V pořadí dvacátém dobrodružství se Tintin vydává až do Tibetu, kde nechtěně objeví stopy po bájném yettim. Příčinou pro tak nebezpečnou výpravu je letecké neštěstí a vzpomínka na přítele Čanga, s nímž se Tintin poprvé setkal v příběhu Modrý lotos. Skvělou roli v tibetských velehorách opět sehraje kapitán Haddock, který se tu představí jako odvážný, ale značně nešikovný horolezec. V komiksu se také rovněž poprvé setkáváme s psím snem – Filutovi se zdá strašidelný sen poté, co si lízl kapky whisky.

Tato vydání mají na hřbetu dole malé číslo pořadí v sérii. Oproti 2. vydání je toto vydání v šířce i výšce o cca 2 mm kratší, mimo upravené tiráže je jinak zdá se totožné.

Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Petra Jasovská, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-06290-7 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 290 mm
Tisk
barevný
Váha
260 g
Stran
64
Cena
199 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #20: Tintin au Tibet (Casterman, 1960, 1991)
Varianty
Tintinova dobrodružství #20: Tintin v Tibetu (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #20: Tintin v Tibetu (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #20: Tintin v Tibetu (2010)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.1.2020 17:54Tintinova dobrodružství #20: Tintin v Tibetu
    Pro mě nejslabší Tintin. Celkově mě tibetská tématika čím dál víc neříká, ale i ten způsob provedení. Sny, předtuchy, predestinace, nadpřirozeno. Nějak mi tento amalgám moc neříkal v rámci tohoto alba. Prostě mi to nepasovalo a jediné co mě drželo to dočíst bylo, že je to Tintin a Hergé, který ho umí dobře napsat a nakreslit. Fakt mě to bavilo tak nějak napůl.
  • George Walker Bush
    "... ty jeden kromaňonče...! Moje whisky, mameluku...! Upíre...! Ochlasto...! Nezmare...! Makrocefalíku! Amfytrijóne! Prášile...! Ektoplazmo...! Révokazi...! Lidožroute! Diplodoku...! Flibustýre...! Megalomane...! Slez dolů, ty násosko! (...) Strašáku do zelí! Kyanide! Pitekantrope! Satrapo...!" (Umberto Eco a já máme z kapitána radost, takové seznamy máme rádi.)

    Příběh je přiměřeně dobrodružný, i přiměřeně zábavný. Už jsem četl ale lepší Tintiny.

    Celkový dojem: 70%
  • lukascus
    Opět skvělý Tintin, velmi akční, album přečtete jedním dechem (na rozdíl od následujícího dílu). Sám Hergé si tento díl pochvaloval, no není divu...bílá, bílá a ještě jednou bílá barva...je prostě všude, ale vůbec nevadí...
  • Landauer
    Téma je mi velmi blízké a Hergého citlivé zpracování v době, kdy civilizovaný svět prožíval doslova yeti-mánii si zaslouží obdiv. Znám tenhle Tintinův příběh odmala a trochu jsem se bál, že když si ho teď po letech přečtu, tak ztratí vzpomínka na něj své kouzlo, leč nestalo se tak.
  • dr.Orlok
    Tintin v Tibetu je album, které se zrodilo ve velmi nešťastném období jeho tvůrce.
    Hergé zrovna procházel rozvodem se svou ženou a trpěl depresemi a nočními můrami, které
    byli zahlcené bílou barvou (od toho dominantní barva tohoto alba odehrávající se z velké části
    v zasněžených Himalájích).
    Rada, kterou obdržel od svého psychologa a ke které se připojila velká část jeho přátel, byla přerušit práci.
    Hergé, stejně jako Tintin, kterému všichni kolem něj radily ať pátrání po kamarádovi ztraceném po leteckém neštěstí vzdá, neuposlechl a pokračoval.
    Výsledkem je vynikající(ne-li nejlepší) Tintinovo dobrodružství, a taky jediné, kde chybí jakkákoliv
    záporná postava.

  • royan
    Ano, pro jednou zase tak trochu jiný Tintin. Pěkný příběh o věrném přátelství Tintina a jeho vzdáleného přitele Čanga. Zajímavostí je doba zpracování alba. Hergé na něm pracoval v letech 1958-59. A shodou okolností bylo roku 1959 v Tibetu tvrdě potlačeno protičínské povstání a Dalajláma uprchl do exilu.
  • Big G
    Konečně trochu jiný Tintin. Bez všech těch špionů, podrazů a podobně. :) Ale příjemná změna.
141221