Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Souborné vydání obsahuje komiksový příběh J. Foglara – Expedice Borneo, legendární tři výpravy do ztracených světů Vlastislava Tomana a dnes již klasického Toma Bartona a rozuzlení jeho výpravy, ke kterému dojde po mnoha letech od vydání 1. dílu!

Vyšlo jako 11. svazek edice Galerie českého komiksu

V bonusech je 4-stránkový komiks Tajné město, str. 135-138 (scénář: J. Chalupka, kresba: Ladislav Říha). Vyšlo také ve sbírce Pokračování příště ...a jiné příběhy! v lednu 2020.


Scénář
František Běhounek (Dr. Tomek), J. Chalupka, Jaroslav Foglar, Ivana Peroutková, Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Art
Václav Junek, František Kobík, Jiří Petráček (Oskar), Ladislav Říha, Jiří Veškrna
Publicistika
Milan Krejčí
Žánry
dětský, dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-88098-42-3 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
1026 g
Stran
144
Cena
499 Kč
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš14.1.2021 15:08Výpravy do ztracených světů
    Kompletizácia kultových komiksov Výprava Toma Bartona (1946 – 1947), Výprava Toma Bartona pokračuje (ktorá je historicky prvý raz publikovaná práve tu) a adaptácie slávneho Doyleovho románu od Vlastislava Tomana Výprava do Ztraceného světa (1969 - 1970), ku ktorej sú pripnuté pokračovania Druhá výprava (1979 - 1980) a Třetí výprava (ktorá vyšla až v r. 2010 a ktorá asi nebude úplne tým, čo čakáte; skôr by som ju vnímal ako experiment: príbeh rozpráva psychiatrický pacient novinárovi, ktorý sa „náhodou“ podobá na Vlastislava Tomana, pričom textu je relatívne viac, ako obrázkov, dokonca tu nájdete fotku Stevena Spielberga a zábery z jeho trháku Jurský park). Najmä pri Druhej výprave je v kresbe badateľný značný kvalitatívny posun, keďže došlo k výmene ilustrátora. Bonusovou čerešničkou sú krátke komiksy Expedice Borneo a Tajné město (alternatívne vysvetlenie dodnes nevysvetleného záhadného zmiznutia dobrodruha Johna Fawcetta). Spoločným menovateľom dotyčných komiksov sú výpravy skupiny odvážnych priateľov (s minimálnym, alebo žiadnym ženským osadenstvom) do exotických končín odrezaných od zvyšku sveta s pravekou živočíšnou ríšou. Ľudia sa k nej nesprávajú pekne a akonáhle dačo začne vykazovať čo i len mierne náznaky predátorstva, okamžite to zastrelia alebo aspoň vyhodia do vzduchu (prinajlepšom nechtiac zapália). Posun u Druhé výpravy badať nielen kresličský, ale i myšlienkový: na rozdiel od prvej časti si hrdinovia uvedomujú svoje agresívne správanie a namiesto plienenia neprebádaného sveta uprednostňujú naopak jeho ochranu, vnímajúc ho ako prírodnú rezerváciu. Oceniť musím aj textové bonusy: nostalgické úvodné dvojstranové spomínanie Vlastislava Tomana a 10-stranový doslov Milana Krejčího (jediné, čo by som skritizoval, je nepochopiteľné rozdelenie krátkym komiksom). „Iba“ 3* nedávam za to, že by vydavateľ šetril. Naopak, vyzerá to fakt exkluzívne. Ani za to, že by to nebolo historicky dôležité. Naopak, ide o kultovky, ktoré by mal poznať každý komiksový zberateľ. Dávam ich za scenáre, ktoré sú miestami dosť zlé (resp. v dobe svojho vzniku byť zlé nemuseli, ale časom zostarli).
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 17:35Výpravy do ztracených světů
    Někdo by mohl říct, že to je zbytečná sbírka kvůli trilogii Ztracený svět a moc by se nemýlil, ale má to svá ALE. Za prvé máme pořád pár nových příběhů, které u nás nevyšly - Výprava Toma Bartona s pokračováním, Expedice Borneo a Tajné město v bonusech. Za druhé je kniha ve větším formátu, než souborné vydání od BBartu a XYZ. Za třetí jsou Výpravy do Ztraceného světa v lepší kvalitě než poslední vydání od XYZ. Lepší barvy, nechybí text pod panely a horní grafický pruh je původní, včetně úvodní dvoustrany. Tohle je opravdu dobrý důvod, proč to vzít na milost. K tomu je tam skvělý bonusový materiál. To na Vybíralových edicích zbožňuji. Když jsem se do toho začetl, tak jsem byl zase nadšený, ale když to srovnám s Junákem, který vyšel letos v listopadu, tak se mi Barton četl o trochu hůře, než jeho dobový souputníci. Borneo a Tajné město jsou krásné jednohubky. Pořád to ale jde a já se přesto bavil, takže proč ne. O výpravách se ani nemá smysl rozepisovat, ty mě baví pořád, dokonce víc, než předtím. Pak musím dále souhlasit, že přední obálka by nemusela mít ty tři bubliny s názvy příběhů. Nikdy předtím to Vybíral nedělal, tak si říkám, proč tady jo, ale na kvalitě to neubírá, spíš mě jen mrzí, že nemám ty dinosaury v celé své kráse.
  • louza
    Pro majitele první velké knihy komiksů z ABC a zlaté Tomanovy sbírky poněkud redundantní kniha stojící na dvou základních pilířích. Výpravě Toma Bartona z poválečného období a Výpravách do ztraceného světa známé z obou jmenovaných knih. Původní Tom Barton balancuje někde mezi dobrodružnou literaturou s příměsí v té době populárních rychlých šípů, jejichž odkaz je znatelný zejména v charakterech postav. Je bez diskuse, že Běhounek psát uměl. Junkova kresba nemusí na první pohled ohromit, pravdou zůstává, že ve srovnání s dobovými mainstreamovým komiksem ze zámoří (teď nemyslím zrovna Prince Vallianta) zase až tolik nezaostává a i přes svou karikaturní nedokonalost nezapírá patinu s svébytný styl. Příběh nebyl dokončen, takže se tu o jeho závěr nějak pokouší mistr Petráček, což úplně neurazí. Přesto se však nepřekvapivě po sedmdesáti letech úplně dokonale navázat nepodařilo.

    První výprava do ztraceného světa se drží Doylova originálu o němž se nepochybuje, takže na přetřes zůstává už jen Veškrnův art, kde bych rozhodně nebyl tak smířlivý jak v Junkově případě. Protože to jsou dávno vyčpělé a překonané omalovánky, které možná mají svůj svébytný výraz. Ale rozhodně ne místo ve druhém tisíciletí a dobové srovnání s takovým Romitou je dokonale směšné. Což se ovšem nedá říct o Kobíkově druhé výpravě tvořící vrchol knihy, která nejen že překvapí tradičně skvělým grafickým ztvárněním funkčním až do dnešních dnů, ale i poměrně schopným rozvinutím původního příběhu do opravdu zajímavého dobrodružného thrilleru v pravěkých kulisách. Petráčkův dovětek v podobě výpravy třetí už je tak spíš příjemným bonusem, stejně jako opravdu pěkně stylově kreslená a colorovaná výprava na Borneo.

    Knihu už tradičně uzavírá fešné shrnutí z pera Milana Krejčího a pro koupi hraje zejména větší rozměr knihy více odpovídající původnímu ABC formátu stejně jako kvalitní papír. Jen ty nadpisy přes výtečnou obálku si mohl Vybíral ušetřit.
142