Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Jay a Kita jsou zahnány do kouta policií, v jejímž čele stojí strašlivý Kurb. Zabrání jim to v dosažení pomsty, po níž tak moc touží? Kdo by si pomyslel, že mezi dvěma ženami tak odlišného původu může vzniknout natolik pevná vazba. Obě stojí proti impériu a spojuje je nesmiřitelná nenávist.
Závěr 1. cyklu o cestě za pomstou, jenž ve čtenáři zaručeně zanechá stopy...

Obsahuje původní dvě alba série Shi, vydané nakladatelstvím Dargaud:
Shi #03: Odplata! (Shi #03: Revenge !, 2018)
Shi #04: Victoria (Shi #04: Victoria, 2020)

Vyšlo jako 17. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)


Scénář
Benoit Drousie (Zidrou)
Art
José Homs (Homs)
Ink
José Homs (Homs)
Barvy
José Homs (Homs), Joël Van Aerde (Picksel)
Obálka
José Homs (Homs)
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Zbyněk Froněk, Josef Vybíral
Žánry
dobrodružný, fantasy, historický
ISBN/ISSN
978-80-88098-79-9 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
825 g
Stran
116
Cena
499 Kč
Originál
Shi #03: Revenge !, Shi #04: Victoria (Dargaud, 2018, 2020)
  • perak
    perak28.1.2023 21:36Shi #3, 4
    Asi jsem byl příliš namlsán z první knihy, ale pokračování mne nijak nenadchlo. Nějak se honilo moc zajíců a většina jich utekla. Komornější příběh, kde by nebyla zatahována anglická královna, kde by naopak byl více rozpracován hodně rychlý závěr a třeba se trochu vysvětlil původ démonů, by za mne byl určitě přijatelnější. Druhá dějová linka ze současnosti byla překvapivě ukončena už v první knize a pro mne trochu v rámci celého příběhu ztratila význam. Alespoň, že kresba si udržela vysokou úroveň.
  • sedw
    sedw29.10.2022 16:43Shi #3, 4
    Druhý díl mě bavil o něco méně, než první. Chybělo mu trochu napětí z první knihy a děj byl místy zamotaný. Škoda také cliffhangeru na konci jinak ukončeného příběhu. I tak hodnotím tento komiks velmi nadprůměrně.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.8.2022 09:32Shi #3, 4
    Pokračování celkem originálně pojatého, fajn nakresleného a přiměřeně napínavého komiksového příběhu plného nesympatických ošklivých postav. Nenudil jsem se, ale dějový oblouk nabral neuvěřitelný spád směrem dolů, kamsi do nonsensu... jako kdyby relativně dobře psaný scénář se zajímavými dialogy odhaloval zbytnost vyskytujícího nadpřirozena. Co se mi kromě špíny Londýna poloviny 19. století snažil autor říct? Opravdu netuším. Skok z třetí knihy do čtvrté byl až násilný, řekl bych - celé se to pak nese v duchu toho to nějak zakončit. Blbě zakončit. Přitom ve chvíli, kdy se to podobalo ještě jakémusi viktoriánskému Kill Billovi, bylo to prima čtení...

    Celkový dojem: 40%
  • Alfi
    Alfi5.8.2022 10:36Shi #3, 4
    Shi je dôkaz, že keď budete hovno dosť dlho leštiť, naozaj sa bude krásne lesknúť.
    Shi je komiks, ktorého vizuálna stránka je úchvatná. Nádherná kresba, skvelý koloring, nápadité panelovanie.
    Shi je zároveň komiks, ktorého scenár pôsobí, ako keby ho napísal päťročný chlapec, ktorý chce do príbehu narvať všetko čo je cool a nehľadí na to, či to dáva zmysel, logiku a či sú postavy konzistentné.
    Shi je komiks, ktorý tvrdí, že ak sa niečo stane vaším blízkym, stačí pozabíjať a zmrzačiť pár nevinných detí a tehotných žíen a hneď sa budete cítiť lepšie.
    Shi rozpráva príbeh z Anglicka roku 1851 o lady Jennifer "Jay" Winterstoneovej a japonky Kitakamury "Kita" bez priezviska. Jennifer je niekedy 36 ročná, niekedy 27 ročná - ako sa to príbehu práve hodí - prekrásna krehká žena, ktorá je zároveň ale, v rámci moderného pokrokového scenáristického rozmýšľania, neľútosná skúsená bojovníčka, ktorá keď vojde do pajzla kde popíja londýnska spodina, tak všetci tí mohutní muži sa strachom krčia v kúte kým ona vypočúva jedného z nich (true story). Jej rod Winterstoneovcov, plný degenerátov a sexuálnych zvrhlíkov zatiaľ plánuje veľmi dômyselný plán na podmanenie si Spojených Štátov (ktoré sú v dobe deja už 75 rokov nezávislé) - plán, nad ktorým sa potrebujete aspoň tri sekundy zamyslieť aby ste prišli na to, že je to hovadina, ktorá nikdy nemôže fungovať. Ale to nie je všetko - máme tu sedemročné londýnske siroty, ktoré, pochopiteľne, prechytračia a neskôr aj fyzicky premôžu dospelých vojakov, technológie nevyhnutné pre dej, ktoré nikdy a v žiadnom prípade nemohli fungovať tak ako je to popísané ako aj anachronizmy použité spôsobom ako to dej práve potrebuje.
    Zidrou ignoruje akékoľvek logické správanie postáv - všetko sú to len papierové výstrižky, ktoré sa musia spoliehať na neuveriteľné náhody aby sa dej mohol posunúť ďalej.
    Napríklad - koho poslať aby v obrovskom sídle našiel adresu ktorá môže byť niekde napísaná? No jasne, analfabeta.
    Strašne som sa musel do dočítania nútiť. Ak ste preveľmi nenáročný čitateľ a stačí vám, aby bol príbeh akčný, Shi je komiks pre vás. Ináč od neho ruky preč.
    Toto je hodnotenie oboch kníh ako celku. A nie, príbeh nie je ukončený ale končí gigantickým cliffhangerom.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.6.2022 12:38Shi #3, 4
    Tady už se hýbu na pomezí průměru a vlastně mi došlo, jak je to nezáživné. Velmi chabý pokus o nějaké vyrovnání, v podstatě si vyřešit současné problémy a otázky tímto způsobem (ve formě komiksu) - zkrátka na bázi "já jim ukážu". Což o to, to by ani nevadilo, kdyby to dávalo smysl, ale princip byl ve finále jaký? O co teda těm ženám šlo? Navíc je tam nějaká dcera, o které nikdo nic neví, pak tam asi je, prý na konci, někdo umřel, kdo? TO ani nebudu mluvit o tom, že současná lnika v této knize vlastně není, čili proč tam byla předtím a proč se kolem toho driblovalo celou první knihu? Erijové jsou vyloženě protivní a způsob jejich zavedení na scénu a povaha jejich dílů je spíš směšná a patří tak do pulpu 20. let. V této knize si mě autoři ztratili, protože se sami ztráceli. Jeden velký zmatek a není úplně jasné, co tím chtějí autoři říct.
    PS: kresba byla moc pěkná, to kvituju.
  • faster86
    faster8610.6.2022 11:43Shi #3, 4
    Napsané nakreslené OK, je fakt, že se tu těžko odhaduje co se bude dít na dalších stránkách, coč je fajn, jen sem měl problém se do toho příběhu vcítit a bylo mi vlastně úplně jedno co se tam komu stane.... vlastně jedna věc mě tam zasáhla by se dalo říct v průběhu čtení, ale jinak jsem tím nějak proplul.
  • louza
    louza7.6.2022 11:18Shi #3, 4
    Druhá půlka příběhu Shi mi přišla jako opakování téhož. Najdeme tu všechno co v první knize, jen gard se obrací a utlačovatelé úpí pod náporem utlačovaných. Příběh je to skvělý, ale klidně to šlo zpracovat do tří knih a bylo by to tak akorát. Otevřeně uzavřený konec krev nepije, ale nemám nejmenšího puzení zkoumat co že se vlastně ve skutečnosti stalo. Takhle mi to bohatě stačí.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš1.6.2022 16:38Shi #3, 4
    „Kdy jsme se sobě navzájem ztratily?“ Znamenite nakreslená... nuda. Prvý diel ma bavil. Niesol sa v znamení oťukávania a spoznávania postáv a špecifického sveta, v ktorom sa dej odohrával. Hoci sa malo dokončenie (logicky) niesť v znamení osudovosti a uzatvárania jednotlivých atrakcií, v skutočnosti mi pripadalo skôr ako keby belgický scenárista Benoit „Zidrou“ Drousie hľadal spôsoby, ako predĺžiť stagnáciu. Neváhal k tomu použiť náhody (zabudnuté a následne náhodou zase vypočuté heslo), klišé (zrada zo žiarlivosti) a karmické skratky (jednoruký chlap pri výbuchu príde aj o druhú ruku, to ako vážne?). Mystický háv tu hrá ešte väčšiu úlohu, ako v prvom dejstve, ale pravdupovediac som z neho bol v rozpakoch (v jednotke sa mi páčil). Príbeh pomsty by mal byť prešpekulovaný, ale tu už to stratilo zo zreteľa pôvodnú myšlienku. Čudné bolo uponáhľané a nedostatočné finále. Škoda, že sa tvorcovia viac nesústredili naň. Dovtedy nebol problém venovať desiatky strán dlhým (azda nekonečným) dialógom, no keď mali začať príbeh uzatvárať, tak nemali čas, keďže ho predtým premrhali na veci, ktoré nie že neboli dôležité, ale určite sa dali podať svižnejšie. Dokonca nebude prehnané tvrdiť, že svojím spôsobom žiadna z postáv sa nedočká poriadneho konca (!). Nie som povrchný kretén. Od komiksov nevyžadujem tupú akciu. Dokonca aj v superhrdinských ma nejeden raz bavia skôr dialógové pasáže, než samoúčelné bitky medzi supermanmi. Toto bolo ale ozaj priveľa dialógov, zápletiek, vzťahov. Zarazila ma absencia scén zo súčasnosti. V jednotke ich pár bolo a tak som myslel, že budú aj tu a celé sa to prepojí. Vysvitlo, že Benoit má na vec iný názor, než Kučera. Tiež mi vadilo, že sa príbeh v druhej polovici vehementným spôsobom vzďaľoval od témy osobnej pomsty. Bolo to na môj vkus prekombinované (a to zbožňujem Grófa Monte Christo) a politické. Resp. nie ani tak na môj vkus (mám ostatne rád Alana Moorea), ale vytváralo to priveľký nekonsenzus medzi prvou a druhou polovicou. Samozrejme je prítomných veľa plusov: pútavé historické prostredie, atraktívna kresba Španiela Josého Homsa (skvostne ponurý Londýn roku Pána 1852 v zovretí čiernych vôd Temže) a viacero dobrých nápadov (gang Dead Ends, vtipná výuka angličtiny). Ale čakal som viac. Ku koncu to síce dostalo patričný spád, ale už bolo neskoro. Divné je, že v zahraničí už stihlo vyjsť pokračovanie. Netuším, o čom by malo byť, lebo hoci neuspokojivo, zápletka sa uzatvorilo práve tu.
  • Norri
    Norri mecenáš29.5.2022 01:02Shi #3, 4
    Fantasy příběh o pomstě z viktoriánského Londýna. Ve druhé knize se už příběh nevrací k dějové lince ze současnosti zůstává jen v devatenáctém století. Neopouští však úplně téma terorismu. V prvé řadě zde jde totiž o pomstu. O pomstu konkrétním lidem a vůbec celému britskému impériu. Je ale otázka, kdy se pomsta mění v terorismus. Možná se to zdá jako nedůležitá otázka při hodnocení komiksu, ale pro mě je důležité vědět, komu v příběhu fandím. Nemám problém s hlavním hrdinou, který se mstí za způsobené křivdy. S teroristou už problém mám. Pokud se tato role v příběhu pomalu překlopí, tak to ve mě jako čtenáři zanechá určitou pachuť. Nicméně příběh mě bavil. Bylo to napínavé a nepředvídatelné. Nikdy nebylo zřejmé, jak to bude pokračovat. Postavy nejsou plytké a prochází vývojem. Kresba je parádní a oproti první knize přibyly pěkné dvoustránky.

    Překvapila mě míra nenávisti k britskému impériu, kterou jsem z toho komiksu cítil. Něco takového bych bral od britského autora, Pata Millse nebo Alana Moora, ale od belgického autora to lehce zavání.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš12.5.2022 23:57Shi #3, 4
    Série pokračuje velmi dobře a vznikají další a další otázky. Málem mě složil infarkt, když jsem myslel, že už je konec, ale naštěstí už je venku (v FJ) i 5. díl, takže se do budoucna můžeme těšit na (možná) dovysvětlení některých momentů. Kresebně opět na výši.
  • Good Games
    Good Games mecenáš8.5.2022 12:24Shi #3, 4
    Finále série Shi (presnejšie ukončenie 1. cyklu) je kvalitne napísaná pomsta dvoch žien proti prehnitému britskému impériu. Drsné, pútavé a perfektne nakreslené. Jediný problém je tentokrát nevyrovnané tempo. Prvé dva diely boli divokejšie a mali lepší spád. Stále ma to však veľmi bavilo a preto musím dať plné hodnotenie. =►Celá recenzia◄=
1019194
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš3.6.2022 19:13Shi #3, 4
    Konec byl divnej...škoda že tady nebyly nějaký scény z toho 21.století...no první díl se mi líbil o dost víc...
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.5.2022 16:14Shi #3, 4
    Mňa zarazilo, že v dvojke žiadna linka zo súčasnosti nie je. Počas čítania jednotky som myslel, že sa to bude navzájom prelínať aj v dvojke. A ono nič. Pomyslel som si: hmmm, tak nič no. A potom som sa dozvedel (ak som to správne pochopil), že existuje niečo ako pokračovanie... ktoré ale zrejme pokračovanie tak úplne nie je, keďže vlastne príbeh sa uzavrel tu. Nechápem tomu, tak ak náhodou niekto vie podrobnosti, rád si ich prečítam.
  • Qvestor
    Qvestor30.5.2022 14:21Shi #3, 4
    Mě to vadí v širším kontextu (nejde jenom o tu Anglii), hlavně v pojetí postav a jejich rolí. Shi mi připadá jako projekt typického současného aktivisty.
  • Norri
    Norri mecenáš30.5.2022 11:59Shi #3, 4
    Mi ta nenávist taky nijak extra nevadila. Jenom mě překvapila. Byl jsem spíše zvědavý, jak autor vybruslí z té teroristické linky ze současnosti. Protože tam se ubíral velmi nepěkným směrem.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.5.2022 07:37Shi #3, 4
    Mne toto nejak extra nevadilo. Všimol som si to, ale nevadilo mi to. Skôr ma zarazilo, ako TOTO môže pokračovať. Mne osobne sa koniec síce príliš nepáčil, ale bol pomerne plnohodnotne uzatvorený.
  • Qvestor
    Qvestor29.5.2022 02:10Shi #3, 4
    Norri : Ta nenávist autora je cítit už v knize 1 a 2. Vůbec mě to nepotěšilo a teď se mi jenom potvrdilo, že pokračování nechci.
Četl/a (65)
2Hitman3, 2scha, Alfi, BadBoy, Berry669, Cabal, calvin10, charvos, Cinema Ranger, cobe, Darker, Darth Raelchi, Dinik, Django, Draco nobilis, faster86, flipflop, fuerto_gepa, Garp, Géba, George Walker Bush, Glumal, Good Games, Hanussen, house192, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, Jay-jay, jh666, John Wick, Kamoš, KdG, Killingjoke, lantan1, Light, Mercurio, NecRoman, Nezbi, Noci, Norri, o2t2, oleav, perak, petad, Poseidon1978, radimisko, RadimNemec, robur31, S313, sedw, SickNail, start05, the.kasztan, trudoš, Valdaufinka, vankobra, vranakx, Yaromil, Zbysek2410, zipiik
(109)
2scha, Alfi, Azbest, BadBoy, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, charvos, cobe, Darker, davidek, Deckard, deefha, delsemela, Dinik, Django, Draco nobilis, farnhajt, fel68, filemon, flipflop, Fox01, fuerto_gepa, Géba, Georgíno J., Glumal, Greyman, Hanussen, hugosnowden, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, James, james dixon, Jay-jay, jh666, jiskra, jjjirik, John Wick, Kamoš, Karel Sec, KarlosJB, Kazumaki, KdG, kendor007, kucik, listr, maara, Mamut12, markic, mcleek, Mercurio, merhyx, mgeralt, Mitak, moiqpiom, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Noci, Norri, o2t2, Olesh, Onkel 1928, Paldini, pavel, pechna, perak, petad, Poseidon1978, radimisko, Ricarderon, rooty, S313, Saran, schefik, sedw, sercial, SickNail, Sikk, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, Ter, terrordemon, the.kasztan, Tialster, timek, Tony TwoDee, trudoš, Valdaufinka, valon, vankobra, vishnar, vranakx, Vrenn, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410
Chce (14)
burzum, Davispear , Dezodoo, DKoscik, Fida, filosh, jankie, Lojza, LuckyLjuk, monty.cl, Nightmare, OldaB, Raido26, royan
Shání (2)
mineralk, Nightmare
Nabízí (2)
flipflop, Vrenn