Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

NIC VE SKUTEČNOSTI NIKDY NEKONČÍ…
V HODINÁCH POSLEDNÍHO SOUDU od Geoffa Johnse a Garyho Franka se svět STRÁŽCŮ střetává s DC Univerzem.

Sedm let po událostech popsaných ve STRÁŽCÍCH byl Adrian Veidt odhalen jako vrah milionů lidí. Nyní je na útěku a musí přijít s novým plánem, jak se před tváří světa očistit. První krok? Najít Dr. Manhattana. Spolu s novým Rorschachem a doposud neznámými Mimem a Marionetou sleduje stopy Dr. Manhattana do DC Univerza, jež se nachází na pokraji kolapsu, neboť mezinárodní vztahy sunou „hodiny posledního soudu“ čím dál tím blíže k půlnoci. Je vše dílem Dr. Manhattana?

Obsahuje sešity série Doomsday Clock #1-6 (listopad 2017 - červenec 2018)

Scénář
Geoff Johns
Art
Gary Frank
Ink
Gary Frank
Barvy
Brad Anderson
Obálka
Brad Anderson, Gary Frank
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Marko Hauliš, Hana Haulišová
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7595-396-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
165 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
898 g
Stran
224
Náklad
300ks
Cena
799 Kč
Originál
Doomsday Clock #01 (DC Comics, 2019)
Varianty
Hodiny posledního soudu #01 (pevná vazba) (2020)
Hodiny posledního soudu #01 (paperback) (2020)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš15.2. 17:11Hodiny posledního soudu #01 (paperback)
    Aj tak je sranda, ako výborne dopadli Mooreovi Watchmeni bez Moorea. Jeden by povedal, že to bude lacné fiasko a ono všetky tie sequely, prequely a rip-offy majú skvelé recenzie a zatiaľ všetko z toho, čo sa mi dostalo pod ruky, bolo výborné (intenzívna noirovka Toma Kinga Rorschach). Samozrejme nie je jednoduché tieto „pokračovania“ (alebo bez úvodzoviek?) porovnávať s originálom. To je ozaj monument, jeden z najdôležitejších komikov v histórii. Vyrovnať sa čomusi takému, alebo sa k tomu čo i len priblížiť, predstavuje nadľudský výkon. Geoff Johns, ktorého scenáristická práca mi nie vždy sadne, však napísal vážne dobré Hodiny posledního soudu. Je sám sebou a pritom používa Mooreove trademarky. Zachoval konzistentnosť univerza paradoxne napriek tomu, že je to tentokrát niečo úplne iné. A pritom nie je, ehm. Veď uvidíte. Je to vrstevnaté, prekombinované, anarchistické, pichľavo satirické, mizantropické, mrazivé, doplnené novinovými výstrižkami, výstižné, hovorí to myšlienky, ktoré by sa iní možno hanbili povedať nahlas, je to náročné čítanie plné dialógov a minima akcie... a pritom je to (istým spôsobom) veľká zábava. Samozrejme „zábava“, z ktorej tuhne krv v žilách a plná politiky, vrážd, amputovaných končatín a palaciniek/lievancov (nabudúce by sa prekladateľ mohol rozhodnúť skôr, než komiks pôjde do tlačiarne). Hodiny posledního soudu sú okrem toho vtipné (Batman číta ozaj pomaly) a dokonca dojemný a silný, hopc tak trochu na prvú dobrú (originy viacerých postáv). Komiks je to drsný i krutý, ale tiež povznášajúci a túžiaci milovať ľudstvo napriek tomu, že si zaslúži vymrieť. Oceňujem kresbu anglického tvrďáka Garyho Franka (s Johnsom spolupracoval na Batman: Země jedna). V scenári som sa ani pri druhom čítaní v niektorých veciach neorientoval, ale beriem to ako plus: je to také prepracované, že niektoré tajomstvá tohto príbehu odhalím až v budúcnosti, pri ďalších a ďalších čítaniach. Jedine, že by nebolo.
  • Sagikkun
    Takhle jenom po tý první knize mám z toho docela rozporuplný pocity. Vlastně nevím, co přesně jsem od toho čekal, a zdali si na to vůbec vytvářet nějaký iluze není ona prvotní chyba (což se ale ve spojení se Strážci řekne snadněji, než udělá). Má to spoustu skvělých věcí, snad ke všemu mě ale automaticky napadá nějaké ale.

    Například na jednu stranu samozřejmě oceňuji snahu jít ve šlépějích Strážců (a zrovna art je skvělej), a dostáváme tak něco, co bude kdy nejblíže plnohodnotnému sequelu; na druhou stranu mi ale tahle stejná snaha přišla mnohdy strašně vynucená. Celá ta teorie u superlidech by byla na jinou, samostatnou knihu fajn nápad, ale do současné kontinuity DC mi to moc nezapadá, protože se to vzalo odnikud (nebo to tak zatím vypadá) a je tak evidentní, že akorát nutně potřebovali něco ve stylu původních Strážců - otázky o superhrdinství, které navíc poštvou lid proti maskovaným. Je to tam tak nepřirozeně našroubovaný...
    S čímž souvisí i to, že je sice fajn, že si na tohle potřebujete akorát přečíst původní Strážce, protože jinak to funguje samostatně; ale opět, tím pádem zatím nevnímám důvod, proč to nemohl být nějaký Black Label nebo něco, protože takhle je to (zatím) od momentální DC kontinuity odtržené a například build up z 80stránkového úvodu do Zrození a poté Odznaku se zde víceméně nijak neprojevuje.

    Takhle bych mohl pokračovat dál. Nové postavy Marionette, Mim a nový Rorschach hodně super a jejich originy mě bavily, ale proč se musel vytahovat Komediant fakt nechápu. Zbytečný, laciný, shazující původní Strážce.
    Další - nemám problém, kam se to ubírá, zatím mi to dává smysl a jsem zvědavej, jak se to celé zakončí; ale to, jakým způsobem se to ubírá, to už je o něco diskutabilnější. Protože pokud to mám brát jako nějaký důležitý event (jak se to teda tváří), tak se tam teda v týhle první knize fakt nic nestalo, všichni jenom pobíhají po Gothamu a v pátrání po odpovědích se neposunuli ani o milimetr. Baví mě to, ale necítím z toho tu důležitost. A už teď se bojím, jak to teda všechno budou vysvětlovat v jediný (příští) knize, pokud to teda nebude nějaká kravina shrnutá do jediné věty.

    Hodiny posledního soudu to určitě už jenom z principu nemají snadné, protože to je spojené s legendárními Strážci. A nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Johns byla fakt sázka na jistotu, má nápady, snaží se to držet pohromadě a je to čtivé. Paradoxně to nejednou podráží právě ony přehnané snahy o to být druhými Strážci, nesnažit se to být trochu více své. Ze Strážců si to tak často jenom bere/odškrtává ingredience, a ty pak sem násilně navrtává. Občas zdařile, občas už ne tak zdařile, a je to pak akorát jako pěst na oko (třeba i ty bonusy a noir detektivka v TV mi tady přišly strašně zbytečný, ale jj, bylo to v původních Strážcích, tak to prostě musíme mít i tady; navíc se v těch bonusech furt opakuje víceméně jedno a to samý). Takhle bych to zatím přirovnal kvalitou k Před strážcům, kteří nebyli vůbec špatní, ale v tomhle případě v takto zásadním eventu čekám přece jenom trochu víc. A i ti Před strážci se nebáli jít často více vlastní cestou, než tohle.

    Jsou teď jenom dvě možnosti: druhý díl svůj prostor a postavy využije naplno, a v tom případě mi nebude vadit, že tohle byla "jenom" představovačka, která je i přes moje výhrady zábavná a vážně se snaží (někdy až příliš); nebo se to rozpadne/nedotáhne se to/uspěchá se to, prostě cokoliv, a já si budu říkat, proč ten prostor pořádně nevyužili už od začátku od této první knihy. Momentálně váhám mezi 3-4 hvězdami, ale chci věřit, že to nějak dopadne a co se zde rozehrálo tak se vše zužitkuje a dojde svému smysluplnému vysvětlení. Pro teď se tedy přikloním k těm 4*.
  • Norri
    Norri mecenáš6.3.2023 00:32Hodiny posledního soudu #01 (pevná vazba)
    Jsem příjemně překvapený. Po Odznaku jsem nevěřil, že se propojení vesmírů DC a Strážců povede. Jasně, bylo by naivní si myslet, že to může dosáhnout kvalit Moorových Strážců, ale přesto jsem doufal, že to bude aspoň trošku důstojně navazovat. A ono se to povedlo. Má to signatury obou světů a je to i dobře vymyšlené. Stejně jako Strážci to má několik dějových linek, ale přesto je to srozumitelné a pěkně komplexní.

    Od Strážců to má vypůjčený i trik s trafikantem a vložený příběhem Černé lodi. Tady se důchodci v domově hádají o dálkové ovládání a přepínají mezi noirovou detektivkou a zprávami informujícími o dění ohledně celosvětové superhrdinské paranoie. Pokračuje to i s novinovými články a různými jinými dokumenty na konci každého sešitu. Chybí tomu ten všudypřítomný strach z atomové války, který byl jednou z hlavních přísad původních Strážců. Ne že by se o to Geoff Johns vůbec nesnažil, ale jeho příběh se zde ubírá jinam a tak je to pochopitelné. Příběh se totiž přesune do DC světa, kde prozměnu vzrůstá ona paranoia vůči superlidem a vůbec všem maskovaným. Taková marvelovská X-Maní klasika. Samotný střet superhrdinů a superpadouchů z obou světů je dokonalý. Celkově musím říct, že jsem Hodinami posledního soudu nadšený.

    Potěšilo mě i dodržení devíti-panelového rozložení na každé stránce. To stále funguje skvěle. Kresba samotná je naprosto dokonalá. Možná je to mainstream, ale já tento typ mainstreamu můžu.
  • faster86
    Vzhledem ke komiksům celkově je to průměr ale mezi superhrdinskýma komiksama nadrůměr, feeling watchmenu tu je dost velký a příjemný, ať už panelama, vsunutím příběhu (originálně komiks, tady je to film v televizi), nebo článkama mezi kapitolama. V originálu byla hrozba jaderné zbrojení, tady je to tvorba metalidí. První knížka se motá hlavně kolem postav z watchmen univerza, dc postavy se tu spíš jen mihnou což se mi líbí. Přijde mi to zatím spíš jako pocta watchmenům než nějaké vykrádání a obohacování se.
  • hroubek
  • karl173
    karl173 mecenáš4.8.2021 15:26Hodiny posledního soudu #01 (pevná vazba)
    Zcela na rovinu. Na původní Watchmeny to zdaleka nemá. Kdybych ale o tomto komiksu napsal, že ho nemá cenu ani číst, dost bych mu křivdil. Osobně jsem si po dvou sešitech nebyl jistý zda mě to vůbec baví. Začátek je tedy rozhodně velmi vlažný. Od třetího sešitu mě to ale najednou začalo všechno zajímat a bavit. A tak to nějak zůstalo až do poslední stránky. Ano Geoff Johns není Alan Moore a Gary Frank není Dave Gibbons, přesto to jsou stále velmi schopní tvůrci, kteří dokázali, že se dokážou poprat s tak náročným úkolem, a to navázat na legendu komiksu. První díl tak nakonec dopadl vcelku slušně a uvidíme jak bude dál pokračovat. 4*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš22.7.2021 17:39Hodiny posledního soudu #01 (paperback)
    Od začátku děs a nuda. Naprosto absurdní a nelogické pohnutky všech zúčastněných postav. Nedává to a hlavně to postrádá veškerý smysl. Víc už to naroubovat na Watchmeny takto násilně nedovedli, že... Kresba docela ok, Gibbonsův feeling je tam cítit, ale jinak mě to nebavilo. I když nové postavy Watchmen světa byly ok, bohužel dostaly málo prostoru. Fakt mě to nebavilo a četlo se to stejně tak. Bonusy ála Moore na konci každé kapitoly vyloženě vadily a jejich smysl mi v podstatě uniká, až na pár výjimek, viz Byronovy dopisy.
  • choze
    Postavit zápletku pokračování na tom, že se Ozymandiasovo brutální obelhání lidstva provalilo, je super výkop. Zfúzovat k tomu svět Watchmen se světem DC superhrdinů... no, jakkoli mám slabost pro Batmana, bez toho bych se klidně obešel. Nejsilnější karta, kterou první svazek tasí, je působivý origin nového Rorschacha, kterého zrodila tragédie v New Yorku. Silueta a Mim sice mají vtipnou superschopnost, ale harlequinnovsky vypadající i šaškující Silueta je i harlequinnovsky otravná a origin obou je klišé, navíc přitažené za vlasy. Otravné je i prolínání děje s televizními zprávami a nudným noirovým filmem, kvůli tomu jsem se komiksem docela prokousával (ve Watchmen je to udělané líp). Kresebně pak jde o mainstreamový standard, neurazí nenadchne. Dojmy jsou tak velmi smíšené a nedá se úplně říct, že bych nemohl dospat až vyjde další svazek...
  • SomeOne
    Je vidět, že se to snaží být pokračování Watchmenů, což se komiksu tak úplně nedaří. Je to docela dobré, jen se trochu bojím, jak bude vypadat dokončení v druhé knížce. Možná to bude trochu uspěchané, ale doufám, že se mýlím.
    Také už se konečně více rozvíjí příběh z té úvodní knížečky do Znovuzrození hrdinů DC.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 13:31Hodiny posledního soudu #01 (pevná vazba)
    Absolutní hodnocení dávám ze dvou důvodů. Za prvé Geoff Johns a Gary Frank perfektně zvládli navodit atmosféru původních Strážců, a to jak formou rozvržení panelů, dodatků na konci kapitol, či sekundární kriminálkou odehrávající se na televizní obrazovce v pozadí děje. Druhý důvod je trochu z nouze ctnost, protože vnitřně moc nevěřím tomu, že by tvůrci v druhé půlce dokázali předvést něco jiného, než „spektakulární megaudálost“, která tím či oním způsobem připraví scénu na slovutné Znovuzrození. Ačkoli Hodiny posledního soudu přicházejí s nápaditým pokračováním legendárního komiksu a zároveň dramatickým způsobem budují krizi mezi oblíbenými hrdiny DC univerza, pořád je to o tom, že se potřebují vejít do nějaké šablony, která finančně nakopne celou franšízu. A právě tohle mi přijde jako hrozná škoda – ne to, že se kombinují jablka s hruškami, ale nutnost dát tomu všemu přesah, který člověk ocení až v okamžiku, kdy si načte všechny související série, odehrávající se před, přitom a poté.
  • Good Games
    Good Games mecenáš26.10.2020 00:14Hodiny posledního soudu #01 (paperback)
    Hodiny posledního soudu 1 sú rozhodne zaujímavý komiks, ktorý spája prekvapivo Strážcov s DC univerzom. Objaví sa tu viacero dobre známych postáv, pár zmŕtvychvstaní, ale aj podarené nové postavy. Prvý diel je hlavne zoznamovací, až tak veľa vecí sa tu neudeje a pre kvalitnejší čitateľský zážitok je lepšie, ak zabudnete na neprekonateľný originál od Alana Moorea. Stále sa však jedná o dobre napísaný komiks. =►Celá recenzia◄=
  • Blackmoor
    Postava Marionette a Mima dle mého to nejvíc táhnou, přečteno na jeden hlt, nevím účel spojení DC světa a Watchmenů, nevím proč Komediant.... , chápu že bude potřeba další kniha a moc se těším. Je to brutální, chytlavé. Marionette je dle mého lepší a zajímavější postava než Harley.
  • Palebras
    Hodiny posledního soudu řadím mezi to nejlepší, co jsem letos četl. Jelikož Strážce neskrytě obdivuji, po oznámení vydání tohoto počinu u nás, jsem byl nadmíru potěšen. Já osobně propojení mezi Strážci s universem DC kvituji, protože mi tohle k sobě absolutně sedí a vidět Batmana spolu s Rorschachem nebo Ozymandia s Luthorem je pro mě lahůdkou. Potěšila i celková stylizace jako u Strážců, spolu s informačními předěly jednotlivých sešitů a hlavně Noir detektivka Nathaniela Duska, která vzdává hold černobílým krimi šlágrům, mi přišla osobně daleko bližší než příběhy Černé lodě. Nové postavy Marioneta a Mim jsou naprosto skvělé a měl jsem obavy, zda-li nebudou působit rušivě ale opak je pravdou a rozhodně se jedná o perfektně doplňující se sourodou dvojici, na kterou je radost se dívat. Co se týče politikaření tak jako v případě Strážců, kteří řešili aktuální problémy té doby, zde dostáváme problémy doby dnešní a vidíme, že se vlastně nic moc nezměnilo. O kresbě Garyho Franka není potřeba se dlouze rozepisovat, protože je naprosto excelentní a je radostí se na ni dívat. Celkově jsem byl spokojen i když došlo spíše na oťukávání postav a představení nově příchozích, tak i přesto jsem dostal parádní jízdu, kterou jsem zvládl prakticky na jedno posezení a určitě budu netrpělivě vyhlížet jaro příštího roku, kdy má vyjít druhá část. Dávám plnou palbu!
  • tom173
    Nečekejte pokračování Watchmen. Jde o typického Johnse, který byl pro DC asi ta největší sázka na jistotu. Čte se to skvěle, nový Rorschach a hlavně Marionette s Mimem jsou pro mě po delší době nové postavy, o kterých se chce čtenář něco dovědět a jejich krátké originy v rámci jednotlivých sešitů jsou hodně poutavé. O něco hůř už tady na mě působí původní postava Ozymandiase a hlavně SPOILER: Komedianta. To že ho Johns vytáhl zpátky mezi živé mi přijde hodně nešťastné rozhodnutí a zatím to takhle po první knize moc nechápu. Na to jak byl před svou vraždou zlomený a rezignovaný, tak si prostě nemyslím že pokud by přišel mezi živé by jeho hnacím motorem byla prachsprostá pomsta a zase by se choval jako magor. Dále, mise celého příběhu - najít dr. Manhattana a dozvědět se co se vlastně děje.. Ono to takhle působí jen jako zábavná jízda se zamínkou znovu ukázat slavné Moorovy postavy, které všichni znají. Ani jsme zatím nedostali žádné vysvětlení návaznosti na the Button. Proč má Batman jiný oblek než ve Znovuzrození? Nebo jsme zase na nějakém elseworldu? Já nevím, snažím se chytat, ale prostě tohle mělo vyjít hned jako komplet a ne rozdělené na dvě knihy. Nevím jestli je na to náš rybníček moc malý a jako komplet by se to neprodávalo, ale tyhle události (kterou ještě jde prodat jako pokračování Watchmen) by si to určitě zasloužily. Bohužel musím dát zatím 3*
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš15.10.2020 22:52Hodiny posledního soudu #01 (paperback)
    Není to špatný, ale zatím jsem moc nepochopil, proč vlastně bylo potřeba spojit Strážce se zbytkem DC. Tak jsem zvědav, jestli se to v druhé půlce nějak víc propojí.
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.10.2020 22:54Hodiny posledního soudu #01 (paperback)
    Johns vazne neni Moore a Doomsday clock nejsou Strazci.
    Ve svetle bezne produkce je to zatim mirny nadprumer, ale Johnsovi se obvykle veci rozpadaji az v posledni tretine.
    Zatim 70%
  • Spacecore
    Doomsday Clock jsem četl jak vycházel v US a ty proluky byly strašný, tak váhám, jestli napsat komentář teď, kdy už si vybavuju pouze dojmy, nebo až si to pořídím / půjčím z knihovny (tohle ale rozhodně pořídím, když o tom tak uvažuju :-)). No co, při nejhorším přidělám druhý komentář a hlavně ten výblitek od PKD se nedá brát vážně, tak bych sem rád napsal něco normálního, byť se stejným hodnocením. Očekávání byla veliká vzhledem k celému startu Rebirthu, který mě (až na výjimky) fakt nebavil (výjimky jsou Superman, Batmaní svatba a právě Doomsday Clock, zbytek mě fakt nenadchnul) a světě div se, i přes chybičky jsem si celý Watchmánky vs DCčka užil. Nečetl jsem dosud Before Watchmen a tak byl tohle můj první návrat do světa Watchmenů a líbilo se mi to moc! Johns píše skvěle a postavy uchopil naprosto parádně, dodal jim pokračování, hloubku a držel se mantinelů předlohy. Dokonce si dovolil vytvořit funkční nové postavy a zasadit je. Což je fascinující. Věřím, že i Moore u toho tolik neskuhral. Jediný co pokulhává je množství a směr děje v poměru na délku celého komiksu (možná mi to zkreslovaly ty obří delaye vydávání jednotlivých kapitol). Jenže zase chápu Johnse, který si nemohl úplně dělat co chce, s natolik svatou látkou jako Strážci beze sporu jsou. Zároveň má zmáknutý DC multi-svět a propojení provedl rafinovaně a fikaně, byť s celkem chabým rozuzlením. Ono to ale ve výsledku nevadí, protože tady došlo ke kompromisu a balanci mezi oběma světy a už za to si zaslouží Geoff chválu. Frank je vynikající! To je lahoda! Celkově se jedná o zábavné čtení, politická linka tu je, ale ne tak onanistická jak jí popisuje PKD, prostě to jen k Watchmenům patří a ta politika je žhavé téma vždycky. Kdyby to bylo psáno dnes, celý dílo by to překopalo od základu. Takže nehodlám masturbovat nad politikou v Doomsday Clock, obecně když se řeší politika v komiksech, je to nutné zlo a jediný, kdo to zvládl je právě Moore a Johns se o to pokusil taky. Nevadí to, ale není to ryze politický dílo (a už vůbec ne, že je to anti-liberální nebo něco, lol). Především je to zábavné, DC fanservis tu funguje (obzvlášť na konci), objeví se tu jedno zásadní zjištění o fungování multiversa a celkově je to must have / must read čtení, ale klasikou jako Watchmen se to nestane. Dávám 5 ze sympatií, regulérně je to ale příjemných 4,5*.
  • PKD
    Nic pro sluníčkáře, pseudoliberály a podobné poťapané humanisty. Pouze pro nihilisty, cynické realisty apod. pochybné existence.;-) První 4 str. jsou kopnutím do xichtu dnešní, hyperkorektní společnosti, kde menšiny(ať jakkoli úchylné či zvrácené psychicky) diktují většině. A to se to vážení odehrává na poč.90tek. Tedy, části ve Watchmen universu. Rorschach v2.0 jest stejně nekompromisní, i když je to zřejmě v rámci lezení do zadku negrům apod. černoch, tak vysvětlení proč tomu tak je, mi sedí na 100% takže zatím ok. 1.kniha je ještě hodně temná, páč ve 2.knize už naplno nastoupí Superman a spol. a DC oblha se poněkud rozjasní. Johns sice tvrdí, že nejde vyloženě o pokr. Watchmenů, ale nevěřte mu. Jsou to kecy. Toto je regulérní Watchmen II, kde se jen tak ´´omylem´´ připletlo pár DC postav.;-) Taky se zde snad po1. mohl rozjeti na plný kule, a nedělati si hlavu s brutalitou, drsností a vulgarismy. V DC mainstreamu něco pochopitelně, nevídaného. Páč toto není comics pro haranty. Ukousl si sice obří krajíc, ale co se týče 1.knihy, tak nemohu nic výrazného vytknouti. Snad jen mě vždy zamrzí, že si to opět Gary Frank inkeroval sám a nepřenechal to svému častému inkerovi Jonu Sibalovi. Části s Batmanem byly voda na můj mlýn, co se týče odhalení jeho arogantně zbytnělého ega, ve srovnáním s kterým, je Luthor skromný a tichý člověk. Joker se povedl na 100% Riddler SPOILER!!! (kterému Komediant prostřelí koleno,a neptejte se mě, jak to, že je naživu, asi ten zmetek, dr.Manhattan) zde nápadně vypadající jako Frank Gorshin z tv Batmana ze 60tek, též potěšil a asi zatím top jest rozhovor Ozymandiase s Lexem Luthorem, který fakt stojí za to!;-) Je prostě squellé vědět, že Rorschachův deník, má OPRAVDU velkou důležitost a celý pův. Mooreův příběh si ho nepsal jen tak pro srandu králíkům. Jeden z nejzásadnějších DC počinů za 10 let. Minimálně. A ne, je mi naprosto u zadku, že jde o zásadní ságu pro Rebirth období, páč při zpětném pohledu za posl. 4 roky, jde o dosti zbytečnou a ve výsledku mdlou DC éru, jejíchž asi jediným důvodem existence jest 12 maxisérie, Doomsday Clock a její 2 velmi dobré prequely...DCU:Rebirth a Button, takže, mise splněna a Rebirth/DCU, můžete zrušit. Haha! P.s. textové části jsou stejně jako u Moorea, důl., takže...nepřeskakovati. I když se nic nestane, když si je přečtete až po comicsu. A zde kladená otázka, proč je 97% metalidí v USA, je něco, co si sám pokládám už přes 10 let, takže bravo. A to, že se zde Black Adam stal v podstatě Magnetem s Genoshou, mi příjde zvláštní, leč přesto zajímavé, i když zrovna neskákám blahem, když mám v DC okaté narážky na Marvel. Což platí i naopak.
193081