Koupit
Noví Bohové, kniha druhá (Původně vycházelo od března do listopadu 1972)
V uplynulých letech vmanipuloval Darkseid dystopickou planetu Apokolips do války - nechal svého strýce Steppenwolfa zavraždit manželku Izaji z Nové Genesis, což odstartovalo zničující konflikt mezi oběma planetami.

Detective Comics #64 (Původně vyšlo v červnu 1942)
V příběhu "Komando přichází", se představí chlapecká bojůvka Boy Commandos vedená pouličním rváčem Brooklynem, tedy mladičkým "Děsným Turpinem".

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií New Gods (Vol. 1) #7-11 a Detective Comics (Vol. 1) #64


Scénář
Jack Kirby
Art
Jack Kirby, Joe Simon
Ink
Michael W. Royer (Mike)
Obálka
Jack Kirby, Michael W. Royer (Mike)
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-316-6 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-316-6 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
240 g
Stran
144
Cena
269 Kč
Originál
The New Gods Part 2 (DC Comics, 1942, 1971)
  • Spike
    Tak jsem dočetl i druhou část Nových bohů a oproti minulé knize se vlastně moc nezměnilo. Jak by taky, když dohromady tvoří jeden (byť neuzavřený) příběh.

    Sice se to nečte úplně hladce (styl vyprávění je pořád stejně archaický) nicméně jsem se do toho stejně s chutí pustil protože mě prostě zajímalo co je dál. A hned na začátku mě čekalo překvapení, sešit čistě o dávné historii New Genesis a Apokolipsu, kde se dozvídáme nějaké dosud neznámé skutečnosti. I ten Steppenwolf se tu ukáže. Tenhle vhled do minulosti mě opravdu bavil a byl jsem tak příjemně naladěný na zbytek. V současnosti se také skoro hned vrháme do akce takže je to svižný start. Pak tam máme nějaké nové postavy (jedna nápadně připomíná Spider-mana) a tak nějak se pořád skáče od něčeho k něčemu. Jeden z hlavních problémů je, že tu chybí gradace. Na to, že hlavní děj je víceméně jasný už od začátku, je tu spousta odboček a ne všechny jsou důležité nebo zábavné. Závěr je celkem svižný, bohužel Jack Kirby nemohl sérii dokončit takže konec je dost otevřený.
    Když jsem přemýšlel proč se mi to četlo o něco lépe než první kniha, došel jsem k závěru že je to proto že tu přeci jen o něco méně prostoru mají lidské postavy. Krásně to ukázal začátek, kde Země ani lidé nevystupovali a byla to nejlepší část komiksu. Ani potom už tam lidé nemají takovou roli jako dřív, což je dobře, protože Orionův "tým" složený z lidí které zachránil ale kteří tam pak už absolutně nemají co dělat, jako sekretářka nebo stařík, to byla asi ta nejméně záživná část komiksu. Detektiva ještě chápu, ale ti ostatní jsou tam protlačeni úplně zbytečně. Stejně přebytečný mi tam přijde Black Racer, jenž tu byl vlastně taky na nic a jeho úloha v příběhu mi uniká. Což může být tím že kdoví jak dlouhou Kirby tuhle sérii plánoval a třeba tam pak jisté věci měly dát smysl později, ale to se nedozvíme.
    Ukecanost a hrozné dialogy jsou součástí výbavy jako minule. A stejně si nemůžu pomoct, bavilo mě to. Kdyby to někdo převyprávěl současněji, moderněji, byl by to skvělý komiks, postavy jsou zajímavé a i když pomalu a kostrbatě, někam to směřovalo. Orion či Darkseid mě začali hodně bavit. Kresba parádní jako minule, kdo má rád tenhle retro styl, tohle je jeden z těch ve své době nej.
    Bonus na závěr je až z roku 1942 a dává nahlédnout jak vypadaly dobové válečné komiksy které měly zvýšit morálku a sebedůvěru a zároveň jako oddech, byť s tehdy aktuálním tématem. Kirbyho kresba tu je hezky detailní, Němci záměrně zdeformovaní (čti oškliví) a je to příjemná vsuvka. Ačkoli celou sebranou knihu takových příběhů bych asi neučetl.

    Takže jak to hodnotit... Komiks sice už značně zestárl (po padesáti letech, jak jinak...) a je to na něm dost znát, nejvíce na scénáři. Kresba super a samotný příběh, nápady a celá ta mytologie je skvělá a hlavně až do dnešních dnů zásadní pro DC vesmír. Ač to drhne, mě to bavilo. Nevýhoda komiksu je že tak starých věcí v kompletu moc nevyšlo a tak to pro hodně lidí zvyklých na současnější čtivo je moc retro. Ale kdyby DCKK měl druhou sérii a podobně jako v UKK v ní přišel s více starými kusy, nezlobil bych se. Samostatně tu nevyjdou a jako exkurze do historie vydavatelství je DCKK ideální platforma. Já jsem za tyhle komiksy rád že tu vychází, ačkoli čtení to někdy není nejlehčí. 7/10
  • Tyfus
    Tak tohle bylo hodně těžké! Nebýt aktuální situace s karantenou, tak bych to nikdy nedočetl. Vůbec nevím o čem to bylo.
  • kaylin
    Kniha "DC komiksový komplet 83: Noví bohové, kniha druhá" z mého pohledu jen dokazuje, že Jackovi Kirbymu docházel v 70. letech dech. Už neměl v hlavě takové příběhy, které by dokázaly více zaujmout, respektive které by se i v dnešní době daly číst se skutečným nadšením, jež nebude dáno jen tím, že se jednalo o výtvor legendy. A o tom rozhodně nelze pochybovat. Jack Kirby legenda byl, je a bude. Je to poznat i na komiksu "DC komiksový komplet 83: Noví bohové, kniha druhá", ale bohužel v menším množstvím prvků, než by si čtenář přál. Kresbu měl Jack Kirby pořád v ruce, o tom žádná, ty panely jsou skvělé, i když se jejich rozestavení sem tam může zdát zastaralejší, na druhou stranu jeho jednostránkové nebo dvoustránkové panely jsou naprosto úchvatné i dnes. Jeho problém byl hlavně se scénářem, kdy jeho příběhy jsou nekonzistentní, mají sem tam dobrou scénu, ale neskutečně zastaralé dialogy a podivné chování postav. Jako celek to prostě nefunguje.
  • Spacecore
    Čím jednodušší a hranatější Kirbyho linka, tím pompéznější a rozmáchlejší stylizace kresby! Líbí se mi jak je to barevné! Ta kresba pulzuje energií, je dravá a rychlá, připomíná mi to dost Franka Millera. Vážně mě tenhle Kirbyho styl přijde vyzrálejší, než jeho rané věci, které byly sice uhlazenější, ale ne tak odvážné. Paráda. Příběh je tady lepší než v první knize, sešit číslo 7 jsem zhltnul se zatajeným dechem, historie Highfathera je něco s čím jsem se setkával v průběhu mnoha jiných pozdějších komiksů a číst origiální origin bylo super!
  • hroubek
    Mnohem lepší, než první kniha. Kirby se mnohem více věnuje klasickému vyprávění, popisu událostí, které vedly k tomu co se děje, a v neposlední řadě i nějaké konfrontaci, která v rámci příběhu má smysl. Bohužel občas jsou tam momenty, kdy jsem nechápal co děje, proč je to tam, a nebo jaký to celé má smysl. A tohle jsou ty věci, kvůli kterým ty tři hvězdy nedám. Kresba je krásná, starý příběh hodně zábavný, a rozhodně se to čte lépe. Ale přes všechny klady mám pořád na jazyku jistou pachuť, a nejsem prostě spokojený.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.3.2020 06:32DC komiksový komplet #083: Noví Bohové, kniha druhá
    Tohle mi sedlo méně než předchozí kniha, ale pořád je to na stejné vlně. Jediné co mi vadilo byla nepřehledná akčnost. V knize 1 mi to až tak moc nepřišlo, ale tady to bylo strašně nahuštěné až nepřehledné (možná to bylo více tím mytologickým dojmem v Knize 1). Co oceňuji je čistá práce Kirbyho a paneláž. Samotná kresba je dobrá, ale když to srovnám s jeho ranou tvorbou tak se nemůžu ubránit dojmu, že se Kirby sám zasekl ve Zlaté éře, do které přitom sám patří, ale zároveň mi přijdou Noví bozi jako takové retro i na 70. léta. Nemůžu se prostě ubránit tomu dojmu, že Kirby moc zjednodušil svůj styl (účelově nebo nikoliv, toť otázka). Ukecané je to normálně, ale vzhledem k nepřebernému množství akce a bojů se to i blbě četlo. Bonusový příběh je opravdu dobový, ale ta kresba se mi tam líbila mnohem víc, byla taková detailní a přehledná, na svou dobu! Příběh je jen prostě úsměvný na dnešní poměry, ale za přečtení to rozhodně stojí. Kniha 1 mi přišla o trochu lepší než Kniha 2, ale obojí hodnotím plus minus stejně - 3 hvězdy. Pozitivní je, že Kirby rozjel dobrou partii, která obohacuje DC svět dodnes. Když to srovnám s Captainem Amerikou Mentabomba, obojí 70. léta, tak tohle mě aspoň nějak bavilo, tam to vůbec.
  • cyboy
    Co cekat od komiksu, kde je to sama hromdira a hromkyj a kde smrtelne vazne zaznivaji vety jako:
    "Zvuk se da stejne jako teplo prenaset skrze laserovy paprsek! Existuje kosmicky zvuk, ktery jste nikdy neslyseli - ale da se prenaset paprskem, ktery nikdy neuvidite!"
    Nebo dalsi perla:
    "Kam uderi paprsky Omega, neni misto pro zivot - pro smrt - pro stopu predchozi existence! Deaad nemel ani cas vykriknout!"

    40%
236144
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.2.2020 21:55DC komiksový komplet #083: Noví Bohové, kniha druhá
    To co pise cyboy mi uplne krasne pripomnelo dokument z nataceni filmu watchmen. Tam si letmo vybavuji ze jakykoliv nerealny prvek zasazeny do realneho sveta musi rovnez v ramci fyzikalnich zakonu je i respektovat. Konkretne se tam resil rorschach a jeho splhaci vystrelujici hak a dr manhattan a jeho schopnosti. Je to presne jak pise cyboy, lez musi byt uveritelna a balancovat na hrane pravdy, jinak je to prokouknutelne a tudiz fraska.
  • cyboy
    Milo: Ale já s ním nejsem ve sporu (nebo alespoň doufám, že to tak nevyznívá). Jen mi přišlo, že se pořád opakují argumenty, jako kdybych nechápal, že je superhrdinský komiks ve své podstatě nereáný/nelogický. Ale s tím problém nemám, protože to je součást "hry". Dál už bych se jenom opakoval.
  • Milo_Harwey
    Tak teď jsem zvedavej na Buše :D
    GWB: cyboyi, moc přemýšlíš, jses divnej, uz se s tebou nebudu bavit a ty se radši už nebaví s nikým :D a myslím, že autor sice u psaní přemýšlel, ale nevěděl, že lze :D
  • cyboy
    GWB: Já samozřejmě chápu, jak to myslíš, ale blbost zůstává blbostí (i kdyby třeba vtipnou). S těmi Supermanovými blesky z očí je to ale složitější. Nejprve k mému komentáři – všimni si, že jsem neřešil, že paprsek Omega je blbost, ale fakt, že má způsobit stav, pro který jazyk ani nemá výraz, natož aby dával smysl - tedy, že po zásahu není oběť ani mrtvá, ani živá a nejspíš ani nikdy neexistovala. Takže co se jí vlastně stalo?

    „Kam udeří paprsky Omega, není místo pro život - pro smrt - pro stopu předchozí existence! Deaad neměl ani čas vykřiknout!“

    Abych vysvětlil, proč neřeším paprsek Omega jako takový, nebo Supermanovy paprsky z očí, ale řeším stav, který má způsobit, případně fakt, že autor pracuje se zvukem ve vesmíru, musím začít trochu zeširoka. A ani trochu to není o očekávání hard sci-fi.

    Základním stavebním kamenem beletrie je vymyšlený příběh. Vyprávění o něčem, co se nestalo. Tedy, řečeno bez příkras – lež. Na tom není nic špatného. Autor tu lež (většinou) nevytváří se zlým úmyslem a čtenář (opět většinou) chápe pravidla hry a tuto autorovu lež nebere jako pravdu, ale jako zábavu, někdy dokonce i umění. Protože dobře lhát umění je. Ti nejlepší lháři a manipulátoři velmi dobře vědí, že nesmí lhát ve velkém a snadno ověřitelném, ale že musí pouze lehce přikořenit pravdu.
    To je stejné, jako s propagandou. Dobrá (což je ze své podstaty protimluv), fungující propaganda musí být sestavena podle jednoduchého (a přitom nesmírně komplikovaného) vzorce. Tedy, aby mohla nést onu potřebnou lež/manipulaci, pak musí obsahovat částečně pravdu a částečně musí pracovat s psychologií příjemce (což samo o sobě může mít mnoho podob).
    V obou zmíněných případech jde o vytváření uvěřitelné lži. Nicméně na rozdíl od propagandy, má literatura, umění apod. tu výhodu, že její příjemci jsou od počátku připravení a ochotní tuto lež přijmout, protože bez toho by jejich zážitek byl menší, nebo vůbec žádný.
    Tím se dostáváme k něčemu, čemu pracovně říkám „teorie uvěřitelnosti“. Aby bylo dílo (lež) uvěřitelné/přijatelné, pak musí autor svoje nápady (lži) umně zapracovat do reality a nesmí lhát neuvěřitelně. Např. může napsat, že slunce zezelenalo, protože si na něj ulevil Green Lantern, ale už nemůže tvrdit, že slunce sice je koule, ale že koule je ve skutečnosti hranatá.

    Onehdy tady někdo někde komentoval můj komentář s tím, že jsem „logik marvel univerza“ nebo tak něco. Ale tak to není (pokud správně chápu, jak to autor toho výroku myslel), jen mi vadí do očí bijící neuvěřitelné lži (ve smyslu výše zmíněného) a logické lapsy (navíc samoúčelné). Jinými slovy – přistoupením na hru (lež), že existují superhrdinové, je implikováno i přistoupení na (lživá) fakta, že Superman má nadlidskou sílu, umí létat apod., ale aby to bylo (v rámci té lži) uvěřitelné, tak prostředí, ve kterém se pohybuje, musí fungovat podle principů, které čtenář zná. Takže ano, Superman si může paprsky z očí uvařit čaj, ale nedávalo by smysl, kdyby si těmi žhavými paprsky udělal ledový čaj. To by nefungovalo.

    Takže když nám autor Deathloka tvrdí, že ve vesmíru je možná existence zvuku, tak se pohybuje přesně za tou hranou uvěřitelnosti a vlastně tím dokazuje hned dvě věci – že má velké mezery v základním vzdělání a také to, že nechápe jak vyprávět uvěřitelný příběh. Totéž platí o těch paprscích Omega. Já mu neberu paprsky Omega, s těmi nemám sebemenší problém, protože jsou součástí hry na superhrdiny, ale mám problém s tím, co mají podle autora způsobit, což je další neuvěřitelná lež. V tomto případě nejen neuvěřitelná, ale navíc naprosto beze smyslu, čímž autor opět dokázal, že při psaní ani trochu nepřemýšlel.
    Když tedy uvádím podobné citace, nebo situace, tak to nedělám proto, že bych od superhrdinského komiksu čekal něco, co v něm (ze své podstaty) ani nemůže být, ale proto, že se autor dopustil na čtenáři neuvěřitelné lži, čímž zbytečně podkopává nejen výsledky své práce, ale hlavně čtenářův zážitek.

    Omlouvám se, nakonec to bylo delší, než jsem zamýšlel. Je načase se opět ponořit do ticha.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.2.2020 11:28DC komiksový komplet #083: Noví Bohové, kniha druhá
    cyboy: Říkám, že to zní vtipně. Ale je to asi jako smát se, že Supermanovi lítaj z očí červené lasery:) Superhrdinský komiks nebyl nikdy asi úplně hard sci-fi. Na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že by mě to strašně nebavilo jako tebe. Jen mě to dle tvého popisu velmi zaujalo.
  • cyboy
    GWB: :) :) Jakoze driv byl ve vesmiru zvuk a paprsky omega nezpusobovaly smrt, ani zivot, proste nic? Takze obet neni ani ziva, ani mrtva, proste nic a jeste u toho ani nestihne pipnout. :) To byly prece naprosto kardinalni kravoviny uz v dobe vzniku.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.2.2020 16:22DC komiksový komplet #083: Noví Bohové, kniha druhá
    Kdybych neměl co jiného na práci, naopak by mě cyboyovi citáty zaujaly, to zní vtipně!:-) Nelze se asi dívat na tyhle staré věci striktně prizmatem dneška.
Četl/a (40)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, hroubek, Jay-jay, jh666, kallenved, kaylin, Kiko, lantan1, malylada, Mercurio, mineralk, NecRoman, Negan, Paldini, punisher, puolpm, raenius, roswelll, Schirru, Spacecore, Spike, Symbi, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(146)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, BadBoy, Badgu.y1902, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, fifas, filemon, Filip123, Fimi, Flowtek, Fox01, gezic, Glumal, Golem, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, koudak89, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, MB, me, meffis, Mercurio, merhyx, Mikei, mimo_provoz, mineralk, miuanek, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, roswelll, royan, Rumburaq, S313, Sajmon, Schirru, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (6)
Azik2586, deadpool, delsemela, Maty48, Premek, Sebastian the wise
Shání (1)
DegiCZ
Nabízí (1)
Al0f0k