Str. 08
Str. 09
Str. 12

+ 3 další ukázky

Koupit
Černobílý komiksový román staví proti sobě dvě stránky židovského života: diasporu a návrat do Svaté země. Skrze osudy Ilji Brodského, který spolu s nespočtem dalších musel po vlně pogromů emigrovat z carského Ruska, sledujeme osudy evropského židovstva v prvních dekádách dvacátého století. Iljovým životem se vine jeho fascinace osobou a myšlenkami Theodora Herzla. Tuto kapitolu evropských dějin poněkud překryly pozdější strašlivé události, ale i vzhledem k současnému vzestupu antisemitismu je dobře ji znát.

Vyšlo jako 5. svazek malé řady edice Argomiks

Scénář
Camille De Toledo
Art
Alexander Pavlenko
Obálka
Alexander Pavlenko
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Anežka Dudková, Richard Klíčník, Radka Smejkalová, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
historický, společenský
ISBN/ISSN
978-80-257-3311-0 (Argo)
Vazba
lepená v tvrdých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
černobílý s příměsí žluté
Váha
1000 g
Stran
352
Cena
498 Kč
Originál
Herzl: Une histoire européenne (Denoël, 2018)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.5.2021 16:54Herzl: Evropský příběh
    Historie - dobrý, introspekce - dobrý, ale to je asi tak všechno. Nijak mě to nevzrušuje, pro mě je to prostě nějaký příběh o něčem. To je asi tak vše. Napsané to je slušně a docela to odsýpá. Přidaná hodnota je evidentní. Kresba je dobrá. Mnohem víc by mě zajímal život Ilji, potažmo jeho sestry Olgy. Méně Herzla, více o nich, ale to je asi tak vše. U mě je to komiksově ve středu.
  • Jan Janšta
    Jan Janšta15.5.2021 13:56Herzl: Evropský příběh
    Velice pěkný historický exkurz, který místy zalepuje slepá místa fikcí. Díky tomu se z toho stává svébytné dílo prodchnuté břitkými komentáři.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.2.2021 11:40Herzl: Evropský příběh
    Velmi zdařilý grafický román, který v sobě spojuje realitu s fikcí, malé dějiny s těmi velkými, sny se surovou realitu, a - jak se píše v anotaci - židovskou diasporu s návratem do Palestiny.

    Nažloutlá kresba je slušivá a styl vyprávění poučný. A ač si myslím, že obsahově je kniha zajímavější než drtivá většina zdejší komiksové produkce, jako by se autor neuměl rozhodnout, co chce přesně vyprávět. Rozumím naprosto tomu, že nechtěl zůstat u suchopárného životopisného komiksu, ale ona fiktivní linka přes tu hromadu vyřčených myšlenek a pokus o zobrazení tíživého osudu jednoho emigranta na mě příliš nefungovala. Nakonec byla jen takovou pomocnou scenáristickou berličkou, a to lehce paradoxně, neb na počátku hrála tato linie hlavní roli. Pak pro mě trochu vyšuměla a vzhledem k dramatičnosti osudu Herzla a velkých politických událostí dějících se kolem něj, mě vlastně ani moc nezajímalo, co se děje s Iljou, přestože figuruje v epilogu...

    Celkový dojem: 80%
  • Gmork
    Gmork14.1.2021 14:49Herzl: Evropský příběh
    Je to špalek, ale čte se to lehce a pro člověka, který se zajímá o evropské dějiny a kulturu, je tento komiks to pravé ořechové. Taky se sluší vyzdvihnout překlad, musela s tím být fůra práce. Je příjemné vidět, že český komiksový trh už dospěl do doby, kdy se tu dají vydávat komiksy jako Herzl nebo Neználci.
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.12.2020 02:15Herzl: Evropský příběh
    Vynikajici, i kdyz to asi neni kniha pro kazdeho. Pokud vas jen trochu zajima historie, pak je to ale povinnost.

    "Narovnej se, ty pivní sude! Vy Češi děláte císaři hanbu."
    "Epocha bez síly, bez ochoty k činu, beze štěští. Z toho nic úspěšného nevzejde."

    95%
446