b_c8465-0-1655108507
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Souborné vydání obsahuje kreslené seriály:
Družina medvědů
Tajemství Žlutých Skal
Družina Lišek za dobrodružstvím
Tajemství bažin
V zemi divů a nebezpečí


Vyšlo jako 12. svazek edice Galerie českého komiksu

Úvodní slovo Václav Nosek-Windy (pravděpodobně poslední, které ještě za svého života napsal).
Kniha obsahuje bohatý doslov z pera Milana Krejčího.

2. vydání, v doslovu upravené, a rozšířené o Foglarovu Medvědí Družinu, ISBN je však stejné jako u prvního vydání.


Scénář
Jaroslav Foglar, Jan Novák, Ivana Peroutková, Josef Starec
Art
Jan Fischer, Oldřich Marcin, Jiří Petráček (Oskar), Radomír Pleiner, V. Řízek, Pavel Vječner
Obálka
Pavel Vječner
Publicistika
Milan Krejčí
Redakce
Josef Vybíral
Žánry
klubácký
ISBN/ISSN
978-80-88098-56-0 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
800 g
Stran
128
Náklad
700ks
Cena
490 Kč
Varianty
Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948 (2. vydání) (2022)
Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948 (2020)
  • Darth Raelchi
    I na podruhé to dopadlo dobře, možná i lépe než napoprvé. Kresba super, příběhy super. Medvědí družina je opravdu zajímavá ve svém původním vydání. Já ji právě znám jen překolorovanou Kociánem a Barčem, ale tohle je úplně jiné a je vážně zajímavé sledovat ten vývoj a posun kreslířů. Co docela kvituji, že to na svou dobu nebylo ukecané a plynule se to četlo, dokonce musím i kvitovat tehdejší kreslíře, jak se umně popasoval i s komiksovým médiem, kdy lze hrdě prohlásit, jsme šli docela s dobou. Ono to kopírování a přetiskování Západu má něco do sebe. Já tomu vážně nemám co vytknout. Maximálně jen, že se jedná o příběhy pro specifickou cílovou skupinu, která se během let (dnešní doba) změnila na úplně jinou a diametrálně odlišnou cílovou skupinu. Zkrátka to asi není pro každého, ale ten, kdo má rád historii komiksu, vývoj a celý ten svět, jak je propojený, souvislosti apod., tak tady rozhodně nemůže šlápnout vedle. Kdo si chce odskočit na jemné dobrodružství, i zde si najde své. Prostě krása!
  • Palebras
    Kreslené seriály časopisu Junák jsou z dnešního pohledu opravdu těžkým retro kouskem a rozhodně nejsou pro každého. Já se však bavil od začátku do konce. Jelikož jsem od útlého dětství hltal Foglara, rád i dnes po večerech po práci vypnu a vypravím se alespoň touto formou na pořádnou dobrodružnou výpravu. Všechny obsažené příběhy jsou skvělé a prožijeme tak táboření uprostřed Žlutých Skal, abychom se následně s Družinou Lišek pustili do temněji laděného příběhu se špionážní zápletkou. Tento příběh je mimochodem hodně povedený. Tajemství Bažin má také svou nezaměnitelnou atmosféru a ani zde není nouze o pořádnou dávku napětí, samozřejmě poplatnou době. V zemi divů a nebezpečí přináší příběh o putování po dalekém Tibetu a číst ho v době vydání, musel být pořádně dobrodružný zážitek. Na konci knihy potěší doslov s krásnými obálkami a já velice děkuji nakladatelství Josef Vybíral, za tuto a další krásné knihy. Naprostá paráda.
  • trudoš
    Fascinující návrat do časů, které jsou pro většinu z nás dalekou minulostí. První tři příběhy se nesou v duchu Rychlých šípů, ať už zápletkou, nebo prostředím, přesto se ani jednomu nedá upřít osobitost a kouzelná atmosféra skautského dobrodružství. Bezkonkurenčně v tomhle ohledu vedou hoši z družiny Lišek, ovšem pozadu nezůstává ani Tajemství bažin, kde už je ovšem znát jistá dějová zhutnělost související s kratším rozsahem.
    Ze schématu chlapeckých „detektivek“ se vymyká pouze komiks V zemi divů a nebezpečí, který měl pravděpodobně za cíl představit něco málo z exotiky tajuplného Tibetu, ale nakonec sklouzl do nepříliš zajímavého soupeření mezi racionálním bělochem a pověrčivými domorodci. Vyprávění poplatné době, protože napsat něco takového dnes, riskuje tvůrce minimálně pět žalob na kulturní nactiutrhání. Každopádně velké díky Ivaně Peroutkové a Jiřímu Petráčkovi, kteří neukončený seriál dotáhli do konce a nebýt jiné kresby, člověk by rozdíl mezi starým a novým ani nezaregistroval.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 00:01Kreslené seriály časopisu Junák z let 1945 – 1948
    Ano, je to retro, ano, je to nostalgie, a ano, je to i v podstate pravek. Jenomze ja se bavil od zacatku do konce. Dejove a obsahove nemam co vytknout. Rad se vracim do mladych let a rad poznavam dobu tu tam. Porad se komiksove vzdelavam. Urcite by se dala vytknout graficka stranka, ale vlivem stari puvodniho materialu se ani neni cemu divit a verim, ze restauratorske prace z Nakladatelstvi Josefa Vybirala a Oskara byly maximalne mozne. Proste to lze odpustit a na zazitku to neubira. Ani mi nevadil koloring Oskara u Vjecnera v jeho posledni casti, a rovnez mi nevadilo dokonceni 4. pribehu. Bonusy v podobe textu a dodatecne graficke prilohy byly opet na vybornou. Kdo chce pekne a poctive dobrodruzne pribehy, tady mate jedinecnou moznost. Balancovani na hranici detskeho a dospelackeho sveta se mi libi a tady je to umne zvladnuto. Davam plny pocet.