Proradní ničemové z jiného času přetvořili Luthera Manninga v technologického titána: oživlý válečný stroj jménem Deathlok.
Manning se stal však jen první z dlouhé řady obětí! V roce 1990 byl nebohý kyborg znovu oživen, aby namísto budoucnosti bojoval za současnost! V unikátním příběhu rachotícím pokročilými technologiemi narazí na terorismus, revoluci a dokonce
i obří mravenčí roboty! Užijte si první kapitolu robotické revoluce s Deathlokovým debutem a pak se vrhněte do zdrcujícího dobrodružství Michaela Collinse. Přípojte se a stiskněte tlačítko START — přichází Deathlok 2.0!

Obsahuje příběhy:
Zuřivost chladného rytíře
Oživlá noční můra Michaela Collinse

Každá kniha obsahuje bonusové materiály, jako jsou soupisky týmů, první výskyty a historii postav, profily tvůrců, shrnutí minulých událostí, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Adi Granov. Vychází každý druhý týden.

Obsahuje sešity sérií Astonishing Tales #25 a Deathlok (Vol. 1) #1-4


Scénář
Rich Buckler (Ron Validar), Dwayne McDuffie, Doug Moench, Gregory Wright
Art
Rich Buckler (Ron Validar), Denys Cowan, Jackson Guice (Butch)
Ink
Rich Buckler (Ron Validar), Mike (Mickey) Esposito (Mickey Demeo, Mickey Dee, Joe Gaudioso), Klaus Janson, Allen Milgrom (Al Milgrom), Scott Williams
Barvy
Paul Mounts, Brad Vancata, Glynis Wein Oliverová (Wein), Gregory Wright
Obálka
Joe Jusko
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Darek Šmíd
Redakce
Changer the Elder, Mirka Jarotková
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2421-6399 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
742 g
Stran
216
Cena
249 Kč
Originál
Deathlok (Marvel Comics, 1974, 1990)
  • Moon
    Nečekal jsem nic a nakonec mě to i zabavilo. Takový robocop marvelu, rychle se to četlo ,ale rychle to vyprchávalo z hlavy.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš10.3.2020 08:13Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Těšil jsem se na to strašně moc, protože mě Deathlok velmi zajímá, ale tohle mě nijak nevytrnulo. Ano, bavilo mě to, kresba je jinde oproti prvním sešitům z Astonishing Tales, ale to je asi tak všechno. Plus této knihy je, že se jedná o v podstatě uzavřenou minisérii. Příběhově je to v podstatě velmi prosté a to tomu trošku ubližuje. V kostce máme shrnutý život Michaela Collinse a pak už je tam jedna honička za druhou a není tak prostor na budování charakteru. Ano, chápete pohnutky a motivy Collinse, ale nedostanou tu požadovanou hloubku, protože jenom pořád brblá a monitoruje okolí a do toho furt něco pronásleduje. Kresba je ale o něco zajímavější, rozhodně Guice to umí rozjet, ale Cowan mu až moc sekunduje. Snaží se být podobný, ale nesedí to, zvlášť ve 4. sešitě na začátku, jak je tam S.H.I.E.L.D., to drhne. Celkově mi prostě vadilo to zničení toho kouzla, které nastavily sešity Astonishing Tales - budoucnost, alternativní realita a v podstatě Terminátorovi podobný styl. Co se týče čtení samotného, tak to nebyl problém, textu tam moc nebylo a celkově je to prostě dobrý komiks. Jen tohle u mě nepadá na úrodnou půdu. Přesto to můžu doporučit.
  • Tyfus
    Má jediná předchozí zkušenost s Deathlokem pochází z UKK, takže jsem se přirozeně do dalšího Deathloka nehrnul... a překvapivě jsem to přečetl na jeden zátah a bavil jsem se. Příjemné překvapení.
  • Venomslav12stars
    První sešit vyšel už v UKK, který je první sešit s deathlockem. Druhý příběh mi vůbec nasedl.
  • hroubek
    Deathlok není moje oblíbená postava. První komiks, který jsem s ním četl, byl takový malý očistec. Zajímavý příběh, u kterého byla snad tuna dialogů, jenž ho naprosto ubily. Samotná postava Deathloka mě k srdci vůbec nepřirostla. A proto jsem se na nejnovější číslo NHM vůbec netěšil. A o to více jsem sám překvapený, že komiks není vůbec špatný. A nejvíce za to může fakt, že tento Deathlok není ta samá postava, se kterou jsem se poprvé seznámil. Tento Deathlok(jde o třetí verzi, podle textu na konci komiksu) je mnohem zajímavější postava. Jeho motivace, postoj a i příběh jsou zajímavější, propracovanější a v neposlední řadě i lepší. Je to správně drsné a místy nekompromisní. Má to propracovaného hlavního hrdinu, se kterým se lze ztotožnit(otec od rodiny, který chtěl udělat správnou věc). Na druhou stranu, bych byl nerad, abyste si myslely, že je komiks bez chyb, a že se čte dobře. Těch chyb a nelogických věcí je tam mraky. Samotné sešity jsou dlouhé a místy nepřehledné, naštěstí to má dobré tempo, takže to nenudí. Deathlok je příjemné překvapení a určitě se nejedná o špatný komiks.
  • Carnage
    Deathlok #1-4 je o něco stravitelnější pro dnešního čtenáře než jeho verze která vyšla v UKK jejíž ochutnávku máme v podobě prvního výskytu tohohle kyborga v prvním sešitu knihy. Největší plus knihy je rozhodně kresba, protože nepůsobí tak sterilně a hlavně se střídají autoři. Zápletka je klasické klišé antihrdinů kteří se proti své vůli nebo pod nátlakem stali strojem/monstrem na zabíjení, v příběhu už jen chybělo že si hl. hrdina dobrovolně nechá tělo kyborga aby zachránil svět, národ nebo něco jinýho a přijde tak o šanci na spásu. To se ale nekoná a musíme se spokojit s tím že Michael Collins prostě bude pokračovat v práci dobráka a bude hledat své původní tělo, výskyt "nového" Deathloka v Larsenovo Spider-manovi teď dává o něco větší smysl, vůbec sem netušil že tělo Deathloka střídalo víc lidí.
  • cyboy
    Trivialni pribeh s neverohodnym koncem, doprovazeny festivalem zbytecneho textu, ktery demaskuje Deathlokovy koncepcni problemy. Napr. situace - Deathlok bezi rovnou chodbou a pocitac mu rika, ze ma pokracovat jeste 4,61 metru (nebo tak nejak) rovne. Nejen, ze nez by to dorekl, tak by ty ctyri metry urcite uz ubehl, ale taky je na rovne chodbe ta informace zcela zbytecna a pouze demostruje autorovu potrebu udelat to strasne technicke, ale ve skutecnosti je to spis hloupe. V zaveru uz to evidentne doslo i autorovi a snazil se to vyresit tim, ze Deathlokovi zacal vkladat do ust hlasky o zbytecnych informacich, ktere dostava, ale to je po cca 150 stranach docela pozde, navic to stejne k zadne zmene nevedlo.
    Takze stejne jako predchozi Deathlokova kniha - nuda a slabota.
    40%
14125
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.2.2020 10:05Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Milo_Harwey: no s tím hodnocením jak mám, máš tak na půl pravdu, u hodně věcí jsem tak benevolentní nebyl, když se podíváš na všechny UKK, NHM, DCKK apod. Spíš dávám 3 hvězdy, pak i 4, výjimečně 2 a 5. Navíc jsem v té době nebyl tak přežranej a moje hodnocení by se teď mohlo, neříkám muselo, ale mohlo posunout i dolů. Navíc mám i takové soukromé měřítko, které tu možná zaregistrovalo pár komiksáků a to je, že už ty komiksy nevlastním, co se dalo jsem rozprodal, a tudíž i to je jistou dávkou toho, že se mi lépe hodnotí něco, co ve finále jen přečtu a nemusím tím plnit poličku obrázkem. Nemám problém si přečíst cokoliv pro všeobecný přehled, ale kdybych si ty komiksy v kompletech měl od určité doby pořád kupovat, tak bych je radši nekoupil a tudíž se neobohatil a tudíž by nebylo co hodnotit. Navíc se cyboyem máme podobný vkus, ne v hodnocení, ale jakým způsobem uvažujeme. Takhle mi to přijde (možná by cyboy se mnou nesouhlasil, to je na něm), když občas něco čtu od něj, že přesně napsal to, co si myslím. A já jsem to hlavně myslel obecně, na veškeré komentáře, nikoliv jen ty superhrdinské. Místy se rozcházíme, ale i v těch rozcházeních jsem kolikrát objevil stejný náhled na určit prvky. No a když má za sebou něco dřív než já, tak se tím samozřejmě striktně neřídím, ale u určitých titulů, kde nemám možnost se k nim dostat, aniž bych si je koupil, hodně zvažuji a pak mám tzv. pravidlo tří. Když mi někdo něco doporučí a je to 3x celkem od různých lidí, nezávisle na sobě a většinou aniž by se znali, tak tu věc okamžitě přelouskám a tohle pravidlo fakt dodržuji. Ať je to film, kniha, komiks či cokoliv jiného. Jinak já hodnotím většinou dvěma způsoby, buď s tím, že od toho nic nečekám a pak se nechám mile překvapit nebo mě zklamání neporazí, a pak je tu druhá rovina, velmi subjektivní, kdy prostě od daného komiksu něco očekávám, ty důvody jsou různé a tam je těžké pak hodnotit objektivně. I přesto všechno se snažím supráky brát spíš nezaujatě a tudíž to může působit, že má hodnocení jsou mírná, pravda je taková, že kdybych vše poměřoval např. podle Watchmenů nebo nedej bože podle nesupráckého kvalitního komiksu, asi by drtivá většina supráckých komiksů šla pod 3 hvězdy. Já to beru jako dobrodružnou a zábavovou četbu a tudíž to hodnotím i s takovým jistým mladickým optimismem :-).
    Jen pro sichr, já si tvé komentáře nevyložil nijak negativně a odpovídám ti s úsměvem na rtech. Je vidět, že tě to zajímá a nějakým způsobem, tě má osoba zde zaujala a tudíž já nemám ani problém se tu rozepsat.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš26.2.2020 11:41Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Cyboy: tobě to nedalo, co? Že se na to nevyseres...:D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.2.2020 10:48Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Doppelganger: Já vím, že jsem trapnej, ale je to Eco, Umberto Eco. Nechápu, proč si to lidi furt pletou. Stejně jako není žádnej George Busch, ale Bush. :)))
  • cyboy
    Obecne - ja nemam problem s klasikou, kdyz to ma hlavu a patu. Ale pokud Marvel/DC zhusta nedela nic jineho, nez ze nam serviruje obsah ze serii, ktere velmi rychle zanikly (urcite ne proto, ze by se dobre prodavaly, pak by nebyl duvod je ukoncovat) a ktere byly navic psane pro jine publikum (deti a pubescenty) a tvrdi nam o nich o jake perly ze jako nejde, tak je to proste spatne (kde je logika prvni rady UKK, pripadne prvnich cisel NHM, ktere byly kombinaci stareho a noveho?). Skoro by se dalo s nadsazkou rict, ze se pokousi prodat stejny obsah stejnym ctenarum, jen starsim. Pojdme si priznat, ze kupujeme (a mnohdy adorujeme) obsah, ktery vznikal pro minulou, predminulou a nekdy dokonce pro predpredminulou generaci deti (!) a cele to jede na vlne nostalgie "tohle jsem cetl kdyz jsem byl malej". Jenze to neznamena, ze to nebylo spatne tehdy a ze to neni spatne dnes. Tim nechci rict, ze se sem tam nanajdou kousky, ktere stoji za precteni, ale fakt je, ze posledni dobou jich je jako safranu. Pro me osobne je prave to "hledani safranu" asi duvod proc to porad kupuju, i kdyz vetsnou uz jen trpim.
    Zrovna vcera jsem si precetl noveho Kuttnera, knihu z roku 1947 a je to pecka. To neni o tom, ze bych nemel rad "klasiku", navic kdyz uz ctu prakticky jen mrtve autory. S timhle problem vazne nemam. S cim problem mam, je kvalita. A pokud bylo neco spatne pred triceti lety, tak o to vic je to vetsinou spatne dnes. Argument, ze je treba nad tim zavirat oci neobstoji. Bud je neco kvalitni, nebo neni. A komplety maji byt predevsim "vyberem", nikoliv festivalem marnosti. Vazne neexistuji pribehy, ktere jsou lepsi a ktere by svou roli plnily dustojne, misto toho aby postavam davaly ranu do vazu?
    A jeste k tomu hodnoceni, do ktereho se zacala tahle debata zvrhavat. Od posledni velke diskuze pred cca rokem jsem zacal hodnotit jinak. Neresim subzanry, neresim stari, ale hodnotim ciste v ramci celku. A na stupnici 0 = Jirka - 5 = Strazci, Z pekla apod. proste tyhle komiksy nemaji sanci na vic, nez dve, tri hvezdy (samozrejme az na vyjimky). Nemusite mi vysvetlovat, jak tady ma to hodnoceni byt momentalni, pocitove a ja nevim co jeste, to jsem absolvoval uz minule a tezce s tim nesouhlasim. Nikdo z nas neni tupa ameba, ktere neco zere/nezere, zije/nezije potazmo se ji neco libi/nelibi, ale myslime a zijeme v ramci nejakeho kontextu. Pokud bych mel hodnotit momentalne, tak to nevypovida o nicem, protoze me zrovna bolela hlava, pohadal jsem se zenou, dostal jsem pridano apod. a to vsechno nesouvisejici s dilem by se do toho promitalo, navic bych musel po kazde ziskane zkusenosti absolvovat vymaz pameti, abych hodnotil opravdu pocitove a momentalne. K cemu by pak takove hodnoceni bylo? Momentalni a pocitove hodnoceni je chimera a oxymoron. Uz ze samotne podstaty - hodnotite ve vztahu k necemu, k nejake predchozi zkusenosti. A cim vic tech zkusenosti mate, tim lepsi hodnoceni umite dat. Momentalni nalady a pocity do hodnoceni proste nepatri, protoze pokud ma takove hodnoceni mit nejaky smysl, pak by se melo snazit o to byt alespon subjektivne objektivni. Takze se ctyrmi a peti hvezdami pro drtivou vetsinu klasiky nelze souhlasit. Znamena to, ze je to stejne dobre jako treba Navrat temneho rytire? Ani nahodou. Co si z toho pak ma odnest nekdo, kdo se snazi zjistit jestli neco ma, nebo nema smysl kupovat? Predstavte si, ze si jdete koupit auto, cemuz vetsinou predchazi pomerne dlouhe rozhodovani. A vy byste se rozhodovali podle hodnoceni "jako jede blbe, moc to zere a nevypada to buhvijak, ale jinak je to super!" a pet hvezd k tomu. U takoveho hodnoceni byste si urcite tukali na celo.
    Jak uz jsem psal vys - netreba psat, jaky jsem troglodyt, ze nechapu jak se tady hodnoti. Vnimam v jakem kontextu se pohybujeme a v ramci toho kontextu se hodnoti nestandardne tady (nebo by se melo, jak jsme se minule dozvedeli), ale rozhodne nemam ambice to menit. Pouze sumarizuju a vyjimecne s nekym polemizuju o kvalite jeho hodnoceni, cemuz se bezne uplne vyhybam.
  • Lenny
    Starý UKK nejde číst optikou moderního čtenáře (tohle komplet totálně přestřelil) a nedejbože filmovýho fanouška. Člověk už se musí zajímat o Marvel a chtít vědět, co a jak ho formovalo. Ale zas díky nim vyšel česky Steranko
  • louza
    Doppelganger : no ale to jsou přesně ty snížené nároky o kterých cyboy mluví :-) Blejská se tam bicák, vlaje plášť a kozy trčej, je to marvel/dc, znám to z kina, buch tam pět a půl z pěti. Podle mě je dobře tlačit na kvalitu v soudobém heroickém komiksu, protože pak půjde zákonitě kvalitativně nahoru všechno ostatní. Nikdo nechce psát komiksy, který budou ještě blbější než superhrdinský průměr.

    Druhá věc jsou komplety, který mají (h)různé cíle a jejichž hodnocení je někdy dost retrospektivně komplikovaný. Já třeba vyrůstal na zlomku (mojí optikou samozřejmě na tom nej) Marvelu osmdesátých let. Když dneska otevřu Spider-Manovu svatbu, která je přímým pokračováním příběhů, co jsem četl tenkrát, je to pro mě jako bych obracel stránky dávno přečtené knihy, kterou mi zlý kamarád komanč před třiceti lety ukradl. Nikdy jsem jí nečetl, ale dokážu se přesně vžít do doby kdy vyšla, chápu vliv jaký to mělo na tehdejší scéně, cítím ten nabubřelý tlak novodobých McFarlaneů z dominujícím německým katalogům Quelle. Čtu to a nepřijde mi to divný. Cyboy to dnešní optikou nekousne a vlastně chápu proč, ale já zas nemůžu jít proti svojí přirozenosti. Na druhou stranu se rozhodně nedá říct, že by mi někdo jakkoli ukradl Ditka, který je u mě za nula. Pak ti Milan Krejčí tvrdí, že Ditko je vlastně machar a nebrzdí ani před Halem Fostrem a celý to korunuje myšlenkou, že komiks je hlavně o kresbě a ne o příběhu...valíš oči na úplně jinej svět. Nevím. Nevím jestli jsou ty komplety dneska vůbec nějak efektivně hodnotitelný.

    Jinak se bavíme samozřejmě o překladovém komiksu. Přečíst všechny ty věci v originále, nefiltrované vkusem vydavatelů, to je fakt na regulérní Bohnice.
  • Fimi
    Dopp jo to beru, souhlasím...
  • Doppelganger
    Fimi: ale zároveň tady nevychází ani ty nejhorší superhrdinské série - až ty, co se k nám ani nedostanou, jsou to pravé peklo. My tady máme většinou takový ten příjemný průměr s občasným zábleskem něčeho kvalitnějšího či neotřelejšího. Na druhou stranu ne vždy se tyto novoty setkají s pochopením - viz Zdarského Spidey, anebo louzou zmiňovaná Squirrel Girl (a kauzu Ms Marvel snad ani nemusím připomínat).

    Já osobně nemám problém dát většině UKK, NHM, apod, 4-5 hvězdiček, protože superhrdinské komiksy prostě miluju a to, co se k nám dostane, mě prostě (až na výjimky - např. Deathlok) baví a mám po přečtení dobrý pocit. Dát jim 3 hvězdičky, protože to není Shakespeare nebo Ecco, je jako dát ve škole všem žákům automaticky trojku, protože nikdo z nich není Einstein nebo Hawking, když použiji přepálené přirovnání :)
  • louza
    cyboy : Jasně. Nic proti nízkým hodnocením, pokud je na místě. Je ale otázka jak k tomu přistupuješ. Osobně to mám tak, že když už něco hodnotím, je moje hodnotící škála zhruba 3-5 podle toho jak mě co osloví a jaký emoce ve mě dílko probudí. Znám se. Poměrně přesně vím, co se mi bude líbit a málokdy se úplně seknu, takže jdu programově po tom co mě baví. Zjednodušeně řečeno si můžeš představit 1-2 hvězdy u každé knihy kde moje hodnocení chybí :-) A myslím, že takhle to má většina lidí. Původně jsem myslel, že jsi nějaký profesionálnější kritik, který knihy fasuje, nebo třeba korektor, který to číst musí, ale když tvrdíš, že jsi řadový nadšenec (jako já), který to všechno kupuje a skladuje za své, tak to tedy smekám. Oceňuju ten poctivý přístup, ale chce to k tomu prostě získat i ten nadhled, jinak tě to zválcuje. Klidně dvě hvězdy, proč ne? Ale když pak ve tvém komentáři cítím jak tě to vnitřně semele, tak je mi z toho trochu smutno. Pořád si myslím, že tady toho kvalitního čtení vychází fakt dost a byla by škoda nechat se převálcovat něčím, co už je ti dávno malý. Třeba se k tomu časem vrátíš a zjistíš, že to zas s odstupem nebylo tak blbý, když přistoupíš na pravidla hry. Ještě tam taky zdaleka nejsem, ale věřím, že přijde doba, kdy si v důchoďáku fundovaně podebatujeme s Jirkou o Squirrel Girl :-))
  • Fimi
    Ono u těch pláštěnek je to taky dáno tím, že tu vychází něco co je i dobré ale je to skok do rozjeteho vlaku (Thor Znovuzrozený), popřípadě vyloženě kvalitní, dobře hodnocené pláště ký tu prostě nevychází, viz všude a všemi opevovany Immortal Hulk, God of Thunder, Wolverine od Aarona... A nějaké dlouhé eventy nemají taky šanci prorpze jsou dlouhé a vyžadují i znalosti jiných sérií a zajímavé začnou být až od např třetí knihy viz Avengers, F4 od Hickmana... Bohužel
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš25.2.2020 14:31Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    "Dejove to bylo slabe, kresba nic moc, ale jinak to bylo super." A bum pet hvezd. //// :D často teď vídané u spideyho kompletu... ;)
  • cyboy
    Louza: prakticky bez vyhrad souhlasim a mam to prakticky stejne, akorat ze jsem zacal ubirat pozdeji (tedy az v posledni dobe). Obecne se superhrdiny nemam problem a necekam Shakespeara, ale fakt je, ze nejakou uroven cekam. V posledni dobe ale ta prumerna uroven strasne upada do jeste vetsi plytkosti a vyprazdnenosti. Jako kdyby autori jen jeli na volnobeh, pripadne je do toho asi tlaci vydavatelske domy a vsichni dohromady kalkuluji s velmi nizkymi predpoklady na strane ctenare. Zapletky nedrzi pohromade, motivace nefunguji, ale hlavne ze se dozvime, ze kapitalismus je zlo (jako treba v posledim Green Arrowovi) a ze jsou v tom radoby drsne hlasky.
    Nejlepe je ten posun (a potvrzeni nizkych ocekavani na strane ctenare) videt na nekterych hodnocenich tady na comicsdb. Treba ja jsem prvnich cca 500 komiksu vubec slovne nehodnotil, protoze mi bylo jasne, ze nemam dostatecne nacteno, aby moje komentare mely smysl a nelezly ze me komentare, ktere tu posledni dobou vidam: "Dejove to bylo slabe, kresba nic moc, ale jinak to bylo super." A bum pet hvezd.
    Kazdopadne ted ubiram a treba to i povede k tomu, ze budu benevolentnejsi k blbinam.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš25.2.2020 13:33Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    A např. Tady: Ultimátní komiksový komplet #108: Captain Marvel: Život a smrt Captaina Marvela, část 1.
    Tys dál 1*, cyboy 4* :D prostě jste úplně jiný lidí, ty se jeho hodnocením vůbec nemůžeš řídit :D
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš25.2.2020 13:30Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Darth raelchi: celkem se divím tvé poslední zprávě, ty jsi takovej ten typ 4*-5* a nic menšího není. :D cekuju teď 60.tky a 70.tky v UKK a např. Ultimátní komiksový komplet #111: Black Panther: Pantherův hněv - cyboy to sejmul , ty vyzdvihujes a je tam diskuze nad absurdnosti ukk, retra, apod. , Teď jsem zas projel další a u tebe vidím jen 4* a 5* :D tak buď se ti to fakt hodně líbí, nebo jste na tom se cyboyem poněkud odlišné, ale mam dojem, že ty jsi všeobecné takovej moc hodnej... :)
  • louza
    cyboy : Řešil jsem před časem to samý co ty. Tady na db hodnotím sice asi jen pět let, ale komiksy čtu podstatně déle a je to moje celoživotní láska. Když jsem byl malej, byla to vzácnost a první semicy zjevení. I dlouho potom se dalo ještě koupit a přečíst všechno co česky vyšlo, nejen proto, že toho bylo málo, ale i proto, že to šlo defakto o výběr z výběrů a kvalita šla k maximu. Po roce 2010 se ale situace trochu změnila a s poslední Markýzovou přednáškou na Crweconu mi došlo, že komiksem se dá taky přežrat až ke znechucení, že asi nemám ten správný vrozený nadhled jako Lenny, nebo zenový velmistr komiksového nerdstva Jirka Pavlovský, a že pokud si chci lásku k médiu uchovat, budu muset začít filtrovat co čtu. Ono je to i o určité pokoře a přijetí pravidel na nichž to médium stojí. Zejména superhrdinský komiks, který celý trh táhne je v podstatě novodobý pulp a i když se tam občas daří propašovat zajímavé myšlenky nebo příběhy, tak se pořád bavíme o prostředí, kde se chlapi v pláštěnkách se slipama přes kalhoty houpou na provazech mezi mrakodrapy. Z toho Shakespeare nikdy nebude. A je třeba si přiznat, že tomu silonu vděčíme třeba i za to, že Lemire dnes už nepracuje v McDonaldu, ale píše pro nás příběhy jako je Rváč. Líbit se mi to nemusí, ale taková je holt realita.
  • cyboy
    Darth: A neni to tak lepsi? ;) Ale minule uz jsem mel nakroceno, ale nakonec jsem to casove nezvladnul.
    ...Ted vidim, ze uz predminule. Nejak to forum nedavam. :(
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.2.2020 19:20Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    cyboy: neboj, já tě chápu. V podstatě díky tobě, resp. byl jsi u mě v nějaké TOPce komiksáků, jsem také radikálně přehodnotil svůj čtecí systém. Na tebe samozřejmě nemám, co do počtu přečtených komiksů, ale fakt jsem nad tím začal tak 2-3 roky zpátky přemýšlet. Musím s tebou ve spoustě věcech souhlasit a čím víc čtu to co je dnes na trhu, tak mám pocit, že dřív bylo asi líp, viz Batman. Měl bys někdy přijít na sraz a pokecat s námi. Zatím jsi příjemná paní Columbová :-).
  • cyboy
    Darth: neboj, on zase nekdo napise, jak je to uzasny a ze jde o klenot ;)

    Darth, Louza, Michal: Ctu denne a nemam komiksovou cteci frontu, protoze co mam, to jsem cetl (nekoukam na sporty, nechodim do hospod, nesleduju zadne nekonecne serialy a zarekl jsem se, ze po vecerech uz pracovat nebudu (coz teda dost porusuju), takze cas je). Uz jsem to tu kdysi nekam psal, ze jsem kdysi frontu mel a v ni skoro cely UKK, A cteni UKK jednu knihu za druhou, by se dalo prirovnat k moderni forme muceni, ktere bych si nerad nekdy zopakoval. Od te doby jsem taky dost radikalne zmenil nazor na to, co je dobry, co je spatny a co ma byt dobry jen proto, ze o tom nekdo rika, ze je to klasika a je to uzasny. Zrovna o vikendu jsem se shodou nahod podival na to, za kolik tu sbirku vlastne mam a jo, je to des. :( A nejhorsi na tom je, ze kdybych se ji chtel zbavit, tak neverim, ze bych za ni dostal vic nez tretinu toho, co jsem do toho dal. Diky vanocni a lednovy vydavatelsky pauze jsem mel dost casu se nad temi komiksy zamyslet a zjistil jsem, ze ve velkem mnozstvi pripadu mi to nic nedava a pokracuju jen ze setrvacnosti a tudiz jsem to zacal dost nelitostne prorezavat (staci kouknout co vyslo od noveho roku a k cemu jsem psal komentare, zbytek nemam a ani uz do nej nepujdu). V tom ukoncovani budu pokracovat. Jak uz jsem taky nekde psal, tak fakt nejak nejsem schopen ukoncit kupovani NHM/DCKK, ale pokud to bude pokracovat tak jako doted, tak k tomu asi taky dospeju. Aby byla jedna prumerna, nebo mozna lehce nadprumerna kniha na deset kusu odpadu, tak to je k nevydrzeni. Takze letos ode me tolik komentaru necekejte, protoze do hodne prokracovani uz nepujdu a do jeste vetsiho mnozstvi novych veci take ne. Nemuzu si pomoct, ale styl psani komiksu poslednich cca peti let me vyslovene nebavi. Vsechno musi byt desne vychovne, recyklujici drivejsi zapletky, nebo zmatene a prazdne a postavene ciste na tom "hele, jak jsme drsny" a nic z toho me proste nebavi, ba co vic, nektere ty vlastnosti me vyslovene stvou (treba ta vychovnost). To neni zadne starecke brblani "driv bylo lepe", ale proste konstatovani faktu. Do hlubsi diskuze bych se na toto tema radeji nepoustel, jinak si tady zase zacnou delat ucty lidi jen proto, aby mi napsali jakej jsem debil (navic, kdyz jsem nikdy nerekl, ze nejsem ;)).
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.2.2020 14:28Nejmocnější hrdinové Marvelu #092: Deathlok
    Ja nevim proc Deathloka miluju a mam pro nej slabost, proto do toho jdu, ale zamrzel cyboyuv komentar. Vetsinou mame podobny nazor a tak se desim aby toto nedopadlo jen na precteni a pak pryc s tim. Videl jsem kresbu a ta vypada paradne. Uvidime, kazdopadne se mi hlavou honila uplne stejna myslenka, kde na to cyboy bere cas a prachy, a jeste k tomu pracujici clovek od rodiny... Muj dotaz na konci ma pusobit obdivuhodnym dojmem cyboyi 🙂
  • louza
    :-) Cyboy je neúprosný logik marvelovského vesmíru. Ale já má fandím. Jsem rád, že ho máme, protože je ochotný přečíst hromady plebsu a jednou za čas upozornit na něco co bych jinak nejspíš přehlédl. I když tady bylo tak jasný, že to bude děsný, že mám úplně zvrácenou chuť to taky zkusit :-)
  • Michal Ebert
    Moje otázka se netýká komiksu, ale zajímalo by mě, kde bere cyboy tolik času na čtení, protože má přečtenej snad každej komiks co zrovna vyjde. Navíc to musí stát hrozně moc peněz. :D