Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Komiksový kreslíř Jacob Kurtz, vládce místního podsvětí Sebastian Hyde, obezřetný zločinecký profesionál Leo Patterson i nechvalně proslulý rodinný klan Lawlessů…

Znovu se zanoříme do minulosti některých figur, abychom se vynořili v budoucnosti jiných, nahlédneme do mnoha prostředí – a to tak různorodých, jako je vězení, zákulisí léčebny pro drogově závislé, poválečné tokijské wrestlingové scény nebo komiksového festivalu… až po Kříšťálové pustiny, jimiž prochází nelítostný barbarský divoch Zangar, aby vykonal svou pomstu, nebo vysokoškolské koleje sedmdesátých let, po jejichž střechách skáče kung-fu vlkodlak Tesák (ve své civilní lidské podobě vzorný student Dane Draven).

Obsahuje sešity sérií Criminal Special Edition (One-Shot) [Savage Sword of Criminal] (únor 2015), Criminal 10th Anniversary Special Edition [Deadly Hands Of Criminal] (duben 2016), My Heroes Have Always Been Junkies (říjen 2018) a Criminal (Vol. 3) #1-4 (leden 2019 - duben 2019), včetně sešitů #2 a #3 později vydaných jako Bad Weekend (červenec 2019)

Toto třetí sebrané vydání obsahuje čtyři samostatné příběhy – Criminal: Divošský meč, Criminal: Smrtící ruce, Noční rozhodnutí, Sirotci– a dvě novely – Mí hrdinové byli vždycky feťáci a Zlý víkend – v jednom luxusním balení, se spoustou pohledů do zákulisí, včetně návrhů obálek a maleb, imaginárních reklam a fiktivních dopisů, poznámek a komiksových stran, které nikdy nebyly publikovány takto pohromadě.


Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, detektivka, noir
ISBN/ISSN
978-80-7507-055-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1380 g
Stran
400
Cena
990 Kč
Originál
Criminal: The Deluxe Edition #3 (Image Comics, 2020)
  • Norri
    Norri mecenáš28.1. 21:40Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Třetí omnibus obsahuje kratší povídky a jak říká Ed Brubaker v předmluvě, zkoušel co všechno formát Criminalu vydrží. Proto se třeba první dva příběhy prolínají se stránkami komiksů, které hlavní protagonisté čtou. Trošku mi to připomnělo pirátský příběh z Watchmenů. Zde je to záměrně trapná kopie Conana a potom taky Kung-fu vlkodlak ("Museli bejt úplně zhulený"). Zajímavé je, do jakých detailů u těchto čtených komiksů šli. Tím mám na mysli třeba tiráže, sekci s dopisy, reklamy a podobně. Samotné kriminální příběhy jsou skvělé, ale relativně krátké, protože rádoby Conana a vlkodlaka je tam zbytečně moc. První příběh je o Teegovi Lawlessovi. Hrdinou druhého, lehce navazujícího, příběhu je Teegův dvanáctiletý syn Tracy. Je to pěkně drsné nahlédnutí do zkurveného dětství. Tracyho nenávist k otci se tady pěkně zhmotňuje.

    Třetím příběh se jmenuje "Mí hrdinové byli vždycky feťáci". Dost podivný název, který ale začne dávat smysl. Takhle povídka klame tělem. Skoro až do konce netušíte, proč v této knize je a k čemu to všechno povede. Když to pak na konci zjistíte, tak si to pravděpodobně dáte znovu od začátku, abyste si ověřili, že všechno sedí. Nejzajímavější je však na této povídce koloring. Styl, jaký dosud nebyl v žádném předchozím příběhu Criminalu použitý, ale je částečně používaný v dalších příbězích. Možná je to i tématem této povídky, že zde byl takový styl použit. Je to světlejší, barevnější a celkově "ležérnější". Jakoby byly hrubým štětcem řešené větší plochy bez přílišného lpění na obrysech kresby. Hodně mi to sedlo.

    Zklamala mě povídka "Noční rozhodnutí", podle které se jmenuje celá kniha. Ona sama o sobě povedená je, ale čekal jsem ultimátní dlouhý příběh, ale je to jenom povedený začátek něčeho, co není v této knize dál vyprávěno. Prostě je to najednou ukončené a nashledanou. Snad BBart vydá knihu Cruel Summer, která na "Noční rozhodnutí" navazuje.

    Jestliže se prvními dvěmi příběhy prolínaly komiksy čtené hlavní postavou, pak "Zlý víkend" jde tématicky ještě dále a je o komiksových autorech, comics-conech a komiksových originálech. Ale také o výčitkách a zahořklosti. Kriminálníci tady hrají až druhé housle. Ed Brubaker tady umě fabuluje příběh, ve kterém se mísí skuteční a smyšlení komiksoví autoři, a celé to na mě působí jako Edův dárek skalním komiksovým fanouškům. Poslední povídku 'Sirotci" nemá cenu více rozebírat. Je to jenom krátký střípek do mozaiky celého rozmáchlého světa Criminalu.

    Bonusy jsou jako obvykle velmi obsáhlé. V poznámkách k příběhům odhaluje Ed Brubaker detaily ze svého dětství a mládí. Určitě to nebylo jednoduché, ale spíše hodně divoké. Nemůžou chybět obálky, ilustrace, komiksové upoutávky, eseje, ukázky scénáře a skicáře.
  • Daw8ID
    Daw8ID17.11.2022 22:36Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Přijde mi, že je na tomto omnibusu znát, že byl dělaný s touhou udělat spoustu věcí jinak, než v dílech předešlých (a vlastně je to tak řečeno v úvodu). Ne všechno na mě fungovalo na sto procent a celkově považuji třetí Criminal za nejslabší. Nejvíc musím vyzdvihnout Smrtící ruce, vhled do minulosti Teega a Traye Lawlesse, propletený komiksovým sešitem, se mi líbil o vlkodlačí chlup lépe než Divošský meč. Ve vícero směrech je neveselý, ze stránek atmosféra a nálada přímo dýchá. Tak trochu navazující Noční rozhodnutí nám opět ukazuje, jak se dokážou problémy krásně nabalit, jako sněhová koule. A nejbarevnější Mý hrdinové byli vždycky feťáci zase ukazuje jiný směr, který mi vůbec nevadil, protože byl celistvý a měl hloubku. Překvapivé je pak propojení se starými hrdiny a rozuzlení, které je patřičně doplněno černou stránkou, která na vás zakřičí, jako temná znělka při velkém odhalení ve filmu nebo seriálu. A je to patřičné, autoři si dali hodně záležet, aby pravou identitu hlavní postavy nechali co nejdéle utajenou. Zbylé části knihy mě tolik neoslovily, v součtu by bylo moje hodnocení 3,5/5.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2022 13:14Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Čím je Ed Brubaker starší, tím víc působí jeho příběhy krutěji a uvěřitelněji. Třetí Criminal je toho jednoznačným důkazem, přičemž bych ale nechtěl naznačovat, že je autor ve své podstatě literární sadista. Zkrátka vykresluje lidské charaktery natolik realisticky, že jejich pohnutky chápete, třebaže vám přijdou pomýlené, nemorální či násilnické. Civilní rovina vyprávění pak dává jednotlivým povídkám punc skutečného života. Tohle s novodobými akčňáky nemá nic společného, přitom je to v jádru silnější než deset filmových trháků s Dwaynem Johnsonem. A především je v tom uhrančivá poetika pouličního noiru, kde nikdo není bez viny a každý čin má své následky. Může jít o dětskou klukovinu nebo špatnou výchovu, ale vždy jde o jednání obyčejných lidí, se kterými se dokážete ztotožnit. V tomhle ohledu mi třetí Criminal přišel nejlepší, protože jednoduchost příběhů v kombinaci se znalostí protagonistů minulých, současných i budoucích dává celému tomu panoptiku z předměstí neuvěřitelný šmrnc.
  • Doppelganger
    Doppelganger2.7.2022 13:44Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Myslím, že Tracy to shrnul úplně přesně: “To je ale divnej komiks… […] Jako kdyby to byl komiks pro děti, co předstírá, že je pro dospělý. […] Nejsem si jistej, jestli se mi to líbí… Ale stejně to nedokážu přestat číst.”
  • Tomas024
    Tomas0249.6.2022 16:38Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Veľa názorov je takých, že toto je najsabší diel z celej série. Podľa mňa to nie je tak celkom pravda. Je iný, to áno. Ale horší určite nie je. Ak ste prečítali predošlé dve knihy, táto je povinnosť. Feťácky príbeh mi pripadal zo všetkých najslabší, ale pri konci som pochopil, že funguje ako ďalšia skladačka v príbehu rodiny Lawlessov. Ak ste predošlé knihy čítali už dávnejšie, možno si ich presne nepamätáte úplne presne. Preto vám určité súvislosti môžu unikať. To bol aj môj prípad. Preto som si pri čítaní tejto knihy vzal aj tie predošlé dve a prelistovaní som si ich pre osvieženie pamäti. Bolo to také čítanie, skúmanie a hľadanie v jedinom. Keď ma moja polovička videla ako mám na stole otvorené tri komiksy a stále niekde listuje, myslela si asi že mi šibe :). V každom prípade ja som si tento komiks veľmi užil a v mojej knižnici má čestné miesto, ako aj celá séria. Keby sa ma niekto kto nemá ku komiksu vzťah a myslí si , že komiks je pre deti spýtal, čo by som mu poradil prečítať aby som zmenil jeho názor, bol by to CRIMINAL. Všetky 3 knihy. Pretože spolu fungujú bezchybne.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.6.2022 10:55Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Asi bych tady potřeboval vysvětlit, jaký je rozdíl mezi komiksovou povídkou a komiksovou novelou. Každopádně na všech příbězích je opět znát skvělý Brubakerův scénáristický rukopis, snad jen Mí hrdinové byli vždycky feťáci na mě působil dojmem, že se tady někdo snaží udělat jakože hodně cool příběh s cool vyprávěním a cool zápletkou, jejíž rozuzlení je však prakticky hned jasné. Škoda jen, že autor sám přiznává, že komiksy vznikaly tak trochu experimentálně ("co série snese"), což je často na sériích děsně znát a mě to jaksi ruší... kdosi napíše překvapivě úspěšné příběhy a pak je tak trochu ne zcela promyšleně natahuje, aby vzniklo něco dalšího. Ale jsem za to ve výsledku vlastně rád, Criminal, přinejmenším první dva díly, je výborná série. Z třetího dílu je hodně cítit znalost, inspirace a zběhlost ve skutečném komiksovém prostředí; ony komiksy v komiksu zrcadlí lásku k tomuto řemeslu a místy mě i mile pobavily.

    Celkový dojem: 80%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.5.2022 16:33Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Taky děs. Jsem si říkal, že by tohle mohlo být lepší než předchozí dva, ale tahle kniha nemá jedinej silnej příběh. Spíš to byly jakési ochutnávky, takovej návrat do něčeho, co mají Brubaker a Phillips uzavřené. Ty retro pokus o staré magazíny mě čím dál víc vadí a otravují. Navíc to nemá ten vizuál, když je to vše na krásném lesklém papíře v moderní kresbě. Rozšiřuje to nějak příběh? Ne. Má to smysl? Ne. Tak proč? Až mi zase někdo bude vyprávět o Brubakerovi, že má něco nového, tak ať mě míjí mílovými kroky. Kill or Be Killed uvidím, jestli si nechám, až si dočtu druhou část. Tenkrát mě to docela bavilo, uvidím, jak teď - je to naštěstí jiné než většina Brubakerů, a ještě je dobrej Pulp. Ale jinak Brubakera už prosím ne! Děs děs děs, nuda nuda nuda.
  • choze
    Nejslabší Criminal. Kratší příběhy než obvykle, ve kterých se Brubaker noří víc do postav než do zápletek a ještě to "nastavuje" ukázkami z jiných komiksů. Z šesti příběhů bych vypíchl Smrtící ruce, které mě bavily jednak tou dětskou perspektivou, druhak vloženým komiksem připomínajícím sedmdesátkového Spider-mana a hezky zachycující ranou fascinaci komiksy, a pak Zlý víkend odehrávající se na Comics Conu, který nahlížel komiksovou branži skrz zahořklého kreslířského veterána. Výtvarně paráda jako vždycky a tučné bonusy taky.
  • Good Games
    Good Games mecenáš18.2.2022 11:48Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Criminal 3: Noční rozhodnutí je plný hravých vizuálnych nápadov a scenáristicky sa Brubaker s postavami pohráva tiež na rôznych miestach a v rôznych časových obdobiach. Oproti predošlým knihám je to však predsa len menej napínavé a atmosféra už nie je ani zďaleka tak temná. Kvalita tu stále je zreteľná, ale o úroveň horšia ako v kultovom Criminal 1 a 2. =►Celá recenzia◄=
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš18.2.2022 07:10Criminal #3: Noční rozhodnutí
    „Komiks umírá od roku 1954, chlapče. To tě nesmí zastavit.“ Do tretice všetko dobré, hovorí sa. Avšak v prípade Eda Brubakera a Seana Phillipsa sa bohužiaľ jedná o najslabší Criminal. 5*, ako predchádzajúce dva, si tretí nezaslúži. Ale 3* by boli málo. Takže prižmúrim oči a nechám 4*. Kým jednotka a dvojka obsahovali menej príbehov, ale dlhších, trojka ich má viac a kratších. Niekomu to bude vyhovovať. Inému nie. Ďalším to bude jedno. Vracajú sa skoro všetky slávne postavy a to vrátane mŕtvych, keďže často (hoci nie vždy) ide o prequely. Niektoré „poviedky“ sú údernejšie. Iné menej. Avšak stále je to drsný a originálny Brubakerov svet plný podmanivej kresby temného pána Seana Ellisa (ktorému tentokrát s inkerovaním pomohol jeho vlastný syn). Súčasťou deluxe vydania je cca 70 strán bonusov (alternatívne obálky, úvodné slovo, eseje, Brubakerove poznámky k jednotlivým príbehom, ukážky zo scenárov atď.), záložka, minimalistický, ale pôsobivý obal a naopak farebný prebal. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-criminal-3-nocni-rozhodnuti-komiks
  • louza
    Kriminál po deseti letech je trochu jiný než ten z původních dvou omnibusů. Brubaker se tu tolik nesoustředí na zápletku jako takovou, ale zkoumá spíš charaktery postav a vlivy, které do intencí v nichž se autor pohyboval v prvních dvou knihách, vedou. Začíná už velmi záhy a hodně se při tom soustředí na děti, nebo mladé lidi, což příběhům dává ještě přibroušenější tón. Speciální kapitolou je pak historka z komiksového prostředí, která se zdá se hodně blíží realitě a do kriminální tématiky krásně sedí. Přidaná autorská hodnota je tu oproti původní sérii vidět na každé stránce. Dva speciály dokonalým způsobem vzdávající hold sedmdesátkovým komiksům a to včetně veškerých propriet čítající listárnu a povinné dobové reklamy mě totálně oddělaly. Reklamě na korespondenční kurz opičího Ninja kung fu jsem se smál snad dvě hodiny.

    Kniha je ale bohužel i smutným vizuálním předělem v kariéře Brubakera a Phillipse, protože se tu loučí jejich dlouholetá koloringová parťačka Elizabeth Breitweiser, jejíž mistrovský duet s Phillipsem starším snad zažijeme na stránkách Kill or Be Killed. Nemám nic proti Jacobovi a je dost možné, že k Seanovým ilustracím se jeho artový styl dost možná hodí více než precizní moderní práce Elizabeth. Přes to se nemůžu v jeho případě zbavit dojmu jisté edfláklosti, kterou navíc ještě umocňuje Seanova kresba, jejíž zjednodušený styl je jasně znatelný od příběhu s feťáky dál. A nějak se to nelepší... Ani v samotné řadě Criminalu, ani v Pulpu, ani v Reckless. Bohužel se zdá, že vizuální hody z Kill or be Killed jsou už dávno pryč. Příběhově to naštěstí pořád funguje a rozhodně oceňuji, že Ed nepíše stále tu samou knihu dokola.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko1.2.2022 11:29Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Rozjezd pomalejší, kvalitativně někde na úrovni FADE OUT -a comics v comicsu fakt nemusím- ale pak se kopne do vrtule a už jen zrychluje. Až jsem překvapen jak moc jsem spokojen :)
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš30.1.2022 23:14Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Criminal doporučuji kde můžu, takže moje očekávanost byla vysoká. Po přečtení musím říct že ze všech tří knížek je tahle nejslabší. U dvojky jsem měl hubu dokořán, tady se mi po přečtení kratších povídek nic takového nestalo. Nejvíc mě bavilo rozšíření životních příběhů rodiny Lawlessů. Je to furt hodně dobrý, ale hvězdu dolů za lehkej pokles kvality příběhů a hnusnou obálku. Víc takových komiksů!
  • faster86
    faster8629.1.2022 23:11Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Očekávání bylo naplněno. Další super Brubaker. Na první pohled samostatné příběhy, které se ale drápkem držím criminalu jako celku. Moji bývalí jsou feťáci mi připomnělo Modroočku z Millerova Sin city. Noční rozhodnutí, zlý víkend jsou super. Komiks v komiksu neni nic nového, ale je to cool. A ty bonusové upoutávky jsou sladká třešnička.
3014612
  • louza
    Nezbi : Myslím, že časem určitě bude. V tomhle omnibusu chybí celý příběh Cruel Summer což je snad nějakých 8 sešitů uzavírajících třetí sešitovou řadu Criminalu...k tomu stačí přihodit nějaký další dosud tedy nevydaný speciál nebo šedesáti stránkovou knížku a regulérní omnibus je na světě. Akorát to nejdřív musí vyjít anglicky.
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš2.2.2022 09:40Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Myslíte že bude pokračování v budoucnu? Asi ne co?
  • louza
    Co obal, ale obsah...kouknu hned na druhou stránku a čtu "Nepřibližuj se pazgřivý zloduchu...dnes se Raveniny cti nezmocníš!" :-)))))) Štěpán Kopřiva je búch.
  • Mikei
    Nezbi: Přebal je parádní, díky! :)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.1.2022 23:30Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Obal je třeba pytlík. :D
  • Vrenn
    Nezbi: Povedené, to s dovolením asi taky využiju v rámci sladění knihovny :) Snad si trubky z BBartu nemyslej, že si někdo půjde koupit reedici dvou knížek za litr jen kvůli přebalu.. heh.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš27.1.2022 18:27Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Nezbi: Přebal. Přebal se to jmenuje! Obal je pytlík třeba.
  • rajot
    Nezbi: díky. A protože mě jde hlavně o bočnici, udělám si asi ultra limitku s Jonákem.
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš27.1.2022 13:59Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Tady jsem si dovolil udělat jeden amatérský obal s Richardem Tesaříkem na třetí díl Criminálu :D
    https://ibb.co/SPL3hjk
    velikostně je dělaný podle druhého dílu...obal jsem zkoušel dát na třetí a sedí :)
  • Daw8ID
    Koukám na Kosmasu mají druhý díl také s novým přebalem, tak teda nevím, jak to vlastně je. :)
  • james89
    james8927.1.2022 00:11Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Tak tahle obálka nám nebude ladit k těm původním. Nám, co máme původní verze. To mě trochu štve. A hlavně tyhle nový se mi nelíbí. Je to jak posbíraný obrázky a slepený k sobě :D Taky mohli udělat nějaký limitky v původním stylu
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš26.1.2022 21:01Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Časem vyjde i dvojka, tohle se neochodí.:)
  • Sir_Pete
    Sir_Pete26.1.2022 13:21Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Dvojka v novém provedení nevyšla?
Četl/a (75)
2scha, 3DD!3, Anton Whatever, Ash Pointak, ben_bella, Berry669, Black Bro, yo, Bonpar, buscheer, calvin10, charvos, choze, Darker, Darth Raelchi, davidek, Daw8ID, delsemela, Dezodoo, Doppelganger, farnhajt, faster86, fifas, flipflop, flyboj, fuerto_gepa, George Walker Bush, Georgíno J., Good Games, guseppe, hellblazer, house192, IndyP, invape, Ivan Kucera, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Kaaos, Kadin, Kaluž, Kil-Khal, Killingjoke, kindanerd, Kiwi1902, KOWE, lacoste, Light, LookAss, majer, Mariohurbanek, Matthew, MP, NecRoman, Nezbi, Norri, oleav, opytz, Ozymandias, Pavel2222, petrSF, rajot, robur31, rooty, RudyRod, Saint of Killers, sercial, Spike, start05, Tomas024, trudoš, Unerr, vita, Wasps, Zbysek2410, zgrywus
(170)
2scha, Alfi, Anton Whatever, Artigas, Ash Pointak, autokineton, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benny, ben_bella, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, burzum, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Const.ex, Corteg, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Dalamar, Dali, Darker, davidek, Davispear , Daw8ID, delsemela, Denis, Dezodoo, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Elnie, farnhajt, faster86, felis, fifas, filemon, filosh, flipflop, Fox01, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Future-Death, Garp, Géba, Georgíno J., Golem, guseppe, hellblazer, herbert, herrman, HevyEli, Honzin, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, James, james dixon, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kadin, karl173, KdG, kendor007, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, komik.sx, koudak89, KOWE, kubosos, lacoste, lantan1, Lenny, Light, listr, LookAss, Lord Baltimore, maara, Macek78, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Marvin, Matthew, mcleek, merhyx, mgeralt, Mikei, misa, Mitak, monty.cl, MP, mstefl, NecRoman, Noci, Norri, Odal , Olesh, opytz, Paldini, paulmuaddib, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, PH79, Poseidon1978, psramek, puolpm, RadimNemec, rajot, RaptoR, Ricarderon, RicHard. , rooty, RudyRod, Saint of Killers, schefik, sercial, SickNail, Sikk, simonator, Skot, sleepless, spagr, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tomas024, Tomasino79, Tony TwoDee, trudoš, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vita, vranakx, Vrenn, Wasps, willis, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zgrywus
Chce (16)
Al0f0k, Bedou, besikv, Fida, Final, gumidekmedvidek, Joshua_T, Keenkeen, Lojza, Maty48, Nightmare, OldaB, oleav, raimi, royan, skepsi
Shání (2)
GeorgeeW, Nightmare