* Připomínky a návrhy Vše o CDB, datech a systému.

Ale aby to nevypadalo, ze zacnu mazat nebo banovat lidi, co hodnoti 100%, respektuju vase pravo takhle hodnotit, jakkoliv nesmyslny mi to prijde. Jen tak plkame.
Protoze absolutorium rika, ze to uz lepsi byt nemuze, ze to je vrchol, naprosta dokonalost, nad kterou neni. Hodnoceni, kdy takhle oznacis vetsinu toho, cos precet, ma pro ostatni naprosto nulovou informacni hodnotu. Stejne jako kdyz nekdo vsem comicsum dava 90% samozrejme.
Nevěřím tomu, že každý má jen jeden (nebo žádný) oblíbený film, komiks... Já jich mám hodně a ve chvíli kdy vidím, že autoři udělali maximum a se mnou to hnulo...proč tomu nedat absolutorium? Leda že bych pořád z "obavy" jako dost lidí tady dával 90%...jen abych se nedostal do pasti, že uvidím někdy něco lepšího a už nebudu moct hodnotit výš :D
jiskra: Ja nekde tvrdim, ze nemuze mit vic comicsu/filmu jedno hodnoceni ? Tvrdim, ze kdyz necemu das 100%, dostal si se do pasti, protoze uz zadny dalsi dilo nemuzes ohodnotit lip. Mam pocit, ze tu nektery lidi nechapou, ze to hodnoceni tam nedavate kvuli sobe, ale kvuli ostatnim.

brkowycz: Pet hvezdicek, pokud to budeme drzet ciste matematicky, je 80-100%, tam se toho vejde opravdu hodne. Udelat to hodnoceni hrubsi, aspon na tech 10 stupnu (resp. 11) by mozna zjednodusilo hodnoceni a zakrylo ty hovadiny jako je 100% (nebo 0%).
ale na tom přece nezáleží, jestli 95% nebo 85%.Když má něco aspoň 75%, tak to stojí za pozornost. Koneckonců, myslím, že kdybych nějakou věc hodnotil ráno nebo večer, tak se to bude lišit.
No já bych zase tak extra nesouhlasil. To jako všem filmům budu dávat 4 hvězdičky z pěti (nebo na IMDB 9/10), protože nevím, že se mi nějaký nebude líbit víc? Hlavně nějaký přemýšlení, jestli tomu dám 96,97 nebo 99 procent mi přijde fakt směšný. Co když přečtu víc jako 100 comicsů? Některé se mi přeci museli líbit víc než ostatní, jak to ale potom precentuelně rozlišovat?
A když už se tu řeší ta nová verze, tak bych si skromně dovolil taky nějaký návrh, nebo spíš podpořil ten, co tu už padl - a to sice rozdělení hodnocení a komentářů, abych potom v sekci "komentáře" nemusel rollovat skrze množství procentuálních hodnocení bez komentáře.
Fry: Mistre, ted jste me definitivne dostal :-D. Hodnoceni 100 naboju #1 jsi krasne rozdelil na jednotlive dily - chvalim. Jednotlive dily dostaly od tebe 10, 10, 60, 90, 90 a 50. A teď pozor - Fryova finta - celek dostava 97%.

To je jak - hnusny kozy, prumernej zadek, hezky oci, nezajimavej oblicejik... ale dohromady... to je DIVKA SNU! :-))
jiskra: Zde bych souhlasil se Zackem - ve chvili kdyz das necemu 100%, uzaviras si tim moznost vyjadrit (na urovni procent), ze se ti neco libilo vic.
Zack: Co to je za nesmysl? Co to znamená ,,nejlepší film,,? To jako nemůže být víc než jeden 100% film/komiks?
To jako ze Kmotr je nejlepsi film, co si kdy videl a ses si jisty, uz nikdy lepsi neuvidis?
Nemyslím si, že dát něčemu 100% je špatný. Věci co se vám trefí přesně do vkusu (namátkou film Kmotr, komiks Pod dekou) si to prostě zaslouží. Dát něčemu, co se vám fakt hodně líbilo, 99% (protože je to skvělý, ale dělat to já, tak je to 100%) je fakt hnidopišství.

Spíš se směju tomu, že tu někdy vidím hodnocení typu 61% nebo 47%. Ještě že comicsdb nejede na desetiný místa.
jiskra | 22:04:51 08.06.2011
Kdybys tolik energie, co venujes rozborum meho chybneho vnimani sveta, vlozil radeji do svych hodnoce, nikdo nebude resit, ze k necemu das nesmyslnych 100%. Je znacny rozdil mezi subjektivitou a naprostou nesoudnosti a davovou psychozou.

andre | 07:28:21 09.06.2011
Tohle se bude predelavat cely.
Zack: ještě pro připomenutí. "Profil" je furt takový nedotažený. Asi mi nejvíc vadí, že ačkoliv mám zakliknuto nezveřejňovat sbírku, tak každej vidí kolik věcí mám. .... A pak, to už jsme myslim taky kdysi řešili, mít v profilu něco jako "koupit", kam bych si zaklikal co chci a až bych zakliknul "mám", tak by se to automaticky smazalo z "koupit" a nikdo by to neviděl v mém profilu. Je to sice něco podobnýho jako "chci", ale to beru spíš jako výzvu pro ostatní "...máš to 2x, tak mi nabídni..." a "chci" bych nechal veřejně nahlížitelné. A tím mě napadlo, že by bylo docela dobré, mít na stránce komiksu možnost vidět kdo to má v "chci", aby bylo jednodušší nabízet.
Zack: Tak samozřejmě je často nejde přehlídnout, ale já to vnímám spíš tak, že když je koncert skvělej, tak mi nevadí, že není o čtvrt hodiny delší (je takovej, jak má bejt), pivo pění, ale je dobrý (a čekání než spadne pěna mě pořádně navnadí). Pravda vaření, jako svým způsobem kreativní činnost, se může vylepšit v 90% případů. Zdá se, že ty spíš dáváš větší váhu tomu negativnímu. A proto mi přijde tvoje spílání nad vysokým hodnocením (které pravděpodobně považuješ za objektivní) poněkud sebestředné resp. hnidopišské. Takže tak.
jiskra: Nemusim, to neco tam vzdycky je a neni to jedna vec, jsou to tisice drobnych detailu. Ze je odmitas vnimat je jina pohadka a proc ne.
Zack: Ale vždycky musíš najít něco, co ten zážitek sníží. Že si prostě nedovolíš nic užít na 100%. To je samozřejmě tvoje věc, já to jen mám skoro opačně.
jiskra: A proc bych si to neuzil? To ze byl treba konzert moc kratky, ze priste zkusim do toho jidla dat vic kari nebo ze by bylo lepsi, kdyby to pivo min penilo, si dokazu uvedomit, aniz bych si kvuli tomu trhal zily.
Zack: To mi přijde hodně smutný. To jako u všeho přemejšlíš, co by na tom mohlo být lepší? To si nic neužiješ. Máš to tak i třeba u koncertů, jídla nebo když jdeš na pivko s kámošema?
No ja jsem u te zkousky myslel proste spis jenom to, ze posle na ukazku tri komentare a admini mu pak udeli moznost komentovat (zrejme z 99 procent). Prislo by mi to jako naprosto idealni reseni na zkultivovani databaze, protoze by se to pak bralo o neco vic vazne, ale pokud si myslite ze je to hovadina, tak se vzdavam.
2 Zack: I ty práskači :-)))
AZTeck | 12:25:05 08.06.2011
Ja porad koketuju s myslenkou na urcite odmenovani lidi credity za aktivitu, ktere by ale udeloval nikoliv system, ale admini. Vidim dobre napsany komentar, credity. Zajimava diskuze ve foru, credity, pomoc pri doplneni informaci, credity. Zatim sem nedomyslel, co by pak lidi s temi credity jako meli delat :) Coz je asi podstatna chyba v konceptu :)
Neutrino | 15:47:22 07.06.2011
Delal si ten test? To je na urovni filmove materske skolky. To ti o lidech, co se hlasi, rekne naproste minimum, natoz ze by je to nejak filtrovalo. Kdo delal hudbu ke Star Wars fakt neni informace, ktera z tebe dela cloveka, ktery dokaze zformulovat nazor. Ja si osobne myslim, ze to tam jen jen kvuli tomu pocitu "ja udelal test, jsem elita", coz je jeden z webarskych triku z citanky pro prvni rocniky :)

jiskra | 17:24:48 07.06.2011
Neverim, ze existuje comics (nebo cokoliv jinyho), co by nemohl byt lepsi. 100% je utopie a uz z te podstaty by to tabu byt melo.

Bob | 19:52:24 07.06.2011
Ano, to se planuje, pravdepodobne to bude jeste jedna z veci, ktera se objevi v tehle verzi CDB.

Kaluž | 21:44:20 07.06.2011
Zatimco CSFD kopiruje (navic blbe) IMDB, tak my se vzajemne nijak neovlivnujeme, spis doplnujeme. Ze CDB jede od roku 2003, CBDB od 2005 je uz jen takova pikantnost na zaver pro kazdyho, kdo si mysli, ze jsme zacali nekoho kopirovat :)
Reklama se resi, vicemene jsi to trefil (ale asi to napadlo kazdyho, kdo byl kdy v kine :). Nicmene u nevydelecneho projektu je to vzdycky trochu problem jak s financemi, tak s casem. Navic, jak jste si vsimli, PR neni zrovna moje nejsilnejsi parketa :)

MindReader | 22:33:00 07.06.2011
Souhlas, to je na seznamu, to me sere taky. Treba jen ikonky s hodnocenim pod komentari.

invape | 22:49:37 07.06.2011
V novym systemu pocitam s minimem 5 komentu pro jakykoliv pocitani hodnoceni, az to bude malo, pridame (30 je v soucasnosti na CDB trochu moc :) Koketuju s medianem, ale to si budu muset prepocitat vsechny hodnoceni nekde bokem a kouknout, co to dava za hodnoty, jestli nebudou vic mimo nez je to ted pri beznem prumeru.

Braindead | 22:49:46 07.06.2011
Jsem ochotny mit na CDB reklamy jen v pripade, ze budou nejak spojene s comicsem, vytvarnym umenim apod. Z ruznych Slevomatu bliju a mit to na svym vlastnim webu, tak se citim, jak kdyz jsem si nejvetsiho curaka co znam nastehoval do bytu a delim se s nim o zenu.

DEmnoG | 01:01:30 08.06.2011
Tak ja teda trochu prozradim. Chystam nechat vytisknout pro zacatek pet druhu zalozek a nechat je rozdavat ve spratelenych specialkach a comicshopech (doufam, ze to odpilotujem v Anglicky v Comics Pointu), na jedny strane ten napis o ohodnoceni, z druhy strip od nekoho z ceskych autoru, v kterych jeste nemam jasno. Ja na to zas tak nepospicham, protoze bych to idealne chtel spustit s CDB3, ktera driv jak v zari do sveta nepujde.

andre | 07:35:09 08.06.2011
Muzem zkusit, zatim jsem nevidel na zadny webu, ze by ignorlist prinesl neco pozitivniho, ale dat ho pryc muzu vzdycky a proc to nezkusit.

Neutrino | 10:55:30 08.06.2011
Prijimacky u verejny databaze jsou fakt hovadina, to jako kdybys do verejny knihovny dostal prukazku jen tehdy, pokud bys dovalil s maturitnim vysvedcenim z cestiny nejhur za 2.
Nicmene cekacka treba 14 dni od registrace by mohla fungovat, nicmene v tehle fazi jsem spis pro edukaci novych lidi nez jejich preventivni fuckovani jen proto, ze tu mame jedno nesoudny dite.

vasek | 10:55:58 08.06.2011
To muzem delat i bez systemu. Ja si vcelku zvykl, ze mam sice na neco svuj nazor, ale zeptam se vas ostatnich v admin foru, co vy nato, protoze me to drzi v kontaktu s realitou. Muzem to proste resit jako doted, ja jen do CDB udelam do administrace mozna oznacit neci prispevky flagem, aby se s tim pripadne dalo neco dal delat.

uf :)
A není 10 hodnocení trochu moc, vzhledem k počtu aktivních komentujících ? Jinak souhlas s "vaskem" grafiku neměnit a prominenty nezavádět, protože body se již dnes na čsfd dostávají za vše možné, ale za kvalitu komentářů či nedejbože přínos pro databázi moc ne. NEUTRINO: A vypovidajici hodnota vět typu "Kresba se mi moc líbila a napínavej příběh taktéž" ? Protože takovýhle bude dost, aby si člověk mohl ohodnotit. Navíc klasickej problém u již často propraných komiksů, proč bych tam měl něco psát a zabírat místo, když už třeba vše podstatné řekli dřívější komentující ? Dám ještě příklad, co má větší vypovídající hodnotu, že má LIPS TULLIAN při 50 hodnoceních 90 % a nebo pročítání stohů textu kde si všichni plácáme dokola játra jaký je Karel génius, jaká je to škoda, že nemoh tvořit a že vydavatel je bourák ?
Možná by stála za úvahu možnost udělit vybraným komentářum "premiový" status s uživatelskou možností volby zobrazení pouze takto selektovaných komentářů. Prostě u každého komentáře by byla možnost označit ho jako kvalitní a od určitého počtu ohodnocení by se posunul mezi premiové.
Mě přijde CSFD systém "osvícených prominentů" zvrhlej. Nehledě na to, že atmosféra těch stránek je celkově taková ńáká nemocná. Proto raději používám IMDB. A byl bych fakt nerad, kdyby se comicsDB odebrala tímhle směrem a kohokoli protěžovala na úkor ostatních.

Celkem se mi líbí nápad, kterej už tu kdysi padnul: Udělování negativních bodů adminy. Jestliže se pět adminů shodne, že činnost dané entity není pro databázi přínosná, nebudou se její komenty defaultně zobrazovat. Pokud se někdo bude chtít prodírat balastem, kompletní list všech komentů půjde rozkliknout.

A jinak grafika DB je skvělá. Neměnit, prosím.
J.Connor: Je to sice tva vec, jestli chces procenta oduvodnit, ovsem problem je v tom, ze na samotny procenta neni nikdo zvedavej. Jak rika Draco, generatory nahodnych cisel jsou k nicemu a jejich vypovidajici hodnota je nulova.

Souhlasim s andrem v tom, ze je fuk komu se co libi, ale musi to umet podlozit argumentem. Jakymkoli. Jen takovi lide jsem na cdb potreba. Proto jsem pro zavedeni nejake 'prijimaci zkousky'. Zabranilo by se tim jak zaplavam komentaru typu 'nejlepsi vec co jsem kdy cet' nebo naopak lidem, jejichz bracha vydal komiks a tak prijdou na databazi a napisou jeden komentar, ve kterem ho vynesou do nebe.

Pak se mi libi navrh Draco zobrazovat procenta az od deseti komentaru. Potom by melo i nejaky smysl ty cisla zachovat.
Já jsem za zavést procentuelní hodnocení až od deseti komentářů výše. To mi přijde jako vcelku vhodně nízko a zároveň dostatečně relevantně nastavený statistický strop. A neumožnit odeslání příspěvku bez textu. Nic tady nenávidím víc, než ty generátory náhodných čísel. Přeci jen, když si čtu o komiksu, nekoukám na procenta, ale na komentáře. Je tu tak málo uživatelů, že procenta nemají (a nesmí mít!) hlavní vypovídací hodnotu.

DEmnoG: Eště aby, když to máš v Praze zadara.

Toe: Díky za radu, včera se mi to docela hodilo na jiných webech, ale přeci jen, když si tady napíšu rychlé šípy, chci tu ten velký book najít a ne muset se odploužit jinam a tam to naklikat.

Grafiku taky nechat. SKvěle se tu orientuje, dobře se s tím pracuje a vypaá to efektně minimalisticky.
Akékoľvek bodové hodnotenie sa vždy zvrhne na udeľovanie veľkých čísel (stačí zapátrať v časopisoch a fórach venovaných hudbe, počítačovým hrám...). Škála s tým nič nenarobí, aj keby bola od jedna do milión. Preto uprednostňujem zmysluplný komentár (občas aj v jednej vete). Funkciu bodov čoby prostriedku na rýchlu orientáciu, či to čítať, nevyužívam. Buď kupujem naslepo alebo na základe zmienených komentárov (idaálne z viacerých zdrojov). A aby som percentovanie ešte viac zľahčil, ak mám dnes vedomosť/presvedčenie, že toto je stopercentné dielo a iné nie, tak o rok môže byť všetko inak. Rovnako ma niečo môže baviť aj keď je to blbosť, ktorej udelím 50 percent a naopak. Takže, čím viac grafomanstva, tým lepšie, toť vsjó. :)
Objektivity a kvality hodnocení se stejně nikdo nikdy nedočká, protože jednomu se prostě může líbit co 100 jiným ne. A jestli si budu chtít procenta odůvodnit, to je přece má věc. Doporučuji se řídit stejně jako na ČSFD názorem lidí, jejichž postoje jsou mi blízké či je považuji za kvalitní (myslím, že není složité to i zde vysledovat a vyložení škodiči tu navíc zatím nejsou - jestli za škodiče považujete Frye, tak bych Vám přál být aktivnější na ČSFD s některými tamními vejlupky). Celkové hodnocení komiksu se může začít započítávat až po 3 - 5 hodnocení, čímž se zabrání jedinému nežádoucímu efektu, a sice započítávání kačerů donaldů do celkových žebříčků.
Kaluž: já nemám nic proti tomu, když jeden dá jedný věci 20% a druhej 100%, ale musej to vysvětlit v smyluplnym komentáři. Prostě "...je to super...", nebo napálit jenom procenta je málo a takový komenty tu nemaj co dělat. Já se jednou v budoucnu nechci proklikávat 10ti stránkama "...je to bomba...", než se dostanu k nějakýmu zajímavýmu komentu.

A nebo, jak už jsme se tu kdysi bavili, mít možnost si v profilu zakliknout, koho nechci vidět a podle toho by se mi přepočítali i procenta. ..... A možná by bylo zajímavé, aby každý ve svém profilu viděl, kolik lidí z DB si ho nepřeje vidět, aby tu byla motivace:) .... Ale ztrácí to smysl pro náhodnýho kolemjdoucího, kterej se musí nadále proklikávat Fryema.
ad design: jsem naprosto spokojeny s tim, jak databaze vypada... celkove mam rad minimalistickou/funkcni grafiku. Nic nenadelam:).

ad hodnoceni: souhlas s tim, ze jestli se jedna o procenta, body, hvezdicky, je to uplne jedno, ale zachoval bych ho

ad pocatecni test pred hodnocenim: to neni spatny napad, alespon si clovek bude muset dat praci, nez bude moci neco placnout. Jako takovy zakladni filtr, co by ne.

ad vyhledavani : diky Toe za faktickou, ale byl bych rad, kdyby se dalo vyhledavat primo na DB. Preci jen je pekne, ze mi v Kralupech vykouri nactileta "italka", za pivo a rum, stejne tam nepojedu:)

ad reklama DB: kooperace s Crwi by nebyla od veci, jak pise Kaluz (na zadni strance prosty text "Nezapomeňte ohodnotit comics na COMICSdb.cz"). Kaluze cituji, jen abys v tom nemel mrdnik a nemusel hledat, na co narazim.
souhlas, oddelil bych bodovy hodnoceni a textovy. Bodovy ponechat, prece jen urcitou vypovedni hodnotu ma. Recenze bych nechal jak jsou i s bodovym hodbocenim. Pokud by chtel nekdo jen bodovat tak muze, ale nezobrazi se to jako recenze, ale pouze se prepocita prumer, ktery by se zobrazoval nekde nahore. Dal bych s tim nic nedelal.

Zack ma pravdu, jak se pustite do nejakyho lustrovani kdo co kde dela a jak, tak tim spoustu lidi naserete a jeste si pridelate praci. Zbytecnou. Byl by to zbytecny omezujici prvek, ktery nikdy nikde nefungoval a jen by slouzil k dalsimu uzavirani komunity, ktera je uz uzavrena celkem dost:(

Proto bych v prvni fazi zprovoznil novou verzi CDB a ve fazi druhe zapracoval na propagaci i za cenu zobrazovani reklam na cdb
CSFD atd.: když jsem četl všechny ty níže uvedené návrhy a názory ohledně komentářů, jejich kvality a procentního hodnocení, tak jsem vzpomněl právě na CSFD. Jak zmiňuje Neutrino, hodnotitelé tam jsou určitým způsobem testování, než jsou puštěni k tomu, aby něco hodnotili. Ale stejně je to k hovnu, prt jsem zažil x-krát, že film, kterej tam dostal nějakej 50% byl z mýho pohledu pecka a to co mělo 85% byla pěkná mrdka. Zachoval bych procenta, ale zobrazoval bych je, až by se u konkrétního titulu objevilo třeba 30 hodnocení. Aby ten průměr měl nějakou vypovídací hodnotu, prt když někdo dá 20% a druhej 80%, tak nám vznikne 50%, a každýmu je jasný, že to je na nic. Myslím, že komentáře nejsou vůbec nutné.
Já bych zrušil ty prázdné příspěvky pouze s hodnocením. Normálně by byly komentáře s hodnocením a samotné hodnocení by bylo v nějakém postraním panelu.
Zack: Pokud je CSFD mentálně postižený bráška IMDb, v jakém rodinném poměru je potom COMICSdb a comicbookdb?

Andre a spol.: Jak se pozná člověk bez soudnosti hodnocení? Já také občas odstřelím něco, co většina adoruje. A ne proto, že bych to udělal naschvál, ale jednoduše proto, že je to sračka :) Je pravda, že někteří hodnotící si zaslouží vyvraždění rodiny (viz. Batman: Rok jedna), ale je to jejich názor a možnost na něj jim není možné úpírat mazáním příspěvků. Jedinou střídmou možností je zcela zrušit číselné/hvězdičkové hodnocení a ponechat pouze formu komentáře. Oni už si rozmyslí jestli budou zasírat prostor zhůvěřilým textem nebo napíšou něco smysluplného. A jak říká Neutrino, pravidelně zde hodnotí možná jen pár desítek jedinců, takže číselné hodnocení nemá prakticky žádnou váhu pokud se u jednotlivých titulů nesejde alespoň tisícovka uživatelů - podobně jako hodnocení na jiných databázích, pokud je tam pouze 100 fanouškovských příspěvků a téměř všechny s maximálním hodnocením, o kvalitě díla to ještě nic nemusí vypovídat. Pokud se tedy nejedná o renomované kritiky. A to tady nejsme nikdo. Takže zrušit čísla a probudit spící grafomany v nás.

A ještě k tomu, že tady hodnotí málo čtenářů - nebylo by rozumné zainvestovat do reklamy? Chápu, děláte vše zadarmo, ale mohlo by to být výhodné pro obě strany. Něco jako, když Crew nebo BB/Art vydá komiks a dozadu nahodí logo COMICSdb ve stylu "Nezapomeňte ohodnotit na COMICSdb.cz" jako to vídáme v kinech :) A pak se modlit, aby to čtenáři nesestřelili...
Myslím že by bylo zajímavé, kdyby se po otevření komiksu zobrazilo také kolik členů cdb jej má ve své sbírce.
Mě spíš přijde, že dávat čemukoli 100% je tady téměř tabu. Až teda na Frye. Ze spousty komentářů mám pocit, že uživatelé čtou komiksy, aby pak mohli psát, jak je to zklamalo a jak čekali víc a blablabla...
...uroven databaze by to zvedlo urcite dost, protoze kdyz nekomu admini "udeli" moznost komentovat, ten uz si pak toho "privilegia" vazi a komentar si treba po sobe aspon jednou precte.
No na CSFD to funguje tusim nejak tak, ze kdyz chce clovek hodnotit, musi poslat na urcitou adresu ukazky nekolika svych komentaru a jeste projit jakymsi testem z historie filmu. Tady by to treba slo udelat podobne - normalne by si na databazi mohl kazdy delat sbirky a psat do fora, ale kdyby chtel psat komentare/hodnotit, musel by projit minikonkurzem (stacily by dva tri kometare na ukazku). A uprimne - zas tolik lidi kteri fakt komiksy pravidelne hodnoti je tu v radu nekolika desitek, takze by s tim moc prace nebylo.
andre: mne se to libi moc, ale to si proste nemuzu dovolit, to bych tu cely dny neresil nic jinyho nez "proc tenhle muze a tenhle nemuze". Ale chci nejak vyhledove zavest nejaky scoringovy system na prispevky, ono to lidem docela dojde, kdyz hodi prispevek a k tomu dostane 50 minusovych reakci.
Já bych pro dobro většiny (a smysluplnosti DB) znemožnil lidem bez soudnosti procentuelně hodnotit (je mi jasné, milý Zacku, že se ti to nelíbí;-) )... Prostě, pokud by někdo opakovaně hodnotil bezmyšlenkovitě, tak by třeba rada starších (admini) "zasedla", hlasovala, zda je to opradu již přes rozumnou mez(bez ohledu na vkus, současnej sešitovej čtyřlístek prostě nemůže mít 98%), upozronila "hříšníka" a pokud by se v dalších komentech nezlepšil, tak by již neměl možnost hlasovat.
Neutrino: Hvezdicky, body, procenta, to mas uplne burt, na PhotoPostu sem mel klasickou skalu 5 stupnu a lidi stejne jeli 4-5. Co je prehlednejsiho na tom, ze ma vsechno 5 hvezdicek, fakt netusim. IMDB (to je ten web, kam byste meli chodit, misto toho chodite k jeho mentalne postizenymu braskovi CSFD :) jede na 10 hvezdicek a nejak to nicemu nevadi. To neni v systemu, je to vzdycky v lidech. Kdyz jen hodnoti, co se jim libi a nesnazi se o objektivitu a odstup, tak se to holt vzdycky pohybuje na horni hranici, i kdyby ty stupne byly jen dva.
Zack, Slaine: Presmazeni na tom ma sice svuj podil, ale ono to tak bylo vzdycky. Je to dane do jiste miry tim, ze sem chodi povetsinou skalni fanousci, kteri nemaji sebemensi kriticky nahled, ovsem mozna i nestastnym systemem hodnoceni. Procenta jsou podle me lehce matouci az zavadejici a prirozene smeruji k trendu vyssiho hodnoceni. Spousta lidi si navic plete procenty s body. Kdyby se udelovaly klasicky hvezdicky (1-5) jako treba na CSFD, bylo by podle me takovy prehlednejsi, a snad objektivnejsi. Kdyz dam komiksu 60%, pusobi to jako strasne malo (nekdo tomu dost nelogicky rika 'prumer'), zatimco kdyz dam tri hvezdicky z peti, je to docela dost.
Zack: to je výsledkem trendu, který se v poslední době na CDB rozmáhá - tzv. "přesmažení" hodnocení - angl. termín overFry.
Mam posledni dobou skoro chut hodnoceni zrusit uplne a nechat jen textovy minirecenze, protoze kdyz vidim, jak nejde hodnoceni sebevetsi sragory pod 80%, je mi trochu smutno.
To mi sice prijde jako udaj jeste o neco vic na hovno nez ty jednotlivy prumery, ale to se samozrejme spocitat da :)
souhlas s Mankinem... zobrazovat hodnoceni serie automaticky jako prumer hodnoceni jiz vyslych dilu by mohla byt vcelku zajimava informace.
Ad hodnotenie série: Nebolo by lepšie, aby toto číslo vzniklo ako priemer z hodnotení jednotlivých dielov? Možnosť hodnotiť sériu je síce fajn, ale myslím, že priemer (jednoduchý, či vážený) by bol asi lepší.