Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.
  • seneke
    seneke mecenáš8.3. 07:17Publicistika
    Tak jsme přišli o jednoho z nejvýznamnějších autorů mangy na světě:

    https://variety.com/2024/tv/obituaries-people-news/akira-toriyama-dead-dragon-ball-z-1235934665/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Alfi
    Alfi1.12.2023 21:49Publicistika
    Ja som to vnimal, ze mu vidime chrbat zhora a nie brucho zdola
  • Doppelganger
    Doppelganger1.12.2023 20:28Publicistika
    Já jsem si to myslel správně. V té druhé variantě by musel mít strašně divně vykroucenou hlavu :))
  • baatcha
    baatcha1.12.2023 19:12Publicistika
    Kouká podle vás Batman na ikonické obálce The Dark Knight Returns dopředu nebo dozadu? :) Já si to třeba celou dobu myslel špatně. https://www.ign.com/articles/batman-dark-knight-returns-cover-facing-forward-frank-miller

    original cover art:

  • Alfi
    Alfi13.11.2023 22:58Publicistika
    Yogi: No jo, keby mi po vzore Fidela tiež hrozilo, že ak si to nepozriem a nebudem hlasno tlieskať tak mi unesú a zožerú rodinu tak by som to dal tiež!
  • MisaNuff
    MisaNuff13.11.2023 19:55Publicistika
    Já třeba preferuji vše velké. Ano, v posteli se to čte hůř, ale vynikne ta kresba. Zrovna toho Hellboye jsem se zbavoval, protože ty titěrné knížečky to podle mě zabíjí. Kolosálku jsem nesehnal (ne, 20k za to nedám), tak mám velké EN vydání za zlomek ceny.
  • yogi
    yogi13.11.2023 18:43Publicistika
    Alfi: Fidel Castro míval i delší projevy a jeho fans to v pohodě dávali.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.11.2023 16:58Publicistika
    alfi: souhlas :) ale tak bylo to asi pro hardcore fans a light to tady pro blaho všech napsal viď :)
    Podle mě to tam Filip nahodí - spíše bylo zajímavý slyšet ten background a uvažování, co bude, nebude a kdy (i podle toho, jak se Filip snaží držet toho svého kodexu).

    zack: do metra, do postele, do ušáku, nebo když u toho člověk jí - zcela jistě a souhlasím v obecné rovině. Ale to bych tak rovnou třetinu svý knihovny odepsal :) Ano, pro pohodlnost čtení jsou větší formáty problém a většina vydavatelství s tím pracuje, že jo... stejně jako s tím, že pro určitou část cílovky jsou i větší formáty prodejný, ba dokonce žádoucí, obzlváště některé kresby si o větší formát prostě říkaj - protože pohodlí pro četbu není pro ně hlavní motivátor ke koupi daného titulu, respektive s tím dokážou pracovat a pozor nejsou to jen sběratelé.

    A ano, z pohledu čtenáře by tomu až tak neuškodilo vydat něco ve více dílech - jenže stála by jedna kniha míň než dvě? Nebo by to bylo naopak? Začnou ti do toho vstupovat další faktory - omezený místo v knihovně a ekonomika. Jinak sám Filip přece taky přiznává, že některé kousky musí vydat spíše ve dvou dílech - ty hranice tu jistě jsou a uvědomuje se i on. A třeba mě se líbí i to uvažování pro Kill lock - nejlépe jako jedno celý dílo, ale je otevřený o tom uvažovat i po kouskách (byť jeho i moje preference je asi jasná).

    (naštěstí tohle přestaneme řešit, až do padesáti let přejdeme všichni na digitál :)
  • Zack
    Zack admin13.11.2023 16:54Publicistika
    Soulbringer: jeste jinak, myslis, ze by tem jeho comicsum uskodilo, kdyby vysly sice najednou, ale v mensich knihach? Z pohledu ctenare myslim.
  • Zack
    Zack admin13.11.2023 16:33Publicistika
    Soulbringer: comoliv vetsi jak tpb je na cteni hovadina. Jsou samozrejme spousty duvodu, proc to vydat vetsi, tezsi, ucelenejsi, ale rozhodne ne s focusem na cteni.
  • Alfi
    Alfi13.11.2023 16:04Publicistika
    Ale teda mohli by to zhrnúť aj na svoj web, lebo tri hodiny videa, tak to fakt nie!
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.11.2023 14:46Publicistika
    Ale buďme zase fér - on je špalek a špalek.

    Něco je omnibus, něco past na peněženku s příšerným UX a něco je prostě hotovej celej příběh, kterému rozhodně sluší ucelené vydání. Osobně preferuju třeba Hellboye v mnoha titulech než tu zhovadilost s pekelnou knižnicí (tady krom šetření místa v knihovně fakt nechápu, proč si to někdo dobrovolně pořídí, fakt ne - ale proti gustu...) A naopak třeba Tulák nebo Pošťák si prostě ve dvou či třech dílech neumím moc představit. Jako můžeme se bavit třeba o rozdělní ty prvotiny od Kaplana, ale obecně jako čtenář rozhodně vítám způsob vydání a provedení, kterým to Filip dělá (a to jsem tuláka četl i v posteli).Ve stejném duchu jsem se tady trochu podivoval nad tím, že si matematika pana Vybírala vydala cestou dvou výtisku u Integralu Velký Mrtvý (kde si naopak dokáži představit jednu čitelnou knihu, byť by mohla být dražší a asi bych to tak preferoval - ale chápu jaký risk to pro vydavatele je). Pak jsou věci, který jsou super, že ti vyjdou v celku, ale i to se musí taky umět - viz Alias. Rozhodně jsem preferoval to mít v jedné bichly - tedy do momentu, než se ti začne lehce rozpadat v rukou... čili znovu: on je špalek a špalek. Na kvalitě (příběhu i zpracování) prostě dycky záleží... ale zase jsem jen jeden ze tisícovky čtenářů s tisícovkou chutí a preferencí. Ale zkráceně řečeno DÍKY Bohu za tyhle malá nakladatelství - fakt že jo!

    PS: Jako jo, je tam spousta momentů, kde bych s Filipem velmi polemizoval (viz i ta citace, která mě přišla úsměvná a kterou jsem tu schválně dal), ale v zásadě drtivá většina toho, co MB vydali mi totálně sedla a leckdy i předčila očekávání. Příběhy i způsob mi přijdou na one-man show více než fér a já mu držím i s novinkami palce. Jen houšť a klidně více čtivých špalků :)
  • Zack
    Zack admin13.11.2023 13:52Publicistika
    Jasne, ty jeho spalky uplne krici 'jde nam hlavne o ctenare' ;)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.11.2023 12:17Publicistika
    "...ale já rozhodně nechci, aby to byly nějaký sběratelský artefakty, aby to bylo něco, co jakože odkážeš dětem, pač "tam je ta hodnota!"... Já bych rád, aby sis to koupil, rozbalil a přečetl, protože si chceš přečíst ten příběh a ne že kolem toho budeš tancovat v rukavičkách..." (si nejsem jistej, jestli Filip zná velkou část své cílovky, ale dobře on a úplně s ním souzním)

    Ve vedlejším vlákně už to zaznělo telegraficky (thx @LIGHT), ale tady jsou skoro 3 hodiny s Filipem (co pořád vede prakticky one-man show s názvem Mighty Boys) - stěžejní jsou určitě ty ediční novinky pro příští rok, ale je tam i dobrej vhled do toho, jak takové vydavatelství obdobného charakteru dnes funguje na tak malém trhu, jako je ten český a spousta dalších zajímavých nuancí.
    Celý stream zde
    - co nás čeká do konce roku od cca 27:00 (pro ty, co už objednali - spíš prosinec)
    - info k již oznámeným novinkám od cca 32:00 (Sea of sorrows - bude, nevíme kdy, Kill Lock - zvažuje se spíše tisk až kompletu, pokud tedy bude i volume 3...)
    - info k novinkám a novým titulům vlastně až od cca 1:35:00 - představovačka od zadu :)
  • yogi
    yogi2.11.2023 23:22Publicistika
    Alfi: s Endgame to mělo skončit a s láskou bychom na to vzpomínali, jenže podřízni zlaté prase. Je to jako strom ( meruňka) co jsem měl kdysi na zahradě, jeden rok neskutečná úroda a do roka bylo po něm.
  • seneke
    seneke mecenáš2.11.2023 21:14Publicistika
    Alfi: Ten speciál jsem viděl a bylo to, jak když Pejsek a Kočička vařili dort. Naflákali tam všecko možný od multivers po kritiku umělé inteligence, miliardáře posedlé měřením klacků, až po Disneyho a jeho rychlokvašky. Za mě 6 z 10.
  • Alfi
    Alfi2.11.2023 20:53Publicistika
  • Alfi
    Alfi2.11.2023 20:01Publicistika
    Yogi: mimochodom, stavidlá sa otvorili, najnovší South Park je o Kathleen Turner z Disney ktorá Cartmana a spol nahradila diverzifikovanou ženskou skupinou z multivesmíru.
    Plus podrobný rozbor v čom je problém je už aj v bežnej tlači: https://variety.com/2023/film/features/marvel-jonathan-majors-problem-the-marvels-reshoots-kang-1235774940/
  • Alfi
    Alfi2.11.2023 19:56Publicistika
    Yogi: no ale veď presne toto - klasický superhrdinovia, plné publikum. Fungovalo to kde zachovali (Guardians 3) ale čo She Hulk, Ms Marvel, Secret invasion atď. - a áno, dôsledok je, že stoja za starú bačkoru
  • yogi
    yogi2.11.2023 13:23Publicistika
    Alfi: Myslíš incelové ? Co si pamatuji třeba z Avengers - Endgame , v kině (plném ) byly zástupci různých genderů od teenagerů po seniory. Není to prostě tím že ty filmy až na výjimky stojí v poslední době za starou bačkoru?
  • S313
    S3132.11.2023 11:29Publicistika
    Alfi: Nesmysl. Jestli se jako chlap cítíš dotčený postavou silné diverzitní ženy, tak problém opravdu není u Disneyho.
  • Alfi
    Alfi2.11.2023 11:02Publicistika
    Problémom je, že Disney sa rozhodol vykašlať na štandardnú demografickú skupinu čítajúcu komiksy (slobodní mladí muži) a začal tvoriť blbé filmy s postavami silných diverzitných žien ktoré len mužov zosmiešňujú - a to im nových fanúšikov neprinieslo a starých odohnalo
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.11.2023 10:48Publicistika
    Větší a větší bouřkové mraky nad Marvalem.
    Titulární téma pro nové vydání Variety - spousta zajímavých postřehu je v tomhle článku ... inu, replikace úspěchu není nikdy snadná, zvláště když se filmové adaptace komiksů potýkají s diváckou únavou i padajícím zájmem.
  • Zack
    Zack admin15.9.2023 21:25Publicistika
    faster86: Normalne se to stane, kdyz je autor dostatecne dlouho pod drnem. Proto mame nekolik nazavislych vydani Conana, miliardy lovecraftovek apod. Podle meho omezeneho chapani, muzes defacto udelat novy comics ze sveta Fables, ale nesmi to jakkoliv vypadat jako cokoliv, co vydalo DC.

    Velkej sef: normalne se nechces tak snadno vzdat budoucich vydelku. Tady je situace specialni v tom, ze ma Willingham zjevne pocit, ze ho stejne DC ojebava. Navic bych pockal, co na to pravnici :) Ve vysledku to pak stejne rozhodne az nejaky soud a kdo to chce riskovat? Napadu ma kazdy tri prdele zejo. Bral bych to spis jako symbol.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš15.9.2023 14:55Publicistika
    Zack: to by mohl být zajímavý soudní spor - respektive to vypadá, že se k tomu vlastně schyluje. Ale rozdhodně body za "asymetrickou válku s DC" :)
  • Alfi
    Alfi15.9.2023 13:54Publicistika
    Velkej šéf: nerobia to lebo oni zarobia hodne aj na predajoch po kickstarteri.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf15.9.2023 13:46Publicistika
    Zack: Zajímavé. Ale až se divím, že to někdo neudělal už dávno, pokud je to takhle jednoduché.

    Zrovna před pár dny jsme s přáteli vedli debatu o tom, že nechápeme, proč žádný známý autor nevybírá na svou novou knížku na kickstarteru obrovské peníze s tím, že když se na to vybere, vydá ji online jako volně šiřitelnou. Těm velkým jménům by tam fanoušci ty peníze museli nasolit raz dva.
  • Bonpar
    Bonpar15.9.2023 13:41Publicistika
    Jak to chápu já, tak si můžeš udělat vlastní cokoliv ze světa Fables s použitím už vytvořených postav, ale nemyslím si, že je možné jakkoliv použít art Marka Buckinghama nebo jiných. Stejně tak se k tomu ještě nevyjádřilo DC, které k tomu asi bude chtít něco říct :D
  • faster86
    faster8615.9.2023 13:31Publicistika
    @Zack - piču tomu rozumím, takže co znamená že to hodil na "public domain"???
  • Zack
  • seneke
    seneke mecenáš19.7.2023 20:04Publicistika
    Suicide Squad dostane vlastní anime. Bude se to jmenovat Suicide Squad Isekai a designy postav dělá Akira Amano, která kreslí například mangu Ron Kamonohashi: The Deranged Detective, kterou jsem tu již dříve zmiňoval. Za animací bude stát studio Wit, který dělalo Útok titánů, Spy x Family a další anime.

    trailer: https://www.youtube.com/watch?v=XSaBR58f7I0
  • skepsi
    skepsi mecenáš6.5.2023 15:53Publicistika
    Pan Tilcer to napsal asi nejlépe jak mohl:

    "Na okraj kauzy Toy Box vs. Mornštajnová

    Svět umí být ošklivej a příběh Toy Box je opravdu jedním z mnoha. Proto by se vám mohla hodit tahle informace – oběti zneužití a sexuálního násilí jsou podle našich zákonů tzv. zvlášť zranitelný oběti a jako takový mají právo na bezplatnou odbornou pomoc. S dostupností téhle pomoci je to teda horší, ale pokud jste přežili doteď, vydržte ještě chvíli! Případně může na odbornou pomoc přispět zdravotní pojišťovna. Do komentáře hodím odkaz s bližším infem, odkud se můžete proklikat do registru poskytovatelů pomoci."
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.5.2023 14:13Publicistika
    No, tak jsem si to trochu pročetl a vychází mi z textu p. Klíčové, že p. Morštajnovou (o které jsem neměl do předevčíra ani tušení) moc ráda nemá, psáno se špatně skrývanou osobní záští, k tomu to používání anglicismů, to neumí napsat pěkně česky, když už je taková "recenzentka?" To o ToyBox jsem vůbec netušil, je to hrůza, uff, radši nemyslet, ale přijde mi to zase, že tu knihu Morštajnové vůbec nečetla (viz: Pokud najdete dalsi shodne motivy nebo body, budu rada, kdyz mi napisete na toybox@toybox.cz nebo do komentaru na socialnich sitich), bo kdyby to četla, tak přece všechny shodné motivy nebo body najde sama, takže mi to přijde, že tu kruciátu rozjela hlavně p. Klíčová. No, nevím, nedokážu to posoudit a nebudu nikoho hodnotit nebo obviňovat, nevidím ani východisko z takové situace, někde jsem navíc četl, něco ve smyslu, že "všechny příběhy už byly dávno napsány a jen se obměňují kulisy." Tak až bude chvilka, přečtu ještě ten článek od toho Němce.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš4.5.2023 09:24Publicistika
    https://www.youtube.com/watch?v=f0MxgzWaXOQ :)
  • TakyNečetl
    TakyNečetl3.5.2023 16:43Publicistika
    Asi je dost těžký někoho takhle popotahovat u soudu. V literatuře se to přeci jen dokazuje hůř než třeba v hudbě, kde existují i u nás případy prokázaný "inspirace". Viz případ Support Lesbiens vs Kalousek. Ale to už asi srovnávám nesrovnatelný.
  • Zack
    Zack admin3.5.2023 15:41Publicistika
    Je to konflikt eticky ne pravni.
  • Alfi
    Alfi3.5.2023 10:55Publicistika
    Inak, ak by to bola pravda (a zatiaľ to vyzerá tak, že nie je) a Mornštajnová naozaj napísala knihu kde sa odrážajú isté motívy z článku, čo čítala, je to zlé? Toto je len teoretická otázka, ak si prečítam článok o lúpeži v banke a následne napíšem knihu o sérii bankových lúpeží, pácham duševnú krádež?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš3.5.2023 01:20Publicistika
    Dík, více méně jste mi potvrdili, že asi nejlepší vhled popsal Honza Němec (byť jeho vztah k Hostu ho do jisté míry také může limitovat)… problém a pachuť však zůstává.

    Jako věřím, že obě dámy se po publicitě svezou a že se budou dál úspěšně prodávat (v tom, co dělají a že se jejich cílovky jen utvrdí ve svém obrazu), ale taky tu jistý čas zůstane za AM silné podezření z exploitu, a za Toy Box zase snaha za každou cenu - velmi subjektivně - dokázat nedokazatelné.

    PS: prošel jsem si pár komentářů a diskusí z obou “táborů” a je evidentní, že to byla ztráta času. Respektive potvrzení, že i v tomhle pidi rybníčku a bublině jsou lidi kkti, co nejdou pro nálepky a silný soudu daleko a že ani dotčené dámy si s krizovou komunikací taky netykají. Škoda.
  • TakyNečetl
    TakyNečetl2.5.2023 17:36Publicistika
    Jan Němec to popsal celkem hezky a střízlivě. Ačkoliv by se někomu mohlo zdát, že je ve střetu zájmů, poněvadž mu Host vydává knihy a sám v něm pracoval.

    Tady se nedá než souhlasit s Velkým šéfem. Za mě je to zbytečná hysterie, která přispěje leda k tomu, že si Mornštajnovou koupí víc lidí a víc lidí teď bude vědět co nebo kdo je to ToyBox. To je celý. Čím víc se v tom jedna nebo druhá strana bude nimrat, tím víc si ublíží.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf2.5.2023 16:18Publicistika
    Alfi: Já vím. Článek od Němce jsem také četl a vážím si jej, protože knihu na rozdíl od mnoha jiných přečetl (i když nějaké rozdíly jako "matka ToyBox byla lékařka, matka v knize pracuje v montovně" mi přijdou asi stejně závažné jako "Můj film se odehrává v Los Angeles a ne ve Francii, takže vlastně o remake nejde"). Pokud z mého příspěvku bylo cítit nadržování nějaké straně, tak tam bylo neúmyslně. Protože: 1) Nečetl jsem Mornštajnovou. 2) Nevím, na základě čeho bych já mohl rozhodovat o tom, zda se Mornštajnová neinspirovala/inspirovala/opisovala.
  • Alfi
    Alfi2.5.2023 15:38Publicistika
    Velkej Šéf: problém je, že ono sa to až tak (podľa viacerých poronaní, viď napr. link na Němce) nepodobá.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.5.2023 15:16Publicistika
    Zde ještě nejnovější, jakoby "vtipná" (no nevím) reakce od ToyBox.
  • Zack
    Zack admin2.5.2023 15:00Publicistika
    Imho Lida trochu zahystercila jako vzdycky a autorka by potrebovala nejaky media trening.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf2.5.2023 14:53Publicistika
    soulbringer: Žádný lepší klíč k tomu není. Mornštajnová zpracovala příběh, který se hodně podobá tomu, co se kdysi stalo ToyBox a stručně to popsala v rámci MeToo. Na jedné straně pak máš fakt, že něco podobného se stalo mnoha lidem, na druhé neohrabané vyjádření Mornštajnové, když tvrdila, že se inspirovala vyslechnuým příběhem, a po propuknutí kauzy to tvrzení vzala zpět. Ještě více než samotné autorky to očividně hrotí širší publikum, které přešlo v docela citlivých událostech na pole osobních invektiv. Další v tom vidí věci jako woke, toxickou snahu udělat z literatury bezpečný přístav nebo plagiátorství. Další tvrdí, ať o sexuálním násilí píše někdo, kdo ho nezažil nebo nemá (údajně) dostatečně nastudované.

    Počítám, že si teď koupí knížku Mornštajnové o dost víc lidí a že o dost víc lidí bude znát ToyBox, ale celé to do týdne odehnije a zapomene se na to. Jediné, v čem by tahle debata mohla mít přínos, je dávat si pozor na to, co a komu říkám (nejsem citlivka, ale přesto mi reakce "jen ať si nemyslí že byla jediná voprcaná dědečkem" nepřijde pro diskusi úplně přínosná), ale tady ve mně vítězí skeptik.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.5.2023 14:24Publicistika
    A máme tady poměrně velkou kauzu v našem malém knižním rybníčku - avšak míří na patra nejprodávanějších autorek. Zaznamenali jste sport mezi Toy_Box a autorkou lokálních knižních bestsellerů Alenou Mornštajnovou? AM nečtu, ale už to jedou i masovější a bulvární média a trochu se v tý kauze ztrácím.

    Mám zatím z toho tedy hlavně pachuť a trochu nevěřícně koukám, co všechno lze označit za plagiát nebo, jak vlastně probíhá komunikace z obou stran. Knihy AM mě míjely, takže jsem nečetl ani onu horkou novinku Les v domě a chápu, že jde o mega citlivé téma. Navíc obecně u dam - a u obzvláště u literálně nadaných dam - bych čekal asi větší citlivost a obratnost v komunikaci, ale přijde mi to nešťastné z obou stran.

    ToyBox a její nařčení (nejen z plagiátu) vydala na svém blogu zde (a taky si přisadil i Eva Klíčová na na Alarmu ještě z jiných úhlů).
    AM se poměrně nejednoznačně a nešťastně vyjadřovala na sockách (stejně i HOST), až vydal šéfredaktor Hostu na svém blogu tuhle reakci.
    A pak jsou tady asi střízlivější pohledy nebo tak něco mezi - třeba komentář Jana Němce.

    Dokáže mi tohle někdo lépe rozklíčovat? Tedy pokud jste nejlépe četli oboje?
  • yogi
  • SomeOne
    SomeOne31.3.2023 22:01Publicistika
    baatcha: Tak to už jde naštěstí mimo mě.
  • baatcha
    baatcha31.3.2023 21:42Publicistika
    SomeOne: Jo, myslím SW sequely, ale taky vidím, jak Disney hranými / cgi adaptacemi svých legendárních animáků v současnosti przní jeden svůj klasický poklad za druhým, a je čím dál zřetelnější, že na co současné vedení Disneyho sáhne, to jde velmi výrazně k šípku.
  • SomeOne
    SomeOne31.3.2023 21:06Publicistika
    baatcha: Prosím, v čem dle Tebe Disney "dom*dal Star Wars"? Tak nějak předpokládám, že máš na mysli sequelovou trilogii, ale za mě je vykoupená spoustou jiných věcí - Mandalorian, Rebels, Andor, Bad Batch, finále The Clone Wars, spousta knih a komiksů...