Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Gothamem otřásla série brutálních vražd páchaných za pomoci zbraní různých nebezpečných superpadouchů. Ale že by útočili všichni najednou? Případ nutí Batmana jít až za hranice jeho detektivních schopností a riskovat víc než jen vlastní život. Musí čelit jedné z nejstarších gothamských hrozeb!

V dalším příběhu pak najdeme mrtvou kosatku… na podlaze největší gothamské banky. Podivný nález odstartuje ještě podivnější a vražednější události, během kterých se Batman setkává s novou tváří organizovaného zločinu. Tváří, která bude mít v budoucnosti na jeho osud velký vliv.

Obsahuje sešity série Detective Comics (Vol. 1) #871-881 (listopad 2010 - srpen 2011)

Vyšlo jako 3. svazek edice Legendy DC


Scénář
Scott Snyder
Art
Jock, Francesco Francavilla
Ink
Jock, Francesco Francavilla
Barvy
David Baron, Francesco Francavilla
Obálka
Jock
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Jan Kukrál
Redakce
Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-072-8 (Crew)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1100 g
Stran
324
Cena
999 Kč
Originál
Batman: The Black Mirror (DC Comics, 2012)
  • MEGA
    Velmi povedený Batman. Jsou zde prvky, které Scott Snyder rozvíjí v New 52 sérii, ale celkově mně to přišlo mnohem osobnější než jeho ostatní Batmani. Atmosféra je mrazivá. Dlouho jsem se u komiksu necítil takto nepříjemně. Všechny charaktery mě zajímaly, ale hlavní hvězdou této knihy je samotné město Gotham, které působí beznadějně zkažené. Oba kreslíři odvedli skvělou práci a ke svým částem se hodili perfektně.
  • Dave4.3
    Dave4.329.7. 09:55Batman: Černé zrcadlo
    Možná je škoda, že už mám něco načteno s Batmanem, protože takto mi to přišlo, jen jako další variace na to samé. Navíc se přiznám, ze jsem si Černé zrcadlo vzal na paškál po jisté pauze od komixu a o to víc čekal, něco skvělého. A ono je to spis průměr.
    Odkazů na dění v jiných komiksech je tu tak akorát a ačkoli zde není Bruce Wayne, myslím ze je příběh docela dobře pochopitelný i v podstatě začátečníkům. Jen jak rikam, příběh mi obecně nepřišel příliš nápaditý a je to škoda, neboť kresba je povedená a zároveň některé linky a alegorie nejsou zle vymyšlené. Jen jako celek to bohužel moc nedrží a twisty nejsou úplně dobře dávkované.
    Obecně asi dobré, ale nedokáži se zbavit dojmu, že vše, co tam je, se už někde objevilo. Pro fanoušky Batmana ale asi nutnost a věřím, že leckdo si tu hvězdu az dvě přidá a v klidu si to obhájí. Za mě je to ale na silnější 3,tj 70 procent.
  • perak
    perak28.7. 08:15Batman: Černé zrcadlo
    Povedený Batman. Zprvu mi to přišlo jako na sebe ne úplně navazující příběhy, ale postupně vyprávění do sebe zapadalo a na prvotních základech je vybudován hodně noirový až hororový gradující děj. Poprvé jsem se setkal s Batmanem, kterým je někdo jiný, než Bruce, ale nejedná se o prvoplánovou snahu autora se něčím odlišit, ale v příběhu to má své opodstatnění. Vše se více než kolem Batmana točí kolem komisaře Gordona a jeho rodiny a je celkem syrové vyprávění rodinných vztahů a nočních můr. Povedené je i civilní pojetí záporných postav, především té hlavní, z níž jde ke konci skutečný děs, a kterou byste v noci nechtěli potkat. Ne vše od Snydera mne oslovilo, třeba Metal jsem ani nedočetl, ale Černé zrcadlo se povedlo a v oblasti klasického superhrdinského komiksu rozhodně nadprůměrný kousek.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.1. 09:56Batman: Černé zrcadlo
    Mám takový zlozvyk, že pakliže to má na obálce Batmana, jdu většinou do toho. A přestože se mi námět se synem komisařem Gordona celkem líbí a držel mě místy dosti napjatého, Scott Snyder se zase snaží jako by vyprávět "velké příběhy", které jsou ovšem v podstatě takové dosti průměrné. Navíc - nebaví mě, že je tu nějaký nový Batman, nebaví mě noví záporáci. Snyder se zaměřuje na určitou snahu "šokovat", ale bokem mu jaksi uniká, jak banální a šroubované jsou někdy jeho dialogy, jak se na tolika stránkách rádoby komplikovaného příběhu odvíjí všechno vlastně celkem jednoduše přímočaře, jak úchylně špatná je finální "vysvětlovací" scéna, která mi znudila ono zmíněné napětí. Nechápu ten hype.

    Celkový dojem: 50%
  • faster86
    faster8628.12.2021 19:59Batman: Černé zrcadlo
    Hodně, ale fakt hodně dobrá batmanovská kniha. Nebál bych se přirovnání ke gotham centralu, on je tam na to taky malý odkaz. Úplně chápu že si tímto Snyder u DC udělal jméno.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.12.2021 05:01Batman: Černé zrcadlo
    Dřív jsem z toho byl odpálený víc, nota bene, že se mi podařilo číst verzi Noir, a to byla jízda! Když to tak čtu, tak je to sice hezké, ale vlastně jen navoněné a načančané něco. Ty batmanovské pózy, které nedávají smysl, ano je to superhrdinský komiks, kde to je o tom, ale i tak, komiks který se tváří seberealističtěji, dělá tyhle přešlapy, jen aby se co, blejskl, předvedl... Pohnutky záporáků obecně jsou fakt dětinské a trapné, přihlédneme-li k tomu, jak vážně se tento komiks tváří. ALE... Na poměry DC je to pořád temné a drsné, dokáže to pobavit a věřím, že nováček nebo nezkušený batmanovec či DC-čkář bude z toho knockoutován během prvních 3 sešitů. Mně se jen potvrdilo, že tohle je cesta, která už je za mnou, ne přede mnou a tudíž nemá smysl se jí nadále zabývat. Superhrdinský žánr je mrtvý (nejen pro mě) a tohle je jeho jeden z posledních tyčících se pilířů (v hlavě mi zrovna běží báseň Ozymandias).
  • Norri
    Norri mecenáš20.12.2021 00:41Batman: Černé zrcadlo
    Je to příběh temný jako asfalt. Skutečná noční můra Jima Gordona a jeho dcery Barbary - James Gordon jr. Ze začátku jsem byl překvapený, že čtu krátké příběhy, které se věnují různým padouchům bez zjevné spojitosti. Čekal jsem totiž jeden souvislý koherentní příběh. Potom jsem ale pochopil, že do toho hlavního příběhu bylo potřeba postupně pomalu vplout. Bylo nutné jej stavět od základů. A postavený je skutečně dobře. Hlavní postavy mají jasné motivace a důvody, proč se chovají tak, jak se chovají. Celé je to drsné a má to správnou ponurou, noirovou atmosféru. Pokud chcete dobře porozumět postavě komisaře Gordona, tak si nutně musíte tento příběh přečíst.

    Oba kreslíři tohoto příběhu, Jock i Francesco Francavilla, mají velmi výrazný a osobitý styl a oba odvedli velmi dobrou práci. Kresba obou se mi líbí a má úžasnou atmosféru, přesto jsem z jejich střídání neměl úplně dobrý pocit. Možná je to v tom, jak moc se jejich kresba liší. Zatímco Jock používá velmi tenké a ostře lomené čáry, tak Francavilla používá většinou mnohem tlustší a oblé čáry. Často nedokončuje obrysy a objekty dokončuje barevnou plochou. O preciznosti se v jeho barvení nedá mluvit a často používá syté barvy na celé plochy panelu. Přesto jsou jeho kresba a barvy jako celek skvělé. Ale ten kontrast mezi Jockem a Francavillou je fakt brutální.

    Černé zrcadlo je můj první Batman, kde není Bruce Wayne. Pokud nepočítám Robo Gordona, samozřejmě. Trošku jsem se toho bál, ale byl jsem mile překvapený, jak dobře to funguje.
  • Fimi
    Fimi mecenáš12.12.2021 23:22Batman: Černé zrcadlo
    Ještě v době, kdy neměl Snyder megalomanské sklony a nečerpal z Morrisonová fetiše, psal Scott velmi dobré pláštěnky, napínavý thriller jak řemen s dávkou tajemna a detektivky.... výborné, jeden z nejlepších Batmanů.
  • karl173
    karl173 mecenáš12.12.2021 21:19Batman: Černé zrcadlo
    Parádní počin. Napínavý thriller, který šlape jak po příběhové tak vizuální stránce. Nejlepší Batman co Snyder napsal.
  • Palebras
    Palebras22.11.2021 16:40Batman: Černé zrcadlo
    Černé zrcadlo je jednoznačně jedním z těch nejlepších záležitostí týkající se Batmana a Scott Snyder zde jasně dokazuje, že než přesedlal k megalomanským týmovkám, kde jsou ničeny celé planety, uměl perfektně zvládnout i ponurou, pekelně pomalu budovanou záležitost, která stojí na brilantně vybroušeném scénáři. Celé to působi přesně tak, jak si pořádný Batmanův přiběh představuju a to temnou, špinavou, drsnou a nekompromisní noirovou krimi, která stojí nejen na pořádně kvalitním scénáři, ale obsahuje i kresbu, která v případě dua Jock a Francavilla splňuje všechny předpoklady na opravdový zážitek. Vše se čte jedním dechem, takže jsem prakticky neměl čas pozastavit se nad tím, jestli je Dick jako Batman stejně erudovaný jako Bruce či cokoliv jiného. Osobně upřednostňuji tyto příběhy, kde je pomalejší tempo vyzdvihnuto nad rámec akce a čtenář se může plně soustředit na dialogy a všechnu tu maniakálnost záporáků, špinavost Gothamu v zrcadlení Batmanovy touhy po pomstě a Gordonovy cesty za spravedlností. Provedení celé knihy je parádní, včetně několika bonusů, avšak určitě by knize ještě slušela záložka. Ale to je opravdu jen detail. S Černým zrcadlem nešlápne vedle žádný Batmanův fanoušek, ale rozhodně chybu neudělá ani čtenář kvalitních niorových příběhů, tak jako je to například v případě Criminalu, kde je podobnost opravdu veliká. Trefa do černého!
  • Liborius
    Liborius18.11.2021 13:24Batman: Černé zrcadlo
    Strach a hnus města Gotham očima Dicka Graysona, aneb výjimečný komiks, který po zásluze udělal ze Scotta Snydera hvězdného a obletovaného scénáristu. 10/10 - Více na https://nerdopolis.cz/2021/11/18/recenze-batman-cerne-zrcadlo-scott-snyder/
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.11.2021 08:11Batman: Černé zrcadlo
    Joela Schumachera na toho, kto nemá rád štýl Scotta Snydera! Černým zrcadlo Scott nielen DC, ale aj svetu ukázal, že vie uchopiť správne Batmana. Temne, noirovo, ponuro, kriminálne. Černé zrcadlo je výnimočná batmanovka paradoxne napriek tomu, že v nej nevystupuje Bruce Wayne, ale ex-Robin Dick Grayson. Až na jednu menšiu výnimku tu nenájdete žiadnu záporácku hviezdu, ale Batman „iba“ pátra a vyšetruje. A je to pecka. Najmä druhá polovica, ktorá do deja uvádza Gordonovho strateného syna, čo je osoba, z ktorej by zliezla koža z tváre aj Hannibalovi Lecterovi a to už je vážne čo povedať. Oceňujem aj luxusnú CREWácku edíciu, fajnový obal s prebalom a množstvo bonusov. Sám som prekvapený, že dávam až 5*, ale ono si ich to fakt zaslúži. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-batman-cerne-zrcadlo-komiks
  • Spike
    Spike6.11.2021 23:50Batman: Černé zrcadlo
    Musím přiznat, že jsem byl zpočátku trochu skeptický. Třetí Legendy DC, a už zase Batman? Scénář Scott Snyder, který se poslední léta až nezdravě stává dalším Grantem Morrissonem, jako by už jeden nebyl dost (skoro až příliš)? Kresba Jock, kterého zrovna moc nemusím (ještě když jejich spolupráce se Snyderem v komiksu All-Star Batman patřila k nejslabším Batmanům za poslední roky)? A ještě ke všemu tu jako Batman je pod maskou po celou dobu Dick Grayson? No prostě, řeknu rovnou že jsem do toho nešel úplně bez předsudků.

    Zpočátku mi i Černé zrcadlo dávalo za pravdu. Jockova kresba prostě není z těch které bych si nějak užíval, i když některé jeho výjevy vypadají skvěle, to zas jo. Scénář plný monster, hi-tech udělátek a supersér mi též evokoval ty Snyderovy scénáře které už mi moc neříkají. A Dick Grayson fakt není Bruce Wayne. Nějaká ta kriminální zápletka tam byla a špatná nebyla, to ne, ale nic kvůli čemu by si to mělo zasloužit patřit pod značku Legendy DC.

    A pak se to stalo - příběh uhnul a začal se soustředit na Jima Gordona. Více civilní nádech, kresby i barev se chopil Francesco Francavilla, a já mám najednou pocit že čtu úplně jiný příběh. Ne moderního Batmana s hromadou technických udělátek co prostě zvládne vše, ale návrat ke špinavým krimi kořenům postavy. Nejen kresba, barvy, on i příběh v mnohém odkazuje k legendárnímu Roku jedna, na který já vždy slyším. Postupně se nám to kombinuje a propojuje i s tou víc 'superhrdinštější' linkou která rozhodně není zlá, ale ta civilnější část točící se kolem Gordonovic rodiny, ta byla prostě úžasná. Temná, surová, napínavá... Prostě paráda. Sice se všechny linky nespojí úplně 100% hladce, ale výsledek je i tak pozitivní. Když si vzpomenu na ty flashbacky s Gordonem juniorem, běhá mi mráz po zádech.

    Ve výsledku tedy velká spokojenost, nečekal jsem nic extra, a to co jsem dostal bych možná nenazval jednou z DC legend, ale kvalitním batmanovským přírůstkem určitě. Kdyby to celé bylo v té komornější rovině, jdu na plný počet, takhle se tam pořád trochu tluče snaha spojit zemitý psychologický thriller ze staré školy (který funguje na jedničku) s moderním superhrdinským příběhem kde není nouze o nadliské kousky i náhody, rádoby monumentální a šokující výjevy a nějaké ty tradiční padouchy (což je tady takový dobře zvládnutý standard). Snyder to hraje trochu na obě strany a i když se mu to pod rukama nerozsype, je vidět že do úplné konzistence a ucelenosti něco chybí. Ale za scénář rozhodně palec nahoru. Jock předvádí svůj kreslířský standard, kdo má jeho tvorbu rád, bude nadšen, a ten kdo úplně ne (jako já) si vystačí s výrazy jako 'neurážející' či 'postačující'. Zato Francavilla mě do svých pasáží vtáhl znamenitě. Zpracování Crwe, vazba, papír, přebal, jak bývá zvykem na dobré úrovni (i když na to že to není žádný mega tlustý omnibus tisícovka je přeci jen trochu přehnaná cena) takže celkově obsah i vydání lze hodnotit velice pozitivně. Jen doufám že příště už do téhle edice dají něco co není Batman, když už Legendy DC, tak nějaká ta Infinite Crisis, Identity Crisis nebo Final Crisis tu na českém trhu už dlouho citelně chybí. 8/10
  • Karel Sec
    Karel Sec22.10.2021 11:00Batman: Černé zrcadlo
    Dick Grayson mě nebaví. Ale dějově je to super. Oceňuji hlavně linii s komisařem Gordonem a jeho rodinou...
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš15.10.2021 00:41Batman: Černé zrcadlo
    Povedený batmanovský příběh s velmi temnou atmosférou. Velmi kvituju, že se tu neobjevila celá plejáda padouchů a Joker tu byl jen na chviličku, jinak se vše točí kolem nových/méně známých postav. Kresba je taky dobrá, neuhlazená, pěkně koresponduje se stylem vyprávění.
  • Good Games
    Good Games mecenáš12.10.2021 23:09Batman: Černé zrcadlo
    Batman: Černé zrcadlo je poriadne temný až hororový detektívny príbeh v hlavnej úlohe s Batmanom, za ktorého je prezlečený celý čas Dick Grayson (Robin). Príbeh je prepracovaný a na Scottovi Snyderovi vidno, že má bohaté skúsenosti s hororovými komiksami, čo už vidno hneď na prvej scéne, kde zmutované decko odhryzne staršiemu dieťaťu ruku. Drsný príbeh v ktorom je síce málo akcie, no na druhú stranu to má perfektnú temnú atmosféru. =►Celá recenzia◄=
  • trudoš
    trudoš editor8.10.2021 17:01Batman: Černé zrcadlo
    Hned zkraje by bylo vhodné říct, že Černé zrcadlo není klasické album po vzoru Návratu Temného rytíře, ale že jde o souborné vydání čísel Detective Comics 871-881, přičemž přidanou hodnotou je skutečnost, že přímým pokračováním jsou tituly z edice New 52, Tvářemi smrti počínaje a Gordonem ve válce konče.
    Scenárista Scott Snyder bez skrupulí rozjíždí kriminálku, za kterou by se nemusel stydět žádný spisovatel thrillerů, a jak je u něj zvykem, hýří nápady i neokoukanými zvraty. Zároveň se však drží při zemi, díky čemuž příběh působí nezvykle civilně. Vůbec přitom nevadí, že Batmana tentokrát nehraje sám neohrožený Bruce Wayne a že největší tíha osudu leží především na bedrech komisaře Gordona, jehož rodinné peripetie bych nepřál ani největšímu nepříteli. Výhodou je pak skutečnost, že vyprávění funguje samostatně, jen člověk nesmí očekávat nějakou velkou událost napříč univerzem. Tohle je o malých hříšcích minulosti, jež dokážou postupem času rozpoutat peklo i v těch nejlepších rodinách.
33146
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1. 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • Fimi
    Fimi mecenáš30.1. 14:17Batman: Černé zrcadlo
    Scarface ono to není vůbec o Aquamanovi jako spíš o Atlantidě, není to ani superhero. Je to uzavřené. Je to škoda
  • Ruda7
    Ruda730.1. 12:47Batman: Černé zrcadlo
    Scarface: No, možná vychovávat čtenáře není až tak špatný nápad. Vydáváte jak tradiční postavy, co jsou díky spoustě filmů a seriálů a komiksů na vrcholu popularity, ale dál je už nedostanete, právě proto, že jsou na vrcholu. Ale vydáváte i dost nové postavy, které zde ještě nejsou tak známé, i proto, že u nás ještě neproběhly všechny impulzy, které je udělaly slavné ve světě. Váš Deadpool a Harley Quinn BB artu jsou nové postavy, tam můžete ještě pozvednout popularitu. I když právě u Deadpoola to na mne má spíše opačný účinek. Velmi se mi líbil, když zde začal vycházet, ale potom pro mne ztratil velkou část své zábavnosti, pak jsem ho dokonce začal kupovat už jenom ze setrvačnosti.
  • Scarface
    Scarface29.1. 15:25Batman: Černé zrcadlo
    Dobrá zpráva - teď budou v Legendách DC hned tři věci, co nebudou Batman... první z nich je Krize identity, další jsou zatím ještě tajné. Ale přiznám se, že strašně bojujeme s tím, najít něco, co by se dalo z DC vydat a nebyl to Batman. Jelikož hodně spolupracujeme s BB artem, tak máme přehled i o prodejích jiných postav... a fakt je ten zájem o Batmana mnohem větší, než o jiné postavy, kde se téměř rovná nule. A ani ten Batman není jistota, ale u něj je aspoň velká pravděpodobnost, že se časem zaplatí. Fór je v tom, že mladší generace, která v dřívějších dobách četla superhrdinské komiksy, čte dnes spíše mangu - čili je okruh fanoušku superhrdinů dost malý a přežijí v něm jen ty nejsilnější a nejpopulárnější postavy, nikdo jiný.
    Co se týče toho Aquamana, tak do toho fakt nepůjdeme. Spíš jsme se teď koukali po nějakém uzavřeném a dobrém příběhu s Flashem nebo Green Lanternem... ale to je trochu problém, ti jsou hodně kontinuální. (Což je další výhoda Batmana, servíruje spousta úderných a uzavřených příběhů -- navíc od slavných scenáristů a výtvarníků.)
    A k tomu vychovávání čtenářů... my se nesnažíme vychovávat, snažíme se spíš nabízet. "Hele, tohle je zajímavý, tohle by se vám třeba mohlo líbit... ne, oukej, zkusíme něco jinýho." Ona spousta věcí, u kterých se divíte, proč jsme je vydali, se nám fakt líbila. Viz ten nový Iron Man, který mě fakt bavil, ale já mám pro Slotta slabostt. Což samozřejmě neznamená, že se člověk nemůže seknout.
  • Ruda7
    Ruda729.1. 13:37Batman: Černé zrcadlo
    Matthew: No, on Fimi má pravdu. SSQ byl teď nejúspěšnější film s hodnocením R. Hodnocení R je právě velký problém. Jak je vidět tak kdo chce mít velké tržby, musí dělat to čemu se říká rodinná zábava. Něco jako je Spiderman. SSQ boduje zase na streamu, prý na HBO to byl druhý nejúspěšnější film, a ten úplně nejúspěšnější ani nešel do kin, takže proto měl takovou sledovanost. U nás byl SSQ rychle na netu. To by ani tak nevadilo, jenže za normálních podmínek, ne teď. V kinech ani dokonce nešel s dabingem, takže odpadlo i to, že kdo chce dabing, musí do kina.
  • Doppelganger
    Doppelganger29.1. 08:16Batman: Černé zrcadlo
    mearez: myslel jsem Astonishing, ale New vlastně taky…
  • Matthew
    Matthew28.1. 23:04Batman: Černé zrcadlo
    Fimi: tady se, ale bavime o nasem trhu! HBO MAX tady neni dostupne. Tedy, ikdyz je tu sice brutalne silne pirateni filmu, tak na HBOGO a Netflixu do teď ten film neni, tudiz to spousta lidi jeste nevidela. A ano i spousta lidi konzumujici literaturu mimo nasi bublinu (tim nemyslim, ze tu vsichni piratime!), zbesile necheckuje torrenty, kdy uz tam konecne ten a ten film bude. Priznavam, ze nevim, jaka byla navstevnost zrovna SsQ v nasich kinech, ale je to zatim hodnoceno komercne, jako celosvetovy propadak.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.1. 22:09Batman: Černé zrcadlo
    Ssq vidělo hodně lidí ale Warner má tu idiotskou taktiku dat film na HBO ve stejný den co do kin..to je potom jasný že to má hovno tržby, viz Duna, Tenet a další
  • vita
    Mně se ta diskuse tady líbí hlavně z toho důvodu, že před x lety by vůbec nebyla (jsem tu dlouho, byť mlčící)... Že Batman táhne? Však je to super, umožní to vydávání něčeho dalšího... Ale vážně bych si nedělal iluze o tom, že je v DC/Marvelu fůra kvalitního - ono toho zas tolik nejni, resp. člověk to za kvalitní považuje, když se ponoří do nějakýho kontextu, vnímá to už uvnitř toho žánru, ale pro běžnýho čtenáře je to jedno - tam platí (dle mého!) hezká kresba, funkční příběh=super. To až ti (my) "ponořivější se" zkoumáme "kvality": chceme "zásadní" příběhy (kterými se většinou jen ukotvuje status quo) apod. Podívejte, kolik "zásadností" vyšlo v rámci kompletů (UKK, NHM, DCKK...) a většina komentářů je pak beztak o tom, jaká je to stará cypovina, jak se to nedá číst apod. Se o tom rozepisuju kvůli zmínce o komplexní a komplexnější literatuře... Zásadní díla tu vyšla (ano, opakovaně, protože táhnou a jsou to zásadní díla), zbytek je byť kvalitnější či méně kvalitní mainstream. A JE TO DOBŘE :)
  • Matthew
    Matthew28.1. 21:29Batman: Černé zrcadlo
    mearez: on s mainstreamovou DC a Marvel produkci je vseobecne problém, ze je podřízená nějakému každoročnímu eventu a zkrátka tech dobrych kousku je jen malo v tom sirokem oceanu. U Marvelu za neco posledni dobou stoji jen Venom a Hulk a ty tu taky dostanes! Dc se topi ve srackach a nikdo nevi, jestli se z nich vubec dostane. A kdyz uz jsme u tech legend, tak u Marvelu je ta pestrost zkratka vetsi, protoze je brutalni uspech jejich filmu oproti chudackum z DCUnivers nebo jak se to ted jmenuje. Pro nakladatele jsou filmy bezplana reklama. A ano druhe SQ je dobry film, ale financne to propadlo, takze to asi moc lidi nevidelo. U Lokiho zapominas na to, ze predtim byl 3x ve filmu s Thorem a 2x v Avengers! A lidi si ho zamilovali.
    Tvoje vize je hezka a i s ni castecne souhlasim, ale je i dost naivni, nepodlozena fakty a ekonomicky neudrzitelna.
    To uz by byla realnejsi nejaka forma predobjednavky obrich omnibusu starsich komplet eventu nebo pribehu, aby si clovek nemusel serii kupovat nekolik let.
    To me osobne na zdejsim trhu chybi nejvice. Skoda, ze to jeste nekdo nezkusil.
  • mearez
    mearez28.1. 19:50Batman: Černé zrcadlo
    baatcha: Tak ale já vyloženě až na tu frekvenci vydávání Batmana nemám problém s vybranýma postavama. Jen nechápu, proč prostě zrovna do Legend DC vydat jen Batmana, když dobrý komiksy, který by se tam hodily, mají i třeba Seebevražedný oddíl, Aquaman, Superman, mohli by vydat Flashpoint. Stejně tak s Marvelem. Nemám problém, že tu vycházejí ty postavy co tu vycházejí (vyloženě mám problém jen s Batmanem, protože mi prostě přijde, že bere místo lepším komiksům/postavám), ale prostě vybrat lepší run, když už chci vydávat třeba Iron Mana. Tim, že vydávají třeba Slottovo Iron Mana, tak akorát si nějákej nováček přečte podprůměrnej komiks a nebude chtít číst žádnej jinej s Iron Manem, protože co s čim se setkal v češtině bylo špatný. A to je taky důvod proč padá zájem o mainstream a roste zájem o mangu.
    A na záruku bych se nevymlouval; Loki u nás vyšel ještě před seriálem samotným, takže to jde vydat komiks ještě než čeští fanoušci poznají danou postavu pořádně ve filmu.
  • baatcha
    baatcha28.1. 17:48Batman: Černé zrcadlo
    mearez: Vydávání komiksů je byznys jako každý jiný. Pokud budeš vydávat to, co je úspěšné ve světě nebo po čem je poptávka, bude ti byznys fungovat. Když se ti bude dařit, můžeš občas vydat něco, co se nebude prodávat, ale uděláš si tím radost a potěšíš pár fanoušků. To je model Crwe. A nebo můžeš chtít "vychovávat čtenáře" na dobrých komiksech a ignorovat trendy a poptávku, ale pak riskuješ, že za rok zavřeš krám, protože ti to nebude nikdo kupovat a ty se zadlužíš za desítky milionů. Jak dlouho podle tebe trvá, vychovat si čtenáře? Kolik do toho musíš investovat, než si je "vychováš"? Kde máš jakoukoliv záruku, že se ti ta investice vrátí a že se s novým MCU/DCU filmem nezmění vkus čtenářů? Chápu tvou touhu číst si dobré věci v češtině, ale pleteš si vydávání komiksů se samaritánstvím.
    Ad manga: Tu vydávají vyloženě podle žebříčků toho, co je úspěšné ve světě.
  • mearez
    mearez28.1. 16:12Batman: Černé zrcadlo
    Doppelganger: Astonishing X-men nebo New X-men?
  • mearez
    mearez28.1. 16:10Batman: Černé zrcadlo
    Matthew: tak já neříkám, že nerozumím jejich obchodnímu plánu (kdo by si byl před dvaceti lety v Crwi myslel, že se tolik superhrdinové a komiksy obecně rozjedou), takže chápu, že chtějí z MCU vyždímat co to dá. Pak ale je někdo, kdo si třeba přečte Batmana, dotyčnýmu se Batman nelíbil a ta postava ho nezajímá, ale chce číst DC. Kde začne? Co si přečte, když jediný další dobrý DCčko jsou tak dvě série? Já třeba dlouho DC nečetl, protože nechci číst Batmana, Supermani u nás stojí minimálně z půlky za prd, takže jsem dlouho nepřečet nic z DC. Pak jsem si ale přečet Gotham Central a teď sháním DC v angličtině.
    Jenže to, kolik je tu Batmana a jinejch titulů podle filmů vůbec nevyzývá český čtenáře, protože jim to servíruje jen to co si myslí, že chtěj, jako třeba Iron Mana, Strážce galaxie, Deadpoola. Což by nebyl rpoblém, kdyby se ty série daly číst. Jenže ony nejsou dobré. Takže českej čtenář zůstane u špatnejch/průměrnejch komiksů a nevystoupí z tý komfortní zóny, která je tvořená z filmovýho Marvelu a Batmana. Taky jsme mohli všichni zůstat v první třídě na Honzíkově cestě, ale vzhledem k tomu, že jsme celej život četli komplexnější a komplexnější literaturu, čteme teď to co čteme.
    Kdyby Crew byla rozumná, vychovala by čtenáře, který čtou dobrý komiksy místo těch podle filmů a pak by na tom vydělávali víc, protože by tu mohli vydat i víc komiksů a lidi jako já, ty nebo Fimi by nemuseli číst všechno v angličtině. Mangu taky nevydávaj podle toho jaký seriály vycházej ne (jestli jo tak mě opravte prosím, dik)?
  • Doppelganger
    Doppelganger28.1. 15:59Batman: Černé zrcadlo
    mearez: jak do tvé teorie zapadá komerční neúspěch Wonder Woman a X-Menů? :)
  • mearez
    mearez28.1. 15:50Batman: Černé zrcadlo
    baatcha: Ale to je hovadina a moc dobře to víš. Vychází tu spousta sérií mimo Batmana, který se sice neprodávaj jako Batman, ale úspěch mají. To se bavíme o sériích, kde prostě potřebuješ zákazníka neustále lákat na nový knihy. Ale je rozdíl mezi tím neúspěšně vydat New 52 Supermana, a vydat minisérii v jedné knize se Supermanem. Jak Fimi poznamenal, hype na Batmana tu byl s Nolanem, možná ještě před UKKčkama, ale dneska, vzhledem k tomu, že se ve filmech prohánějí už ty nejobskurnější komiksový charaktery (třeba zrovna Gunnovo filmy na tom mají velkou zásluhu), tak padá jakejkoliv argument, že by to lidi nekoupili. Stejně tak bys v roce 2013 řekl, že nemá Harley Quinn série u nás šanci na úspěch. A v roce 2022 tu vyšela celá Harley z New 52 a je tu ongoing, vyšel dokonce i Black Label origin. Vyjde tu Hulkovo ongoing. Kdo by v roce 2010 byl tušil, že u nás bude vycházet ongoing Strážců galaxie? Nebo Deadpool (a Deadpool zrovna vyšel v Legendách Marvel)? Rocket Racoon s Grootem? Jde jen o to, že v Crwi je podle všeho spousta lidí, co je uvězněná v 2000s, kdy u nás mohl vyjít jen Batman a Spider-man s Wolverinem. Koukej kde jsme dneska, lidi v ČR už kupujou různý šílenosti co by před deseti lety nekoupili, takže je škoda, že nás Crew krmí jen Batmanem (a teď teda vyjde dost podivnej event, ale aspoň něco). Vychází teď doslova seriál o Peacemakerovi, o kterym nikdo kromě fanoušků Suicide Squad neměl před covidem nevěděl.
    Ale samozřejmě, asi jsem v menšině. Crew chce vydělat, je to prostě jejich práce, což chápu. Ale pokud jim jde i o to představit dobrý komiksy, tak jde prostě mimo mě, že z DC krmí čtenáře prostě jen Batmanem a tím je uzavíraj v bublině, kdy si pak někdo čtoucí v češtině pak myslí, že DC je temnej Batman a nudnej Superman.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.1. 13:19Batman: Černé zrcadlo
    No tak holt budou v DC legendách z 90%jen Batmani, potom je ovšem označení edice Legendy DC úplně k hovnu. Každopádně ja hlavne reaguji na rčení někoho že se tu nevyplatí vydávat věci staré nikoliv pouze Batman. Na druhou stranu už taky neplatí, že pouze Batman, posledních pár let vychází rebirth, u nás je Aquaman nejlépe hodnocená série z toho. Navíc má dobrý film. Pořád vychází Flash. Jako sorry ale jedna kniha ve srovnání s knihou Shazama od Smitha, nebo dalších knih které nejsou tak známý a stejně tu vyšly.
    Ale pokud to jinak nejde, nedá se holt nic dělat
  • baatcha
    baatcha28.1. 13:15Batman: Černé zrcadlo
    Crew funguje už dost dlouho na to, aby věděli, co lidi budou kupovat. Hodněkrát vydali něco, co bylo super, skvěle napsané i nakreslené, a ono se to vůbec neprodávalo. Proč by zas a znovu páchali takové harakiri, které sice potěší čtenáře, ale o kterém už dopředu ví, že to bude provar.
    Řeknu to úplně jednoduše: Batmana si tu koupí úplně každej a nemusí být ani čtenář komiksů, protože ten má díky Nolanově trilogii, hrám a Justice league filmům děsný hype. Na Atlantis chronicles sere pes, protože Aquaman jako hrdina lidi netáhne a kresba je těžce oldschool pro současné čtenáře. Proč vydávat něco, co docení a koupí celkem asi tak tři fanoušci a ty v tom jako vydavatel akorát děsně zahučíš.
  • Matthew
    Matthew28.1. 12:43Batman: Černé zrcadlo

    mearez: Zaloz si nakladatelstvi a vydavej legendy po svem, kdyz ti jejich plan nevoni. Nebo poradne komiksy s ostatnimi postavami propaguj, at to lidi kupuji. Z Crewe uz kolikrat rekli, ze cechacek nic jineho krome Batmana poradne prakticky nekupuje. Cest vyjimkam! Nejdriv musis vydelat prachy do zasoby, aby si je pak vyhodil z okna za Wonder woman.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.1. 07:04Batman: Černé zrcadlo
    Mearez to určitě řekla nějaká strašně chytrá hlava co přečetla hromadu věcí a přesně ví...větší debilitu jsem neslyšel. Hlavně že je tu tedy plná prdel vydání 300, sin City, Watchmen, Návrat TR, 300, Sandman, Hellboy. Hlavně že tu vychází staré příběhy v Mdek, Klece, Argo taky vydává starší věci...to jsou jen kecy.

    Atlantis chronicles je přesně latko do DC legend, je to výborný příběh, úžasně napsané postavy, má to přesah, je to jedna kniha do 300 stran, je to něco jako malá verze Silmarillionu. Ale jasně, pojďme vydat dalšího Batmana nebo Harley...
  • mearez
    mearez27.1. 23:58Batman: Černé zrcadlo
    Fimi: Na komiksy před rokem 2000 si moc naděje nedělej; když jsem se ptal na FB, tak mi bylo řečeno, že věci z osmdesátek jsou hloupý/zastaralý a neobstojí na českym trhu.
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.1. 23:47Batman: Černé zrcadlo
    Tak jako on Snyder než zdivočel psal dobré Batmany, třeba Gates of Gotham...já doufám že v rámci DC legend ve vyjde Atlantis chronicles od Petera Davida, to je výborné
    https://www.bookdepository.com/Aquaman-Atlantis-Chronicles-Deluxe-Edition-Peter-David/9781401274399?ref=grid-view&qid=1643323632049&sr=1-1
  • mearez
    mearez27.1. 23:05Batman: Černé zrcadlo
    baatcha: Samozřejmě že nic. Taky to dělám, ale určitě mi dáš za pravdu, že číst ve svym rodnym jazyce je příjemnější. Protože bych si klidně i rád přečet jiný zajímavý příběhy z DCčka, tak mě mrzí, že poprvý, co se českej vydavatel kmiksů rozhodl jít cestou vydávání komiksů, které byly něčím přelomové/nesednou do ongoing řad/jsou prostě zajímavé, tak z toho všeho co u DC vyšlo za 80 let tvorby, je nejzajímavější... Batman od Snydera a napotřetí vydanej Návrat temného rytíře (za chvíli tu budem mít čtvrtý vydání, co těšíte se
  • baatcha
    baatcha27.1. 11:46Batman: Černé zrcadlo
    mearez: Řekl bych, že lidi z Crwe hlavně vidí, co se jim prodává a co ne, a podle toho vydávají. Pokud ti to nesedne, co ti brání si cokoliv jiného koupit na Amazonu nebo Ebayi, kde to často v paperbacku a s poštovným stojí i míň než český hardcover?
  • Matthew
    Matthew27.1. 08:38Batman: Černé zrcadlo
    mearez: WTF?
  • mearez
    mearez25.1. 21:14Batman: Černé zrcadlo
    Tvl, je fakt super, že Crew je plná lidí, co si myslí, že Batman má ty nejlepší komiksy v DCčku. To tady budou vycházet samý fresh věci, těšim se na dalších stopadesát Batmanů, který jsou jeden víc edgy než druhej.
Četl/a (63)
2scha, Alfi, Ash Pointak, BadBoy, Beng.D, calvin10, DANT3_, Darth Raelchi, Dave4.3, Daxik1988, Doppelganger, farnhajt, faster86, fifas, Fox01, Garp, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Good Games, Hanussen, Honzin, Honzyk, house192, instageek_cz, invape, Ivan Kucera, jeanbaklajean, jh666, jindroush, Josh, Joshua_T, Kadin, Karel Sec, karl173, Killingjoke, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, Liborius, Lijem24, Matthew, MEGA, MP, Mr. Baboon, Norri, oleav, Palebras, pavlosson, perak, petrSF, puolpm, regressiv, Roiser, Saint of Killers, Schirru, Spike, superheroesstuff, Symbi, the.kasztan, trudoš, z-e-d, Zbysek2410
(109)
2scha, Alfi, Ash Pointak, BadBoy, Beng.D, binnmode, blackJag, bmc75, calvin10, Caylen-Tor, CoVseNerdit, D.K.Logic, DANT3_, Dave4.3, Daxik1988, Deckard, Denis, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, faster86, fifas, filemon, filosh, Flowtek, Fox01, Géba, Georgíno J., Hades, Hanussen, hellblazer, herbert, Honzin, Honzyk, house192, instageek_cz, invape, Ivan Kucera, JackOneil, jeanbaklajean, jh666, jindroush, Joshua_T, Kadin, Karel Sec, karl173, Killingjoke, kinak, Lachvos, Lijem24, listr, Lojza, Lord Baltimore, Mamut12, markic, Marvin, Matthew, MEGA, merhyx, mikado, Milo_Harwey, mirec, Mitak, MP, Mr. Baboon, Mr.Plysh, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, Olesh, opytz, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, pechna, perak, Petr, petrSF, puolpm, Radkos, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rockyt, Roiser, Saint of Killers, Saran, schefik, Schirru, Šedo, SkillJam, Skot, soulbringer, Spike, Stara.kryta, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tommar, Tony TwoDee, TQChose, trudoš, xintax, yogi, Zbysek2410
Chce (34)
10milda, Al0f0k, Azik2586, Blacklarch, Cemino, Dali, deadpool, delsemela, Dzoglik, Fida, Final, gezic, Goldfinch, illy, Infarkt, James, Jimbeam90, KarlosJB, kendor007, Lokusta, LookAss, maitreja, Maty48, MonsterGyre, monty.cl, Murphy722, nx, OldaB, royan, RudyRod, sleepless, Sorbony, Tomasino79, tukak
Shání (4)
gezic, LookAss, mineralk, Sorbony