Koupit
Superman & Batman: Generace (Původně vycházelo od ledna do března v roce 1999)
V roce 1939, na samém počátku jejich superhrdinské kariéry, se poprvé setkávají metropoliský Muž z oceli a gothamský Temný rytíř, aby spojili své síly proti obávanému Ultra-Humanitovi.

Jak léta plynou, Superman a Batman se znovu a znovu setkávají. Společně čelí nebezpečným nepřátelům, jako jsou Joker, Lex Luthor či Mister Mxyzptlk, u kterých musí kombinovat své dovednosti a schopnosti, aby zvítězili a odvrátili možnou katastrofu. I ve chvíli, kdy předávají štafetu nové generaci hrdinů, spřádají proti nim temné plány protivníci z jejich minulosti. A na počátku 21. století přichází šokující odhalení, které navždy změní dědictví nejmocnějších hrdinů světa!

World's Finest #94 (Původně vyšlo v červnu 1958)
"Počátek týmu Superman a Batman"
Když Lex Luthor uteče z vězení, dá znovu dohromady svůj zločinecký gang a ozbrojí je tekutým kryptonitem. Na pomoc Supermanovi naštěstí přichází Batman a Robin.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Superman & Batman Generations (Vol. 1) #1-4 a World’s Finest (Vol. 1) #94


Scénář
John Byrne, Edmond Moore Hamilton
Art
John Byrne, Dick Sprang
Ink
Stan Kaye
Barvy
Patricia Mulvihill (Trish)
Obálka
John Byrne, Patricia Mulvihill (Trish)
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Pavel Švanda (Ninjer)
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-314-2 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-314-2 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
636 g
Stran
224
Cena
269 Kč
Originál
Superman & Batman: Generations (DC Comics, 1958, 1999)
  • Spike
    Tímhle jsem si chtěl udělat radost. Týmovka Supermana a Batmana od Johna Byrnea, to přeci samo o sobě zní skvěle. Dopředu jsem počítal s tím že tohle snad ani nemůže být špatný komiks. Ale že mě až TAK chytne…

    Nemůžu si pomoct, ale za mě je Generace jeden z nejlepších Elseworlds/What if příběhů se kterými jsem měl tu čest, podobně jako třeba příbuzná Rudá hvězda. I tady máme alternativní historii našich hrdinů, která začíná hezky od konce 30. let, kdy to DC celé odstartovalo. Od roku 1939 až do 1999, vždy po 10ti letech se podíváme co se změnilo. A ne jen věk hrdinů, ale i doba a styl vyprávění comicsů jako takových. V tom je právě tato kniha skvělá. Kdo nezná okolnosti, užije si prostě dobrý alternativní příběh. Ale čím více ty postavy znáte, tím víc odkazů zde pochytíte. Čím více máte přehled o tom jak se komiksy během let měnily a co pro tu kterou dobu bylo příznačné, tím více oceníte rozmanitost stylů v jednotlivých kapitolách. Tohle není jen pocta Supermanovi a Batmanovi, ale vůbec komiksu jako takovému, celé jeho historii.

    V 1939 Superman ještě jen skáče, Bat-Man s dlouhýma ušima vymýšlí jak se vyplížit od přítelkyně aby mohl do kostýmu, přesně jako v komiksech té doby. Máme tu obřího robota, velkou bombu, Lex Luthor má ještě vlasy… Zápletka, myšlenkové bubliny, vše je stejně tak naivní jako tomu bylo tehdy, a přeci to není hloupé, právě proto že Byrne skvěle vystihl dobový styl a uvědoměle mu skládá poctu.
    V roce 1949 tu máme typickou výměnu identit, kdy Batman si nasadí masku Supermana přes svou a že z ní najednou asi nějak zmizí uši, to se neřeší… prostě klasika té doby, všechny ty překombinované čachry machry s totožnostmi, plány v plánu, je to přesné. Jako záporáci samozřejmě týmovka Lex a Joker. Ač čtenář co nezná kontext může prostě říct, že příběh je hloupý, opak je pravdou a Byrne se stylu doby přizpůsobuje neskutečně chytře a ač na povrchu to je naivní dobovka, už se tu zasévají prvky do budoucna.
    V roce 1959 jsme v nejvíce sci-fi období, takže tu máme mimozemšťany, multidimenzionální skřety Mxyzplka a Bat-Mitea, obří monstra atd.. Hlavně už ale tu oba hlavní hrdinové mají své potomky, přemýšlí se pomalu nad odkazem a my tak cítíme že tady čas opravdu plyne.
    V roce 1969 už Bruce předal štafetu, Joker na první pohled taky, Alfred je pryč… a to není poslední tragédie. Ač Superman funguje nadále a dcera mu sekunduje, Lois má rakovinu a syna ve Vietnamu. Jokerovy plány jsou sice dobově podivné, ale tady už naplno cítíme vliv času a už to není sranda.
    To platí dvojnásob pro rok 1979. Minulá kapitola byla primárně zaměřena na Batmana, zde naopak na Supermana. Bruce odešel hledat Ra's al Ghula, a jeho syn a Clarkova dcera se mezitím budou brát. Lois mele z posledního, přichází zrada z vlastní rodiny, a Lex Luthor předvede jeden ze svých nejkrutějších plánů. Tady se umírá ve velkém a časy naivních zápletek jsou pasé.
    Luthorův plán se završuje v r. 1989. Dozvíme se jak to s Lexem opravdu je (a tato skutečnost nás vrátí až úplně k první kapitole, čímž se potvrdí jak dobře promyšlené od začátku to Byrne měl) a Supermana připraví o schopnosti i zbytek jeho přátel, a ač přeci jen prohraje, vítězství Supermana stojí vyhnanství. Tady se pokračuje v temnějším duchu a příběh nikomu z postav moc radosti nepřinese.
    Blížíme se do finále a konečně přichází trochu naděje. Ra'sův plán se obrátil proti němu a Bruce získal v Lazarově jámě nesmrtelnost aniž by ztratil příčetnost a stává se znovu Batmanem, Superman se vrací ze Zóny přízraků a přijde zpět ke schopnostem, a konečně předá svůj odkaz a mizí navždy ze Země. Hořkosladký happyend dalo by se říct, ale podíváme se ještě do roku 2919. Oba staří přátelé vzpomínají na své první setkání v roce 1929 a je to příjemné ohlédnutí do dob a stylu, kde vše bylo krásně černobílé a dobro vítězilo. Nečekaně se tu zjeví ještě jedna postava jako pomrknutí na fanoušky, a čtenář se dočká konečně šťastného konce, byť nebyl zadarmo.
    A samozřejmě tu je ještě retro sešit z r. 1958 o prvním setkání Supermana a Batmana, takže čtenář krásně posoudí jak se Byrneovi podařilo dobový styl a atmosféru vystihnout.

    Generace, ač pořád skáče v čase, má skvělý soudržný hlavní příběh který chytne za srdce. Ne každý bude souhlasit, ale tohle je zkrátka o tom zda máte rádi ty postavy a komiksy obecně. Já je zbožňuji už dlouho, a proto je pro mě tenhle komiks tak potěšující. Mapuje komiksovou historii, je dobově věrný, ale zároveň chytrý. Neutápí se pouze v minulosti a nezapomíná i na silný hlavní příběh napříč celou knihou. Bez toho by to byla jen zajímavá exkurze. Takhle tu máme dost možná nejlepší týmovku Superman/Batman co tu vyšla. John Byrne nedává postavám nic zadarmo a někdy je až krutý, ale zachází s nimi s úctou a jakožto někdo kdo s nimi pracoval už dávno předtím, ví přesně co dělá. Někomu možná nesedne happyend, ale proč by vlastně ne… Postavy si prožily dost a poselství že Superman a Batman tu budou vždy když jich bude potřeba, je vlastně docela hezké a ke komiksu který je sám o sobě především poctou těmto dvěma, to sedne. Stejně jako parádní retro kresba, která přesně vystihla všechny postavy a všechna období. Pro fandu a znalce je toto krásný dárek a skvělé počtení které dá na jeden zátah, pro jiného zas může být pouze průměrný… Mě udělala Generace radost a jako fanoušek pro kterého je komiks přímo určen, musím táhnout vysokým hodnocením. 9/10
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.2.2020 19:30DC komiksový komplet #081: Superman / Batman: Generace
    Další DC slátanina pod rouškou něčeho bombastik. John Byrne dostal kormidlo a dělej si co chceš, resp. co umíš nejlíp. Kdyby ta kresba neměla ten jeho moderní koloring, který se mi příčí už od té doby co jsem přečetl Doomsday.1 (ten novější z 2012). Ten starší 80-kový je parádní. I když nevím, jak by vypadala finální podoba, zvlášť ve znázornění těch starších epoch. Co musím uznat, že tak od roku 59 už se to dá docela číst a musím rovněž uznat, že to pak nabralo zajímavé grády, než to zase skočilo do těch nablblejch kravin typu Lazarus pit. Jako ten konec byl takovej křečovitej, ale asi to k tomu patří, když se budou pouštět vstříc novým dobrodružstvím v dalších dílech. Ale do roku 99 to fakt bylo solidní. Díky tomu dávám 3. Plus pobavil flashback ještě před rokem 39 v Gothamu.
  • Tyfus
    Klasicky jsem čekal další devadesátkovou týmovku Supermana s Batmanem, jakých vyšlo už v DCKK asi dvacet a na kterou bych ihned po přečtení zapomněl... a opak byl pravdou! Super alternativní příběh, plný skvělých a originálních nápadů a zvratů. Hodně mi to připomnělo o dvacet let mladší Spider-man: Life story, ale tady jsem z toho měl mnohem lepší pocit.
  • hroubek
    Když, jsem viděl obálku, tak jsem si říkal, další komiks se Supermanem a Batmanem v tomto kompletu, který určitě nepotřebuji, a zabírá místo pro jiné hrdiny. A zrovna u tohoto komiksu sedí přísloví, nesuď knihu(komiks) podle obalu. John Byrne zde rozehraje velmi zajímavý a parádně napsaný příběh dvou nejslavnějších hrdinů od DC. Byrne si hraje s naším očekáváním, upravuje příběhy, a nebojí se být tvrdý na hrdiny. Jelikož, se příběh odehraje na ploše skoro celého století, tak se mění stylizace a i tempo samotných příběhů. Byrne výborně pracuje s tím jak dané komiksy v určitých letech fungovaly, a zde tomu skládá poctu(naivita, odlehčenost, temnost atd). Superman/Batman: Generace je hodně povedený komiks, který v sobě skrývá mnohem více, než se na první pohled zdá.
  • Spacecore
    Johna Byrna mám rád, bodejť by ne, když jsem na něm vyrostl, když tady Crew vydávala jim kresleného Spider-Mana. Proto jsem si opravdu užil kresbu, výtvarný a duchovní styl každýho desetiletí a námět takového superhrdinského Dallasu, kdy sledujeme rodinné peripetie jedné dynastie. Ovšem si na tohle měl pozvat někoho, kdo by mu udělal scénář, protože v tom trochu pokulhával a nebylo to poutavé čtení. Takže jsem někde mezi.
  • cyboy
    Misty je to zbytecne ukecane a najde se i par nelogicnosti, ale jinak je to cistokrevny prumer, ktery neurazi. Vracet se k tomu ale asi nikdy nebudu.
    60%
  • kaylin
    Kniha "DC komiksový komplet 81: Superman/Batman - Generace" nám ukazuje DC Universe takový, jak by vypadal, kdyby se tvůrci tolik nebáli, kdyby tolik nebazírovali na postavách a nesnažili se za každou cenu jen držet prodeje, ale s postavami tolik nedělat. Jasně, konec příběhu tohle trochu popírá, ale ty momenty, které jsou tam předtím, ty jsou hodně povedené. John Byrne dostal poměrně volnou ruku a nebál se postavám nadělat ze života a zažitého kánonu celkem paseku. A to se mu povedlo. Jasně, mohl být ještě drsnější, ještě nepříjemnější, ale nešlo jen o to, aby tohle narušil. Šlo především o to, aby vyprávěl dobrý příběh. A to se mu podařilo. To ani nemluvím o tom, že pro každý rok uzpůsoboval kresbu. Kniha "DC komiksový komplet 81: Superman/Batman - Generace" je tak velmi povedeným alternativním komiksovým dílem, které by mohlo bavit i ty, kdo mají proti klasickým superhrdinským příběhům výtky. Jasně, konec mohl být lepší, ale John Byrne jen dal najevo, že prostě sám nechce, aby milované postavy odcházely napořád. Retro příběh by v tomhle případě mohl chybět, je to jen další naivní banalitka.
8216
Četl/a (48)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Denis, Doppelganger, DracoAn, duri, hroubek, Hugin, invape, James, Jay-jay, jh666, kallenved, kaylin, Kiko, Lachvos, lantan1, Librarian, malylada, Mercurio, mineralk, Mleako, NecRoman, Negan, opytz, Paldini, punisher, raenius, roswelll, Schirru, simonator, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, Tomski, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(158)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, BadBoy, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, deefha, Denis, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, duri, Dzoglik, erik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, gezic, Glumal, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, Hugin, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, komiksák007, koudak89, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lachvos, Lenny, Librarian, Lobok257, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, matty87, MB, mcleek, me, meffis, Mercurio, merhyx, mikado, Mikei, mimo_provoz, mineralk, miuanek, Mleako, Montiseus, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, roswelll, Rumburaq, S313, Sajmon, Schirru, simonator, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, Tomski, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (9)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Draco nobilis, Er.Nest, Maty48, Premek, Sebastian the wise
Shání (1)
DegiCZ
Nabízí (1)
Librarian