Neohrožený reportér se s pejskem Filutou tentokrát vydává do Syldávie, aby tam doprovázel podivného profesora a znalce starých pečetí. Přitom narazí na spiknutí proti syldavskému králi a v krkolomné honičce pronásleduje lupiče starého žezla, bez něhož prý žádný syldavský král nemůže vládnout.

Původně vyšlo v roce 1939 černobíle, barevně pak poprvé v roce 1947
Tato vydání mají na hřbetu dole malé číslo pořadí v sérii. Oproti 2. vydání je toto vydání v šířce i výšce o cca 2 mm kratší, mimo upravené tiráže je jinak zdá se totožné.


Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Petra Jasovská, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-06279-2 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
250 g
Stran
64
Cena
199 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #08: Le sceptre d'Ottokar (Casterman, 2007)
Varianty
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (2007)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2020 09:14Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara
    Tohle už je pecka. Tady se zúročily roky práce na Tintinovi a je to fakt znát. Stabilizovaný pohyb vpřed, už se tak neskáče a Hergé tak dokáže lépe vyniknout postavám. Tohle mě hodně baví. U těch posledních dílů mi právě začalo trochu vadit právě to šablonování typu: problém, Moulinsart, tři kamarádi, jdeme na výpravu. Pak už šlo jen o to, jak to scenáristicky provedl. Jenže ještě před Křišťalovými koulemi to fakt mělo grády a tenhle díl je prostě boží. Dobře osciluje mezi tehdejší dobovou náladou a přitom se to snaží pojmout tak obecně, že skoro každá země to tak v historii (i současné) měla. Ubývají rychlošípácké a všemohoucí prvky Tintina a je to už daleko uvěřitelné. Za mě asi nejlepší album bez trojlístku a i jedno z nejlepších z celé série.
  • Cinema Ranger
    Moje srdcovka, první komiks, co jsem četl.
    Menší recenze zde: http://youtu.be/f8cIJuMwLs4
  • George Walker Bush
    Celkem příjemná bžunda s alternativní politickou geografií inspirovanou nekalými "tríčky" z politiky první poloviny 20. století.

    Celkový dojem: 80%
  • sedw
    Po Ulomeném uchu a Černém ostrově můj třetí Tintin a konečně záležitost na 5*. Velmi dobře vystavěný příběh, příjemný humor, líbivá kresba a opravdu dobře vykreslené fiktivní země. Optikou dnešní doby působí komiks trochu naivně (například situace, kdy Tintin hlasitě komentuje zjevné situace), nicméně i tohle činí komiks zajímavým. Zásadní součást komiksové historie, kterou by si měl každý přečíst.
  • Dorcus
    Trochu slabší díl,ale i přesto je dobrý
  • dr.Orlok
    V Žezlu Krále Ottokara se Tintin vydává do smyšlené země, Syldávie, aby zabránil komplotu, jehož cílem je svrhnout krále a následně obsadit zemi.Součástí toho plánu je krádež titulního žezla, které má mít tradičně král, protože jeden z jeho předchůdců se jím ubránil atentátníkovi.
    Z příběhu je zřejmá kritika Německa (nepřátelská země se zde jmenuje Bordurie) a jeho anšlusu jiných zemí a to včetně stejných způsobů (provokace v přestrojení za armádu cizí země)kterých využíval Hitler(mimochodem jméno záporáka je Mussler - tedy spojení jmen Mussolini a Hitler) proti Polsku.
    Vynikající je strana 56, kdy Tintin přeletává letadlem do Syldávie a je ostřelován děly ze země. S minimem textu a nádhernou kresbou světlometů, střel a letadla na pozadí temně modré oblohy vystupuje jako nejatraktivnější vizuální moment příběhu.
    Zajímavostí je, že se do tohoto alba nakreslil i sám Hergé (spolu se svou první ženou), jako šlechtic v zeleném oblečení na syldavském dvoře.Poprvé se zde objevuje operní zpěvačka Bianca Castafiore a (T)kadlecové jsou poprvé představeni jmény.
    //Jediným negativem (nebo možná nepochopením z mé strany) je únos profesora Halamy, se kterým později cestuje Tintin do Syldávie. Je vysvětleno, že byl unesen a jeho místo převzalo jeho dvojče - sympatizant s komplotem. Tintin se s profesorem seznámí po tom, co mu vrátí tašku s dokumenty(kde, jak se později ukáže byli informace o lidech se kterými přijde do styku původní profesor) což znamená, že už při prvním setkání s Tintinem byl na místě falešný profesor. Avšak Tintin začne pochybovat o profesorovi až na cestě do Syldávie, ale pouze na základě znalostí, které získal z prvního setkání (krátkozrakost atd.) - ale to už přeci byl na místě falešný profesor !!
  • doophy
    K tomuto dílu se snad ani nemusí dávat komnetář. Dokonale vykreslená fiktivní země i poměrně slušně popsaný nástup fašismu.
  • The Genius
    Kvalitní díl s dokonale vymyšlenou zemí, celkově je v něm poznat odraz (nemyšleno v negativním slova smyslu) rozšiřujícího se nacismu ve světě.
  • muflon
    pro mě jednoznačně jedno z nejlepších děl nejen své doby..mistr kresby i vtipu
  • Neutrino
    Můj oblíbený díl. Hergé dokázal výborně vypracovat reálie úplně vymyšlené země a ještě to propojit s hlavním příběhem - tak přesně si správného Tintina představuji.
  • royan
    Tak tenhle přiběh mi přišel trošku slabši oproti těm ostatním co zatím v Albatrosu vyšly. Ale pořád je to Tintin, takže spravedlivých 70%.
  • andre
    I Ty Albatrosi??? ...... Je to moc smutná doba, všichni v honbě za krátkodobým ještě větším ziskem nechávají věci vyrábět v číně a neuvědomují si, že obchod je více méně uzavřený kruh. Že milí číňané si od nich tiskoviny v češtině nekoupěj. A že když nezadají práci v evropě, tak lidé nebudou mít peníze na nákup jejich produktů. Jak říkám je to KRÁTKOZRAKÉ. A zásadně s tím nemohu souhlasit, bohužel jediné co s tím mohu udělat je nekoupit si výtisk a marně doufat, že to samé udělá několik dalších stovek-tisícovek lidí, aby to vydavatele trklo. Nevím zda si to tak pan Hergé představoval. ........ Jinat samotný komiks je dobrý, klasický Tintin, který by si zasloužil tak 75%. Mám to štěstí, že mám doma starší výtisky v jiném jazyce, takže o svou porci dobrodružství úplně nepřijdu, ale je škoda, že si to nepřečtu v mém rodném jazyce.
21105