Roku 1994 se Emmanuel Guibert, toho času na dovolené, náhodně setkává s Alanem Ingramem Copem, Američanem, který tráví důchod na francouzském ostrově Ré. Tak vzniká hluboké přátelství 70letého muže s tehdy 30letým výtvarníkem. Alan se nenechá dlouho pobízet a začne příteli vyprávět svůj životní příběh, který Guibertovi doslova uhrane.

Po fascinující Alanově válce (I-III, Meander 2010), věnované příhodám vojína Alana za druhé světové války, přináší Guibert jeho vzpomínky na dětství. Alanovo dětství (Meander 2014) je znamenitým svědectvím o každodenním životě v předválečné Americe. Sledujeme příběh malého chlapce z běžné rodiny, který se postupně otvírá světu. Popisováním chvil prožitých v rodinném kruhu se paměť jedince Alana dotýká paměti nás všech. Alanův vypravěčský talent spolu s dokonalou kresbou Emmanuela Guiberta dodávají příběhu něžný nádech dětské nevinnosti a nostalgie. V knize Martha & Alan se opět vracíme do Alanova dětství. Guibert se tentokrát zaměřil na Alanovo přátelství s kamarádkou ze školky, Marthou Marshall. Jejich přátelství, zasažené Marthinou nemocí a válkou, překoná délku let i vzdálenost kontinentů.

Vyšlo jako druhý díl z edice 'Podle vzpomínek Alana Igrama Copea'

Scénář
Emmanuel Guibert
Art
Emmanuel Guibert
Obálka
Emmanuel Guibert
Překlad
Alena Jurion
Žánry
autobiografie, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-7558-092-4 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
150 x 230 mm
Tisk
barevný
Váha
337 g
Stran
120
Cena
368 Kč
Originál
Martha & Alan : D'après les souvenirs d'Alan Ingram Cope (L'Association, 2016)
  • Alfi
    Alfi14.4.2022 10:13Martha & Alan
    Veľmi krátke rozprávanie o tom, ako niekoho spoznáte, ste priatelia a ako také priateľstvo vie vyprchať. Ide skôr o ilustrovanú knižku ako komiks, o púhy náčrt pocitov bez dejového oblúka. Taká krátka ilustrovaná poézia.
331