Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Jednoho brzkého červnového rána roku 1941 vyvlečou neurvalí vojáci Rudé armády malého litevského chlapce Algiska, jeho rodiče a sestru z postelí a nařídí jim, aby se do deseti minut sbalili na cestu. Tak litevská rodina nedobrovolně, v přeplněném vlaku odjíždí na Sibiř. Proč museli do vyhnanství? Čím se provinili? Kde ta Sibiř vůbec je? Algiskovi víří v hlavě spousta otázek. V dalekém drsném kraji rodina přežívá díky zmrzlým bramborám, polévce osolené vlastními slzami a písničkám, které je hřejí u srdce. Tam se Algisek učí uniknout každodenním těžkostem s pomocí fantazie, tužky, papíru a knihy japonských haiku. Tam se také zrodí pěvecký sbor Jablíčka, a zpěv dává vyhnancům křídla...

Spisovatelka Jurga Vile vylíčila v knize skutečný osud svého otce. Spolu s ilustrátorkou Linou Itagakiovou tak odkrývá jedno z nejtemnějších období evropských dějin, sovětskou krutovládu, a vyzdvihuje lidskou odvahu a nezdolnost. Podobné bolestné rodinné příběhy o útrapách ve vyhnanství nosí v srdci většina Litevců.

Kniha získala řadu literárních i výtvarných cen v Litvě, mj. se stala nejlepší dětskou knihou roku 2018, i v zahraničí. Byla přeložena do dvanácti jazyků včetně např. angličtiny, francouzštiny a japonštiny.

Scénář
Jurga Vile
Art
Lina Itagaki
Lettering
Ilona Horníčková, Martin Radimecký
Překlad
Věra Kociánová, Antonín Líman
Redakce
Alena Pokorná, Martin Radimecký, Alexandra Švolíková (Saša)
Žánry
historický, válečný, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3756-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 230 x 23 mm
Tisk
barevný
Váha
1000 g
Stran
248
Cena
448 Kč
Originál
Sibiro haiku (Aukso žuvys, 2017)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2022 14:17Sibiřské haiku
    Tady na tomhle komiksu je krasne videt, ze sami autori nevedeli, komu je ten komiks vlastne urcen, detem, dospelym, fanouskum tematiky, studentum.... Navic to neni uplne komiks v pravem slova smyslu, protoze ho vic nez casto strida souvisly text z pohledu hlavniho detskeho hrdiny. To je zaroven i onen problem celeho pocinu. Mne prislo, ze se to tou detskou optikou vlastne shazuje, nebo jinak, dostatecne neukazuje ona drsna stranka celeho vystehovani. Pusobi to dojmem vtipnych kratkych anekdot, ktere se na ceste nekam nekomu dely ala Palecek nebo Fliegende Blatter. Skoda, silny potencial, nedomysleny projev a bohuzel s otresnou necitelnou kresbou.
411