Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
V KAŽDÉ GENERACI SE ZRODÍ PŘEMOŽITELKA... A TADY JE TA VAŠE!

Je to Buffy Summersová, přesně tak, jak ji znáte. Chce to, co každá puberťačka: najít si na nové škole kamarády, mít dobré známky a uniknout osudu přemožitelky upírů, jejímž údělem je donekonečna bojovat se silami zla... Jen s tím rozdílem, že tentokrát vypadá Buffyin svět mnohem více jako ten, který uvidíte při pohledu z okna.

Slavnou Buffy přenesli do nové éry tvůrci v čele s držitelkou Ceny Willa Eisnera Jordie Bellaireovou a Danem Morou, kteří spojili síly s tvůrcem původního televizního seriálu Jossem Whedonem, aby ji postavili před nové výzvy, představili jí nové přátele a pár nepřátel, na které si někteří z čtenářů dost možná ještě budou pamatovat. Ale bez ohledu na to, kolik věcí se změnilo, jde v jádru pořád o totéž: Buffy a její parta čelí zlu a hrozbám, jež vystrkují své růžky pod povrchem na první pohled dokonale uhlazené sunnydaleské střední, čímž se pouze potvrzuje to, co vždycky věděl každý, kdo někdy dospíval. Střední je zkrátka peklo!

Vítejte opět v bráně pekelné! Vše začíná znovu!

Obsahuje sešity série Buffy the Vampire Slayer #1-4 (leden 2019 - duben 2019)
Desky totožné jako přebal.


Scénář
Jordie Bellaire, Joss Whedon
Art
Dan Mora
Ink
Dan Mora
Barvy
Raúl Angulo
Obálka
Audrey Mok
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
drama, fantasy, horor, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7652-031-8 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 16 mm
Tisk
barevný
Váha
470 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
Buffy the Vampire Slayer #01: High School Is Hell (Boom! Studios, 2019)
  • Fimi
    Seriál si pamatuji ze Supermaxu a už tehdy mi přišel řádně stupidní a nechápu tedy ten status kultu. Na čtyřech sešitech se až moc předpokládá, že čtenář zná seriál a navíc je z něj hotovej a bude tedy žrát každou stránku, nestalo se. Buffy je pro mě stejný rank jako Harley, údajně je strašně boží a čupr dupr, ale bohužel, na mě tahle hra neplatí. Kresba je ovšem fajn..
  • perak
    Seriálem jsem nepolíben, takže hodnotím jen na základě těch informací, které jsem dostal z knihy. A těch bylo pomálu. Přišlo mi, že se tak nějak počítá že je čtenář zasvěcen, protože bez nějakého vysvětlování jste vhozenido světa upírů, který vlastně nepřijde nikomu divný. Je tu Buffy, která z nějakého důvodu bojuje s upíry, nějaký její pozorovatel, upíři, kteří ale s Buffy normálně konverzují,... Na mne prostě příiš zkratkovité a s příliš mnoha otázkami, které se bojím, že se nedozvím ani z pokračování. Zachraňoval to až konec, který vypadá, že by další kniha mohla přinést zajímavější děj.
  • Palebras
    Buffy a její ,,devadesátkový´´ seriál jsem kdysi sledoval, ale relativně zapadl vedle všech těch Čarodějek, Sabriny a podobně laděných seriálů tehdejší televizní tvorby. Proto když CC přišlo s edičním plánem, který obsahoval ukázku z připravovaného komiksu o přemožitelce upírů, nabyl jsem zvědavosti. Musím však říct, že mě příliš nezaujal a dokonce jsem o koupil přestal uvažovat. Nakonec jsem jí však dal šanci a ve finále to nebylo vůbec špatné. Na své si přijdou jak znalci seriálu, tak úplní nováčci, takže je určitě fajn, že čtenář nenaskakuje do již rozjeté série a o postavách ví velké kulové. Někdy relativně rušivě působí mírná zkratkovitost děje, kdy se některé informace dozvídáme jen tak mimochodem, avšak s přihlédnutím, že kniha obsahuje pouze čtyři sešity se tohle dá pochopit. Spoustu věcí je pouze nastíněna a určitě bude rozvinuta v dalších knihách. Tady se opravdu jen jedná o rozjezd, který má za úkol čtenáře seznámit s postavami a městečkem, kde se následující bitva proti upírům bude odehrávat. Kresba byla perfektní, krásně barevná a obálky k jednotlivých sešitům se mi vyloženě líbily. Rozhodně se tedy jedná o dobrý komiks ,který možná jen doplácí na svou relativní zkratkovitost, ale jinak mu není co vytknout a rozhodně se těším co přinesou další pokračování.
  • karl173
    Na tohle jsem byl hodně zvědavý. Ukázka mě moc nepřesvědčila, ale já rád zkouším něco nového a když se navíc jedná o komiks podle známého seriálu z 90. let na který jsem navíc sám kdysi koukal, tak nebylo co řešit.
    Rovnou podotýkám, že postavy jsem si pamatoval jen matně a vyznění samotného seriálu, by už dnes asi na mě působilo jinak. Hned po pár stranách jsem si ale vcelku vzpomněl. Komiks totiž na nic nečeká a okamžitě nám servíruje jednu známou postavu za druhou a navíc tím stylem, že se postavy mezi sebou v rychlosti seznamují, aby o pár stránek dál byli už nejlepší kámoši.
    To mi upřímně vadilo asi nejvíce. Tento rychlí až bleskurychlí postup mi přišel nelogický a příběhu to také moc nepřispělo.
    Když ale řeknu příběh, tak vlastně tak trochu nevím o čem psát. On tu sice je, ale jeho zápletka a celkově dění je tu zatím jen velmi málo.
    Když to shrnu tak tato kniha je spíše o tom, jak se spolu různé postavy skamaráďují a nikomu nepřipadá ani v nejmenším divné, že kolem nich pobíhá přemožitelka bojující s upíry a ještě se k ní bez váhání a drsně přidají. To mi přišlo opravdu velmi divné.
    Když tohle vše pominu, tak mě ale jinak čtení bavilo. Ideální na odreagování. Ovšem je třeba přiznat, že musí člověk tuto knihu brát s nutnou rezervou.
    Co mě naopak potěšilo a nepustilo už od samotného začátku je kresba. Postavy vypadají uvěřitelně a sem tam se objeví i velmi pěkný atmosférický panel. Nicméně i zde mám jednu malou výtku a tou je, že mladé slečny jsou si často velmi podobné a snadno se tak může stát, že si na první pohled nějakou spletete.
    Celkově tak tuto knihu hodnotím jako vcelku fajn jednohubku, která má ale zatím poměrně dost nedostatků a tak zatím nemohu víc jak 3*
  • Matthew
    Takto jsem si u knihy dlouho neodpočinul! Přenesení starých znamých postav do současného světa proběhlo hladce a s přehledem. Dialogy nejsou telenovelně nucené a nestydíte se, že je vůbec čtěte jak to mám u spousty knih kde si puberťáci řeší své milostné trable. Pobavilo mě jak nikomu nepřijde zvláštní že po městě litá přerostlý mluvící netopejr a berou to už jako rutinu. Škoda že jsou komiksy Buffy i do budoucna jen po 4 sešitech, člověk se navnadí a najednou konec.
  • Spike
    Tenhle komiks budou samozřejmě brát jinak znalci a jinak zase nováčci. Kdybych ho měl hodnotit jako někdo kdo tento svět už dlouho a dobře zná, tak kvituji že nejde o pouhé doslovné převyprávění jen s tím, že děj je zasazen do současnosti. Nečtu tedy remake prvních dílů seriálu, jen se smartphony a popkulturními narážkami na věci z nového tisíciletí. Jsou tu postavy co už v nějaké podobě znám, některé jsou (prozatím) charakterově takové jaké si je pamatuju, jiné zase mírně odlišné. Nebudu je jmenovat, ač o spoilery by se nejednalo, ale nechci fandům Buffy kazit radost z těch větších i menších detailů které zde můžou objevovat a porovnávat. Takže i když náhodou seriál máte v malíku, tenhle komiks smysl má. Možná pořád váháte jestli má cenu číst něco co máte tak rádi "znovu a jinak" a nechcete si kazit vzpomínky na originál. Ale no tak - kolik restartů a rebootů, ať už částečných či kompletních, už měl Marvel nebo DC? Kdyby se Buffy restartovala co pár let, taky by mě to unavilo, ale tohle je po více než dvaceti letech první nová verze, a ačkoli na originál nedám dopustit, už jen ze zvědavosti každému fanouškovi musím doporučit. Je vidět že z dálky na projekt dohlíží sám tvůrce Joss Whedon, jelikož charakteristický styl a humor Buffy zůstává zachován i zde. Podobně jako kupa narážek a odkazů pro znalé, potěšilo mě i to že postavám - až na jednu výjimku - zůstává jejich známý vzhled, tedy že alespoň přibližně pořád odpovídají hercům kteří je ztvárňovali, takže ihned bezpečně poznáte kdo je kdo.

    A co na to čtenář, který Buffy dosud nezná a váhá zda koupit či ne? Je třeba položit si otázku, zda svět plný démonů a upírů, který je sice často odlehčený a plný přímého či nepřímého humoru, ale do parodie či karikatury má daleko, je něco pro vás. Nečekejte tedy dalšího Baltimora. Děj se odehrává v současnosti, většina hlavních postav je náctiletá, takže těžko čekat smrtelnou vážnost. Zároveň zde ale jsou i části vážné, které právě z tohohle těží. Neříkám že se jedná o nějakou komplexní charakterovou studii, ale postavy jsou napsané a nastavené dobře, a člověk nemá problém najít si tu své favority. Scénář si i chytře pohrává se čtenářem a jeho očekáváním, když třeba máme za to že 'myšlenkové rámečky' celou dobu zachycují pocity postavy A, ale pak zjistíme že ve skutečnosti náleží postavě B, což zcela mění dosavadní kontext.

    Zase je ale třeba podotknout, že je to opravdu jen takové naťuknutí tohohle světa. Komiks má pouhé čtyři sešity, které vás musí nějak uvést do děje a představit postavy - některé více, jiné méně - takže plně uzavřený příběh nečekejte. Budete mít otázky jako "Co je to vlastně ta Přemožitelka?" "Jak se jí Buffy stala?" "Jakou úlohu zde má zrovna tahle či tahle postava?" "Proč někteří lidé ve městě reagují na upíry a démony jako na něco vcelku běžného a jiní ne?" a je to tak v pořádku. Přirovnám to k prvnímu Hellboyovi, knize Sémě zkázy - taky jsme byli hozeni do už hotového světa, seznámili se s postavami a byla nám naznačena nějaká mytologie, která se ale posléze rozvíjela až v dalších knihách. První díl nové Buffy nemá za cíl vychrlit na vás ve spěchu všechny informace, aby jste "dohnali" znalce seriálu. Má vás do tohoto světa pouze uvést, což se mu podle mě daří dobře. Jestli vám sedne, tak s radostí do dalších dílů, které pro vás tento svět prohloubí.
    Pár technických věcí - kresba i barvy jsou moc pěkné a sednoucí, a v rámci této knihy se nestřídají, takže komiks je vizuálně ucelený. Jelikož Buffy vždy stála hlavně na postavách, důležitá je jejich mimika, což kresba splňuje, nedíváme se zde na figuríny co střídají dva výrazy. Jak už jsem napsal výše, daří se i zachytit zběžnou podobu jejich hereckých předobrazů (což ocení jak fandové, tak ti co se třeba k seriálu teprve dostanou). Překlad je hladký a přirozený a všechny názvy sedí tak jak je známe. Jen mám výhradu k tomu, že Xander je tu nazýván jako 'Alex'. Tuším že v prvním dabingu mu říkali také tak, ale v originále i v novějším dabingu (lepším a přesnějším) je to prostě Xander (každý prostě jméno 'Alexander' zkracuje jinak, já přirozeně dávám přednost verzi na kterou jsem zvyklý). Ale to je jen detail a moc lidem to asi vadit nebude. 8/10
  • Hanussen
    Nejsem sice úplně ten největší fanda Buffy, ale tohle celkem šlo. Tahle řada je v podstatě remake seriálu, což mi celkem vyhovuje, protože jsem z něj systematicky viděl taky jen pár prvních dílů. Nutno ovšem říct, že seriálový úvod na mě působil trochu líp než ten komiksový, ale jsem zvědav, kam se bude příběh dál ubírat. Kresba je v pohodě, Buffy vypadá jako Buffy atd., jednoduchá linka s plnými barvami, myslím, že to k tónu vyprávění celkem sedí.
4101511