Punisher: Četa
BBart s.r.o.1. vydáníříjen 2022
4
...
...
...
...
+ 2 další ukázky
Koupit
Rozpoltit nebe, otřást zemí...

Na začátku roku 1968 dorazil jistý mladý poručík námořní pěchoty na Vrch 861, západně od bojové základny ve Khe Sanhu. Jmenoval se Frank Castle. V následujících letech on a ostatní bojovali o přežití a boj často byl na hraně. Hlavně přečkat svůj turnus ve Vietnamu.

... ale někde v šeru čeká obzvlášť smrtící protivník, a tak ani jeho snaha nemusí stačit. Muži z jeho čety si říkají, že na jejich veliteli je něco zvláštního; jako by se pro velení narodil, ale možná je to i bojovník, kterému na vlastním lidství až tak nesejde. Byl Frank Castle odjakživa odsouzen stát se Punisherem? Mohl si vybrat jinou cestu? Anebo u něj stejně jako u mnoha jiných tragické angažmá jeho země v jihovýchodní Asii prostě rozhodlo a on byl polapen ve válečném turnusu, který nikdy neskončí?

Obsahuje sešity série Punisher: The Platoon #1-6 (říjen 2017 - únor 2018)

Scénář
Garth Ennis
Art
Goran Parlov
Ink
Goran Parlov
Barvy
Jordie Bellaire
Obálka
Giada Marchisio, Goran Parlov
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Viktor Janiš, Mirka Jarotková
Žánry
akční, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7595-611-8
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 x 8 mm
Hmotnost
440 g
Tisk
barevný
Stran
136
Původní cena
399 Kč
Originál
Punisher: The Platoon (Marvel Comics, 2018)
Velmi kvalitní Punisher, kde vlastně vůbec nevystupuje Punisher - pouze Frank Castle jako voják ve Vietnamu. Je fajn, jak vyprávění příběhu z pohledu novináře, který dělá rozhovory s přeživšími, umožnil pohled jak ze strany Američanů, tak ze strany Vietnamců.
Ennis prostě Punishera umí: i tahle vietnamská retrospektiva, kdy se Frankova zásadovost projevuje v ryze pozitivních konotacích, se povedla.

Celkový dojem: 80%
„A nikdy nekladl pitomé otázky.“ Drsné, priamočiare, explozívne. Do Vietnamu koncom 60. rokov prilieta Frank Castle a všetci okamžite pochopia, že urastený mĺkvy pán nie je anonymné mäso do mlynčeka. Tradične skvele napísané Grantom Ennisom, ktorý sa nebojí jemne kritizovať a pichať palicou do stromového hniezda divokých lesných včiel a rozhodne sa nebojí ani násilia, aj keď napokon ho nie je zas až tak veľa, ako by ste možno čakali (dvojnásobne po tom, čo Ennis predviedol v komikse Bitevní pole). Punisher je výborná postava, prequel odohrávajúci sa počas vietnamskej vojny ho ukázal v predsa len jemne inej tónine, než na akú sme zvyknutí a svoje robí aj zaujímavé scenáristovo úvodné 2-stranové slovo venujúce sa vojne, obetiam a preživším. Výborná je samozrejme kresba atmosférického Chorváta Gorana Parlova (NHM: Black Widow) a farby drsnej Írky Jordie Bellaireovej (Batman: Dvojník). Punisher sa v ČR dočkal už temer troch desiatok kníh a treba veriť, že krvavá krasojazda bude pokračovať. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-punisher-ceta-komiks
Mám rád Ennise, mám rád Punishera a mám rád Punishera od Ennise... Tady je komplet děj z vjietnamské války, Ennis je známý tím, že má rád válečné témata a zbraně takže by měl být ve svém živlu. Před otevřením sem si byl jistý že to budou 4 hvězdy, ale nějak jsem se do příběhu nemohl ponořit, bylo mi tak nějak jedno jak celá četa ve vietnamské džungli dopadne, párkrát jsem se ztratil na kterou postavu se tam volá. Bolí mě to u srdíčka, ale musím dát nižší hodnocení než sem si myslel že dám.
Platoon jsem četl už v angličtině a tehdy mě moc nezaujala. Dočetl jsem ji do konce, ale dojem ve mně zůstal slabý. V češtině jsem tomu dal druhou šanci a buď jsem tomu tehdy moc nerozuměl nebo mě to tentokrát chytlo v jiné náladě a komiks jsem si užil.

Je to klasickej "vážnej" Ennis, jehož daddy issues s veškerými válečnými konflikty jsou více než patrné. Jeho fascinace válkou hraničící s fetišem je místy až patetická, nicméně funkční. Punisher je zde opět jednou jako vedlejší postava, což je nejlepší a nejsnazší cesta k tomu jako kolem hrdiny vytvořit nějakou tu mytologii. Na pozadí vietnamské války (respektive americké) to jde tak nějak samo.

Nechybí palčivá témata jako je fetování, krádeže zásob a nesmyslnost celého konfliktu, ale vše se děje tak nějak přirozeně a skutečně je to spíše o Frankovi Castelovi než o samotné válce.
Ďalší kvalitný Punisher od Ennisa. Ale pozor, ak čakáte Punishera ako ho poznáte, teda nekompromisného pomstiteľa s lebkou na hrudi a s poriadnou dávkou akcie, tak možno budete trochu zarazení. To vás však určite rýchlo prejde. Ennis totiž napísal znovu kvalitný príbeh, tentokrát protivojnový z Vietnamu. Frank Castle sem prichádza ako mladý poručík, aby velil čate v tomto hnusnom vojenskom konflikte, ktorý zabíja a ak vás aj nezabije, tak vás poznačí na celý život. Presne v tomto duchu je to celé napísané a páči sa mi, že to nie je čiernobiele. Komiks má viacero postáv a až tri pohľady, prvým je rozprávanie starých veteránov, druhým je pohľad Vietnamcov a tretím je Frank Castle a jeho čata priamo v akcii. Punisherovských prvkov to však má prekvapivo málo a kľudne by sa to mohlo volať hocijako inak, to však nemení nič na tom, že je to kvalitný komiks. Plná paľba. =►Celá recenzia◄=
102281
Light26.5.2023 16:40Punisher: Četa
dbar29.4.2023 22:30Punisher: Četa
rooty17.4.2023 20:42Punisher: Četa
Jabba25.3.2023 19:41Punisher: Četa
Darker6.2.2023 06:03Punisher: Četa
jh66624.12.2022 08:36Punisher: Četa
fifas23.12.2022 17:56Punisher: Četa
BadBoy6.12.2022 10:43Punisher: Četa
Fox015.12.2022 08:24Punisher: Četa
xflori0129.11.2022 12:56Punisher: Četa
2scha24.11.2022 22:09Punisher: Četa
Walome24.11.2022 14:15Punisher: Četa
MP23.11.2022 20:11Punisher: Četa
invape7.11.2022 23:25Punisher: Četa
Četl/a (54)
2scha, BadBoy, Balů103, Black Bro, yo, calvin10, charvos, Darker, dbar, farnhajt, faster86, fifas, Fox01, George Walker Bush, Good Games, hellblazer, Honzin, house192, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, James, jankie, Jay-jay, jh666, kendor007, Khagrael, Killingjoke, komiksák007, Lachvos, Light, Lord Baltimore, Macek78, Mercurio, monte walsh, MP, NecRoman, Onkel 1928, Ozymandias, pearlxjam, petrSF, Poniczech, Poseidon1978, rooty, RudyRod, Saint of Killers, taidana, Ukko, Walome, Wasps, xflori01, Zbysek2410, zlejzmrd
(102)
2scha, Alfi, Alfred, Ash Pointak, BadBoy, Balů103, Beng.D, binnmode, blackJag, bmc75, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Darker, dbar, Deckard, farnhajt, faster86, fifas, filemon, Fox01, Fry, Georgíno J., hellblazer, Honzin, house192, hugosnowden, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Jabba, JackOneil, James, jankie, Jay-jay, jh666, jiskra, jjjirik, Joshua_T, KdG, Keenkeen, kendor007, komiksák007, Lachvos, Lojza, Lord Baltimore, maara, Macek78, Mamut12, Marvin, Matthew, Mercurio, merhyx, Mikei, Mitak, miuanek, monty.cl, MP, Mr.Plysh, NecRoman, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, pavouk, pearlxjam, pechna, perak, Petr, petrSF, PH79, Poseidon1978, Radkos, raimi, Ricarderon, Roiser, rooty, RudyRod, Saint of Killers, Saran, schefik, Skot, sleepless, suricattaontheway, Symbi, tacmud, taidana, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, Ukko, VanTom, vrazdinek, Wasps, xflori01, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (24)
Al0f0k, Alfray, Badgu.y1902, Benji, besikv, Blacklarch, CSE_AC/DC, Davispear , deadpool, Denis1996, DracoAn, filosh, Final, gezic, hahahoho, illy, Maty48, Nightmare, Norri, nx, royan, Thorug, Tomasino79, Yefery
Koupí (7)
CSE_AC/DC, D.K.Logic, gezic, mineralk, Nightmare, Norri, nx