Obálka
Prazdniny - ukázkaobou sešitů pohromadě
Samostatný speciál Tomáše Staňka vydaný pod hlavičkou XRXpraess (XRX mag), o kterém autor říká:

Prázdniny jsou příběhem jednoho pomaturitního léta, během nějž se hlavní hrdina začlení do pražské graffiti scény a spolu se svou novou partou poznává krásy i bordel nočního života. Reálie jsou silně ovlivněny mými vlastními vzpomínkami na období felení na Scéně, autobiografických prvků ponemálu.
Zároveň jsou Prázdniny jakousi fanouškovskou parafrází na Rychlé šípy - crew pěti kamarádů podniká výpravy na neznámé území a soupeří s ostatními partami. Některé motivy a situace jsou přímo citace ikonické předlohy, přesazené do dnešní Prahy.

Jedná se o dva sešity (díl 1, červená obálka - 68 stran + díl 2, žlutá obálka, 60 stran viz. ukázky obou obálek) v jednom samostatném balení (zip sáček s nálepkou XRX) jako jeden komiks, samostatně šířeny nejsou.
Původně vzniklo jako diplomová práce pod vedením MgA. Ing. Václava Šlajcha v ateliéru ilustrace na FDU LS ZČU v Plzni roku 2020.
Vyšlo v počtu 150 číslovaných kusů vlastním nákladem.

Internetové stránky: http://www.facebook.com/xerox.mag


Scénář
Tomáš Staněk (Obras)
Art
Tomáš Staněk (Obras)
Obálka
Tomáš Staněk (Obras)
Lettering
Tomáš Staněk (Obras)
Žánry
magazín
ISBN/ISSN
XRX Mag (Xerox)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 300 mm
Tisk
černobílý
Stran
128
Náklad
150ks
Cena
550 Kč
  • flynander
    flynander1.9.2021 23:16Prázdniny 1+2 díl
    Jenom si tady ten legál otaguju než dorazej fízlové...
    Už mě nebaví profláklá komiksová témata. Na Prázdninách sice něco profláklého spatřit můžeme, ale jejich pojetí je veskrze originální. Ve vizuální stránce se autor postupně dostává do tempa a od druhé poloviny prvního dílu už je vidět jistota v zobrazovaném tématu, ke kterému se daný styl kresby poměrně hodí. Některé scény a situace jsou pojaty až moc zkratkovitě, ale najdeme zde také panely, které mají nápad a myšlenku. Slang na mě působil místy trochu na sílu, ale jestli se tak opravdu mezi sprejery mluví... :)
    Neokoukané komiksové prostředí společně v kombinaci s "trochu jinými Rychlými Šípy" jsou svižně plynoucí jednohubkou, která potěší nejen čtenáře s rebelským srdcem.
  • RadimNemec
    RadimNemec admin20.7.2021 22:38Prázdniny 1+2 díl
    Hodně dobrý - ne nadarmo nominováno na Muriel. Sled některých panelů je za mě ukázkou toho, jak by měl vypadat komiks. Děj z prostředí graffiti scény dává nahlédnout jak to tam chodí a vypadá. Četné odkazy na Rychlé šípy pobaví a neurazí předlohu. Řemeslně provedeno na jedničku!
    Závěrem přiznávám neobjektivnost svého hodnocení - ujíždím na českém undergroundu a vše od XRX "beru všema deseti", ale i když tohle vše odstíním, stále mi tam zůstává, že je to pěkné, pěkně udělané a nemělo by to zapadnout + zaslouží si to pozornost.
    Hodonocení hvězdami v rámci zařazení (studenstský / undergroundový).
421