Koupit
Hiroki Dan je muž, který žije dva různé životy. První z nich je život úspěšného detektiva z oddělení vražd. Okolí mu předpovídá oslnivou kariéru, částečně i proto, že je synem bývalého policejního ředitele. Jeho druhý život je ale mnohem temnější a hrozivější. Je to život sériového vraha, který nad těmi nejhoršími zločinci, kterým se podařilo vyhnout ruce spravedlnosti, vynáší trest smrti… ten nejstrašnější, který jen dokáže vymyslet.

Temný příběh o policistovi, který se rozhodl vzít spravedlnost do svých vlastních krvavých rukou.

Scénář
Kei Koga
Art
Ryou Izawa
Obálka
Ryou Izawa
Lettering
Daniel Pocar
Překlad
Igor Cima
Redakce
Kateřina Kubanová, Šárka Osuská
Žánry
detektivka, thriller
ISBN/ISSN
978-80-277-1495-7 (DOBROVSKÝ s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
128 x 182 x 15 mm
Tisk
černobílý
Váha
200 g
Stran
192
Cena
219 Kč
Originál
Brutal Satsujin Keisatsukan no Kukuhaku #01 (Bamboo Comics Tatan, 2019)
  • hroubek
    Japonská verze Dextra, která je ještě brutálnější, úchylnější a cyničtější. Nečekal jsem nic, a dostal jsem fajn příběh, co jsem přečetl raz dva. Bavil mě ten cynismus hlavního hrdiny, užil jsem si citování Vymítače ďábla, a byl jsem lehce znechucený tím, co mi Kei Koga prezentuje - ne samotnou věcí, ale jakým způsobem je to vyobrazené v rámci příběhu a daného světa. Další díl bych si klidně přečetl.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.12.2023 18:57Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd #01
    Výborný popis/koment má Sagikkun u první a druhé knihy, Faster86 má pěkný komenty u celé řady, i když teda mangu nenávidí. :)

    Japonský přímočarý Dexter, psychopat, co loví psychopaty, čímž si humorně obhájí svou vlastní chorobu. Béčkový brutální styl. Člověku z toho je až špatně...
    Dva příběhy: první o vrahovi dětí, kterému říkají "pošťák" (důvod v komiksu) a druhý o bandě zbohatlíků, co si myslí, že díky prachům můžou všechno, např. Nafetovat a znásilnit mladý holky...
  • Fort
    Explicitně vyobrazené násilí v sérii, kde stupňující se brutalita bude na prvním místě. Spíš než k Dexter bych to přirovnal k filmu Nezvratný osud, kde se čeká na originální smrt, která dřív nebo později přijde. Bod navíc Dobrovskému za originální mangu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.5.2023 09:31Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd #01
    Vskutku dosti brutální manga, kde jsou příšerné a odpudivé zločiny kompenzovány stejně brutální pomstou a trestem... což má v sobě, přiznejme si, určitý rys čtenářské katarze.

    Celkový dojem: 60%
  • Poniczech
    Absolutně miluju klišé "sadistický vrah, který likviduje jiné vrahy", takže jsem se bavil. Nic na tom ale nemění fakt, že tohle už prostě bylo uděláno mnohokrát a přestože Brutal není vůbec špatný, žádné zázraky nebo překvapení neočekávejte - minimálně ne od tohohle prvního dílu. Vlastně souhlasím se Sagikkunem, akorát mi to sedlo trochu víc.
  • faster86
    Mě ty mangy prostě nebavijů. Nicméně si jednou za čas nějakou vyberu aby mě přesvědčila že komplet manga svět není pičovina. Tady u Brutalu sem někde četl přirovnání k seriálu Dexter, tak proč to nezkusit ať mi změní názor na mangy. No s dextrem to nemá společné ani hovno. Nebo takhle, 20ti letý chlapec se podívá na dextera a řekne si že zkusí něco podobného napsat, udělá to zrychlené, dětinské, s názornýma ukázkama násilí asi aby šokoval a ukázal že kniha není pro děti i když ve všem jiném působí velmi dětsky (tak nějak si představuju autora (a po dopsání si vyhoní u Hentai chopotnice porna)). Jediné co se v jedničče dozvíme, že je nějaký borec co zabíjí zlé lidi stylem oko za oko. Naproste nic jiného nevíme, kromě toho že má tik v levém oku když mu začne škubat v podprůměrně velkém pindíkovi. No přečtete to asi za hodinu a má to mít 4 knihy s rychlou kadencí vydávání, takže to asi až do konce prokoušu, ale pokud se nezačne dít něco smysluplného tak mě to jen utvrdí že manga stojí za vyližpiču.
  • Sagikkun
    Ze začátku bych chtěl smeknout před Dobrovským, že u nás zaplnil vedle všech těch shonenů další mezeru v manga žánru a nebál se sáhnout zrovna po tomhle. Taky oceňuji, že si vzal kritiku z jejich předchozích titulů k srdci, a Brutal tak už vypadá a čte se trochu jinak.

    První svazek obsahuje dva uzavřené příběhy s velice jednoduchým schématem: tady je příběh toho nejhoršího šmejda, který si pohraje s vašimi nervy (protože tohle jsou bohužel věci, které se dějí i v realitě) -> tady je způsob odplaty/trestu.
    Musím se přiznat, že i pro mě jakožto fanouška thrillerů byly některé věci už celkem nepříjemné. Brutal je opravdu explicitní a nebojí se i detailně vyobrazit znásilnění, takže stojí za zvážení, jestli máte zapotřebí takové věci číst. O to víc je pak ale uspokojující onen způsob trestu, kterého se vždy zhostí hlavní postava fungující jako taková japonská verze Dextera.

    A tím se dostávám k bodu, kdy váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami. Detektiv Dan je správnej psychouš, který se zvráceným smyslem pro humor prosazuje velice brutálně, avšak spravedlivě "oko za oko, zub za zub" - a já mu zřejmě jako další psychouš fandil. V manze je ho ale sakra málo, jako čtenář jsem se o něm nedozvěděl téměř nic a třeba onen prvek, že pracuje pro policii, mi zde přijde naprosto nevyužitý. Takhle je totiž úplně jedno, jestli je detektiv nebo kdyby byl zmrzlinář, v příběhu to nehrálo roli. Dan zde tak slouží jako prostý a obyčejný nástroj odplaty, který se vždy na konci objeví, a bez námahy a sebemenších problémů ostatní ztrestá.
    Byť chápu, že manga má pravděpodobně sloužit hlavně jako takový ventil pro dnešní nespravedlnosti, tak bych se ale nebránil o lehce důmyslnějšímu stylu vyprávění... poznat hlavní postavu o něco víc, hodit ji do cesty za spravedlnost nějaké překážky, více zapojit policejní prostředí atd.
    Takhle je to tedy zatím spíše za ty 3*.