Teta May se octla na pokraji smrti. Zasáhla ji střela určená jejímu synovci. Situace se zdá beznadějná. Reed Richards, Stephen Strange ani nikdo další nemá tu moc ji zachránit. V té nejčernější hodině se objevil tajemný cizinec, který nabízí jistý obchod. Ale kolik je toho Petr připraven obětovat, aby svou tetu zachránil? Navíc se vrátíme do starých časů, ukážeme, kdy se poprvé objevila Mary Jane, a prozradíme vám tajemství ze Spideyho minulosti.

Obsahuje příběhy:
Jen o den víc
Zrození superhrdiny!
Rhinovo řádění!
Kluk od vedle

Hřbety jednotlivých svazků postupně tvoří ucelený obraz od Marko Djurdeviče.

Obsahuje sešity sérií Amazing Spider-Man (Vol. 1) #42-43 a #544-545, Friendly Neighborhood Spider-Man (Vol. 1) #24, Sensational Spider-Man (Vol. 2) #41 a Untold Tales of Spider-Man #16

V tiráži je chybně uveden Ondřej Král, který se na redakci tohoto čísla kompletu nepodílel.


Scénář
Kurt Busiek, Stan Lee, J. Michael Straczynski
Art
Pat Olliffe, Joe Quesada, John Romita Sr.
Ink
Dick Giardino, Danny Miki
Barvy
Richard Isanove, Steve Mattsson
Lettering
Rui Alves, Hugo Jesus
Překlad
Changer the Elder
Redakce
Alena Mikulíková
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2612-3169 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
660 g
Stran
184
Cena
249 Kč
Originál
Spider-Man: One More Day (Marvel Comics, 1966, 1996, 2007)
  • Bary02
    No na to že jsem ze všech stran slyšel neuvěřitelný hate na to jak moc je tento restart nucený a nefunguje. Takže jsem se začátkem čtení neměl žádně očekávání. Za mě je, ale zakončení Straczynského runu přinejmenším důstojný. Končí přepsáním statusu quo a ani to mi nepřišlo zase tak hrozné. Celá ta zápletka s umírající tetou May je fajn je vidět že J. Michael se držel toho svého příběhu, který chtěl odvyprávět. Takže první polovina komiksu fajn a nadprůměr. Ale ta druhá... bylo pro mě opravdu těžké se komiksem prokousat. Sice mám spidermanovké retro fakt rád, ale tyto komiksy jsou zde hlavně proto že se zde Peter poprvé setká s Mj ale tyto komiksy mě zase ultimátně nebavily takže komiks shazují do průměru.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš26.6.2021 09:01Komiksový výběr Spider-Man #025: Jen o den víc
    Toto bez spoilerov nepôjde. Straczynského Spider-Mana zbožňujem (najmä Návrat), ale z Jen o den víc som mal strašne zlý pocit. Je to možno o to smutnejšie, že ide o koniec jeho 7-ročného pôsobenia u Sieťomila. Ide o dokončenie komiksu Zpátky v černé. Vlastne to ani nie je príbeh, skôr príhoda. Teta May schytá guľku namiesto svojho okostýmovaného synovca a pred istou smrťou ju zachráni Mefisto: milovaná teta prežije, ale minulosť bude upravená tak, že sa Peter a MJ nikdy nevzali. „A to je všetko?!“ pýtam sa neveriacky. Nuž... je. Síce táto udalosť samozrejme spôsobí marvelácke zemetrasenie v rámci kánonu... avšak nič z toho v tejto knihe nevidíme! Komplet pôsobí skôr len ako nezáživný (ale Joeom Quesadaom parádne nakreslený) prológ. Prológ, ktorý mal za úlohu reštartovať predsa len už unavené univerzum a vniesť doňho novú dávku čírej energie. Avšak čím som starší, tým mi podobné násilné reštarty začínajú pripadať čoraz vychcanejšie. Teoreticky je zaujímavé sledovať dozvuky Občianskej vojny. Za všetko zlé, čo sa tu Petrovi stane, je zodpovedný Tony Stark (alebo sám Peter, keďže na to Zlatému Avengerovi skočil?), ale v praxi to vyzerá tak, že si na pár stránkach dajú po hube a ide sa o dom ďalej. Pozitívne hodnotím účasť Dr. Strangea, ktorý mal so Sieťomilom vždy vynikajúcu chémiu. Zaujala ma scéna, v ktorej Peter zranenú tetu počas hospitalizácie v nemocnici premenoval na May Morganovú (aby ju nenašli zločinci, ktorí prišli dokončiť to, čo začali); čiže krstné meno jej nechal! Už vidím, ako by tým zmiatol kriminálnikov, ale museli by mať IQ maximálne 22 („Počkaj, tu leží nejaká postrelená dôchodkyňa May... aha, hmmm, tak nič, priezvisko je Morganová, nie Parkerová, tak to určite nebude ona, hľadáme ďalej, kámo.“). Vrcholom je však až to, že táto kniha má cca 200 strán, ale Jen o den víc tvorí len cca 108 strán a zvyšok (cca 64 strán) pozostáva zo starých a nudných retro komiksov. Ich prítomnosť vnímam ako podvod, pretože s Jen o den víc majú spoločné vari len to, že sa v nich Peter prvýkrát stretáva s MJ. To je jednak strašne málo a jednak tu o MJ skoro vôbec nejde a namiesto nej musíme čítať desiatky strán o nezáživnom súboji s Rhinom a Radioactive Manom (s kým???). Nezachránia to už ani bonusy: banálny rozhovor s Quesadaom a o nič menej banálny doslov Stana Lee od Stana Lee.
  • Moon
    Konec dobrý všechno dobré ? Né tak úplně, trochu násilný restart. Jízda to byla pěkná a končí tak nějak nečekaně. Nedivím se, že dost lidí to naštvalo nebo znechutilo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš31.12.2020 22:37Komiksový výběr Spider-Man #025: Jen o den víc
    Není to vyloženě hloupé, ale zase chce někdo udělat restart, protože už je toho ve Spidey světě nakydáno ažaž, tak se není čemu divit, že tvůrci udělali takový plot twist. Retro sešity nebyly hloupé a daly se číst. Příjemný střed, protože je to místy nekonzistentní sbírka, i když smysl nějaký má.
  • hroubek
    Tento komiks a jeho příběh bude patřit k tomu nejkontroverznějšímu co se Spideyumu za posledních pár let stalo. V tomto komiksu se bude přepisovat status quo. A rozhodně to nesedne všem. Spoustu fanoušku to doslova naštve. Já jsem to zkusil moc nevnímat a užít poslední představení J. M. Straczynskiho u Spider-mana. Příběh se mi líbil. Jelikož to skvěle navazuje na komiks Zpátky v černé, který je luxusní. A pak to přijde. Hodně emocionální a smutné zakončení. Bolí to, protože přijdeme o desítky skvělých příběhů. Přesto někde uvnitř vím, že to není konečná pro Petera a MJ. Staré příběhy nejsou špatné, ale jsou hrozně ukecané a obdivuji čtenáře co to četli a nezbláznili se. Jen o den víc je zajímavý a dobrý komiks a pro všechny fanoušky Spider-mana povinnost s velkým P.
  • Spider-man
    Musím přiznat, že úplně nechápu ten hejt na tenhle komiks. Ale je pravda, že mé hodnocení ovlivnila řada subjektivních jevů. Tak především jsem věděl, do čeho jdu příběhově a potom, Straczynski mě už potom, co provedl Gwen v Sins of past a s Ezekielem v Book of Ezekiel nemohl více zklamat. Úplně zničil tu andělskou auru kolem Gwen, takže tady už mě mohl jen potěšit. Sice by se mi víc líbilo, kdyby Peter dal přednost rozhovoru z předchozího booku s tajemnou entitou (Have faith, Peter), ale tohle epické vyústění a závěr Straczynského runu celkem fungoval.
  • louza
    Velmi nečekané vyústění Straczynskiho runu, kterým Marvel připomenul, že je stále Marvelem. A pokud to snad vypadalo, že jejich vlajkový komiks pod Michaelovou taktovkou poslední desítky čísel zaváněl něčím jako je hodnotnější literatura, tak to se čtenáři rozhodně nemuseli bát, že by to tak mohlo zůstat. Management team Marvelu v čele Quesadou, který si svůj plán pro jistotu pohlídal i výtvarně vymyslel korporátní solušn nambr van a klód damme k tomu. Už předchozí sešity nesly výraznou pečeť kolektivního brainstromingu, ale to co se povedlo chytrým hlavám na meetingu vymyslet tentokrát opravdu předčí i Bobbyho Ewinga ve sprše. Tohle není jen tak nějaký fail, ale architektonicky dokonale zkonstruovaný shitty end, který udělal definitivní tečku za několika dekádami série The Amazing Spider-Man tím, že je prostě smáznul - a udělal ze čtenářů kteří ji tak dlouho kupovali kapitální voly. Je to třináct let, ale stále si pamatuji ten sžíravý bezmocný vztek. Quesada má samozřejmě pravdu, když tvrdí že tenhle krok nalajnuje cestu Marvelu dlouho dopředu, protože tím po kaze klonů, kterou Straczynski částečně napravil přivodil komunitě trauma jaké se nezhojilo ani za více než dekádu. A Marvel tím definitivně přišel o poslední zbytky důvěryhodnosti. Hodnocení? Jiné než čistý průstřel lebky je nepřípustné.
  • Delphín
    ,,Osud není psán velkým písmem. Tvoří ho drobné detaily.“
    Slabší, ale stále velmi kvalitní pokračování ,,Spider-Man: Back to black“. Jen ten závěr asi v mnoha čtenářích zanechá smíšené pocity. Dle mého měli May rozhodně nechat zemřít. Nic zásadního by se přeci nezměnilo, jako v tomto případě. Dále se tu nebudu rozepisovat, protože bych výtkami vyspoileroval celý děj…
    Amazing Spider-Man #42 – Solidní suprácký průměr.
    Kluk od vedle – Odsunout Spideyho na vedlejší kolej a dát kratší příběh, kde hlavní roli plní M.J. a její pohledy na Petera a její život, je velice fajn čtivo, které mě mile překvapilo.
  • Carnage
    Všechno dobrý, Straczynski a jeho run je prostě skvělý dokud se nedostaneme k "One More Day". Nakreslený je to krásně o tom žádná a předcházející komiksy jsou skvělé jenže řešení Petrova skoro neřešitelnéhé problému je tak vycucaný z prstu až to není hezký. Měli Tetu May nechat umřít a tečka...
  • cyboy
    Debilus ex machina. Jeden z nejhorsich. Ty Untold Tales mely radsi zustat neodvypravene.
    A to jsem doted povazoval Straczynskeho run S-M za jeden z tech lepsich. :(
    20%
  • Spacecore
    Já ten komiks v době vydání dost hejtoval a už se nikdy posléze ke Spider-Manově nevrátil (možná právě kvůli One More Day), protože Straczynskiho run řadím spolu s Morrisonovým Batmanem mezi nejlepší runy vůbec a One More Day bylo něco naprosto odporného. Každopádně po letech (přesně 12) kdy se na to dívám dospělýma očima, tak už vnímám One More Day jako nevyhnutelnost. Stejně jako smrt. Nedá se nic dělat. Takto skvělý run s naprosto zlomovým chodem Peterova života by nemohl jít do nekonečna. Bylo to krásné a skvělé, ale nešlo by to držet pořád. Dřív nebo později by to skončilo. Skončilo to hnusně, utnutím, nelogickým deus ex machine zásahem a Spider-Man byl v podstatě retconován na osobním životě bez přihlédnutí k Občanské válce a událostem tehdejšího Marvelu. Ale taková je podstata superhrdinských seriálových komiksů - status quo musí být zachován a čím větší progres postavy, tím bolestivější je jeho restart. Bohužel. Takže jsem se s tím smířil, že výborný run nemohl být ukončen jinak, než naprostým fuck upem, protože cokoli jiného by možná celou tu Straczynskiho jízdu postupem času oslabilo. Doufám, že chápete, co tím myslím.
  • jh666
    Bože, jak já tenhle komiks nenávidím. Plně souhlasí s Tyfem pode mnou, tohle nemělo nikdy vzniknout. Všechna čest JMS, že to dokázal napsat aspoň čitelné. On by to nakonec mohl být i dobrý komiks, kdyby nedopadl tak, jak dopadl. Ale tak spláchnout 20 let historie do hajzlu je čisté zlo a neúcta. Rozhovor s Quesadou na konci je pak jen pomyslná "třešnička" na dortu. Z těch keců mi bylo na zvracení. Opravdu doufám, že Nick Spencer ve svém runu spěje k tomu, aby One More Day zvrátil.
  • Tyfus
    Napsané je to pěkně, nakreslené je to parádně. Hodnotit to však dobře nemůžu, protože tento příběh vůbec neměl vzniknout. Nejhorší deus ex machina všech dob. Smutná tečka za nejlepším Spideyho runem.
  • mcleek
    Samotný příběh One more day je boží. Dokončení Zpátky v černé je ještě napínavější, ještě vypjatější, jde až na/za hranu. Straczynski umí. A tady mu to navíc kreslí Quesada, který ho skvěle doplňuje. Něco nevídaného (nebo nevydaného?).Ukončení Straczynského runu je emoceždímající, člověka by zajímalo, jak se stavu příběhu zmocnil další scénárista.
    Starší tři sešity mě nezaujaly zcela ničím.
    Celkem tedy asi 4 hvězdy.
    Trošku horší je v komiksu i redakční práce - že jim chybí v jedné bublině čárka mezi větami, člověk přehlédne. Že dojde několikrát k překlepu, člověk oželí. Ale dvě nepřeložené bubliny už ukazují, že redaktor (Lenny?) nedává pozor...
610656
  • Lenny
    Tenhle komiks je vážně legenda. Vedlo to k obřímu znechucení fanoušků, výhrůžkám smrti pro Quesadu (totálně si tím zkazil pověst) a dodnes je to živé téma. Část redakce prostě nesnášela ženatýho Petra. Nick Spencer zrovna "One More Day" řeší ve svém runu.
    Fun fact: Existuje komiks "101 Ways to End the Clone Saga," kde si dělají srandu ze své bezradnosti - mezi možnostmi je i dohoda s ďáblem :)

    SlouzimStarymPsum: Za tímhle kiksem bude stát nejspíš Changer, nikoliv obří korporace Hachettů. Jelikož sama vilku s bazénem nemá, vidím to na smolíka.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.8.2020 01:49Komiksový výběr Spider-Man #025: Jen o den víc
    Sloužím: díky ti :) zní to jako zajímavý příběh :D

    Jj, buď to musí být luxusní příběh sám o sobě nebo totální píčovina, aby se to zapsalo do dějin :) ta debilita má nakonec možná větší sílu :D
  • SlouzimStarymPsum
    Lenny: Žaluj je za to, že ti kazí dobrou pověst. Ale nejdřív jim o té připravované žalobě řekni a zmiň se o tom, že dneska jsou vilky s bazeném tuze drahé a ty ne a ne si na ni našetřit. Mohli byste se pak domluvit jako rozumní lidé a celé tohle nedorozumění smést ze stolu.

    Milo_Harwey: Částečnej spojler: Jedna z důležitých postav se dostane do ne příliš komfortní situace (za mých mladých let se říkalo „je pěkně v p..eli") a Petr by onu postavu chtěl z té situace dostat. Tak hodí řeč s jednou vysokou šajbou (Petr má číslo na jeho mobil, to je na celém světě stejné) a tu postavu z té situace dostane. Ale je to něco za něco, jak už to u těhle přátelských výpomocí bývá, a příběh kvůli tomu začne zavánět fraškou větší než menší, jak už to u těhle superhrdinských veletočů bývá. Konec částečnýho spojleru. Úplnej spojler: Baba May to koupí, mele z posledního, Petr, jakožto chlapec se slabostí pro starší dámy, se s tím nehodlá smířit, potká rohatýho, rohatej nabídne výmaz Petrova manželství, Petr s tím souhlasí, plácnou si a baba je zas čiperka. Petr si tak díky tomu může počvachtávat na dobrotách z tetiččiny dílny jako za starých dobrých časů a nemusí poslouchat manželku, že ji bolí hlava. K tomu jako bonus rohatej vymaže všem lidem z hlavy informaci o Petrově identitě. Konec úplnýho spojleru.] Kdyby náhodou: Nedělám si z tebe prču.
    Straczynski prý s tím nechtěl mít nic společnýho, není to z jeho palice, s tím přišel někdo nahoře. Snad chtěl i vymazat své jméno z celého příběhu, části nebo sešitu, určitě se o tom dá najít spousta informací, jak to bylo, nebylo, kdo komu, kdo koho a tak.

    Tohle je fakt kardinální p..ovina a tenkrát z toho museli být lidi na větvi, ale s odstupem času jsem já osobně rád, že takové příběhy vznikaly (a určitě budou vznikat občas dál) a je možný na ně s odstupem času dalšího děje koukat, robeízrat je, smát se jim, číst o nich diskuze, koukat na vtipná videa nebo pochytávat narážky v jiných komiksech nebo filmech a tak. Je to součást historie, jako třeba ve fotbalu zářezy rozhodčích, góly rukou nebo pokousání soupeře, o kterých se pak učí na školách a vedou debaty desítky let poté. Přesně takové komiksy by ve výběrech, kompletech atd. měly být, bez ohledu na jejich debilnost.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.8.2020 21:19Komiksový výběr Spider-Man #025: Jen o den víc
    Vyspoilerujte někdo, proč je to taková sracka, pls
  • Toe
    Když tak prosím příště přímo do fóra "Připomínky a návrhy", tady by nám to mohlo utéct (i když jen tak neuteče! :D
    Lenny: Je to tak, jsi psaný všude, teď jsem znovu omrknul a sám jsem to tu původně doplňoval dle tiráží - hodíme všude poznámku...
  • mcleek
    Jojo, v tiráži knihy jsi uveden coby "redakce". ;-) Stav knihy opravdu odpovídá tomu, že ji nikdy žádný editor ani redaktor neviděl...
  • deefha
    Knihu mám před sebou a "Redakce: Ondřej Král" v tiráži opravdu je. Ty ostatní mohu zkontrolovat večer, ale předpokládám, že to bude stejný případ.
  • Fry
    Lenny: Tak jsem tě ze všech tebou zmíněných komiksů vyškrtal, nicméně bylo by dobré, kdyby někdo dokázal ověřit, zda-li jsi v tiráži tedy chybně uveden ...
  • Lenny
    Prosím, já na tomhle komiksu vůbec nepracoval - jsem chybně uveden v knížce nebo jen tady?
    Stejný problém je i u NHM Havok, Polaris, Iceman, Banshee
Četl/a (49)
2scha, Al0f0k, Azik2586, Bary02, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Dejweez26, Delphín, Doppelganger, Dzoglik, Honzin, hroubek, Ivan Kucera, Jay-jay, jh666, kallenved, Keno, lantan1, Lenny, LookAss, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, Moon, NextOne, noovakpetr, opytz, Paldini, Petr, Raul, roswelll, Sagikkun, Sajmon, Spacecore, Spike, Tomski, trudoš, Václav Mikula, vita, Zdendy, zdennanek, zlejzmrd
(144)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfray, Alfred, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Bary02, Beng.D, Benji, blackJag, bmc75, bobo666_2005, calvin10, Carnage, Cemino, chuckboris, ConanVJ, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Delphín, Denis1996, Dinik, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Erich, fifas, filemon, Filip123, filosh, Fox01, GavlaDan, Glumal, hlavathor, Hlousks, Honzin, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Idy, invape, Ivan Kucera, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, kallenved, Kareru, kendor007, Keno, komiksák007, Krvavý Patejl, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, mAGiic, Mariomichal, Marvin, Maty48, mcleek, me, meffis, Mercurio, merhyx, michaldca, Mikei, mimo_provoz, mineralk, misa, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, Moon, MP, NecRoman, Nevimtrebastofi, NextOne, Nightmare, noovakpetr, nx, Olesh, Onkel 1928, opytz, oru, Paldini, pearlxjam, pechna, perper, Petr, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, Radkos, raenius, Ricarderon, RicHard. , RichardWest, roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, Sajmon, Saran, Skot, sleepless, Spider-man, Spike, StressCZ, Symbi, tacmud, Tomasino79, tomntp, Tomski, trudoš, Tyfus, Václav Mikula, valkys, VanTom, vita, vranakx, VskPrzk, VvV, willis, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zlejzmrd
Chce (8)
10milda, Blackthunder, deadpool, delsemela, hahahoho, Madao, skepsi, TheLavk
Shání (1)
JaroKakashi