Filmový a hudební klub Diskuze o hudbě, filmech, TV.

Fimi: Jo, do Obituary taky půjdu, už dlouho jsem si neposlechl nějaký klasický death z Floridy. A když už, tak od těch nejlepších, že.:)
Gmork já tedy z nových alb 2023 zatím Obituary, Katatonia, Memoriam. Teď vyjde In Flames, Godsmack, Winery dogs, ti insomnium, v březnu potom Devangelic, Maze of Sothoth, Overkill.
Jinak zkus loňské album An Abstract Illusion a Kardashev
Heh, já jsem koncem roku objevil Ultima Grace. Nepouštějte si to, je to hrozný :-) Ale nějakým zvráceným způsobem se mi to líbí a poslouchám to pořád dokola, hlavně takhle po ránu. Jsou to v podstatě japonští Galneryus / Alhambra, ale se zpěvem Anette Olzon. Nutno říct, že s hodně zvláštně zprodukovaným zpěvem... Ale oni to takhle Japonci mají rádi. Místy to zní jako Babymetal, to určitě znáte.

Jo a když jsem v těch končinách, tak ještě (ne)doporučím Necronomidol. Taky guilty pleasure :-)

Začátek roku jsem odstartoval s touhle hudbou, zrovna poslouchám nového Devina Townsenda a je neuvěřitelné, že i přes ty kvanta desek co už vydal, je Lightwork stále novátorská deska, která se poslouchá náramně. Za pár dní vyjde novinka finským Insomnium - Anno 1696. Na tuhle desku se hodně těším.

https://imgbox.com/2oAhBfyh

https://www.musicrecords.cz/catalogue/hudba/insomnium/anno-1696-(194566)/
Kdybyste nevěděli, co poslouchat u Berserka, zkuste dungeon synth! https://www.youtube.com/watch?v=zo_-yIm0nTE

Respektive čekujte celý tenhle úžasný okrajový žánr ovlivněný devadesátkovými RPG hrami, D&D a metalem. https://www.youtube.com/@TheDungeonSynthArchives

Seriál The Last of Us dostane druhou sezónu, u HBO to včera oznámili. Tak snad si zachová kvalitu první řady, předpokládám, že pod druhou sezónou budou podepsaní ti samí tvůrci.

https://www.vortex.cz/serial-the-last-of-us-obdrzi-druhou-serii/
Taky jsem zíral že to má tak dobré hodnocení, hlavně ten druhý díl, dneska na něj musím kouknout.
Tak druhá epizoda Last of Us definitivně přesvědčila, tenhle seriál bude jízda, v budoucnu si to určitě pořídím i na Blu-ray nosiči. Musel jsem si znovu nainstalovat Last of Us part II. na PS4. Chci se do toho světa znovu vrátit. Jen pro zajímavost, momentálně mám nainstalované tyto hry:
https://imgbox.com/hPcA0ZDV
Fimi: Ti poslední tři jmenovaní zaujali, to si poslechnu celé. Od těch brutálních vokálů si teď chci odpočinout.:)
Katatonii jsem už slyšel, moc pěkné...jinak zkus An Abstract Illusion, As the Sun Falls, The Chronomaster project, All things fallen, Dovorian..
Před pár dny vydali novou desku polští progresivní rockeři Riverside - ID.Entity. Ve stejný den vyšla i nová Katatonia - Sky Void Of Stars.

https://www.youtube.com/watch?v=hTj41rDTgBw

https://www.youtube.com/watch?v=EWQQFjyHtro

https://www.musicrecords.cz/catalogue/hudba/katatonia/sky-void-of-stars-(193416)/
Ještě jsem narazil na jeden ujetý film - The Menu, taky dobrý, teda spíš první čast a díval jsem se i na nezávislý film Mad Heidi, to už je ujeté až moc, ale nasmál jsem se :) Tak jako tipy ;)
seneke: Já už tohle mám po léta vyřešené, hraju pouze na PSku, teď jsem si pořídil pětku. Z PC jsem odinstaloval poslední hru někdy před 13 lety. Jsem sváteční hráč, Playstation mi zcela vyhovuje a do žádné jiné konzole už nepůjdu.
Trailer na třetí sérii Star Wars: Mandalorian. Premiéra 1. března na Disney+.

To mi připomnělo, že mám už několik měsíců na xzone zabukované figurky Joela a Abby. Jsem zvědav, na jaký měsíc to zase přesunou.:)

https://www.xzone.cz/figurka-the-last-of-us-part-ii-joel
Denis: Tady fakt těžko říct, ale spíš bych řekl - klidně se na seriál podívej, hru si stejně potom vychutnáš, resp. její příběh. Pokud chceš mít úplné informační embargo, tak seriál ignoruj.
Denis: První díl zatím více méně jo, některé scény skoro jak vystřižené ze hry plus pár efektních scén navíc a celkem chytře vystřižené flashbacky aby to nebylo nůďo... Je možné, že Fireflies tu budou víc v popředí, Tess přežije dýl (hraje ji známější hérečka :) a Joel zatím není až tak zničenej a na dně jak ve hře... ale těžko soudit po prvním, uvidíme co další... Samozřejmě asi nelze čekat akci jako ve hře, tohle je spíš konverzačka sázející na atmošku alá Walking Dead TV a jak pošlapou krajinou, tak si scénáristi asi dovolí větší epizodní odbočky :)
Gmork: Prosím ta je to 1:1 k hre? Hru som ešte nehral tak či mám počkať na PC a zahrať a potom pozrieť
Včera jsem skoukl první díl Last of us... ale jo, dalo se to, jen mě to jako hráče obou dílů hry nemá čím překvapit a určitě to nebude tak drsné jako hra. Jako Ellie bych radši viděl nějakou herečku věrnější předloze jako třeba Frankie Corio z loňského Aftersun. Ale Bella Ramsey taky hrát umí, jen není hlavní hrdince vůbec podobná, škoda. Každopádně skouknu všech devět dílů.
Darker m to v pořadí, my teď sledujeme Yellowstone a 1923, jsme teď víc seriáloví, ale já byl včera na Avatarovi, jako není to špatný ale žádná revoluce, nevím co Cameron jako připravoval přes deset let...teď je v kinech nový Guy Richie, taky údajně super
Pozeral som to zrovna včera. Za mňa ok a spokojný som aj s Watcher (2022), čo som dopozeral teraz. Síce stará téma, ale veľmi fajn spracované, aj keď sa bude asi väčšine zdať, že sa to vlečie. Od začiatku sa to ale pekne pomaličky gradovalo.
A co říkáte na Pale Blue Eye? Za mě úžasná detektivka, skvělé rozuzlení a vyprávěcí tempo s dialogy postav, prostě Poe :)
valon: Mně se líbil jen Aaron Taylor-Johnson jako Mandarinka :)
yogi: Na Seveřana se chystám, protože jsem teď koukal na ten Eggersův Maják i nedoceněnou Čarodějnici a ten týpek je malý režisérský bůh... zdá se... chci si to vyvrátit, nebo potvrdit do třetice:)
Já si to užil jako zábavné béčko s áčkovým obsazením :)
Šel jsem na to do kina sám, protože žena chtěla ve stejnou dobu v jiném sále vidět Arthur: Prokletí. Ve výsledku jsem byl o dost spokojenější, když jsem se po filmech vydali domů :D
Velkej Šéf: *thumbs up, srdíčko *
Taky jsem viděl zrestaurované Sedmikrásky a ač nejsem fanda Chytilové, tak mi to uhranulo. Ale to hlavně asi kvůli rukopisu Krumbachové.
Bullet train byl děsně špatnej, přeceňovaná blbost... cituji z jedné mé oblíbené recenze:

"Bylo kouzelné sdílet projekci v kinosále s uživatelkou xxx, jejíž bezprostřednost a naprostá ignorance aktuálních mainstreamových filmových trendů komentovala ten film konstantně v průběhu. Po 15 minutách se se vší upřímností trefně zeptala, zdali to patří pod Marvel. Že teda sice od něj nikdy nic neviděla, ale že takto si ty filmy představuje. Bod. Ve třicáté minutě se zprava ozve špatně skrývaný šepot "Mně to teda zatim přijde jako fakt strašná sračka."
Na FNACu stále běží akce 4CD = 20,- Využil jsem ji. Třeba to nějakého milovníka francouzské hudby, klasiky, jazzu... atd. zaujme. Akce trvá do 28 ledna.

https://www.fnac.com/s509434/4-CD-20-Euro

https://imgbox.com/vDYhIhNV
https://imgbox.com/UJp0GqEY
@james89 Však on se nakonec někde objeví :-) Řezník se dokáže vždycky s někým dohodnout.
Nový Texaský masakr motorovou pilou. Tak jak jsem si myslel, že dílem 3D to bylo neslavně ukončeno, tak následovalo pokračování odkazující na původní díl ze 70.let, i když podle mě neprávem. Byl jsem zklamán. Jediná sympatická postava byl ten týpek, kterej tam měl dílnu. Zajímavá scéna v autobuse. Jinak mi film nic nedal.
deefha: Díky za odpověď. Je to škoda. Tento film by neměl být zatracen. Je to jedna z mála koukatelných českých komedií dnešní doby.
seneke: Hustej seznam, nic z toho neznám.
Na filmy a seriály nemám seznam tak jen co si pamatuju.

FILMY: Catwoman: Hunted, The Monster Squad, Lupin III vs. Detective Conan: The Movie

SERIÁLY: Cyberpunk: Edgerunners, The Cuphead Show, Golden Boy, The Duck Factory, My Dress-up Darling, Mappy, Bravoman, Smilling Friends

HRY: Zombiu, Battlezone VR

KNÍŽKY: Creativity Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration

KOMIKSY: Business Cat, Grumpy Old Monsters,

MANGA: Ron Kamonohashi: The Deranged Detective, One Piece, Tokijský Ghúl: Re, Němý Hlas, My Dress-up Darling, Oshi No Ko, Kengan Ashura, Kengan Omega, Dr. Slump, Zom 100, Akane-banashi, MHA: Občanská hlídka, Arte, Undead Unluck, Mashle: Magic and Muscles, Witch Watch, Blue Box, The Elusive Samurai, Himawari-san, Choujin X, Sakamoto Days, Deadpool: Samurai, Kaiju 8#, Takopi's Original Sin, Frankenstein (Junji Ito), Hellstar Remina, Bakuman, Claymore, To strip the flesh, Atom: The Beginning, Cowboy Bebop, Deadman Wonderland, Solanin, Dr. Stone, Jungle Emperor, Ode to Kirihito, Město světel, Sayonara Eri, Wotakoi, Magu-chan, Bio-Meat Nectar, The Book of Human Insects, Gon, Destroy All Humankind: They can't me regenarated, Pluto, Ginga no Shinanai Kodomotachi e

Ten Manga seznam není kompletní, jen jsem vybral pár zajímavějších kousků.
Plus jsem přelouskal metrák webkomiksů.
Draco: Neříkej mi, žes neviděla nejmíň pět sérií Tlapkové patroly (nebo něčeho podobného, co teď jede).
Draco nobilis: The way of the househusband vyšlo na Netflixu v roce 2021. Jinak teď už by na Netflixu měla být 2. sezóna.
Týjovka, Bullet train i Hodně štěstí, pane Veliký se mi v kině líbily, ale do druhého dne jsem o nich nevěděla. Zapomenutelné fajn filmy.
Všechno, všude, najednou pro mě byla nepovedená snaha o psycho ezo Kung-fu hustle, většinu filmu jsem se nudila.
Top gun má nádherný záběry na leteckou techniku, ale byla to ještě blbější pohádka než ten první... Ale klidně na to kouknu znovu a to třeba i v letním kině. Je to čistá euforie a to mám Cruise ráda jen v Top Gunech a Tropický bouři. Ale byl to debilní film. I když strašně super.
Jo a já letos viděla v kině i Benedettu a ta mi teda vrtala v hlavě dlouho, to je těžko zapomenutelný film.
Škoda jen že toho Elvise jsem v kině prošvihla, ale furt doufám, že ho ještě někde v Praze do jara pustí.

Velkej šéf: já myslím ze seriálů loni viděla jenom The way of househusband na netflixu... A to si nejsem jistá, jestli jsem to neviděla loni.
@james89 Předchozí Party Hard jsem koupil na Aerofilms. Ti loni s online videotékou přemigrovali ke KVIFF.TV, tak jsem si říkal, že by tam třeba Party Harder mohlo už taky být... No ale není a dokonce tam není ani Party Hard :-( Takže nevím.
Zajímalo by mě, jestli bude někde k vidění nebo koupi Party Harder pro nás, co jsme to nestihli v kině.
Normálně moc žebříčkový nejsem, ale některé vaše přehledy mě donutily něco si vyhledat a zařadil do seznamu na pozdější bližší seznámení. Tak jsem udělal i svůj. Seriál jsem viděl jen jeden, tedy jej považuji za nejlepší a z každé kategorie jsem se pokusil urvat pouze jednoho zástupce.

SERIÁL: Vince Gilligan/Peter Gould: Volejte Saulovi. Jediný, který jsem viděl, takže i nejhorší. Tahle kolonka má možná zcela nulovou informační hodnotu; na druhou stranu se seriálům kvůli časové náročnosti běžně vyhýbám, a tohle mě alespoň donutilo k té obrazovce sednout.

FILM: Věra Chytilová: Sedmikrásky. Je to trochu podvod, protože je ten film z roku 1966, ale vloni byla do kin uvedená nově zrestaurovaná verze a musím říct, že je to obrazově nesrovnatelné s tou, kterou jsem měl už zažitou. Předbíhá všechny ostatní filmy, které jsem v kinech vloni viděl.

ALBUM: The Young Gods - Play Terry Riley In C. Kapelu mám velice rád, kompozice si cením jako jedné z nejdůležitějších, které byly v historii hudby sepsány.

KONCERT: Fred Frith Trio - Levontin, Tel Aviv. To bylo velké překvapení, protože jakkoli mám Fritha rád, tak jeho alba v Triu mne nikdy moc neoslovila. Koncert jsem dlouho zvažoval, pak mne ale úplně zničil a ukázal mi, jak špatné může být uvažovat o improvizované hudbě na základě nahrávky. Aspiruje na nejlepší koncert nejen za loňský rok, ale za delší období. Navíc jsem objevil klub Levontin, který jsem od té doby začal navštěvovat častěji.

KNIHA: Ladislav Klíma - Sebrané spisy V. - "Bel"letrie. Nevěřil jsem, že to někdy Torst vydá, ale nakonec to zabralo jen pět let. Ta edice je úžasná a opět musím ocenit mravenčí ediční práci Eriky Abrams. Bere to dech. A taky to bere a) energii, protože ten více než tisícistránkový špalek je jak vražedná zbraň, a b) čas, protože polovina stran je tištěna petitem. Strávil jsem s Klímou dlouhou dobu. Ale těch pět až deset let do vydání závěrečného svazku mi na oddych více než stačí.

DIVADLO: Divadlo v Dlouhé - Lidská tragikomedie. Opět Ladislav Klíma, ale naživo. Hru samotnou mám v oblibě, ale moc jsem si ji nedovedl představit naživo. Divadlo v Dlouhé si poradilo se všemi podivnostmi a technickými zhůvěřilostmi, které se v ní vyskytují. Běhal z toho mráz po zádech a v příhodných momentech se sál otřásal smíchy. A nikdy jsem neviděl Vondráčka hrát tak jako v téhle hře.

VÝSTAVA: Sandarmoch - Kde stromy mají tváře. Výstav jsem v loňském roce viděl jen minimum a přinesla nejvíce. Mrzí mne, že jsem nestihl Basquiata ve Vídni - jsem si jist, že ten by to byl vyhrál.
Já už svůj žebříček házel na FB, takže jen stručně, od prvního místa k poslednímu.

FILMY:
Všechno, všude, najednou, Třináct životů, Seveřan, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, Top Gun, Pinocchio Guillerma del Tora (a to původní pohádku fakt nenávidím), Víli z Inisherinu, Bullet Train, Batman.
SERIÁLY:
Bette Call Saul, Peacemaker, Barry, Reacher, Avenue 5, Úžasná paní Maiselová, Cobra Kai, Rick a Morty, Sandman, Stranger Things
KNIHY:
Asfaltová pustina, Final Girl Support Group, Planeta hmyzu, Hollwood Crows, Muž, který spadl na zem, Loterie a jiné povídky, Mindhunter, Nikdy, Sacculina, Chování.

Nějaké okecávání najdete na fb (Jiří Pavlovský)
U mě letos vyhrála nostalgie.

V kině byl top PSH Nekonečný příběh

Legalně staženo a sledováno doma TOP GUN

Bullet train a Na nože jsou pak pod topkou.

A na humor v Nikde, vždycku, všude, nebo jak se to menuje su už asi starý
Mám to podobně jako G.W.Bush, takže hodně na listu a spíše jsem rejdil u starších věcí.
Z toho, co šlo loni prvně ven, tak asi nejvíce:
- top: Elvis, Top Gun, Hustle
- rorporuplné pocity: Batman, Knives-out: Glass Onion

ale spoustu z toho mám ve frontě. Nicméně fakt mě překvapilo, jak byl Elvis asi nejlepší "comicsovej" film minulého roku, který jsem viděl.
Batman byl detektiv ale nic nevyřešil, vždycky mu někdo pomohl, chytil špatného a ten mu to musel vysvětlit. Za celý film nic nevyřešil.

Za mě tedy z filmů 2022 které se mi líbily Seveřan, Osvobození, Vražda v Londýně, Bullet train, Na nože 2, Víly z Inisherinu, Avatar 2, Šílená noc, crimes of the Future, líbil se mi i Black Panther 2, Menu, Top gun, třináct životů, Elvis, trojúhelník smutku,

Obří zklamání Jurský svět 3, Thor 4, vřískot, Doctor Strange 2, Uncharted, Pinocchio od Tora, Pinocchio, predátor,

Seriály Tulsa King, Black Bird, Pluk mizerů, Wednesday, Rod Draka, Sandman, Obleva, 1923,1899, Kaleidoskop, Offer, Monstrum, Bílý Lotus, Reacher,

Další rady rozkoukanych seriálů: Gangs of London, Koruna, Jeho temné esence,
Yellowstone, The boys, Stranger things, Last kingdom, Ozark, See,

Metal: All things fallen, Allegaeon, Amon Amarth, Amorphis, An abstract illusion, arch enemy, Architects, Atlantis chronicles, Behemoth, BlackBerry Smoke, Bleed from within, Bonecarver, Crown the beast, Darkane, deathless legacy, Decapitated, Defleshed, Destruction, Dovorian, Entrails, Evergrey, Exocrine, Fallujah, Goodbye june, halo effect, Immolation, Inanimate existence, Ingested, James Labrie, Kreator, Lamb of god, Candlemass, Darkthrone, Lorna Shore, Malevolence, Miss May I, Monuments, Origin, Ozzy, Revocation, Parkway drive, Shadow of intent, Megadeth, Shinedown, Slipknot, Soilwork, soreption, Soulfly, Spire of Lazarus, to obey a tyrant, Whiskey myers Wolfheart, Machine head.
Určitě jsem na nějaké i zapomněl.

Zklamání šestá řada Peaky blinders
Draco nobilis : Blbý je, že u nás na maloměstě, tedy v Olomouci, spousta dobrých filmů kiny jen prosviští( Nene,Fabelmanovi), nebo je vůbec nehrají(Kousek nebe).
Mně se ze všech loňských filmů nejvíc líbilo Nope (česky Nene). Konečně film, co překvapí! Byla jsem z něj v euforii.
Batman byl konečně detektiv, hurá, ale film mi nepřišel nijak výjimečný. Na jiné komiksové filmy jsem nešla.
Trojúhelník smutku je jen taková doslovná hříčka bez hloubky.
Kdo chce vidět kus poctivé filmařiny pro diváka, který nepotřebuje doslovnost, jděte na Kousek nebe od Kocha.
Mě z těch oceňovaných filmů celkem minul Top Gun a taky Nejhorší člověk na světě.
Nejlepší film minulého roku pro mě asi Trojúhelník smutku od Rubena Östlunda, už jen pro tu zdařile zakomponovanou New Noise od Refused v blicí scéně. Ale Elvis taky dobrý.:)

https://www.youtube.com/watch?v=NkAe30aEG5c