Desky zadní
Přebal zadní
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Svět Černé palice tentokrát přináší akční dobrodružný příběh z druhé světové války!

Během zlaté superhrdinské éry působí na frontě elitní Letka Černé palice, jejíž členové zručně odrážejí útoky nacistů, nadpřirozené hrozby, a především čelí své Nemesis v podobě německého vzdušného esa, obávaného Geistjägera.

Obsahuje sešity série Black Hammer '45 #1-4 (březen 2019 - červen 2019)
Přední desky stejné jako přebal.


Scénář
Ray Fawkes, Jeff Lemire
Art
Matt Kindt
Barvy
Sharlene Kindt
Obálka
Matt Kindt
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
parodie, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7652-045-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 17 mm
Tisk
barevný
Váha
470 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
Black Hammer '45 (Dark Horse Comics, 2019)
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle6.8.2023 18:03Černá palice 1945
    Dost se mi do téhle knihy nechtělo, kdy mne velice odrazovala kresba, která v některých místech nakonec po přečtení sedí a v některých zase ne, dějová linka je dobrá, nakonec hodně akční, ale upřímně by se nic nestalo kdyby linka ze současností byla jenom na začátku a na konci. Jako taková nic moc nerozvíjí neukazuje specifické dopady války na život hrdinů. Upřímně ti také nejsou zajímaví a po charakterové stránce nejsou nijak odlišní, ba jsou spíše stejní. Navíc v jednu chvíli je zde řečeno že v průběhu operace měla postava udělat chybu, ale ta chyba tam není, není tam nic specifického co by ukázalo na chybu dané postavy a proč je vlastně taková i v současnosti. Jo na jednu stranu to dává smysl, když si to člověk domyslí, ale od toho tam právě měla být linka ze současnosti, aby ukázala dopady války na hrdiny. Navíc si říkám teď při psaní recenze, jaký je vlastně dopad na universum Černé palice a k jeho pochopení. Odpověď je žádný, člověk by se bez tohohle příběhu vlastně obešel, ale jako takový nakonec zabaví na sychravé nedělní odpoledne.
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2021 15:46Černá palice 1945
    Tato kniha navazuje na svět série Černé Palice jen velmi volně. Dokonce ji ani nenapsal Jeff Lemire. Přesto se tam někteří superhrdinové z Černé Palice mihnou a příběh si zachovává podobnou “naivní” sci-fi atmosféru. Musím říct, že mě to bavilo. Líbí se mi, jak to Ray Fawkes napsal a bavila mě výtvarná stránka, kterou tomu dali manželé Kindtovi.

    Co se týká scénáře, tak celý příběh je vyprávěn retrospektivně během cesty na hřbitov. Přišlo mi fajn, jak se střídaly scény ze současnosti a minulosti. Druhá věc, která mi přišla zajímavá, je jak scénář pracuje s rasismem. Rasisticky se vůči “barevným” členům Letky Černé Palice nikdo nechová. Naopak oni občas brblají, že v médiích zase bude oslavován bílý hrdina a podobě. Jasně že ve skutečné historii by to takto nebylo, ale tohle není historický komiks a Rayi Fawkesovi se podařilo scénář vyvážit tak, aby nepůsobil jako propaganda.

    Kdybych řekl, že se mi kresba Matta Kindta líbí, tak bych kecal. Ona je jen zajímavá a zkrátka mě baví. Zejména v detailech obličejů to vypadá jenom jako něco v rychlosti načrtnutého, ale jako celek ty panely a celé stránky fungují a mají svou dynamiku. Když je to pak ještě vybarveno vodovkami jeho ženy Sharlene, tak mě to baví.
  • faster86
    faster8610.11.2021 23:37Černá palice 1945
    Ale jako jo, takový hezký příběh a fikce z konce druhé světové. Nějak začínám mít pocit, že tu vzniká nebo HammerVerse. Kresbu bych kdekoliv jinde asi poprskal, ale tady to celkem sedí, hold když si po víc jak 50ti letech vybavujete nějaké historky tak nejsou v UHD obraze.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.9.2021 23:48Černá palice 1945
    Nejhorší Lemire, kterého jsem kdy četl a nejhorší Lemire v Palici-verzu. Smysl postrádající a naprosto zbytečný příběh. Je to vyloženě dojička a pračka peněz. Kresba jak z prdele a to přitom Matt Kindt, ať je sebespecifičtější, je aspoň obecně nějak čitelný - viz Revolver a MIND MGMT, ale tohle? No hnus fialovej. Děj prakticky nula, jednoduchá mlátička a honička (bug hunt, že Hudsone). Tak plytké a nerozvinuté postavy jsem neviděl ani nepamatuji a ještě jsem se v tom ztrácel. Fakt ne.
  • karl173
    karl173 mecenáš28.5.2021 16:46Černá palice 1945
    Rozšiřování světů v rámci zajímavých sérií, které se postupně rozrůstají a bobtnají je už u Dark Horse zvykem. A pokud se jedná o opravdu zajímavé světy, tak s tím rozhodně nemám problém. Naopak. Rád si toho přečtu více. Černá Palice je zaručeně jedna z těch zajímavějších sérií a alespoň pro mě platí, že cokoliv se u nás vydá tak já potom ihned skočím.
    Na tento díl jsem byl z vedlejších knih asi nejvíce zvědavý jelikož přichází na úplně jiné téma a místo superhrdinů, tak vypráví spíše příběh " pouze " hrdinů z druhé světové války.
    To zní dobře. Ještě lépe zní již klasický osobní a citlivý přístup k vyprávění, jak je tomu u Jeffa Lemira zvykem, byť zde přispěl spíše námětem. Ray Fawkes, který se postaral o scénář jel ale v Lemirovo kolejích. Tomu všemu navíc sedí retrospektivní styl vyprávění.
    Kresba je na první pohled taková dětská s nedokonalými tahy a pohledy z dálky zjednodušují co se dá. Na první pohled nic z čeho byste si měli sednout na zadek a věřím, že mnoho lidí tuto kresbu odsoudí. Já osobně jsem s ní ale neměl problém a nejenže jsem si na ní velice brzo zvykl, ale řekl bych navíc, že tato kresba se k tomuto příběhu přímo hodila.
    S čím jsem měl ale daleko větší problém je samotná náplň komiksu. Což se dostávám zpět k ději. Čte se to tak nějak hezky a vlastně se u toho můžete cítit příjemně. Ale co vlastně tento komiks nabízí? Co vám dá za poselství? Nebo jaké dějové zvraty na vás čekají? No abych byl upřímný, tak mám pocit, že nic z toho. To co tento komiks dává jsem v podstatě už napsal, prostě se jenom dobře čte. To je tak nějak všechno. A to stejně jako u kresby nemusí sednout každému.
    I v tomto případě jsem ale nakloněn spíše ve prospěch komiksu. Jelikož po dočtení mohu stále říct, že jsem se bavil.
    Hodnotit tento další střípek do světa Černé palice se ale vysokými známkami bohužel nedá. Objektivně bych hodnotil tak za 3*, ortodoxní fanoušci si ale mohou připočíst i na 4*, jelikož nic mezi nejde.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.5.2021 11:15Černá palice 1945
    Těšil jsem se moc, ale... no zvykám si, že místo ucelenějšího příběhu si zde Lemire hraje na univerzum, budiž mu přáno, celkem mě jeho svět baví. Jenže zde jsme svědky celkem triviálního a nesmírně patetického až přihlouplého příběhu, který měl svůj potenciál (zajímavé postavy, retrospektivní narativní postup), ale vše se zdá být nakonec tak rychle navařené a typicky akčně přehnané. Stejně tak nekonvenční kresba, která mě zprvu zaujala, se mi v podstatě nakonec vůbec nelíbila, což je čistě můj subjektivní pocit samozřejmě.

    Celkový dojem: 40%
371731
Četl/a (61)
2scha, adevr, Al0f0k, BadBoy, Balů103, Benny, ben_bella, calvin10, Const.ex, D.K.Logic, Darth Raelchi, Dezodoo, Draco nobilis, Dzoglik, faster86, foudy, Fox01, George Walker Bush, Georgíno J., hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, James, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Joshua_T, karl173, Keno, kinak, kindanerd, KOWE, Lachvos, lacoste, Lenny, malylada, MP, Mr.Plysh, mstefl, namdnas, Norri, oleav, Onkel 1928, petrSF, Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, RudyRod, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, tukak, vita, Yaromil, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
(114)
2scha, adevr, Al0f0k, Alfi, BadBoy, Balů103, bboorreekk, Benny, binnmode, blackJag, bmc75, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Const.ex, CSE_AC/DC, Dali, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, Dzoglik, Elnie, farnhajt, faster86, Fox01, Georgíno J., Hawwwran, herbert, HevyEli, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, Jak, James, jankie, jeanbaklajean, jh666, jiskra, John Wick, Jonathan Arbuckle, Joshua_T, karl173, KarlosJB, Kazumaki, kendor007, Keno, kinak, KOWE, Lachvos, lacoste, Light, listr, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, malylada, Mamut12, mcleek, merhyx, MIKER65, Mitak, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mstefl, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perak, perper, petrSF, porculan, Poseidon1978, raenius, RaptoR, Ricarderon, Rowan, RudyRod, Saran, Šedo, Skot, Sole, SpiderJerusalem, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Velkej šéf, vishnar, vita, vranakx, Wiruss, xintax, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (9)
Blacklarch, delsemela, gumidekmedvidek, Maty48, monty.cl, Nightmare, Radkos, sleepless, zlejzmrd
Shání (2)
Černá Krysa, Nightmare
Nabízí (1)
Onkel 1928