Koupit
V Gothamu nabývají zločiny různých podob, ale zřídka se skrývají za fasádou příčetnosti. Šílený kloboučník založil Gang z říše divů a páchá nepravosti inspirován Lewisem Carrollem. Srazí snad Batmanovi hlavu? Scarface, ta proradná břichomluvecká loutka, je zpět i s novou part'ačkou, Peyton Rileyovou, dcerou šéfa irské mafie, a vrací se obdařen psychózou a žárlivostí. Talia al Ghul z Ligy vrahů posílá Temnému rytíři prastarou zbroj. V jeho práci mu nejspíš pomůže — ale brzy zjistí, proč se ji říká Zbroj žalu...

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 15. v pořadí.

Obsahuje sešity série Detective Comics #841-845 (únor 2008 - červen 2008) + "Kcirt Ro Taert" ("Adelok Adelok") z Infinite Halloween Special #1 (prosinec 2007)


Scénář
Paul Dini, Peter Milligan
Art
Dustin Nguyen
Ink
Derek Fridolfs, Dustin Nguyen
Barvy
John Kalisz, Dustin Nguyen
Obálka
Dustin Nguyen
Překlad
Marko Hauliš, Hana Haulišová
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Mařata, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
978-88-9283-295-4 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
420 g
Stran
136
Cena
299 Kč
Originál
Batman: Private Casebook (DC Comics, 2009)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš15.7.2023 16:32DC Comics - Legenda o Batmanovi #040: Tajné případy
    Paul Dini je v USA zavedený batmanovský tvorca, ale u nás mu toho viac nevyšlo, než vyšlo. Čestnou výnimkou z Legendy o Batmanovi je kniha Detektiv obsahujúca čísla 821 – 825 + č. 826. Tajné případy zo série Detective Comics obsahujú pre zmenu čísla 841 – 845 + špeciál Adelok Adelok z Infinite Halloween Special 1. Inými slovami: jeden veľký bordel. Asi by sme od kompletu chceli príliš, ak by sme po ňom požadovali, aby bol kompletný. Chápem, že v jednom komplete „asi“ nevyjde 800 zošitov série Detective Comics, ale toto je ozaj haj-buj. Na Tajné případy som sa napriek tomu relatívne tešil, keďže Batman: Detektiv nebol najvýdatnejší Batman, akého som kedy čítal, ale ani najhorší. Sedí mi poňatie netopiera ako realistického, pochmúrneho detektíva a nie člena JLA a podobne. Tajné případy ma (ne)bavili podobným spôsobom, ako Detektiv: nebolo to zlé, ale jednotlivé príbehy (áno, opäť je to v podstate „len“ neucelená zbierka „poviedok“) ma nijak zvlášť nestrhli. Rovnako kresličsky je to na spôsob Detektiva: niektoré okamihy úžasné, iné naopak banálne a nič moc (fantastický je bonusový, halloweensky dodatok).
  • faster86
    Hodně příjemné čteni o příbězích, které Batman řeší noc co noc, přece jenom ne každý den je Knighfall nebo Smrt rodiny. Začínám Diniho řadit mezi moje oblíbené Batman autory.
  • Sagikkun
    Tak tady mě Dini bavil víc než v Detektivovi. Jedná se o nenáročné příběhy, ve kterých mají prostor i méně známé/využívané postavy. Je sice škoda, že Dini nedokáže povětšinou vymyslet jinou cestu, než že se Batman promlátí k hlavnímu padouchovi a ten mu jeho mistrovský plán či životní příběh milerád odvypráví sám (takže tu Batman ve finále nic moc nevyšetřuje - výjimkou je poslední příběh, který mě mile překvapil právě tím, že se konečně něco reálně vyšetřuje a Batman se sám dopracuje k finálnímu verdiktu), avšak i tak je to čtivé a zábavné. První dva příběhy mě upřímně nenadchly, zbytek to ale na tu čtvrtou hvězdu vytahuje. Pokud vás bavil už Detektiv, rozhodně sáhněte i po Tajných případech, které jsou pro mě osobně o stupeň lepší.
  • louza
    Diniho mám rád. Je to takový příjemný řemeslník s nekomplikovaným výrazivem jehož síla je rozhodně v jednoduché eleganci. Umožňuje mu to nikdy neklesnout pod určitou úroveň, ale má na druhou stranu docela problém prorazit na ty úplně nejvyšší příčky. Což je přesně případ této knihy. Žánrově i padouchově pestré povídky obsahující lidský rozměr se příjemně čtou a nezpronevěřují se ničemu z Batmanova kánonu. Ale přidaná hodnota, nebo nějaký hlubší rozměr tomu trochu chybí. Pokud si vystačíte "jen" se zábavným komiksem, nebudete zklamáni.
  • hroubek
    Už v Detektivovi mi sedl styl jakým scénárista Paul Dini vypráví své příběhy. A to více jsem se těšil na další setkání s ním. Tajné případy je dost dobrý komiks. Znovu se ukazuje, že některým příběhů sluší kratší prostor a epizodické vyprávění. Zde Dini s velkou lehkostí vypraví několik příběhů, které jsou dobré a zábavné. Osobně jsem měl velkou radost z toho, že Dini znovu přivedl na scénu mou oblíbenou Zatannu. Já jsem spokojený a pokud nebude mít přehnané očekávání, tak si komiks hezky užijete.
  • Palebras
    Tajné příběhy se nesou v podobném duchu jako Blouznivý rytíř. Dostáváme tedy několik příběhů s různými záporáky, ale rozhodně se sluší říct, že kvalitativně nejsou nijak výjimečné a určitě udělají daleko větší radost čtenáři, který s Batmanem tímto kompletem začíná, než někomu, kdo má již načteno. Jedná se o jednoduché příběhy s relativně obyčejnými zápletkami a nějaký větší zážitek asi ve čtenáři nezanechají, ale jako odreagování se před spaním, poslouží více než dobře . Větší prostor dostanou i postavy jako Zatanna či Scarface, což bylo velice fajn a jednalo se o mírné zpestření od těch úplně nejklasičtějších záporáků. Vypíchnul bych určitě příběhy Koleda Koleda se Zatannou a vyšetřovačku s Riddlerem, které bez debat kvalitativně zvedly laťku. Mírně rušivě na mě lehce působil překlad, konkrétně počešťování jmen záporáků, protože to působilo v některých situacích mírně úsměvně, stejně tak jako telefonní hovor mezi Batmanem a Gordonem v závěru prvního příběhu, který zněl jako volání paní třídní učitelky rodičům, kvůli chování neposlušného žáčka. To mě opravdu pobavilo a absolutně vůbec to k Batmanovi aneb temnému mstiteli nesedělo. Ale nejednalo se o nijak zásadní záležitost, která by mi kazila celkový dojem z Tajných příběhů. Kresba jednoduchá, ale ve své podstatě dobře doplňovala jednodušší scénář, takže prakticky nemám moc připomínek. Kvalitativně tedy mírně slabší díl, který příliš neoplývá originalitou, ale jako dobrá oddychová zábava na večer, zcela jistě postačí.
1196
Četl/a (43)
BadBoy, calvin10, chuckboris, Craxx, dajik, disclose, Doppelganger, faster86, Georgíno J., hroubek, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, jh666, Keno, kindanerd, Lachvos, Librarian, LookAss, luky.kuky10, majer, Majkl151, mineralk, misa, Mleako, opytz, Palebras, pavlosson, phillco, Poseidon1978, PumpingArrow, roswelll, Sagikkun, seneke, Shpeckk, Spike, Staník, Tommar, Tomski, trudoš, xflori01, Zbysek2410
(123)
81splinter, Alfi, Alfred, Anton Whatever, ArmadOon, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, blackJag, bmc75, Caiiiczech, calvin10, chuckboris, CoVseNerdit, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis1996, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Ejdý1, faster86, fifas, filemon, Fox01, Georgíno J., Hades, hellblazer, Honzin, hroubek, hugosnowden, invape, Ivan Kucera, JackOneil, James, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, JORDY, karl173, Keno, Krvavý Patejl, Lachvos, Librarian, lifi, listr, LookAss, luky.kuky10, majer, Majkl151, Mamut12, markic, me, michaldca, MickeyStuma, mike731, Mikei, mineralk, misa, Mleako, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, oru, Palebras, pavlosson, pearlxjam, pechna, PH79, phillco, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, raimi, Ricarderon, RicHard. , Roiser, roswelll, Rumburaq, Sagikkun, seneke, Shpeckk, Skot, sleepless, Spike, Staník, StressCZ, suricattaontheway, svknero, Symbi, t0mas, tacmud, Tomasino79, Tommar, Tomski, trudoš, Tyfus, utresyby, vishnar, Wiruss, xflori01, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek
Chce (8)
deadpool, delsemela, illy, Kiko, Kouzelnik7, Maty48, rockyt, royan
Nabízí (2)
Ivan Kucera, Librarian