Criminal 1 druhé vydání - obálka pod přebalem - Logo i text jsou vyražené
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
Každý zločinec má svůj příběh.

Leo Patterson je obezřetný profesionál s širokým odborným rejstříkem: kapesní krádeže, bankovní loupeže, přepadávání obrněných vozů. Jenže je možná dokonce až příliš obezřetný. Říkají o něm, že nikdy nevezme do ruky pistoli. Říkají o něm, že je zbabělec. Ale teprve v případě ukázkově zpackaného loupežného přepadení, do něhož se zaplete spolu se zkorumpovanými policisty, se ukáže, že Leo nemá strach z vězení nebo ze smrti – ale z něčeho temnějšího, brutálnějšího... a daleko, daleko horšího.

Tracy Lawless si odsloužil v armádě svoje a teď se vrací domů. Ale do rodného města ho netáhnou nostalgické vzpomínky, ale pomsta. Někdo zabil jeho bratra. Někdo z vlastního gangu. A Tracy Lawless – tvrdý, brutální chlap s obličejem zohyzděným popáleninami – se vrací, aby se do bratrova bývalého gangu infiltroval a vraha vypátral. A zabil. Jenže nic není takové, jak se zdá.

A nejsou to jen Leo a Tracy. I ostatní, kteří jsou zpočátku pouze vedlejšími postavami v jejich příbězích, mají svou historii, své osudy. Barman v putyce, kam Leo a Tracy chodí, dívka, kterou kdysi miloval, Tracyho násilnický otec... každý, opravdu každý má svůj příběh.

Ed Brubaker a Sean Phillips vykreslují své drsné noirové kapitoly s neokázalou atmosférickou strohostí. Příběhy zločinců, kteří jsou lapeni ve svých předurčeních jako mouchy v sudu plesnivého medu, příběhy nekonečné osamělosti na špatné straně zákona, temných vášní, podrazů, krve a násilí – a voleb, které jsou jedna horší než druhá.

Obsahuje sešity sérií Criminal (Vol. 1) #1-10 (říjen 2006 - říjen 2007) a Criminal (Vol. 2) #1-3 (únor 2008 - duben 2008)
Tato luxusní edice komiksu Criminal obsahuje první tři příběhy, Zbabělec, Lawless a Mrtví a umírající, spolu s mnoha bonusy, včetně esejí, ilustrací a článků popisujících okolnosti vzniku.

Oproti prvnímu má toto vydání nový přebal, novou obálku pod přebalem (vyražené - emboss - písmo / logo) a drobné grafické úpravy uvnitř, co se týká doprovodné grafiky (nové upravené logo CRIMINAL, které ladí s pozdějšími díly)


Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, detektivka, noir
ISBN/ISSN
978-80-7595-508-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1480 g
Stran
432
Cena
990 Kč
Originál
Criminal: The Deluxe Edition #1 (Image Comics, 2009)
Varianty
Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání) (2021)
Criminal #1: Každý je zločinec (2012)
  • Daw8ID
    Zbabělec: Přečteno na jeden zátah, od příběhu se nedalo jednoduše odtrhnout. Kriminální zápletka je samozřejmě násilná, ale přesto lidská, směřování příběhu se těžko odhaduje, takže je čtenář stále v napětí a ponořen do příběhu. Motivace postav a jejich činy mi dávaly smysl, nemusel jsem se chytat za hlavu nad nesmyslností děje. A na většině panelů hlavní postavy "nemění" svoji podobu, na čemž má zřejmě svůj podíl ne tak detailní kresba, ta však na atmosféře nijak neubírá, právě naopak. 5/5
    Lawless: Tentokrát je příběh rozdělen na pět částí, což mi vůbec nezabránilo v přečtení příběhu opět na jeden zátah. Potěšilo mě, že dějová linka není zcela lineární, což dokazuje už jen úvod komiksu. Flashbacky jsou také zpracovány kvalitně, navíc, čím je vzpomínka starší a matnější, čím méně jsou prokreslené její detaily. Konečné rozuzlení není úplně zklamáním, ale nadšením jsem také neskákal. A ještě musím vypíchnout práci s barvami, přeci jen zasněžené město nebo ulice osvětlená policejními světly musí vyniknout a tady se to daří na výbornou. 4/5
    Druhá šance v pekle: Drsňákův origin? Samozřejmě naprosto drsný! Navíc je zde spoustu pravdy. Život je samý kdyby. 4/5
    Vlk mezi vlky: Další nelítostný příběh a prolínání osudu už známých postav. Lehce slabší, než předchozí příběh. 4/5
    Samičí forma druhu: Danica už byla dávno mrtvá... 4/5
  • Tomas024
    Noir milujem a toto je podsta celému žánru. Po prečítaní som vedel, že určite chcem aj ďalšie dve knihy. Kto pozná Fatale tak už trocha vie , do čoho ide. Ale toto je podľa mňa ešte o kus lepšie. Proste nefalšovaný komiks pre dospelých.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.5.2022 16:24Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Tak jsem si to dal celé znovu, když už tu máme tu trojku, a přišlo mi to ještě horší než mé první seznámení se se světem Criminalu. Naprosto pro mě nezáživné příběhy a styl psaní. Nedokážu asi přepnout a číst něco, o čem vím, že bych v první instanci odsoudil k trestu odnětí svobody. Nechápu, proč vůbec psát příběhy o zmrdech a hajzlech společnosti, kteří kolikrát ani nedostanou to, co si patří. První příběh byl asi nejzáživnější, ale zbylé mnou projely, jak pájka máslem. Příběhy tohoto typu už opravdu číst nechci a snad mě budou míjet obloukem.
  • massilia
    massilia1.4.2022 19:35Criminal #1: Každý je zločinec
    Criminal je podle mého jeden z nejnadhodnocenějších komiksů tady na fóru. Je celkem těžké najít si mezi těmi smolaři a profesionálními adepty na pobyt ve Valdicích nějakou postavu, k níž bych si jako čtenář vybudoval kladný vztah. S výjimkou Tracyho Lawlesse žádná z nich neoplývá nějakým větším charismatem. Navíc vyprávění je celkem fádní: chápu, je to možná snaha zachytit šedivost života lidí, kteří dostali jen malou šanci vymanit se ze špatných rodinných konstelací, ale nemusí to být pro čtenáře utrpení. Ano, je to noir a je to logicky o postavách lapených v klinči bezvýchodných situací, které jen těžko mohou dopadnout dobře, ale když si vzpomenu na noirové filmy z 50. let, nebo na žánrově blízké komiksy jako Skalpy nebo 100 nábojů, nic z toho není taková nuda jako tenhle Criminal.
  • MEGA
    Duo Brubaker a Phillips zde vytvořili nelítostný svět, který se vám dostane pod kůži. Chvíli mi trvalo, než jsem se do toho světa ponořil, ale jak se stalo, tak mě naprosto pohltil. Postavy jsou uvěřitelné a nikdy nejsou jednoznačné. Mají mnoho, mnoho chyb, ale přesto v sobě mají něco, čeho se můžete zachytit. Líbí se mi časové skoky a postupné odhalování příběhu z různých úhlů. Obzvlášť v poslední části je to využito na maximum. Bohužel se zde objevují nějaká žánrová klišé a opakují se určité prvky, což mi při čtení vyčnívalo. Stejně tak strohost ve vyprávění mně v tomto případě moc nesedla a spíš mi místy bránila vybudování silnějšího vztahu k postavám. Co ale musím vyzdvihnout je kresba, která je nedílná součástí tohoto komiksu. Hrubá linka s kombinací s množstvím stínů dotváří potřebnou atmosféru. Nikdy se ale neodvrací od "reálna" a postavy tak působí, jako by vám mohli plivnout přímo do obličeje.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.11.2021 07:57Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    „Život je samý kdyby.“ Obrovská pecka. Hoci nemám noir nejako extra v láske (nikdy som nemal), Criminal by som určite nemal problém pasovať za jeden z 50 najlepších komiksov, aké som v živote čítal. Premyslené. Detailné. Najviac si to užijete pri repríze. Ulicami tečie nezmyselne preliata krv a k dispozícii vám budú zločinci, ktorí majú ďaleko k noblesným gangsterom á la Mario Puzo. Skôr sú to, česť výnimkám, idioti a lúzri. Nevedia nič iné, než do policajta prevážajúceho hotovosť z banky napáliť plnú dávku z brokovnice a potom dúfať, že ich samých niekto nezastrelí. Samotní policajti sú pritom často skorumpovaní, čiže si ani nič lepšie nezaslúžia. Synovia opovrhujú vlastnými otcami, ale napokon robia buď rovnaké chyby, ako oni, alebo iné, nové, ale v konečnom efekte taktiež smrteľné. Napriek všadeprítomnej beznádeji a temnote sa špičkovému Brubakerovi darí nachádzať svetlo i v temnote (láska, snaha zachovať si aspoň posledné kúsky cti atď.). K tomu okolo 70 (!!!) strán špičkových bonusov. Hodnotím vydanie z r. 2021 (predtým v ČR Criminal vyšiel v r. 2012). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-criminal-kazdy-je-zlocinec-komiks
  • Good Games
    Good Games mecenáš15.11.2021 21:07Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Criminal: Každý je zločinec rozhodne patrí k tým najkvalitnejším komiksom. Perfektný scenár, sympatické postavy (aj napriek tomu, že sú to väčšinou zločinci), skvelé dialógy, kopa napätia, temná noir atmosféra, dobrá realistická kresba a takto by som mohol pokračovať. Nenapadá mi nič, čo by som komiksu vytkol a ak ste ešte Criminal stále nečítali a máte radi dospelé príbehy, napravte to. =►Celá recenzia◄=
  • karl173
    karl173 mecenáš27.10.2020 11:03Criminal #1: Každý je zločinec
    Velmi povedený počin. Už se mi do ruky dlouho nedostalo něco tak příjemně čitelného. Přitom s nepříjemnými příběhy, které člověka ale zkrátka dostanou. Tempo skvělé, kresba skvělá. Nemám prakticky nic, co bych namítl. Možná jen časté klišé, které ovšem přebíjí vše okolo a tak to s chutí přehlížím. :) 5*
  • Palebras
    Palebras7.11.2019 18:03Criminal #1: Každý je zločinec
    Naprostá lahůdka... Brubakera já fakt můžu, takže tohle jsem si totálně užil .. Miluji tu syrovost, kterou dokáže skvěle vyjádřit a to vše je mistrně podtrženo kresbou Seana Phillipse.. Příběhy do sebe parádně zapadají, postavy jsou vykresleny s precizností a vše hraje na tu správnou noirovou špinavou notu.. Kniha obsahuje 432 stran takže nějaký ten pochmurný večer tomu člověk věnuje a rozhodně já nelitoval ani minuty
  • Spike
    Stálo to sice hodně úsilí a lehce přemrštěné ceny, než jsem se dostal k tomuto dnes již běžně nesehnatelnému a vyprodanému titulu, ale nakonec se povedlo. Stačilo jen si tu bichli potěžkat a zběžně prolistovat a hned jsem věděl, že to stálo za to. Udělal jsem si klid a náladu, odpovídající hudební kulisu, kafe, pivo, s pravidelnými přestávkami na cigáro, a pustil se do toho všude chváleného skvostu. Přiznám se, zezačátku mi trochu trvalo se do toho pořádně dostat a nechat se tím strhnout, ale brzy jsem i tak byl lapen a už jen hltal stránku za stránkou. Autor využívá všech žánrových propiet, ale s lehkostí a nenuceností, necpe nám násilně pod nos že 'prostě tohle je noir, tady máš tohle klišé a tady tohle, ať je jasno'. Jsem opravdu rád, že něco takového tu vyšlo. Krimi je žánr se kterým se v televizi a filmu setkáváme běžně, ale čistě kriminální komiks, alespoň co se týče vydávání u nás, je pořád docela unikát. A Criminal patří rovnou ke špičce. Ne že by se jednalo o něco geniálního či převratného, je to jen krystalicky čistě a poctivě provedená žánrovka, ale vynikající. Přesně načasované i dávkované dialogy a monology, nečekané zvraty, výborně vykreslené postavy...A vyhýbání se klišé, ke kterým žánr přímo vybízí. Celou působivou atmosféru ještě podtrhuje skvělá a přesná kresba Seana Phillipse, neumím si představit jinou a lepší k danému komiksu.
    Zbabělec měl, jak už jsem naznačil, takový volnější rozjezd, ale jen co přišel první zvrat, už mě Brubaker měl a já to nemohl odložit dokud nedočtu. Napětí by se dalo skutečně krájet. To samé jde říci i o příběhu Lawless který z celé knihy řadím možná nejvýš. Jak zimní a předvánoční prostředí a atmosféra, která je v této kresbě a barvách pastvou pro oči, tak solidně vystavěný příběh s místy přeházenou časovou posloupností na kterou se ale neupozorňuje, a čtenář proto musí být ve střehu a soustředit se. Ne, Criminal není odpočinkové čtení v pravém slova smyslu, člověk si ho nejlépe užije a vychutná když je správně naladěn. Poslední příběh Mrtví a umírající jsou vlastně tři oddělené příběhy, které se pokaždé očima jiné postavy dívají na tu samou situaci. Je to pěkné zpestření a funguje to, přesto se mi delší příběhy líbily více, byly vygradovanější a propracovanější.
    Zpracování knihy je luxusní, ještě aby ne, za tu cenu... Po dlouhé době jsem četl předmluvu, která má opravdu hlavu a patu a hodí se ke knize. I bonusy na konci stojí za to - spousta krásných obálek, nějaké ty doprovodné texty a eseje, a náhled pod ruku kreslíře kterak probíhala práce na komiksu. Jedná se tak o reprezentativní vydání, jehož kvalita je na úrovni komiksu samotného. Já jsem spokojen, ba nadšen, a jen mě mrzí že už mě čeká pouze jeden další Criminal. Tahle série totiž patří k těm, které bych mohl číst pořád.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.7.2019 10:20Criminal #1: Každý je zločinec
    S noirovkami jsem měl vždycky trochu problém, protože jsem se do nich nedokázal dostat. Nejsem ta správná cílovka. Criminal mi to potvrdil, ale přece jen jsem čekal podle ohlasů zábavné čtivo. Je to sice precizně provedené, ale celý komiks je pro mě staticky chladný a odtažitý. Není v něm nic, co by mě vyloženě zaujalo, vyjma obálek a ilustrací na konci. Četl jsem to s přemáháním asi rok. Nad těmi hlubokomyslnými monology mohu jedině s úsměvem kroutit hlavou.
  • Kadin
    Kadin mecenáš17.3.2019 20:36Criminal #1: Každý je zločinec
    Komiks Criminal byl můj první nesuperhrdinský komiks a jsem z něho naprosto nadšen a chci více nepláštěnkových komiksů. Pokud milujete film Pulp fiction (jako já), tak zde budete jako doma, hrdinové nebo spíše antihrdinové jsou typičtí pro žánr noir a samotná noirová atmosféra je zde skvělá (temná a drsná). Prostě dokonalá žánrovka. Co se týče příběhu ten je rozdělen na dva hlavní příběhy a tři vedlejší. Všechny tyto příběhy jsou propojené (jako už u zmiňovaného Pulpu), a to je na tomto komiksu skvělé např. vedlejší postava v první příběhu je hlavní postavou v příběhu třetím, zkrátka všechny důležitější postavy postavy mají prostor, abychom je pochopily. O prvních dvou hlavních (anti)hrdinech prvních dvou příběhu si ze začátku můžete myslet co chce, ale zaručuji vám, že na konci jim budete držet palce a doufat, že vše dobře dopadne. Ed Brubaker zde dokazuje, že je králem komiksových kriminálek nejen Criminalem, ale i skvělým Gothem Centralem (který by jste neměli minout). Seanova kresba není nic extra, ale pro tento žánr skvěle padne. Tento komiks společně s Daredevilem od Bendise je to nejlepší co v žánru noir u nás můžete sehnat (Fatale jsem bohužel ještě nečetl), takže jen a jen do toho. 10/10
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko9.12.2018 21:04Criminal #1: Každý je zločinec
    ..brát fakt, že je příběh přímočarý, nikterak šokantní (rozuměj: všechno jsme to už někde viděli) jako výtku -jak tady často zazní- příliš neobstojí, ve světle toho, že takhle a nijak jinak, žánr ´drsné školy´ funguje, pokud to někomu nesedí, je to v pořádku, pravděpodobně, jen není fanoušek.. já si tento trip se špatnýma chlápkama, co dělaj špatný věci a sexy kočkama, co špatnost, těch špatných chlápků přitahuje, užil vrchovatě (včetně úžasných bonusů) ..silně návykové, brilantní dílo !!!
  • trudoš
    trudoš editor27.9.2018 11:02Criminal #1: Každý je zločinec
    Po výtvarné stránce fantastické, Sean Phillips skládá skutečnou poctu žánru. Ohledně scénáře Eda Brubakera je znát láska k noiru, přesto se nemůžu zbavit dojmu nevyužitého potenciálu. Jednotlivé povídky jsou psány ve stylu Tarantinova Pulp Fiction, kdy se vzájemně prolínají a doplňují, pročež celkový obraz vyleze až při závěrečném příběhu. Zároveň však každá ze tří kapitol funguje zcela samostatně, takže se jeden nemusí bát nevyřčených souvislostí. Jenže celek na mě působil dojmem díla nevyzrálého autora - jsou tu perfektní scény i nápady, ale jako komplexní mozaika to postrádá duši, přestože se jí do toho tvůrce snaží mermomocí vložit. Je v tom kus přirozené lidskosti, ale zároveň i teatrální choreografie, kdy z koloběhu událostí není plánovitě cesta ven. Kde třeba George P. Pelecanos zvládá psychologii hrdinů z podsvětí na jedničku, a člověk tu neodvratnost bere jako samozřejmost, tam mi přijde, že Brubaker jen obkresluje zaběhnutá klišé a nesnaží se o víc. Celkově ovšem spokojenost.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.8.2018 17:26Criminal #1: Každý je zločinec
    Kresba je dobrá a vystihuje podstatu tématu a žánru, ale nějak jsem čekal asi něco jiného. Prostě mě to nechytlo tak, jak jsem čekal podle názoru ostatních. Věřím, že jejich názory jsou platné a hodnotné a tohle je opravdu zajímavé dílo, ale zjistil jsem, že mě to prostě nebaví. Raději se na takové věci dívám ve filmové verzi. Komiksově mi tento žánr nic neříká a Criminalem jsem se přesvědčil. Věci ze života a ne vždy to končí happyendem po vzoru Zákona a Práva - to je docela fajn, ale pro mě je to ohraná tématika. Bonusy a celý koncept edice je skvělý a víc než kvalitní a aspoň že už je formát větší než u takového Daredevila. O tom žádná, ale pro mě je to všechno prostě střed. Nejvíc mě asi bavil Tracy Lawless. Jinak OK...
  • Norri
    Norri mecenáš2.9.2017 15:36Criminal #1: Každý je zločinec
    2023
    Před šesti lety jsem se nespletl. Při dalším čtení mě to baví více než napoprvé a dávám plné hodnocení. Vyprávění Eda Brubakera má skvělé tempo, dialogy jsou přirozené a rozhodnutí všech postav jsou pochopitelné. Tohle vás zkrátka na chvíli stáhne do zločineckého podsvětí a vy si s překvapením uvědomíte, že jste si oblíbili pěkné mizery, které byste v reálném životě nechtěli potkávat. Ke kresbě Seana Philipse jenom dodám, že se mi líbí, jak ve správné chvíli sází detaily na obličeje. A taky jak pro akci volí ty správné úhly pohledu a tu správnou perspektivu.

    2017
    Pohled do kriminálníkovy duše aneb cesta do zatracení. Musím říct, že jsem z Criminalu trošku zklamaný. Jednak za to můžou přehnaná očekávání a potom to, že to srovnávám s Brubakerovým Gotham Centralem. Gotham Central je naprosto geniální - policejní práce, která vede k cíli a pokaždé je naděje, že případ dopadne dobře (ať už zachráněnou obětí anebo alespoň chyceným vrahem). Criminal je jiný. Tady se díváme na svět z opačné strany barikády a cesta vede vždycky jenom dolů, hlouběji do větších sraček. Jakmile jedou uklouznete, tak už není cesty zpět. Svět zločinců, anebo těch, co se o něj jen otřeli, je zde vykreslen dost chmurně. Jako spirála “blbejch náhod a špatnejch rozhodnutí”. Ed Brubaker se nepouští do žádného epického příběhu. Jen sleduje osudy několika lidí napříč generacemi, jejichž osudy jsou propojeny skrze jedno podsvětí (anebo Podzemí). Osudy všech hlavních postav jsou vzájemně propletené a je zajímavé odhalovat, co spolu mají společné. Je to dost ukecané, ale to proto, že sledujeme myšlenkové pochody hlavních postav. Tak nějak jsem si jistý, že až to někdy budu číst znova, tak mě to bude bavit více než na poprvé.
    Kresba Seana Philipse je parádní, ale není prvoplánově líbivá a plná barev. Je to parádně temné.

  • S4TW
    Vskutku se jedná o velice kvalitní krimi záležitost s velmi hutnou, depresivní, temnou a noirovou atmosférou, kterou umocňuje především kresba. Kresba je totiž taková nejasná, náznaková, jakoby nedodělaná, prostě takový ten typický noir, ale osobně mi zase tolik neříkala, takže jsem stránky spíše projížděl a soustředil se jen na příběh, na druhou stranu mi ani nepřekážela a jak říkám, pomáhala dotvářet atmosféru. Příběhově se jedná o velmi slušné krimi (ze strany zločinců), kdy mě především zaujalo to, jak je vše krásně a vkusně propojené. Vyhrála u mě třetí část, která se skládá ze tří pohledů a přišla mi nejzajímavější. Ovšem nemohu se zbavit dojmu (jako pár kolegů), že se nejedná o nic zase tak strašně výjimečného, jak se spousta lidí tváří. Všechno už někde bylo, mně se nejvíc nabízí srovnání se Sin City, které považuji o třídu lepší. Ano, je tu pár originálních a zajímavých myšlenek, ale jako celek mě to neuzemnilo, ač napsané je to excelentně. Atmosféra je skvělá, ale prostředí by potřebovalo ještě trochu „zaplivat.“ Především se to velmi dobře a svižně čte, a milovníci krimi si budou spokojeně mlaskat. Dvojka je ovšem samozřejmost!
  • Leland
    Leland26.11.2015 17:58Criminal #1: Každý je zločinec
    Když vidím tu všeobecnou onanii nad tímto komiksem tak musím taky reagovat, nicméně stručně protože mé dojmy vystihl uživatel brkowycz.
    Je to DOBRÝ, jak kresba tak příběh ale určitě v tom nevidím nic geniálního. A dobrý, pokud vím, bylo vždycky za 3* :-) Ze serií s kterýma bych si troufl srovnávat (100 nábojů, Skalpy, Sin City) je podle mého gusta nejslabší.
    Howgh.
  • Bubsy
    Absolutní kniha, která musí potěšit každýho milovníka detektivek. Fantastický je jak je každá povídka v téhle knize ještě o něco lepší než ta předchozí. Skvěle vymyšlené postavy, které se Vám dostanou pod kůži hlavně svojí reálností. Skvěle fungující propojení jednotlivých příběhů, který nepůsobí uměle. Jo, před Brubakerem smekám, protože tohle je fakt paráda. Společně s Phillipsem si náramně sedli a kniha dokáže neskutečně pohltit.
  • louza
    Soubor několika povídek z kriminálního prostředí. Není to asi noir v pravém slova smyslu, ale má k němu povahou velmi blízko. Výtvarné zpracování je každopádně výtečné stejně jako scénáře jednotlivých příběhů, které se navzájem prolínají a doplňují. Pro příznivce thrillerů a gangsterek jasná volba.
  • mrkirby
    mrkirby24.3.2015 09:10Criminal #1: Každý je zločinec
    Naprostá pecka děcka! Ještě budu dlouho zvažovat, jestli je lepší tohle nebo Sic City...
  • Netorack
    Netorack23.9.2014 10:52Criminal #1: Každý je zločinec
    Skvělý komiks, který si vystačí s reálným životem. Změny hlavních postav jednotlivých příběhů jsou velmi osvěžující, přestože je to celé tak nějak provázané různými odkazy a vazbami. Druhý díl bych si určitě koupil taky.
    Dávám *****. Kdyby byla stupnice jemnější, dal bych 90 %, protože zase po zdi jsem z toho nelezl, ale super kniha to rozhodně je.
  • mr.des
    Jeden z nejlepsich komixu, ktere jsem cetl. Mimochodem druhy omnibus je na tom uplne stejne...
  • kaylin
    Ed Brubaker dodal naprosto skvělý scénář, který se neopakuje a který do sebe zapadá i z hlediska jednotlivých příběhů. Jsou zde jasné návaznosti. Sean Phillips se pak s kresbou mazlil a vytvořil něco, co naprosto souzní se scénářem. Tohle už by zvládnul jedině Eduardo Risso, i když v jeho podání by to možná nebylo až tak temné, až tak old schoolové. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/688-criminal-90.html
  • Schramm
    Excelentní kriminální komiks! Je strašná škoda, že jich u nás vychází tak málo ve srovnání s nejrůznějšíma joudama v elasťákách ;) Ty kecy o omáčkách neberte vážně, všechno jsou to vzájemně propojené střípky. Criminal nakopává zadek Sin City (a že ho miluju)!
  • sedw
    Naprosto parádní záležitost. Po Blacksadovi, což byl můj první noirový comics, jsem nečekal, že může přijít ještě něco lepšího, ale mýlil jsem se. Criminal je naprosto famózní noir komiks, který mě chytl neskutečným způsobem. Líbí se mi postavy, líbí se mi, jak jsou příběhy propojené, ale zároveň fungují samy o sobě. Kresba mi ke stylu komiksu naprosto sedla a ač Blacksad měl kresbu lepší, nevím, zda by ke Criminalu seděla. Jediné, co bych snad mohl vytknout je skutečnost, že to tak brzy skončilo. :-) A pak taky rozsah bonusových materiálů, kterých bylo na můj vkus až moc nezajímavých (eseje + obrázky k nim), což pouze nafouklo tloušťku komiksu a způsobilo mi problémy s vazbou (na konci se začala mírně rozlepovat, naštěstí Herkules problém vyřešil). Velmi se těším na pokračování, které snad opravdu v roce 2015 vyjde!
  • choze
    Vysoce kvalitní noirové počteníčko, které je scenáristicky i kresebně civilnější protiváhou Sin City a 100 nábojů. Nemá ani jejich výrazné postavy, které si rychle oblíbíte, nenajdete v nich ani čtvrť ovládanou šlapkami nebo kufříky s nevystopovatelnými pistolemi a náboji, a ani luxusní kresbu mazlící se se světlem a stínem a kompozicemi, ze které byste si v jednom kuse cvrkali do kalhot. Ani ty ramenaté monology a dialogy nejsou až tak cool jako u zmíněných sérií. Ale kdo to rád tlumenější a realističtější, ten to ocení, a ani ostatní by neměli být zklamáni. Obzvlášť když se to u nás dočkalo tak parádního vydání.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:19Criminal #1: Každý je zločinec
    Po celou dobu vydávání komiksů u nás se na krimi žánr docela házel bobek (čest vyjímkám - Sin City, Fell, 100 Bullets), najednou prásk a máme tady takové perly. Blacksad a Criminal. Dva zástupci toho nejlepšího, co nám toto specifické komiksové zákoutí může nabídnout. Brubakerovy hrátky z podsvětím jsou syrové, uvěřitelné a vkusným brakem políbené. Propletený povídkový systém tomu náramně svědčí, je to jako sledovat košatou zápletku nějakého televizního krimi seriálu. Postavy jsou charakterově prokreslené a protože to jsou vesměs záporáci, nebudete je mít rádi. Phillipsovy obrázky mi šmakují, některé sekvence připomínají filmové záběry (automobilové honičky), tlumené studenější barvy navozují atmosféru šestákových gangsterek. Je to labůžo pro oko, připomíná mi to kresbu tematicky spřízněného Michaela Larka (Gotham Central). Deluxe vydání je přímo ukázkové, kvalita nejvyšší úrovně. Jen doufám, že to u nás půjde na odbyt (český čtenář je mrcha nevděčná) a v dohledné době se dočkáme i druhého dílu. A pokud půjde vše jako na drátkách, BB/Art by nám pak mohl rovnou naložit série Incognito a Fatale.

    Mimochodem, s Kapisem máme společného komiksového dealera, takže nás možná co nevidět zavřou. Jo, Criminal je jen pro ty nejdrsnější :)
  • Kapis
    Kapis mecenáš2.5.2013 09:03Criminal #1: Každý je zločinec
    Krásná kniha, dokonale propletený příběh a časové souslednosti, nelítostné mafiánské praktiky, neradostná rodinná pouta, skvělá kresba i coloring. Kopřivův překlad sice má dot prag(s)ofilismů obecné češtiny, ale moc to do očí nebilo a dalo se to vstřebat. I když námět a příběh nemá Brubaker evidentně z vlastní zkušenosti, ale z filmů, má celá kniha svou autenticitu. Nedá se také vyloženě hovořit o autorově naivitě, příběh je drsný až na ostrouhanou kost, ale docela mě pobavila ta krátká pasáž, kdy Tracy zapálil ty vojáky a píše se tam zhruba: teď to ale byli američtí vojáci!! (ne nějakých pojebaných 27 jugoslávců), tady to není o tom co je dobré a špatné (chacha), ale o tom, aby se to ututlalo (muhehehe). Ale no tak, copak veškeré armády světa nezametávají svá zvěrstva a zločiny co se jen dá? Prý dobré a špatné, no nic... Kdybych si tu nečetl komentáře, tak bych ani nebyl tušil jak dopadne první příběh a bylo by to ještě lepší (páně brkowycz příště určitě napíše, že bude spoiler jako dveře od stodoly;)). Knihu jsem koupil na aukru za polovic a došla mi zabalená, nikdy neotevřená, takže předpokládám, že to je feťácká čorka...a to dává celé knize tu poslední konotaci, která ji tvoří tak nějak kompletní. Za mě 90%, moc povedená záležitost.
  • blackJag
    blackJag admin25.3.2013 19:18Criminal #1: Každý je zločinec
    “V tý chvíli mi něco došlo… Jasně, kunda dohání chlapy k šílenství… Ale ta moje byla smrtící zbraň.“

    Konzistentní sněhobílá bichle, z které by si člověk pod dojmem kriminálně laděného děje klidně trochu nastrouhal přes ultra husté struhadlo, sroloval si dolarovou bankovku, co mu bratranec přivezl z Améru a šoupl to tím skrze nosní dírku do útrob. Šňup…

    A teď k těm méně příjemným věcem, je to tím koksem nebo některé ženské obličeje opravdu připomínaly ksichty laciných mexických pornoherců?

    85%
  • Godsmacker
    Godsmacker19.3.2013 10:38Criminal #1: Každý je zločinec
    Noir jako prase a jeden z nej komixu,co tu vysly.Super deluxe edice a povinnost v knihovnicce.

  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš23.2.2013 04:08Criminal #1: Každý je zločinec
    Tak se to konečně povedlo a jedna z mnou nejočekávanějších komiksových událostí po několika odkladech dorazila na trh v českém překladu. Ano, na Criminal jsem se neskutečně těšil a po jeho přečtení jsem naprosto spokojen. Mám pro tyhle historky z „šedé zóny“ lidské civilizace typu 100 nábojů, Skalped nebo Sin City velkou slabost, jen je škoda že jich nevychází trošku víc. Ed Brubaker je v podobném žánru jako ryba ve vodě a spolu s kreslířem Seanem Phillipsem nás přivádí mezi postavy temné noir kriminálky o několika dějstvích a úhlech pohledu. Kniha sice obsahuje tři hlavní příběhy, které jsou nadprůměrné samy o sobě, ale s pokračujícím čtením je radost pohledět, jak věci pomaloučku zapadají do sebe a jednotlivé příběhy se prolínají. Skvělé je, že ve všech příbězích vystupují charakterově silné postavy a ač jsou to povětšinou zločinci toho největšího kalibru, vždy v sobě mají aspoň nějaké ty kořeny morálních zásad, ať už jsou jejich motivace jakékoliv. Prostě klasičtí antihrdinové, kteří vám nebudou lhostejní a dokonce jim budete fandit.

    Nejčastěji je tady skloňována podobnost se sérií Sin City od Franka Millera. Přiznám se, že jsem ji nakonec také pocítil, ale to až při čtení druhého příběhu – Lawless. Je to ale spíše podobnost celkových kulis, prostředí a charakterů (ano největší podobnost vidím v onom baru „Podzem“, kde se slézá zločinecká sebranka z celého města. Jenže podobný pajzl najdete i reálně v každém větším městě.). Potud podobnost. Jinak je Criminal zcela odlišný, tak nějak mnohem více skutečný a hmatatelný. Tím ale nechci naznačit, že je snad lepší než Sin City, které je také mou srdeční záležitostí.

    Zpracovaní knihy je na české poměry fantastické. Pevná vazba, lesklý papír a spousta bonusů. Mimo jiné kniha obsahuje původní titulní stránky sešitových vydání v celostránkových galeriích, eseje autorů o oblíbených filmech (našel jsem tam i pár filmu, které jsem neviděl a na které chci jistě brzy kouknout) a výbornou předmluvu Davea Gibbonse, která z větší části vystihuje i mé pocity a pod kterou se můžu podepsat. Spolu s Blacksadem je Criminal (aspoň tedy pro mne), bez debat nejlepší věcí, která vloni vyšla a já budu doufat, že bude natolik úspěšný, že se v budoucnu dočkáme dalšího pokračování.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.2.2013 23:37Criminal #1: Každý je zločinec
    Parádní dílko, které mě velmi mile překvapilo. Takový Captain America vypadá zvenčí parádně, ale pak se člověk docela nudí... tohle vypadá zvenčí nudně, ale pak se člověk neodtrhne. Co z toho plyne? Brubaker by se měl vykašlat na kapitána a dělat podobné věci jako toto. Ne, samozřejmě jen subjektivní názor. Ed je ale bezpochyby scénáristický řemeslník jak má být... proplétané zápletky (někdy jen letmo, ale pěkně, aby zapadly do mozaiky), příjemný vyprávěčský styl, dobré dialogy... a nakonec máme velmi povedený kriminální příběh(y). Hlavně celkem realistický, a přesto napínavý.

    Celkový dojem: 90%
  • Kabukiman
    Kabukiman1.2.2013 18:05Criminal #1: Každý je zločinec
    Criminal překvapil. Původně jsem do něj nechtěl ani jít,ale nakonec mi to nedalo a udělal jsem jen dobře! Asi se mnou nebude moc lidí souhlasit, ale mě se Criminal líbil podstatně víc, než Sin City.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš31.1.2013 19:30Criminal #1: Každý je zločinec
    klasa
  • doophy
    Moc často nehodnotím, ale dnes jsem se rozhodl udělat hodnotit knihu která mě po prvním přečtení velice zaujala a to jak příběhem tak kresbou. Stylem vyprávění mě připomíná Pulp Fiction od Tarrantina, kde se také splétá několik nitek s příběhy.
  • MindReader
    MindReader27.1.2013 16:17Criminal #1: Každý je zločinec
    Docela slabý, jako jasně, je to hezky spolu provazany a dalsi celkem lacine berlicky scenaristu, ve vysledku to ale neusti k nejakemu velkemu zakonceni, kde by se vsechno zurocilo. Takze takovej lepsi prumer, podruhe to cist ale moc nechci. Navic korektorovi jsem na nekterych mistech chtel dat pohlavek, bud za opakovani stejnych slov za sebou nebo jsem tam dokonce nasel i vetu, ktera proste nedavala smysl kvuli slovosledu, vazne des.
  • brkowycz
    brkowycz17.1.2013 19:00Criminal #1: Každý je zločinec
    96% je ale teda fakt mega přestřelný hodnocení, očekávám, že to časem pujde dolů.
  • brkowycz
    brkowycz17.1.2013 19:00Criminal #1: Každý je zločinec
    Zřejmě u každého veledíla se najde nějaký blbec, který to nepochopí a nedocení. Tyhle lidi mě vždycky naštvou a nejraději bych jim vzkázal, ať si to laskavě přečtou znova. Tentokrát jsem ovšem v té pozici já.

    Tak za prvé to ne mě působilo dojmem, že jsem už všechno někde četl. O zásadovém lupiči, který se teda pro jednou nechá přemluvit do riskantní akce a... ono to špatně dopadne! Jaké šokující překvapení. Nedá se nic dělat, bude třeba všechny záporáky postřílet. K závěrečné přestřelce dojde v malé místnosti a osamocený hrdina stojí sám proti přesile. I když je rozstřílenej na maděru, všechny ostatní pobije a sám přežije. Ano, právě jsem vám prozradil zápletku a konec prvního příběhu, ale třeba vás to ušetří zklamání. Pro mě osobně nejvíc nečekaný je, jak se stane všechno, co by jste očekávali. První příběh je fakt těžce průměrná záležitost. Největším kladem je ten dědek, perverzák co má Alzheimera a je závislý na drogách, takže kdyby nedostal svojí dávku, bylo by mu blbě a ani by nevěděl proč.
    V druhém příběhu hledá typ vraha svého bratra, aby se pomstil. Omračující zápletka, že? Tentokrát se ovšem autor vytasil s poměrně originálním závěrem, takže i když už někdy od první třetiny tušíte, kdo to udělal, přijde i překvapení.
    Poslední příběh se snad i dá nazvat nejlepším. Ale zase... v podstatě je to jeden stejný příběh vyprávěný ze tří různých pohledů, které do sebe hezky zapadají... ale to ještě neznamená, že by byl příběh nějak originální.

    Negativa pro mě naskakovala celou dobu. Snad žádnou postavu jsem si nedokázal oblíbit, nebo jí fandit. Bylo mi úplně jedno, jak ty postavy dopadnou. Bubaker rozhodně nedokázal podat psychologii jakékoliv postavy natolik dobře a přesvědčivě, abych jako čtenář s tou postavou soucítil. Atmosféra nulová, z města poznáme pár ulic a bar. Sin City umí hrát na city (alespoň jeho první knihy), ve 100 nábojích perfektně funguje tajemno (zatím), Fell zase výborně demonstroval temné město plné podivných existencí. Criminal nedokázal ani jedno, jedná se o přímočaré gangstarky jak z nějakého měsíčního magazínu "gangster a spol". Je možné, že to bylo hlavně vysokým očekáváním, které jsem od toho měl kvůli zdejším hodnocením. Tak to nakonec dopadlo, že i když je to slušná věc, jsem z toho zklamaný. Čtyři hvězdy za to, že to není špatný, ale není to ani tak těžce dobrý a geniální. Čtyři hvězdy za to, že je to přeci jen objektivně lehce nad průměrem. Čtyři hvězdy za to, že se postavy chovají poměrně uvěřitelně a za tu poctivou a vybroušenou strohost, která se zrovna k tomuhle žánru hodí.
  • ikshorm
    ikshorm16.1.2013 18:20Criminal #1: Každý je zločinec
    Drsné. Je něco přitažlivého na příbězích, kde nejsou žádné kladné postavy, a tak ti méně zlí jsou ti hodní. Někde kolem stránky 300 mi došlo, že je to takové lepší Sin City. A když jsem pak došel na konec, kde je obrázek inkované nekolorované stránky, tak musím říct, že černobílá varianta by se mi mohla líbit ještě víc.
  • royan
    Bezesporu jeden z nejvýznamnějších vydavatelských počinů roku.
    Zbabělec- první příběh mě ještě tolik nezaujal, přišlo mi až moc nerealistické, jak ze všeho hlavní postav vyvázne, přesto solidní krimi, celkově 80 %
    Lawless- tady se již autoři rozjeli a dokázali mě plně vtáhnout do své kriminálky- 90%
    Mrtví a imírající- a to nejlepší na závěr, už jsem plně uhranut, jak na sebe všechno navazuje a prolíná se a hltám stránku po stránce - 100 %
    Celkově výborná serie, když přičtu luxusní provedení a množství nádherných bonusů, mohu jen a jen doporučit.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš28.12.2012 22:35Criminal #1: Každý je zločinec
    Výborný počin BBartu. Drsná detektivka staré školy, a protože nejsem v tomhle žánru kovanej, tak pro mě jsou témata nová a nemohu hulákat, že tohle jsem už někde četl:). Skvěle a dlouho jsme se bavil, kresba slušná (Phillips mi hodně připomíná Tima Sale, jen má větší fokus na detail) a řekl bych, že toho Eisnera si Criminal zaslužil. Tlesk-tlesk-tlesk.
  • MindReader
    MindReader24.12.2012 15:07Criminal #1: Každý je zločinec
    "Jak vizuálně, tak obsahově" Bože můj, to jsou sračky..
  • Fry
    Fry admin24.12.2012 11:33Criminal #1: Každý je zločinec
    Jak vizuálně, tak obsahově je toto dílo jedno z nejlepších, co jsem tento rok četl! Opravdu parádní kniha!

    Jak Leo Patterson, tak Tracy Lawless jsou opravdu postavy s neuvěřitelným příběhem, a proto je tahle kniha parádní sama o sobě, ale k tomu ještě tahle kresba, co víc si přát!

    Zbabělec - Leo je tak trochu zbabělec, což se o tom můžeme přesvědčit hned na začátku knihy, ale že je až takový vůl asi nikdo nečekal, protože vlastně kvůli němu zemře pár postav, které on sám namočí do svých problémů. No a co mu nakonec zbývá než odveta! (Tento příběh má svoje kouzlo, protože vás opravdu vtáhne do děje a nechá vás v něm plavat!).

    Lawless - Tracy Lawless se vrací do města, protože chce najít vraha jeho bratra, čí dál víc se snaží vetřít do jeho gangu, až zjistí to, co ani vědět nechtěl. No a proto si užijeme pořádnou zabíjecí akci, kde se bude snažit jakýmikoliv prostředky zneškodnit celý gang. Ale protože je v gangu i jedna žena, tak to pro něj moc jednoduché nebude. No a jak to celé dopadne, už vám neprozradím! (Paráda, jeden dobrý příběh za druhým, tahle kniha je sama o sobě skvost!).

    Mrtví a umírající - Tři příběhy, které se odehrály ještě před problémy Lea a příjezdem Lawlesse, nás zavedou ke třem postavám, které v minulosti vládly svým způsobem trošku podsvětí, a jak to s nimi nakonec dopadlo! Máme tady "Drsňáka" (Majitele baru Pod zem), Teega Lawlesse, (Otce Tracyho a jeho bratra) a jednu slečnu, která nakonec na svůj plán pěkně dojela.

    A k tomu ještě hafo bonusů, přes obálky, upoutávku, eseje a proces vzniku, vše v jedné knize, která je tlustá jako OMNIBUS! Je to prostě paráda!
  • flipflop
    flipflop15.12.2012 20:10Criminal #1: Každý je zločinec
    Krásná záležitost. Mám moc rád Sin City a 100 nábojů, ale tohle byl zatraceně nejlepší noir komiks co jsem četl. Oproti zmíněným o dost víc realistickej, parádně příběhově provázanej a lehce uvěřitelnej. Doufám v brzké pokračování.
  • mart.in
    mart.in mecenáš14.12.2012 11:31Criminal #1: Každý je zločinec
    Tak tohle je hodně těžká váha. Že knihy od BBArtu vypadaj skvěle je známá věc, ale stejně mi to vždycky udělá radost. Samotný comics - nádhera, skvěle vyprávěné příběhy, každá výraznější postava má svůj prostor, výborná kresba a konečně i zajímavé bonusy. Jednoznačně jeden z nejlepších comicsů co mám, kdybych dokázal sestavit žebříček, určitě by se nacpal do top pětky. Chyby nehledám, beztak to žádné nemá, a jestli jo, prostě je vidět nechci.
14936102