Vždycky něco vyjde, nestíhám a ani se nesnažím to dohnat :D Čím víc věcí se mi líbí, tím násobně víc se mi otevírají možnosti, co by se mi mohlo líbit, takže pfff, jo, přidám na seznam, dík ;) :D
Darker tak v říjnu vyjdou samé zajímavé věci, Archspire, First fragment, Aeon, Dream Theater, Blood Red Throne, Trivium
Teď v září vychází Rivers of nihil, Rage a Carcass
Mně se tedy hodně líbil i v Arctic, ale posledně mě dostal právě v Rytíři spravedlnosti a Chlast...třeba Chaos walking taky nebyl špatný..on je dobrej všude
Shang-Chi solidních 8,5/10. Po Black Widow je to velmi osvěžující a užil jsem si, že Marvel i přes svou klasickou šablonu dokázal udělat film zajímavým. Od Winter Soldiera jsme konečně mohli opět vidět normální kontaktní souboje tělo na tělo a tvůrci odvedli vskutku dobrou práci. Většina akce je hezky přehledná, divák se orientuje téměř v každém chvatu a (většinou) se zde hezky využívá i prostředí, kde se fight odehrává. Největší překvapení pro mě byl záporák, protože světe div se... MCU opět dokázalo udělat dobrého záporáka. Je dostatečně velká hrozba, jeho motivaci dokonale chápete a zároveň je zde potřebné osobní pouto k hl. hrdinovi + má dostatek času na plátně. Tempo filmu je většinu času svižné až na určitých cca 20 min. před finální bitkou. Ta je tradičně jak jsme u Marvelu zvyklí OBŘÍ digi bordel a velkolepá akce. Tvůrci si opravdu vyhodili z kopýtka a kolikrát je vidět, že je zde digitálna opravdu moc a některé pohyby hrdinů smrdí zeleným plátnem. Člověk to ale dokáže odpustit vzhledem k předchozím soubojům. Zároveň prsteny jsou podle mě dost cool a těším se co nám s nima ještě v MCU předvedou. Otázkou vkusu je zde humor - Osobně humor mi zde přišel lepší než v Endgame a většina vtipů je při nejhorším ok.
V závěru se jedná o nadprůměrnou Marvelovku a velice poctivý origin a jeden z nejlepších solo filmů za posledních několik let. Doporučuju
p.s. Nejvíc jsem si užil fiktivní zvířátka a klidně bych si jich dal mnoooohem víc. :D :)
Shang-chi je bezesporu jedna z nejpovedenějších sólovek z MCU a přidává do tohoto universa svěží vítr, který už MCU zoufale potřebovalo. O to příjemnější je, že jsem to od tohoto filmu vůbec nečekal. Palec nahoru.
Seneke: pokud studuješ historii, tak Tvé výhrady zcela chápu. V jedné laicky a obecně řečené větě, což ta moje byla, se přesného vystižení jádra problému nikdo nedočká. Maximálně "negativní" reakce :-)
Robur31: Veškeré Miyazakiho komentáře musíš brát s rezervou. On má i mezi Japonci reputaci nerudného dědka s egem o velikosti Everestu. Každou kulturu lze lehce pochopit, když člověk dává pozor.
Jinak ta moje reakce byla hlavně proto, jelikož já mám alergii na tyhle "univerzální" shrnutí. Jsem studiem historik a měl jsem smůlu na hromadu rádoby expertů, co si myslí, že sežrali veškerou moudrost světa. Tohodle neurotismu se už holt nezbavím.
Seneke: Věta, že H.M. dělá filmy pro celý svět, se přece dá vyložit různým způsobem. A že i ve světě lidé rozumí anime a jap. filmům? No, tak asi nakonec není ta japonská kultura tak výjimečná. Nakonec v jádru chutná vše stejně (zvlášt v době covidu), jen ten obal je jiný.
Gmork: BW jsi viděl až do půlky? To jsi tedy dobrej...
Tak Muž se zaječíma ušima se mi líbil, bylo to takové rozjímání nad životem stárnoucího muže a Miroslav Krobot ten film v podstatě zachránil. Ale když to vezmu kolem a kolem, bavilo mě to víc než třeba taková Black Widow, i když se tedy lépe kouká na Johanssonovou než na Krobota. Ale u Widow jsem se už v půlce koukal na hodinky, kdy už to proboha skončí, tady mě zajímalo, k jakému životnímu závěru hrdina dospěje. Zvláštní, zvlášť když člověk uváží, že ten film stál jedno promile rozpočtu BW.:)
robur31: Miyazaki nedělá filmy pro celý svět. Dělá je pro Japonsko. To, že je jsme my, většinou bez hlubších znalostí japonské kultury, jim schopní rozumět, je víceméně náhoda. Anime studiům dost dlouhou dobu trvalo pochopit, že existuje pro anime trh mimo Japonsko. Přesto ale je veškeré v Japonsku vytvořené anime až na vskutku pár drobných výjimek, určeno hlavně pro Japonsko.
Obecně jsou režiséři a autoři překvapeni, že jejich anime produkce má mimo Japonsko takový úspěch. Sám Miyazaki v jednom rozhovoru prohlásil, že je velice polichocen zájmem Západu o jeho filmy, ale byl výrazně překvapen, ba doslova zaskočen, že jsou ne-Japonci schopní rozumět jejich obsahu.
robur31: To chápu spíš jako klad, že to není moc komerčně úspěšné. Má hudební sbírka je plná desek, které se v Evropě moc neprodávají. Dokonce bych řekl, že převažují.:)
Gmork. Hisaishiho výběry jsou skutečně velmi příjemné na poslech. Na pozadí při práci dokonale uklidní. Jediný problém vidím, že se Hisaishiho dílo moc v Evropě neprodává a pokud ano, většinou je drahé, někdy i dost. Kaguya film, no řekl bych, dobrý, ale nepospíchal bych se zhlédnutím. Na rozdíl od Myazakiho, který dělá filmy pro celý svět, Kaguay je spíš pro japonský trh a to je poněkud jiná kultura.
Dobrý na nervy je i Kikujiro: https://www.youtube.com/watch?v=l0GN40EL1VU
Reminiscence se mi taky líbila. Dnes jdeme na Krobota se zaječíma ušima, jsem na to docela zvědav. Jinak další hudební nálož z Fnacu, tentokrát víceméně jazzová.
A ještě jeden Joe Hisaishi a malá čarodějka Kiki.:)
WHAT IF je takový docela kolísavý, co se kvalit epizod týče.. prvni epizoda tak 3/5, druhá 5/5 a dnešní tak 4/5. I když dnesni byla dost zajímavá v tom, že se dopředu fakt nevědělo, o čem o bude a zápletka dost překvapila. SPOILER! Hank jako Yellowjacket opravdu potěšil a překvapil.
Nedávno jsme tu řešili Studio Ghibli... koukám, že na Fnacu je ve slevách loňské album Dream Songs od jejich dvorního skladatele Joe Hisaishiho. Už je v košíku + nějaké jazzové kultovky jako Billie Holiday, Aretha Franklin, Gregory Porter, Dee Dee Bridgewater, Nina Simone apod. https://www.fnac.com/a14103101/Joe-Hisaishi-Dream-Songs-The-Essential-Joe-Hisaishi-CD-album