yaromil: zítra konečně odešleme první várku limitované verze komiksu winton nebyl sám. omlouváme se za průtahy, projekt je časově náročnější, než knihaři čekali.
Omnibusy kupuji, ale nemám je úplně v oblibě. Nečtou se mi dobře, co se týče komfortu, ale jsem na druhou stranu rád a to upřednostňuji, že mám před sebou celý příběh a nemusím čekat půl roku a déle na pokračování, kdy už si z prvního četní skoro nic nepamatuji. Za mě by byla cesta ideál, kdyby tu série vycházely tak, jak tomu bylo např. u Mlsouna, ale maximálně s 1-2 měsíčním odstupem nebo rovnou jako celek najednou. Tedy bych si teď úplně nepřál, aby se komiksový trh zbláznil do omnibusů, ale šlo se paralelně ve vydávání knih stylu zmíněného Mlsouna, Lucifera, Amerických bohů, apod. jen trochu rychleji :-). PS: Můj názor je takový, že omnibusy tu prokopli opravdu Mighty Boys.
@Walome: já si nestěžuju, mě to naopak těší. A vzhledem k problému s názvem mám malou knihovnu! Teda máme malý byt, drahá! (kterému zatím nechce moje žena plně rozumět), se mi některé omnibusy hodí do krámu. Takže za sebe říkám, jen houšť! Šlo mi o to, jestli v těch otázkách není nějaký hlavní faktor a nebo zda je to spíše kombinace všech, nebo zda jsem něco zásadního nepřehlédl. A spíše zvažuju, které starší kousky si nechám a které případně pošlu do světa - takže se těším třeba na to, jak Crew zpracuje Ligu Výjimečných.
PS: Nicméně ani Omnibusy si nekupuju, aby na ně padal prach - jsem šílenec, co je rozbalí z fólie a čte. A jako drazí vydavatelé, na kvalitě vazby fakt záleží! :)
@George Walker Bush: ale mou špatnou shodu podmětu s přísudkem jsem si musel odhalit sám! K čemu tady jsi???
@soulbringer: ono je to ve finále úplně jedno. Třeba na mě ty omnibusy / limitky fungovaly tak prvních 14 dní. Teď mi CREW hodí AV, a já jen "hm, okej". Se to hrozně brzo vokouká (pokud to teda, nedejbože, nechceš fakt číst :) ).
Ale zase když už to máš, tak je to hezký (mám Království tvé), to se mi fakt líbí hodně, ta vazba. Co ta "kůže" za pár let udělá je samozřejmě otázka, ale to si musíme počkat.
soulbringer: Jelikož je Musk nazi a já jsem jenom grammar nazi, měl bys tam mít dvakrát "mně" místo "mě". Pro další nevyžádané rady se neboj na mě obrátit:)))
@Walome: já vím :) mě se v tom nechtělo hrabat a navíc některý špalky nemaj ten přívlastek omnibus. Nicméně i dle CDB byl rok 2024 docela masakr a když zůstanu jen u těch titulů s přívlastkem Omnibus je se všema limitkama v databází 62 titulů. A jen loni na trh přistálo 12 nových špalků (myšleno všechny verze)... mě šlo spíše o ten pocit a otázky.
@soul:
hloubš do pěněženky - máme se finančně mnohem líp než před cca 10 rokama, si vem jen sám kolik procent pro tebe bylo před 10 rokama dejme tomu 2000 z výplaty a kolik je to ted
-práva - to tam bude hrát určitě taky roli, pokud máš zaplacené práva na něco tak to vyždímej v omnibusu
-mighty boys - tam si myslím, že to pomohlo nejvíc, protže když to dělalo jen CC tak to byli jejich věci které jsou profláklé a CC fanoušci je v tomhle podrželi vždy ale šlo o fláky jako hellboy sin city a conan, mighty boys aspon za mě, udělali to, že ukázali že ty velké drahé věci jsou ochotni koupit i lidi co nejsou skalní u cc a hlavně že se nebojí experimentovat a zkusit neznamou věc (vesměs vše od mighty boys) což jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že finančně se mame líp+
@farnhajt: neznám přesný číslo a nejsem mluvčí Crew, ale třeba daj vědět :) @Walome: jestli nebude 3. omnibus, asi budu zádumčivě chodit se sirkami kolem nejmenovaného nakladatelství :) @Yaromil: dík za odkaz a ano, o tom, že chtěj vydat všechny mluvil Jirka od začátku, ale taky dodal dle prodeju 1 a 2 - a já to chápu. Těch cca 1.000 kusů bylo myšleno asi obecně a on to zmiňoval hlavně v souvislosti s Preacherem, kde naznačuje, že jednička už je fuč, a že ten náklad asi podcenili.
Ad omnibusy obecně i to, že je preacher fuč - pro mě je zajímavé sledovat ten lehký posun na trhu za posledních pár let. Myslím to pocitově - ta četnost z poslední doby nebyl takovej standard před lety, ne? Jako jo , CC tady mělo svý kolosálky, a omnibusy tady taky sem tam vycházeli, ale jde mi u to četnost versus sešity a klasika. Nemám na to data, který by si mohl asi rychle naklikat i @zack ... ale když to porovnám s tou zahraniční nabídkou, tak jsme tady bohatou nabídkou omnibusů nikdy úplně nepřekypovali. Takže se mi na mysl derou otázky:
- rozrůstá se hardcore jádro komiksové komunity, ochotné šáhnout hloubš do pěněženky za omnibus? Je to nový trend, bude jich v roce 2025 víc a napříč trhem?
- jasně, komiks je dávno mainstream, ale přeci jen nejrychleji rostoucí kategorie je manga (v paperbacku) ... jsou omnibusy "odpovědí" / něco extra pro tu starší cílovku?
- jak moc této akceleraci pomohlo třeba úspěšné etablování Mighty Boys na trhu s jejich přístupem publikace uzavřených sérií ve velkým špalku (mimo jejich shorts)?
- nebo je to jen čistě cesta, jak znovu oživit prodej starších (klasických a ikonických) příběhů, na které má vydavatelství práva?
Co se týče toho třetího svazku Sandmana, tak v nedávném rozhovoru Jirka Pavlovský uváděl, že jej mají v plánu opravdu vydat. Ve videu na odkaze níže je to někde ke konci zmíněno a to včetně toho o čem se tu debatuje. Ty limitní omnibusy (respektive omnibusy jako takové) jsou pro hardcore fandy, kdy na to CREW nedělá ani extra velký marketing (jestli nějaký). Jsou to tituly s nákladem kolem 1000ks.
@Walome: jak říkáš, v důsledku je to fakt buřt. Jestli se limitka či superlimitka vyprodá za minutu, den, či týden je fakt buřt. Ta rychlost může být jen sekundární indikátor pro vydavatele v tom, jestli jich třeba neměli udělat o pár kousků víc, ale pořád je to buřt. Hraje se o celý náklad.
Důležitý je, jak se bude prodávat ty běžné verze. A třeba u Sandmana není pořád jasné, jestli bude nebo nebude omnibus č. 3. Tam bude záležet čistě jen na celkových prodejích běžné jedničky i dvojky (limitky v tom nehrají žádnou roli).
Já také objednal limitního upíra. S tím časem do vyprodání bude zajímavé v horizontu několika let sledovat, kam se posune cena v porovnání s jinými limitními verzemi. Jestli to automaticky znamená, že bude jeho hodnota nižší (procentuálně ve vztahu k základní ceně) než třeba u Království tvé či Sandmana, kteří byli vyprodáni mnohem rychleji, pravděpodobně i díky číslování. S Preacherem se porovnávat asi moc nedá, protože prodej byl specifický v mnoha ohledech... :)
Kdyby tu byl náhodou někdo kdo má objednanou limitku upíra a rozmyslel si to, nebo ji byl ochoten prenechat, budu rád když se ozve. Já na to včera zapomněl. Díky.
@soulbringer: to za jak dlouho se to vyprodá, něco vypovídá o zájmu. Pokud Sandman za 15000 zmizí za minutu a AV za 2500 za den, tak tam je evidentní, že o AV takový zájem nebyl. (Samozřejmě, v důsledku je to úplně buřt). Takže bych řek, že nějakou roli to může hrát.
Hezký den z místního rozhlasu. Zde je opět váš oblíbený Kapitán Zřejmý, aby připomněl obecně známe triviality:
- líbivost obálek je čistě subjektivně věc (a třeba mě osobně se málokdy libí ty limitní... ale je to fuk)
- je úplně jedno, jak limitka vypadá. Totální šumák. Limitka se neprodává, protože má hezčí obálku
- je úplně jedno, jestli se vyprodá během dne či během roku... či zda pár kusů někde zbude.
- je úplně jedno, že nemá nic navíc, a že se opravdu liší třeba jen obálkou nebo nějakou prkotinou, jako je canc, co má představovat číslo výtisku, nebo podpis autora a podobný kraviny.
- limitka je limitka, protože ten daný titul byl vydán v omezeném nákladu, v limitovaném množství - což je de facto výhradní USP a jediný důvod, který pro určitou skupinu lidí činí ten produkt tak sexy. Jistě, na trhu je mnoho vydavatelství, takže vám k tomuhle někdo přibalí tohle, někdo jinej onohle, třeba někdy i bonus, ale většina se spokojí s jinou obálkou a ano, jsou takový který udělaj super limitní limitku, pač tam je třeba podpis nebo DNA autora. Ale znovu, ta propozice je klíčová v tom, že těch je zase jen deset v celém vesmíru.
- litmiky se dělají pro specifický magory, říká se jim cílová skupina sběratelů (kde najdete i lidi, co to nikdy z fólie nevybalí a taky lidi, kteří to berou jako překupnickou příletižost)... těch je v populaci i mezi čtenáři menší skupina a proto tady každý vydavatel žongluje mezi konečnou cenou a nákladem. Má jich být 200, 300, 500? Což je zase oser pro tisk a náklady.
PS: když jsme u těch irelevantních diskusí na téma líbivosti, pak je nakonec logicky žádoucí, aby ty hezčí provedení byly naopak v tom klasickém prodeji. Limitky jsou něco navíc, ale pro vydavatele je důležitý celkový prodej. To jestli je titul úspěšný leží v klasickém masovém vydání, nikoli v tom, že za 10 sekund vyprodáte knihy, co podepsal Gaiman... takže pro lásku Boží, vás prosím - kupujte ty základní verze, ať se dočkáme i těch dalších pokračování :)