Str. 004
Str. 007
Str. 036

+ 2 další ukázky

Koupit
Svět protínaný obřím potrubím a obydlený dinosaury, létající města… a všudypřítomná „síť“, která ovládá všechno a všechny. Mladý pouštní pastýř, kterému vybijí celé stádo, odejde do města hledat pomstu… jenže vzpoura a revoluce vás vždy nedovedou tam, kam jste se dostat chtěli.

Vyšlo jako 26. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Vincent Perriot
Art
Vincent Perriot
Barvy
Florence Bretonová
Obálka
Florence Bretonová, Vincent Perriot
Lettering
Pavel Beneš
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Michal Zahálka
Žánry
dystopie, postapokalyptický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-3560-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 x 21 mm
Tisk
barevný
Váha
1280 g
Stran
208
Cena
598 Kč
Originál
Negalyod (Casterman, 2018)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš28.2.2022 16:58Negalyod: Božský had
    No...chlapci a děvčata, zřejmě jste to přehlédli, ale předně musím říct, že tento komiks je EXTRÉMNĚ RASISTICKÝ! Nevěřil jsem, že je z roku 2018, jak je možné, že tu není žádná bílá postava??? Okamžitě bych nařídil všemi opěvované koloristice Florence, ať nakluše s bílou pastelkou (případně růžovou) a napraví svojí chybu...

    Prvních 50 stran se vyloženě NIC neděje! Už jsem si říkal, že jestli to takhle pojede dál, tak po 100 stranách snad skončím. Jarri putuje pouští se svým stádem dinosaurů a jako správný panic si dopisuje na nějaký seznamce se samicema. To je vše. Jo, vlastně se okrajově dovíme, že asi dokáže mluvit dinosaursky. Prostředí je dystopická postapo budoucnost, kde se kombinuje pravěké svazování bambusu lanem s hyperiontovými motory. :D no, pak se stane zásadní událost, vybití Jarriho stáda (bleskem z meteokamionu, kolem něhož pak běhají jezdci na koních a žádnej blesk je nazabije:)), tak se vydá pomstít (než odejde, tak se vyloženě chová jak kokot vůči všem, co mu nabízejí pomoc, tohle chování mu částečně zůstane, takže je to sympaťák :D), na což pak jaksi zapomene, přidá se k rebelům proti entitě jménem "síť", která vládně z nejvyššího bodu levitujících "moderních" měst a vlastně nikdo neví, o co jde, co je zač a co stalo, což dokonale vystihuje celé dění od vybití stáda jarriho. Nedává to smysl, motivy postav jsou fakt nejasný, vysvětlení žádný, celý je to nemastný, neslaný, o ničem, název Negaloyd božský had jsem taky nepobral, něco o hadovi zmiňují, ale to je tak všechno :D a ta entita "síť" nebo co a závěr SPOILERY: jak ukazuje mrtvé těm živým, jak tam nic není, nechápu... proč tam letěly ti pterodaktylové, že to byl jejich boj? :D Proč ukazoval to podměstí, kde se sypaly mrtvoly do ohně a co s tím? jak na konci praskly ty trubky, ta voda teda byla kde a proč praskly? :D Co se týká logiky, zákonitostí světa a "štěstí" hrdiny, že je na správném místě ve správný čas, tohle je všechno ok, neřešil bych, běžná věc (u všemi oblíbených Star wars v některým z posledních komiksů se na poslední chvíli zachraňují na několika stránkách tak mockrát, že jsem se tomu musel smát ---- tohle nikdo v komentech u daného komiksu neřešil), vizuální orgie... ok, dalo by se souhlasit, ale pro mě tam není nakresleného jakože nic, co by mě zaujalo, nějakým způsobem se mi líbilo, btw. strana 190+191 -- to jsou vizuální orgie, tolik xichtu pohromadě takhle zobrazených, to jsem ještě neviděl :)

    V průběhu čtení jsem našel jistou spojitost v kresbě dinosaurů s komiksem jednoho zdejšího uživatele, který stvořil dětský komiks Dinosaurie a ten má jasně daný příběh s pěknou pointou, neubránil jsem se srovnání a můžu ho tímto vřele doporučit, protože je zřejmě lepší než tohle. --------------------- tímto zdravím "Ter" ;)

    "imructu karima ni rega sme" - a tohle, co Jarri pronáší nad mrtvýma znamená co? :D

    jako... nevim, objektivně dám 3*, subjektivně snad i 2*, nedoporučuju, P.S. pochybuju, že druhej díl něco vysvětlí, naopak čekám, že nakupí další hromadu sraček....
  • faster86
    faster8616.2.2022 21:04Negalyod: Božský had
    Začalo to jakože nadějně, ale asi od 70té stránky mě to ztrácelo s každou stránkou víc a víc. Pterodaktyl, který vede dialog mě přesvědčil že čtu sračku i když se dobře vymyšlenou a nakreslenou scenérií.
  • Good Games
    Good Games mecenáš12.1.2022 23:13Negalyod: Božský had
    Negalyod: Božský had je v prvom rade komiks pre všetkých fanúšikov veľkolepej detailnej kresby. Krásne prírodné scenérie, monumentálne stavby, perfektne nakreslené dinosaury. To všetko je pastvou pre oči a u mňa je to jeden z najlepšie kreslených komiksov, aké som vôbec kedy čítal. So scenárom je to už o niečo horšie hlavne kvôli tomu, že nedá čitateľovi požadované odpovede a je tak trochu zbierkou klišé. Pútavý je však dostatočne a ja som bol celkovo kvalitou komiksu milo prekvapený. =►Celá recenzia◄=

    +++V recenzii nájdete aj pre mňa najlepšiu hlášku a najlepšiu kresbu.+++
  • Norri
    Norri mecenáš6.11.2021 15:05Negalyod: Božský had
    Vůbec jsem nevěděl, co od toho mám čekat. O to víc mě to bavilo. Takové uspořádání světa, jako zde, jsme už ve sci-fi viděli snad tisíckrát. Bohatí bydlí ve svých hi-tech městech na obloze, případně na oběžné dráze země a chudina živoří na vydrancovaném povrchu země. Zatím se to téma ale neomrzelo. Tady je to navíc okořeněné dinosaury. Všechno je lepší, když se tam přidají dinosauři. Taky jsou zde proudové stíhačky svázané z bambusů a poháněné “štěpným” motorem. No prostě velmi neobvyklý koktejl, který mi velmi chutnal.

    Hlavní hrdina, pastevec dinosaurů jménem Jarri, je mužem mnoha schopností a je snadné si jej oblíbit. Scénář z něj možná dělá až příliš schopnou osobu, ale ve výsledku to tolik nevadí. Řízením osudu se Jarri dostane mezi rebely, kteří bojují proti systému, který ze země vysává veškerou vodu a mění ji v poušť. To je asi tak všechno, co se k tomu dá říct, aniž bych vyzradil příliš a připravil vás o překvapení. Komiks neodpoví na všechny otázky, které vás během čtení nutně napadnou, ale kupodivu mi to tady moc nevadilo. Ten svět je tak zajímavý a akce tak zábavná, že snaha o vysvětlení by mohla celkový dojem z komiksu zničit.

    Co se týká výtvarné stránky, tak ta je skvělá. Na první stránce jsem si nebyl jistý, jestli se mi ta kresba líbí. Na druhé stránce jsem už ale věděl, že se mi líbí moc. Je planá detailů, plná davových scén se spoustu lidí, je v ní hodně velkolepých záběrů na krajinu i dynamických akčních scén. Hrozně moc tomu pomohly i syté barvy. Design některých postav mi připomínal Moebia.
  • perak
    perak25.10.2021 21:12Negalyod: Božský had
    Vizuelně super komiks. Ať už část pouštního světa s dinosaury, tak i městská, jsou nakresleny s invencí a je pastva pro oči. Především pak celostránkové kresby. Inspirace Moebiem je vidět skrz celou knihu, ale na druhou stranu to určitě nneí nějaké kompírování jeho stylu. Tak, jak autor projevuje invenci při kresbě, tak jakoby by mu chyběla při tvorbě uceleného děje. nebo možná tam invence je, ale chybí drajv všechny ty nápady pojmout. V ději bylo hodně nedokončených věcí, hodně málo uvěřitelných náhod kolem hlavního hrdiny a hodně otazníků proč se něco, proč se mnozí chovají tak, jak se chovají a proč svět funguje tak, jak funguje.
  • trudoš
    trudoš editor3.10.2021 08:45Negalyod: Božský had
    Napadlo vás někdy, jak by vypadala Dinotopie, kdyby se jí ujala ruka Moebiova? Na to vám odpoví francouzský komiksový umělec Vincent Perriot prostřednictvím komiksu Negalyod.
    První, čím příběh zaujme, je bezbřehá fantazie s jakou autor kombinuje neobvyklé motivy, počínaje ochočenými dinosaury a konče mrakodrapy obrácenými vzhůru nohama. S logikou si tady jednoduše na své nepřijdete, přesto tvůrčí nápady fungují naprosto precizně, přičemž jejich osobitému kouzlu se jen těžko odolává. Zdrojem inspirace jsou přitom často zapomenuté či přehlížené kultury, díky čemuž modely strojů či budov působí o to uhrančivěji.
    Krapet horší je to pouze s dějem. Vincent Perriot si extra nepotrpí na textové vysvětlování a tak spoustu informací si čtenář musí odvodit z obrázků beze slov. Pomalu také graduje nápaditá zápletka plná tajemství a překvapení, ovšem jakmile přijde ke slovu bouřlivé crescendo, přišly mi některé nitky příběhu buď neuzavřené, nebo zcela opomenuté. Nezbývá než doufat v pokračování.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.9.2021 10:36Negalyod: Božský had
    Vizuálně lahodící žánrový eintopf, který by se ale jako by trochu bál, co nám chce vlastně sdělit. Záhadný dystopický svět, který bohužel nerozvíjí příliš myšlenek; člověk se může jen kochat, aby skončil u celkem konvenční akčně-dobrodružné zábavy. A to je škoda.

    Celkový dojem: 60%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.9.2021 12:43Negalyod: Božský had
    Podivný komiks, který nevím, kam zařadit. Tváří se to jako postapo, pak zase jako mix fanatsy a sci-fi ála Dinotopie a Mad Max (viz popisek), pak se to zase tváří jako jodorowsky-moebiovina. Spousta prvků a motivů, viz začátek a četba básniček a komunikace s kdoví kým, jsou nerozvinuty. Proč tam jsou dinosauři a jaký tam mají smysl? Působí to na mě dojmem, a proč je tam jako nedat, vždyť je to cool. Na konci se cosi řekne skrz pterodaktyly, ale taky nic moc neříkající. Do toho moc jako náhoda působí to, že se hlavní postava ocitne tam, kde má. Prostě málo uvěřitelné a účelové, viz vůdce odboje. Jak na potvoru na něj narazil, a to nemyslím na konci v autě, ale i předtím. Zákonitosti světa nějak fungují, ale proč tak fungují, co to znamená? Nic se pomalu nedozvíme a z komiksu mi tak zůstavá linka typu vizuální orgie. Problém tohoto příběhu je, že autor se rozjede a nedokončí to, ukáže tamto, ono a tohle, ale pak se k tomu nevrací. Absolutně nepochopitelné pohnutky postav, proč to dělají, odkud se vzaly. Autor by potřeboval asi větší prostor, aby to rozvinul a dokončil. Koukal jsem na Bedetheque a už je venku druhý díl, tak snad něco objasní, ale takhle jak to je, je to opravdu slabé a nedotažené. Kresba je nicméně na výbornou, pocta mistrům.
26111
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš1.3.2022 15:06Negalyod: Božský had
    "imructu karima ni rega sme" - a tohle, co Jarri pronáší nad mrtvýma znamená co? :D