seneke: Já to nesbírám, mám to jen jako zpestření do své knihovny. Jo, koukal jsem, že má Misaka hafo figurek, některé jsou hodně povedené. Ale na Temu už zbývá jen jedna, kterou nemám, stojí přes 1300,- a to už nejsem ochotný dát. Tahle mě stála jen 470,- a taky je to odlišné od jiných figurek, co mám doma. Za ty originály chtějí brutal částky, spokojím se s padělky.:) Jednou za čas si na Temu projedu novinky, jestli mi padne něco do oka, strop mám tak do tisícovky, víc nedám. Teď jsem si do košíku dal tyhle dvě, za chvíli mi to začnou zlevňovat a cena spadne o několik stovek. https://ibb.co/8DHXZvXK https://ibb.co/S7xjpTYR
PS- Co jsem si všiml, hodně na Temu přibývají figurky Maomao z Deníků apatykářky, asi je tahle série hodně populární. A taky Momo z Dandadan.
Tak mě na temu zbombardovali slev. bonusy, až jsem zase neodolal a přibude mi do knihovny opět pár anime sošek. Tohle jsou tři z nich, Misaka Mikoto už tam bude zastoupena čtyřikrát. Ví jak na mě, prevíti.:)
Duo Macek-Kopl oznámilo komiks Pèrák - Armáda poražených a než tunajšie bojové osadenstvo dostane mŕtvičku alebo znova vytiahne na barikády - nie, limitku neoznámili.
Zdroj: Facebook Pérák a Zázrak
@raistlinCZ: Tak to je nářez, Mystery press to tady prodává kolik týdnů, ten stejný člověk prodával tohle číslo na bazos.cz za 4990,- a stejně to nakonec prodá ještě dráž na Aukru :-D.
@Darth Raelchi: Aaah, a už sme pri “tak si je vemte domů” :-) teda v tomto prípade “tak si to vydej sám”
Mám pekných pár zošitov of Foxtera doma, ako píšem, rešpektujem jeho rozhodnutie, len mu nerozumiem. Viem, že je to srdcař.
Jen tak mimochodem, dnes jsem se opet zastavil v Portmoneu a uplne se to sem hodi. Vachal si taky delal vsechno sam, jen par bibliofilnich kousku pro par lidi, a cena taky nebyla tenkrat lidova. Dneska za tento zpusob tvorby a prezentace Vachala zboznujeme a adorujeme. Foxter je tvurce podobneho razeni, dela si vse sam a po svem.
Alfi: tak kontaktuj Foxtera, domluv si s nim autorska prava a vydej to podle svych predstav. Neni nic jednodussiho. Jsi-li nespokojeny, vis, jak to udelat lepe, idealni stav to napravit.
To jsem si taky rikal. Navic je to predbezna kalkulace. I u Expresty a Copy general, mimo jine, zakaznika tlaci do zanechani zpravy, jedna-li se o vazanou knihu s vetsim poctem stran, aby to mohli nacenit adekvatne. Do toho drtiva vetsina poptavajicich nejsou grafici, sazeci a typografove, a pokud nejakym zahadnym zpusobem nepripravi knihu k tisku v top stavu, nebo jim to nejaka dobra graficka duse neudela za pivo a za parek, plati si i praci grafiku v techto tiskarnach. U predbezne kalkulace napisi kolikrat nejakou cenu, kterou pak ve finalni kalkulaci jen zohledni, ale je kolikrat i 1,5 i 2x vyssi. Je tam zkratka vice faktoru, ktere ovlivni cenu, a Foxter si zaklada na top kvalite tisku a vydani sveho autorskeho pocinu. Zkuste si tu kdokoliv ted sednout a vypotit komiks, ktery si najde cestu k lidem, a je jedno jestli jich bude 50, 100, 1000 a vic. Na nasem pisecku je i ta 1000 tak akorat, vetsi odber maji detske komiksy a manga. Pak komiks prubezne vydavat, spis dostat mezi lidi, a vyznat se v tom, jak tisknout, u koho, za kolik. Dale jaky papir, jak ma vypadat, co ktera kresba, styl, barevnost snese. Nekdy je dobry matny, nekdy leskly, jaka gramaz papiru, jaky hrbet, typ vazby. To nez se clovek nauci a vyzna se v tom, aby byl predevsim on sam spokojeny, to je nekdy na nekolik let badani a zkouseni metodou pokus omyl. Fakt to tu zkuste a jestli opravdu najdete lepsi, rozumejte, levnejsi zpusob, jak "vydavat" samonakladove diy komiksy, smeknu. Ona to fakt neni zadna sranda a kazdym takovym vystrelem jenom vic a vic budeme ty autory tvurcovsky zabijet, nebo spis ubijet. A pak si budeme stezovat, ze nemame autorskou scenu. Znovu, nominalni hodnota neni to same co realna hodnota.
Tlač takej knihy stojí v prvej tlačiarni čo som našiel do tisícky. Vyberal som tam najdrahší papier, pevnú šitú väzbu, stužku, laminovanú obálku, farebnú tlač, proste maximum čo sa dalo. Pri sto kusoch cena padla na 700 kč za kus. Ak by sa taká kniha predávala za 3 tisíc, sú všetci dobre zaplatený. Ja Foxterove rozhodnutie rešpektujem, mať exkluzívnu superdrahú publikáciu, ale ak by som bol autor, skôr by som chcel získať viac čitateľov. Ale je to rozhodnutie Foxtera.
Kalkuláciu som si robil tu: https://www.tiskdo1000.cz/knihy-v8-sita-tuha#/
@Braindead:
Nesmis zapominat, ze cena neni jen za vyrobu, ktera sama o sobe neni, pri nakladu nizkych desitek kusu, v radech stokorun. Ale hlavne jsou tam tisice hodin prace autora a jeho pomocniku. Kdyz bys vydelil celkem ziskanou castku sumou tech hodin, tak se pak zacnes ptat, proc to ty lidi vubec delaj. :-)
shybuj: chapu, jak to myslis, ale je to trochu spatny priklad. Zrovna perak a sandman za 15k byly jen o slusnym vejvaru (plus si par lidi udelalo radost). Takze zrovna argumentovat proti premrsteny cene dvema nejvice premrstenyma cenama je trochu nesmysl:)
Chapu vas, jak to myslite. Pokud zohlednim cas, usili, malonaklad atd., k podobne cene se da dostat...
Jinak tisk podobne zalezitosti stoji cca 24k pri 50 kusech v mekky vazbe. 40k pri 100ks. To je 400 za kus. Pokud to hodim do pevny, i kdyby byla cena trojnasobna, jsem nekde na 1000-1500. Ty ceny hazim od oka, pokud jsem uplne mimo tak me poslete do prdele:))
Ale chapu, ze se vydal cestou 50x8000 nez 200x4000. Celej prispevek byl o tom, ze to ve me nebudi moc duvery, kdyz vidim knihu za 8k a nebo 28 strankovej sesit za litr:)
Jo a peraka jsem si koupil a mozna i foxtra, holt demence i na moji strane:)
@Braindead: tak jsem chvilku počítal, u Péráka s nákladem 333kusu a v provedení v jakém vyšel vychází jedná stránka na 43kc (vyprodáno) u superlimt Sandmana o které byla bitka a prodávají se za nesmysl vychází stránka na cca 15kc (cca podobný náklad ) no a pokud omnibus foxtera vychází na cca 10kc na stánku, je to bídák který jezdí ve Ferrari a má vilu na Floridě :)
Alfi: ja to s Perakem nesrovnaval. Precti si celou diskusi, zacal s tim Braindead.
Obecne: Dan Cerny ma kvalitativne jina vydani ve srovnani s Foxterem. Mohu porovnat, proto ma Dan Cerny jine ceny, ale to je uplne jedno, jak to kdo dela, at uz je to Dan Cerny, Foxter nebo kdokoliv jiny, bavime-li se ted vyhradne o diy principu a samonakladu. Dulezite je, ze cena sedi. Projdi si tiskarny, viz muj predchozi komentar, a zjistis, ze jen mekka vazba by te v takovem nakladu prisla min. na 5300 Kc (odhadl jsem kvalitu papiru a obalky), bez pevne vazby a bez upravy, kterou Foxter vyzaduje, k tomu si grafiku dela sam. Cena vazne sedi a to jsme jen v nakladech. Foxter ma 10 kc na stranu a je v ni promitnuta veskera jeho prace a autorstvi. Podivej se treba na jine nakladatele u nekterych omnibusu te kolikrat sokuje, ze maji pri "velkem nakladu" na ceske pomery ceny kolikrat i 7 Kc za stranu. Kde kdo muze rict, ze dilo by se takto hodnotit nemelo, strana za x kc, ale to take neni pravda. Je to jedine meritko, ktere mame,co by zakaznik. Prece neni jedno, ze nekdo udela killing joke za 300 a druhej uplne stejny (edicne) killing joke za 400. Takze to jisty smysl dava, at uz si rika kdo chce, co chce. A obecne je narocne vydavat v CR sve vlastni komiksy a jeste k tomu bez dotaci. Projdi si Ministerstvo kultury a jejich seznam dotaci, za predlonsky rok to bylo docela poucne, na co vsechno a kdo vsechno cerpal dotace.
Posledni vec, osobne bych take videl Foxtera jako vice nakladoveho "vydavatele" svych vlastnich komiksu, ale ma to nastavene jinak. Vim, jak tvori, vim, co tvori a chapu jeho pohnutky. Mam muj respekt a podporu. Ja porad tajne doufam, ze jednou bude u nas vice Foxtera, ale zatim je to takhle.
Jestli můžu také přispět, tak mně ta cena přijde legitimní – jednak vzhledem k zacílení na úzkou skupinu čtenářů, a také v kontextu cenotvorby dosavadní produkce, která je v omnibusu vlastně kompletně obsažená. Kdyby byla cena třeba poloviční (při vyšším nákladu), nepřišlo by mi to úplně příhodné vůči těm, kteří autora posledních 10 let podporovali a kupovali jednotlivé kusovky.
@Darth Raelchi: Neporovnával by som to s Pérákom, ale s knihami od Dana Černého. Tie sú pevná väzba, náklad cca 100 kusov, okolo 300 strán, cena okolo tisíc Kč. Chápal by som cenu okolo 3000 kč, ale osem? Chápem, že predať 25 kusov je ľahšie ako 100, ale aj tak mi to nepríde ako dobré rozhodnutie. Foxter komiks umí a ak by sa staral o získanie čitateľov za tie roky by si vedel vybudovať väčšie fórum. Rozhodnutie ísť “superdraho” pre pár čitateľov chápem, menšie finančné riziko, ale aj tak sa dala vybrať cesta ako Černodan alebo Mighty Boys.
@Braindead: vytukej si treba Copy General nebo Exprestu, ktere delaji tisk a nech si udelat propocet. Zjistis, ze cena 8000 Kc zas tak zcestna neni. Navic se bavime o rozdilnych trzich, Foxter si to nechava delat ve sve rodne zemi, Slovensku, a tam jsou obecne takove sluzby drazsi nez u nas. Nota bene, ze sis tu mohl vsimnout za kolik prodava sve kratsi tituly, z toho lze usoudit, ze jakykoliv pocin s vyrazne vyssim poctem stran, bude logicky drazsi. Dale, obecne se vi, ze delat autorsky komiks pro Cesky trh je bez dotaci velmi nakladne a tezko navratne, cest vyjimkam, a o Slovensku ani nemluve - kupoval jsem od Monokelu komiks Lasica a Satinsky a oba dily me staly dohromady 1500 Kc plus doprava. Foxter neni vydavatel, dela si vse sam a samonakladem se svymi riziky, a v mensich (malych) poctech. Kolik takovych lidi tady najdes? Opravdu jich neni moc a ja pred nim smekam, co Foxter dovede a umi, ne jen jako komiksovy tvurce. Tvuj komentar mi prijde velmi neadekvatni a zcestny. Nez zacnes urazet a plytvat slovy, mej nabito, protoze nemas. PS: srovnavat Peraka s Foxterem je jako srovnavat Filipa Konecneho a Crew.
Já nevím, Pérák měl v podstatě regulérní náklad, Foxter omnibus je kusovka, možná 30 kusů, profesionálně zpracovaná kniha, 800 stran, na kterých se někdo hodně nadřel, ty prachy jsou v podstatě nákupka, jako něco takového udělat samonákladem považuji maximálně tak za hazard s rodinným rozpočtem, ale určitě ne za demenci.
V knize cena není uvedena, v případě zájmu prosím kontaktujte autora, kontakt dostupný i zde, v autorově profilu. Limitka omnibusu je neprodejná, jako pozornost pro členy redakce. Toto info ještě doplním...
@Toe: dik za odpoveď. Viem že ide o rôzne knihy, ale majú rovnaký koncept. Aj keď rozumiem, že pokiaľ to Crew nemá zaradené pod jednu edíciu, tak komiksy stoja samostatne. Pekný deň…
Pokud někdo i přes mnohé výtky stále touží po Pérákovi a nestihl si ho koupit, tak je právě na Bazoši za 3990,-. Jo a píšou, že je to v luxusní úpravě :-).
@Poniczech: Jo, pravda, ty Mumini se jim zatím vedou dobře. Také je kupuji a doufám, že vydají všechno. PS: ale zrovna u těch Muminů je moc povedené i to standardní vydání s plátěným hřbetem.