@yogi: Psal jsem v Luxoru a Dobrovskému v Ostravě uvidíme co mi napíší.
By mě zajímalo, kterou chytrou hlavu napadlo něco co je zdarma dát obchodním partnerům, než zákazníkům na svém e-shopu. Takovou věc budeš hledat u zdroje ne někde bůhví kde.
@George Walker Bush: Jo, byl. 2 metry, brýle, postava jak hruška a batoh, ze kterého jsem vytáhnul šedivou Comics point igelitku se stohem knížek na podpis. To nešlo přehlédnout.
Tak, hlásím doručení Reckless. A balení bylo překvapivě top. Respektive, stejná krabice jako má Dobrovský či Luxor, takže i kdyby byla krabice bouchlá na krajích, tak knihy jsou uprostřed pod další vrstvou kartonu. Tudíž naprosto v pořádku a s cenou 1482,- díky Xintaxovi za vznik a Martinusu za slevu :D
@Fry: Spíš mimo Prahu. Spíš mě zajímá jestli když zajdu k Dobrovskému nebo do Luxoru, tak mi to dají nebo musím u nich něco nakoupit?
Udělal jsem u Crwe poslední velkou objednávku letošního roku, nechce se mi něco dalšího kupovat, když o to nemám zájem jen abych získal něco co mi Crew dávala do balíčku automaticky.
Podařilo se někomu získat CREW MANGA ochutnávky – podzim 2025?
na Crew eshopu už je nemají a prý jsou jen u obchodních partneru. Paní nenapsala u jakých a za jakých podmínek získat.
Nemá s tím někdo zkušenost?
Já zatím jen nakouk, a zatím mi to přijde ok. Líbí se mi to čtení panelů, připomnělo mi to tu českou aplikaci, na jejíž jméno si nevzpomenu. Kresba úplně cajk, děj zatím nemohu soudit.
@filiph:
promin ale mne to prijde jako totalni kravina. urcite ne pro dospele publikum a mozna ani ne pro deti , ktere by si to koupily dobrovolne. spis je to jako naucny propagacni material do vyuky do skol, ktery zabavnym zpusobem se snazi deti naucit nektere uzitecne veci. cpes to tam tak pod tlakem az to opravdu neni hezky pro bezneho ctenare a myslim, ze kvuli tomu prave ohybas pribeh a konverzace. chapu ze mas nadseni ale zvazil bych to cele napsat znovu.
kresba ok, to jedine se mi vcelku libilo, ale ten pribeh a rozhovory jsou uplne mimo. nejdriv bych si ujasnil cely ten svet vcetne technickych detailu a potom se snazil tam udelat nejaky smysluplny pribeh. tvari se to jako ze tam neni zadne fantasticno, ale kdyz se nad tim clovek zamysli, tak je tam te fantastiky az moc. nechapu jak se mohou nejaci mladasove z CVUT jentak dostat ke spickove technologii a vyrobit to v podstate ze srotu. materialy, mechanika, robotika a jeste k tomu software. vzdyt to nezvladne dnes jeste ani Tesla nebo Boston dynamics, ale 3 vyrostci ano, spis to zni jako nejake nadprirozeno, protoze tomu nikdo soudny nemuze ani uverit. Tony stark sice svuj oblek vyrobil ze srotu, ale alespon to jako srot vypadalo a ne jako u tebe, ze to vyslo jako funglovka nalestena z tovarny. opravdu bych apeloval na to tam vnest trochu te realistocnosti. a to nemluvim o fyzikalnich zakonech ktere asi v tom tvem svete neexistuji. gravitace , hmotnost robota, nosnost strechy a jinych objekt na ktere takove mnoha tunove monstrum usedne. pohon takoveho monstra by vyzadoval ohromne mnozstvi energie a material toho robota by vyzadoval lehke a pevne slitiny nebo kompozity, ktere se urcite jentak nevaleji na srotu. to nemuze byt jentak z oceli. hlava mi to proste nedava. chapu ze to vychazi z nejake japonske predlohy kde to taky moc neresi, ale ta je pro nas posazena v jine lokaci a jine dobe. ty to zasazujes do neceho hodne realneho co clovek zna a prave proto tomu tezko uveri.
tezko rict co bych ti poradil k te technicke strance, mozna by stalo zato vyuzit dnes uz siroce dostupne 3D tiskarny, nebo by mohli studenti vyuzit laboratore na univerzite. atd atd. ale i tak to stale kulha v tom pohonu a zdroji energie
jestli by nebylo snad opravdu lepsi zajistit, ze se ti studenti k te technologii dostanou nejak jinak (bud primo v te hore ze by byla tajna mistnost s robotickym oblekem anebo mimozemska technologie). kdyz reknu ze by to bylo uveritelnejsi tak uz asi chapes jak moc neuveritelny ten tvuj soucasny pribeh je.
a k pribehu samotnemu, vubec jsem nepochopil co a proc tam jsou nejaci teroristi a o co jim jde. kdyz to nepochopi dospely clovek, jak to ma pochopit dite?
z celkoveho hlediska, me to totalne minulo snad ve vsem, ale chapu ze je tezke predelavat neco co uz je v podstate hotove a kde jsi cekal jen, ze ti to lidi budou spise chvalit
@filiph: Předně - klobouček a držím palce! Čím více lokálních komiksů (i s tímhle přístupem), tím lépe. Držím palce a snad tohle spatří světlo světa jako kompletní věc. Jít s kůži na trh, je dycky těžký, o to více to takhle cením. Za mě v rychlém pohledu asi takto:
First things first - otázky
- Proč?... Proč jste do toho šli? Děláte to pro zábavu? Co byl první impuls? Jen to, že tu chybí ryze český "mech" komiks?
- Kdo je primární cílová skupina? Děti? Dospívající teenageři nebo rodiče?
- Co je primárním cílem komiksu? Bavit? Edukovat? Vyzkoušet si publikovat? Vydělat peníze?
Postavy
- hlavní postavy: Chybí mi větší plasticita postav (ale to se samozřejmě dá dycky rozehrát v celé knize) - jde mi o to, že bych si rád už v originu rád zodpověděl: "kdo je kdo? Proč by mě to mělo zajímat a proč bych měl věřit, že zrovna tihle 3 umí postavit robota?"
- background a zázemí: Co je ten robotický klub? Jsou to jen oni tři? Má to více členů? Kde berou materiál na to, aby postavily robota?... Je to třeba součást jejich studia na ČVUT / robotické firmy jejich zazobaného táty? Nebo nějaká jejich tajná zašívárna / laboratoř / klubovna? Mají nad sebou nějakého mentora / sponzora, který jim s tímhle pomáhá...?
- záměr se jménem: Součást příběhu je až příliš šroubovaná disputace na téma vlastenectví vs náckovství - takže otázka zní, proč se Levi jmenuje Levi a ne třeba Honza, Petr, nebo proč se nejmenuje třeba Ahmed? Je to zasezeno do českých končin, tak mě to zajímá, jestli je to jen jméno, nebo zda s tím hebrejské jméno, rodiným původem Leviho (vzhledem k tomu kázání o vlastenectví) bude nějak v příběhu zacházet?
- přezdívka: to je další taková prkotina, ale vůbec jsem nepochytil, proč je Tomáš "banán" - blond vlasy? žlutý oblečení? Má to mít nějaký význam... (a na chvíli to vypadá, že to má kvůli "velkým očím", když ten idiom nepochytí čtenář na poprvé)
Příběh
- drony, teroristi, neznáme důvody - proč to dělaj. Zápletka fajn a docela mě zaujala a rád bych věděl více, kdo za tím stojí a jaké jsou motivy.
- edukativní části: u té nehody mi to tolik nevadí (jen nevím jestli to není příliš brzo, to může některé čtenáře vylekat s tím, že to bude nějaký edukativní komiks MŠMT) u té rozpravy policistů už docela dost. Chválím záměr, ale je to až příliš šroubované, umělé a takhle by se ti policisti nebavili. Já na tom dronu vidím českou vlaječku a nechápu, z čeho si odvodil ten policista, že by byli náckové - tady to chce hodně pohrát si s copywriting. Děsně to šustí papírem - dal bych to později nebo bych to celý přepsal
- možná by nebylo od věci tam dát větší background k těm dronům (z příběhu cítím, že se chce, aby čtenář měl tušení, že už nějakou dobu drony terorizují česko a asi mi chybí vysvětlení, proč by se policistům nedařilo tohle jednoduše vyřešit ... respektive bych si také pohrál více s tím, proč je pro policistku úplně v pohodě uprostřed akce pokecat si s civilem, respektive, že trochu dře i to, že je v pohodě s tím, že se z čista jasna zjeví obří robot a ona je s tím v pohodě, pač ji civil řekne, že ten robot je tu právě kvůli těm dronům...)
- několika tunový robot, který skáče po střechách ve mě spíše evokuje to, že by se starý činžáky pod tím spíše propadly, mimimálně by ty střechy dost nakřápl... jako takhle, chápu, že střechy musí kvůli sněhu splňovat dost velkou nosnost, ale někdy mi ten robot přišel opticky desně velikej, aby ho celá střecha "unesla"
Hele, jsou to děsně hnidopišské poznámky. A možná nebudu cílovka, takže je to fuk, ale třeba to pomůže.
A ad vydání & propagace - primárně bych obešel úplně všechny vydavatelství, nejen ty velká jako Crew, ale opravdu všechny i ty malinká enbo ty, co se zaměřují jen na děti. No a pak je tu možnost kickstarter kampaň - ostatně Trystero si takhle testuje, jestli se jim vyberou peníze na HitHitu (takhle posledně vydali třeba Moniku)... ale jako ano, je to vyšší dívčí, kór když začínáte od nuly.
PS: Co si tě pamatuju z Googlu, tak jsi ještě šediny neměl - to ten komiks? :)
@seneke: jojo tu úpravu jsem měl přesně na mysli. S tím jsem se dost nazlobil, když jsem psal na internety recenze, dneska už určitě existují nějaké nástroje, které to upravují automaticky, takže jakákoliv ruční práce je pro mě na obtíž.
DC Comics - Legenda o Batmanovi #034: Detektiv napsal Paul Dini. V Legendách má ještě několik knih, můžete mi prosím říct, kde je podobné/stejné schéma? Krátké jednosešitové detektivní příběhy ? Když už, tak přímo od něj v rámci DC Comics - Legenda o Batmanovi, případně jinde od jiného autora?
@seneke: : to si vzhledem k jejich věhlasu moc nedokážu představit, podle mě to určitě někdo před kolapsem koupí. Moc mě to ale netrápí, protože já jedu výhradně Necu :-)
@Walome: Obrázky jsou jednoduchý. Složitější je to upravování, aby nepřečuhovaly z článku. Na počítači to je v pohodě, ale v telefonu nebo na tabletu je to horší.
seneke: Tak holt musíš vydržet. Jinak jsem si včera přečetl české vydání Made in Abyss a spokojenost. Jak s dobře vymyšleným názvoslovím u hafo věcí, tak i s velkým formátem. Měl jsem strach, aby se nezmenšovalo. Takže budu v sérii pokračovat, i když to mám tedy ze zahraničí. https://imgbox.com/vdG7lGkO
@seneke: Všechno nejlepší! A článek je super, sama Lego mám moc ráda a přestože zrovna z té pirátské řady jsem nikdy žádný set neměla, tak jen tím obrázkem na mě úplně dýchla nostalgie.
Tak mám dneska narozeniny. To bychom měli tu nudnou část stranou a teď to důležitější. Konečně jsem dodělal článek, se kterým jsem se lopotil delší dobu. Upravil jsem trochu formát, takže bych chtěl vědět názor místních:
@Poniczech: Tak to jsem rád, že to konečně někdo z Evropy potvrdil. Já na svůj furt čekám. Ale musím říct, že je to horší, než čekání na Stan Lees Backchannel, na který jsem čekal bezmála dva roky a to bylo vydavatelství s běžícím deseti projekty...
@Zack:
hadam, ze mate k nekterym kniha vice zaznamu cen z aukra. mozna by stalo za to zobrazit tu posledni ale po rozkliknuti napr. "Vice..." by vyjely i ty dalsi a clovek by si udelal nejlepsi obrazek vyvoje cen
@psimek: díky, opraveno. Jen teda tady se ukazuje ten problem s branim nejvyssich castek, kdyz najednou zacne nekdo prodavat za vyrazne nizsi cenu, ty historicky drazby ztraci na relevanci.
@seneke: Díky! S tím Gundamem jsi to trefil přesně -- je zdaleka zdaleka nejznámější a proto ho používám jako zkratku, když mám rychle vysvětlit, co Blaničtí roboti jsou.
> 1) Co robot používá za pohon?
Podrobnosti jsem schálně zatím nechal otevřené, protože to může být dobrá živná půda pro další příběhy. Jediné, na čem jsme s Petrem domluvení, je, že je to něco čistého (robot nečmudí) a tichého. Tj. není to například spalovací motor. Je to těžký handwave — samotného mě to táhne k vymýšlení přesné specifikace. Ale nakonec jsem prostě vzal AV-98 z Patlabor a trochu pošteloval.
> 2) Propagace.
Strávil jsem na tom dost času (různá vydavatelství, včetně těch opravdu velkých, CREW, různá partnerství, dokonce jsem zkoušel i trošku webové reklamy), ale jak říkám i ve videu, v Česku to ekonomicky moc nevychází, pokud nejsi Čtyřlístek nebo jenom nepřekládáš zahraniční tvorbu. Ještě to nevzdávám, ale potřebuju si nejdřív potvrdit, že to je něco, co ne-hardcore lidi chtějí. (A navíc to chtějí natolik, aby si za to zaplatili.) Protože když máš citron, tak ti žádná propagace moc nepomůže.
Tak Good Omens dorazily - skoro v pořádku. Knížka samotná je naštěstí úplně v pohodě, což je hlavní, akorát mám ťuklý roh mého "Loot packu", který obsahuje fakt hezké arty, nejen od ilustrátorky Colleen Doran, ale i od dalších různých známých ilustrátorů, a pak několik stránek omalovánek (to jsem teda nefotila, spěchala jsem do práce). Trochu ohlý roh mají tím pádem všechny, ale pokud si něco z toho budu chtít dát do rámečku, nebude to vidět.
Součástí packu pak ještě byla pohlednice a fakt hezká záložka (jedna obyčejná s ilustrací z knihy je pak i v knížce). Samotná knížka má pak přebal s artem od Franka Quitelyho (tady si nejsem jistá, ale myslím, že mají ty přebaly různé varianty, vždycky nějaký z těch artů, co přišel v tom lootpacku) a červenou ořízku.
Běžící muž mě dostal prvním trailerem. Pokud nebudou první dojmy max průměrné, tak taky půjdu. Avatar je jistota a jsem docela zvědavý i na tu "fanmade" Anakondu, ale spíš to bude brak :))