Landauer
    Landauer19.5.2015 22:49Fury: Bůh ochraňuj válku
    Taky mě překvapuje poměrně nízký hodnocení. Tenhle Fury je naprosto výbornej a vůbec není mělkej nebo oddechovej (i když na svoje si přijde i nenáročnější čtenář). Pro mě je to docela slušná úvaha o tom, jakej rozdíl je ve skutečnosti mezi klaďasem a záporákem, když oba žene dopředu stejná síla. V dokonalým finále spolu klaďas a padouch zápasí, ale není to ani tak o těch střevech, prokouslejch tvářích a pořezanejch končetinách, Ennis tenhle duel koncipoval spíš jako milostnej akt a skutečně končí velmi něžným mileneckým gestem. Rozdíl mezi Furym a Gagarinem je vlastně jenom v tom, že Fury si odmítá přiznat pravou podstatu proč to všechno dělá a nalhává si, že zachraňuje svět (klíčem k tomuhle jednoznačnýmu závěru, kterej pro nepozornýho čtenáře může na konci působit nejednoznačně, je Furyho retardovanej "synovec"...). Ne, tohle rozhodně není jen jednoduchá zábavná jednohubka i když se tak tváří. Je to zatraceně dobře promyšlená věc zabalená do velmi efektního a zábavnýho hávu. Pět hvězdiček je zcela na místě.
  • Landauer
    Já pokračovat každopádně budu! Hlavně kvůli těm historickejm šílenostem! To jsou největší úlety. Taky jsem měl svýho trafikanta, ale ten tuhle sérii nepřežil :-( Mám strach nacházet si novýho.
  • Landauer
    Landauer17.3.2015 23:40Jelita
    baatcha: Patří.
  • Landauer
    Skvělá záležitost. Horrorově stísněný, ke konci to trochu připomíná filmovýho Vetřelce. Dovedl bych si to velmi dobře představit jako klaustrofobickej filmovej horror. Akorát ten divnej závěr je - divnej. Skončil bych to tím fenomenálním masakrem. A roztahanost mi vůbec nevadí, v ní je právě to napětí. Já se spíš bál opaku. Že do něj za jeden večír napumpujou adamantium a hotovo dvacet a pak už jenom budou utíkat a Wolverine mezi všelikými masakry bude meditovat v lánech pšenice a podobně. Právě, že to trvá tak dlouho tomu přidává na realističnosti. Současně to ale nenudí, protože hlavní záporná postava profesora je natolik nosná, že čtenáře udrží v napětí celou dobu. Je výborný sledovat ty momenty, kdy si vědátoři hrajou na bohy, kdy neuvěřitelně silná bestie je v jejich rukách jenom hračkou a experimentální souboje s divou zvěří pro ně představují spíš zábavu. No a brutální závěr je skutečně vymazlenej. Tady vůbec nejde o dějový zvraty, pletivo zápletek a šokující pointy, tady jde o prožitek, právě třeba podobně, jako u filmovýho Vetřelce.
  • Landauer
    Landauer10.10.2014 09:54Aargh! #13 (varianta A)
    Další skvělej Aargh! Mně se líbí, že není až tak mocně intoušsky artovej, že si člověk i počte. Nejvíc jsem si užil Epsilon od Igora Baranka... to je prostě vizuální lahůdka plná napětí a bizarních výjevů. Fantastickej je i Marek Rubec, i když jeho Nokturno je hlavně obrazová vychytávka. Bruselský nepříběh byl taky dobrej, i když moc nemusím tyhle autobiografický črty... naštěstí to Tomáš pojal vtipně a svoje úvahy doplnil pěknými a nápaditými ilustracemi. Oskar Ed je strašně pěkně nakreslenej a má úžasnou atmosféru takový tý rozlitý fantazie, akorát zamrzí, že je to ve výsledku zase jen takový žertík, čtyřstránkový strip. A pak se mi ještě strašně líbil (tradičně) Martin Šútovec. K tomu výborný články s úžasnými obrazovými materiály! Fakt jsem si tohle číslo (stejně jako předchozí) užil. A to i přes řadu slabších komiksů, který spíš připomínají útroby skicáků slepený do jakéhos takéhos děje. Kdo ví jaký mi nepřišly ani vítězný komiksy studentský soutěže cz.komiks.13 Vrána a Strom, ale aspoň člověk vidí, že na poli komiksové osvěty u nás je stále ještě co orat, sázet a plít :-D Každopádně je Aargh! pořád Formule 1 tuzemskýho komiksu a už se nemůžu dočkat dalšího čísla!
  • Landauer
    Viking: Tak já se v redakci zeptám :-)
  • Landauer
    Landauer8.8.2014 09:58Svatá Rita z Cascie
    To asi bude nějaká dotovaná edice....
  • Landauer
    Četlo se mi to dobře... a nakonec vlastně i ten konec ušel, i když byl tak trochu mimo... ale jsem rád, že to nespadlo do křesťanský propagandy a patosu :-) Mimochodem, všiml si někdo tý nápadný podobnosti FF s týmem Čtyřlístku? Je tu Myšpulín, Fifinka, Bobík i Pinďa, všichni jak vyšitý!
  • Landauer
    Chce to, aby člověk věděl, do čeho jde! Když si pustíte porno, taky se pak nemůžete divit, že tam herci v detailech, polodetailech a někdy i ve velkých detailech detailně souloží... A tohle je podobný... Člověk prostě může tušit, že komiksy z týhle doby jsou plný kravin, sáhodlouhejch dialogů, rekapitulací, vysvětlování, naivity, sado-maso kostýmů a podobných žůžovin. A hvězdičkový hodnocení je prostě šíleně zjednodušující a nedokonalý. Mně se to líbí, ale po stropě z toho nelezu a asi bych to každýmu nedoporučil. Na tohle už musí bejt člověk trochu labužník. A perverza...
  • Landauer
    Doppelganger: Ale tak většina restartů a znovunakopnutí o něčem podobným je :-) Nechat postavu úplně zdecimovat a pak znovuvzkřísit a potemnit! A když to zajde moc daleko, když už mu umře moc blízkejch nebo má už skoro vnoučata, tak se to utne, udělá se nějaká Ultimate edice a jede se odznova! Jak to tak v životě superhrdinů chodí...
  • Landauer
    Kabukiman: Mno... nejspíš se to rozštěpuje na čtenáře, co by rádi Capa/Čápa jako Dušína s plántážníkovskými hláškami a gramaticky správnou češtinou i kdyby mu trhali koule žabkama na záclony a druzí by zase rádi viděli temnou duši, Dušína po dvaceti letech se samopalem v ruce, který pochopil, že s plantážníky na rtech a plácáním nepřátel štítem po hlavě toho moc nedosáhne, že místo defenzivního atributu (štít) je třeba přistoupit k ofenzivním prostředkům (cokoliv jinýho), aby bylo možno něco změnit! HA!
  • Landauer
    Kapis: :-DDDDDDDD Jop! Hned by se mi to četlo líp! Akorát bych tam dal archaizující "ej": "Ty zkurvenej rozmazlenej zmrdej!" Ať čtenáři blijou a jsou odváženi, když už je to takový zásadní dílo :-D
  • Landauer
    Doppelganger: Ok, ok... vybral jsem blbej (blbý) příklad. A nutno uznat, že třeba Wolwerine tam má "To snad nemyslej vážně." Ale bylo tam pár spisovných kousků v nevhodnou chvíli, který mě praštily do očí a neříkal je zrovna America. Nicméně komiks je to skvělej a česká varianta ucházející... a za 219,- Takže shrnuto podtrženo: vše se klaní, opona jde dolů.
  • Landauer
    Pavel Kosatík napsal vynikající scénář! Ale psal ho pro film. Pro komiks si ho tvůrci upravují, něco vyhodí, něco přidají, je to dokonce přímo požadavek nakladatele, aby komiks nepůsobil pouze jako překreslený film. Komiks jsem ještě nečetl, ale koupím si ho, Vojtův styl se mi líbí. Film jsem ovšem už viděl a nemá chybu! Asi zatím nejlepší epizoda z Českého století.
  • Landauer
    Doppelganger: Těžko říct... pokud tvůrci chtějí větší uvěřitelnost superhrdinských postav (a to evidentně chtějí), tak by se i Cap (nebo Kápo) moh chovat trochu jako člověk... Nehledě na to, že takhle tam nemluví jenom on. A co se týče dávivýho reflexu, bylo to samozřejmě jenom pro ilustraci, dá se to obejít nedávicími hovorovými výrazy bez staročeskýho a citlivější uši (oči) dráždicího ej.
  • Landauer
    The Genius: Je fakt, že když už se něco načne, mělo by se u toho zůstat. Čili pokud už jednou přistoupíme na původní nepočeštěný jméno Captain America, mělo by zůstat u Capa :-) Ale což, hlavně že už nás nemusí mučit překlady komiksů, který se tu objevovaly na začátku devadesátejch let.
  • Landauer
    ještě ku Geniovi: Co bys navrhl místo Kápa? Kapa? "Tak co, kape?" Otázka leda pro léčící se oběť kapavky. Nebo to psát s c? Cape? "Byl tu Cap." A udělal cep. "Zavolej tomu Capovi!" UF! Nebo to nezkracovat a oslovovat Kapitáne? Ono je to docela dlouhý. Kápo mi v tomhle šíleným překladatelským víru přijde ještě vcelku v poho.
  • Landauer
    Líbilo. Kápo... mno... jako český ekvivalent ke cap... proč ne.... určitě mi to sedělo víc, než spisovné nadávky cezené skrze zakrvácené zuby... Kompletně vynasráženej kápo Amerika plive krev s hláškou typu: "Myslíš, že se nechám sundat od takového zhýčkaného grázlíka?" Přimlouval bych se za trochu hovorové řeči ve vypjatých momentech. "... od takovýho zhejčkanýho grázlíka?" by určitě sedlo líp. Každopádně komiks jsem si patřičně užil, je našlápnut a odsýpá. Těšil jsem se na Wolwerina, který dělá krásné promo na obálce, ale v příběhu hraje asi devadesáté housle. Ovšem je to pořád výborný kus a doporučuju každému si ho užít i s kápem a spisovnými nadávkami.
  • Landauer
    Landauer30.3.2014 15:34Ztracený svět
    choze: V románu Challenger nemá dceru, ale manželku (velice drobnou). Inovace s dcerou přišla se scénářem V. Tomana pro ábíčkovskou verzi, který ji sebral ze slavné filmové adaptace z roku 1925, kde sice nevystupuje dcera prof. Challengera, ale naprosto stejnou romantickou úlohu plní dcera Maplea Whitea (Toman de facto jenom prohodil otce). V původním románu se samozřejmě žádná bílá žena na planině nevyskytuje. Erotické dusno navozuje akorát harém nahých indiánek, které se shlukly kolem prof. Challengera a které nebohý vědec musí odhánět palmovou ratolestí. Co se týče humoru, je třeba podotknout, že Doylův román je neskonale vtipný (ostatně jako i původní Sherlock Holmes), akorát je pravda, že se jedná o humor méně prvoplánový (ačkoliv také se najdou taková místa). Jde především o velice trefné a neskonale vtipné vykreslení vědeckého mikrosvěta a vědeckých autorit, které myslím dodnes stále platí. Petrova verze je něco mezi původním románem, Tomanovou adaptací (která ale značně vychází z filmové adaptace z r. 1925), Asterixem a zlým (depresivním) snem.
  • Landauer
    Landauer29.3.2014 21:33Ztracený svět
    Začetl jsem se a měl velkou radost: Kopl bez kompů, vše kreslil (více méně) vlastní rukou (tabletem) - těch několik počítačových textur bych mu snad i odpustil. Kolorování na úrovni snesitelnosti. Co se týče adaptování, trochu na můj vkus v úvodu spěchal, ale říkal jsem si: "Asi už chce být na planině u dinosaurů a tam to pořádně rozjet." Několik dobrých fórů, svižné dialogy, nějaká ta odvážnější inovace (roboti)... Zkrátka měl jsem podezření, že konečně do třetice všeho dobrého (tenhle Ztracený svět je třetí tuzemskou komiksovou adaptací) se to povedlo. Jenže ve chvíli, kdy se výprava dostane na planinu, jde všechno do kopru. Tužka kreslíře nejspíš hodně pálila. Děj jede jak v rychlíku a z povinnosti profrčíme těmi nejzásadnějšími dějovými momenty předlohy, přičemž přeskakujeme všechno, co dává původnímu románu nezaměnitelné kouzlo. Kde je Roxtonovo legendární zahnání dravého dinosaura pochodní? Kde je slavný útok pterodaktylů? Kde je Maloneho dobrodružný a napínavý noční výlet, při kterém za noci zkoumá planinu a narazí na nejedno prazvláštní stvoření? Dinosauři jsou zde jen jaksi z povinnosti. Psí hrdinky jakožto inovace autora, jež slibovaly spousty veselých příhod a gagů nebo dokonce katalyzátory zápletek, byly obsazeny naprosto zbytečně, protože o nich v podstatě celou dobu vůbec nevíte. Je to zkrátka šrumec. Navíc ke konci i dost depresivní šrumec. Rychle nakreslený, rychle vyprávěný. Jako kdyby to v polovině Petra přestalo bavit a už to chtěl mít z krku. Podotýkám, že v polovině se hrdinové teprve dostávají na planinu a vše by vlastně mělo pořádně začít až po tomto okamžiku (v románu je tento moment na konci první třetiny). Dojem nezlepší ani některé vyloženě mylné informace o dinosaurech. O stegosaurovi se zde např. dovíte, že žil v Evropě, přičemž je to typický představitel severoamerických dinosaurů (v Evropě tuším jeho fosílie vůbec nalezeny nebyly). Nebo Challenger ukáže Malonemu skicu stegosaura a hned na to tvrdí, že na planině přežívají dinosauři z období křídy. Taková vědecká špička, že by nevěděla, že stegosaurus je jedním z nejznámějších jurských praještěrů? Pro někoho detaily, ale ty tvoří celek. Pokud chtěl Petr informovat čtenáře o některých druzích dinosaurů na zvláštních tabulích (což mimochodem je dobrý a zpestřující nápad), měl si k nim sehnat pravdivé informace a nemystifikovat. Takže jak to shrnout? Jsem rád, že Petr na sobě pracuje, že upouští od digitálních berlí (přece jenom počítačové modely a digitální linky perspektivy, obkreslování geometrických předmětů apod. to vše velmi ubližovalo jeho expresivnímu dynamickému výtvarnému projevu), ale přece jenom by neškodilo, kdyby si své komiksové adaptace více promyslel, připravil, rozvrhl a nekreslil je rychlostí xeroxu. Nakonec i Doyle se na své romány a povídky pečlivě připravoval. Apropó věděli jste, že na nápad napsat tento román ho přivedl vlastní nález zkamenělých šlépějí iguanodonta? Stalo se to v květnu roku 1909 nedaleko jeho nového domova v hrabství Sussex. O tři roky později vydal Ztracený svět.
  • Landauer
    Landauer30.12.2023 00:13Poznej Mši svatou
    "Hej, jsem tvoje halucinace anděla ze spánkový deprivace a jestli si myslíš, že tvůj spánkový deficit je k nasrání, podívej se tady na fiktivní pohádkovou postavu nějakýho kokota ze starověkýho spisu, kde si cucali pohádky tu trochu z východu, tu trochu z prdele. Takže kašli na svoje zdraví a jdi uctívat milovníka otroctví a fanouška rasismu!" Mimochodem Ježíš rozhodně nemá vypadat jako Árijec z vlhkých snů Adolfa Hitlera. I když je to vymyšlená postava, tak vzhledem k tomu, kde se měl narodit by měl připomínat spíš herce Zdeňka Godlu. Ale kdo jsem já, abych soudil rasisticky vyhraněné křesťany. (Mimochodem milióny lidí trpělo daleko víc, než pohádkový Ježíš, ale zajímá to ztopořená ega rasistických křesťanů? Tahle věc je prostě jen další křesťanská porpaganda a nic víc) Zábavná fakta: křesťané zrušili doživotní vinu všech Židů na smrti pohádkové postavy Ježíše Krista až v šedesátých letech 20. stol. Ano, dvacet let po Hitlerovské genocidě na Židech. Až od šedesátých let 20. stol. jsou pogromy a násilí na Židech v očích křesťanů špatné. No není ta víra úžasná? Láska kam se podíváš. Až na ty potoky krve.
  • Landauer
    Landauer15.11.2023 12:081. světová válka
    To získalo nějakou dotaci?
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 21:05Kačer Donald 2023/02
    46028: Kdo by to byl býval do těch Poláků řek. Já myslel, že ti mají kachny na háku. Poláci. Kachny. Hehehe! No nic... Jinak naprosto souhlasím s tvou recenzí.
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 13:37Kačer Donald 2023/02
    Já to sehnal dneska na Černým mostě v Praze v trafice Don Pealo, měli asi poslední kus. Takže... Zase nedostatkový zboží?
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 15:51Kačer Donald 2023/01
    Baatcha: Mně taky. Já chápu, že dřív přepalovali barvy kvůli sacímu papíru nižší kvality, na který se to tisklo, takže teď už to tak křiklavý dělat nemusí, ale sklouznout hned k šedi... Zlatá klasika byla šedivá docela dost, ale to není chyba českého vydání, u nás to fakt nekolorovali. Jinak Fantagraphics books si dělá koloring u starých komiksů sám a pracují na tom staří koloristé, aby to vypadalo co nejvíc retro. A i s tím barevným minimalismem, který používají to vypadá fantasticky.
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 10:40Kačer Donald 2023/01
    Už je to i na Inducksu! https://inducks.org/issue.php?c=cz%2FKDC2023-01#n
  • Landauer
    Landauer31.8.2023 17:45Kačer Donald 2023/01
    Darth Raelchi: Díky moc za info. Mám ho!!!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 18:03Rok plže
    Aaaa, omlouvám se za překlep, je to samozřejmě fanzin Bedeman, ne Baedeman. Zatracený šotek!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 16:50Kačer Donald 2023/01
    To musím mít!
  • Landauer
    Landauer16.5.2023 13:10Supro™: Hrdinové na dluh
    S tím ComicConem mně to doteď nejde do hlavy. Co se týče českých autorů, byla to tam letos vyloženě sausage party a to Štěpánka zrovna v tenhle čas hází na trh takovouhle knížku. Divný.
  • Landauer
    Landauer30.6.2022 11:08MatracMan (2. vydání)
    Uf! Jedině poštou :) Ale nejsem moc dobrý rozesílatel zásilek :(
  • Landauer
    Landauer29.6.2022 06:06MatracMan (2. vydání)
    V knihkupectví a antikvariátu v Čáslavské ulici na Floře v Praze ;)
  • Landauer
    Landauer28.4.2022 11:39Jelita: Ze života lůzrů
    Ter: Pokud kreslíš komiksy s Batmanem pro vydavatelství, které má na Batmana licenci, tak ano. Ale ne před Krakatitem, nýbrž na komiksovém festivalu, kam musíš být pozvaný jako host a kreslit pro komiksové fanoušky.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:04Jelita: Ze života lůzrů
    A co se týče kačerů, požádal jsem Zacka, aby je smazal, protože se nejedná o publikaci, ale o autorský tisk určený pro festival. Když autor prodává na komiksovém festivalu tisky s postavami, které kreslí, ale nemá k nim autorská práva, je to ok, ale jak se to začne vydávat za publikaci, mohly by s tím být problémy. Jednoduše byl to autorský malotisk čistě pro ComiCon.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:00Jelita: Ze života lůzrů
    Tenhle sešit v podstatě navazuje na knížku, kterou kdysi vydala Paseka. Prvních pět epizod (nebo šest) sice v původní knížce najdete, ale to jen, aby se plynule od začátku najelo na pokračující děj, aby zkrátka nebyli zmatení ti čtenáři, co knížku nemají. Jinak pak už je to čistě zbytek epizod, které zatím knižně nevyšly.
  • Landauer
    Landauer26.11.2021 07:59MatracMan
    U mě na Žižkově. Nebo můžu poslat poštou.
  • Landauer
    Landauer23.11.2021 16:46DC Komiks
    Ter: V pohodě ;))) Když se vše vysvětlí, svět je zase v rychtiku. Co kreslíš? Kde to najdu?
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:19DC Komiks
    trudoš: Dá. Ale Houbová pře je už poslední kus na "skladě" a ještě dost rychle mizí Matracman. Tady ten DC Komiks není už víc jak rok, vznikl pro první ComiCon.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:17DC Komiks
    Ter: Disneyácký font? Aha! Tím je asi myšleno to Y ve tvaru řeckého fí. Ano, takhle ho ve svém podpisu píšu už hodně dlouho, pro levoruké je to podobně automatické, jako klička na dvojce pro pravoruké. Disney nemá monopol ani na fí ani na levoruké kličky. Nicméně přidal jsem ke svému podpisu disneyovské D od doby, kdy pro Disneye pracuju jako takový praporek. Takže nevím, v čem je "no neviem" problém. Jinak tenhle podpis je pro Čtyřlístek a byl vynucen okolnostmi, běžně jsem se totiž na úvod příběhu nepodepisoval a jen jsem zanechával na konci příběhu značku DC plus rok vzniku. Ve Čyřlístku mi však bylo doporučeno, abych se podepisoval na úvod a vnímal své jméno i jako autorský brand.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:38DC Komiks
    U Dana na Žižkově :D Ještě pár kousků má... Ale tenhle konkrétní je už úplně fuč.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:30DC Komiks
    A už jste se někdy mrknli, jak se Dan ve svých komiksech podepisuje? Často to bývá na posledním obrázku.
  • Landauer
    baatcha: Fantagraphics to taky neměli vůbec lehký při záskávání práv, byl to docela boj, ale díky neústupnosti nakladatelství a díky fanouškům se to povedlo. Takže já bych neházel hned ručník do ringu.
  • Landauer
    baatcha: Protože kdyby tu vznikla silná kačeří základna (fůra těch komiksů je prostě luxus, hlavně Rosa (držitel Eisnerovy ceny právě za kačery) a Barks, ale najdou se i další), vznikl by tu i patřičný tlak na vydavatele. Stačí vzpomenout Usagiho. Bez fanovské základny bychom se nedočkali ani Yokai ani dalších speciálek ani vlastně celé série, jen max. pár paperbackových ochutnávek s rozrastrovanou linkou a podivným pořadím (jako první tu vyšla devátá knížka).
  • Landauer
    baatcha: Egmontovská politika je dost omezená tím, co jim dovolí Disney. Nemyslím si, že má českej Egmont zájem na hnusným fontu a hnusnejch SFXkách. Sakra, na tom nemá zájem nikdo! Kromě retardovanjech Disney úředníků. A ten font nebo SFXka fakt nejsou z lenosti nebo nedbalosti českýho Egmontu, protože dneska to už není vůbec žádnej problém, vyměnit debilní font za komiksovější a hezčí, nebo prostě jenom ponechat původní daleko hezčí SFXka (to by nakonec bylo ještě jednodušší, než to celý pokurvit tak, jak to můžeme vidět třeba v SUPER komiksu). Spousta tady těch kokotin, včetně formátu, včetně vzhledu obálky (ač je sebehnusnější) jsou příkazy přímo od Disneye. A českej Egmont i kdyby chtěl, s tím nic neudělá. Proč to tak je? Protože Disney už nějakou dobu funguje spíš jako finanční úřad než jako tvůrčí líheň. Hromady kravaťáků činí rozhodnutí podle norem, tabulek, návodů a průzkumů. Proto je třeba tvrdá fanovská základna, která má chuť a energii postavit se tomuhle molochovi a vydupat si volnější podmínky, což se povedlo třeba Fantagraphics Books, která si po docela pěkný přetahovaný s Disneyem vymohla naprosto monumentální a úžasnou sérii edic The Carl Barks Library, The Don Rosa Library ap. Podobně je to s Italama, kde vycházejí moc pěkný kačeří booky (samozřejmě hlavně od italských autorů), částečně i v Německu, kde začínali dost podobně (mám dvě alba z 80. let z obrovský série alb komiksů jen od Carla Barkse, a to právě byly ty vlaštovky - paperback, hnusnej font, hnusný SFX, nulový doprovodný informace, jméno autora na obálce téměř k přehlédnutí... a dneska tam vycházejí moc pěkně vyvedený edice... se stejným fontem teda, jakej je právě v týhle knížce :-) ale vypadají celkově daleko líp). Mám za to, že pokud tu vznikne dost silná fanovská základna, bude mít Egmont lepší vyjednávací pozici. Mrkni třeba na Usagiho, jak opatrný Crewáci byli, když tady tuhle sérii rozjížděli: paperback, malej formát (co jsem mrkal, tak ve světě vychází ve větším), nezačali dokonce ani od prvního čísla... A dneska? Usagi tu má tak silnou fanovskou základnu, že nejenže dovydali předcházející knížky a série pokračuje, ale vyšly tu i speciálky (Vesmírný Usagi a luxusně vypravená jednohubka Yokai) a dokonce samotný Stan Sakai přijel do Prahy, aby se tu fanouškům podepisoval a rozhodně nebyl zklamán. Mno a teď si představ, kdyby tu - nedej bože - byl zarytej fanda Usagiho a totálně vyhejtil první knížku, co tu s Usagim vyšla, protože ta knížka má fůry nedostatků! Už jenom to, že tady ta série nezačala vycházet od prvního čísla! Rozrastrovaná linka! Hnus! Paperback! Malej formát! I v překladu by se určitě něco našlo atd. Tak všichni, co Usagiho neznali, by si řekli - tak do toho teda nejdu. A my bysme přišli o jednu z nejlepších komiksovejch sérií, co se tu kdy objevila. Takže fanovská základna dělá moc a fanovský základny vznikají prvními vlaštovkami. Kačeři tu mají velmi silnou základnu (poznal jsem to na Crweconu, Festivalu fantazie v Chotěboři a překvapivě i na Junktownu), ale to mají kačeři obecně, ale Carl Barks, Don Rosa a další machři jsou tady zatím velkou neznámou a takhle knížka je klíčová pro to, aby se to změnilo. Není ideální nebo dokonalá, ale je klíčová.
  • Landauer
    Landauer1.6.2017 08:57Rumcajs se vrací #01
    Jinak rozhovor s Michalem Opitzem o Rumcajzovi najdete zde: http://www.youtube.com/watch?v=rDlHmOEsdqs&index=16&list=PLmM95GF4jl017j0D9eWMieh21sY4OzeKy&t=450s
  • Landauer
    chrz: Divil bych se, kdyby pan němeček neměl originály... a to zrovna od tohohle, ale kdo ví.... může být, mno. baatcha: Kreslíři a vůbec přispěvatelé do Čtyřlístku jsou spíš externisti než vyloženě členové redakce ;-) Takže když chci něco vědět, musím se zeptat... což ale ostatně může udělat kdokoliv :-)
  • Landauer
  • Landauer
    baatcha: Mně je to fakt záhadou... Proč se takový věci dělají? Proč Muirel svěřili nějakýmu debiletantovi, co nejenže to pustil do tisku šíleně tmavý, ale ještě to podložil šedivou barvou (aby to bylo ještě tmavší) a pak za to ještě chtěli litr. Saudek je prostě prokletej! I po smrti! To má za to, že měl sex s Olgou Schöberovou... Nic není zadarmo. Ale proč někoho napadlo tohle? Naprosto skvělou věc pokazit? To jim to přišlo málo moderní nebo co? Vždyť v redakci dobře vědí, že Čtyřlístek kupujou dospělí pro svý děti hlavně ze sentimentu... A myslím, že ani děcka samotná by nic nenamítala proti poctivému akvarelu. A obálka? Ta patří k vrcholům Němečkova zlatýho věku... plus ještě s obálkou Pokladu kapitána Kida. Tak proč tahle sterilnost? Která navíc je stejně jen překreslený originál. Jinak původní komiks je naprostá paráda! Myslím, že ta knížka je generační záležitost a naprostý kult a stojí za to popídit se po originálu. Huh! Asi to rozeberu trochu víc v následujícím čtenáčským deníku. Totiž jde mi o to, že by bylo fajn, kdyby si někteří nakladatelé uvědomili, že jim vyrostlo čtenářstvo a že jsou už dospělí a náročnější a větší fajnšmekři. Teď se tohle prozření podařilo Egmontu (Albatrosu), a tak tenhle rok nabídne řadu luxusních knih s komiksy s Kačerem Donaldem od maestra Carla Barkse!!!!! Otevřít šampusy!!! Je v plánu i knižní řada Donalda od maestra Dona Rosy (tady k šampusům prosím ještě o smeknutí klobouků), ale tam to trochu komplikují Rosovy špatné zkušenosti s východní Evropou (Rusko), ale zdá se, že to nakonec půjde. Komiksy obou Pánů jsou daleko za tím, co si člověk představí pod pojmem komiks s Kačerem Donaldem. Jsou to mistrovská díla! Bez legrace. A jestli že už před víc jak 30 lety v USA pochopili, že kačeří příběhy jsou především skvělý dobrodružství á la Indiana Jones (Drew Struzan - malíř slavných plakátů k sériím filmů Star Wars, Indiana Jones nebo třeba Návratů do budoucnosti namaloval i plakát k filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy!!! Jo!!!! Tenhle machr se propůjčil k malování kačerů na plakát! Už před 27 lety! Tady končí prdel! Si to vygůglete) tak proč nám to tady ještě nedochází? Ulítáváme na Sakaiově králíkovi... proč ne na Barksových a Rosových kačerech? Samozřejmě v pietně dobovým podání, protože modernizace škodí všem. A to platí i o klasikách, jako je tahle.
  • Landauer
    Taky jsem ji tam měl :-/ A uvažoval jsem, jestli ji tam mám nechat, ale nakonec jsem ji strhnul... Nevím, co se komu honilo hlavou... klidně bych ten papírek oželel...
  • Landauer
    petrsimcik: ale v tom nejsou žádné osobní animozity XD rád bych podobný komiks kreslil (což brzo budu, protože se chystá komiksová adaptace sci-fi série Hustej nářez od Fr. Kotlety, kterou jsem byl pověřen), jenže neláká mě tenhle formát ála Marvel a hlavně postava Zázraka mi nepřijde dobrá. Je to taková neslaná nemastná kopie superhrdiny obecného. Až se z něj stane bezdomovec, kterýho ani nedostatek financí neodradí od zachraňování světa v kostýmu (jen to prostě bude mít složitější, protože nebude mít prachy a bude zápasit s morálním dilematem, jestli má využívat svých schopností k malým krádežím, aby mohl potírat velké zlo apod.) nebo prostě něco podobnýho... až se z něj zkrátka stane zajímavá postava, dalo by se nad tím uvažovat. Ale nemyslím si, že by to nějak hrozilo :-)
  • Landauer
    Hulik: Protože se mi nechce? Proč ho nenakreslíš ty? Co je tohle za otázku? Proč František Fuka nenatočí lepšího Batmana vs. Supermana? Proč všichni diváci a čtenáři, kterým se něco nelíbí, nenatočí, nenapíšou, nenakreslí něco lepšího? Hlavně by mě zajímalo, jaký by byly reakce, kdyby Zázrak nebyl komiks vzniknuvší v našem českým rybníčku, ale byl to import třeba z Polska od někoho, koho vůbec nikdo nezná. Myslím, že to plácání po hřbetě by už nebylo tak intenzivní. /// baatcha: Máš pravdu a už jsem to i psal a říkal: Zázrak není úplnej šit a Petr má rozhodně cit pro timing gagu. Myslím, že svými úpravami v textu dost zachraňuje původní mizernej scénář. To, že má Petr dost rozkolísaný výtvarno (jednou nakreslí člověka, co vypadá jako člověk, jindy má místo anatomie zmuchlanej hadr) připisuju na vrub občasných obšlehů. Ale čert to vem. Nicméně Zázrak prostě není zázrak a když ho srovnám s celkovou produkcí komiksů u nás, je zajímavý, jak třeba k zahraničním komiksům jsou zdejší hodnotitelé daleko přísnější (třeba starý marvelovky, kterým se Zázrak scenáristicky dost blíží, jenže ty marvelovky jsou prostě starý, kdežto Zázrak je současnej), zatímco kapříka z našeho rybníka poplácávají, i když je nedoživený... hlavně že je náš. /// Dinik: No to si piš, že se necháš vyvést z omylu! To budeš koukat na Matracmana! Přečteš si první epizodu a hned si řekneš: Bože! Tak jsem se mýlil!! Musím změnit postoj a názor, jinak to nejde!! To je tak boží komiks!!! Uh! Ech! Ach! Pak rituálně spálíš všechny Zázraky a Marvely a Muriely a anděly a vydáš se skákat po nocích po střechách v matraci. Jak už to tak bývá.
  • Landauer
    cyboy: Jako ona vůbec fyzika v komiksech a filmech je otřesná.... vždycky si plácnu dlaní o čelo, když vidím sci-fi, ve který někdo vyletí do vesmíru bez skafandru a během vteřiny zmrzne na kost. Jenže to by si člověk uroutil hlavu, protože fyzikální nesmysly mamutích rozměrů jsou skoro v každým filmu, o komiksech nemluvě. Čili, co naplat?
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 11:35Karel IV.: Pán světa
    baatcha: jj, je dost mladej, ale jestli si bude hrát na hvězdu a nalhávat si, že umí úžasně kreslit a obcházet píli obšleháváním, kdo ví, jestli se něco za takový konstelace naučí. Jestli ho tohle někam posune. Ale třeba procitne, začne se pečlivě učit kreslit a za deset let bude fakt machr, určitě i to se v dějinách lidstva už párkrát událo :-)
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 10:25Karel IV.: Pán světa
    Tak tak... ale nechci se tady o tom moc šířit, protože to nejvíc jsem napovídal ve svým čtenářským deníku, kterej chystám a už mám část natočenou. Ale v kostce řečeno: z života Karla IV dali do komiksu to úplně nejnudnější a to potom převyprávěli neskutečně nudně. Text je na tom o fous líp, ale žádnýho teenagera nezaujme. Je to přesně ten typ publikace: Pojďme mladým přiblížit historii tím, že z ní uděláme komiks. No a oslovení tvůrci to už chtějí mít z krku, historie je jim putna (zejména tvůrcům komiksu), vědí o ní prd a jen už to mít za sebou. Školy pak tenhle paskvil nakoupí ve snaze oslovit ty mladý a ukazují jim ta důležitá data, ty důležité korunovace, ty důležité činy, jako založení univerzity a vy teenageři hleďte, jaká je to zábava. A přiom život Karla IV je neskonale zábavnej, jeho převleky, jeho fígle jak pašovat cenný věci, jeho zranění, jeho plenění bordelů a bitva u Kresčaku!!!! Uaaau! To byla fenomenální podívaná jako vystřižená z Hry o trůny, hromady masa, po sobě se plazí zmrzačení bojovníci bez nohou, všude klubka střev a rozpolcený hlavy, do toho velkolepý hrdinský činy panovníků, mega pompézní smrt Jana Lucemburskýho, kterej se už slepej nechá připoutat ke koni, aby z něj nespanul a s řevem se řítí do vřavy, aby zemřel s veškerou královskou ctí. Tohle prostě nejde zpracovat nudně!!! A přesto tu máme mistry, kteří to dovedou. Klobouk dolů.
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 00:27Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Tak to potom velociano plus arciano.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 22:32Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Já v tom problém docela vidím... obšlehávání podle mě není moc košer... jinde by se tomu říkalo podvod. Bohužel pro české luhy a háje to není nic neobvyklýho a obšlehává kde kdo a pak to vydává za svoje dílo. Krom toho kdo něco trochu ví o historii, musí si rvát vlasy, jak je ten komiks příšerně strnulej, nudnej a o ničem, jak dokázal něco tak fenomenálního, jako byl bouřlivej život Karla IV v neskutečně drsnejch a zajímavejch dobách, totálně vykleštit na nejnudnější středoškolský osnovy. Ale co chtít? Byl tu požadavek (700 let od narození velikána, to se musí vyždímat) a všichni zúčastnění se už zřejmě těšili na honorář. Obšlehnout z jiných komiksů, zpapouškovat učebnice a nazdar bazar. Díky, milí autoři týhle nucenosti, opět si mladí čtenáři utvrdí svůj mylný názor, že historie je pruda.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 08:28Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Čím ledecký překvapil? Obšleháváním? Já si to totiž jinak nedovedu vysvětlit. Máme tu prostě dalšího metamalíře, kterýmu jednou něco jde a hned vedle mu to samý absolutně nejde. Jednou má nohy v pořádku, podruhý - a klidně v tom samým obrázku, je totálně zmrší, jednou ví, že lidi mají ramena a hned tělo vedle připomíná zdeformovanej visící ručník, jednou má ruka dlaň a všechny prsty v pořádku, aby vzápětí autor naprosto zapomněl, jak ruka vypadá a nakreslí místo ní nějaký koště; pak jsou tam ty obličeje v podivnejch úhlech nasazený na těla, který perspektivně vůbec k těm hlavám nepasujou a někdy jsou hlavy bez zbytku lebky. Taky se tam střídá několik stylů... Krásně je to vidět na noze Karla IV na obálce, kdy originální rytíř, podle kterýho to bylo obšelhnuto přes "kopírák" (rozuměj v nějakým softwaru, což vůbec není dneska problém) měl zřejmě levou nohu něčím zakrytou, tak na to kreslíř narouboval nohu odjinud a výsledek - mrzák. Když jsem pak viděl obrazy Ledeckýho, tak děs běs, je vidět, že ten člověk opravdu vůbec anatomii nedává. Takže pokud bych měl být detektiv Colombo, vsadil bych na to, že Ledecký prostě většinu komiksu obšleh, jinak mi to nedává smysl... možná je ještě jedno vysvětlení a to, že jde o schizofrenika, kdy v jednom těle jsou kreslíři dva - jeden zdatný řemeslník a druhý totální diletant a přetahujou se o tužku. Mrzký je i scénář a vyprávění pomocí komiksu. Prostě panely na sebe dějově navazují naprosto strašně, neměl jsem pocit nějakýho příběhu, nedej bože plynulosti. Jsou to jen výjevy (že by málo vhodných předloh k obšlehávání, a tak se muselo při kreslení vycházet z toho, co bylo k dispozici a podřídit tomu styl "vyprávění"?) a fakt mi dalo velkou práci se v tom orientovat a hlavně to vůbec dočíst do konce. Jinak ovšem chválím barevnost a kompozici panelů, to ano, ta vypadá profi.
  • Landauer
    Stmxx: pardon, překlep. Měl jsem samozřejmě namysli Mince.
  • Landauer
    Lenny: Zlatá slova!!! amtxx alias Alex alias kdo ví kdo z kdoví jakého tajemného spolku: Zlatý déšť!!!
  • Landauer
    Kapis: Šmarjá!!! Neříkej voutěžek, vosel, vovce, vokno....!!!! Je to vošklivý!
  • Landauer
    Kapis: Hm, hm, hm... něco na tom bude, nic se nesmí přehánět. Ale ani ta spisovná čeština. Číst si, jak Lobo kosí mrtě organismů a mluví při tom podle mluvnice spisovné češtiny... brrr.
  • Landauer
    Kapis: Příklad? (tím nechci nijak obhajovat p. Dorta, jen mě zajímá, co lidem v překladech vadí a tak)
  • Landauer
    Hmmmm.... téma překladu.... to by bylo, abych se nenechal chytit! Mně osobně se víc líbí volnej překlad, zkrátka čím víc se překladatel odváže, tím líp. Ono to často ani nejde jinak hlavně u takovejch věcí, jako je Lobo, protože v originále je tem mrtě narážek a slovních hříček, který v doslovným překladu totálně zaniknou, takže překladatel musí hledat český ekvivalenty a jsou to pak určitě docela oříšky. Vzpomínám si na jeden strip ze série Mutts, kde kočka s pejskem sledujou dvě včely a pejsek říká "Two bees." Na druhým obrázku obě včely sežere žába a na třetím kočka říká pejskovi "Or not two bees." Zkuste si tohle přeložit doslovně do češtiny a čtenář nebude totálně vědět, která bije a kde má hledat vtip. Správnej překladatel proto v takovým případě musí vymyslet v podstatě úplně novej vtip např. "Hele, páreček." Chlamst! "Neboli svačinka." Nebo něco podobnýho. Takže za mě volnej překlad je často přesnější než doslovnej a fakt mám hrozně rád překladatele, který si to přečtou, nasajou ducha díla a pak ho prostě převyprávěj tak, aby českej čtenář měl podobně plnohodnotnej prožitek, jako čtenář originálu. No a pokud někomu podobný překlady vaděj, tak by asi bylo nejlepší číst přímo originál, což v dnešní době taky není až takovej problém.
  • Landauer
    Kapis: Není to na 10 let, zrychlí se to... čeká se na vybarvení nejstarších dílů.... viz. recenze na komiksáriu.
  • Landauer
    Felis: Když vydržíme a budeme trpěliví, bude i Bodycount. CC se chystá vydávat Želvy od začátku až do konce pěkně popořadě, celou sérii.
  • Landauer
    Landauer13.9.2014 00:51Fanouš: Továrna zkázy
    gobers: Však já taky mrmlal, když jsem to viděl :-/
  • Landauer
    hehehe.... pro mě relikvie z cizí planety... Jestli tohle vzniklo relativně nedávno, pak bych někdy chtěl nahlídnout do hypervlasteneckých kusů z období kolem 2. sv. války... to musí bejt turbopecka!!!!
  • Landauer
    To by mě zajímalo taky... ačkoliv... možná radši ani ne...
  • Landauer
    Hehehe... Když jsem sem tehdá kreslil komiks, ani ve snu mě nenapadlo, že pak budu kreslit do skutečnýho Čtyřlístku... Až mě skoro mrzí, že jsem svůj autorák tehdá vyměnil za polívku v hospodě. Mnojo...
  • Landauer
    Kaluži, někdo kaká, někdo nekaká... já si dokážu užít i Upíra Nosferatu :-) Nebo Spalovače mrtvol... a fůru dalších a nekakám. Ale j záleží chopitelně na kus a vkusu.
  • Landauer
    Landauer18.5.2023 07:56Sběratelský klub
    Moc se omlouvám, ale na fb moc nelezu a na zprávy v messengeru skoro vůbec nekontroluju :-/
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:06Sběratelský klub
    Jinak co se týče Roku plže, zbývá mi už jen asi 20 kusů (10 je zamluvených), ale určitě budu na Crweconu, tam nějaké výtisky vezmu s sebou a v případě zájmu jich můžu ještě pár dotisknout. Je to knížečka s výběrem 20 komiksů s Tryskošnekem plus historie jeho vzniku s dvěma delšími komiksy z fanzinů a jedním nikdy nepublikovaným pilotem, který se v redakci Čtyřlístku krutě nelíbil :-)
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:02* Připomínky a návrhy
    Rok plže má 180 stran. To jen, aby se to nemuselo složitě počítat :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 7 (cca 1637 Kč)
Mám: 330 (cca 61015 Kč)
Chci: 1 (cca 120 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0