Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

Gmork; Onkel 1928: to je přesně ono, někdy ty zahraniční edice jsou prostě lepší pro mou sbírku. To máš třeba Rossovy velkformátové DC příběhy, které vydává CREW. Jednak je to na etapy a ještě ve zbytečně velkém formátu, takhle jsem to našel jako novinku v HC kompletu a se slipcasem a za hubičku, navíc je formát menší o pár cm a krásně se to vleze do knihovny. O Polácích nemá ani smysl se rozepisovat. Teď pouštím Nářek ztracených zemí 1 a 2, protože 3 a 4 díl prvního cyklu se blbě shání a teď to vyšlo v kompletu. Modrá Crew to asi nevydá, nebo to asi nemají v plánu, vzhledem k poslednímu hlasováním loni/předloni. Snad jedinou výjimku, kterou jsem udělal, je Arkwright, česká je fakt lepší. Dark Horse verze je opravdu tristní. Conana mám v Epic Collection od Marvelu, 4 tpb = 2 kolosálky. Co víc si přát. Hellboy to je u mě snad věčná kapitola ANO nebo NE, když už jsem si myslel, že Hellboy nakonec ANO, tak jsem ho stejně před pár týdny pustil za 2500 všechny omnibusy v tpb, co posledně vyšly. Hellboyverse budu asi řešit digitálně. Outerverse mi od něj sedl víc.
Gmork: jj, na to polské vydání Pekelné knižnice jsem taky koukal, ale když jsem koupil 2 a 3 díl v ČJ za 5,8k nové zabalené, tak už to nešlo. A to mám komplet 7 knih (6 + Hellboy in Hell) v AJ od Dark Horse. Nové, zabalené. Přemýšlím, že to pustím tak za 7.777,-, číst to nebudu, jen jsem líný to teď řešit.
Onkel: Taky je to tím, že už mám hodně načteno, tak mě máloco zaujme. Pekelnou knižnici jsem si koupil u Poláků ve formátu 17x26cm, ta česká velikost by mi překážela, taky za čtvrtinovou cenu té české. Dával jsem za ni myslím 450,- :) Nejdražší komiks v mé sbírce je myslím třetí integrál Sklad Glówny od nakl. Ongrys. Ten stál něco přes tisícovku.

https://imgup.cz/images/2020/09/28/polsko04.jpg
Darth: Stavebko, "odkrojil" jsem kus jen pro sebe. Bylo to bolavé, ale nešlo jinak )))
DR - ale ty poměrně hodně prodáváš a rusis sbírku... Blbý by bylo, kdyby ti "jeblo" a chtěl bys to zpátky. Musel bys pak znova nakupovat / shánět. - třeba toho Thorgala, star wars a já nevím co všechno jsi pustil ...
Onkel 1928: tak to máš můj obdiv, že jsi to nakoupil za takové částky. To se pozná fanoušek. A bojím se 40, to budu mít sakra hodně komiksů až mi "jebne" :-).
DR: Conana za 9 k, Hellboye 1 za 10 k, Arkwrighta za 1,9 k, všechny čtené, ale 100% stav. Kurvu v AJ novou za 79€.
Gmork: Není to věkem, je to dobou, jak dlouho jsi v tom ))) ... do 40 jsem měl asi 20 komiksů, pak mi "jeblo" ))
Já prodával Pekelnou kniznici 1 tuším ve 2017 za 8000,- knížka krásná, ale tak nějak mám raději menší knihy na čtení (co mi aktuálně vadí víc je tlustý papir, kde jsou ty doby slabých knížek jako TOP 10 nebo Ligy výjimečných…). Černou Galeru jsem ve 2019 pustil za 50,- (poškozena) a udělal tak někomu radost ;) mě Thorgal nikdy zvlášť nebral…
Onkel: Ono to jde s věkem, čím je člověk starší, tím víc si uvědomuje, že nemusí mít všechno.:) Ale pořád se najde věc, kterou musím mít, teď například novinka od Yslairea - Mademoiselle Baudelaire o mulatce Jeanne Duvalové. V Čechách bohužel nevydatelné.

https://www.bedetheque.com/serie-70208-BD-Mademoiselle-Baudelaire.html
Onkel 1928: čistě ze zájmu, prozradíš za kolik jsi ty kolosálky nakoupil? Abys neřekl, že jen tahám, taky pustím chlup. Kapitána Klosse jsem loni touto dobou koupil tuším za 2000, Jozefa Scheka za 2800, Větrník s Pionýrem za 1800 po slevě, Gustav Kruma za 2000, Arkwrighta za 3100 v Krakatitu, Nitro těžkne glycerínem za 1000, o Thorgal Černá galéra za 1000.
Kolosálky - já patřím k těm, co svatou trojici kolosálek Kurva V SC, Hellboy 1 a K Conan nestihli. Hellboye jsem měl od CC ve 12 knihách, neb jak psal Gmork, byl jsem "jen" čtenář. Pak se ve mě probudila touha mít něco raritního, tak jsem škudlil a H1 a KC pořídil asi před rokem. Za hodně. Ale chtěl jsem je, chtěl jsem něco výjimečného a tak to mám. Má volba, mé prachy. Ale i s vědomím toho, že dotisk nebude. Asi by mě naštvalo, kdyby CC slib porušili. Vnímal bych to jako ztrátu exkluzivity (magor, co sbírá všechna vydání "ještě" nejsem). Ovšem jak naznačuje SSP a jiní, neměl bych problém s odlišným kolosálním/raritním vydáním. Trocha jiný rozměr, jiná obálka, bonusy a je to. Když bude na trhu v řádu každých cca 5 - 10 let k dostání nějaké odlišné vydání od běžného (když se předešlé vyprodá), mohlo by to na zafungovat. Limitky ve smyslu předem určeného počtu knih bych zrušil, resp. udělal jako s kolosálkami a možností objednat si kolik chceš kousků a nemuset sledovat, jak to někdo během dne, nebo pár hodin vykoupí a hned přeprodává ... btw Národní knihovna Praha a Moravská zemská knihovna v Brně dostávají ze zákona od všeho, co tady vyjde, min jeden výtisk. Takže ve studovně jsou i kolosálky k přečtení, akorát se na ně nesmí slintat.
Všechno dobré filmy, tak to by mohlo být fajn :)
Eclipse je trošku jako Total Recall, kam vtrhnou hrdinové z Živých mrtvých.
Port of Earth je jako když Training Day potká District 9.

:D:D
TonyT: Texaský Jack je prequel.
Jestli tě zajímá i můj názor na komiks od MB, jak ses před pár dny ptal, tak obojí průměr. Když si vygůglíš recenze a hodnocení na zahraničních webech, tak je to taky většinou hodnocené jako průměr.

Eclipse je trošku jako Total Recall, kam vtrhnou hrdinové z Živých mrtvých.
Port of Earth je jako když Training Day potká District 9.
Gmork-prosimte ten Texaský Jack má nějakou spojitost se Sykesem
Zack: To je můj návrh. Ale ne zrušení vydání, která jsou označovaná jako limitky, ale toho termínu. Například u MDEKů by stále vycházely pevné vazby, ale už by to nebyly limitky, ale pevná vazba s nižším nákladem. Plus avízo ze strany nakladatele, že nevylučují v budoucnu dotisk. Tím by zmenšili prostor spekulantům a sami sobě by umožnili prodávat, o co je zájem.
Někdo samozřejmě může namítnout, že pak by se ty pevné vazby už tak neprodávaly, protože by šlo o běžnou produkci, ale většina lidí pravděpodobně kupuje ty pevné kvůli provedení, ne kvůli označení, že jde o limitky.

A bylo by i jedno, jestli jde ze strany nakladatele jen o blafování nebo je opravdu ochoten dotisk toho, co dnes označuje jako limitované vydání, udělat, ve výsledku by to situaci zlepšilo. Jestli si dobře pamatuju, tak asi před dvěma lety v jednom Volejte ředitelům něco Petr s Jirkou naznačili, že je mrzí, že ne vždy se dostane na všechny a že někteří to skupují na další obchod, tak aby lidi neváhali a kupovali rychle, tak by asi taky byli rádi, kdyby se to kupčení omezilo.
Heledte, prodavaly se nekdy v poslednich letech ty kozeny verze Hellboye? A za kolik?
Ja si na sest let dal pauzu od komiksu, tak to potrebuju zase zmapovat :D
SSP: ...spokojené, co nejvíce je možné

Já chtěl prostě jen říct, že to je ve finále každýmu totálně u p....e. Argo dělá chyby pomalu na příděl a jediné co se děje, jsou kecy a lidi kupují. RŠ má 4 chyby v barvách a možná to ani nikdo předtím nevěděl a už se chystá dotisk. Za 15-20 let to nikoho nebude zajímat i kdyby se jednalo o dotisk naprosto identický viz Sin City a Conan. Maximálně si pár lidí řekne, hmm a to slibovali, blablabla, stejně koupí. Zbytek si řekne, asi museli, nebo něco takového.
Nota bene, že pravidelně vychází upravená vydání či reedice a máš naprostou pravdu v tom, co píšeš, takhle se to dá obejít.
Darth Raelchi: Je otázka, čeho přesně se ten slib týkal. Jestli to bylo formulované tak, že nevydají ani knihy v podobné úpravě, v novém vydání, když vyjde v zahraničí, nebo se to týkalo jen a jen toho konkrétního vydání. Protože ty Kolosálky skoro vždy vycházejí přesně z originálních kompendií. Třeba Kurva velký Sin City je Damn Big Sin City. Když v zahraničí vyjde něco podobného, akorát upraveného, s nějakým novým příběhem, s bonusy, s novým jménem, znamená to, že nemůže CC tohle vydání vydat, pokud se bude držet slibů? CC nemusí mít práva na něco do nekonečna. Přijde jiný nakladatel a to Damn Big Sin City znovu vydá. Dá tomu nový název, udělá nový překlad a nikdo nemůže říct ani slovo. CC slib dodrželo. Nicméně tam, kde jasně avizovalo, že dotisk nebo nové vydání téhož nebude, by se toho mělo držet.

Důležité je, aby obě strany byly spokojené,
Což by ale neplatilo, protože na druhé straně, u lidí, ta spokojenost není, když tam jsou lidé, kteří jsou proti. Ten souhlas na té jedné straně musí být 100%, respektive nesmí tam být nikdo, kdo by byl proti, a to je proti ještě s odkazem na sliby nakladatele.
Zack: nebo tak :-). Já si na to taky nepotrpím. Já jsem radši, když přijedou autoři na podpisovku nebo nějakou akci. To má pro mě větší hodnotu a úplně nejlepší je, když mi knihu znehodnotí věnováním. Karlíčkovi s láskou přeje Jeff Lemire :-D.
Staci zrusit limitky. Vyreseno. Nemate zac.
Já to všechno beru a vážím si CC za jejich politiku, kterou razí v rámci kolosálek. Jen konstatuji, že ty sliby jsou úsměvné a lze se na ně spolehnout v krátkém časovém horizontu, kdy zúčastnění, tj. my, ocení kvalitu a sílu takového slibu. Upřímně, kdyby se CC rozhodlo z jejich vlastních důvodů udělat dotisk jakékoliv kolosálky za 15 - 20 let od 1. vydání, tak to nikdo řešit nebude, nota bene, kdyby to mohlo CC pomoct jakýmkoliv způsobem (ať už jde o jakékoliv důvody), tak to nikdo nebude nijak zvlášť zpochybňovat. Hlavně nám to asi bude jedno za nějakých x let, co bude a nebude.
Už teď, jak se tady bavíme je evidentní, že jsme schopní udělat jistý ústupek, abychom spekulantům zamezili takto kazit trh i přesto, že proti přeprodeji jako takovému nic nemáme. Když to může pomoct oběma stranám a ve finále to nikomu nebude vadit, slib postrádá smysl. Znovu, firma, která dlouhodobě drží stejnou politiku a nemění se, nepřežije. Přizpůsobení se trhu je běžné.
Norri, já s tebou naprosto souhlasím ohledně slibů, mají se plnit / dodržovat ve slušné společnosti, jak uvádíš, ale jak jsem psal výše, slib lze přizpůsobit aktuálním a současným podmínkám. Důležité je, aby obě strany byly spokojené, co nejvíce je možné. Já se řídím heslem, že moje slovo je smlouva, jak mě učil děda, ale jsou okolnosti, kdy prostě nelze vyhovět tak, jak tomu bylo na začátku.
Toho Hellboye mám taky. Akorát ve 100% stavu. Navíc je možno z něj udělat regulérní vydání prostým vložením vnitřní části do obálky, kdy pak ten vnitřek uvnitř drží díky zbytku lepidla. 2 v 1. Za desítku je váš. Zdarma přidám pondělní Sport, který je už v trafikách nesehnatelný. Nabídka je časově omezená.
MindReader: Nikde nepíšu o dotisku toho, kde bylo avizovávno nebo slíbeno, že nebude znovu v té podobě vydáno. To neznamená, že nemohou nakladatelé u nově vydaných knih tento přístup změnit.

Norri: Přesně tak. Stejně tak nikomu není nic do toho, jakým způsobem bude nakladatel knihy vydávat a zda v budoucnu nepřipustí dotisk. U nově vydaných komiksů, ne u těch, u kterých slíbil, že dotisk nebo nové vydání v totožné podobě nebude.
MindReader: Tak to nemá chybu :D
MindReader: "neobvyklá obálka. Zřejmě jde o reklamní výtisk, nemá uvedeno cenu ani ISBN. velmi zřídka se vyskytující. dobrý stav"
a tak tohle už by šlo podle toho popisu klasifikovat jako podvod.
Nemam sice Conani kolosalky, ale treba Preacher absolute je srovnatelny. 3kg nadrozmerna kniha se proste cte u stolu. Do postele to nevezmete, v pohodli kresla na cteni si to uzijete spis jenom kdyz to zaroven berete jako posilovani.

Ono, stava se i opacna situace, ze "absolute" ci "omnibus" verze zrovna muze byt nejlepe dostupna.
Treba Daytripper "deluxe" sezenete kolem 200 EUR, vetsi, hezci "absolute" za 60..
To se musí stejně blbě číst ty kolosálky ne? Jestli je teda čtou ty sběratelé...
Kolosálního Conana jsem taky měl, vyměnil jsem ho za těchto sedm komiksů. Jsem rád, že jsem se toho zbavil, naprosto nepraktická věc. Asi je to tím, že jsem čtenář a ne sběratel.:)

https://imgup.cz/images/2020/05/30/bdfugue.jpg
Nikomu nic není do toho, kolik si kdo kupuje knih a proč si je kupuje. Je jen jeho věc, jestli je chce později se ziskem prodat anebo jestli chce Kolosálním Conanem podložit králikárnu. CC při kampani slíbilo, že dotisk těch knih nebude a tak to musí dodržet. Nevím jak to máte vy pánové, ale ve slušné společnosti se sliby dodržují. Klidně ať to CC vydá ve 4 jiných formátech a edicích.
peral: No prave ze precist si to muzes i v samostatne vydanych knihach, ktery jsou k dispozici. Ty kolosalky po vyprodani jsou jenom o exkluzivite.
ad Batman/Fortnite: Zrovna jsem se vrátil z Penny a mají tam ještě 6-8 kousků. Takže, kdo bydlí poblíž, můžete začít sprintovat, Penny v Bezručově ulici v Chomutově.
No podle mne nějakou exkluzivitu řeší především právě ti překupníci, kteří garancí nevydání dootisků a omezené nabídky mají velký prostor pro spekulativní koupi. Většian přece nekupuje knihu kvůli tomu, že je omezený počet vydaných výtisků, ale kvůli tomu, že si chce něco přečíst, že chce mít knihu doma, ... Právě kvůli otmu si tedy já knihy kupuji a je mi celkem jedno, kolik lidí si knihu také koupilo. Nepotřebuju mít radost z toho, že mám něco, co ostatní nemají. Naopak spíše jsem rád, když si ji koupí co nejvíce lidí, protože tím vzrůstá možnost vydání dalších komiksů u nás.
Pokud jednou CC slibilo, ze kolosalky nedotiskne, tak je naprosto zasadni, aby to tak i bylo :D Ve finale by to stejne bylo nelegalni, protoze jde o klamani spotrebitele. Stejne se vsechny ty pribehy daj sehnat v mensim provedeni, ktery dotiskujou. A i kdyby jednou staly 100 tisic, tak je stejne bitej jen nekdo, kdo si to ocividne muze dovolit. Zadny okradani nemohoucich se nekona :D

Horsi mi prislo, kdyz vydali druhy UPVO a vazana verze mela 7 ruznych obalek :DD To fakt slusne zneuzili zavislosti sberatelu, protoze vedeli, ze se najdou autisti/sberatele , ktery by bez nich proste neusli :D Ale nesoudim, spis mi to prijde vtipny :D
Uričtě sem tam někdo naletí a ne každý má přehled, ale zrovna u těch Šípů, obecně, ne u té jedné aukce, vůbec nemusí jít o blbost lidí nebo jejich neschopnost si zjistit, zda bude dotisk. Pokud někdo nechce čekat na dotisk (dárek k narozeninám apod.), který bude za dva měsíce nebo kdy, tak něco navíc klidně zaplatí. Ne každý se proklikává přes heureku, aby ušetřil pár desítek korun na knížce ;-D Pro některé litr dva nehrají zas takovou roli. Zvlášť ne v případě, pokud sbírají cokoliv od Foglara (všechna vydání včetně všech dotisků, jsou takoví ) nebo aspoň vše s Rychlými Šípy. Takových vzhledem k fenoménu Šípů nemusí být zrovna málo. Rozprodalo se to během pár týdnů a málokdo to asi čekal, takže teď už jinou možnost nemají a čím déle budou otálet, tím menší šanci na získání fungovky ve fólii budou mít.

Ta aukce s více než dvěma litry je buď ukázka řádné debility, když se na aukru nabízí stejná věc za méně, nebo někdo z důvodů, které tu padly, záškodničí a tu aukci úmyslně kurví. Nebylo by to poprvé, co se něco takového děje. Další vážný zájemce v pořadníku se mezitím porozhlédne jinde, rozkřikne se, že se plánuje dotisk a prodejce rozhodně za tu pálku knížku už znovu neprodá, protože se okruh zájemců zmenší, zůstanou jen zájemci o to 1. vydání, ne o dotisk. Což může být to, o co takovému záškodníkovi jde. Jestli koná ze závisti nebo koná dobrý skutek ví jen on sám.

Jestli mi na těhle přeprodejích komiksů něco vadí, tak jenom to, že nakladatelství z toho nic nemají. Udělají limitku, kolosálku apod., prodají celý náklad a někdo z jejich práce pak těží a nakladatelé pak sledují, jak skuteční zájemci mají smůlu, nebo musí vytáhnout pořádný ranec, aby si mohli jejich komiks, který původně vydali pro skutečné fandy komiksu, koupit. Málokdo z těchto spekulantů platí daně, i když už to dani, pokud tohle praktikují pravidelně, podléhá. Což nepíšu proto, aby někomu taky chcípla koza, ale proto, že tohle si ti, kteří přidávají komiksům tu hodnotu, která pak padá do kapsy spekulantům, tedy nakladatelé, dovolit nemohou.

CC s tím teď chce něco dělat, jak se zdá, mohli by i ostatní. Stačilo by dopředu říct, že limitovaná vydání jsou sice limitovaná, protože budou mít omezený náklad, ale ta omezenost je dočasná a nelze vyloučit, že někdy v budoucnu, za rok, dva bude dotisk i limitek. Bez ohledu na to, jak vážně to je myšleno. Tím by si lidi, co kupují několik kusů na budoucí přeprodej, dali majzla. Nakladatelé by na tom nejspíš neprodělali. Zájemci, kteří teď mají smůlu, protože přišli pozdě, by mohli ušetřit a dostal by se k nim komiks, o který mají zájem jako čtenáři. A škodní by nebyli ani spekulanti, kteří by sice už nemohli přeprodejem vydělat, ale o nic by nepřišli. Tohle prohlášení by nebylo žádným omezením nebo regulací, podmínky by byly stále stejné, jen by si museli někteří dát majzla, zda do toho risku jít, nebo ne, čímž by aspoň ten obchod měli ztížený. Teď je to téměř bez rizika.
Na fb dneska někdo nabízí Conana z Cimerie za 6000,- ... lol, jako je mi z toho zle, chápu že byznys je byznys, ale pokud to ten týpek koupil minulý týden za 4000,- jenom aby na tom tento týden vydělal, tak je mi z toho smutno.
Díky Gmorku! Po výplatě beru!
Tak něco z jiného soudku, na megaknihy je za ďábelskou cenu 666,- monografie G. Rosinského. Knihu mám doma a můžu ji fandům nejen Thorgala doporučit. Jde se v ní hodně do minulosti, ještě do časů před emigrací do Belgie, následný "útěk", spolupráce na sérii Yans a další projekty. Kniha má velký formát a je plná kreseb, největší prostor má pochopitelně Thorgal.

https://www.megaknihy.cz/thorgal/1070578-grzegorz-rosinski-monografia.html
Nejhorší je, že se nezavděčí nikomu. Buď je málo kolosálek, nebo je někdo mimo a neví, že to existuje, anebo by se to dotisklo a zase to někoho naštve. Nejvíc fér je, že každý má možnost si kolosálku koupit. Nikoho to neomezuje, jediné, co se chce, je o tom vědět a mít přehled, a v případě zájmu koupit. Upřímně, slib je jedna věc a já za to CC uznávám, ale z ekonomického hlediska nelze držet všechny sliby po celou dobu existence firmy. Doba se mění, situace se mění a co platilo včera, dnes nemusí. V krátkém časovém horizontu to smysl má, ale představa, že se politika jakékoliv firmy nemění takových 50 let je prostě nesmysl a tmářství. Už jen tím, že Conan nakonec vychází "komplet", ale klasickou formou a na části je v podstatě oklika vůči slibu a nikomu to nevadí (ANI BY NEMĚLO!). Firmy prochází vývojem, i takové malé na malém českém tržním poli jako jsou komiksová vydavatelství. Mně osobně kolosálky baví, ale zrovna se mi netrefují do vkusu. Jedinou, kterou mám je Arkwright. Ostatní jsem buď minul mílovými kroky anebo prodal za rozumnou cenu, protože jsem nechtěl, aby se mi to doma válelo a zabíralo místo.
DR + Havran - souhlasím s oběma. ;)

DR - máš recht, že doba je jinde ..

Havran - proto ta anketa => úplně podvod by to nebyl, když se zeptáš toho, koho chceš podvádět, zda s tím souhlasí :D horší by to bylo, kdybys nesouhlasil, takový to pravidlo 1. Jeden nesouhlasí, nebude to... Musel by dostat deku. :D
Darker: Čtyři. Dvě knihy po dvou dílech. Druhá kniha vyjde v příštím roce.
Gmork: Kolik dílů má série Shi?
Ale zrovna u kolosálek je ta nečestná spekulace tak nějjak vyloučena. Když bude chtít někdo nasyslit 1000ks, tak tím nikomu knihu neupře. Narozdíl od fortnite kde když objede všechny trafiky v okolí tak uměle sníží distupnost.
Já bych byl pro dotisk kolosálek jen v případě vyšší ceny a prioritní frontou pro majitele kolosálek. Tedy aby to sloužilo k doplnění sbírek a ne k dalšímu nasírání. Ale těžko to můžou dotisknout. Byl by to podvod oproti slibu nedotiskování.
Májlo hárvi: klidně i kdyby by byly dotisky dražší než 1. vydání. Věřím, že by to své kupce našlo. Když jsou lidi ochotní dát za knižnice i 12 tis, tak tohle by nebyl problém. By neuškodilo udělat nějakou anketu, co na to fanoušci a čtenáři, jestli by jim dotisky vadily. Možná to tak bylo před lety, kdy kolosálky začínaly a trh byl jiný. Dnes jsme úplně jinde než v době první kolosálky.
Gmork: mám všechno :-), jediné co nemám jsou nějaké české věci, ale ty jsem cíleně nechtěl. Vím, že se tenčí i Junák. Taky brát dokud to jde! Texaský Jack bude se slipcasem za zvýhodněnou cenu. Už se moc těším. A ještě u něj poberu toho dalšího Marka Čermáka, o kterém jsem tu včera psal.
Darth: U Vybírala budou v zajímavých slevách i dosud vyšlé tituly, to kdyby si chtěl někdo dokoupit nějakou chybějící věc. Mimo Asgard a Až do posledního, ty už jsou bohužel vyprodané. Náklad se povážlivě krátí i u Sykese. Tak snad už ty pouzdra konečně dorazí. Jinak se přemýšlí, že podobné pouzdro bude mít i série Shi.
S dotiskem kolosalek souhlasím. :) Klidně i v modelu jednou za 5-10 let formou ankety: kterou chcete dotisknout? Hodi se tři varianty: kolosalni conan 1, pekelna knižnice 1, kurva velký sin City + vybrat zas 300+ objednávek ;)