Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Jak jsem někdy dříve zmiňoval sám, že to i na samotném aukru kolikrát postrádá logiku, za kolik se co prodá. Tak tady skončila aukce na LIPS TULIAN DALŠÍ DOBRODRUŽSTVÍ na 1200,-, přitom lze bez stresu pořídit hned vedle za kup teď 820,- ...
Že to v té druhé aukci vlastně prodává eshop Bereniky Saudkové, kde to lze napřímo koupit ještě levněji za 790,- , již raději ani neřeším.
Tak ono to není žádný velký překvapení, když se podíváš na nový autory, o kterejch nikdo jaktěživ neslyšel, a maj na databázi knih 20 hodnocení. Já kdybych podváděl, tak tam dám aspoň jednu trojku, ale ne, oni si dávaj plnej kotel :D

@soulbringer: rozhodně, všichni nikdy nejsou úplně všichni, to je jasný. Pro mě osobně by to bylo (mimojiné) hrozně kontraproduktivní. I to volání po těch kámoších. Můžu napsat 10 lidem ať mi daj na youtube paleček, ale co z toho. Nechodím pak do klubů a neříkám náhodným osobám "hele voe koukni, na youtube mám 30 palců". Je to komický, no.

Btw už jsem se ptal a ta lektorka je zaměstnankyně jednoho nakladatelství :')
@soulbringer: Nic jinýho mi nezbejvá. Už jsem neofiko začal. Firemní zprovozním po novem roce.
Ale na vodoznak kašlu. Nelibi se mi. :-)
@Light: Nejaky RŠ a Vybíral, myslim...
@Lenny: jo, to je legit, jen je to divný a kontraproduktivní v první den vydání - což by asi mělo dojít kdekomu :) Ale hlavně to není podvod. Podvod je to, co tady popisoval @walome a hlavně mě dojalo to, že to někdo školí jako standardní marketingovou praktiku.
@xintax: Jen sedm stovek? A ten vodoznak není od věc... ale jako zároveň bych zvážil udělat něco ve stylu "aukro speš deal", kde budeš vybrané kousky prodávat přímo u nich. Samozřejmě za jinou cenu (včetně provize aukra a přirážky pro lidi, co netuší, že existuje google search či srovnávače) - a máš rovnou nový prodejní kanál pro úzkou cílovku :D
A o jaké komiksy se jednalo by šlo prozradit? Mi tohle taky hlava nebere...
@Mr.Plysh: Asi sedm kil, minus poplatky. Žádná trága. Já jen nechápu, že lidi nejsou schopný googlit a v klidu dají 2x tolik na Aukru než u obchodníka...
Měl bych dávat na fotky vodoznak. :-)
@xintax: a kolik ten preprodejce na tech trech titulech vydelal?
To se člověk dozví věci. Ten předprodej je docela nářez.
A není to třeba tak, že autor vyzve fanoušky, aby se registrovali a napsali hodnocení, že to je pro něj důležité? To je naprosto legit přístup.
Vím, že velcí vydavatelé si skrz svoje bloggery třeba hodnocení na DK docela podchycují, takže proto má nová kniha dost komentů
@soulbringer A já s tebou z duše souhlasím. Nelíbí se mi, jak díky těmto praktikám dostal marketing nálepku podvodu, manipulace a klamání. Ale nežiju ve sluníčkové realitě a moji studenti se s tím v praxi setkávají, ostatně mě na to kdysi přivedli oni, takže jim to řeknu.
@xintax: tak to je slušný - tomu říkám optimalizace obchodního řetězce :)
@MisaNuff: @walome Mno hele, mě také živí marketing (byť to není ten knižní a hlavně to není to hlavní, čemu se věnuje zase mý srdce), ale jde o to, že i marketing má nějaké své zákonné i etické hranice. Ze samotného slova "marketing" se stala nadávka a říká se nahlas s pohrdnáním a odporem právě proto, že lidé, kteří vůbec netuší, co marketing vlastně je, školí přesně tyhle nesmysly.

Tak jen aby to snad nezapadlo - česky se takovým praktikám říká podvod a pokud to někdo školí jako "marketingovou metodu, kterou dělaj všichni", tak samozřejmě lže a marketing to prostě není. Fakt bych rád rozděloval zrno od plev a realitu či praxi od ideálu či koncptu, který má být fér ke všem a hlavně nemá uvádět spotřebitele v omyl. Nemám problém s tím, že někdo popisuje realitu, že někdo tady klidně popisuje zaběhnutou praxi některých autorů či vydavatelů, ale jsem sakra nakrklej, když to někdo začne vydávat za běžnou marketingovou praktiku, kterou dalěj všichni, pač znotu - je to:
a) podvod
b) nedělaj to všichni
c) není to marketing
@damacon: Mazec, ty lidi. Nový level u překupníků :-)
Takže dneska si to už ani člověk nekoupí a pak nepřeprodá, ale rovnou přeprodává ještě nenakoupené zboží a pak chce po prodejci aby mu to ještě rozeslal :D :D
Takovej je svět. Smiřte se s tím. Lepší to nebude. :-)
Já mám zase jednu "výbornou" obchodní praktiku. Není sice nová, ale taky potěší.
Před měsícem jsem měl na webu hezkou objednávku - komiksy. Čekal jsem týden na platbu a nic. Musel jsem zákazníka upozornit a teprve začal komunikovat, že jestli můžeme počkat. Jistě, proč ne. Ale nějak mi to nedalo a prohnal jsem tituly computerem a ejhle, vše na Aukru i s našima fotkama. No nechal jsem ho je dokončit. Dvě z pěti neprodal, tak jsem čekal co bude. Samozřejmě je chtěl zrušit. Jasně, proč ne. Zaplatil zbylé tři obratem a žádal odeslání na dvě různé adresy Balíkovny (kódy prý pošle). To jsem odmítl. Tak tedy na jednu adresu (tu původní z objednávky, jinou než ty dvě požadované). A pak už přišla moje chvíle. Světe div se, ale trvalo mi to skoro tak dlouho, než jsem je odeslal, jako jemu platba. To bylo mailů a telefonátů, kde je balík... :-))))
Jako markeťák tady musím dodat, že o tom normálně mluvíme se studenty, protože to dělá naprostá většina agentur, tak musí být připravení na realitu. Možná stejná logika platí i o kurzy, dělá to hodně firem, tak ať to víte.
Fort: Ono je spíše zarážející, že to nakupování/vyrábění falešných účtů radí nějaká lektorka v kurzu.
Jde normálně si koupit sledující, odběratele na youtube. Pokud je tvůj byznys v šedé zóně, tak je to naprostá nutnost. Dál se třeba sehnat i za 1 € cizí účet na steam, pokud děláš machinace s odznaky.
@soulbringer: manzelka byla na nejakym marketingovym online kurzu kde tohle lektorka radila, ze to tak "vsude delaj" (ono kdyz se podivas na dstabaze knih, kde maj novi autori desitky absolutnich hodnoceni od novych uctu). Jmeno neznam.

Jenomze vis co je problem? Ze lidi fakt davaj na procenta. Jsme kdysi meli takovej pofiderni web, kde jsme hodnotili knihy pouze slovne, a nakladatele nam psali, ze to je spatne, ze chteji procentualni/ciselne hodnoceni.
@Walome: počkej, počkej! Abych tomu správně porozumněl: Někdo (kdo?) učí autory a vydavatele, aby si zakládali fake účty / neaktivní účty, aby dávali pouze pozitivní recenze i na CDB a říkají tomu marketingový kurz? Jakože tohle nebude lehce prokouknutelné? Vážně?

Nebuďte slušnej, řekněte jméno! :)
@flynander: ono se to bohužel přímo radí na kurzech marketingu pro autory publikacích. Mně to smysl nedává, ale kdož jsem já, abych soudil rady odborníků :)
Možná by mohla přibýt v profilu položka, kdy se uživatel registroval.
A před volbami v Americe, takže jasná snaha odvést pozornost… :)
Zidobolsevicky spiknuti.
Je podivuhodné, kolik se v posledních dnech vyrojilo recenzentů Rychlých šípů 33, kteří předtím nehodnotili nic jiného... Že by práce nějakého šibala, co se nudí? :)
Walome: Copak, ty si před spaním nečteš zamilovaně Batman: Ticho? :D
@seneke: pobavil ten pár, co si před spaním čte Batmana. Romantika jako prase < 3

Nicméně hezké, za 10 dolarů nádhera.
JInak Marvel plánuje podobnou kolekci taky, ale ve srovnání s DCčkem to vypadá slabě. 15 doláčů a místo kompletních příběhů výřezy z runů.
Soulbringer: DC na to reagovalo touhle kompaktní edicí. Kus za 10 Dolarů a jsou to uzavřené příběhy:

https://www.youtube.com/watch?v=yklMO_mPRoI&ab_channel=DC

@Zack: To jsou dost férový body a dá se s nimi souhlasit. Jako stařešina, který si vybere sotva jednu, dvě mangy za rok, bych rád věděl, co s tímhle hodlaj dělat velký značky a vydavatelé, jež produkují jiný typ kresby... :)
Pboro: To ja ďakujem všetkým, ktorí prišli na moje workshopy a zastavili sa na mojom stánku či už pre komiks, na pokec alebo vyfotiť sa.
Ďakujem všetkým, ktorí si kúpili odo mňa originál obrázok a prispeli tak na charitu.
Tak ještě jednou zdravím Foxtera a dík za pokec v neděli na Kniha Brno. Byl jste někdo? Za mě velmi povedená akce, hlavně kvůli sirokemu spektru přednášek.
Qvestor: Já letos ještě půjdu do antologie Odvržení, vydává Laser a Duchařský příběh od Petera Strauba, to vydání z roku 1997 mi tenkrát uteklo, je třeba to napravit. Z fantasy velká očekávání u Ostří snů od Abrahama a Bratři větru od Williamse.
K Malazu - moje chyba, nebylo to o Malazu, ale o Planet9 jako takové. Doslova mi psal kdosi od nich přes ig, že "balancují na hraně" a já si to v hlavě spojil s Malazem.

Omlouvám se za svůj fake news.
@Gmork: No, je to věc vkusu samozřejmě. A pokud ti epická fantasy vyhovuje, dobře pro tebe. Já bych zase uvítal něco odlišného, nejsem na epiku ale spíš civilnější záležitosti.
Z produkce Fobosu si letos počkám na Roberta Aickmana.
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/chladna-ruka-v-moji-dlani-718302473
Qvestor: aha, to s tím Talpressem jsem nevěděl. Jinak jsem za ty další autory rád, většinu těch knih mám v knihovně a jsou to mé oblíbené romány. Vím, že mělo Argo problém dojet do konce sérii Dobrodružství Riyria, asi kvůli nízkým prodejům, ale pak to dobře dopadlo. Největší radost mi ale dělá Fobos, který po létech sucha vzkřísil literární horor. PS - Je fakt, že u většiny těch nových fantasy je B. Hork v tiráži jako odpovědný redaktor, čili díky mu, že tu tyhle série tlačí.
@Gmork: Já na tom nic moc zvláštního nevidím. To, co se někomu může zdát jako problémy s vydáváním způsobil Talpress, když před lety vytiskl černé dotisky Malazu, aniž by logicky platil za prodloužení práv a aniž by znovu zaplatil překladatelce, která na to přišla a podle všeho se s nimi soudila. (Tuto praktiku černých dotisků Talpress uplatňoval i na Zeměploše či na knihách Waltera Moerse). Proto musel být Malaz od Talpressu stažen a šanci na nové vydání získala Planeta9. A je třeba vědět, že Malaz tu nikdy nebyl tak masově úspěšný a roky to vypadalo, že skončí před první polovinou, protože u nás fanoušky získával pomalu a těžce. Pokud by se v Talpressu chovali čestně, určitě by nebyl problém sehnat dotisky i dnes. Planeta9 má omezené možnosti a vydat jeden díl za rok je až až, ostatně Marhounová na sítích mnohokrát podotýkala že když se jim knihy vůbec zaplatí, je to ten lepší scénář a v plusu jako nakladatelství nejsou. Jsou to fanoušci a bez nich by nebylo vůbec nic. A to platí i pro tebou zmíněné fantasy od Euromedie, Jordan, Williams, Abraham, to si tam protlačil Hokr, fanoušek těhle epických canců.
Zajímavé že zrovna Malaz tu má takové problémy s vydáváním, autoři jako Joe Abercrombie, Robert Jordan, Tad Williams, Daniel Abraham a další tu vychází docela v pravidelném rytmu. A taková Bouřná záře od B. Sandersona je určitě náročnější na vydávání.
@Alfi: s timhle tempem mame za krasnych deset let ucelenou zakladni radu… edicak u nich neznamena vubec nic, rok sem, rok tam…
A jak tu nekdo psal, ano Ruda garda a spol cyklu Malazske rise neni kvalitativne jako MKP ale rozsiruje to cele univerzum a v mnoha ohledech vysvetluje udalosti veci z MKP, ktere tam byly jen nastinene. A zrovna Noc nozu nebo Ruda Garda se drazi za nehorentni sumy (RD za 8k) a to neni jen jeden pripad, takze byt mene kvalitni ctivo nez MKP, trzne pochybuju, ze by to byl proti MKP propadak.
S313: Planeta9 má v edićáku 9 kníh. Je listopad a zatiaľ z nich vydali 3. Som pomerne skeptický, čo sa týka ich kompetentnosti v oblasti dodržovania sľubov. A pre Soulbringera: tiež som bol z tých, čo im verili a poslali 2600 kč na nové vydanie Malazu. Zatiaľ, žiaľ, nepresvedčili. A to mám ich knihy rád, časť je fakt dobrá a zatiaľ žiadna mi neprišla ako úplný odpad.
@soulbringer: Za malo penez hodne muziky, absurdne siroky zanrovy rozpal, bezkonkurencni kadence. Pokud nectou mangu, ctou YA a to hlavne proto, ze se v nich doctou o sobe a svych zivotech, vetsinou od autoru, co nejsou o moc starsi nez oni a jsou podobne naladeny a mluvi podobnou reci.
@Alfi: tak to je dobrej vtip, když původně to měli na listopad 2023. Začíná mi to připomínat Argo a jejich ságu s Tolkienem a Enderem (i když u Tolkiena se po pěti letech rozhýbali).
@Zack: oproti lidem, co hromadí věci v igelitu v knihovně toho načte víc i žák prvního stupně ZŠ :) (tyhle extrémisty bych ignoroval).

Co ovšem stojí za hlubší analýzu i disputaci, jsou hlavní (či všechny) důvody, proč nová generace jede především Mangu - čím ji fascinuje, co opravdu čtou a pokud šáhmou mimo Mangu, co to je a proč?