Ukázka
Ukázka
Koupit
Bohumil Konečný – Bimba (1918-1990) patřil k průkopníkům žánru komiks v Československu. K jeho odkazu se vždy hrdě hlásil král českého komiksu Kája Saudek. Konečného komiksové stripy – vtipy – se objevují na stránkách Humoristických listů už na konci 30. let, po válce ilustroval jeden z nejpopulárnějších českých komiksů Zuzanka a její svět. Nástup komunismu zabránil jeho dalšímu rozletu, i tak vzniklo v 60. letech několik komiksů drobnějšího rozsahu s dobrodružnou tematikou. Byl to komiks, který Konečného paradoxně proslavil ve světě a nakonec mu i „zlomil vaz“. Spolu s Petrem Sadeckým připravili příběh o bojovnici Amazoně, která (mezitím Sadeckým předělaná na ženu říjnové revoluce Octobrianu) se stala jednou z nejslavnějších komiksových postav světa… Normalizační skandál z počátku 70. let ale v podstatě znemožnil Konečnému v Československu publikovat.

Díky trpělivé restaurátorské práci grafika Filipa Konečného máte dnes možnost držet v ruce souborné vydání komiksů Bohumila Konečného (s výjimkou již publikované Zuzanky) v kvalitě, v jaké nikdy nebyly publikovány. Komiks Pohádka určený pro dceru je publikován úplně poprvé. Doprovodný text knihy připravili jeden z největších znalců českého komiksu Tomáš Prokůpek a propagátor a znalec díla Bohumila Konečného Jan Hosnedl.

Obsahuje tyto komiksy:

Krátké stripy z časopisů Humoristické listy a Kvítko (1937-1939)
Tajomstvo prérie, Mladá tvorba, mesačník pre literatúru a umenie, 1964
Poklad, Roháč, 1966
Ocelová hrobka, Pionýr, 1968. Podle povídky Otakara Batličky.
Boj o vrak, Signál, 1969. Napsal Bohumil Veselý.
Amazona, Octobriana, and the Russian Underground, Tom Stacey Ltd,Londýn, 1971. Námět a scénář Petr Sadecký.
Král Madagaskaru (společně s Gustavem Krumem), Pionýrská stezka, 1975–76. Napsal Jaroslav Weigel.
Pohádka, soukromý komiks pro dceru Bohumila Konečného Evu, okolo 1958–59.

Velká kniha záměrně neobsahuje komiks Zuzanka a její svět, Květen, 1947. Napsal Jaroslav Přibík. Vydalo jako samostatnou knihu nakladatelství Plus (Albatros Media a.s.), Praha, 2018


Scénář
Bohumil Konečný (Bimba), Petr Sadecký, Bohumil Veselý, Jaroslav Weigel
Art
Bohumil Konečný (Bimba), Gustav Krum
Obálka
Bohumil Konečný (Bimba)
Redakce
Jan Hosnedl, Filip Konečný, Tomáš Prokůpek
Žánry
dobrodružný, publicistika, sborník
ISBN/ISSN
978-80-11-01604-3 (Středoškolský klub ASK ČR při Gymnáziu v Plzni)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
1019 g
Stran
160
Cena
480 Kč
Varianty
Velká kniha komiksů: Bimba (2022)
Velká kniha komiksů: Bimba (limitovaná verze) (2022)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2022 13:08Velká kniha komiksů: Bimba
    Vetsi rozpolcenost jsem v hodnoceni snad doposud nezazil nez prave u teto knihy. Sam sebe si nekolikrat vybavuji, jak jsem se pana Vybirala ptal, co jeste vyda, proc ne Bimbu. Pry to ho moc neni a to hlavni uz vyslo... Takovou odpoved jsem dostaval nekolikrat v prubehu let.
    Pak ejhle Zuzanka a jeji svet. Portfolio se zvetsuje, pak vysla sbirka u T&M Velky komiksovy vandr a v nem Ocelova hrobka. Do toho bum prask tohle a navic pod zastitou Bimbova fanklubu (pan Hosnedl snad v dobrem omluvi mou bagatelizaci). Co vic si prat, az jsem si rikal, co na tom pan Vybiral (ne)vidi. No a musim rict, ze jsem tomu najednou zacal po precteni rozumet, co tim pan Vybiral myslel. Ono toho fakt moc neni a kdo cekal ekvivalencne podobne ladenou knihu ve stylu velkych, zlatych, a jinych, komiksovych knih od BBartu, XYZ, Vybirala aj., tak bude vlastne trochu zklaman, resp. bude spis rozcarovan, ze dostal neco jineho a de facto originalniho v ramci toho, jak danou sbirku Bimbovych komiksu pojmout.
    Aby to nevyznelo zle nebo z me strany nevdecne, tak ja jsem rad, ze sbirku mam a mam to tzv. ucelene. Jen necekejte komiksovou sbirku v tradicnim smyslu. Nedostanete ji, par kratasu ruzne scenaristicke kvality, par humoru a anekdot, nekomiks Amazonu, jiz drive vydany Kral Madagaskaru a pak svojsky komiks, ktery puvodne nemel spatrit svetlo sveta, jenz byl urcen pro nemocnou dcerku. Osobite to je, ano, konzistentni vlastne ne, protoze Bimba primarne komiksy nedelal a vyvoj tak vlastne nejde sledovat, do toho jsou to tak vsechno jine pribehy. Jenomze to vsechno tomu vlastne odpustite a vzdy se do toho znovu a znovu ponorite. Je to takovy ten pomyslny chybejici dil skladacky v te siroke zmeti komiksu, kdy uz si rikate co vsechno jeste chybi, takove ty kusovky, drobnustky, libustky, coz vlastne vystihuje Bimbu coby kreslire komiksu. Doslov to cele drzi pohromade a diky tomu vlastne verite celemu tomu nadseni za timto projektem. Ostatne to dokazuje i pece a kvalita restaurovani onech komiksu. Vytku mam snad jen k obalce a jejimu materialu. Jinak za me velmi originalni a povedena sbirka.
  • Norri
    Norri mecenáš1.11.2022 22:37Velká kniha komiksů: Bimba
    Pokud bych si tuto knihu koupil jen kvůli komiksům, pak bych byl možná zklamaný. Zklamaný ze zkratkovitosti scénářů, z pouhých fragmentů Amazony a místy i z málo přehledné kresby. Jenomže já jsem knihu koupil jako chybějící střípek z historie československého komiksu. Koupil jsem to kvůli textové části. Po dočtení a opětovném prolistování můžu říct, že jsem spokojený. Myslím, že restaurátoři i autoři textů odvedli fantastickou práci. I když nějaké připomínky bych měl.

    Při prvním čtení je těžké mít neustále na paměti, kdy ty komiksy vznikly, aby styl scénářů a kresby měl patřičný kontext, a z jakých zdrojů byly ty komiksy restaurovány. Věčná škoda, že originály Amazony skončily tak, jak skončily. Amazona je nakreslená fantasticky. Není tak přeplněná čarami a černými plochami, jako jiné Bimbovy komiksy. Přesto mají některé panely horší kvalitu, což přičítám právě špatným zdrojům než autorově kresbě. A aby nedošlo k mýlce, když jsem zmiňoval nepřehlednost kresby a přeplněnost čarami - Bimbovo umění ani v nejmenším nezpochybňuji. Myslím, že rychlou a úspornou kresbou dokázal velmi pěkně zachytit obličeje, postavy, zvířata i techniku. A to vůbec nezmiňuji jeho úžasné malby. Jen mi ty komiksy přišly často až příliš tmavé. Za vůbec nejzdařilejší komiks v knize považuji ‘Boj o vrak’. Tam se spojil poměrně kvalitní scénář s vyváženou kresbou. Potápěčské scény jsou tam famózní. Možná tomu prospělo i velké množství malých panelů na každé stránce.

    Zmínit musím i humor. U ‘Pokladu’ a hlavně pak u ‘Pohádky’ jsem se hodně bavil. Smál jsem se hlavně všem těm průpovídkám trpaslíků a dobrodružstvím s Pionýrem. Hodně spokojený jsem pak s texty o Bimbovi a hlavně o historii i současnosti Amazony aka Octobriany. Postesknout si naopak musím nad chybějícími texty, které by uváděly jednotlivé komiksy. Mohl tam být uveden rok vzniku, mohly zmínit případný kontext a u Amazony například mohly vysvětlit, jak ty panely správně číst.
  • louza
    louza20.10.2022 21:27Velká kniha komiksů: Bimba
    Konečný je spolu s Burianem a Krumem etablovaný člen svaté trojky. A jakožto věrozvěst dobrodružné ilustrace dostává svojí velkou knihu komiksů čítající kromě již vydané Zuzanky téměř veškeré Konečného komiksové práce (jednu autoři zazdili z důvodu osobního obsahu). Začíná se podobně jak třeba u Lady. Tedy v nezbytných Humoristických listech, které Bimba ještě stihnul. A některé skeče jsou i dnes k pousmání. Western Tajemství prérie je příslibem, ale osobně mi způsobem komiksové rytmiky a vlastně ani stylem kresby moc nesedl. Což se nedá říct o geniálním jednostranné Pokladu. Saudkoidní pecka s dialogy na hranici geniality téměř vypanduvší z Limonádového Joea. Ocelová hrobka je docela četně reprodukovaná klasika z Batličkova pera, kde je patrný Konečného komiksový um nejvyšší kvality. Perfektní vizuál funguje bezezbytku i dnes. Výtečná věc, které se ale téměř blíží vcelku neznámá dobrodružka Boj o vrak nesoucí se v hodně podobném duchu. Větším soustem je taktéž výborný Král Madagaskaru, kde Bimba pěje nezapomenutelný duet s Krumem. Největším tahákem je ovšem autorovým jmenovcem remasterovaná verze dvou příběhů Amazony. Ta zastihla umělce v top formě a dokládá potenciál toho, co mohl Bimba a Sadecký vytvořit, kdyby žili jen ve trochu svobodnějším prostředí. Absolutní kult. Závěrečnou a nezanedbatelnou část knihy zabírá privátní komiks původě určený Bimbově nemocné dceři. Na první pohled vypadá oproti zbytku knihy neprofesionálně a infantilně. Ale marno platné. Komiks o drakovi, který pronásleduje partu trpaslíků ujíždějící mu na pionýru nadopovaném píchákem fakt děsnou rychlostí si opravdu chcete přečíst. O kvalitě bohatého doslovu z pera všech tří autorů knihy, kteří nejsou biografiích kreslířů žádnými nováčky netřeba pochybovat. Dost pěkná kniha, kterou to fakt chtělo.
36
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš8.11.2022 14:06Velká kniha komiksů: Bimba
    Si pis Kapis
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.11.2022 12:33Velká kniha komiksů: Bimba
    Hmmm...hmmm, to asi bude třeba pořídit.
  • deefha
    deefha mecenáš27.10.2022 10:55Velká kniha komiksů: Bimba
    Hmmm... Zásilka dorazila s tímhle upozorněním. Jako je to fajn to vědět, ale jestli by spíš nebylo lepší nechat desky přetáhnout lakem, případně je aspoň nedělat z toaleťáku :-( Tohle bude fakt ojebané během pár chvil.

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.10.2022 20:46Velká kniha komiksů: Bimba
    i já!
  • mcleek
    mcleek18.10.2022 13:16Velká kniha komiksů: Bimba
    Mám! :-)
  • mcleek
    mcleek18.10.2022 06:07Velká kniha komiksů: Bimba
    Já chodím kolem Limana z práce a včera už to měli ve výloze. Dnes půjdu z práce včas, tak budou mít ještě otevřeno a budu mít možnost to koupit.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.10.2022 18:24Velká kniha komiksů: Bimba
    Tak to oni psali, ale sam si rikam, jestli to pujde do bezne distribuce, pikud ano, tak kdy vubec... Mne jenom z Liman sport psali, ze to nemuzu mit driv nez na krtu, podle zadani vydavatele.
  • mcleek
    mcleek17.10.2022 17:34Velká kniha komiksů: Bimba
    V Plzni se to už prodává...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.10.2022 07:30Velká kniha komiksů: Bimba
    Snad uz dnes to dorazi, se na to tesim, jsk malej kluk.