Koupit
Temný rytíř přináší do ulic Gotham City spravedlnost, ale jeho osobní válka nezůstává bez následků. Jeho případu se věnuje psycholog Hugo Strange, jenž Batmanovi přisoudí diagnózu šílence lačnícího po moci - vigilanta, jehož je třeba vystopovat a odmaskovat. Lov na Batmana začíná, Strange proti němu obrátí celé město a vytvoří Batmanův temný stín, brutálního Night-Scourge. Gothamská policie mezitím sestaví zvláštní jednotku, jejímž cílem je vigilanta zničit. Má ji na povel James Gordon - jediný Batmanův spojenec.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 17. v pořadí.

Obsahuje sešity série Legends of the Dark Knight #11-15 (září 1990 - leden 1991)


Scénář
Doug Moench
Art
Paul Gulacy
Ink
Terry Austin
Barvy
Steve Oliff
Obálka
Paul Gulacy
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Marko Hauliš, Hana Haulišová
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
978-88-9283-295-4 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
420 g
Stran
136
Cena
299 Kč
Originál
Batman: Prey (DC Comics, 1993)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš27.7.2023 17:39DC Comics - Legenda o Batmanovi #003: Oběť
    Batman: Oběť obsahuje 5 príbehov zo série Legends of the Dark Knight, ktorá v USA začala vychádzať koncom 8O. rokov. Konkrétne týchto 5 písal Doug Moench a keďže sa osvedčil, bolo mu umožnené napísať v rámci možností prevratný Knightfall (u nás Soumrak Temného rytíře), kde neurobil nič menšie, než (doslova, i metaforicky) zlomil Batmana. Oběť je realistická, kriminálna a pritom paradoxne zároveň mystická. Áno, Hugo Strange je strašne béčkarský, pulpový zloduch. Lež Moench ho dokázal uchopiť a pracovať s ním uveriteľným, v rámci možností civilným spôsobom. Super je i to, že Batman sa tu stáva štvanou zverou, na čo je samozrejme zvyknutý, problém je, že tentokrát ho „nelovia“ magori Joker alebo Poison Ivy, ale gothamská polícia. Resp. komando, ktoré bolo vytvorené špeciálne na jeho polapenie a neskôr dokonca na explicitné zabitie (!). Z Jima Gordona, ktorý v Gothame ako jeden z mála Batmanovi drukuje, paradoxne spravili jej šéfa, takže starý dobrý Jimbo sa ocitá medzi doma mlynskými kameňmi. Oběť sa odohráva po Millerovom klasickom príspevku do netopierovho kánonu Rok jedna (takže nechýba rogalo), v ktorom Batman pred utopením zachránil Gordonovho syna, takže strážca zákona je mu sakra zaviazaný, zároveň ale musí plniť rozkazy. Verejnosť sama ešte nevie, ako má „bat-mana“ vnímať, no prevláda skôr skepsa, rozčarovanie, možno až hnev. Oběť je vďaka tomuto ponurá, pomalá a vďaka kresbe tiesnivá. Pár zošitov série Legends of the Dark Knight sme mimochodom mali možnosť čítať koncom 9O. rokov aj u nás, keď ich pod stručným názvom Batman vydal Unicorn v zošitovkách. Zápletka s falošným Batmanom, ktorý má za úlohu poškodiť netopierovu povesť, sa v neskorších rokoch ukázala byť natoľko sebestačnou a obľúbenou, že ju použili viacerí (viď. Tomlinov Dvojník). Ilustrátor Paul Gulacy (Terminátor Omnibus 1) má cit pre ponurosť veľkomesta (Oběť disponuje fakt presvedčivou pouličnou atmosférou), v ktorom polícia nestíha držať krok s narastajúcou zločinnosťou. Vie však i spomaliť a zasnene si užívať ženské telá, ktoré samozrejme nemôžu byť nahé (sme predsa v DC mainstreame), ale robí všetko pre to, aby tomu prešiel cez rozum (napr. Cawtoman má natoľko priliehavý kostým, že to občas vyzerá ako keby bola nahá, akurát nie je vidieť mišpulína s bradavkami). Za mínus by som označil priveľkú ukecanosť. Hugo Strange pôsobí dojmom, že chce Batmana zlikvidovať nie prostredníctvom zbraní, ale doslova ho urozprávať na smrť. Páčilo sa mi, ako Batmana analyzuje, ale od istého momentu toho bolo fakt priveľa.
  • faster86
    Batman chvíli po roku jedna a kousek před halloweenem. Chybující nejistý Batman, který hledá své místo na slunci (ve stínu). S trochou nadsázky by se dalo říct že jde o origin prvního Batmobilu a Batsignálu. Jde o dobrý i když pro něktéré až moc ukecaný komiks.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš12.6.2022 11:54DC Comics - Legenda o Batmanovi #003: Oběť
    Solidně temný a psychologicky laděný příběh. Jsem rád, že byl použitý Strange, který se zas tak moc často neobjevuje. Kresba celkem slušná.
  • perak
    Líbilo se. Dobrý superhrdinský komiks je hodně o záporácích - tady jsou dva a jednání a motivace obou jsou uvěřitelné. Kromě nich má Batman problémy i s policií, takže na nějaká hluchá místa není čas a prostor. Zvláště pak, když děj je ještě doplněn o sice menší, ale celkem zásadní linku s Catwoman. Tísnivá atmosféra smyčky stahující se kolem Batmana je z příběhu úplně cítit a tentokráte jsem opravdu Batmanovi fandil, aby se z toho dostal:).
  • Sagikkun
    Sakryš, vážně luxusní retro! Batman pokračuje ve své běžné rutině s chytáním hajzlíků, ale jak sám brzy zjistí, tentokrát je naháněný on sám. Musí čelit nejedné fyzické zkoušce, jelikož po něm jde gothamská policie; ale i zkoušce psychické, kterou si pro něj připravil zvrácený psycholog Hugo Strange (souhlasím s Palebrasem, že bych se nedivil, kdyby tato premisa sloužila jako lehká inspirace pro nedávného Dvojníka). Všechny postavy přitom fungují jak mají, jsou svým zvláštním způsobem pochopitelné a především uvěřitelné.
    Millerův Rok jedna z tohohle přímo řve, má to stejně hutnou atmosféru prohnilého a nelítostného Gothamu, pohled nejen Batmanův ale i Gordonův, avšak i hodně textu - ten mi ale nijak nevadil a snad ani jednou jsem nenarazil na vyloženě hluché místo. Velmi tomu napomohla i volba lepšího fontu pro monology, jenž se četl mnohem snadněji než psací písmo z originálu a Roku jedna.
    Dialogy jsou navíc dobře vykompenzovány souboji, které mě po dlouhé době uspokojily jako žádné jiné - detailní a přehledné souboje na blízko, které se neodbydou jen na pár panelech, ale nebojí se ukrojit si pro sebe kus prostoru pokrývající i několik stran. Jako třešnička na dortu se mi líbilo zakomponování Batmanova vozidla a Catwoman - mihnou se zde jen částečně čistě jako představení (v této sérii/restartu se jednalo o nové prvky), ale zároveň mají v příběhu svoji menší roli, která přijde ve správný moment.
    Jen ten překlad občas skřípal, moc mi nesedělo Batmanovo označení "kára" pro jeho auto/vozidlo, a už vůbec ne tykání s Gordonem (zvlášť když mu při prvním oslovení vyká a až potom přejde na tykání). Nijak to ale neubírá na kvalitě samotného příběhu, po kterém rozhodně sáhněte, chcete-li kvalitní retro s Batmanem... nebo ještě líp, pokračování již zmiňovaného Roku jedna.
  • louza
    Docela fajn retro Batman monitorující počátky hrdinova působení. Maskovanec stojí proti politické i části policejní garnitury a kromě boje se zločinem musí obhájit svojí existenci i proti nim. Doménou je rozhodně nádherná dokonale čistá kresba, která ovšem nezapře dobu svého vzniku. Příjemný je i určitý vážnější tón a přesah do trochu dospělejšího čtiva. Snaží se tomu sice přiblížit, ale že by se tahle kniha mohla vyrovnat čemukoli z Millerova pera z tohoto období na toto téma je čirá fantastika.
  • luky.kuky10
    Tenhle Batman vás dostane svojí atmosférou! I když je to malinko “ukecanější”, tak text skvěle koresponduje s kresbou a nikde jsem nenašel žádnou nudnější pasáž. Každá postava má svou úlohu a možná jediné co bych vytkl je, když Batman svádí vyrovnané souboje s někým, kdo zdaleka nemá takový výcvik, jako Baťa. To je ale nanešteští fuck up u mnoha superhrdinských komiksů.. Celkově jsem byl ale spokojen a tohle dílo si ode mě zaslouží 5*
  • hroubek
    Hodně povedený komiks. Scénárista Doug Moench vytvořil velmi nepříjemnou atmosféru a já měl pocit, že se krásně navazuje na styl Franka Millera - ono se to píše už úvodu, ale po přečtení mohu potvrdit, že to nejsou jen prázdná slova. Moench se krásně vrací na těžké začátky Temného rytíře v ulicích Gothamu, a primárně se při tom soustředí na to, jak Batmana vnímá policie a starosta. Sice Moench nepřichází s žádnou revoluční myšlenkou, nicméně napsal velmi dobrý komiks. Hodně mu pomáhá to, že tady má dva dobře napsané záporaky, které pohání jistá "šílená logika" a jejich motivace je uvěřitelná. Díky této dvojici záporáku komiks funguje dost dobře. Z mé strany je Oběť povedený komiks.
  • Palebras
    Nejnovější přírůstek Legendy o Batmanovi nesoucí název Oběť, spadá do sešitové řady Legends of the Dark Knight, která začala vycházet v roce 1989 a Oběť konkrétně pochází z roku 1990. Jedná se o uzavřený příběh o pěti sešitech a sám jsem byl překvapen o jak kvalitní čtení se jedná. Dobře rozehraná psychologická hra kterou zosnoval doktor Strange, perfektně napsané dialogy, skvělá noirová atmosféra s dokonale uvěřitelnými postavami a to vše zabaleno do excelentního a téměř realistického pojetí, které mi v příbězích s temným rytířem sedí absolutně nejvíc. Celý příběh je také poměrně ukecaný a Hugo Strange podrobuje Batmanovu mysl kompletní rozborce, ale ani na malou chvíli jsem se nezačal nudit. Užíval jsem si doslova každou stránku díky kresbě, která ač se jedná o více než třicet let starou záležitost vynikala perfektními dynamickými souboji, které vypadaly zkrátka hodně dobře. Prakticky se navazuje na Batman: Rok jedna od Franka Millera, takže se připravte na Catwoman v epesním oblečku s fousky či bat-rogalo a jiné. Příběhově jsem v některých aspektech spatřoval jisté podobnosti s nedávno vydaným komiksem Batman: Dvojník a je možné, že autor Mattson Tomlin bral lehkou inspiraci právě z tohoto titulu. Obět je další trefou do černého a řadím tento díl k těm úplně nejzajímavějším, které u nás doposud vyšly. Celkové zpracování a hlavně atmosféra funguje na sto procent a rozhodně potřebuju další podobné příběhy.
181441
  • baatcha
    Ejdý1: Díky. Ony ty příběhy mají dost specifickou náladu, výrazně odlišnou od klasického Batmanova mainstreamu. Díky za info, budu se těšit!
  • Ejdý1
    baatcha: Co jsem zjišťoval, tak ne, jenom v Legendě o Batmanovi 14: Blouznivý rytíř, jsou 3 sešity z halloweenského speciálu Legends of the Dark Knight. Když si ale počkáš, tak by tu někdy cca v roce 2024 měli v tomhle kompletu vyjít dvě knížky z této série, konkrétně Terror a Blink.
  • baatcha
    Dotaz. Vyšlo u nás něco víc ze série Legends of the Dark Knight než Oběť a kus příběhu Šaman, co kdysi nedovydával Unicorn Comics? Nějak jsem toho víc nezaznamenal v DCKK nebo v těchhle Legendách.
Četl/a (50)
2Hitman3, Azik2586, BadBoy, calvin10, chuckboris, Cinema Ranger, Craxx, dajik, disclose, Doppelganger, faster86, Fox01, Georgíno J., Hanussen, hroubek, invape, Ivan Kucera, Jay-jay, jh666, Kadin, Keno, Lachvos, Librarian, LookAss, luky.kuky10, Majkl151, mineralk, Mleako, Montiseus, Nexis, opytz, Palebras, pavlosson, pearlxjam, PeNNy, perak, phillco, Poseidon1978, PumpingArrow, roswelll, Sagikkun, Spike, Staník, svknero, taidana, Tommar, trudoš, Tyfus, xflori01, Zbysek2410
(127)
2Hitman3, Alfi, Alfred, Anton Whatever, ArmadOon, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, blackJag, bmc75, Caiiiczech, calvin10, chuckboris, CoVseNerdit, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, Denis1996, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Ejdý1, faster86, fifas, filemon, Final, Fox01, Georgíno J., Glumal, Hades, Hanussen, hellblazer, Honzin, hroubek, hugosnowden, invape, JackOneil, James, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, JORDY, Kadin, Keno, Kouzelnik7, Krvavý Patejl, Librarian, LookAss, luky.kuky10, Majkl151, Mamut12, markic, Marvin, mcleek, me, michaldca, MickeyStuma, Mikei, mineralk, misa, Mleako, Montiseus, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Palebras, pavlosson, pearlxjam, pechna, PeNNy, perak, PH79, phillco, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, raimi, Ricarderon, RicHard. , Roiser, roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, seneke, Shpeckk, Sikk, Skot, SlavaBurlac, sleepless, Spike, Staník, StressCZ, suricattaontheway, svknero, tacmud, taidana, Tomasino79, Tommar, trudoš, Tyfus, utresyby, VanTom, vishnar, Wiruss, xflori01, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek
Chce (8)
deadpool, delsemela, filosh, illy, maitreja, Matthew, Maty48, rockyt
Nabízí (1)
Librarian