Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

@rck: nicméně Malazská kniha padlých je samozřejmě ekonomickej průšvih, takže budeme rádi, pokud se to vůbec v tom novém vydání dovydá.
pokud tedy za x desítek let nedospějeme do stavu, kdy bude tisk na papír brutálně regulován/zakázán a po čemkoli dříve vytištěném takto klasicky se postupně dostaví obrovský hlad
Už se to tu řešilo x-krát, můj názor je ten, že pokud si někdo myslí, že je tištěný překladový komiks (minimálně ve smyslu anglicky znějícího originálu) výhodná dlouhodobá investice, tak jednou "zpláče nad výdělkem"..
A nejvíc mi přijde zajímavé, jak o malém trhu se bavíme. A to vlastně jenom odhaduji (pokud má někdo přesnější počty, prosím opravte mě).
A když to znovu vezmu z hlediska knižního trhu, tak v 90.letech některé sci-fi měly náklad patnáct tisíc výtisků, pak to padalo a dneska jsme údajně na 1500-3000 kusech či méně (nemám přesná data, počet výtisků se už nikde moc neudává, čerpám z toho, co jsem kde četl). Proti tomu comicsy šly vlastně opačnou křivkou, ale stejně to je prostě tak málo, když si představíš pár tisíc čtenářů napříč republikou, to je až neuvěřitelné kolik toho vychází...
Milo_Harwey: asi správná otázka, žádný jasný závěr tam nemám.
Kromě toho, že jsem se vypsal, jak nemá smysl se honit za limitkami, tak mě napadá, že by stačilo, aby člověk odolal vábení překupu a třeba, pokud by to vydrželo osazenstvo comicsdb, tak se natolik smrskne trh pro překupníky, že z trhu vyšumí...ale asi je typické "wishful thinking", protože chápu že některé věci prostě člověk musí mít a na racio se nebere ohled :-)
Rck - no ... A co se snažíš říct?
Relativně nedávno moc omnibusů nevycházelo a dnes mi přijde, že s nástupem Crwe se pomalu dostáváme na (dvou)měsíční frekvenci (CC, MB, Crew...). Nejenom, že to je čím dál dražší koníček a člověk si musí vybírat, ale ještě se poličky plní o dost rychleji. Je to nový normál, nebo trh bude zahlcen a budou se dělat jenom drahé limitky pro dvě tři stovky hardcore fandů...nebo překupníků? :-(
Doufám, že omnibusy budou vycházet dál, jelikož samotného mě nebaví čekat deset let na ukončení příběhu (příklad 100 nábojů - to vypadalo, že se ani poslední díl nevydá).
Ale když jsem třeba poslouchal rozhovor s p. Štěpánkem z MB, kde to vypadá, že vydává tak pro 500 lidí a u CC nebo Crwe bych taky žádná o řád vyšší čísla nečekal (kolik může být potenciálních kupců celkem? 1500? nepíšu o manze, to je jiný trh), říkám si, že jakékoliv vydání v ČR je v podstatě limitka. A pak si drbu hlavu, když vidím příspěvek, že na aukru někdo nabízí Preachera za 7k. Dost pochybuji, že za nějakých pár desítek let to bude mít vůbec nějakou hodnotu, protože buď je komiks super a nadčasový a dočka se dalších vydání, takže není důvod to kupovat "staré a šíleně drahé" nebo se už bude číst jenom v digitálu a angličtině a je to tedy kdykoliv dostupné anebo je to old school a nikoho to už nebere. Varianta je to starožitnost se mi nezdá moc pravděpodobná, ale asi s tímhle názorem budu v menšině.
Jenom pro srovnání beletrie - fantasy Malazská kniha padlých (desetidílná sága od Steven Erikson), která se na aukru z důvodu nedostupnosti taky prodávala za "půl ruky a nohu" vychází v novém překladu a co to asi udělalo s cenami...
JJ, poslali dnes ;-)
@Trip: pred chvili prisel :)
trip: tak už to poslali.
@Toe: a Zack: cool. Diky za odpoved. To je dobry ze se dohodnete :) jinde by to byly hystericke boje.
Náhodou Crew ešte neposielala tie "predplatiteľské" maily k omnibus Preacherovi č.2?
@Walome: bych to nersd licil jako nejakou velkou demokracii, ale nejsme dementi, se vzdycky nejak dohodnem. O vetsine se hlasuje, ale pokud nekdo neco prida, tak to ostatni neresi. Ale kdyby nekdo chtel pridavat leporela, tak asi zvazim, jestli je svepravny natolik, aby byl admin :)
… v tom případě bych to po delší době opět zkusil s titulem Roger Krowiak ;)
Předem díky všem co se za nej budou bít:)
Ja to nikdy neviem poznať keď si zo mňa ľudia robia srandu tým takým inteligentným spôsobom :)
Dekuji za odpoved a dalo by se pridat do databaze komiks Cestopisák Josefa Váchala hledal sem ho ale zde sem ho nenasel
Trip: Ano, není komiks, proto je v publicistice (za spolupráci díky Fananek)
disclose: Ano, chvíli jsem nad tím uvažoval, ale pak jsem si uvědomil, že by se o to mohl zajímat Trip, takže jsem přidal
Trip: Ano
seneke: tuhle informaci bych 100% nepotvrzoval...
Walome: Ano, jak tu často píšeme - existují hlasovací tabulky, kde je seznam přijatých i zatím zavržených věcí. Pak jsou 3 fáze komiksové karty, neviditelná, kterou... nevidíte (kde klidně mohou viset věci do nekonečna a neuvidíte je :), viditelná ale rozpracovaná a finální. Interní komunikace probíhá na Discordu, kde je velice živá mezi adminy, ale v podstatě mrtvá mezi uživateli, což btw poukazuje na věk uživatelů CDB :)) Zpětně pak probíhá pořád plno úprav karet pořád dokola, které nevidíte, ale možná časem uvidíte (aspoň ty významnější). Leporelo jako takové bych asi už nebral jako nějakou formu knižní publikace, tak jako digitální podobu komiksu, ale nikdy neříkám nikdy a vše je na zvážení. Doufám že debata bude pokračovat formou návrhů leporel a diskuzí na téma zda je repolero vhodným formátem pro komiks či nikoli a zda se dá udělat juxtapozice i na roličce toaletního papíru (protože dle mého dá ale hraničí to s animací !)
@Zack: ve vsi ucte k pravidlu "zalozil jsem si databazi, tak si muzu delat co chci" se kterym naprosto souhlasim, tak si rikam jestli treba aspon neprobihaj nejaky interni boje mezi adminy, jestli neco je nebo neni komiks? :) nebo jestli skutecne plati, ze kdyz si nekdo bude chtit pridat leporela, tak bude moct?
Trip: Ano, CDB admini tu chtějí mít uživatele, takže sem patříme i my. :D
Do tejto formulácie patria aj bežní CDB užívatelia?
Na CDB patri to, co nekdo z CDB chce mit na CDB.
No koupil sem si rozruchy bimby ale neni tam ani jeden komiks patri to vubec do comicsdb?
"Rozruchy Bohumila Konečného-Bimby" som zbežne prelistoval, a skôr ako ku komiksom, by som knihu zaradil medzi normálne knihy (knižné ilustrácie). Je tam aspoň 1 komiksová stránka?
dnes BBart oficiálně na FB oznámil vydání nového Chrise Cartera, před dvěma měsíci jsem se ptal mailem na tuto knihu a zároveň Reckless od Brubakera. U obou věcí mi řekli, že na podzim se je chystají vydat. Tak kniha je již v připravujeme, tak snad dodrží i ten Reckless.
Taky jsem se těšil. Elrika mám rád, ale patnáct stovek za šestákovou dobrodružku z níž dvě třetiny jsem četl nejspíš nedám. Takový veledílo to zase není.
@damacon: asi tak jako s Elrikem... pokud Argo nabídne přijatelnou cenu (jako u Hyperiona) tak zahodím paperback :)
Já se nad Elrikem pořád rozmýšlím, ono je to celkem dost limitek ze všech stran poslední dobou a už si pomalu začínám vybírat, co pořídím a co ne. Předtím jsem prostě kupoval vše :D Takové Království tvé jde mimo mě, nevidim důvod, proč to mít potřetí. Jsem zvědavý, kdy se trh nasytí a limitky už budou nakladatelům zůstávat na skladě. Další věc je, že si to chci i přečíst, takže třeba u Sandmana jsem se spokojil se základní verzí a asi to takhle budu mít čím dál tím víc.
@damacon: Taky jsem se na něj dost těšil a vyhlížel předobjednávku, i z toho důvodu, že ho nemám v paperbacku a hodně jsem o něm slyšel, hlavně od Gaimana. Ale ta cena mě hodně překvapila, takže stále doufám, že jo někde najdu se slevou aspoň o pár stovek … blíží se Preacher 2 a další hezké knihy, takže každá Kačka dobrá
@skepsi: Přesně, s tím Elrikem se úplně pomátli a doufám, že jim za tu nesmyslnou cenu shnije na skladě.
Já třeba toho Elrika objednal Ex-libris, asi jsem blázen, ale mě se to prostě líbí. Radši mít v knihovně tohle než dva ušmudlaný paperbacky z devadesátek.
Ale souhlasím, že to není pro každého.
Spíš taková bibliofilie stylu Argo.
Na druhou stranu tu knihu v ruce nemám, uvidíme co bude dělat vazba a zlatá ořízka, ale vzhledem k tomu, že třeba u Moorových Iluminací od Arga z loňska se mi už loupe ta stříbroražba, tak hoší to být nemůže. Ale ty zase nestály "bůra", to je pravda.
Pro mě je Elrik, z dnes již nostalgických důvodů, prostě srdcovka a fakt jsem se na to těšil. Je fakt, když jsem poprvé uviděl cenu, musel jsem si promnout oči... Ale těšil jsem se na něj stejně, jako letos, snad, na Vingeho Oheň nad Hlubinou.
@ŠťastaV: yes, Elrik je trapárna
@soulbringer: tak Mysteru Pressu nepadaj weby ze zájmu, hádám, že si to tam Němec šudlá ručně po večerech, protože ten zájem je nula nula prd.

Hádám, že na ebook komiks jsou neskutečně drahá práva, takže by ta limitka musela stát dvakrát tolik (ale zase proč ne) plus by to ty nakladatelství musely umět udělat, takže práce navíc pro ně. Ale taky se mi to líbí, popravdě jsem čekal, že to bude standard :D že si koupíš knihu a dostaneš k tomu ebook zdarma, jsem byl tehdy naivní :)

Ty ilustrace vypadaj jak špatná ai, obálka je jak z 90´ to se ani nedivím, že o to není zájem. A pokud si někdo myslí, že lidi kupují knihy kvůli doslovům, tak je mimo realitu.
Huh... tak se povedlo a mám Království Tvé limitku :)
Ex-libris na kartičce mi přijde jako naprostý nesmysl.
nazev mi byl povedomy.. a ono to vyslo i v Modre Crwi
https://comicsdb.cz/serie/762/elrik
@S313: Je to klasika...
...což si sebou nese značná očekávání, ale i negativní konotace. Ta očekávání dnes asi navíc nenaplní. Ale já to beru v kontextu toho, kdy a kde to bylo prostě napsáno. Elrik je fakt starší kousek a Zaklínač je rozhodně za mě lepší a vydařenější v mnoha rovinách (on by se autor asi urazil, ale klidně bych to dnes dal do "young adult fantasy" a asi by to tam obstálo). I Zeměmoří nebo Tolkien mi přijdou rozhodně lepší nejen pro teeangery, ale u takhle starých fantasy to člověk musí brát fakt s odstupem, i když se to prodává jako "temná fantasy"... s věkem a načteným brakem ti holt u některých klasických děl klesaj hvězdičky. Já to zvažuju jen kvůli nostalgii - ale do tý limitky nejdu.

Spíše mi šlo o to uvažování a přehled + to, že dostatneš limitku včetně ebooku. Tohle kombo by mě bavilo tak nějak obecně.
@S313: Nestojí to za to. Autor psával Elrika ve velkém pro obživu - spolu s půl tuctem jiných podobných sérií - takže je hodně odbytý. A je to dost zastaralé. Snad by se to mohlo líbit nějakému dvanáctiletému klukovi, který ještě nedokáže kriticky uvažovat.
Zeměmoří (první tři knihy) je oproti Elrikovi výrazně lepší.
Tak román má 52 rokov, to cítiť
Otázka je, stojí ta kniha za to? Spousta lidí říká, že je to jako Zaklínač, podle popisu bych tipl spíš něco jako Kronika Zeměmoří, což za mě byla chujovina...
Soulbringer: U komiksov to nejde lebo 250 kusov sa vypredá za minútu kdežto tento Elrik Predal 50 kusov za 2 dni. To je dosť rozdiel technicky.
Inak, ja som si objednal tú lacnejšiu špeciálku Keďže to chcem čítať a tá čo má navyše podpis je naozaj naozaj drahá
Možno som urobil chybu, ale jedného Elrika som si objednal ešte v sobotu. Tešil som sa na to, ale tá cena je ale naozaj vysoká..
soulbringer: Hehe. Já tam vidím twerkujícího a tleskajícího kraba.
@George Walker Bush: všímavej knihovník!
Tohle patří spíše do vlákna se stripy a humory, ale za mě k tomu už jen toliko ;)

soulbringer: Včera jsem měl ryzce, tak si říkám, jestli jsem nespolknul i jiné houbičky, ale tobě se normálně hejbe ikonka!:))
Když jsme u toho prodeje limitek (ve vedlejším fóru) a jelikož tu nedávno vyšla i komiksová adaptace jedné fantasy klasiky v MC 27 a MC 28, tak bych znovu zabrousil do knižního světa s ukázkou dnešních možností prodeje limitek.

Mystery press se rozhodlo vydat novou limitovanou edici Elrika, jež obsahuje:
- nesmyslnou cenu (ale jako dycky odpovídající limitnímu množství - 99 kusů), speciální edice je o dost levnější a pořád moc hezká
- s podpisem autora (netuším jeslti je samostatná kartička dobrý nebo špatný nápad)
- preferenci čísla výtisku (negarantovaná)
- ebook v ceně
- na webu pak také vidíte přesně, kolik limitek ještě vůbec zbývá

Proč to podobně nejde u komiskových titulů, je mi poněkud záhadou. Ten ebook je docela gamechanger a pokud by některé vydavatelství zařadilo k limitkám i speciální digitální vydání pro (komiskové) čtečky, tak asi začnu ty limitky fakt kupovat ve vekým! :)
Par stránek jsem na krámě prolistoval a nezaujalo, počkám co na to napíšete a uvidím.
my bychom ale měli mít samozřejmě sken obálky bez folie, takže doufám že se nám to brzy podaří :)
Vzhledem k tomu, že správný nerd fólii nerozbalí, tak je to v pořádku. Nehledě na to, že ta samolepka možná zakrývá třeba odhalené ňadro, kdoví. Známe věk princezny? Ještě sem vlítne zase nějaký moralizující influencer a vyrobí kauzu. Hlavně se neunáhlit.