Koupit
„Buď odejdu a budu živ, neb zůstanu a zemru,“ praví v Shakespearovi Romeo. U Nicolase de Crécyho a jeho bratrance to v létě 1986, pár měsíců po Černobylu, až tak dramatické nebylo, ale přesto je cosi, snad bujnost mládí, neodolatelně nutkalo vydat se na cesty. Opravili si vrak Citröenu Visa a naházeli do něj knihy, které pak nečetli, spacáky, cigarety... a vyrazili na cestu bez jasného cíle, hlavně aby je zavedla co nejdál. Projeli severem Itálie, Jugoslávií, Bulharskem a hnali se dál, do Turecka. A po mnoha letech Crécy se svým typickým výtvarným viděním znovustvořil dávnou cestu, která jim kdysi, když jim bylo dvacet, ukázala jak svět, tak je samotné.

Scénář
Nicolas de Crécy
Art
Nicolas de Crécy
Barvy
Nicolas de Crécy
Obálka
Nicolas de Crécy
Lettering
Marek Naglmüller
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Pavel Kořínek, Ivana Pecháčková
Žánry
autobiografie, cestopis, satirický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7558-152-5 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 280 mm
Tisk
barevný
Váha
867 g
Stran
136
Cena
899 Kč
Originál
Visa Transit, volume 1 (Éditions Gallimard BD, 2019)
  • Mithril
    Mithril18.4.2023 07:56Visa transit, svazek 1
    Kdyby to šlo, dám 4,5 hvězdy, de Crecy je moje srdcovka...
  • Good Games
    Good Games mecenáš29.1.2023 21:49Visa transit, svazek 1
    Visa Transit 1 a 2 je cestovateľským komiksom podľa skutočných udalostí. Samotný autor Nicolas de Crécy tu opisuje svoju cestu z Francúzska do Turecka, na ktorú sa vybral so svojím bratrancom na aute Citroën Visa ešte vo veľmi mladom veku len pár mesiacov po výbuchu Černobyľu. Spoznávajú nové krajiny, nových ľudí a celý tento road trip je možno až príliš kľudný a neakčný. Tých naozaj zaujímavých príhod tu tak veľa nie je a jedná sa hlavne o pokojné cestovanie. Niekomu to však práve takto môže veľmi vyhovovať. Pre mňa príjemný komiks. Záverečný tretí diel už vo Francúzsku vyšiel a my sa ho pravdepodobne tiež čoskoro od Meandru dočkáme. =►Celá recenzia◄=
  • SickNail
    SickNail mecenáš11.1.2022 09:02Visa transit, svazek 1
    Pohodová jazda so starým Citroenom Visa s naozaj bizarnou palubovkou, čo ale vôbec nie je dôležité, pretože dôležité sú cestovateľské zážitky ktoré De Crécy podáva verne, s parádnou kresbou a farbami. Vrátilo ma to späť do čias keď som s kamošmi jazdieval kade tade po svete (no nie až tak ďaleko). Jediné čo mi naozaj vadilo bolo nespočetné množstvo odkazov na literatúru a autorov o ktorých žiaľ nemám ani šajnu, a trochu neprehľadné prelínanie súčasnosti so snením. Odhliadnuc od toho sa ale jedná o príjemnú nostalgiu, ktorú však ocenia hlavne narodení pred 90'tkami.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš31.10.2021 12:51Visa transit, svazek 1
    Nebavilo mě to. Tenhle současný De Crécy mi nesedl ani kresbou. Dialogy mi přijdou napsané způsobem, aby tam nějaké byly a bylo co číst. Pro mě nezáživné a nudné, až protivné. De Crécy má na víc. K tomu ta cena za 900 kč a to má pouhých 126 stran. Ještě mají být další dvě alba s přibližně stejným počtem stran, takže cca 400 stran za 2700 kč. Bravo. Tohle se minulo účinkem na všech frontách.
  • Liborius
    Liborius19.8.2021 14:34Visa transit, svazek 1
    Nádherně nakreslený komiks o jedné pohodové jízdě Evropou s prohlídkou autorovy mysli. De Crécy čtenáře bere na nostalgickou cestu krajinou jeho mysli a vzpomínek, kdy byl svět hezčí a jednodušší. Vzpomínky, myšlenkové odbočky, tajemné básničky a magické chvilky, vrstvené na prostý příběh, dávají dohromady v kombinaci s nádhernou kresbou a sem tam nějakým tím vtípkem podařenou grafickou novelu, u které se budete těšit na pokračovaní. Snad vyjde co nejdřív. 8/10 - Více na https://nerdopolis.cz/2021/08/05/recenze-visa-transit-nicolas-de-crecy/
  • perak
    perak12.8.2021 14:25Visa transit, svazek 1
    Krásný road trip. Úplně mi to připomnělo naše výpravy s kamarády a narychlo pořízeným trabantem či škodovkou, v devadesátýc letech. Půtování prodchnuté nostalgií za rychle se měnící civilizací. Trochu mne rušila surreálná linie vyprávění, která zbytečně rušila tempo. Moc se těším na pokračování, jsem zvědav, kam se hrdinové až dostanou a co ještě prožijí za dobrodružství. Hledání ztracené benzínky hodně pobavilo.
  • Zack
    Zack admin20.5.2021 12:49Visa transit, svazek 1
    Nicolas de Crecy na obalce je vcelu jistota, ze to driv nebo pozdeji otevru. A i kdyz nedokazu vlastne rict proc, nelitoval jsem. Asi ze jsem mel pocit, ze jsem na te ceste s nima (a kazdy mame v cestovni parte kamose, ktery je schopny nekde nechat batoh se vsema dokladama a prachama). Hned jsem mel chut nekam tim smerem vyrazit. Co pro me bylo vlastne strasne sokujici, ze to je po hodne dlouhy dobe comics, kde postavy mluví jako lidi. Mam obecne problem s ceskymi preklady, ale tady jsem to uplne "slysel".
  • trudoš
    trudoš editor30.12.2020 08:10Visa transit, svazek 1
    Pro mě osobně asi nejsrozumitelnější dílo Nicolase de Crécyho a zároveň také nejsugestivnější. Jako bych se při čtení sám vrátil o dvacet let zpět a znovu prožíval ten pocit svobody, kdy člověk bezstarostně vyrazil na sever a najednou zjistil, že jde na jih. Autorovy vzpomínky na cestu po východní Evropě jsou sice sporadické, ale zároveň si pamatuje dost na to, aby pospojoval jednotlivé epizody v podmanivý road trip, ve kterém není nouze o mystické básničky či náboženskou polemiku. Ale ani o absurdní etudy, jako je třeba ta s benzínkou ztracenou v časoprostoru. Celé to pak rámuje nostalgické rozjímání nad tím, jak dřív byla tráva zelenější, nebe modřejší a turistická ekonomika teprve hudbou budoucnosti. V něčem má autor bezesporu pravdu, v jiném bych mu s klidným svědomím oponoval, jako ostatně každý, kdo má stále ještě pocit, že je mladým ředitelem zeměkoule. Však ono to za pár let se mnou bude nemlich stejné, akorát že to nedokážu přenést na papír a bavit tím čtenáře po celém světě.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.11.2020 23:21Visa transit, svazek 1
    Velmi zdařilé vyprávění o roadtripu mého oblíbeného komiksového autora. Sice příběh trpí tím, čím lecjaké jiné "cestopisně" laděné dílo, a sice, že zainteresovaní lidé ve své vlastní literární stylizaci zažili tehdá to největší svobodomyslné dobrodrůžo a že tehdá to bylo jinačí, protože nebyly mobilní data, gpsky a instagramové filtry. Pak si člověk ale uvědomí, že má de Crécy v podstatě pravdu - muselo to být jiné. Všelijaké různé úvahové odbočky od této doslova rozkodrcané cesty jsou pak příjemný bonusem, hezky a příjemně se to čte.

    Celkový dojem: 90%
1712
  • baatcha
    baatcha6.11.2020 13:06Visa transit, svazek 1
    Velkej šéf: Jen se bojím, že fašistická krypta nebude to nejlepší místo pro uchovávání komiksů...
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš6.11.2020 12:38Visa transit, svazek 1
    slouzimstarympsum: ale tahle kniha je taky podpořena francouzským institutem, ne?
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.11.2020 12:14Visa transit, svazek 1
    Velkej šéf: Zack mi tady neudělal ještě tlačítko "like", ale tak dávám alespoň takto.
  • Gmork
    Gmork6.11.2020 11:30Visa transit, svazek 1
    No jo, ale kolik vás kryptofašistů je? Přeci jen by ten komiks měl vycházet i pro nás, kteří se řadíme do čeledi Homo erectus.:)
  • Velkej šéf
    Velkej šéf6.11.2020 11:24Visa transit, svazek 1
    DarthRaelchi: "tak nevím, kdo to bude kupovat..."

    Hlásím, že jeden výtisk mají jistý u mě. A aby toho nebylo málo a mohl jsem se nad plebs ještě více povyšovat, připojím k tomu ještě nového (dvaatřicetistránkového!) Linierse a obojí si nadto koupím přímo u Meanderu, takže bez nějaké bombastické slevy. Protože my, zástupci kryptofašistické buržoazie, si radši koupíme jeden dobrý komiks než tři špatné. Protože my, zástupci kryptofašistické buržoazie, si přejeme, aby Meander vydával více takových komiksů.

    (douškou musím přiznat, že se mi samozřejmě nakonec komiks líbit nemusí, ale na základě zkušeností de Crécymu předběžně věřím)
  • trudoš
    trudoš editor5.11.2020 08:23Visa transit, svazek 1
    SlouzimStarymPsum: O dotiscích a prodejích spekulovat nechci, v rámci profesionální deformace nevěřím v téhle branži ničemu, dokud v rukou nedržím proplacené faktury. Z mé strany šlo jen o odhad, jak si specifický de Crécy může u českého publika asi tak vést, přičemž bych byl jedině rád, kdybych byl naprosto mimo mísu.
  • trudoš
    trudoš editor5.11.2020 07:53Visa transit, svazek 1
    SlouzimStarymPsum: Grant by vysvětloval mnohé.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.11.2020 23:36Visa transit, svazek 1
    trudoš: Podle Salvatore a Nebeský bibendum (oba taky ne zrovna levné komiksy, hlavně ten druhý, i když při vyšším počtu stran) to tak hrozné s tím zájmem asi není, oba komiksy mají dotisk. U obou je uvedeno Podpořeno Francouzským kulturním institutem v Praze (Ministerstva zahraničních věcí Francie)., zde ne. Možná to mělo na cenu vliv?
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš4.11.2020 20:41Visa transit, svazek 1
    to jik: dík za tip.
  • trudoš
    trudoš editor4.11.2020 19:46Visa transit, svazek 1
    Ale aby nedošlo k mýlce, já Meander nehájím. Jen v tom podle mě není cílená snaha zbohatnou, nebo knihu účelově zazdít. Spíš taková z nouze ctnost.
  • trudoš
    trudoš editor4.11.2020 19:15Visa transit, svazek 1
    Přičemž reálný prodej bude podle mého soukromého odhadu tak kolem stovky... To se pak musí někde projevit.
  • wolfgang
    wolfgang4.11.2020 19:01Visa transit, svazek 1
    Tak cena je daná malým nákladem...300 ks.
  • trudoš
    trudoš editor4.11.2020 18:29Visa transit, svazek 1
    Kdyby byl Nicolas de Crécy nějaká hitovka, tak se tomuhle remcání nad cenou nedivím. Ale vzhledem k tomu, že jej u nás má rádo odhadem deset a půl lidí, moc mě ta cena vs. počet stran nepřekvapuje. Drobný prodej rovná se vysoká cena. Je to hřebíček do rakve, ne že ne, ale to je i samotná de Crécy tvorba. Kdo jej čte, ví o čem mluvím – tohle má k nějakému mainstreamu hodně daleko.
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš4.11.2020 17:56Visa transit, svazek 1
    srovnání s limitkou měsíčního stínu docela sedí. nebýt tý voblože při objednávce.
  • Fimi
    Fimi mecenáš4.11.2020 17:43Visa transit, svazek 1
    Willis označit to jako limitovanou edici a zdražit o litr, tak se internety zboří
  • willis
    willis4.11.2020 17:41Visa transit, svazek 1
    No jo, měli to označit jako limitovanou edici.
  • Pavel75
    Pavel754.11.2020 17:36Visa transit, svazek 1
    I sleva 25 % to nezachrání.
    Měsíční stín o 528 str. a větším formatě dnes koupíš v comicscentru za 780.-
    Kniha, která je 4 krát tenší vyjde skoro na stejno s takovou bichli.
  • Light
    Light4.11.2020 17:33Visa transit, svazek 1
    A najednou Rabínův kocour za 920 vypadá jako bargain :D
  • JIK
    JIK4.11.2020 17:06Visa transit, svazek 1
    Přímo na eshopu Albatrosu je za 674,- s poštou zdarma.
    Stačí do vyhledávače napsat Promo akce Albatros nebo link: http://www.albatrosmedia.cz/c/specialni-startovaci-promo-nabidka-pro-nove-zakazniky-e-shopu-sleva-25-a-postovne-zdarma/
    Ta sleva 25% je na vše a i ta pošta zdarma.
    Tu promo akci jsem letos využil již vícekrát.
  • wolfgang
    wolfgang4.11.2020 17:01Visa transit, svazek 1
    ...i za pět set by to bylo hodně...
  • deefha
    deefha mecenáš4.11.2020 16:39Visa transit, svazek 1
    Pipkin.cz přes Heureku za 700, no ale i to je dost.
  • farnhajt
    farnhajt mecenáš4.11.2020 14:39Visa transit, svazek 1
    na knihcentrum.cz to mají za 728. ještě bych počkal...
  • wolfgang
    wolfgang4.11.2020 14:15Visa transit, svazek 1
    Ta souvislost s Albatrosem mě taky napadla. Stačí si vzpomenou na jejich veleprojekt Labyrint světa a ráj srdce.
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 14:06Visa transit, svazek 1
    Možná je to tím, že je dnes Meander koupený Albatrosem.
  • Fimi
    Fimi mecenáš4.11.2020 14:00Visa transit, svazek 1
    Možná jen zkoušejí kam až jde zajít s vyjebáním se zákazníkem
  • Pavel75
    Pavel754.11.2020 12:57Visa transit, svazek 1
    Tu cenu opravdu přehnali.
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 12:55Visa transit, svazek 1
    Crécyho mám rád a mám koupené skoro všechny věci od Meanderu. Tohle je první věc, kterou si nekoupím, tuhle hru přestávám hrát.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.11.2020 12:30Visa transit, svazek 1
    a to nejsme u konce, jestli to bude mít další album/alba, každé za takovou nebo podobnou cenu, tak nevím, kdo to bude kupovat... Přitom De Crécy je vynikající, ale za tuhle cenu do toho fakt nejdu.
  • wolfgang
    wolfgang4.11.2020 12:03Visa transit, svazek 1
    Ta cena je vážně přepálená.
  • Gmork
    Gmork4.11.2020 11:30Visa transit, svazek 1
    136 stran za 899,- ?! Meander se opravdu snaží, aby jako nakladatelství zanikl.