Trip: Tak se na to podivame jako na jakykoliv jiny comics, co nekdo navrhuje a reknem si jestli to tu chcem nebo nechcem. Nebo to sem rovnou Blackjag da, jako ostatni Foxtery, reknem si, ze to sem asi davat nemel, ale co uz. Nejsme urad, mame tu, co tu chcem mit.
@J.Connor: Definici comicsu nemáme, protože na tom se fakt neshodnem a ani nemusíme. Pokud se ptáš na publikaci, co může nebo nemůže být na CDB, tak je ta definice pořád stejná od začátku: Cokoliv se admini dohodnout, že na CDB bude, tak na CDB bude. Máme na to interní způsob jak to řešit, občas to někomu ujede a protože jde o hovno, tak to nehrotíme.
50% comicsu je jeden z interních parametrů, ale jako žádný z těhle parametrů, samo o sobě to nic neznamená.
Ale je taky takový interní zvyk, že i když nějaký díl ze série by sám o sobě neobstál, tak mít tu sérii komplet dává smysl.
Zdar, můžu se zeptat jaká je aktuální definice komiksu pro CDB? Stále mj. platí, že komiks musí zabírat více než 50 % publikace, jestli mě paměť neklame? Zaujalo mě, že se tu objevila série https://comicsdb.cz/serie/406/o-kulihraskovi-gustav-volesky Mám dva díly (Mezi zvířátky a Výlet), které jsou ale klasická dětská leporela, obrázek na celou stranu, pod tím verše. Jasně mezi obrázky je nějaká spojitost, ale hodně volná, prostě skřítek se postupně objevuje s různými zvířaty. Dobře je to vidět třeba tady: https://aukro.cz/trpaslicek-kulihrasek-mezi-zviratky-m-voleska-g-volesky-1927-7051286144 Přijde mi, že se tím otvírá cesta v podstatě ke každému dětskému leporelu. Na druhou stranu existují asi i díly, kde se objevují "kontinuální panely" a tam pak zařazení zcela chápu, viz třeba https://aukro.cz/kniha-kulihrasek-na-remesle-7082667108
@George Walker Bush: No nechci to rozporovat, ale tak nějak pochybuju, že jde o reálné známky. Známkové archy vypadají trošku jinak. Ony ty zoubky mají svůj důvod.
EDIT: I když, v dnešní době samolepek, ...
Fort: Ano, zkoušel jsem i AI - vyhodila mi několik různých možností (vyzkoušeno 3x a vždy s jiným výsledkem) ale daný superkomiks jsem zkontroloval a příběh tam není (jak č. 5 z roku 2011, tak jsem zkouknul i 5/1999). Ale moc moc děkuju, že jsi se do hledání zapojil a věnoval úsilí mi pomoci :)
Lenny: Zkusím se podívat (tento kousek mi chybí) a pokud je to on, tak jsi prostě zachránce, pomalu jsem z toho začínal bláznit.
Dnes polské Studio Lain na gildii spustí předprodej omnibusu Magdalena. Tohle jde zcela mimo můj záběr, ale třeba to zaujme někoho jiného. Já si počkám na brzký předprodej komiksu. Odinovo oko.
Radek: Děkuji, zkusím se na to podívat. Ale jestli se dobře pamatuji, tak to musí být nějaký díl z 90tek, byl tam snad tuším ještě "počítač" který vítal čtenáře. Ale rozhodně se na to zkusím podívat, vím, že některé příběhy se "remasterovaly" a objevovaly i v "modernějších" dílech
Ahoj, všechny zdravím a přeji hezký den. Obracím se na vás všechny s prosbou, jelikož hledám způsob, jak si opět v hlavě odškrtnout další úkol a mít opět klidnější spaní.
Kdysi dávno (cca 20 let + zpět) jsem četl komiks Kačera Donalda a nemohu jej dohledat. Jednalo se o klasický formát A4 a daný příběh pojednával o tomto ději:
Donalda vzbudí kapající kohoutek a rozhodne se jej opravit. Synovci jej prosí, aby danou práci přenechal profíkovi, avšak Donald neuposlechne rad a rozhodne se jej opravit. Následně opraví i ostatní vodovodní baterie v domě a vše bez nehody (k překvapení synovců). Po doporučení instalatéra profíka, že by bylo vhodné na chvíli vypnout kvůli tlaku přívod vody, Donald nedbá rad a vše končí pohromou a vytopeným domem.
Hledám číslo komiksu, protože prostě ani za nic na něj nemohu narazit.
Všem vám děkuji
D.
Já si s tím klubem hlavu nelámu. Jsem člemen po koupi temné vědy, bic to nestálo. Co se týká pravidel, tak jsou v českém zákonníku stejně naprosto nevymahatelné, tak se člověk ani k ničemu nezavazuje. Pohodka :-) Osobně nechápu, proč by prodejce bránil přeprodeji svého zboží. Nastaví cenu, dostane zaplaceno, co chtít víc? Ještě chápu, když se tím ochraňuje zákazník kvůli omezenému množství (vstupenky), ale to tady neni, protože se vydává oproti objednávkám. Ale jak říkám, náš zákon to neumožňuje omezit, jak už se to řešilo u fyzických distribucí filmů, her a hudby.
@louza: Tady máš ještě moje staré hodnocení první knihy Black Science z Goodreads :-)
Vizuálně naprosto úžasné! Ten komiks si zaslouží každý centimetr čtvereční z velké plochy téhle Premiere HC edice. Jeho kresba je úžasně dynamická, barevná a plná fantazie.
Příběh je taktéž skvělý. Jsou tam úžasné nápady a scénář si krásně hraje s možnostmi cestování mezi dimenzemi/realitami. Ty nápady a možné důsledky cestování mezi realitami jsou naprosto ohromující. Příběh je to taky hodně o rodině. O tom co máme a nevážíme si toho, a o tom, že některé věci si uvědomíme až když je už pozdě s tím něco dělat.
V první polovině se nám představí vědecký team, který se kvůli sabotáži ztratil v nekontrolovaných skocích mezi alternativními realitami. V druhé polovině začne příběh lehce ztrácet zběsilé tempo a začíná se více zamotávat. Začínají se vyhrocovat vztahy mezi "dimenzionauty", jak si hlavní hrdinové říkají, a nikdy nevíte, jestli se dalšího skoku dočkají všichni z nich. Navíc se ukazuje, že v každé dimenzi, bez ohledu na tamní životní formy, existují bytosti s podobným osudem jako mají naši hrdinové. V jedné chvíli jsem si uvědomil, že něco podobného jsem viděl v Atlasu mraků, ale ta podobnost je jen velmi vzdálená. Black Science je mnohem komplexnější a komplikovanější, a časová souběžnost těch podobných osudů napříč realitami a fakt, že se tyto bytosti mohou vzájemně setkat, má naprosto nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky.
Překvapila mě kvalita Premiere Hardcoveru. Parádní pevná vazba a velmi kvalitní papír, na kterém nezůstávají otisky. Zmínit musím i obsáhlou galerii alternativních obálek, skicář a ukázku scénáře. Prostě paráda!
@louza: Mě se to líbilo, i když s koncem jsem spokojený nebyl. Ale je to ten typ komiksů, kdy mě bavila cely průběh. Kresba je za mě naprosto parádní a jsem rád, že to mám ve velkém formátu.
@yogi: V tom desateru to definuje jako "nevydáváme art bez příběhu". Takže si klidně může vybrat art s příběhem :) A takhle já právě chápu ty jeho budoucí tituly pro klub. Ještě to v těch komentářích zdůvodnil tím, že chce zjistit jaký bude zájem v té úzké skupině. Kdyby tam chtěl vydávat ten mainstream, tak ho nezajímá šíře ohlasu. Nebo je to výmluva a pravdu má gemini a chce mít pomíjivou kontrolu.
@louza:
Nečetl jsem, ale stačí pár dotazů do libovolné AI abys dostal recenze od čtenářů nehen v USA, ale i ze Španělska, Francie, Itálie, Německa. V Polsku byly recenze taky pozitivní, tamnější vydavatel ale nebyl schopný vydat konec.
Větší přístupnost a méně exkluzivity = možnosti dotisku, či pozdějšího dalšího uvolnění na trh = méně překupnictví, trochu se zaměňuje exkluzivní kniha a přístupnost jí získat = to právě nahrává překupníkům. Dalších 200 knih za rok eliminuje překupníky, pro ně kombinace exkluzivní kniha s její (už) nedostupností je voda na jejich mlýn. Ano znamená to (to je podnikání pro nakladatele), držet mít v knihách peníze, bohužel. Na druhou stanu jsme tak bohatá společnost, že hodně jedinců neví co s prachama. Až si budu moct koupit obsah - knihu a zaplatit za ní jen ony výrobní náklady a přiměřený zisk nakladatele a bude v tomto ohledu fungovat sekundární trh (i jednou čtená bude levnější), tak překupníci nebudou. V tomto směru jde Filip, čistě podle mého názoru, proti proudu. Lze chápat motivaci. Na druhou stranu třeba se to ujme a získá to popularitu.
@Fort: Jo, a to je na tom to absurdní. Vznik klubu pro něco, co už samo o sobě kupuje dost omezená (počtem) skupina lidí. Je to taková kanibalizace vlastního trhu, kdy vyřazuje zákazníky, kteří nechtějí kupovat zajíce v pytli. Přijde mi, že jediným smyslem je přelít všechny zákazníky do klubu a uzavřít to ještě víc, protože do té doby bude muset vydávat klubové a neklubové věci. Ale když budou všichni stálí zákazníci v klubu, stává se z toho zase normální e-shop, jen s těmi agresivními pravidly.
Tohle štěpení komunity je celkem riskantní. Místo aby budoval širokou základnu, buduje uzavřenou bublinu.
@Fort: Určitě ne. Dle podmínek pro vstup do klubu musíš koupit neklubovou knihu. Z toho logicky plyne, že tvorbu rozdělí na klubovou a neklubovou. V té klubové bych čekal nějaké menší věci. Asi pak bude záležet, kolik lidí se mu přelije do klubu.
Ja tam především prostě nevidím ten rozdíl oproti předprodeji s nutnosti predobejnani určitého počtu knih, aby kniha vyšla.
Prekupnici mě serou, ale zrovna ne u MB, kde v předprodeji není omezen počet vytisků, takže se fakt dostane na každého (krom těch co začali sbírat později, ale to platí u všeho)
Jaké knihy budou v tom klubu, vše po Temná věda?
Ptám se, protože mě Temná věda nezaujala a kupovat nebudu, ale jestli příští titul bude jen pro členy a já si ho jako nečlen nebudu mít možnost koupit, tak to mi moc rozum nebere.
Je to vskutku nevídaný přístup :) Gemini se k tomu vyjádřila hezky (na tohle jsem se jí neptal, chtěl jsem jen vyhodnotit ta pravidla, ale Gemini je občas ukecaná, a tak se do toho vložila hlouběji :) )
Proč to Filip dělá?
Pravděpodobně v tom hraje roli ego a pocit nespravedlnosti. Vidí, že on na knize vydělal (příklad) 100 Kč, zatímco někdo na Aukru ji o týden později „otočil“ se ziskem 1 500 Kč bez jakékoli práce s překladem nebo tiskem. To ho lidsky štve.
Jenže místo aby to řešil tržně (např. tím, že by sám vydal o 200 kusů víc a ty prodával za „archivní“ ceny později), volí represivní model klubu, který:
1. Otravuje věrné zákazníky nutností hlídat si pravidla.
2. Vytváří negativní auru „kontroly a podezřívání“.
3. Reálně nic nevyřeší, protože přeprodejce si ten druhý e-mail prostě založí.
Jednoduše ignoruje výhody přirozeného sekundárního trhu tvořeného přeprodejci. Přeprodejci jsou vlastně neplacené sklady, které drží knihy pro budoucí fanoušky, co se k nim dostanou až za rok. Nakladatel dostane zaplaceno hned, přeprodejce nese riziko a budoucí čtenář má aspoň nějakou (byť drahou) šanci knihu sehnat. Tímhle klubem Filip tuhle cestu zavírá hlavně budoucím fanouškům.
______
Mně tedy přijde, že tím z toho vytvoří ještě větší (a dražší) exkluzivitu... Tedy opak toho, o co se dle pravidel snaží.
Přesně, zákaz prodeje nemůžeš udělat ani obecně, mimo překupníky. Mně se to nebude líbit, knihovna plná, ale nesmím to prodat ani pod cenou, kdybych se tak rozhodl ? Blbost. Působí to na mě jako uměla exkluzivita sama pro sebe.
tvl nejakymu drahymu reselleru zabranis jedine vetsim nakladem nebo dotiskem. Jina cesta neni. Nejakej dementni klub pusobi presne opacne. To prece musi pochopit kazdej s IQ>50. Knihy budou na aukru jeste drazsi a prodeji zamezit nelze... Jeste by to mohli prodavat na rodny cislo:))
@House: Vymáhat jakože vymáhat to nemůže, protože prodej zakázat nikomu nelze. Jediné, co může, je vyloučit dotyčného z klubu a neumožnit mu další nákup. Problematické bude i samotné zjištění, že to někdo prodal. A vlastně to ani nedává smysl, pokud bude mít omezení na koupi jednoho kusu na osobu (což je běžný přístup ostatních nakladatelství, když se jedná o vzácnější věci, a klub k tomu nepotřebují). Každopádně vždy bude existovat možnost, jak to obejít. A ohánět se v pravidlech "podezřením" je malinko... Spotřebitel by neměl být sankcionován na základě subjektivního pocitu provozovatele bez důkazů. Ten klub sám o sobě neřeší vůbec nic.
3. Mighty Boys si vyhrazují právo členství ukončit (člena vyloučit), v případě že:
- poruší tato pravidla Klubu, a to zejména v případě, že umožní využívat výhody Klubu třetí
osobě nebo v případě podezření, že nakupuje klubové knihy za účelem jejich dalšího
šíření,
- uvádí nepravdivé údaje,
- nebo v případě, že člen porušuje další povinnosti.
Četl jsem Filipovi komentáře i celé podmínky toho jeho klubu a je to tak, jak tu někdo zmínil. Chce eliminovat prodeje třetím stranám, respektive je tam přímo zákaz prodeje klubových knih. Jak to chce vymáhat netuším, i kdyby knihy čísloval, tak registrace je na mail a těch mohu mít milion. Takže celý ten klub taky nechápu, kór, pokud má v plánu vydávat něco velmi vzdáleného mainstreamu, což znamená z principu menší počet vyrobených knih, tak naopak chceš oslovit více lidí. V jednom Joubcastu o výrobě mluvil a myslím, že říkal, že nejmenší náklad nějaké knihy byl cca 800ks a na to konto argumentoval finančními důvody, proč se nevyplatí dotisky.
Teď bude mít třeba 1000 lidí v klubu a nabídne jim nějakou echt artovinu a bude platit práva, tisk, materiál a další položky za náklad 500 knih ? Zajímala by mě, kde je ta hranice minimálního nákladu, aby jeho celý prodej znanemal zisk.
Sandman omnibus 3: z facebooku Viktora Janiše:
“ Včera mi přišly podklady k závěrečnému dílu. Takže můžu oficiálně oznámit, že opravdu vyjde tak jako v originále, tedy včetně povídkové sbírky Věčné noci, dvou spinoffů se Smrtí, Předehry, Lovců snů v adaptaci Russella Craiga, ALE i původní, čistě textové novely Lovci snů s překrásnými ilustracemi Jošitaky Amana a komiksové novely Sandman Midnight Theatre. A kraťasu z Winter's Edge (Death: A winter's tale) a The Wheel.”
Naznačili něco z mangy, ani si to všechno nepamatuji, tak jen ty největší:
Urasawa: vyjde, neví kdy a nemáme čekat v prvním titulu hned to nejlepší.
Tezuka: Blackjack, prodejní propadák, chtěli by vydat něco jiného.
Hellsing: naznačili, že něco velkého vyjde na konci roku, mohlo by to být ono.
Takahashi Rumiko: Něco od ni vyjde, oznámí na Animefestu.
Mashle: napůl ano, napůl ne.
Hell's Paradise: Spíše ne.
A bude nějakej Hellblazer, těžko říct jakej a v jaký formě.
Naopak bohužel nebude zatím Extremity ani Punisher.
Jestli jsem to dobře chytil tak něco kolem Parkera se chystá.
Pláštěnky jdou akorát Batman a Spiderman, vše ostatní je problém kvůli malému zájmu. A o Manze ti toho moc neřeknu...