Koupit
Grafický román V hlavní roli Tomáš Holý Oty Karse originálně zpracovává Tomášův životní příběh propojený se životy jeho blízkých. Zároveň vykresluje, jak těžké je zůstat sám sebou pod tlakem slávy a očekáváním druhých. Všemu ovšem Tomáš čelí s energií, chutí, vynalézavostí a humorem jemu i mládí vlastním. Kniha kombinuje několik výrazných kresebných stylů odlišujících, zda se jedná o vzpomínku, filmové záběry, nebo přelomové životní téma. Zda jde o dětství a filmování, dospívání a lásky, nebo život po životě. Výrazně prolíná Tomášův příběh s příběhem jeho maminky a také autora knihy.

Komiks vytvořený Otou Karsem a nakreslený výtvarnicí Czinou – Kristýnou Plíhalovou je počinem, který jen částečně navazuje na knihu Jmenuju se Tomáš, která získala Magnesii Literu – Kosmas cenu čtenářů.

Scénář
Ota Kars
Art
Kristýna Plíhalová
Lettering
Martin Radimecký
Redakce
Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Richard Klíčník
Žánry
životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3495-7 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
165 x 235 mm
Tisk
černobílý i barevný
Váha
360 g
Stran
104
Cena
348 Kč
  • trudoš
    trudoš editor14.11.2021 15:15V hlavní roli Tomáš Holý
    Nehodnotím život a dílo dětské ikony československého filmu Tomáše Holého, ale kvalitu komiksu, jenž měl být podle všeho jakousi vzpomínkovou poctou jeho památce. Jenže je natolik osobní, že jen málokdo zvenčí, kdo nebyl přímým účastníkem, může těžko pochopit nuance a souvislosti, které se tvůrce Ota Kars pokusil dílem vyjádřit. Když navíc nejste hercovým skalním fanouškem a neznáte kromě jeho kompletní filmografie i biografii, snadno se ztratíte v odkazech a náznacích událostí, jež vám pravděpodobně nic neřeknou. Takže jsem se kromě toho, že Tomáš Holý byl bezva kluk, super kamarád a obyčejný člověk o moc víc nedozvěděl.
    Na vině přitom není svébytná kresba Kristýny Plíhalové, ale spíše autorova neochota vyprávět celistvý příběh a namísto toho předkládá nesourodé útržky zprostředkovaných či vlastních vzpomínek, z nichž si máte následně všechno to nevyřčené domyslet. Což se mi dělalo těžko, když jsem si k nikomu v průběhu toho rychlého skládání puzzle nestihl vytvořit jakýkoliv vztah.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.6.2021 11:10V hlavní roli Tomáš Holý
    Námět nebyl úplně nezajímavý, kresba nebyla nepěkná, leč celé vyprávění bylo takové "rozsypané".

    Celkový dojem: 50%
232