Koupit
Spider-Man si možná myslel, že Green Goblina už nikdy v životě neuvidí, jenže odkaz tohoto superpadoucha žije dál ve formě Hobgoblina! Kdo je tento záhadný zločinec a proč je tak posedlý zničením Spider-Mana? Najděte odpovědi v nejtajemnějších příbězích ze Spideyho minulosti a objevte původ tohoto vražedného zloducha!

Obsahuje příběhy:
Stín zlé minulosti!
Nyní udeří Hobgoblin!
Očista!
Hra na oběť!
Nenáviděný Hobgoblin!
Tajemství!
Přiznání!
Rozuzlení!

Hřbety jednotlivých svazků postupně tvoří ucelený obraz od Marko Djurdeviče.

Obsahuje sešity sérií The Amazing Spider-Man (vol. 1) #238-239 (březen 1983 - duben 1983), The Amazing Spider-Man (vol. 1) #244-245 (září 1983 - říjen 1983), Peter Parker, The Spectacular Spider-Man (vol. 1) #85 (prosinec 1983) a The Amazing Spider-Man #249-251 (únor 1984 - duben 1984)


Scénář
Tom DeFalco, Bill Mantlo, Roger Stern
Art
Ron Frenz, Allen Milgrom (Al Milgrom), John Romita Jr.
Ink
Frank Giacoia, Dan Green, Klaus Janson, Jim Mooney, John Romita Sr., Dave Simons
Barvy
Christie Scheeleová, Bob Sharen, Glynis Wein Oliverová (Wein), Andy Yanchus
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Petr Novotný, Martina Zvolská
Redakce
Petr Novotný, Martina Zvolská
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2612-3169 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
700 g
Stran
192
Cena
249 Kč
Originál
Spider-Man: Hobgoblin (Marvel Comics, 1983)
  • martin28
    Musím říci, že je to zatím jedno z nejlepších čtení se Spajdym, které jsem kdy četl. Nad celou knihou visí záhadný opar tajemství identity hlavního záporáka, který postupně nabývá na síle a učí se. Od prvního setkání děj pozvolna sílí, až vyvrcholí a ukojený čtenář zasune knihu zpět do vitríny. Jistě mi nejeden retromaniak dá za pravdu, když tohle dílko označím za povinnou četbu pro všechny příznivce pavouka. Ne všechny komiksy stárnou s grácií, zrno by se mělo dělit od plev 95%
  • Bary02
    No na to, že se jedná o retro komiks tak příběh je skvělý. Hobgoblinův origin je výborně podaný a jenom mě to utvrzuje v tom, že Roger Stern postavě spider-mana skvěle rozumí a celý příběh působí v celku opravdu skvěle a tohle si prostě musíte pořídit pokud patříte mezi fanoušky stěnolezce.
  • Mleako
    Mleako mecenáš28.7.2021 22:57Komiksový výběr Spider-Man #043: Hobgoblin
    Hobgoblina jako postavu znám, ale jeho původní origin jsem nikdy nečetl, takže tohle mi celkem sedlo. Je to pravda trochu ukecanější, ale celkově vydařený příběh.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš2.6.2021 16:00Komiksový výběr Spider-Man #043: Hobgoblin
    Možno je to dané skutočnosťou, že na mňa tento run hlboko zapôsobil už ako na malého, keď vychádzal na pokračovanie v semic-slovarťáckom Záhadnom Spider-Manovi (čísla 16 – 19), ale i po desaťročiach, ktoré odvtedy ubehli, Spajdyho súboj s nekompromisným Hobgoblinom (vtedy prekladaného v slovenčine ako Mátoha a v češtine, ehm, Zlý duch) ako jeden z jeho najvyčerpávajúcejších (a to už je čo povedať). Hobgoblin je iný, než bol GG (Green Goblin). Zákernejší, viac manipulujúci, pre dosiahnutie svojich cieľov neváha vraždiť, ani vydierať prominentných obyvateľov New Yorku, vrátane mafiána Kingpina, čo už si koleduje o pokus o samovraždu. Hobgoblin sa prejavuje skôr ako rafinovaný politik, než ako klasický akčný záporák. Na pôsobivej aure mu pridáva i tajuplnosť, keďže (na rozdiel od GG) nevieme, kto to je. Ale z toho, ako nezastaviteľne pasie po našom obľúbenom Sieťomilovi, je zrejmé, že ide o čosi osobné. Tentokrát pod maskou nie je blázon, ale chladnokrvne vykalkulovaný zmrd, ktorý veľmi dobre vie, čo robí a krok za krokom nenápadne, ale v konečnom efekte o to drsnejšie kráča do cieľa svojej cesty. Hobgoblin má nielen lepšiu výzbroj, ako GG, ale aj strašidelnejšiu masku. Takže keď v roku 2021 tento run vyšiel v KVS, okamžite som objednával. Scenárista si dal záležať, aby bol podozrivý každý, snáď s výnimkou tety May, ale ani u tej to nie je isté. Trochu mi chýbali textové bonusy. Táto kniha sa končí zapojením Spider-mana do Tajných vojen, v ktorých si na Zem doniesol Venoma. Ale to už je iný príbeh.
  • Delphín
    Dost kvalitní detektivní retro jízda, kterou jsem si opravdu užil už tím, že vlastně nevíme, kdo ten Hobgoblin vlastně je. Scénář zde místy (hlavně ke konci) drhne ale i tak se to četlo opravdu dobře. Nenalezneme zde zbytečně přeplácanou akci plnou nesmyslných dějových zvratů. Příběh si drží stanovené tempo a nepolevuje.
    Tohle je prostě kvalitní čtivo, jehož "pokračování" nám už v tomto kompletu vyšlo.
  • hroubek
    Další parádní kousek v tomto kompletu. I přestože, to bylo trochu více ukecanější, než bych si přál, tak to byla dobrá a zábavná jízda, která měla jedinou chybu - nedozvíme se, kdo je Hobgoblin. Příběhy mají spád, čtou se dost dobře a je to kvalitně napsané a parádně nakreslené. Z mé strany opět velká spokojenost a poslední díly mi dělají velkou radost.
  • Sagikkun
    Opět velice kvalitní retro. Celá kniha je dobře sestavená a působí uceleně (až tedy na pochopitelnou absenci Hobgoblinovy identity, za což padla omluva už v předmluvě), má to zdařilý detektivní nádech s pochmurnou atmosférou a Hobgoblin prostě bavil. Dobré pasáže jak se Spideym, tak s Peterem. Kresba taky super. Jen to pro mě osobně bylo místy o chlup ukecanější, než by mělo.
    Jinak je to paráda a moc rád se k tomu někdy vrátím (vůbec k celému staršímu období, co tu v kompletech vyšel, ty retra jsou zkrátka skvost a libuju si v nich).
    4*!
  • louza
    Poslední z velkých příběhů Semicu, který se i tehdy rozprostřel přes několik čísel. Ale i to bylo málo. Tahle kniha pokrývá vše od Hobgoblinova příchodu, což je nádherně malovaný úvodní sešit z pera otce i syna romitovatého, až po slavnou bitku v obrněném voze a odskok do (podle mého neslavných) prvních Tajných válek. Semic tehdy nepřekvapivě nevydal všechno a v jeho kontextu byl Hobgoblin (tehdy kdoví proč přeložen jako Mátoha) jasná dvojka, ale musím říct, že jako komplet působí místy až detektivní honba za novou verzí skřeta skoro úplně stejně dobře ne li lépe než dobrodružství s Tarantulou. Jedinou vadou na kráse je tu ušmudlaný sešit ze série Peter Parker Spider-Man, který je proti úžasné řadě přece jen tuctové Bčko plne nechutného patosu. Ale Hobgoblin tam holt je, tak nesměl chybět ani v tomhle mini omnibusu. Zbytek knihy je jinak docela skvělá osmdesátková pecka.

    Vzhledem k tomu, že tohle je jedna z posledních z retro knih kompletu na něž se "specializuju" mi to nedá, abych nevydal spokojené zachrochtání. Editoři prokázali výjimečně velký kus zdravého rozumu, že ve větší míře nenasadili nejen Ditkův šedesátkový terror, ale i na dnešní dobu už sušší a nezáživnější byť pěkně kreslené práce Romity staršího od padesátky do stovky ze sedmdesátek, pro něž bylo vydání v Netopejru asi tak adekvátní. Takřka ignorovali zhovadilosti mezi stovkou a dvoustovkou, kde se vyskytovaly věci jako spider mobil a podobné zběsilosti. Místo toho retro složku opřeli o skvělá čísla 200+, použili to nejlepší co měli plus vydali velký kus Michelinea a snad komplet McFarlanea. Novější věci pak celkem uspokojivě těžily hlavně z post milénia a dobu temna v devadesátkách opatrně obešli několika knihami. Poklona pánové. Na to že jsem chtěl s komplety už přestat jste mě naprosto dostali. V tolik skvělých čísel Spideyho v češtině už bych vážně nedoufal.
9123
Četl/a (38)
2scha, Al0f0k, anfrene, Bary02, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, dajik, Deckard, Dejweez26, Delphín, Dinik, Doppelganger, electricfret, GavlaDan, hroubek, Ivan Kucera, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Keno, Lijem24, LookAss, martin28, mineralk, Mleako, MonsterGyre, Sagikkun, Sajmon, Spike, Tomski, trudoš, TZcomics, vita, Zdendy, zdennanek, zlejzmrd
(126)
10milda, 2scha, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfray, Alfred, anfrene, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Bary02, Benji, blackJag, bmc75, bobo666_2005, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, ConanVJ, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dejweez26, Delphín, Denis1996, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Ejdý, Ejdý1, electricfret, Erich, fifas, filemon, Filip123, Fox01, GavlaDan, Glumal, Hlousks, hroubek, hugosnowden, Idy, invape, Ivan Kucera, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, Kareru, kendor007, Keno, Knuckless, komik.sx, komiksák007, Lijem24, Lobok257, LookAss, Lukis89, mAGiic, martin28, Marvin, me, meffis, merhyx, michaldca, Mikei, mineralk, misa, miuanek, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, Moon, MP, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, perper, psramek, PumpingArrow, raimi, Ricarderon, RicHard. , royan, Rumburaq, Sagikkun, Sajmon, Saran, Skot, sleepless, Spike, StressCZ, tacmud, Ter, Tomasino79, tomntp, Tomski, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, vita, VvV, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zlejzmrd
Chce (10)
Abe, Blackthunder, Comicsmaniaczone, Copak(:-chceš, deadpool, delsemela, Madao, Maty48, nx, Radkos
Shání (1)
nx