Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Iznougud je vezír v Bagdádu, sloužící velkému kalifovi. Má jediné přání: Odstranit svého šéfa a sám se stát kalifem místo kalifa. Jenže jak to bývá, celý svět je proti němu. A veškeré jeho plány mají ve zvyku se nějakým nepříjemným způsobem zvrtnout…

26. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje původní čtyři alba série Iznogoud v jednom kompletním svazku:
Iznougud #01: Velký vezír Iznougud (Iznogoud #01: Le Grand Vizir Iznogoud, Iznogoud, [Dargaud, 1966])
Iznougud #02: Iznougud intrikuje (Iznogoud #02: Les complots du grand vizir, [Dargaud, 1967])
Iznougud #03: Dovolená s Kalifem (Iznogoud #03: Les vacances du Calife, [Dargaud, 1968])
Iznougud #04: Neblaze proslulý (Iznogoud #04: Iznogoud l'infâme, [Dargaud, 1969])


Scénář
René Goscinny
Art
Jean Tabary
Barvy
Jean Tabary
Obálka
Jean Tabary
Lettering
Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Lucie Šavlíková, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
humorný
ISBN/ISSN
978-80-7679-019-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
600 g
Stran
192
Cena
589 Kč
Originál
Iznogoud #01: Le Grand Vizir Iznogoud, Iznogoud #02: Les complots du grand vizir, Iznogoud #03: Les vacances du Calife, Iznogoud #04: Iznogoud l'infâme (Dargaud, 1966, 1967, 1968, 1969)
Varianty
Velký vezír Iznougud (paperback) (2021)
Velký vezír Iznougud (pevná vazba) (2021)
  • louza
    Strašná nuda. Četl jsem to asi rok a nemohl jsem se tím prokousat. Takže jsem se rozhodl zaseknout to po první knize, čili asi v půlce. Zkrátka to nejde. To co Danovi Černému funguje u Kňoura a Mníka, které neskonale miluju, tady ukázkově nefunguje. Iznougůd mi nepřipadá vtipný, není zdaleka tak roztomilý, jako Černého kočičáci a jeho příběhy nejsou tak úderné, protože jsou prostě na skečovitou humoresku dlouhé a sebrané do jedné knihy ještě mnohem delší. Mám rád humor a Mník, nebo Calvin jsou idolové. Ale tohle jsem fakt nedal. Na můj vkus moc infantilní s chybějícím přesahem. Prostě jen nekonečná, docela nablblá groteska.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš6.6.2023 14:29Velký vezír Iznougud (paperback)
    Goscinny se nezapře, hned po začtení se na mě dýchlo kouzlo jako ze starých Asterixů a Luckyho Luka, ale i trochu Malého Mikuláše. Iznougudovy příběhy jsou totiž kratší - stejně jako kapitoly v Mikulášovi. Jasně, některé vtipy bych asi víc ocenil jako menší, ale pořád je to zábava (a pořád je to lepší než nový Asterix).
  • Bubákolog
    Bubákolog24.2.2022 18:04Velký vezír Iznougud (paperback)
    Naprosto úžasná sranda, tahle komiksová groteska by neměla nikoho minout.
  • Norri
    Norri mecenáš29.11.2021 22:38Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Tahle kniha je bezesporu zábavná. Často jsem se nahlas chechtal. Má skvělý situační humor, dobré hlášky a povedené slovní hříčky. Překlad se tedy evidentně povedl. Jenže je to lehce únavné. A ano, vím že je to čistě můj subjektivní problém. Kniha se skládá z krátkých, převážně osmistránkových příběhů. Všechny mají stejnou strukturu - Iznougud dostane nápad, otestuje to na sluhovi, první pokus nevyjde, druhý pokus nevyjde a při třetím pokusu se mu to celé vymstí. Navíc se vtípky na téma příběhu často opakují až do omrzení. Ideální by bylo přečíst si jeden příběh týdně. Jenže já jsem tu knihu postupně za týden přečetl celou. Takže jsem ji vlastně špatně užíval…
  • Good Games
    Good Games mecenáš2.9.2021 12:43Velký vezír Iznougud (paperback)
    Velký vezír Iznougud je kvalita porovnateľná s Asterixom alebo Lucky Lukeom a to už je čo povedať. Tu je to však čisto len o zábave, bez serióznych príbehov. René Goscinny bol génius a aj napriek tomu, že sa schéma príbehov neustále opakuje, vždy je to úplne inak. Na prvých 6 príbehoch som sa rehotal nahlas, potom som sa už ,,len,, usmieval. Perfektná zábava a pre milovníkov humorných komiksov povinnosť.=►Celá recenzia◄=
  • Honzile
    V Iznougudovi si každý najde to svoje. Mladší čtenáři ocení především bláznivá dobrodružství roztomile zlého Velkého vezíra, milé a sympaticky zabedněné vedlejší postavy, ztřeštěné eskapády, zlomyslné výstřelky, karikaturní kresbu a celkově humorně laděné vyprávění. Kdo má ale to štěstí (jak se to vezme), že už je dospělý, může si, kromě již výše zmíněného, libovat i ve vymazlených dvojsmyslech, v boření čtvrté stěny, opakujících se vtipech a vynalézavých hrátkách se slovy. Už samotné jméno hlavní postavy Iznougud je slovní hříčka – francouzská výslovnost he’s no good. Více v recenzi na https://nerdopolis.cz/2021/08/30/recenze-velky-vezir-iznougud-rene-goscinny/
  • JIK
    Parádní zábava, parádní překlad.Rozhodně chci další!!
  • Skot
    Skot mecenáš19.8.2021 08:05Velký vezír Iznougud (paperback)
    Humoristický komiks vychází jen vzácně. Jen vzácně je na tak vysoké úrovni. Vyzdvihl bych vynikající překlad a přání o vydání dalších dílů.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.8.2021 10:24Velký vezír Iznougud (paperback)
    Poctivý humor ještě plný národnostních a etnických stereotypů, které by dnes už místy moc neprošly. Nekončící sled gagů a humoristických příběhů, které jako např. v seriálu Phineas a Ferb jedou podle stejných mustrů, ale přesto nepřestávají bavit. Kniha je natřískaná vtipy, zmíněným bořením čtvrté zdi a slovními hříčkami (zde velká poklona Richardovi Podanému za překlad a jak se s tím popasoval). A ač to není nic hlubokého a přesahujícího, někdy to tlačí až moc na pilu, je to prostě nesmírně zábavné...

    Celkový dojem: 90%
  • VanTom
    Příjemná humoristická groteska se skládá z kratších, nápaditě variovaných neúspěchů zlotřilého velkovezíra Iznouguda, jenž umanutě spřádá zákeřné (kouzelné) plány, jak se stát kalifem místo kalifa. Zkrátka sympaťák. :) Scénáře jsou milé, vtipné, boří čtvrtou stěnu a zakládají se na vynalézavých hrátkách se slovy a dvojsmysly – sluší se tedy vyzdvihnout kvalitní překlad. Karikaturní kresba pak k danému stylu nemohla být vhodnější, líbila se mi hlavně od třetího, "dovolenkového" alba, kde přidala na výpravnosti.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.7.2021 08:41Velký vezír Iznougud (paperback)
    Příjemná změna v té komiksové změti, co momentálně vychází. Takhle vydařený a příjemný humor už jsem dlouho neměl čest si přečíst. Nota bene v takové nádherné kresbě. Ano, nabízí se Asterix a srovnání je víc než na místě, ale při bližším ohledání je ta kresba opravdu odlišná. Iznougud je víc "hranatý" a má ostřejší rysy než Asterix. I barevnost je jaksi jiná, mnohem víc barev se průběžně střída v Iznougudovi. Prostě jsem se bavil od začátku až do konce. Jediné velké mínus vnímám v oněch krátkých epizodách. Když je člověk čte za sebou, tak mu to trochu začne splývat a už to nemá takovou údernost, jako když čte ony povídky postupně, nejlépe v komiksovém mezičase. Za tuhle sbírku jsem opravdu moc rád, že tady vyšla a rád uvítám další.
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:12Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Iznogud? No no no! Izgud!
    Dost jiný MDEK (oproti předchozím, které jsem četla), který je prakticky celý postavený na slovních hříčkách a situačním humoru a kde kresba je spíše doplňkem, než hlavním nosným prvkem. Ano, příběhy se opakují, zápletka je vždy stejná (velkovezír se chce stát kalifem) a rozuzlení je očekávatelné, ale... Ale Goscinnyho studnice nápadů (jak se pokusit stát kalifem a jak selhat) je hodně hluboká, takže se čtenář rozhodně nenudí. Smekám před překladatelem, zejména pak nad tím, jak se mu nevtíravě a vtipně podařilo do posledního příběhu propašovat narážku na jednoho nejmenováného emzáka :D
  • Fry
    Fry admin12.7.2021 09:46Velký vezír Iznougud (paperback)
    Velký vezír Iznougud - 'Džin! No ovšem! ... Šéfe, to přece nejde, my věřící nesmíme pít alkohol! ... Ale ne! Ne Gin, pitomče. Džin!' Tak trochu jiný MDEK, postavený především na slovních hříčkách a humorných situacích, kdy se podlý ('is no good') Velkovezír Iznougud neustále snaží stát Kalifem místo Kalifa. Možná lehce repetitivní, avšak překladatelsky mistrovské dílo ... Za mě 4*!
  • adevr
    Paráda, a mohu se jen připojit s prosbou o další díly...
  • Karel Sec
    Slovní hříčky = špičkový překlad do češtiny. Byl jsem nadšen.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 08:45Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Opakování je matka moudrosti, takže opětovně zmínit, že René Goscinny byl génius, je rozhodně namístě. Komiks Iznougud je toho jasným důkazem, už jen kvůli tomu, s jakým málem dokázal slavný scénárista vytvořit dílo, které nepřestává bavit ani po pětapadesáti letech od prvního vydání. Většina komiky je přitom postavená na kouzelných slovních hříčkách (už samo jméno antihrdiny je krásnou zkomoleninou „is no good“), jež ale nemají tendenci dokola se opakovat a když už, jde čistě o vtípek na pokračování vygradovaný k dokonalosti.
    Vůbec mě nepřekvapuje, že zlotřilý velkovezír v mnoha zemích zlidověl, protože je archetypem osoby, deroucí se s odhodláním hyeny na vrcholek potravního řetězce. Jeho nezdary jsou sice pokaždé očekávané, ovšem zároveň mají vždycky čím překvapit. Krátký rozsah jednotlivých epizod pak vůbec není na škodu, autorská dvojice i těch pár stran dokáže zaplnit takovým množstvím děje, že by se o tom mnohým fantasy ságám mohlo leda tak zdát. Kéž by časem vyšly i další díly.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš27.6.2021 16:47Velký vezír Iznougud (paperback)
    Naprosto geniální humor od mistra Goscinnyho. Vzhledem k tomu, že se tu jedná primárně o kratší 8stranné grotesky, je vše založeno na krátkých komických situacích a slovních hříčkách, které fungují naprosto parádně. Musím vyzdvihnout i dokonalou práci překladatele, protože tohle muselo dát ohromnou práci a snad se mi nestalo, že by nějaký vtip drhnul. Tabary vše suprově doplňuje a rozvíjí svou nádhernou karikaturou. Prostě komiks jedna báseň. Jsem zvědavý, jestli se vzhledem k tomu, že první čtyři knihy vyšly v MDEK, podaří vydat i zbytek alb, protože tahle série si to určitě zaslouží :)
252841
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.7.2021 17:15Velký vezír Iznougud (paperback)
    Hanussen: Velmi prozaické! Děkuji převelice, kolego:)
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš15.7.2021 15:32Velký vezír Iznougud (paperback)
    Asi tam chtěli víc dostat tu "anglickou" výslovnost (is no good).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.7.2021 12:47Velký vezír Iznougud (paperback)
    Jen takový dotaz, který má třeba prozaickou odpověď - proč je to v originále Iznogoud a v češtině Iznougud? Ve španělštině nebo polštině je to teda zase jenom Iznogud koukám...