Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Téměř všemocný Dr. Manhattan ze světa STRÁŽCŮ se začal zajímat o DC Univerzum. Po léta mění příběhy některých z hrdinů… ale proč? Bez jediného vysvětlení opustil svůj vlastní svět a začal se vměšovat do tohoto.

Nyní jej tedy Ozymandias, Komediant a nový Rorschach vystopovali až do Gotham City. Všechny figurky jsou na šachovnici a na tahu je Dr. Manhattan. Pouze jediná síla v DC Univerzu by dokázala čelit bytosti, jež kdysi bývala Jonem Ostermanem. Ale když se tito dva titáni setkají tváří v tvář, zničí Superman Dr. Manhattana či snad Dr. Manhattan zničí všechno ostatní?

Obsahuje sešity série Doomsday Clock #7-12 (září 2018 - prosinec 2019)

Scénář
Geoff Johns
Art
Gary Frank
Ink
Gary Frank
Barvy
Brad Anderson
Obálka
Brad Anderson, Gary Frank
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Marko Hauliš, Hana Haulišová
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7595-464-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
900 g
Stran
232
Cena
799 Kč
Originál
Doomsday Clock #02 (DC Comics, 2020)
Varianty
Hodiny posledního soudu #02 (paperback) (2021)
Hodiny posledního soudu #02 (pevná vazba) (2021)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš22.2. 07:06Hodiny posledního soudu #02 (paperback)
    No... neviem. Nebavilo ma to. Ešte spočiatku trochu hej, ale ku koncu som sa v tom vyložene stratil a to som to čítal dva razy. O čo nadšenejší som bol z jednotky a o čo náruživejšie som sa tešil na dvojku... o to viac som z nej sklamaný. Kým v prvej časti som ocenil umne a pomerne decentne prepletený svet (preživších) Watchmenov a „klasických“ DC postáv v čele s Batmanom, Jokerom, Lexom Luthorom a Supermanom, v dokončení príbehu sa Geoff Johns premenil na Granta Morrisona. Všetko premiešal, zamiešal, domiešal a vymiešal, zahustil, rozmixoval a aby bola sranda, potom si spomenul, že tam ešte dačo zabudol, tak v poslednej chvíli pridal tonu postáv, dve tony akcie a samozrejme cestovanie v časoch a alternatívnych dimenziách a multiverzách pardon METAverzách. Takže je z toho jeden veľký bordel. Aj keď musím dodať, že za mňa to zas až tak veľké prekvapenie nie je, keďže som Johnsa vždy považoval za „amerického“ Morrisona. Ku koncu už to nemalo konca-kraja. Pritom ono je geniálny nápad zmixovať Watchmenov, ktorí svojho času zbúrali komiksové superhrdinské klišé a stali sa de facto anarchistickým antikomiksom s postavami predstavujúcimi totálny výkvet superhrdinského mainstreamu. Ale prevedenie do reality ma v druhej knihe zďaleka neoslovilo tak, ako v prvej. Možno menej je niekedy viac. Poviem úplne vážne, že pôvodne som tomu chcel dať len 2*, ale potom ma na „až“ tri prehovoril záver, kedy do seba začali zapadať rôzne veci nielen ohľadom DC udalostí (New52, Zem-2, Flashpoint), ale dokonca i, ehm, vzťahov (Clark a Jon).
  • Sagikkun
    Nad tímhle jsem nějakou chvíli po dočtení přemýšlel. A přestože to má svoje negativa (některé pokračující z předchozí knihy a některé zcela nové), tak jak se mi to postupně víc a víc rozleželo v hlavě jako celek, tak tomu ten plný počet dám, s čímž jsem ani sám na začátku nepočítal.

    Některé věci mi, jak jsem se bál, nepřišly příliš dotažené či byly narychlo uzavřené. Novému Rorschachovi, Marionette a Mimovi bych býval ve finále dal o něco důležitější roli. Stejně tak celá ta konspirace o superlidech, na kterou se mi můj názor z první knihy tady akorát potvrdil - jak se rychle a odnikud objevila, tak zase stejně rychle kamsi vymizela. Celosvětový skandál jako prase, ale už teď mi je jasné, že jsme o tom v DC slyšeli poprvé a naposledy. O Komediantovi už vůbec nemluvě, ten byl absolutně nejvíc random a zbytečný prvek v celém tomto eventu. Nejsem si také jistý, jestli to nutně potřebovalo 12 sešitů, ale chápu, že to tak chtěli mít ze symbolického hlediska (= 12 hodin).

    Těch menších i větších chybek bych tam dokázal najít více. Tak proč plný počet? Protože stejně jako v Nejtemnější noci, i tady Johns dostal na stůl problematiku, kterou sám nevytvořil, ale měl za úkol ji dát do pořádku (a tentokrát navíc ve spojení s nesmírně obtížnou původní látkou). A jako v Nejtemnější noci, i tady udělal, co se dalo... ale ještě mnohem víc. To, jakým způsobem tenkrát rozes*ali The New 52, je opravdu žalostné, ale co s takovým bordelem dokázal udělat Johns (a nepochybně další lidi s ním), je úchvatné. Nejenže tomu všemu dal smysl, který je v perfektním souladu s postavami ze Strážců, ale k tomu to má opravdu velký přesah co se nejen DC, ale i supehrdinského žánru obecně týče. Hodiny posledního soudu jsou tak další skvělou poctou dlouholeté historii DC, ale nabízejí i mnohé a velice zajímavé meta myšlenky - díky čemuž dostává každý DC příběh, který kdy vyšel, ale i vyjde, úplně nový pohled a nádech. A tahle sebereflektivní a kreativní práce se superhrdinským žánrem s následným přesahem je přesně to, co se tenkrát povedlo původním Strážcům (čímž absolutně nechci Johnse stavět na stejnou úroveň, jako je Moore!) a co jsem po hodně dlouhé době k mému překvapení a nadšení dostal akorát u Across the Spider-Verse a zde. Není to úplně odpočinkové čtení a po zavření knihy mám stejně ještě tak milion otázek, které už jdou bohužel mimo event a dovysvětlí se až v nějaké random sérii... ale když má člověk z DC fakt, fakt načteno (a má k němu vztah) a ví, v jakém stavu ho tady Johns dostal a s čím ho musel propojit, tak musí před tím výsledkem smeknout a dokáže nad mnohým přimhouřit oči. Takže za to plný počet, kterému samozřejmě dopomohly i další věci typu art, atmosféra, návaznost a detaily z původního světa Strážců, čtivost a svižnost, a sice s tímhle budu v menšině, ale za mě osobně i celkem zvládnuté ukočírování velkého množství postav.

    Parádní event, který se nesnaží Strážce překonat (to ani nejde), ale dělá vše, co je v jeho silách, aby se bez zahanbení mohl postavit vedle nich + napravit vlastní bordel z minulosti. Což se mu obojí definitivně povedlo. Teď jenom doufám, že v budoucnu DC nepohřbí a nezahodí vše, co si tu s takovou prácí předpřipravilo.
  • Norri
    Norri mecenáš10.3.2023 23:30Hodiny posledního soudu #02 (pevná vazba)
    První půlka příběhu, tedy první kniha, budovala zápletku a atmosféru. Obojí zde, ve druhé knize, poměrně rychle vyeskaluje. Rychle, ošklivě a zároveň úžasně. Celosvětová politická situace kolem superhrdinů se zvrhne do fatálních rozměrů, za osobní účasti toho cypa Putina. Následující hromadná superhrdinská bitka může vzbudit zdání, že Geoffu Johnsovi došel dech a nápady, ale chyba lávky. Je to začátek složitého a zmateného vysvětlování základní otázky života, vesmíru a vůbec. Mám na mysli DC vesmír, samozřejmě. Musím připustit, že když jsem pochopil, k čemu celý tenhle celý crossover se Strážci slouží, tak mě to ohromilo. Vážně! Tohle všechno museli mít vymyšlené už tehdy, když začali vymýšlet celý Rebirth (Znovuzrození hrdinů DC). Vysvětluje to, jak se do DC vesmíru vrátili staří hrdinové a proč se věci změnily. Jasně, bylo to naznačeno už v úvodním sešitu Znovuzrození, ale tady to jde do hloubky. To, jak Dr. Manhattan postupně odhaluje princip fungování multivesmíru DC a princip všech jeho restartů, je kouzelné. Jako by dával nakouknout pod pokličku těm, kdo v DC vymýšlejí dlouhodobé plány. Škoda jen té složitosti a zmatenosti. Johns zkrátka není Moore a když dva dělají totéž, tak to není totéž. Tím mám na mysli například Manhattanovo neustálé mentální skákání v čase s popisem toho, co se děje. U Moora to bylo přehledné a čtenář se v tom zvládal orientovat. Tady by snad nepomohlo ani kreslení časové osy. Chápu, historie vesmíru DC je velmi složitá, ale číst a chápat to bylo občas náročné. Kresba a devíti panelové stránkování je pořád úžasné.
  • faster86
    Povedené panelování, příběh, Manhatonovi monology, vysvetleni multiverza. Moc jsem Johnsovi nevěřil že nezabředne do tuctové pláštěnky, ale zvládl to. I když nějak nechápu poslední stránku (ale věřím, že v nějaké sérii to vysvetlené je) tak se mi to líbilo.
  • hroubek
    Geoff Johns to zvládl ukočírovat a díky tomu tady máme velkou komiksovou událost. https://plotpoint.sk/recenze-hodiny-posledniho-soudu/
  • tom173
    Když už se zdá, že DC vesmír nemůže být složitější, přijde Geoff Johns a všem ukáže, že je možné propojit tento fenomén s Moorovými Watchmen. A to tak, že vše dává smysl (asi). Dostane se nám uspokojivých odpovědí na otázky z první knihy (toho noire tam na mě bylo moc) i mindfuck konce, který je za mě skvělý. Druhá kniha se více soustředí na Supermana a představuje ho jako alfu a omegu celého metaversa. Dostáváme tak další event, který je nakonec možná fatálnější než všichni čekali. Zatím 4*, musím si dát po sobě oba díly, protože těch detailů je tam moc a myslím že pouze jako celek to lze správně pochopit a docenit.
  • karl173
    karl173 mecenáš18.8.2021 16:36Hodiny posledního soudu #02 (pevná vazba)
    Kdybych napsal, že z druhého dílu mám pocity v podstatě celé naopak, nebyl bych daleko od pravdy. Zatímco první díl mě od poloviny začal bavit. Zde mě to od poloviny bavit přestávalo. Zásadním problémem bylo to, jak krkolomně se Geoff Johns snaží dostat k něčemu, co už většina čtenářů odhalila a jen zašmodrchával ne zas tak moc složitou myšlenku. Zároveň čím více se komiks blížil svému konci, tím více mě přestával zajímat.
    Tím se pro mě čtení stalo spíše nucenou činností, místo abych si ho užíval. Celkový dojem z celé knihy a z celkového eventu tak dosti upadá, právě kvůli posledním sešitům a nemohu se zbavit dojmu, že kdyby kniha měla méně postav, méně dějových linek ( některé byli naprosto zbytečné ) a méně sešitů, tak by to mohlo dopadnout o poznání lépe.
    Nicméně vzhledem k tomu, že jsem se polovinu knihy stále dobře bavil, tak hodnotím za 3*
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš22.7.2021 17:49Hodiny posledního soudu #02 (paperback)
    Nebylo to zas tak zlý, akorát občas dost zmatečný. Asi by pomohlo trochu osekat osazenstvo, bylo ho tam až moc. Hlavní linka s Manhattenem celkem ušla a i ta myšlenka se Supermanem nějak fungovala. Kresba fajn.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš22.7.2021 17:41Hodiny posledního soudu #02 (paperback)
    Naivně jsem si myslel, že se to od druhé půlky zvedne. Zase nic, chjo, že se divím, vždyť je to současný (moderní) DC Comics. Tady na tomto komiksu je vidět, jak jsou těžce v propadu a ta hlubina je pořád temnější a temnější. Takhle prznit klasiku snad dovedou jen oni, i Marvel má jakous takous úctu, ale tohle je vyloženě špatné. Takový mix všeho se vším a do toho ty prokecávačky v délce jednoho sešitu, wtf? Tohle prostě je chabý pokus o moderní Watchmeny a bohužel se nezdařil. Proč tam je Komediant jako? Ty posuny v čase a patlaniny s DC postavami byly prostě děs a ve finále to finále bylo nefinále. Zase to nějak jakože skončilo. Stejně jsem nadával na Temné noci Metal knihu 3, ale tady to byl vyloženě průser.
  • Good Games
    Good Games mecenáš15.7.2021 22:09Hodiny posledního soudu #02 (paperback)
    Hodiny posledního soudu 2 sú rozhodne zaujímavým finále. Stret Supermana s Dr. Manhattanom vzbudzuje nemalé očakávania. Spájajú sa tu hrdinovia z komiksu Watchmen s DC univerzom a ich vzájomné konfrontácie pútajú pozornosť. Pre lepší čitateľský zážitok je však lepšie, ak zabudnete na neprekonateľný originál od Alana Moorea. Scenár sa totiž v druhom diely aj napriek zaujímavým udalostiam Geoffovi Johnsovi občas príliš komplikuje. Kniha obsahuje ku koncu príliš veľa skokov v čase a aj tých postáv je tu už prehnane veľa. Nové kultové dielo sa vytvoriť nepodarilo, zaujímavý komiks však áno. =►Celá recenzia◄=
  • Palebras
    Hodiny posledního soudu jsou opravdu skvělá věc. Strážci jsou neskutečná klasika a spojení s DC univerzem beru všemi deseti. První kniha byla perfektní, ale jednalo se spíše o rozjezd, kdy cílem bylo čtenáře seznámit s postavami a nastínit pozadí příběhu. Pokračování je ve všech ohledech větší a celkově rozmáchlejší, avšak neubírá to na celkové komplexnosti. Vše je vyprávěno přehledně a myslím, že se v příběhu bude orientovat i průměrný čtenář komiksů ze stáje DC, což je velké plus, protože tady vychází opravdu zanedbatelné množství různých sérií, ale v tomto případě je vše dobře vysvětleno a na situaci, kdy by našinec mohl lehce tápat, jsem zde natrefil opravdu minimálně. Mít načteny Strážce, je však rozhodně doporučeno. Nechci zbytečně spoilerovat informace ohledně příběhu, takže jen zmíním, že se setkáme s opravdu velkým množstvím známých i méně známých postav a událostí, hodných spojení těchto dvou světů a já se bavil po celou dobu čtení. Nevstávat ráno v 5 hodin do práce, dal bych knihu na jeden zátah. Hodiny posledního soudu rozhodně nedělají legendárním Strážcům Alana Moora ostudu a myslím si, že Geoff Johns ukočíroval vše naprosto skvěle. Kresba Garyho Franka je perfektní, zde se není o čem bavit. Pro všechny milovníky Strážců a univerza DC jasná povinnost. Perfektní práce!!!
1418142