Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Cílem Hyacintova díla je načrtnout ve formě komiksu dějiny vesmíru, prvním zábleskem světla počínaje a vznikem života na Zemi konče. Hyacinthus tyto dějiny vypráví pomocí svých úžasných kreseb a citací z antické mytologie a z děl starověkých filozofů a dramaturgů. Od velkého třesku k prvním pozemským živočichům, přes náhlé zvraty při vzniku naší planety nám předkládá ke čtení dvojjazyčné úryvky z děl Sofoklových, Vergiliových, Lucretiových, Eurípidových, Ovidiových, Aristofanových, Hésiodových a mnohých dalších. Obrázky text spíše doplňují, než ilustrují. Postřehnutelný posun mezi dvěma časovými obdobími – mezi současnou popularizací dějin vesmíru a texty starými několik století – nabízí díky své důvtipnosti nový a poetický pohled na tajemství, které od nepaměti fascinuje lidstvo: na tajemství zrození našeho světa.

Scénář
Yacine Gouaref (Hyacinthus)
Art
Yacine Gouaref (Hyacinthus)
Obálka
Yacine Gouaref (Hyacinthus)
Překlad
Danuše Navrátilová
Redakce
Libor Batrla, Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Richard Klíčník, Magdalena Moravcová
Žánry
filozofický, historický, mytologický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-257-3406-3 (Argo)
Vazba
lepená v tvrdých deskách
Formát
185 x 297 mm
Tisk
černobílý
Stran
184
Cena
498 Kč
Originál
Les cosmogoniales (Rue de l'échiquier, 2019)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.12.2021 10:01Kosmogoniály zpívá Silénus
    Moc hezký koncept, kdy filosofické texty, někdy spíše mytologické, jindy velmi inspirativní (Empedoklés, Porfyrios) a až vědecky dechberoucí (Lucretius), doplňují relativně zajímavou kresbu znázorňující vznik vesmíru, naší sluneční soustavy či procesy evoluce... Škoda, že autor nesáhl třeba i po jiných textech z jiných myšlenkových systémů a geografických oblastí, ale zpívá to Silénus, tak chápu. Pěkná kniha, užil jsem si to.

    P. S: Jinak souzním s mcleekem pode mnou. Ne, že bych byl kovaný v antické literatuře a filosofii, ale také mi přišlo, že texty občas úplně nekorespondují s obsahem kapitol a nenavazují na obrázky, jako kdyby autor někde spíše lepil fragmenty a šil horkou jehlou, což je škoda. Ale ještěže mám načteno více než těch 1 000 komiksů:))

    Celkový dojem: 70%
  • mcleek
    mcleek14.5.2021 15:33Kosmogoniály zpívá Silénus
    Myslím, že znám antickou filozofii, literaturu a umění vůbec, spoustu citovaných děl jsem už dříve četl. A mám ji rád. Přesto ve mně komiks vyvolal rozpaky - nápad je to rozhodně originální, ale kresby jsou takové podivně neurčité a citované pasáže ne vždy reagují na to, co se v "příběhu vzniku" děje.
    Komiks bych doporučil jen těm, kteří už mají v tomto médiu hodně načteno a hledají nové originální způsoby přístupu. Kdo ještě nemá načteno alespoň 1000 komiksů, bude mít asi spíše zvednuté obočí a neodbytný WTF pocit...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.3.2021 17:23Kosmogoniály zpívá Silénus
    Vůbec jsem nevěděl, co čekat. Pár obrázků na netu, něco málo informací o Hyacinthovi a to je vše. Koupit, nekoupit, koupit, nekoupit... Takže koupit. A udělal jsem moc dobře. Místy jsem si připadal zpátky ve školní lavici v hodinách češtiny, kdy jsme brali antiku. Zajímavý počin ukázat názorně stvoření světa doplněné o výňatky klasické literatury. Krásně to do sebe zapadá, dobře volené pastiche, kresba parádní. Co víc si přát. Netypický komiks, netypická kresba, netypický námět. Mě to bavilo a naopak to ve mně vzbudilo dojem si zase něco přečíst z antiky. Dvakrát splněný úkol. Můžu jen vřele doporučit.
1122