Vraťte se v čase do 60. let, objevte první klasická vystoupení nejslavnějších hrdinů Marvelu. Na stránkách této knihy najdete období kreativity, které nemá v americkém komiksu obdoby, kde Stan Lee, Jack Kirby, a celý tým nadšenců Marvelu (Marvel Bullpen, jak mu přezdíval Stan Lee) představili některé z nejznámějších postav v historii komiksu. Doba zázraků a fantastických vynálezů, které se brzy stanou nesmrtelné.

Obsahuje sešity série Amazing Fantasy #15 (červen 1962) a Amazing Spider-Man #1-5 (prosinec 1962 - červenec 1963). Sešit Amazing Fantasy #15 v ČR vyšel v rámci Ultimátní komiksový komplet #085: Marvel: Počátky - 60. léta, dále v Nejmocnější hrdinové Marvelu #002: Spider-Man (s upraveným koloringem), a také v Komiksový výběr Spider-Man #015: Počátek spolu s Amazing Spider-Man #1-5.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 1. v pořadí. Nadpis Marvel Origins je vyveden embossem ve zlaté barvě, na ukázkách není patrné. Po testovací sérii prvních čtyř čísel v roce 2023 startuje série oficiálně znovu od prvního čísla v lednu 2024.Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.


Scénář
Stan Lee
Art
Steve Ditko
Ink
Steve Ditko
Barvy
Stan Goldberg (Stan G)
Obálka
Jack Kirby
Lettering
Rui Alves
Překlad
Changer the Elder, Petr Novotný
Redakce
Rui Alves, Petr Novotný, Martina Zvolská
Žánry
superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2974-7635 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 263 x 12 mm
Tisk
barevný
Váha
526 g
Stran
144
Cena
69 Kč
Originál
Marvel Masterworks: The Amazing Spider-Man Vol. 1 (Marvel Comics, 1962, 1963)
Varianty
Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (2024)
Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (testovací) (2023)
  • VanTom
    S úplně prvními příhodami Spider-Mana jsem měl tu čest již v Komiksovém výběru Spider-Man #15: Počátek a nebojím se přiznat, že napodruhé byly snad ještě lepší! Stan Lee překypoval úžasnými nápady a disponoval obrovským talentem je v jednoduchých zkratkách, tedy během jednoho dvou obrázků, přehledně vyložit… a svištět dál (což se samozřejmě neobešlo bez maximálního zploštění, naivity, dětinskosti až často absolutní lobotomie, zejména z pohledu po 60 letech). Origin pavoučího hrdiny nicméně skvěle funguje doteď, všechno zaklaplo na své místo během pár stránek a dodneška tam pevně drží: Petr Parker, tetička May, J. Jonah Jameson, Chameleon, Vulture, Doctor Octopus, Sandman… V zářivém světle se taktéž předvádí Steve Ditko, jenž rychle našel příhodný styl a každým číslem jej vypilovává. Těším se na další knihy!
  • Django
    Jo, je to starý místy naivní. Ale ve své době naprosto novátorský a převratný. Peter není dokonalý hrdina, mužem vidět jeho vnitřní rozpor a pochyby, i FF o něm pochybuje. Hrozba Tinkera je neuvěřitelně naivní, a svým dějem připomíná spíš creepy comics. Souboj s vulturem mi přišel asi nejzábavnější, a to jak spidey na konci vysvětlí ják Vultorovi zabránil v letu. Tak jsem dostal totální výtlem :)
  • Pán rostlin
    Na jedné nejmenované (a)sociální síti jsem se díky reklamě (alespoň k něčemu jsou tyto věci dobré) dozvěděl včera o včera (sic!) spuštěném vydávání této série. Hned po práci jsem si nechal ujet bus a nelenil do trafiky pro koupi tohoto skvostu (tak, a gró hodnocení vyšlo najevo... ale nešť.). In medias res, ke Spideymu mám citovou vazbu z prehistorických devadesátek, kdy jsme s kámošem(a) sjížděli produkci nakladatelství Semic Slovart a díky péči slovenského bratrance jsem se dostal k prvnímu sešitu, takže vím, že kousnutí radioaktivního pavouka může být jak požehnání, tak prokletí a s velkou mocí... Přiložený plakát si nechám zarámovat, ale do další koupě, případně předplatného s největší pravděpodobností nepůjdu, k tomuto rozhodnutí mne vedou osobní důvody. Zatím jsem se pročetl jen na konec prvního sešitu plus nějaký drobný, ale kresba mi přijde velice naivní, doufám, že, jak proklamováno, se bude Steve Ditko kontinuálně zlepšovat, a k příběhu jsem se již nepřímo vyjádřil. Série je naplánovaná na 3 roky, takže Síla buď s Vámi!
  • trudoš
    Stará klasika. Jistě, kresbě i scénáři se z dnešního pohledu člověk musí smát, ale pořád tomu nelze upřít superhrdinskou atraktivitu, která ani po víc jak padesáti letech nevymizela. Nejvíc samozřejmě baví upoutávky na další číslo, které bude zaručeně ještě legendárnější, než to stávající, což dnes s odstupem tisíce dalších sešitů v řadě působí obzvláště megalomansky. Stan Lee se zkrátka nebál.
    Příběhy samotné jsou pro trochu benevolentnější čtenáře, kteří si rádi připomenou počátky ikonické postavy, třebaže to znamená trpět občas nad textem, jež má tendence sumarizovat, co je zobrazeno na obrázku. Ovšem za to opětovné setkání s legendárními Nemesis Petra Parteka, jakými jsou Vulture či Doctor Octopus, to stálo. Přičemž mezi moje nejoblíbenější příběhy patří Neuvěřitelná hrozba strašlivého Tinkerera. Pravdou ovšem je, že kniha nenabízí nic, co byste nenašli už v patnáctém čísle Komiksového výběru Spider-Mana. Ba právě naopak, protože ve zmiňovaném albu najdete dokonce o dva sešity více.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš28.3.2023 17:00Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (testovací)
    Z komentu u Komiksový výběr Spider-Man #015: Počátek:

    Nakonec jsem se rozhodl, že téhle knize dám vzhledem k většímu a lepšímu obsahu 4*, zatímco u MO hvězdu uberu na 3*

    Zajímavost: --------- Tady teď vypíšu, kde se už co objevilo:
    Amazing Fantasy #15:
    Ultimátní komiksový komplet #085: Marvel: Počátky - 60. léta
    Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962)
    Nejmocnější hrdinové Marvelu #002: Spider-Man
    + zde

    Amazing Spider-Man Annual #1
    Nejmocnější hrdinové Marvelu #002: Spider-Man
    + zde

    Amazing Spider-Man #1-6 = zde
    1-5: Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962)
    2: Záhadný Spider-Man #02 (z roku 91)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.3.2023 04:01Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (testovací)
    Zásadní prvotní info je: Tenhle komiks zajisté ocení nejvíc skupina lidí, kteří v sobě mají kousek nostalgie podobně jako já, jelikož jsem začínal u semic slovartu a jejich Spidermana, jenž se mi dřív samozřejmě hodně líbil. Mně se i hodně líbí styl psaní Stana Lee (u Spidermana) a též kresba Steva Ditka (je poměrně detailní, taková dětská, k naivním počátkům spidermana se hodí a každým sešitem se viditelně zlepšuje), což je samozřejmě zásadní prvek vedoucí k líbivosti i počátků spidermana. Pokud nejste stiženi nostalgii, tak je druhá varianta a to, že v sobě máte malé dětské já, malého kluka, který si tyhle přiblblý příběhy prostě užije. Za jiných okolností pryč od této knihy, potažmo od celé série MO.

    Co jsem vytušil z doprovodných textů (stránka fanoušků), tak byl dřív komiks psán pro dospívající čtenáře. Z dnešního úhlu pohledu je psán pro děti, je dětsky psaný i kreslený, není tam nic krutýho, extrémního, nic vyloženě explicintního, nic sprostýho, apod. Všechno je hezky vysvětlený, popsaný... (okem staršího čtenáře = strašně ukecaný, zbytečně moc popisný)

    Kniha na první pohled vypadá stylově, zlaté vytlačené písmo "Marvel Origins" na tmavě modré vypadá dobře, stejně jako celkový vzhled.

    Úvodník píše pan Lupoi, který očividně miluje komiks a rovnou i upozorňuje, že jak se věci s MO reálně mají s tím, že jde prostě
    o naivní příběhy, drama s patosem, apod. a tak k tomu mají lidé i přistupovat. (Když už opět píšu o naivitě, tak nejlepší ukázkou je str. 11+12 u třetího sešitu s Dr. Octopusem, kde jsem se musel fakt smát.)

    Komiks Amazing fantasy číslo 15 je hodně přitroublé, nic extra, ani kresba, skoro až hnusná, text zkratkovitej, tohle se musí přežít. První číslo pak začíná už hodně "zajetě", jakoby byl Spiderman už celosvětově známej, Jonah J. Jameson už brojí proti Spidermanovi, jakoby už delší dobu působil na poli boje proti bezpráví, Spiderman se tak i chová, ač se teda zaučuje ve spoustě věcí (nemá foŤák, dojdou pavučiny, což jsou i schémata, jenž se později opakují v napříč sešity následujících letech, stejně jako třeba: topení se v nějaký nádrži, hlášky typu: teď musím napnout všechny svaly, s vypětím všech sil, všechno závisí na jednom momentu, musím se přesně trefit...). Musím říct, že už od prvního čísla si každej řekne, že je Jameson pěknej sráč (útlocitní si řeknou: božínku, to je ale neřád), zatímco Parkera bude každému líto a tak to jede dodnes. :)

    První dva sešity jsou složeny ze dvou kraťasů, pak už je co sešit, to příběh, každej je ukončenej. V knize se nachází za jednotlivými sešity nahodile cca 4-5 jednostránkových článků věnující se autorům marvelu (stan lee v tomhle čísle), vzniku postav a historii marvelu. V bonusech je pouze jedna kresba první strany Amazing 15 od Ditka s krátkou info a jeho (Ditkova) nevydaná obálka k témuž číslu.

    Já, stižen výše uvedeným, dám s přimhouřenými oči 4*.

    Zajímavosti:
    - Spiderman má nějaký rozšířený pavoučí smysl, že třeba vycítí helikoptéru, co letí bůhvíkde. :)
    - V téhle knize Spiderman pouze v Amazing 15 a v prvním příběhu čísla 1 střílí pavučinu klasicky, jak to každý zná dvěma prostředními prsty, což je fyzicky hodně obtížné, zatímco od sešitu chameleona si udělá z ruky "pistol", kdy ukazováček míří dopředu a on vrhače pavučin zmáčkne třemi prsty. :)
    To si zkuste, je to "normálnější", avšak hezčí je samozřejmě varianta dvou prstů...
    - V úvodu mě hned zaujalo slovo "přizdispáč", kde jsem tedy četl něco jiného na první dobrou... celkem zvláštní slovo.
    - Spiderman má jinou barvu, fialovou (sešit 1-4), v pátém už má zas klasicky modrou.
    - Spiderman vznikl jiným způsobem, než je nyní prezentováno (tj. s větou "S velkou mocí přichází i velká odpovědnost." vyřčenou umírajícím strýčkem Benem), přičemž zmíněná věta je řečena pouze někde v obdélníčku na konci sešitu Amazing 15., zatímco Spiderman reálně začal fungovat kvůli prachům a strejda Ben nic neřekl. :)

    Srovnání s KVS 15 - Počátek:
    - Barvy jsou v KVS sytější, spiderman je modrej, jak má být.
    - Občas se zde nachází prvek vybarvených očí, který se někdy v Marvel origins vytrácí, jakože mají bílé oči. S bílou barvou souvisí i to, že třeba hlava
    chameleona je v KVS bílá, zatímco v MO je nažloutlá a třeba na první straně u sešitu se Sandmanem má v KVS bílej písek, což je divný, zatímco v MO je nažloutlej.
    Celkově má ale KVS sem tam jiný barevný spektrum.
    - Obálka od čísla 4 se sandmanem je v MO remastrovaná, kde jsou vidět jasně "vrásky" u obličeje Sandmana, zatímco v KVS je úplně "vyblitej", ale obsah sešitu je stejnej
    z hlediska "tlustějších" čar.
    - MO má na začátku obsah, takže kniha je číslovaná u daných položek z obsahu a je zde ponecháno číslování jednotlivých sešitu z originálu, v KVS není číslování vůbec.
    - Bonusy v KVS jsou mnohem lepší, týkají se přímo postavy Spidermana jako třeba fungování jeho masky, popis domu, schopností, apod., zatímco v MO jsou řekněme ukázané poslední strany časopisů jako stránka fanoušků nebo osobní zpráva od Spidermana demonstrující, co bude v dalším čísle a něco o listárně, která ale v dalším čísle není, takže nesmysl. :)

    Dodatek na závěr:
    součásti prvního čísla je klasicky velkoformátový karton s různými ukázkami, na němž je kniha vlevo přilepená a vpravo se nachází přilepený plakát s motivem 60.tek (kniha i plakát samozřejmě zatavené :)), cena je 69,-Kč, od dalšího už se jede za dvě kila ;)
  • Darth Raelchi
    Tak jsem docetl The Thing magazin a je to vazne tuctove a Ditko jentam jen rutinersky, resp se hleda. Mysterious traveler volume 3 jsem psal, ze me taky moc nenadchlo, ale Creepy presents souborka se vic nez povedla. Ta me vazne bavila a duo ditko/goodwin fakt umi. Pokud na to narazite, berte, pastva.
  • Darth Raelchi
    Baatcha: Beru, Doctor Strange je nekde jinde, ale zase je to scenaristicky v opratich. Nicmene jsem mel tu moznost cist komplet Ditko run a je to taky pastva. Jinak jsem nedavno konecne prelouskal Mysterious Traveler vol 3 a je tam dobra jen ta kresba, scenare des. Uvidim co prinese Eerie a Creepy souborka a The Thing magazine od Gwandanaland. Pak poreferuji, ale jo, beru zpet, strange se povedl v mezich toho, co slo.
  • baatcha
    Darth Raelchi: Ne úplně souhlasím. Ano, Ditko byl génius a co předváděl mimo Marvel bylo k neuvěření a Marvel jeho talent doslova kastroval. Na druhou stranu, v příbězích Dr. Strange měl Ditko volnou ruku a tam se nejvíce přiblížil tomu, co dělal pro Creepy a Eerie. Ale je fakt, že u jiných vydavatelství se odvázal takovým famózním způsobem, že je těžko uvěřit, že je to ten samý "uťápnutý" Marvelovský Ditko.
  • mAGiic
    Souhlasím s Darth Raelchi, už tady je těhle starých věcí až moc. Není to kam dávat a blbě se to čte. Je mi záhadou, že se to zaplatí.
  • royan
    Mám koupeno v testovacím prodeji s rozměrem 175x263 mm. Mohou držitelé druhého vydání potvrdit, že se rozměr nezměnil? Hachette to bohužel někdy dělá, že mění rozměry oproti testovacímu vydání.
  • Darth Raelchi
    Pan rostlin: mrkni se na Ditka v Mysterious Traveler od Fantagraphics, The Thing magazine z 50. let a a Creepy a Eerie magaziny. Dark horse ho vydal v kompletu btw, a to je panecku jizda. Kam se hrabe Marvel. Ac dobry a kvalitni kreslir, tak Marvel ho docela svazoval. Viz vyse ma takovou svobodu a tvurci strevo, ze to az neni mozne, co predvadel.
  • Pán rostlin
    Je to venku! Včera to začalo vycházet, už mám první číslo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.10.2023 13:17Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (testovací)
    Ja doufam, ze uz ne. Uz by to chtelo zmenu a vydavat neco jineho. Star wars legendy by si to zaslouzily.
  • royan
    Někdo info, jestli začne ofiko prodej?
  • jh666
    Jonas: FF a Hulka ještě seženeš na nerdi.cz. Testovací prodej skončil, jestli to začnou vydávat ofiko, tak znovu od č. 1, ale kdy se neví.
  • Jonas Woodsman
    Neviete či už skončil testovací predaj? Dá sa to už zohnať na eshopoch?
  • deefha
    FYI pokud jste někdo ještě nesehnal první číslo Marvel Origins, tak mám aktuálně čyři navíc. Vybral jsem trafiku a měli prázdnou kasu, tak jsem místo peněz vzal tuhle vzácnost :-) Předání v Praze na Vinohradech nebo na Andělu, případně můžu i poslat, ale jen Zásilkovnou. Cena je samozřejmě původní, nejsem žádný překupník.
  • listr
    Dnes koupeno v Praze na Tylově náměstí v trafice u průchodu, docela mě překvapilo, že to tam mají, možná to zas tolik testovací prodej nebude, ty minulý komplety jsem nikdy v testovacím prodeji v Praze neviděl, ale kdo ví... Paní říkala že jich má hodně.
  • valon
    Nejsnazší bude počkat až skončí testovací prodej a půjde to normálně do širokého prodeje :)
  • apollokv
    Zdravím, nikde jsem knížku nedokázal sehnat. jen na dvou eshopech, kde je k tomu drahé poštovné. Máte někdo tip, kde koupit?
  • deefha
    @Walome Nedovyšel jen ten Spider-Man, ne? 60 knih místo 100, pokud se nepletu. Všechno ostatní myslím vyšlo v ohlášeném rozsahu, resp. Legenda o Batmanovi už zase a ještě pořád vychází :)
  • Walome
    a některé nedovyšly...
  • baatcha
    roan: Díky, tenhle oldschool mám moc rád a i když třeba Spider-Manovy úplné začátky mě moc nebraly, byť se v nich Ditko postupem času neskutečně odvázal, X-Meni mají ta první čísla naprosto luxusní. Testovacího prodeje bych se nebál, ten probíhal u všech komiksových kompletů a nakonec stejně vyšly všechny.
  • anfrene
    zde polska verze, jak by mohla vypadat kolekce o 100 dilech
    https://origins-kolekcja.pl/
  • royan
    Jinak zatím se jedná o testovací prodej, kdy vyjdou 4 čísla ve vybraných obchodech.
  • royan
    baatcha: pro ilustraci, vychází to z této řady vydávané v Itálii, která tedy jede zatím do nekonečna:

    https://www.comicsbox.it/serie/SUPEROICLA&limite=0

    Ale tato řada by měla by mít " jen " 100 dílů, s tím, že chronologicky se postupuje číslo po číslu, tedy například u Spider-mana by tím pádem vyšlo cca 15 alb s obsahem od č.1 do č. 65 včetně všech speciálů, které vyšly mezi jednotlivými díly.
  • louza
    A komu tim prospějete, co?!
  • Walome
    Ano je to nový komplet.

    "Znáte je z filmů, popkultury nebo počítačových her... ale znáte první příběhy, ve kterých se vaše oblíbené postavy objevily? V roce 1961 vytvořili Stan Lee a Jack Kirby Fantastickou čtyřku. V následujícím, téměř magickém roce se objevují další tři superhrdinové: Spider-Man, Thor a Hulk. V roce 1963 se svět setkává s Iron Manem, X-Meny, Avengers a pak s mnoha dalšími!
    Toto požehnané období amerického komiksu je známé jako "stříbrný věk komiksu".
    SEZNAMTE SE S ÚPLNĚ PRVNÍMI PŘÍBĚHY SVÝCH OBLÍBENÝCH HRDINŮ A SE ZRODEM SUPERHRDINSKÉ MYTOLOGIE MARVELU!"
  • louza
    Tohle zní vyloženě hrozivě. Crew/netopejr dobře věděli proč tyhle starý fláky pčeskočit. Jestli je to celej komplet tak to teda potěš koště. Snad aby se překladatelé vzbouřili a začali to bojkotovat, protože tohle bude učiněné zlo.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš27.3.2023 16:22Marvel Origins #001: Spider-Man 1 (1962) (testovací)
    Čo to je? Nový komplet? Vie niekto niečo viac?
  • jh666
    Zrovna tohle už vyšlo v KVS.
  • baatcha
    Takže další nekonečná série? Vypadá to dobře, jen jsem už ztratil přehled, co z toho a kolikrát už vyšlo jako součást NHM a jiných kompletů.