Ukázka
Ukázka
Ukázka
Jihočeské město Bechyně ležící na soutoku řek Lužnice a Smutné přímo oplývá seznamem zajímavých osobností. Mezi ně nesporně patří Otto Waldhaus, letec a muzikant, vtipálek a filuta, skaut a vodák, v neposlední řadě člověk, který prošel životem s láskou k humoru, především kreslenému, v němž se zhlédl a dokonce triumfoval. Tvůrce komiksů z prostředí československého vojenského letectva, které zobrazil nevážně, ale přiléhavě, s nadsázkou a věrně, s přívětivou shovívavostí, jakož i drzostí pohledu klíčovou dírkou.

Vyšlo u příležitosti výstav konaných Galerií Záliv Lázně Bechyně, Muzea a obrazárny Špejchar Želeč a Malé galerie Tudy k badatelně Vojenského ústředního archivu Praha.

Scénář
Otto Waldhaus
Art
Otto Waldhaus
Publicistika
Pavel Šmidrkal, Josef Štefl, Petr Švanda
Žánry
historický, humorný, underground
ISBN/ISSN
978-80-7415-155-2 (Nová tiskárna Pelhřimov)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
180 x 250 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
135 Kč
  • RadimNemec
    Mjr. O.Waldhause neznám a nic jsem si o něm z jiných zdrojů nezjišťoval. V úvodu se dočteme že během své téměř 37 leté služby byl vyznamenán medailemi za službu (1966) a Za zásluhy o obranu vlasti (1968). S ohledem na skautskou minulost, datum vydání 2017 a faktu, že publikace byla vyšla ku příležitosti veřejných výstav, lze pouze doufat v "světlou stranu Síly".
    Po vzevrubném úvodu a již zmiňovaném popisu biografie a profesního růstu autora následuje vlastní obrazová část. Celé to nejvíce osloví zainteresované osoby, povětšinou asi účastníky daných událostí. Většinu tvoří "celostránkové panely" bez další návaznosti - jednorázové výjevy sloužící patrně jako ilustrace do časopisů, či někam na nástěnky. Opravdové komiksy (vždy jednostránkové) jsou 3.
    Kresby působí jako na svou dobu typické insitní umění. S ohledem na nulové aspirace autora veřejně vydávat své malby bodově nehodnotím. Pozastavující je náklad této publikace, která - ač vyšla ku příležitosti konaných výstav - je stále v běžné distibuci (včetně "nejvykřičenějších" knihkupectví). Zakoupeno z vnitřní potřeby monitorovat náš underground a vše související.