Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.

Od popsaných událostí uplynuly dva roky a všechno je jinak. Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu?

Vaškův strýc a Cihlářová pod tlakem veřejnosti chystají léčku. Na Prašině se schyluje k něčemu strašnému a zdá se, že Vašek je tím jediným, kdo tomu může zabránit.

Scénář
Vojtěch Matocha
Art
Karel Osoha (K-Os)
Barvy
Karel Osoha (K-Os)
Obálka
Karel Osoha (K-Os)
Lettering
Kristýna Šlajchrtová
Redakce
Nikola Janíčková, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček
Žánry
dobrodružný, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7637-264-1 (Paseka)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
167 x 257 mm
Tisk
barevný
Váha
100 g
Stran
24
Cena
99 Kč
  • Norri
    Norri mecenáš21.4.2023 10:47Prašina: Křídový panáček #4: Poprava
    Styl vyprávění, geniální kresba, zprostředkovaná tíseň a všechny ty emoce, které to vyvolává… Prašina mi hodně sedí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.12.2022 20:26Prašina: Křídový panáček #4: Poprava
    Prasina porad jede, akorat tohle je takovne mezni, neco se jakoze deje, spis ma dit, ale de facto se spis na neco ceka. Zde je evidentni, ze se chysta jakesi rozuzleni.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.10.2022 08:49Prašina: Křídový panáček #4: Poprava
    Ja by som nepovedal, že problém tejto komiksovej série je v riedkom deji. Ono si treba uvedomiť, že dlho dopredu detailne naplánované ságy samozrejme nemôžu vystrieľať celý svoj zásobník behom prvého dielu. O čom by to bolo následne? Musí to byť beh na dlhú alebo aspoň dlhšiu trať. Áno, je pravda, že to scenárista mohol mať predsa len robustnejšie premyslené; s trochou snahy sa určite dalo dupnúť viac na plyn už od prvých častí bez toho, aby sa povedalo všetko. Na štvorke sa mi veľmi páčila atmosféra, ktorá je asi najhustejšia zo zatiaľ všetkých vydaných. Obloha je neustále zatiahnutá, počasie pochmúrne, zamračené nebo visí nízko nad zemou, dotýkajúc sa stromov s holými, od lístia opadanými korunami a k večeru, ako sa tiene začnú predlžovať, sa z výšky definitíve začne valiť nepríjemný, hustý dážď, ktorý konzervuje a izoluje štvrť od zvyšku mesta. Niektoré zábery sú vďaka ilustrátorovi Karlovi Osohovi vskutku úžasné; či už Vašek v okne X desiatok metrov nad zemou alebo úchvatná dvojstrana poňatá z vtáčej perspektívy a pojednávajúca o výrube prastarej lipy. Akurát jeden detail, vyzerá to síce geniálne, ale bezpečný odstup občanov tu skutočne nikto nerieši, žiadne zábrany, ani polícia, zrejme aby staršiemu obyvateľovi na hlavu padol dvadsaťkilový hrubý konár a na mieste ho zabil a mesto potom malo súdne opletačky s jeho rodinou a médiami. Mohlo by sa zdať, že štvorková zápletka ohľadom stromu je blbosť, ale opak je pravdou: je to symbol. Dôkaz toho, že niektorí si nič nevážia, všetko staré považujú za zlé a ide im len o peniaze, za ktoré si myslia, že si kúpia všetko. Majú pravdu? P.S. – Oceňujem šikovný spôsob, akým scenárista Vojtěch Matocha do textu zakomponoval „Široko“ (viď. Stínadla).
  • Sagikkun
    Další parádní, ne-li zatím nejlepší díl s hutnou atmosférou, napětím a gradací. Postavy se tu pěkně vybarvují a čtenáři se více než jindy začíná nastinovat, jaké jsou motivy nejen tajemného žháře, ale i ostatních postav, resp. kdo stojí/bude stát na čí straně. Převážná většina děje se tentokrát navíc soustředí pouze na jedno (velice důležité) místo, což za mě bylo efektivní a celkově fungovalo skvěle.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš7.10.2022 23:02Prašina: Křídový panáček #4: Poprava
    Další super pokračování.
  • faster86
    děj má strašný spád a je to strašně super, a dvoustrana která je vidět i tady v ukázce je neskutečně atmosférická stejně jako celý díl. je to dobrý jako fakt hodně dobrý
  • Ter
    Zatiaľ najlepší diel. Obálka je síce trochu zavádzajúca (aspoň na mňa pôsobí tak, že sa stala vražda). Kresba k záveru super, zo začiatku mi prišla kapku odfláknutá (neznášam prázdne panely bez pozadia, len hlava a nič). Farby tiež super. Pribeh graduje, koniec sa vydaril. Tešim sa na dalšie číslo.
131131