Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Vědeckofantastický žánr se stal nedílnou součástí literárního kánonu a získal si nespočet čtenářů po celém světě. Věnují se mu specializovaná nakladatelství či periodika a fanoušci sci-fi pořádají pravidelné sjezdy. Kdy to ale celé začalo? Jak se odvíjely dějiny sci-fi od počátků až do 21. století? Kteří významní autoři a autorky ji formovali?

Scénář
Xavier Dollo (Thomas Geha)
Art
Djibril Morissette-Phan
Lettering
Radek Jahůdka
Redakce
Kateřina Hrabětová, Jiří Hron, Anna Melicharová, Viola Urbanová
Žánry
naučný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7662-448-1 (KNIHA ZLIN (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 255 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
832 g
Stran
216
Cena
699 Kč
Originál
Histoire de la science-fiction (Les Humanoïdes Associés, 2020)
  • Skot
    Skot mecenáš8.1.2023 17:01Dějiny science fiction v komiksu
    Názen tochu mate. Očekával jsem a nedostal dějiny podžánru sci-fi komiksu , jemu se věnuje minimum na okraji. Nejedná se tedy o komiks ( vyjma 2 až 3 jendostránkových ukázek z díla) ale spíše o ilustrované dějiny literatury sci-fi. Jako fanouška mě potěšily, někdy až příliš informací na jednu stránku, někdy se několikrát opakují. Pro Francouze typické zdůrazňování vlastní sci-fi a zbytečně moc informací o časopisech, které jistě měly svůj význam při startu žánru. Realistická kresba mi vyhvouje , jistě lepší než jiné "Dějiny" založené na karikatuře.
    Tak snad příště to bude o komiskech, které se odehrávají na platformě sci-fi. ( Pokud v té době již dnes umírající sci-fi bude existovat ).
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.11.2022 16:26Dějiny science fiction v komiksu
    Chtěl udělat komiks, ale zavazely mu tam obrázky.

    Sci-fi mám rád, pár klasiků jsem četl, ale o vývoji žánru moc přehled nemám. Mezery mi měly doplnit Dějiny science fiction v komiksu, ale nestalo se.

    Nezdá se to, ale populárně-naučné komiksy jsou sakra těžký. Můžete si vyhrát s formou, a pak vznikne super dílo jako Ekonomiks či Záhady kvantového světa. Nebo na ni rezignujete a vyřešíte to hromadou textových rámečků. Stačí se kouknout na ukázky a máte dojem, že kresba tu Xavieru Dollovi občas překáží. Často nejde ani o komiks, jen řadu nesouvisejících ilustrací k textům.

    První kapitoly docela fungují - představují se autoři jako Verne nebo Poe, tady má čtenář nějaké základy a chytá se. Jenže jak dojde na éru amerických časopisů, je zle. "Autor X napsal povídku Y, a ta do sci-fi přinesla Z". Tohle čtete prakticky pořád, občas se do toho hodí nudná fakta z autorova života nebo výjev z díla, který nepochopíte, pokud jste ho nečetli.

    Dollo jde čistě po faktech a často jsem se musel nutit, abych ve čtení pokračovat. Komiks navíc vznikal primárně pro domácí, takže tu je kapitola o vývoji francouzského sci-fi (nuda) a seznam doporučených s-f komiksů obsahuje jen francouzské tituly.

    V druhé polovině se forma trochu mění - od vyprávěcích rámečků přecházíme k rozhovoru různých sci-fi autorů. Bohužel, kulometná kadence informací zůstává stejná a záživnost má pořád blízko k nule. Sem tam se vyskytne hezky udělané schéma, ale komiks to nezachrání.

    Ani kresba neoslní - drží realistický styl, ale nikdy nejde do detailu. Výjevy často zobrazuje z dálky, aby mohla zjednodušovat.
12